2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Top10 valstis ar mazākajām algām pasaulē

Top10 valstis ar mazākajām algām pasaulē

Saskaņā ar Pasaules bankas datiem Luksemburgas, Kataras, Norvēģijas, Singapūras un Šveices mājsaimniecībām ir augstākās algas pasaulē. Piemēram, Luksemburgā vidējā gada alga ir 91 388 ASV dolāri (aptuveni 47 521 tūkstotis latu gadā, ap 3960 latu mēnesī).
Kontrasts ar nabadzīgākajām valstīm pasaulē ir skarbs. Piemēram, vidējie gada ienākumi Luksemburgā ir vairāk nekā 18 reizes reizes lielāki nekā Kongo.
Plaisa bagāto un nabadzīgo valstu starpā ir milzīga - kamēr turīgo valstu iedzīvotāji uztraucas par nākamā atvaļinājuma galamērķi, auto iegādi vai nodokļu slogu, nabadzīgākajās valstīs cilvēki cīnās, lai spētu saņemt vismaz vienu maltīti dienā.
Togo – uz ģimeni 45 lati mēnesī
Togo ir valsts Rietumāfrikā, kurā mitinās 6,7 miljoni cilvēku. Tā ir viena no mazākajām Āfrikas valstīm, kuras iedzīvotāju galvenais ienākumu avots ir lauksaimniecība. Galvenā valsts valoda ir franču, jo Togo kopš I pasaules kara līdz 1960. gadam atradās Francijas pārvaldībā.
Togo galvenās eksportpreces ir kakao pupiņas, cementa granulas un zelta pulveris.
Iedzīvotāju vidējie ienākumi uz vienu ģimeni gadā ir 1051 ASV dolāri (aptuveni 546 lati gadā, 45,5 lati mēnesī).
Mozambika - uz ģimeni 44 lati mēnesī
Mozambika ir valsts Dienvidaustrumu Āfrikā, kurā mitinās gandrīz 24 miljoni cilvēku. Valsts oficiālā valoda ir portugāļu. Valsts ekonomika ir cieši saistīta ar investīcijām un tirdzniecību ar Dienvidāfriku. Valstij ir paveicies ar bagātīgiem dabas resursiem, un, lai gan ekonomika lielā mērā ir balstīta lauksaimniecībā, valstī attīstās arī ķimikāliju un alumīnija ražošanas, kā arī naftas ieguves sektori.
Pēdējās desmitgades laikā valstī diezgan stabili vērojama ekonomiskā izaugsme, taču attīstība kavējas sabiedriskajā sektorā un liela problēma ir nevienlīdzība.
Vidējā gada alga uz vienu mājsaimniecību Mozambikā ir 1024 ASV dolāri (aptuveni 532 lati jeb aptuveni 44 lati mēnesī).
Madagaskara – uz ģimeni 42 lati mēnesī
Madagaskara ir valsts Dienvidaustrumu Āfrikā, kuras iedzīvotāju skaits ir 22 miljoni.
Madagaskara kopš 1990. gadu sākuma bija konstitucionāla demokrātija, taču pēc sacelšanās 2009. gadā ievēlētais prezidents no amata tika gāzts. Tolaik valsts pieredzēja nelielu izaugsmi, taču Madagaskaras sabiedrība to plaši neizjuta, 90% iedzīvotāju dzīvojot nabadzībā.
Šajā valstī vidējā gada alga uz vienu mājsaimniecību ir 978 ASV dolāri (aptuveni 508 lati, tātad 42 lati mēnesī).
Malavi - uz ģimeni 39 lati mēnesī
Malavi ir valsts Dienvidaustrumu Āfrikā, kurā mitinās 16,7 miljoni cilvēku. Tā ir viena no vismazāk attīstītajām valstīm pasaulē, vairums kuras iedzīvotāju mitinās ārpus pilsētām. Galvenos ienākumus nodrošina lauksaimniecība.
Valstij pamatīgas grūtības sagādā lielā HIV/AIDS izplatība. Malavi ir zems vidējais mūža ilgums un augsti zīdaiņu mirstības rādītāji.
Malavi viena ģimene gadā vidēji saņem 902 ASV dolārus (aptuveni 496 lati gadā, tātad aptuveni 39 lati mēnesī).
Centrālāfrikas republika - ģimenes ienākumi mēnesī ap 37 latiem
Centrālāfrikas Republika ir valsts Centrālāfrikā, kurā mitinās 4,42 miljoni cilvēku.
Valsts var lepoties ar ievērojamiem dabas resursiem, kuru vidū ir urāns, jēlnafta, zelts, dimanti, koksne un hidroelektrostacijām. Tomēr karadarbība no 2004. līdz 2007. gadam, kā arī militārie konflikti no 2012. līdz 2013. gadam iznīcinājuši teju jebkādu valsts pārvaldi. Un pat valsts premjers atzinis, ka Centrālāfrikas republika nevar tikt uzskatīta par valsti tās klasiskajā izpratnē un to raksturo anarhija.
