2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 19.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 19.decembrī

Ziņas pulksten 7.00 – 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kādas ir šīsdienas aktualitātes Jēkabpils domes darbā? Kādu dāvanu šodien saņems Latvijas armija? Un Kas ieguvis titulu – Koks 2014?

 

Jēkabpils pašvaldībā šodien ir sēžu diena. Jēkabpils domes deputāti lems par īres un komunālo maksājumu atlaidēm sociālo dzīvokļu īrniekiem nākamajā gadā, finansiālu atbalstu ukraiņu kultūrizglītojošai biedrībai „JAVIR” un grozījumiem lēmumā par Jēkabpils pilsētas zemes piederību, piekritību vai izmantošanu zemes reformas pabeigšanai, kā arī par citiem jautājumiem.

 

 

Savukārt Attīstības un tautsaimniecības komitē izskatīs saistošo noteikumu projektu par atvieglojumu piešķiršanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem nākamajā gadā, apstiprinās zemes ierīcības projektu un lems par būvju nojaukšanu.

 

 

Bet Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas sēdē lems par finansiālu atbalstu grāmatas „Mūžīgie vārdi” atvēršanai, finansiālu atbalstu skolēnu sporta un prāta spēlēm „ZZ Čempionāts” 2014 un apkures izdevumiem Latvijas Sarkanā krusta Jēkabpils komitejas telpām, kā arī lems par naudas piešķiršanu dažādām vajadzībām.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Rīgā, Apgādes un pakalpojumu centrā, svinīgā ceremonijā bruņoto spēku vienībām tiks nodotas 154 Norvēģijas dāvinātas automašīnas. Latvijas armija dāvinājumā no Norvēģijas pirms mēneša saņēmusi 134 "Scania" piecu un astoņu tonnu kravas mašīnas, astoņas "Scania" tehnikas evakuācijas mašīnas un 12 "Mercedes-Benz" sanitārās mašīnas. Norvēģijas bruņotajos spēkos šīs automašīnas atradās ilgtermiņa uzglabāšanā jeb rezervē. Tās ražotas 90.gados un ir darba kārtībā.

 

Pārejas uz eiro dēļ no šodienas līdz 1.janvārim ieskaitot tiks pārtrauktas visas operācijas ar valsts parādzīmēm un obligācijām. Visas operācijas ar valsts vērtspapīriem tiks atsāktas 2014.gada 2.janvārī. Izmaiņas būs arī portāla "www.krajobligacijas.lv" darbībā. Laikā no 18.decembra līdz nākamā gada 6.janvārim nav plānota krājobligāciju emisija, šajā laikā portālā arī nevarēs iesniegt pieteikumu naudas konta maiņai. Tāpat arī līdz 1.janvārim nevar iesniegt pieteikumu krājobligāciju pirmstermiņa dzēšanai.

 

Un vēl

 

Latvijas dendrologu biedrība par 2014.gada koku izvēlējusi parasto zirgkastaņu. Tās vienīgais konkurents bija parastais jeb sila virsis. Zirgkastaņai palīdzēja uzvarēt vairāki argumenti. Šo koku daudzi Latvijas iedzīvotāji uzskata par vietējo sugu, jo tā jau vairākus simtus gadu kultivēta Latvijas teritorijā, lai gan tās īstā dzimtene ir Dienvideiropā – Albānijā. Svarīgi bija arī tas, ka tuvojas Zirga gads, tāpēc arī tās nosaukums ietekmējis titula iegūšanu.

 

Ziņas pulksten 9.00 – 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Ko liecina pagājušās diennakts operatīvā informācija? Ko Drošības policijai pieprasa prokuratūra un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija? Un Kas notiek, ja cilvēks pārvērtē savas darba spējas?

