2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 22.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 22.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Rosina atcelt Saeimas deputātiem imunitāti ne tikai administratīvo pārkāpumu lietās, bet arī krimināllietās; Kuras pilsētas un novadi cīnās par titulu – latvijas jauniešu galvaspilsēta un Kurā baltijas valstī visstraujāk augusi alga?

 

 Šodien norisināsies kārtējā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vadītā Nacionālās drošības padomes sēde. Likums nosaka, ka Valsts prezidentam sēdes jāsasauc reizi ceturksnī. Informācija par sēdes darba kārtību un sēdē nolemto ir ierobežotas pieejamības. Vējonis gan iepriekš norādīja, ka iecerējis sēdes sasaukt katru mēnesi. Nacionālās drošības padomes locekļi pēc amata ir Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, ārlietu ministrs, kā arī iekšlietu ministrs. Padomes sēdēs ir tiesības piedalīties arī ģenerālprokuroram.

 

 

 

Opozīcijas partija "Saskaņa" rosina atcelt Saeimas deputātiem imunitāti ne tikai administratīvo pārkāpumu lietās, bet arī krimināllietās, kā arī atteikties no imunitātes arī vēl citām valsts amatpersonām - tiesībsargam, tiesnešiem, prokuroriem, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekiem. Lai skaidrotu savu ierosinājumu, "Saskaņas" frakcijā šodien notiks preses konference, kurā partija savu redzējumu skaidros plašākai sabiedrībai.

 

 

 

Izglītības un zinātnes ministrijas izsludinātajā konkursā "Latvijas Jauniešu galvaspilsēta 2016" ir saņemti 10 pieteikumi no pašvaldībām, kuras vēlas nākamajā gadā kļūt par jaunatnes pasākumu centrālo norises vietu. Par iespēju 2016.gadā kļūt par "Latvijas Jauniešu galvaspilsētu" cīnās republikas nozīmes pilsētas – Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne un Valmiera, Alūksnes, Cēsu un Siguldas novads, kā arī novadu apvienība - Madonas novads sadarbībā ar Gulbenes novadu. Uzvarētājs visa gada garumā kļūs par epicentru svarīgākajām Latvijas jaunatnes politikas aktivitātēm un jauniešu pasākumiem.

 

 

 

Un vēl

 

 

 

Pateicoties darbaspēka nodokļu sloga samazinājumam, šā gada pirmajā pusē vidējā neto darba samaksa jeb algas pēc nodokļiem Latvijā un Igaunijā augusi straujāk nekā bruto darba samaksa. Lietuvā vidējā neto alga palielinājusies nedaudz lēnāk nekā bruto alga, turklāt Lietuvā arī bruto darba samaksas pieaugums bijis vismazākais starp Baltijas valstīm. Straujākais neto algu pieaugums gada laikā bijis Latvijā. Gada otrajā ceturksnī vidējā neto alga sasniedza 600 eiro, kas ir par 7,5% vairāk nekā iepriekšējā gada 2.ceturksnī. Igaunijā vidējā neto darba alga 12 mēnešu laikā pieaugusi par 7,3%, sasniedzot 871 eiro, kas ir līdz šim augstākais sasniegtais līmenis. Lietuvā vidējā neto alga palielinājusies par 4,4% līdz 554 eiro, atpaliekot no Igaunijas un Latvijas.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Jēkabpils basketbiolistiem veicās vakardienas spēlē? Mediķi gatavojas protesta akcijai; Un Kādus pabalstus zaudējuši daudzi pensionāri, kad pēc indeksācijas pensijas palielinātas apmēram par četri eiro?

