2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Vai jūs pavasaros tecināt un dzerat kļavu un bērzu sulas?

Vai jūs pavasaros tecināt un dzerat kļavu un bērzu sulas?

 Marika

Marika: Jā, dzeru bērzu sulas. Tecinām paši, braucam uz savu mežu un veicam urbumu, sulas garšo. Bērzu sulas vasarai neraudzējam, dzeram tikai pavasarī. Sulu tecināšana ir tradīcija no senseniem laikiem un, iespējams, šis process nepieciešams arī kokam, lai atjaunotos. Protams, ka šajā jautājumā viedokļi atšķirsies, vieni domās, ka sulu tecināšana kaitē kokam, citi, ka nē, bet daudzi sulas tecina ik gadu no vieniem un tiem pašiem kokiem un tiem nekas nekait, bērzi turpina augt.

 

 Biruta

Biruta: Jā, es dzeru un kā vēl. Kādreiz, kad bija mani vīrieši daudz tecinājām, dzērām un raudzējām vasarai. Tagad man izlīdz kaimiņi, atnes bērzu sulas. Man vēl šodien pagrabā stāv pirms trim gadiem tecinātas sulas un joprojām ir garšīgas, labi uzglabājas.

 

 Ralfs

Ralfs: Jā, dzeru gan kļavu, gan bērzu sulas. Vispirms jau kļavu, tad bērzu. Sulas tecina tētis, abi kopā braucam uz mežu un kopā veicam urbumu kokā. Tā jau ir ģimenes tradīcija. Cenšamies atrast kļavu vai bērzu kalniņā, jo kalnā augošiem kokiem ir saldākas un garšīgākas sulas. Es domāju, ka sulu tecināšana kokiem ļaunumu nenodara, ja urbumu noslēdz.

 

 valda

Valda: Tad, kad kāds man izpalīdz ar bērzu sulām, atved no laukiem, tad dzeru, jo pilsētā jau nav koku, kur ieurbt. Pati neesmu tecinājusi, bet dzeru, ja draugi iedod. Bērnībā gan ar tēti tecinājām kļavu sulas. Es domāju, ja kokā ieurbj ne pārāk resnu caurumu un laikus aiztamponē, tad domāju nekāds sliktums kokam nerodas.

 

 Ildze

Ildze: Jā, dzeru. Tecinam paši kļavu un bērzu sulas. Mums visiem tās garšo, dzeram svaigas tikai pavasarī vasarai neraudzējam. Domāju, ja urbumu veic saudzīgi un noslēdz, kokam tas nekaitē.

 

Sandra Mikanovska,

Radio1, Ceturtdiena

Atstājiet komentāru