 

Šonakt Iecavas novadā izcēlies ugunsgrēks kādā granulu ražošanas cehā 300 kvadrātmetru platībā.Ugunsdzēsēji izsaukumu uz notikuma vietu saņēma ap pustrijniem naktī. Liesmu dzēšanu sarežģījis apstāklis, ka dažu metru attālumā no degošā ceha atrodas dzīvojamās mājas, līdz ar to ugunsdzēsēju primārais uzdevums bijis nodrošināt, lai tās neaizdegas. Ap četriem no rīta liesmas izdevies lokalizēt. Dzēšanas darbi turpinās.

 

Vakar Liepājā, ielūstot kādas dzīvojamās mājas grīdai, gājis bojā vīrieties. Glābēji saņēmuši informāciju, ka kādā vienstāva dzīvojamā mājā Nidas ielā ielūzusi sapuvusi grīda un vīrietis iekritis pagrabā, kur sakrājies liels daudzums ūdens. Notikuma vietā, izceļot vīrieti no pagraba, konstatēta viņa nāve.

 

Šorīt braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem, kā arī reģionālās nozīmes ceļiem ir apmierinoši. Informācija uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" mājaslapā liecina, ka arī uz vietējās nozīmes ceļiem braukšanas apstākļi ir apmierinoši, izņemot Rīgas apkaimē, kur brauktuves vietām var būt apledojušas.

 

Turpinām ziņas

 

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome vērsusies prokuratūrā, apstrīdot Drošības policijas lēmumu nesākt kriminālprocesu saistībā ar pretrunīgi vērtēto "Pirmā Baltijas kanāla" pārraidi par traģiskajiem Lietuvas 1991.gada 13.janvāra notikumiem. Lēmums ir apstrīdēts, jo prokuratūra nav sniegusi tā skaidrojumu. Lai saņemtu atbildi arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir vērsusies pie Drošības policijas.

 

Pagājušās nedēļas nogalē vienā no Tallinas Maxima veikaliem sākusi darboties signalizācija, bet veikala apmeklētāji un darbinieki tam nav pievērsuši ne mazāko uzmanību. Pēc veikala apsarga teiktā, signalizācija esot ieslēgusies, reaģējot uz dūmiem, kas nākuši no pārāk ātri atvērtas cepeškrāsns kulinārijas nodaļā, savukārt veikala vadība skaidrojusi, ka signalizāciju iedarbinājuši celtniecības putekļi. Vienā no veikala dalām notiek remointdarbi. Sirēna esot skanējusi diezgan ilgi, bet cilvēki uz to nav reaģējuši, par spīti rūgtajai mācībai pēc nesenajiem traģiskajiem notikumiem Rīgā.

 

Un vēl

 

Pēc 30 stundu strādāšanas 24 gadus veca indonēziešu reklāmas darbiniece ieslīgusi komā un neilgi pēc tam mirusi, vēsta ārzemju mediji. Viņas pienākums bija sacerēt reklāmas tekstus, ietvītoja, ka esot strādājusi 30 stundas no vietas, un neilgi pēc tam viņa nonāca komā, bet vēlāk mirusi, raksta "New York Daily News". Lai neaizmigtu, Durana darba laikā dzērusi enerģijas dzērienus. Ieraksti viņas "Twitter" kontā liecina, ka jaunā sieviete bieži strādājusi ilgas stundas. Reklāmas aģentūra pēc darbinieces nāves sociālajā vietnē "Facbook" pauda līdzjūtību Duranas ģimenei, bet viņas draugi un ģimene iesaka jaunajiem profesionāļiem "apzināties savas iespējas".

 

 

Ziņas pulksten 11.00 – 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc nākamgad algas būs lielākas? Kādēļ slēgs populāro spēli Ferma? Un Kāds bēdīgi slavens pareģis ir aizgājis mūžībā?

 

 

Salīdzinot ar decembra pirmās nedēļas cenu monitoringa datiem, decembra otrajā nedēļā vairākumam preču pamata cena ir palikusi nemainīga. Tā nav mainījusies rīsiem, griķiem, auzu pārslām, makaroniem, kā arī dažādu veidu maizēm, gaļai, zivīm un piena produktiem. Neliels pieaugums novērots pelmeņu cenām un vienā gadījumā pienam. Savukārt krabju nūjiņas kļuvušas nedaudz lētākas. Nemainīga cena saglabājusies arī ikdienā bieži lietojamiem produktiem – cukuram, sālim, garšvielām, tējai un kafijai.

