2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Kūlas ugunsgrēku šogad vairāk nekā pērn

Kūlas ugunsgrēku šogad vairāk nekā pērn

Kūlas dedzinātāji vēl aizvien nerimstas. Aizvadītajā diennaktī no 7. līdz 8. maijam ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 73 kūlas ugunsgrēkus. Kūla tiek dedzināta visā Latvijā, gan laukos, gan arī pilsētu nesakoptajās daļās.

No kūlas aizdegas meži, jaunaudzes, elektrības stabi, dārza mājiņas, gan neapdzīvotas, gan arī apdzīvotas ēkas. Šogad kūlas ugunsgrēkos nopostītas jau vairāk nekā 40 ēkas.Ugunsdzēsēji glābēji 7. maijā saņēma informāciju, ka Kārsavas novada Salnavas pagastā izcēlies ugunsgrēks. Kad Kārsavas posteņa ugunsdzēsēji pēc 10 minūtēm bija ieradušies notikuma vietā, redzēja, ka šķūnis jau ir nodedzis, bet dzīvojamā māja liesmās. Problēmas radīja arī tas, ka ugunsgrēku nācās dzēst ar ūdens pievešanu no 1 km attālā dīķa. Notikuma vietā strādāja četras ugunsdzēsēju automašīnas no
VUGD Ludzas daļas, Kārsavas posteņa un Balvu daļas Tilžas posteņa.
 
Ugunsgrēks nodarīja lielus postījumus – nodega dzīvojamā māja 72 m2 platībā, pirts 20 m2 platībā un divi šķūņi kopumā 162 m2 platībā. Mājas saimniekiem sadega visa iedzīve. Nekavējoties tika informēta arī Kārsavas novada pašvaldība, lai risinātu jautājumu par cilvēku izmitināšanu, jo mājā dzīvoja arī bērni. Ugunsgrēks iespējams izcēlies no degošās kūlas.
 
Savukārt 8.maijā tika saņemta informācija, ka Smiltenes novada Brantu pagastā no kūlas aizdedzies šķūnis. No
aizdedzinātās kūlas bija aizdedzies šķūnis 60 m2 platībā un kūts 130 m2 platībā, no liesmām ugunsdzēsējiem izdevās pasargāt dzīvojamo māju, kura gan nav apsaimniekota.
 
Kūlas ugunsgrēki nav tikai neapsaimniekoto lauku, bet arī nesakopto pilsētas teritoriju sekas. Kaut gan pilsētās kūlas ugunsgrēki platībasziņā ir nelielāki, tomēr tieši pilsētās, ņemot vērā blīvo apbūvi, pastāv lielāki draudi tuvumā esošajām ēkām. Protams, ka kūlas ugunsgrēki arī ietekmē gaisa kvalitāti.
 
Diemžēl pilsētās kūlas ugunsgrēki nav retums. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigādes Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis jau iepriekš informēja, ka Arī Jēkabpilī pilsētas teritorijā kūla tiek dedzināta dažādos mikrorajonos, un, kaut arī platības lielākoties nav lielas, ugunsgrēku skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu ir pieaudzis un trešdien bija reģistrēts 61 kūlas ugunsgrēks. Pērn šādā pašā laika periodā regīstrēti 55 kūlas ugunsgrēki.
 
Sagatavoja Māra Grīnberga

Atstājiet komentāru