2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

2.sezonas 7.raidījumā turpinām stāstīt par gatavošanos Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem

7. raidījumā turpinām stāstīt par gatavošanos Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem, kas no 30.jūnija līdz 8.jūlijam notiks Rīgā Latvijas valsts simtgades gadā, kopā pulcējot vairāk nekā 43 000 dalībniekus. Šoreiz stāsts par Rēzeknes pilsētas un Rēzeknes novada kolektīvu gatavību svētkiem.

Tā kā Rēzeknes novads ir viens no lielākajiem Latvijā, tad arī uz Dziesmu un deju svētkiem dosies krietns skaits kolektīvu un dalībnieku. Novadu pārstāvēs 32 kolektīvi, kuros darbojas vairāk nekā 600 dalībnieku. Kā stāsta Rēzeknes novada kultūras nodaļas vadītāja Ināra Pleikšne, novads lepnums ir visi kolektīvi, atlases skatēs ieguvuši 1.un 2.pakāpes diplomus. Sevi pierādījuši un novērtēti ir vairāki pagastu mazie pašdarbības kolektīvi. Gatavošanās Dziesmu un Deju svētkiem nav tikai repertuāra apgūšana, ir jāpadomā un jāsagādā īstais tautas tērps. Par to Rēzeknes novadā pirms svētkiem ir parūpēts.

Augstus rezultātus skatēs ir ieguvis Rēzeknes novada Vērēmu tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs “Kūzuls” – 1.pakāpes diploms, labākie E grupā novadā. Kolektīva vadītāja Vineta Āboliņa: ,,Tā sajūta, kad visi 18 tūkstoši dejotāju uznāks Daugavas stadionā svētku programmas noslēgumā, ir īpaša. To nevar ne aprakstīt, ne izstāstīt, tas ir pašam jāizbauda.’’ Pirms svētkiem valstī kopumā deju kolektīvu skaits ir pieaudzis par 200. Rēzeknes novada kultūras nodaļas vadītāja Ināra Pleikšne to saista gan ar valsts simtgadi, gan svētkiem piemītošo enerģiju un spēku: ,,Mēs esam tauta, kas nāk kopā, kurai ir svarīga komunikācija, kopā darbošanās. Tā ir sevis apliecinājuma zīme’’.

Rēzeknes pilsētu Dziesmu un deju svētkos pārstāvēs ap 500 dalībniekiem no 23 kolektīviem. Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centra direktores vietniece Kristīne Kokoreviča kā pilsētas kolektīvu koordinatore uz svētkiem dosies pirmo reizi, bet tajos kā dalībniece ir bijusi jau vairākkārt. Kristīne ir pārliecināta, ka ,,svētki aug, un augam mēs līdzi, jo no vieniem svētkiem mācamies nākamajiem. Es domāju, ka šie svētki būs liels kulminācijas punkts, ļoti ceru, ka visi sajutīsim to vienotību, kas mums ir, sajutīsim Latvijas simtgadi un es ceru, ka katrs savā sirdī atvedīs mājās pozitīvākās emocijas’’. No Rēzeknes pilsētas uz Dziesmu un deju svētkiem brauks arī Folkloras draugu kopa un kapela ,,Vīteri”. Tā izveidojās 2003. gadā, kā paši teic, kultūras nama radošiem darbiniekiem un aktīvākajiem kolektīvu dalībniekiem sanākot, dziedot un muzicējot kopā ar saviem bērniem. ,,Vīteru’’ vadītājai Sandrai Starei tie nebūs pirmie Dziesmu un deju svētki. Pieredze ir gan kā dalībniecei, gan skatītājai: ,,Kad stāvēju skatītājos, man likās, nē – lielāka dziedāšanas bauda ir dziedāt pašam un just blakus šo domubiedru un drauga balsi, plecu. Tas ir lielāks saviļņojums’’.

 

Atstājiet komentāru