 

 

 

BK "Jēkabpils" vakar  izcīnīja uzvaru izbraukumā "Triobet" Baltijas Basketbola līgas čempionāta spēlē ar 84:65, pārspējot Igaunijas klubu TTU. Rezultatīvākais „lūšu” rindās bija komandas kapteinis Rinalds Sirsniņš ar 19 punktiem, nozīmīgu pienesumu deva arī lietuviešu spēlētāji Ronalds Rutkovsks un Modests Kumpis. Nākamā spēle „Jēkabpils” basketbolistiem jau šodien turpat Igaunijā – Rakveres sporta hallēpulksten septiņos vakarā, kad „lūši” stāsies pretī „Tarvas” vienībai "Triobet".

 

 

Citas ziņas

 

 

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa rosinās politiskā spēka valdi lemt par deputāta Dzintara Zaķa izslēgšanu no partijas. Āboltiņa aģentūrai LETA sacījusi, ka šādu jautājumu rosinās izskatīt, ņemot vērā, ka stājies spēkā spriedums vienā no lietām par balsu pirkšanu Zaķa labā un iepriekš partija solījusi rīkoties notiesājoša sprieduma gadījumā. Pats Zaķis šajā lietā gan nav tieši iesaistīts, uzsvēra Āboltiņa. Politiķe norādīja, ka vakar mēģinājusi sazināties ar Zaķi, lai aicinātu viņu pašu izstāties no partijas. Pašlaik sazināties ar Zaķi viņai vēl nav izdevies. Nākamā "Vienotības" valdes sēde paredzēta 2.novembrī.

Notiesājošā sprieduma balsu pirkšanas lietā stāšanās spēkā tika pārrunāta arī mikroblogošanas vietnē "Twitter". Vairāki tvitera lietotāji ironizēja par "Vienotības" nevēlēšanos laicīgi atbrīvoties no Zaķa, citi savukārt norādīja, ka šāds solis varētu būt pretrunā ar partijas interesēm. Zaķis pašlaik ir uz laiku apturējis savu darbību ''Vienotībā''.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība vakar padomes sēdē ir nolēmusi rīkot protesta akciju pie Saeimas un gatavoties nozares streikam. Galvenais protestu iemesls ir valdības plānotā veselības aprūpes budžeta tālāka samazināšana. Arodbiedrības vadītājs Valdis Keris informē, ka protesta akcija sapulces veidā plānota 3.novembrī, kad Saeima pirmajā lasījumā skatīs nākamā gada budžeta projektu. Keris gan pieļāva, ka datums varētu tikt mainīts, ja budžeta projektu skatīs citā dienā.

Jau ziņots, ka valdība 2016.gada budžeta projektā veselības nozarei ir atvēlējusi 3% no iekšzemes kopprodukta, kas ir vēl mazāk nekā šogad - 3,1%. Vidēji citās Eiropas Savienības valstīs veselības aprūpei tiek atvēlēti 7,3% no iekšzemes kopprodukta, bet jaunajās dalībvalstīs - 5% noiekšzemes kopprodukta.

Un vēl

 

Arī šogad pēc rudenī veiktās indeksācijas Latvijas Pensionāru federācija saņēmusi informāciju no saviem biedriem, ka ienākumi pārsnieguši to līmeni, kad iespējams pretendēt uz kādu no pašvaldības pabalstiem. Tomēr, cik daudzi pensionāri ar to saskārušies un kurās pašvaldībās, informācija nav apkopota. Pensionāru federācija ir pašvaldības aicinājusi novērst šo situāciju, mainot noteikumus, lai seniori nezaudētu atbalstu. Lielākoties runa ir par dzīvokļa pabalstu. Jau ziņots, ka oktobrī veiktajā pensiju indeksācijā vidēji pensija pieauga par četriem eiro.  

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai pedagogi pieprasīs izglītības ministres demisiju? Ar satelītu palīdzību noteiks siltumu zudumus ēkās; Un Ugunsdzēsēji Aknīstē jau trešo dienu turpina dzēst gruzdošu kūdru.

