2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Ārpuskārtas pārbaudēs PVD uzņēmumos konstatē 70 pārkāpumus

Ārpuskārtas pārbaudēs PVD uzņēmumos konstatē 70 pārkāpumus

Veicot ārpuskārtas pārbaudes 467 pārtikas izplatīšanas uzņēmumos, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) teju 70% jeb 318 uzņēmumos konstatējis dažādas neatbilstības, lielākoties higiēnas prasību pārkāpumus, aģentūru LETA informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.


Lai pārliecinātos, kā tiek ievēroti augsta riska pārtikas uzglabāšanas un realizācijas apstākļi karstajās dienās, laikā no 16.jūnija līdz 9.augustam PVD veicis attiecīgās pārbaudes un konstatējis, ka 18% pārbaudīto uzņēmumu ir neatbilstoši pārtikas uzglabāšanas apstākļi, tostarp neatbilstoša gaļas, zvejas un piena produktu uzglabāšanas temperatūra.


Savukārt 17% uzņēmumu bijušas problēmas ar pārtikas preču, pārsvarā ar svaigu augļu un dārzeņu, izsekojamību, 10% - problēmas ar marķējumu, norādēm par preču izcelsmi un vispār informāciju par preci, bet 8% uzņēmumu konstatēti pārtikas produkti ar beigušos derīguma termiņu vai tāds vispār nav bijis zināms, tostarp tādiem augsta riska pārtikas produktiem kā vītinātas zivis, kūpinātas cūkas ribas, marinētas broileru kājas u.c.


14 gadījumos PVD konstatējis nereģistrētu uzņēmējdarbību, tostarp viens tirdzniecības uzņēmums, 11 tirdzniecības vietas - ielu tirdzniecībā, tirgos, mobilās tirdzniecības vietas un divi sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi.
Līdz apstākļu noskaidrošanai apturēta teju 140 kilogramu, galvenokārt svaigu augļu un dārzeņu, tirdzniecība. No tirdzniecības izņemta izplatīšanai nederīga pārtika - gandrīz 930 kilogrami pārtikas produkti un 707 gabalpreces, kam beidzies derīguma termiņš, nav pavaddokumentu vai kas uzglabāti neatbilstošos apstākļos.


PVD atgādina, ka karstajā laikā augsta riska pārtikas produkti ir gaļa un gaļas produkti, piens un piena produkti, zivis un zvejas produkti, kulinārijas un konditorejas izstrādājumi.

Atstājiet komentāru