2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils slimnīcas dzemdību nodaļā – plašākie un daudzveidīgākie pakalpojumi reģionā

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” Dzemdību nodaļa piedāvā topošajām māmiņām, grūtniecēm plašu pakalpojumu klāstu, kas ārpus Rīgas pieejams Jēkabpilī, bet nav pieejams citās mūsu reģiona slimnīcās.

Plašāk par šo piedāvājumu uzzināsim sarunā ar SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes locekli Innu Budovsku.

- Pastāstiet, ko savām klientēm piedāvā Jēkabpils slimnīcas dzemdību nodaļa?

Inna Budovska: SIA “Jēkabpils reģionālajā slimnīcā” speciālisti ir pieejami visu diennakti un visas septiņas dienas nedēļā, to nosaka reģionālās slimnīcas statuss. Slimnīcā dežūrē plaša profila speciālisti: ginekoloģi, neonatologi – speciālisti, kuri ārstē jaundzimušos bērnus līdz viena mēneša vecumam, anesteziologi, kā arī vecmātes, māsas un māsu palīgi.

Jēkabpils slimnīca nodrošina perinatālās aprūpes centra specializēto palīdzību. Visā pasaulē katru gadu priekšlaikus piedzimst līdz 10% no visiem jaundzimušajiem. Gan priekšlaikus dzimušie bērni, gan jaundzimušie pēc smagām dzemdībām un dažādām saslimšanām nonāk jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļās, kurām ir jānodrošina ar atbilstošu personālu un atbilstošu infrastruktūru bērnu dzīvības funkciju glābšanai.

Latvijā vēsturiski ir izveidojušies trīs reģionālie perinatālās aprūpes centri (PAC), kas nodarbojas ar priekšlaikus un smagi dzimušo jaundzimušo aprūpi. Viens no šiem centriem atrodas Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Centrs nodrošina neatliekamo palīdzību jaundzimušajiem visā Austrumlatvijas reģionā.

Jēkabpils slimnīcas Dzemdību nodaļa piedāvā iespēju noslēgt līgumu ar ārstu vai vecmāti. Šis pakalpojums sniedz iespēju vienoties ar konkrētu speciālistu par dzemdību palīdzību. Kad grūtniece atbrauc uz dzemdībām, speciālists, ar kuru tika noslēgts līgums, tiek izsaukts.

Jēkabpils Dzemdību nodaļā ir iespēja veikt augļa izmeklēšanu ar dopleru: augļa asinsvadu ultrasonogrāfijas izmeklējums, ko parasti veic 2. – 3. trimestrī, novērtējot augļa asinsvadus un placentas
stāvokli. Šo izmeklējumu veic gadījumos, ja auglim ir skābekļa trūkums, ja parastajā ultrasonogrāfijā auglim konstatē asins apgādes traucējumus, nepareizussirds toņus, ja auglis ir par mazu un neatbilst grūtniecības laikam, ja ir placentas nepietiekamība, ja mātei ir hroniskas saslimšanas – cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens, nieru problēmas u.c.
Dzemdību nodaļā ir pieejamas jaunākās paaudzes ultrasonogrāfijas ierīces, kuras dod iespēju veikt precīzus izmeklējumus. Šeit ir sešas plašas ģimenes palātas, kur tētis var kopā ar jauno māmiņu un jaundzimušo pavadīt bērna pirmās dienas.

Jēkabpils reģionālā slimnīca aicina pie sevis grūtnieces arī no plašāka reģiona. Slimnīcas personāls šajā svarīgajā dzīves mirklī parūpēsies ne tikai par jaundzimušo, bet arī par māmiņu. Nav nepieciešams zvanīt uz slimnīcu un sarunāt dzemdības iepriekš. Jebkurai dzemdētājai, kas atbrauc uz slimnīcu, tiek sniegta palīdzība un ir pieejams viss plašais pakalpojumu klāsts. Taču visas potenciālās klientes tiek aicinātas iepriekš atbraukt un apskatīt nodaļu, iepazīt personālu.

Tāpat aicinām topošās māmiņas apmeklēt „ Māmiņu skolas” nodarbības, kuras notiek katru ceturtdienu plkst. 14.00 Dzemdību nodaļas telpās. Bez iepriekšējā pieraksta! Maksa par vienu nodarbību – 4 €. Šīs skoliņas apmeklēšana vēlama, sākot ar 32 grūtniecības nedēļu.

- Kāds ir Jēkabpils dzemdību nodaļas kolektīvs un tā darbinieku pieredze?

Inna Budovska:
Nodaļā strādā 10 vecmātes, trīs bērnu aprūpes māsa, pieci ārsti-ginekologi un četri ārsti-neonatologi. Visi speciālisti ir sertificēti. Būtiski ir tas, ka nodaļā strādā gan speciālisti ar milzīgu pieredzi, gan arī jaunie speciālisti, kuri ir apguvuši vismodernākās metodes un turpina gūt jaunas zināšanas.

Galvenā vecmāte Agita Ciemiņa stāsta: “Dzemdību process nav mainījies. Kā dzemdēja pirms gadu desmitiem un simtiem, tā tas kopumā notiek arī šodien. Bet būtiski ir mainījusies slimo un neiznēsāto bērniņu aprūpe. Šeit ir svarīgi sekot līdzi visām modernajām tendencēm un apgūt jaunās tehnoloģijas un metodes”.
- Kāda ir dzimstības statistika un tendences?

Inna Budovska: Dzimstības statistika ir lejupejoša: 2016 .gadā – 708 jaundzimušie; 2017.gadā – 720 jaundzimušie; 2018.gadā – 577 jaundzimušie.
Kā redzat, dzimstības samazinās. Kritums ir būtisks un vienīgais skaidrojums ir demogrāfiskā krīze.

Agita Ciemiņa: “Šī demogrāfiskā problēma ir problēma valsts līmenī. Jaunie vecāki baidās, ka nespēs izaudzināt bērnus un dzimstība krītas.”
- Pastāstiet par Jēkabpils slimnīcas Dzemdību nodaļas nākotnes plāniem?

Inna Budovska: Jēkabpils reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļā tuvākajā laikā būs pieejama epidurālā anestēzija. Tas būs maksas pakalpojums. Tāpat arī plānota jaunu speciālistu piesaiste. Šobrīd mēs gaidām divas jaunas vecmātes, kuras drīzumā pabeigs studijas un nāks strādāt uz Jēkabpils reģionālo slimnīcu. Tiek strādāts arī pie sertificētu ārstu un ārstu-rezidentu piesaistes. Plānojam arī jaunu pakalpojumu – grūtnieču vingrošanu. Tas būs pieejams jau tuvākajā laikā. Šo pakalpojumu grūtnieces varēs izmantot, sākot ar 16. grūtniecības nedēļu. Lai grūtniece nodarbotos ar vingrošanu, jāsaņem ārsta atļauja.

- Paldies par sarunu!

Sandra Mikanovska,
Radio1, Ceturtdiena

Atstājiet komentāru