 

Nākamgad iedzīvotāji var rēķināties ar algas palielinājumu uz nodokļu rēķina. Visu darbinieku mēneša alga palielināsies par 1,92 latiem uz neapliekamā minimuma paaugstinājuma un sociālā nodokļa likmes samazinājuma rēķina. No 2014.gada neapliekamais minimums tiek paaugstināts no 45 latiem uz 53 latiem, un darbinieka sociālā nodokļa likme tiek samazināta no 11 līdz desmit ar pusi procentiem. Darbinieki, kas ir reģistrējuši sev apgādājamos, no jaunā gada par katru apgādājamo saņems par 8,64 latiem vairāk nekā patlaban.

 

Lielbritānija gatavo jaunus likumu grozījumus, saskaņā ar kuriem, pirmos trīs mēnešus uzturoties Angijā, darba meklētāji no citām Eiropas Savienības valstīm nevarēs saņemt bezdarbnieka pabalstus. Priekšlikumu pakete parlamentā izskatīta steidzamības kārtībā, lai jaunās normas stātos spēkā no 1.janvāra, kad Rietumeiropas valstu darba tirgū varēs piedalīties arī bulgāri un rumāņi. Turklāt personām, kas jau sešus mēnešus būs saņēmušas pabalstus, to izmaksa tiks turpināta tikai tad, ja darba meklētājs varēs pierādīt, ka tam tiešām ir reālas iespējas atrast darbu.

 

Turpinām ziņas

 

Lielu sarūgtinājumu gada beigās izjutīs aizrautīgākie interneta spēles «Ferma» spēlētāji. Portāls «Draugiem.lv» paziņojis, ka 30.decembrī «Ferma» tiks slēgta». Interneta vietnes runasvīrs Jānis Palkavnieks atzīmē, ka portālā atrodamās spēles viņi neveido paši, bet ir tikai plaukts, kur tās tiek izstādītas. Spēle portālā parādījās pirms 13 gadiem un dažu mēnešu laikā kļuva par īstu superhitu, taču šādas spēles uzturēšana ir ļoti dārga un tās uzturētājiem tas, acīmredzot, vairs nav izdevīgi. Tāpēc pieņemts lēmums to slēgt.

 

Eiropas Komisija pieņēmusi trīs tiesību aktu projektus, kas paredz aizliegt klonēt lauksaimniecības dzīvniekus, lietot uzturā šādu gaļu, kā arī to importēt to uz citām valstīm. Eiropas Savienībā būs aizliegts klonēt liellopus, cūkas, aitas, kazas un zirgus. Ar šiem priekšlikumiem ir iecerēts risināt dzīvnieku labturības un citus ētikas jautājumus, kas saistīti ar šīs metodes izmantošanu.

 

Un vēl

 

92 gadu vecumā miris amerikāņu sludinātājs un radio dīdžejs Herolds Kempings, kurš trīs reizes pareģoja pasaules galu un neviens no pareģojumiem nepiepildījās. Viņš 1958.gadā nodibināja neatkarīgu kristīgo baznīcu,kuras paspārnē radās radio tīkls, kas raidīja 30 valodās. Tajā ietilpa vairāk nekā 140 radiostacijas un interneta kanāli. Kempings sarakstījis 30 grāmatas un pamfletus.

 

Šīs un vēl citas ziņas lasiet portālā Radio1.lv

 

Ziņas pulksten 13.00 – 14.00 – 15.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Vai jēkabpilieši ir informēti, kāda būs viņu alga eiro? Kāpēc izveidota banku savienība? Un Vai nākamgad būs brīvdienas pareizticīgo Ziemassvētkos?

