2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

2.sezonas 4.raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ apmeklējam Ludzas baznīcas

2.sezonas 4.raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ apmeklējam Ludzas baznīcas

Šogad 1.jūnijā daudzi dievnami ir atvērti no pulksten 18.00 līdz 24.00, lai cilvēki varētu iepazīt baznīcu kultūras un garīgo mantojumu. Latgalē Baznīcu nakts pasākumi notiek 16 dievnamos – Baltinavā, Balvos, Tilžā, Rēzeknē, Lūznavā, Daugavpilī, Stirnienē, Viļakā, Vārkavā un Ludzā.

Ludzas Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas baznīca, kas ir piecas reizes atdzimusi no pelniem, atrodas kalnā, līdzās pilsdrupām, Baznīcu nakti sagaida un aktivitātes rīko jau otro reizi. Šogad pasākumus ievada Svētā mise, dzied Arnis Slobožaņins un folkloras kopa ,,Ilža’’, baznīcā skatāmas vairākas izstādēs: ,,Baznīcas Liturģiskie apģērbi, karogi, trauki un piederumi’’, ,,Ludzas katoļu draudzes priesteri’’, ,,Ernests Gliks – Bībeles tulkotājs’’, ir arī darbnīcas un rožukroņa meditācija, smilšu teātris ,,Šūpulis’’, Valsts robežsardzes rīkotās un citu atbalstītāju aktivitātes. Atainojot Baznīcas nakts būtību, Ludzas draudzes māsa Brigita saka: ,,Izņemsim no skapjiem, plauktiem, muzejiem, bibliotēkām, skolām, no saviem prātiem, savām sirdīm to, kas mums ir dārgs, ko mēs gribētu parādīt citiem cilvēkiem, ko mēs gribētu paši citā – tādā spožā gaismā apskatīties’’. Ludzas draudzes prāvests Jānis Kolns ir pārliecināts, ka baznīca vienmēr ir atvērta labām lietām, arī Baznīcu naktij: ,,Šodien mēs dzīvojam tādā laikā, kad ģimenēs vairs nav tās tradīcijas, kad no bērna kājas vecāki skaidro, ko nozīmē liturģiskais apģērbs, karogi vai citi priekšmeti, Svēto portreti. Tā ir laba iespēja cilvēkam, kuram nav tās tradīcijas tik spēcīgas, iepazīt’’.

Aizvien vairāk sadarbība notiek starp dažādām konfesijām. Arī Ludzā top kopīgi pasākumi un projekti. Pašā pilsētas centrā - Ludzas Svētā Dievmātes Aizmigšanas baznīca.  Ludzas pareizticīgo dievnams ir viena no vecākajām ēkām, jo to neskāra 20.gadsimta 30.gados Ludzas vēsturē lielākais ugunsgrēks. Draudzē ir ap 200 locekļiem. Pagaidām Baznīcu nakti šis dievnams nesvin, taču priesteris Sergejs Kiričenko norāda: ,,Tā ir iespēja apmierināt cilvēku interesi par reliģiju. Ne tiešā veidā, ka viņiem jāiet obligāti, bet gan iemesls ienākt un palūgties, uzzināt dievnama vēsturi, par svētajiem un ikonām. Tas ir labs sākums Latvijā. Domāju, ka mēs pievienosimies tuvākajā laikā. Mums komunikācija ar citām konfesijām ir laba. Pie mums ikdienā nāk arī pārējo konfesiju pārstāvji. Ienāk, noliek svecīti, kad dievnams atvērts. Arī mūsu pareizticīgie apmeklē citus dievnamus, jo ir jauktās ģimenes. Gribot vai negribot, mēs apmeklējam arī citu konfesiju baznīcas.’’.

Uz katoļu dievnamu Baznīcu naktī šogad dodas luterāņu draudze. Ludzas evaņģēliski luteriskā baznīca ir viena no vecākajām Latgales luterāņu baznīcām, vismaz 150 gadus veca. Diemžēl pašlaik draudzes locekļu skaita ziņā ir mazākā Latvijā. ,,Nāk mammas ar bērniem, skolnieki. Tas ir jauns pasākums, jauna ievirze. Es domāju, ka ir ļoti labi, ļoti pareizi. Tāpat kā Muzeju nakts, tāpat arī Baznīcu nakts ir vajadzīga’’ – tā baznīcas valdes priekšsēdētāja Vija Semuča.

Atstājiet komentāru