2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jautājam: Kāpēc Jums ir svarīgi darboties un kaut ko audzēt mazdārziņā un ko audzējat?

Jautājam: Kāpēc Jums ir svarīgi darboties un kaut ko audzēt mazdārziņā un ko audzējat?


Maija Veide:
Katrā no mums iekšā ir zemnieka gēns, jo vecāks tu kļūsti, jo šis gēns ir izteiktāks. Kad pavasarī mostas daba, mostas vēlme iet dārzā rušināties, sēt, darboties. Dzīvoju laukos, tāpēc ir tikai dabiski, ka ir dārzs. Man visvairāk patīk darboties ar puķēm, kas manā pagalmā aug lielos podos. Man ir rožu kolekcija, kas, lai krāšņi ziedētu, prasa aprūpi un arī vairākas citu puķu dobes, kurās rušinos. Vedekliņa vairāk darbojas siltumnīcā, audzējot dārzeņus un garšaugus. Savukārt piemājas dārzā aug viss, kas ģimenei garšo, visvisādi dārzeņi, jo ir tik labi vasarā ieiet savā dārzā, izraut burkānu, noslaucīt priekšautā un likt uz kārā zoba.


Līga Griškena: Kāpēc svarīgi darboties dārziņā? Tā ir iespēja būt  svaigā gaisā, sajust sevi kā dabas daļu, fiziskās aktivitātes, relaksēšanās un iekšējo spēku, resursu atjaunošanas iespēja. Darbojoties dārzā, var sakārtot domas un rodas daža laba radoša ideja. Visbeidzot tas ir  prieks, kad redzi sava darba rezultātu – gan ziedu, gan ražas veidā. Kas aug dārziņā? Tur ir vieta gan dažādiem dārzeņiem, gan ziediem – audzēju gandrīz visu, kas vajadzīgs ziemai, lai nav jāpērk veikalā. No dārzeņiem īpašas attiecības man izveidojušās ar ķirbjiem – tie ir mani mīluļi.


Madara Vīgante: Bez dārza, tas šķiet neiedomājami, gribās, lai ir savi dārzeņi, dažādi garšaugi un puķes,. Man visvairāk patīk un audzēju daudz gladiolas un arī dažādas citas puķes. Šogad dārza platība ir lielāka, kā pērn, jo mainījusies situācija, pieaug dzīves dārdzība. Vairāk stādīšu kartupeļus un sīpolus, kā arī gurķus. Sēju daudz dilles. Ar izaudzēto vienmēr padalos ar radiņiem un draugiem, kas dzīvo pilsētā.


Dace Braune:  Kāpēc man ir svarīgi kaut ko audzēt dārzā? Droši vien, ka gandarījums skatoties kā viss ieliktais zemē aug un nes augļus, kas ir ne tikai skaisti, bet arī praktiski. Kad gatavojot maltīti saviem mīļajiem tu vari iekāpt savā dārziņā, baudīt to kas ir izaudzis un ar mīlestību izlolots. Jāpiebilst gan ka tā rosīšanās dārzā nāk ar gadiem… Kas augs manā dārzā? Viss kas garšo manai saimei gan tūlītējai un svaigai ēšanai, gan pārstrādājamais un ziemā glabājamais. Protams arī krāšņumaugi un puķes, kas veido skaistu ainavu, priecējot aci! 


Valda Priekule: Zemes darbi īstenam latvietim nāk līdzi no mūsu senčiem. Manuprāt, rosīšanās dārzā ir jēgpilnāka nekā svīšana trenažieru zālēs. Savā dārzā tikko noplūktai  zemenei, krūmmellenei, dillei ir pavisam cits aromāts un garša! Un kur tad vēl  marinējumi,  skābējumi, kompotējumi  ziemas krājumiem! Dārzs ir prieks - par katru dīgstošo asniņu un atvērušos pumpuru, prieks, ka ar izaudzēto vari padalīties ar tuviem un mīļiem cilvēkiem.

Atstājiet komentāru