Ar katru dienu pedagogu arodbiedrība saņem aizvien vairāk signālu par skolotāju gatavību streikam, neapmierinātība ar Izglītības un zinātnes ministrijas nespēju ieviest jaunu skolotāju algu modeli aug, un nav izslēgta arī iespēja prasīt izglītības ministres Mārītes Seiles demisiju. Šodien pedagogu arodbiedrības padome aicinās dalīborganizācijas līdz 27.oktobrim lemt par piedalīšanos vai nepiedalīšanos streikā.

Vairākās NATO dalībvalstīs turpinās pēdējos gados plašākie bloka militārie manevri. Šodien sāksies sauszemes karaspēka taktiskās mācības. Mācību atklāšanas ceremonijā aviācijas bāzē Itālijas dienvidos piedalījās alianses dalībvalstu lidmašīnas un helikopteri. Tie sniedza desantēšanās paraugdemonstrējumus un transportēja militāro tehniku. Manevri ilgs līdz 6. novembrim, un tajos kopumā piedalīsies vairāk nekā 36 tūkstoši karavīru. Tiks arī izmēģināti apmēram 230 dažādas militāras tehnikas veidi. NATO pārstāvji ziņo, ka manevru mērķis ir trenēt un pārbaudīt bloka ātrās reaģēšanas spēkus un dažādu valstu armijas daļu sadarbību.

Turpinām ziņas

Ar satelītu palīdzību noteiks siltumu zudumus ēkās. Projektu realitātē ievieš Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, piesaistot sadarbības partnerus. Projekta rezultātā piecas lielākās Kurzemes pašvaldības iegūs datus par siltumu zudumiem un ieteikumus, kā nākotnē izmantot satelīta tehnoloģijas. Projektu īsteno kopā ar sadarbības partneriem, piesaistot Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansējumu. Projekta kopējais finansējums ir gandrīz 150 tūkstoši eiro. Latvijā šāds projekts tiek īstenots pirmo reizi. 

Divpadsmito reizi Latvijas Valsts meži organizē dabas dienas, uz kurām aicina nozarē iesaistītās zinātniskās un nevalstiskās organizācijas, kā arī Zemkopības ministrijas pārstāvjus.Šodien paredzēts pārrunāt jauna un vidēja vecuma audžu retināšanas iespējas, kas līdz šim pietiekami neesot darīts, tāpat pietiekami neesot kopti jaunie koki, kam esot liels potenciāls. Līdzšinējā praksē valsts vairāk rūpējusies par mežu atjaunošanu, bet pēcāk iestādītie koki tiekot aizmirsti. Šogad Latvijas Valsts meži iestādījuši 23 miljonus 289 tūkstošus 800 jaunus kociņus.

Un vēl

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki Aknīstē jau trešo dienu turpina dzēst gruzdošu kūdru. Vakar ugunsdzēsēji glābēji turpinājuši dzēšanas darbus Aknīstes novadā - tur apmēram trīs hektāru platībā atsevišķās vietās gruzdēja kūdra. Ugunsgrēka dzēšanā vakar iesaistījusies arī pašvaldības traktortehnika, tomēr līdz ar tumsas iestāšanos darbi pārtraukti. Dzēšana turpinās arī šodien. Ugunsdzēsības un glābšanas dienests norāda, ka ik nedēļu ugunsdzēsēji dodas uz vairākiem izsaukumiem saistībā ar degošu sauso zāli, kas nereti izraisa arī meža zemsedzes un kūdras aizdegšanos. Ugunsdzēsēji aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un sausā zālē nenomest kādus gruzdošus priekšmetus, piemēram, cigarešu izsmēķus, jo tie var izraisīt plašus ugunsgrēkus, kuru dzēšanas darbi var ieilgt vairākas dienas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda interaktīva izstāde būs skatāma Jēkabpilī? Kādas izmaiņas gaidāmas lietoto auto biznesā? Un Cik mūsu valstī ir trūcīgu cilvēku?