 

No nākamā gada janvāra Latvijas iedzīvotāji algas saņems jaunajā valūtā – eiro. Sarunās ar jēkabpiliešiem skaidrojām vai viņi no darba devēju puses ir informēti, kāda būs viņu alga eiro. Viedokļus izteica Valdis, Aleksandrs, Brigita, Inese, Valda un Iveta.

 

VIEDOKĻI

 

Nākamgad Latvijas strādājošie var rēķināties ar lielāku minimālo algu - 225 latiem jeb 320 eiro, kas darba ņēmēja maciņā ieliks papildu 19,69 latus mēnesī jeb aptuveni 28 eiro. Pabalstu jomā lielākie ieguvēji nākamgad būs mazu bērnu vecāki. Ģimenēm, kam bērni nāks pasaulē gada otrajā pusē, vecāku un bērna kopšanas pabalsti tiks izmaksāti pēc jaunas kārtības, kas ir labvēlīga tām māmiņām, kas grib palikt mājās līdz bērna pusotra gada vecumam. Izvēloties saņemt pabalstus pusotru gadu, kopējā summa ir vislielākā, turklāt mazo algu pelnītājām ikmēneša pabalsts iznāk pat lielāks nekā alga uz rokas.

 

Turpinām ziņas

 

Eiropas Savienības finanšu ministri beidzot panākuši vienošanos par banku savienības izveidi, dalībvalstīm piekrītot nodot Briseles rokās plašas pilnvaras, lai vairs nepieļautu bezatbildīgu aizdevēju radītos draudus tautsaimniecībai. Eksperti uzskata, ka tas veicinās finanšu stabilitāti, ļaujot bankām ieguldīt "reālajā ekonomikā" un veicināt tautsaimniecības izaugsmi un darbavietu radīšanu. Ministri vienojās par tā dēvēto Kopīgo risinājuma mehānismu, kas paredz grūtībās nonākušo banku likvidāciju, pirms tās paspējušas nodarīt pārāk smagu postu.

 

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas sabiedriskā komisija pamazām izjūk. Uzņemoties līdzatbildību par komisijas izveidošanas neveiksmīgo sākumu, arī uzņēmēja Baiba Rubesa atkāpusies no darbošanās tajā. Jau ziņots, ka nedēļas sākumā bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš atkāpās no šīs komisijas vadītāja amata.

 

Un vēl

 

Saeima šodien nenodeva izskatīšanai komisijās grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, kas paredzēja 7.janvāri - dienu, kad pareizticīgie un vecticībnieki svin Ziemassvētkus, - Latvijā noteikt par brīvdienu. Šos grozījumus Saeimā iesniedza politiskā apvienība "Saskaņas centrs", norādot, ka kopumā Latvijā ir aptuveni 400 tūkstoši pareizticīgo un vecticībnieku, kuriem šie svētki ir nozīmīgi. Šis priekšlikums Saeimā tiek iesniegts katru gadu un līdz šim noraidīts.

 

16-19

Novadu ziņas

 

Madonas novada Barkavā vakar pieķerts kāds braukšanas instruktors, kas būdams 0,87 promiļu alkohola reibumā, mācījis vadīt transportlīdzekli. Policijai informāciju par konkrēto braukšanas apmācību vadītāju sākotnēji snieguši iedzīvotāji. Pēc sūdzību saņemšanas policija nekavējoties veikusi pārbaudi, kuras laikā konstatēts, ka vīrietis laikā, kad apmācīja citu personu vadīt transportlīdzekli, pats atradies alkohola reibumā. Automašīna bijusi speciāli aprīkota arī papildu vadības pedāļiem blakussēdētājam, kā arī ar mācību zīmi "M", kas simbolizē mācību auto. Par notikušo policijā sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols.

 

Vakar Aizkrauklē notika vecāku kopsapulce par pilsētas skolu reorganizācijas iecerēm. Iedzīvotājiem pret skolu reorganizāciju joprojām ir daudz iebildumu, vecāku viedokļi nereti ir krasi atšķirīgi, bet krievu kopiena ir gatava rīkot mītiņu savu interešu aizstāvībai. Aizkraukles novada pašvaldībā saistībā ar to, ka strauji samazinājies izglītojamo skaits, plāno izmaiņas skolu sistēmā, izvērtējot arī Aizkraukles sākumskolas reorganizēšanu. Tiek piedāvāti trīs reorganizācijas varianti, pagaidām neviens nio tiem pilnībā neapmierina bērnu vecākus.

 

Varakļānu novadā, Kosmonautu ielā, iecerēts izveidot biomasas granulu ražotni. To veidos uzņēmums SIA "Aļņi AS". Ražotne taps, rekonstruējot bijušās linu rūpnīcas cehu un izveidojot tajā biomasas granulu ražošanas iekārtas. Lai nodrošinātujaunās darbību, paredzēts izveidot izejmateriāla krautuves, izveidot jaunu elektrības pieslēgumu, pārbūvēt piebraucamo ceļu un uzstādīt tehnoloģiskās iekārtas. Lai dotu iespēju iedzīvotājiem izteikt viedokli, izsludināta sabiedriskā apspriešana. Rakstiskus priekšlikumus var iesniegt Varakļānu novada pašvaldības Attīstības nodaļā līdz 16.janvārim.

 

Turpinām ziņas

 

Daugavpilī, Vidzemes ielas posmā zem dzelzceļa sliedēm, par aptuveni pusmiljonu latu izbūvēts tunelis gājējiem un riteņbraucējiem. Minētajā Vidzemes ielas posmā gājējiem un riteņbraucējiem kustība vienmēr bijusi apgrūtināta, jo ietves arkā zem dzelzceļa sliedēm nebija. Tas nopietni apdraudēja cilvēku drošību, jo satiksme šajā ielas posmā ir intensīva. Tunelis izbūvēts par līdzekļiem, ko izdevies ieekonomēt, īstenojot transporta mezgla būvniecības projektu Vidzemes ielā. Tas Daugavpilī ir pirmais gājēju un riteņbraucēju tunelis zem dzelzceļa sliedēm.

 

Šodien tika iesvētīts koka skatu torni dabas parkā "Ogres Zilie kalni", kas atrodas netālu no Dubkalnu ezera Ikšķiles novada teritorijā. Objekts apmeklētājiem ir viegli pieejams, dodoties gan no Ikšķiles, gan Ogres puses, jo atrodas dabas parkā viduspunktā starp abām pilsētām. Torņa būvniecība sākās augustā un to realizēja SIA "Jaunmāja". Vasarā Dubkalnu ezera stāvkrastā ierīkota arī skatu platforma, galdi ar soliem atpūtai un informatīvais stends apmeklētājiem.

 

Un vēl

 

Lielie politiskie spēki sadarbības piedāvājumus izsaka cits pēc cita, taču Latgales partija ar izvēli nesteidzas. Partijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs norāda, ka sadarbības piedāvājumi saņemti no visām lielākajām partijām. Galīgo lēmumu ar kuru no nacionālajiem politiskajiem spēkiem sadarboties startam Saeimas vēlēšanās, Latgales partija pieņems kongresā nākamā gada sākumā.

 

Ziņas pulksten 17.00 – 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Ko šodien kongresā lems Jēkabpils reģionālā partija? Vai ieslodzītā nāvē vainojams Centrālcietuma darbinieks? Un Kādas pārmaiņas notikušas Stradiņa slimnīcas valdē?

 

 

Šobrīd Jēkabpils Tautas namā notiek Jēkabpils reģionālās partijas kongress. Politiskā spēka dibinātājs, pilsētas mērs Leonīds Salcevičs sarunā ar Radio1 sacīja, ka kongresā paredzēts izvērtēt šī gada darba rezultātu, pārvēlēt valdi un nospraust mērķus darbam nākamajā gadā. Jautāts vai jau zināms ar ko kopā Jēkabpils reģionālā partija startēs Saeimas vēlēsanās, Leonīds Salcevičs sacīja, ka pagaidām tiek ieturēta nogaidoša pozīcija. Jau ziņots, ka Jēkabpils reģionālā partija tika dibināta pērn oktobrī un dibināšanas pasākumā tika reģistrēti 420 dalībnieki.

 

Pēc pieteikumu izvērtēšanas un pirmās kārtas noslēgšanās noskaidroti gada balvas "Drošākais uzņēmuma autoparks 2013" finālisti. Konkursa finālā iekļuvuši 12 uzņēmumi - gan pazīstami, gan mazāk zināmi no Rīgas un citām pilsētām. To vidū ir arī Jēkabpils autobusu parks. Konkursa žūrija šī gada decembrī un nākamā gada janvārī klātienē apmeklēs katru no finālā iekļuvušajiem uzņēmumiem, lai ar padziļinātas anketas un intervijas palīdzību izvērtētu konkursantus, nosakot Latvijā drošāko uzņēmuma autoparku. Gada balvas uzvarētāji tiks paziņoti janvārī.

 

Lai veicinātu investīciju piesaisti arī reģionu pilsētām, Latvijas Lielo pilsētu asociācija, kurā darbojas arī Jēkabpils, rosina diferencēt īpašuma iegādes vērtības slieksni Imigrācijas likumā. Lai veicinātu investīciju piesaisti Latvijas reģionu pilsētās, asociācija ierosina grozīt Imigrācijas likuma nekustamo īpašumu iegādes vērtības slieksni - 150 tūkstoši eiro apmērā, nosakot to tikai Rīgā un Jūrmalā, bet pārējā Latvijas teritorijā šis slieksnis varētu būt 75 tūkstoši eiro, vienlaikus nosakot arī minimālo nepieciešamo nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību - 50 tūkstoši eiro apmērā Rīgā un Jūrmalā, bet pārējā Latvijas teritorijā 15 tūkstoši eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Latgales priekšpilsētas tiesa piemērojusi apcietinājumu Rīgas Centrālcietuma amatpersonai saistībā ar ieslodzītā nāvi septembra sākumā. Otrai aizdomās turamajai amatpersonai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Kriminālprocesa materiāli ir izmeklēšanas noslēpums, tāpēc, lai netraucētu izmeklēšanu, plašāka informācija netiek sniegta. Ieslodzījuma vietu pārvalde gan norāda, ka amatpersonas tiek turētas aizdomās par sevišķi smaga noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas saistīts ar apcietinātā nāvi.

 

No nākamā gada 1.aprīļa Labklājības ministrija plāno piešķirt pašvaldībām mērķdotācijas dzīvokļa pabalstu izmaksas nodrošināšanai. Tas nepieciešams, jo prognozēts, ka līdz ar elektroenerģijas cenu kāpumu no 1.aprīļa pieaugs arī siltuma izmaksas. Tas pašvaldībām var radīt lielākus izdevumus dzīvokļa pabalstu izmaksām, īpaši ziemas periodā. Labklājības ministrija atgādina, ka dzīvokļa pabalsts noteikts kā viens no diviem obligāti izmaksājamiem pašvaldību pabalstiem, lai nodrošinātu mājokļa pieejamību. Pērn šo pabalstu saņēma 185 tūkstoši 146 cilvēki. Vidējais pabalsta apmērs šogad ir vairāk nekā 33 lati.

 

Un vēl

 

Šodien Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas dalībnieku sanāksmē nolemts atstādināt slimnīcas valdes priekšsēdētāju Rūtu Valteri. Savukārt valdes locekļi Eva Strīķe un Guntis Bahs atkāpušies paši. Ņemot vērā dienesta pārbaudē konstatētos trūkumus ārstniecības iestādes pārvaldībā, kā arī valdes locekļu atšķirīgo skatījumu uz iestādes pārvaldību, pieņemts lēmums, ka slimnīcas valde nevar turpināt darbu esošajā sastāvā.

Atstājiet komentāru