Vidējie ienākumi uz vienu ģimeni gadā Centrālāfrikas republikā ir 857 ASV dolāri (aptuveni 446 lati gadā, tātad ap 37 latiem mēnesī).
Nigēra – nepilni 29 lati mēnesī uz vienu ģimeni
Nigēra ir Rietumāfrikas valsts ar 17,1 miljonu iedzīvotāju.
Nigēras ekonomiskais stāvoklis nav visai spožs, ko nosaka arī tās ģeogrāfiskais izvietojums - nav piekļuves jūrai, lielas platības ir tuksnešainas. Iedzīvotāji ir slikti izglītoti, nabadzīgi, valstī trūkst infrastruktūras, ir slikta veselības aprūpe un arvien pasliktinās arī vides stāvoklis. Pat auglīgākās augsnes regulāri piemeklē periodiski sausuma periodi un tās apdraud pārtuksnešošanās procesi.
Vidējā gada alga uz vienu ģimeni Nigērā ir 665 ASV dolāri (aptuveni 346 lati gadā, tātad nepilni 29 lati mēnesī).
Libērija - vairāk nekā 28 lati uz ģimeni mēnesī
Libērija ir valsts Rietumāfrikā, kurā mitinās 3,7 miljoni iedzīvotāju. Valsts vēsturiski ilgstoši pieredzējusi politisko un ekonomisko nestabilitāti, arī divus pilsoņu karus. Tas iznīcināja valsts ekonomiku, konfliktos dzīvību zaudēja ap 250 000 iedzīvotāju.
Konfliktam 2003. gadā pierimstot, 2005. gadā Libērijā tika sarīkotas vēlēšanas. Tomēr līdz pat šim brīdim līdz pat 85% valsts iedzīvotāju dzīvo pilnīgā nabadzībā.
Pasaules Bankas dati liecina, ka vidējā gada alga uz vienu mājsaimniecību Libērijā ir 665 ASV dolāri (aptuveni 345 lati gadā, 28,7 lati uz ģimeni mēnesī).
Eritreja - 24 lati mēnesī uz vienu ģimeni
Eritreja ir Āfrikas raga valsts ar sešiem miljoniem iedzīvotāju, kura līdz 1991. gadam atradās Etiopijas sastāvā.
Pēdējos gados valsts pieredzējusi ievērojamu ekonomisko izaugsmi, ko gan lielā mērā noteikusi naudas ieplūšana no ārvalstīm. Dažas aplēses liecina, ka ārvalstu kapitāls veido pat trešo daļu valsts iekšzemes kopprodukta. Tomēr tik un tā Eritrejas ekonomiskā izaugsme ir iespaidīga, un tā tiek uzskatīta par vienu no straujāk augošajām ekonomikām.
Valsts cer nākotnē izdevīgi izmantot tās dabas resursus: zeltu, varu, granītu, potašu un marmoru.
Vidējā gada alga vienai ģimenei Eritrejā pagaidām ir 566 ASV dolāri (aptuveni 294 lati gadā, tātad 24,5 lati mēnesī).
Burundi - 24 lati mēnesī uz vienu mājsaimniecību
Burundi ir valsts Austrumāfrikā, kurā mitinās 8,75 miljoni iedzīvotāju.
Burundi 2012. gadā tika atzīta par vismazāk globalizēto valsti pasaulē. Tā ir viena no nabadzīgākajām pasaules valstīm, kuru raksturo mazi ienākumi, blīva apdzīvotība un liela HIV un AIDS saslimšanas izplatība.
Valsts iedzīvotāji ir slikti izglītoti, un Burundi ilgstoši nomocījusi karadarbība un valsts pārvaldes korumpētība.
Burundi vidējie ienākumi uz vienu ģimeni gada laikā ir 560 ASV dolāri (aptuveni 291 lats gadā, tātad ap 24 latiem mēnesī).
Kongo Demokrātiskā republika - 18 lati mēnesī uz vienu mājsaimniecību
Centrālāfrikas valstī Kongo mitinās 75 miljoni iedzīvotāju. Tā tiek uzskatīta par ceturto blīvāk apdzīvoto valsti pasaulē, un visblīvāk apdzīvoto franciski runājošo valsti pasaulē.
Kongo pamatīgi cieta 1998. gada karā, kad visa valsts kļuva par karalauku ap 20 militāriem bruņotiem grupējumiem un deviņām Āfrikas valstīm. Karadarbības rezultātā savas mājas pameta liels skaits cilvēku, kas savukārt izraisīja dažādu saslimšanu izplatīšanos.
Kongo iedzīvotāji joprojām regulāri cieš no trūcīga uztura, un mirstības rādītāji ir augsti.
Pasaules Bankas dati liecina, ka vidējie gada ienākumi vienai ģimenei Kongo svārstās ap 422 ASV dolāriem (ap 219 lati gadā, tātad 18 lati mēnesī).
Avots:TVNET

Komentāri (0-1/1)

  • znots
    02.07.2018 18:15
    Un kāpēc visas valstis ir no Āfrikas?

Atstājiet komentāru