Nākamnedēļ, 27.oktobrī Jēkabpilī, Krustpils novada pašvaldības konferenču zālē, notiks forums "Atbalsts uzņēmējiem".Forumā Ekonomikas ministrijas, "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"", Nodarbinātības valsts aģentūras, Lauku atbalsta dienesta, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji informēs komersantus par šobrīd pieejamo un plānoto atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai 2014.-2020.gada Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā. Forumu "Atbalsts uzņēmējiem" organizē Ekonomikas ministrija.

Ieskatīties Latvijas nākotnē ikvienu Jēkabpils, tās apkārtnes novadu un pilsētu iedzīvotāju aicina Finanšu ministrija, piedāvājot ekskluzīvu iespēju interaktīvā izstādē uzzināt par ieguvumiem, ko sniedz Eiropas Savienības fondi. Ekspozīcija “Ieskaties Latvijas nākotnē” ir daļa no gaismas festivālam “Staro Rīga” veidotās instalācijas. Tajā apmeklētājiem, aktīvi iesaistoties, unikālā 3D video projekcijā tiks ilustrētas iespējas, ko Eiropas Savienības fondu finansējums sniegs Latvijai līdz 2020. gadam. Izstādes apmeklējums ir bez maksas. Izstāde būs apskatāma 27. oktobrī Jēkabpilī, Krustpils novada domē  no plkst. 10.00 līdz 18.00, laikā kad tur norisināsies konference uzņēmējiem.

 

Turpinām ziņas

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija izsludina pieteikšanos Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas balvai “Platīna Pele 2015”. Balva tiks pasniegta jau devīto gadu, un tās mērķis ir apzināt un cildināt pēdējo gadu laikā Latvijā radītos labākos risinājumus pārvaldei un biznesam, izstrādātās mobilās lietotnes un labākos e-skolotājus. Šogad “Platīna Pele” tiks pasniegta arī jaunā kategorijā “Veiksmīgākais eParaksta integrācijas risinājums”, apbalvojot labākās organizāciju sistēmas un e-pakalpojumus ar integrētu eParakstu. Jēkabpilieši pieteikumus balvai “Platīna Pele 2015” var nosūtīt elektroniski līdz 23. oktobrim uz e-pastu office@likta.lv, aizpildot asociācijas mājas lapā www.likta.lv pieejamo pieteikuma formu.

No nākamā gada plānots pilnveidot lietoto automobiļu tirdzniecības jomas regulējumu, kas noteiks stingrāku kārtību, kādā transportlīdzekļi tiek pieņemti tirdzniecībā, kā arī obligātas prasības dokumentu noformēšanai tirdzniecības vietā. Grozījumi ir iestrādāti valdības noteikumos par transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecību. Tiek plānots, ka šie noteikumi jaunajā redakcijā stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī. Minētās Ministru kabineta noteikumu izmaiņas ir tikai sākums plašākām darbībām, kas vērstas uz šīs jomas sakārtošanu. Līdz šim Latvijas lietotu automobiļu tirgum esot bijušas raksturīgas dažādas nepilnības - darbs "pelēkā" zonā, pārprasta izpratne par konkurenci, kā arī izmantota pircēju lētticība un nodarīti zaudējumi valstij.

Un vēl

Valstī apstājusies reģistrēto trūcīgo cilvēku skaita sarukšana un septembrī, tāpat kā augustā, šis rādītājs bija 2,6%, liecina Labklājības ministrijas apkopotā informācija. Septembrī valstī bija reģistrētas 52 tūkstoši 413 trūcīgas personas, kas ir par 27 cilvēkiem mazāk nekā augustā. Kā liecina Centrālās statistiskas pārvaldes dati, pēc kuriem ministrija veic aprēķinus, septembrī, salīdzinot ar augustu, valstī dzīvojošo iedzīvotāju skaits samazinājies par tūkstots 200 cilvēkiem. Septembrī valstī dzīvojuši miljons 977 tūkstoši 100 cilvēki. Tāpat arī septembrī bija vērojams pašvaldību sociālās palīdzības pabalstiem izlietoto līdzekļu pieaugums. Kopumā pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem septembrī izlietojušas vairāk nekā 2.5 miljonus eiro. Joprojām visvairāk naudas tiek tērēts dzīvokļu pabalstu izmaksai - septembrī tie bija 957 tūkstoši 529 eiro.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Policija lūdz sākt kriminālvajāšanu pret Rīgas brīvostas pārvaldnieku; Cik naudas projektiem piesaistījis Zemgales plānošanas reģions? Un vēlas ieviest pirmslaulību kursus precēties gribētājiem.

 

 

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde oktobrī uz prokuratūru nosūtījuši lietu, kurā par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmatošanu mantkārīgā nolūkā aizdomās turētas divas Rīgas brīvostas amatpersonas.Aģentūras BNS un Latvijas Radio rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka aizdomās turētie ir ilggadējais Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs un viņa vietnieks Aigars Pečaks.

Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija otrdien, 27.oktobrī, savā pēdējā sēdē balsos par gala ziņojuma apstiprināšanu. Komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis norāda, ka 27.oktobra sēdē piedalīsies tikai komisijas deputāti, lai bez konsultācijām ar ekspertiem pieņemtu galaziņojumu, balstoties uz savu sirdsapziņu un politisko pārliecību. Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojuma apstiprināšanai nepieciešamas vismaz septiņas no 12 komisijas locekļu balsīm neatkarīgi no klātesošo komisijas locekļu skaita. Galaziņojums ir pieejams Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas mājaslapā.

 

Turpinām ziņas

 

 

No 2007.gada līdz 2013.gadam Zemgales Plānošanas reģions rojektos piesaistījis 14 miljonus 845 tūkstošus eiro, aptverot arī mazos novadus. Vakar Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdē, kas notika Pļaviņu novada Aiviekstes pagasta pārvaldē, tika prezentēti pagājušā perioda projektu ieviešanas rezultāti. Latvijas-Lietuvas programmā projekti ieviesti Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jaunjelgavas, Jelgavas, Jēkabpils, Krustpils, Ozolnieku, Pļaviņu, Rundāles un Viesītes novados, kā arī republikas nozīmes pilsētās Jelgavā un Jēkabpilī.

Labklājības ministrija rīt informēs par iecerēm, kā uzlabot sociālo situāciju novados. Galvenie jautājumi, ko izvirza ministrija, ir - kā uzlabot sociālo situāciju novados, kā visefektīvāk palīdzēt iedzīvotājiem risināt sociālos izaicinājumus, kā celt sociālo darbinieku kapacitāti un paaugstināt pašvaldību sociālo dienestu darba efektivitāti, kādas jaunas iniciatīvas ieviesīs pašvaldībās. Jau ziņots, ka no 14.oktobra Labklājības ministrija uzsākusi īstenot arī ikgadējos informatīvos pasākumus reģionos sociālajiem darbiniekiem un sociālās jomas profesionāļiem.

 

Un vēl

 

Pirms stāšanās laulībā personām, kuras vēlas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā, apmācībās piedāvās sīkāk iepazīties ar vairākiem laulības aspektiem: finanasēm, tiesiskajiem, psiholoģiskajiem un ētiskajiem aspektiem, kā arī ar vecāku pienākumiem un atbildību. Dalība apmācībās būs brīvprātīga. Līdz šim pirms laulības noslēgšanas baznīcā pārim ir jāiziet obligātās pirmslaulību apmācības , eksperti uzskata, ka arī valstij vajadzētu tādas piedāvāt. Programmas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību ģimenei kā pamatvērtībai un veicināt atbalstu uzskatam, ka ģimenei jābūt balstītai laulībā.

Atstājiet komentāru