2024.gada 27. jūlijs

Dita, Marta

FOTOSTĀSTS: Andra Grīnberga grāmatas "Viens mazs punktiņš kartē" atklāšana

17. maijā Jēkabpils Tautas namā norisinājās žurnālista, dzejnieka un publicista Andra Grīnberga grāmatas “Viens mazs punktiņš kartē” prezentācija. Grāmatu nupat izdevusi izdevniecība “Latvijas Mediji”, informē Jēkabpils novada galvenā bibliotēka.

“Viens mazs punktiņš kartē” ir jau piektā A.Grīnberga grāmata un rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs to raksturo šādi: "Andrim Grīnbergam ir talants uztaustīt, pamanīt, saskatīt mazos punktiņus, kuri patiesībā ir lieli. Tā ir visas šīs grāmatas sūtība un būtība!”. 

 “Grāmatas “Viens mazs punktiņš kartē” nosaukums lasītāju sākumā var maldināt, bet vēlāk patīkami pārsteigt. Punktiņš tomēr nav nekāds mazais, jo aiz tā slēpjas aizrautīgs stāstījums par vairāku dzimtu dzīves gaitām. Stāstījums vēsta par trīs paaudžu likteņiem, kuru dzīves aizrit uz augstā Daugavas krasta un gar kuru mājām aizvijas ceļš, poētiski nosaukts par Prižu Avēniju. Avēnieši ir strādīgi un izturīgi ļaudis, kuri mīl savu zemi, dzimto vietu un kuri spēj pārvarēt daudzu problēmu samezglojumus.

Stāsta galvenā varoņa Andra Felsa dzīve un darbība ir kā sīksta koka stumbrs, ap kuru savijas ne tikai tuvāko cilvēku likteņi, bet tiek skartas arī pavisam globālas lauksaimnieciskās saimniekošanas lietas mūsu valstī, pie tam ilgākā laika posmā.

Tikai tāds autors, kuram ir milzīga darba pieredze, rūpīgi sakārtots arhīvs un spožs stāstītāja talants, var izveidot tik kompaktu un tajā pašā laikā izzinošu darbu, kāds iekļauts šajos grāmatas vākos. Andra Grīnberga strādāt griba un emocionālais uzlādējums ir tik jaudīgs, ka, cerams, mēs no viņa sagaidīsim vēl ne vienu vien pārsteigumu,” pasākuma ievadā uzsvēra Jēkabpils novada Galvenās bibliotēkas direktore Zinaīda Rabša. 

Andris Grīnbergs, atklājot pasākumu, sacīja:

“Visa Latvija sastāv no šādiem maziem punktiņiem. Es rakstīju par Prižu Avēniju, jo - kā gan lai nerakstu par vietu, kur pavadīts tik daudz laika! Jūtos piederīgs Latvijas laukiem – mans tēvs bija agronoms, es savukārt rakstu par laukiem!”. 

Grāmatas prezentācijas pasākumā Jēkabpils Tautas namā bija pulcējušies, savās atmiņās dalījās un autoru sumināja daudzi Andra Grībnerga laikabiedri, kolēģi un radošās personības, savukārt pasākumu atklāja muzikāls sveiciens no Andra Felsa. 

Pasākumu organizēja Jēkabpils novada Galvenā bibliotēka sadarbībā ar grāmatas autoru. Izsakām pateicību Jēkabpils Tautas namam par uzņemšanu un zāles noformējumu, kas uzbūra Prižu Avēnijas sajūtas pavasara ziedonī! 

Avots: Jēkabpils novada Galvenā bibliotēka/Facebook
Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru