2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 18.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 18.decembrī

Ziņas pulksten 7.00 – 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kur šodien Jēkabpilī varēs uzzināt par jaunāko Eiropas Savienības atbalsta programmu izglītībai? Kāds nopietns pasākums šodien paredzēts mežizstrādātājiem? Un Kuru, visticamāk, nominēs nākamā valdības vadītāja amatam?

 

Jēkabpils Agrobiznesa koledžas dienesta viesnīcas sēžu zālē šodien Zemgales plānošanas reģiona Eiropas Savienības struktūrfondu informācijas centrs sadarbībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru organizē bezmaksas semināru par Erasmus+ programmu. Tā ir jauna Eiropas Savienības programma izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta jomā 2014.–2020.gadam.

 

Aizkraukles novada pašvaldība plāno izmaiņas skolu sistēmā, izvērtējot arī Aizkraukles sākumskolas reorganizēšanu. Šī lēmuma pieņemšanā paredzēts iesaistīt arī esošo un topošo skolēnu vecākus,. Tāpēc šodien tiek sasaukta Aizkraukles novada vecāku kopsapulce. Tā notiks pulksten sešos vakarā Aizkraukles kultūras namā.

 

Šodien pēcpusdienā Līvānu novada Kultūras centrā notiks Mazo grantu projektu konkursa noslēguma pasākums. Tajā piedalīsies Līvānu novada domes vadība un projektu ieviesēji. Trīs projekti saņems Līvānu novada domes seciālās balvas.

 

Turpinām ziņas

 

Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai šodien noslēdzas oficiālā vizīte Vatikānā , kuras laikā viņa tikās arī ar Romas pāvestu Francisku. Āboltiņa ir pirmā no Saeimas priekšsēdētājiem, kas tikusies ar Vatikāna vadību.

 

Lai analizētu pašreizējo situāciju meža un koksnes apstrādes nozares attīstībā un apzinātu tās nākotnes iespējas, šodien Rīgā notiks Eiropas un Krievijas mežu nozares pārstāvju konference. Konferences organizētāji norāda, lai gan meži dažādās valstīs ir atšķirīgi, problēmas un risinājumi lielākoties ir līdzīgi, tādēļ ir vērts apmainīties pieredzē un stiprināt sadarbību.

 

Un vēl

 

No publiski izskanējušajiem potenciālajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem par ticamāko kandidātu valdības vadītāja amatam tiek uzskatīts diplomāts Pēteris Vaivars. Neoficiāli tiek pieļauts, ka premjera amata kandidāts varētu tikt nosaukts tuvākajās dienās un tas varētu būt tieši Vaivars. Par šo kandidātu varētu vienoties Valsts prezidents Andris Bērziņš ar partijas "Vienotība" pārstāvjiem, jo šis politiskais spēks uzņēmies iniciatīvu valdības veidošanā.

 

Ziņas pulksten 9.00 -10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kāds traģisks negadījums noiticis Jaunkalsnavā? Kāpēc nevajadzētu atlikt Būvniecības likuma stāšanos spēkā? Un Kas slavenā angļu pavāra Džeimija Olivera mājaslapā ieteic nobaudīt Latvijas ēdienus?

 

Madonas novada Jaunkalsnavā Vesetas ielā vakar jumta remonta laikā noticis traģisks negadījums, no tā nokrituši divi vīrieši. Viens no viņiem notikuma vietā miris. Policija informē, ka abi ir Pļaviņu iedzīvotāji. Bojā aizgājis 55 gadus vecs vīrietis, bet 52 gadus vecs vīrietis ar traumām nogādāts slimnīcā. Ēka no kuras vīrieši nokrituši ir vienstāva māja ar augstu un slīpu jumtu. Par notikušo policijā ir sākts kriminālprocess, lai noskaidrotu kritiena apstākļus un iemeslus jumta remontdarbiem, kā arī to vai jumta remontdarbi veikti kāda uzņēmuma uzdevumā.

 

Titulu "Gada Eiropas cilvēks Latvijā" šogad ieguvis nu jau demisionējušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Balvas pasniegšanas ceremonijā viņš pateicās atbalstītājiem, kas šai nominācijai viņu izvirzijuši jau otro reizi. Dombrovskis sacīja, ka nākamais gads nozīmības ziņā būs tāds, kā 2004.gads, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā. Eiro ieviešana esot zināms vadmotīvs viņa trīs valdību darbam un krīzes pārvarēšanas posmam. Dombrovskis norāda, ka ne eirozona, ne Eiropas Savienība nav glābiņš, ja valsts neīsteno sapratīgu politiku.

 

Valdība apstiprinājusi ar nekustamā īpašuma nodokli neapliekamo īpaši aizsargājamo dabas teritoriju sarakstu.Tajā ietilpst septiņu rezervātu un dabas parku – Grīņu, Krustkalnu, Moricsalas, Teiču, Gaujas, Ķemeru un Slīteres – teritorijas. Līdz šim pašvaldības pašas noteica, kuras zemes vienības un ēkas vai inženierbūves netiek apliktas ar nekustamā īpašuma nodokli. Pašvaldību atšķirīgas interpretācijas rezultātā ne visas zemes vienības, ēkas un inženierbūves tika atbrīvotas no nekustamā īpašuma nodokļa, savukārt daļa tika atbrīvotas nepamatoti.

Turpinām ziņas

Valdība vairāk nekā 5,6 miljoni latu papildus piešķirs Veselības ministrijai neatliekamu pasākumu nodrošināšanai vēl šajā gadā. Nauda paredzēta maksājumiem ārstniecības iestādēm, kuras sniedz stacionāros pakalpojumus, infrastruktūras uzturēšanai, neatliekamās medicīniskās palīdzības transportlīdzekļu nomas un autovadītāju pakalpojuma nodrošināšanai, kā arī individuālo darba aizsardzības līdzekļu iegādei Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

 

Nav pamata atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās datumu – nākamā gada 1.februārī, teikts Ekonomikas ministrijas informatīvajā ziņojumā. Jaunajā likumā ir noteikts plašs deleģējums Ministru kabinetam izdot pakārtotos normatīvos aktus. Tāpat arī ar jaunā Būvniecības likuma projektu ir iepazīstināta plaša sabiedrība, jo reģionālie semināri un diskusijas noritēja visā Latvijā, tajā skaitā arī Jēkabpilī. Jau ziņots, ka Arhitektu un Būvinženieru savienība, kā arī Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācija vēlas atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos no 1.februāra.

 

Un vēl

 

Britu piedzīvojumu meklētāju Kevinu Karu, kurš devies skrējienā apkārt pasaulei, apbūris Latvijas ēdiens, bet īpašu sajūsmu izpelnījusies Mālpils muiža un tās restorāns. Viņš savā blogā slavenā angļu pavāra Džeimija Olivera mājaslapā raksta, ka ir sajūsmā par ēdināšanas līmeni Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, bet Latvija ēdiena ziņā līdz šim ir vislabākā valsts, kurai viņš esot skrējis cauri. Kevikns Kars ieteic, ka ikvienam gardēdim, kas meklē kaut ko atšķirīgu atpūtai nedēļas nogalē, viņš nevarētu ieteikt neko labāku par Latviju, īpaši Mālpils muižu.

 

Ziņas pulksten 11.00 -12.00

 

Radio1 ziņās lasiet: Kurai zemnieku saimniecībai Kokneses novadā pieškirts Valsts aizsargājamā kultūras p[ieminekļu statuss? Kurā vietā nozares topā ierindojas Aknīstes kūdras ražotāji? Un Kā no Latvijas nacionālās valūtas lata atvadās saldumu ražotāji?

 

Ar Kultūras ministrijas rīkojumu Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā šomēnes iekļauta zemnieku sēta "Nomaļi" Kokneses novada Iršu pagastā, kuras īpašnieks ir aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” skaidrots, ka pieminekļu aizsardzības inspekcijā bija saņemts Pabrika priekšlikums noteikt viņam piederošajai zemnieku sētai valsts aizsargājama kultūras pieminekļa statusu. Inspekcija objektu izvērtējusi un noteikusi prasīto statusu. Zemnieku sētas saglabājamās vērtības ir apjomu telpiskais risinājums ainavā, dzīvojamās mājas fasāžu arhitektoniski dekoratīvais risinājums, vēsturiskās būvkonstrukcijas, būvgaldniecības izstrādājumi, plānojums un vēsturiskā interjera apdare.

 

Eiropas Cilvēktiesību tiesas palāta pasludinājusi spriedumu lietā "Raudevs pret Latviju", atzīstot par pamatotām Mārtiņa Raudeva iesniegtās sūdzības par cilvēktiesību pārkāpumiem saistībā ar viņa ievietošanu psihiatriskajā slimnīcā. Latvijai būs jāmaksā atlīdzība par morālo kaitējumu 10 tūkstoši eiro.

 

Valdība piešķrs Latvijas Nacionālajai operai 814 tūkstoši latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kas ir par 100 tūkstoši mazāk, nekā operas vadība prasīja. Nauda piešķirta finansiālās darbības stabilizēšanai un īstermiņa saistību dzēšanai, grāmatvedības programmas atjaunošanai, kā arī Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu īstenošanai nākamajā gadā un izrāžu iestudēšanai. Par pārējām operai nepieciešamajām summām valdība spriedīs pēc tam, kad Kultūras ministrija būs pabeigusi finanšu auditu operā. Jau ziņots, ka jaunais operas vadītājs pašlaik ir Zigmars Liepiņš.

 

Turpinām ziņas

 

Kūdras ieguves industrijas līderis pērn ar 26,53 miljonu latu apgrozījumu bija dāņu investoriem piederošais Talsu novada uzņēmums SIA "Pindstrup Latvia", liecina "Firmas.lv" veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2013". Vēl nozares uzņēmumu "Top 10" pirmajā trijniekā iekļuva Aknīstes novada SIA "Nordtorf" ar 8,93 miljonu latu un Jelgavas novada SIA "Laflora" ar 8,37 miljonu latu apgrozījumu. Kā norāda izdevuma eksperti, kopējā kūdras purvu platība Latvijā ir aptuveni 640 tūkstoši 100 hektāri, kas ir 10% no valsts teritorijas.

 

Programmas "Samsung Skola nākotnei" žūrija izraudzījusies 30 skolas no visas Latvijas, kuru skolotāji un direktori bez maksas varēs pilnveidot savas digitālās prasmes. Šādu iespēju ieguvusi arī Salas novada Salas vidusskola. Vērienīgā digitālo prasmju apmācību programmā būs iespēja apgūt prasmes, kā veidot un mācībās izmantot sociālos medijus, blogus, infografikas, foto, video un animācijas.

 

Un vēl

 

Lai apliecinātu cieņu aizejošajai nacionālajai valūtai, Latvijas saldumu ražotājs "Laima" šodien sāks ražot tumšās šokolādes pieclatniekus, kā arī zīmola "Selga" cepumus visu līdz šim izdoto latu formā. Kopumā investīcijas projektā pārsniedz 4 ar pusi tūkstoši latu.

Šīs un vēl daudzas citas ziņas lasiet portālā Radio1.lv

 

Ziņas pulksten 11.00 -12.00 -13.00

 

Radio1 ziņās lasiet: Kādus karstos dzērienus iecienījuši jēkabpilieši? Cik lielā apjomā bērniem kompensēs medikamentus no nākamā gada? Un Kāpēc no sava amata atkāpies Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās komisijas vadītājs?

 

Ziemassvētki ir laiks, kad visbiežāk tiek lietoti dažādi karstie dzerieni – ogu sulas, zāļu tējas un karstvīni. Daži šos dzērien us iegādājas jau gatavus tirgotavās, bet daudzi tos gatavo mājās. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām, kādus karstos dzerienus tie iecienījuši? Viedokļus izteica Solvita, Tatjana, Daiga, Ludmila un Juris.

VIEDOKĻI

Jēkabpiliešu izteiktie viedokļi liecina, ka visiecienītākie karstie dzērieni ziemā ir zāļu tējas, bet svētku laikā karstvīns. Lielākā daļa tos iegādājas veikalos un mājās tikai uzsilda, tomēr ir neliela daļa, kas uzticas vienīgi savām receptēm.

 

Turpinām ziņas

 

No nākamā gada 1.janvāra bērniem līdz 18 gadu vecumam valsts kompensējamajiem medikamentiem un medicīnas ierīcēm tiks piemērota 100% atlaide. Tas nozīmē, ka no nākamā gada 1.janvāra bērniem, kuriem līdz šim bija nozīmēti valsts kompensējamie medikamenti ar 50 vai 75% atlaidi, turpmāk šīs zāles un medicīnas ierīces būs bez maksas.

 

Daudzi Latvijas iedzīvotāji, tuvojoties eiro ieviešanai, cenšas iemaksāt iekrātos latus savos kontos, izmantojot skaidras naudas iemaksas/izmaksas bankomātus. Taču pēdējās dienās dažos gadījumos iedzīvotāji mēģinājuši bankomātā iemaksāt ne tikai banknotes, bet arī latu monētas. Bankas atgādina, ka bankomātos var iemaksāt tikai banknotes - līdz 14.janvārim tikai latu, bet vēlāk - tikai eiro banknotes. Monētas iedzīvotāji līdz gada beigām bankās var ieskaitīt bez maksas savos krājkontos.

 

Un vēl

 

Bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš nolēmis atkāpties no Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās komisijas vadītāja amata. Jau ziņots, ka iepriekš izstrādātā komisijas izdevumu tāme sabiedrībā raisījusi diskusijas par komisijas izšķērdīgumu. Saskaņā ar minēto tāmi komisijai būtu jāpiešķir vairāk nekā 150 tūkstoši latu.

 

Novadu ziņas

 

Pulksten 16.00 un 19.00

 

Krustpils novada Krustpils pamatskolas bibliotēkā notika konkursa „Manu mīļāko Ziemassvētku dzejoļu grāmata” noslēgums. Trīs nedēļu garumā skolēni tika aicināti mācīties Ziemassvētku dzejoļus un ierakstīt tos pašu veidotā un noformētā Ziemassvētku dzejoļu grāmatā. Visvairāk dzejoļu, veselus sešus no galvas varēja norunāt 5. klases skolniece Paula Grosu un 7. klases skolēns Rolands Laguns. Savukārt 6.a klases skolnieces Agnija Ignatjeva un Evita Reiņikova pārsteidza ar izteiksmīgo runu.
Dzejoļu grāmatiņas bija arī ļoti rūpīgi noformētas.

 

Jēkabpils novada pašvaldīa izsludinājusi pieteikšanos uz jaunizveidoto amatu – novadpētniecības ekspozīcijas organizators ar darba vietu Zasā. Pretendentam vēlama augstākā izglītība huminitārajā specialitātē, prasmes un iemaņas novadpētniecības darbā, datorprasmes un komunikācijas spējas. CV un motivācijas vēstuli jāisniedz pašvaldibā līdz 10.janvārim.

 

Savukārt Viesītes novada pasvaldibai vajadzīgs sociālais darbinieks. Pretendentam jābūt otrā līmeņa augstākajai izglītībai, latviešu valodas zināšanām augstākajā līmenī, bet krievu – sarunvalodas līmenī. Tāpat arī tiek prasītas zināšanas par normatīvajiem aktiem, prasme vadīt sociālo gadījumu un strādat ar specializēto programmu, vēlama arī pieredze pasvaldibu darbā. Pieteikumi jāsūta Viesītes novada domei.

 

Turpinām ziņas

 

Bijušais maksātnespējīgā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" sagādes daļas vadītāja vietnieks Aleksandrs Petrušins reģistrējis jaunu uzņēmumu "Latvian Metal trading". Uzņēmums reģistrēts šī gada 6.decembrī un tā pamatkapitāls ir 2 tūkstoši 900 eiro. Kā ziņots, Liepājas tiesa 12.novembrī nolēma izbeigt finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības procesu un pasludināja tā maksātnespēju. Līdz ar to no darba tika atbrīvoti nedaudz vairāk kā pusotrs tūkstotis uzņēmuma darbinieku.

 

Latgales apgabala prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā grāmatvede un metodiķe-skolotāja apsūdzēta par vairāk nekā 26 tūkstošu latu piesavināšanos no Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas. Saskaņā ar apsūdzību laikā no 2009.gada marta līdz 2011.gada jūnijam, grāmatvede, izmantojot internetbankas pakalpojumus, no vidusskolas norēķinu kontiem uz skolotājas privātajiem norēķinu kontiem pārskaitīja vairāk nekā 26 tūkstošus latus. Pārskaitīto naudu abas personas izlietoja savām vajadzībām. Lieta nodota Rēzeknes tiesai.

 

Un vēl

 

Ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu Aglonas novada Šķeltovas pagastā, zemnieku saimniecībā "Ziemeļi K", par 360 tūkstošiem latu uzcelta jauna liellopu ferma. Modernā būve ir paredzēta 150 liellopiem un ļaus uzlabot saimniecības ekonomiskās darbības rādītājus un konkurētspēju. Fermā uzstādītas jaunākās standartiem atbilstošas slaukšanas iekārtas, ierīkotas telpas piena dzesēšanai, darba un atpūtas telpas darbiniekiem, kā arī iegādāta barības sadales iekārta. Blakus fermai uzcelta slēgtā kūtsmēslu krātuve. Saimnieki ir padomājuši arī par gotiņu labsajūtu, uzstādot rotējošu govju birsti, kas sāk darboties, saskaroties ar dzīvnieku. Tādējādi uzlabota arī dzīvnieku kopšana.

 

Ziņas pulksten 17.00 -18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kādā gadījumā Vaivars būtu gatavs uzņemties valdības vadītāja pienākumus? Kāds šis gads mājsaimniecibām bijis finansu jomā? Un Kā svētku dienās strādās valsts zemes dienesta Jēkabpils nodaļa?

 

Ministru prezidenta amatam uzrunātais diplomāts Pēteris Vaivars būtu gatavs uzņemties premjera pienākumus, ja viņam būs Saeimas vairākuma atbalsts. Vaivars pēc tikšanās ar "Vienotības" frakcijas vadību žurnālistiem atklāja, ka viņu šim amatam uzrunājis demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis. Vaivars uzsvēra, ka nākamās valdības galvenais uzdevums būs nodrošināt stabilu darbību līdz vēlēšanām. Viņš uzskata, ka varēs to nodrošināt, ja partijas vienosies par deklarāciju un spēles noteikumiem.

 

Septembrī notikušajā nelaimē Juglā, kad 52 gadus vecu strādnieku nāvējoši traumēja krītošs ceļa zīmju un luksoforu balsts, Valsts darba inspekcija konstatējusi gan darbinieka, gan darba devēja vainu. Darba inspekcija atklājusi nepilnības darba drošības instruktāžā konkrētajā uzņēmumā - "Rīgas luksofors". Tam uzdots tās novērst un veikt ārkārtas instruktāžu visiem darbiniekiem. Izmeklēšanā konstatētas kļūdas arī paša bojāgājušā strādnieka rīcībā. Darbinieks bija sācis darbu, ko tajā brīdī nevajadzēja veikt. Pagaidām darba inspekcija sodu uzņēmuma vadībai nepiemēros. Valsts policija saistībā ar notikušo ir sākusi kriminālprocesu.

 

Krievijas Fitosanitārais un veterinārais dienests ir atcēlis ierobežojumus ievest no Latvijas šķirnes cūkas, cūkgaļu un tās produkciju. Joprojām palikuši spēkā visām Eiropas Savienības valstīm saistošie ierobežojumi attiecībā uz kaušanai paredzēto cūku un nobarojamo sivēnu ievešanu.

 

Turpinām ziņas

 

Līdz latu un eiro vienlaicīgas apgrozības periodam, kad klienti drīkstēs maksāt ar latiem, bet atlikums būs jāizdod eiro, atlikušas 13 dienas. Finanšu ministrija aicina mazos un vidējos uzņēmumus - mājražotājus, individuālos komersantus, veikalus un pakalpojumu sniedzējus - tās izmantot, vēršoties savā komercbankas filiālē, lai bez komisijas maksas nodrošinātos ar vismaz vienu uzņēmēja eiro sākumkomplektu 200 eiro vērtībā.

 

Liela daļa mājsaimniecību uzskata, ka šis gads nav nesis ievērojamas pārmaiņas viņu ģimenes budžetā. Tā domā vairāk nekā 40 procenti aptaujāto. Viņi uzskata, ka viņu mājsaimniecību finanšu situācija pēdējo 12 mēnešu laikā nav mainījusies. Tikai 27% domā, ka mājsaimniecības finanšu situācija ir uzlabojusies, bet 29% ir pārliecināti, ka tā ir pasliktinājusies.

 

Un vēl

 

Gadu mijā Valsts zemes dienesta darbībā būs izmaiņas. Tās saistītas ar informācijas sistēmu darbības pārtraukumu un iespējamiem traucējumiem datu apmaiņas sistēmās laika posmā no 27.decembra līdz 2.janvārim. 27. un 28.decembrī klientu apkalpošanas centrs Jēkabpilī būs atvērts un apmeklētāji varēs saņemt konsultāciju un pasūtītos dokumentus. Šajās dienās jauni pasūtījumi netiks pieņemti. Savukārt, Korporatīvo klientu apkalpošanas centri Preiļos un Aizkrauklē 27. un 28.decembrī būs slēgti. Šo filiālu klienti neatliekamos gadijumos aicinātio zvanīt pa uzziņu tālruni 67038800.

Atstājiet komentāru