2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Radio1 ziņas 2013.gada 28.decembrī

Radio1 ziņas 2013.gada 28.decembrī

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kur jaungada svētku laikā visbiežāk būs satopami policisti; kā vislabāk apkarot ēnu ekonomiku; kā Francijā autobraucējs apmaldījās uz dzelzceļa sliedēm.

 

Viesītes novada Saukas pagastā konflikta laikā ar gāzes pistoli iešauts ausī kādam 23 gadus vecam vīrietim, ziņo Valsts policija. Negadījums noticis 21.decembrī ap pulksten pustrijiem dienā. Par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma XIII nodaļas - par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību tiek pārbaudīta viena persona. Policija tuvākas ziņas par notikušā apstākļiem pagaidām neizpauž.

 

Saistībā ar eiro ieviešanu Valsts policija no piektdienas līdz nākamā gada 7.janvārim strādā īpaši pastiprinātā režīmā. Likumsargi šajā laikā īpaši aicina uzmanīties no krāpniekiem un zagļiem. Valsts policijā izveidots speciāls vadības centrs, kas koordinē drošības jautājumus. Šajā laikā policija pastiprināti dežūrē pie pasta nodaļām. Gadumijā un janvāra pirmajās dienās policijas spēki būs redzami tajās vietās, kur koncentrēsies lielākā naudas plūsma, piemēram, pie bankomātiem.

 

Piemērojot nodokļu atlaides sociāli atbildīgiem darba devējiem, valsts varētu iedarbīgāk apkarot ēnu ekonomiku, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Pēteris Krīgers. Pēc viņa teiktā, valstij būtu jāsniedz papildu atbalsts uzņēmējiem, kuri slēdz koplīgumus ar saviem darbiniekiem un nodrošina saviem darbiniekiem cienīgu darbu un algu. Pēc arodbiedrības datiem, pašlaik koplīgumus ar darbiniekiem ir noslēguši aptuveni 2000 Latvijas uzņēmumu.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts akciju sabiedrība "Valsts nekustamie īpašumi" nepietiekami plāno investīcijas vidējā un ilgtermiņā, kā arī nepietiekami iegulda nekustamajos īpašumos, secinājusi Valsts kontrole. Revīzijā konstatēts, ka akciju sabiedrība nekustamajos īpašumos investē tikai pēc to lietotāju pieprasījuma un tad, ja nepieciešamie līdzekļi tiek piešķirti no valsts budžeta. Tāpat nav izvērtēts, kāci remontdarbi vai būvdarbi nepieciešami īpašumos. Tādēļ nav laikus novērsti nekustamo īpašumu pārbaudēs atklātie trūkumi.

 

Partijas "Vienotība" un Reformu partijas līderi vienojušies par kopīgu sadarbību, startējot 12.Saeimas vēlēšanās, šodien pēc "Vienotības" valdes sēdes žurnālistiem paziņoja abu politisko spēku līderi. 12.Saeimas vēlēšanās kandidēšana plānota no "Vienotības" saraksta, bet RP biedri, kuri vēlēsies no minētā saraksta startēt, varēs izvēlēties - iestāties "Vienotībā" vai nē. Abas partijas vienojušās saskaņot rīcību arī vēl 11.Saeimas darbības laikā.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Francijas dienvidrietumos aizturēts autovadītājs, kurš policijai paziņojis par apmaldīšanos pēc diviem pa dzelzceļa sliedēm nobrauktiem kilometriem. 30 gadus vecais vīrietis ceturtdien izklaidējās, bet pēc tam nolēma atgriezties mājās ar auto. Likumsargiem vīrietis pastāstīja, ka tikai pēc diviem nobrauktiem kilometriem sapratis, ka brauc pa dzelzceļa sliedēm. Savu kļūdu viņš apjautis tikai tāpēc, ka viena automašīnas puse balansējusi uz sliedes. Vakarrīt uz laiku nācās slēgt dzelzceļa līniju, kamēr no sliedēm tika novākta automašīna.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kā šodien strādā pašvaldību iestādes un bankas; kad partija “Vienotība” plāno nosaukt premjera kandidātu; kas atzīti par labākajiem gada sportistiem.

 

Šodien valsts un pašvaldību iestādēs ir darbadiena. Jēkabpils pilsētas pašvaldība šodien strādā no pulksten pusdeviņiem līdz 14.00. Savukārt 30.decembris ir brīvdiena. Tāpat šodien strādā arī Krustpils novada dome no pulksten 8..0 līdz 13.00. Salas novada dome strādā līdz trijiem dienā. Savukārt Viesītes novadā šodien pulksten 11.00 notiks domes sēde. Tajā paredzēts izskatīt deviņus jautājumus, tajā skaitā par sadarbības līgumu ar Latgales reģionālo televīziju un muzeja “Sēlija” vadītāja maiņu.

 

Šodien ir pēdējā diena, kad Valsts kase no klientiem pieņems izpildei latu maksājumus. Pēdējais starpbanku latu norēķinu cikls, tas ir, datums, kad klientu kontos var vēl tikt ieskaitītas latu summas, ir 30.decembris. Visus latos sāktos, bet līdz eiro dienai nepabeigtos latu maksājuma rīkojumus pakalpojumu sniedzējs konvertēs uz eiro saskaņā ar Eiropas Padomes noteikto oficiālo maiņas kursu un latos sākto un eiro pabeigto maksājumu summas tiks atspoguļotas tikai eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien no pulksten 9.00 līdz 16.00 ir atvērta “Swedbank” filiāle Jēkabpilī, tāds pats darbalaiks tai būs ari pirmdien, 30.decembrī, savukārt 31.decembrī tā strādās no pulksten 9.00 līdz 15.00. Bankas “Citadele” Jēkabpils filiāle šodien atvērta no pulksten 9.00 līdz 17.00, bet 30. un 31.decembrī tā būs slēgta. SEB bankas filiāles šodien ir slēgtas, bet strādās 30.decembrī no pulksten 9.00 līdz 16.00. DNB bankas filiāle Jēkabpilī šodien ir atvērta no pulksten 9.00 līdz 16.00.

 

Ministru prezidenta amata kandidātu «Vienotība» nosauks līdz Valsts prezidenta Andra Bērziņa noteiktajam termiņam, 7.janvārim, bet, visticamāk, tas notiks tikai janvārī, žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Demisionējušais premjers izvairījās sniegt skaidru atbildi uz jautājumu, vai premjera amata kandidāts varētu tikt virzīts no Reformu partijas. Tāpat netiek komentētas ziņas par citiem iespējamiem premjera kandidātiem.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Par šīgada Latvijas labākajiem sportistiem piektdien "Gada balvas sportā" svinīgajā ceremonijā pasludināti skeletonists Martins Dukurs un cīkstone Anastasija Grigorjeva. Dukurs pēc uzvarām 2010. un 2011.gadā šo balvu ieguvis trešo reizi karjerā, bet Grigorjeva pie šāda atzinuma tikusi pirmoreiz. Dukurs ir pēdējo gadu pasaules labākais skeletonists, kurš kopš 2010.gada kļuvis par četrkārtēju Pasaules kausa ieguvēju, divkārtēju pasaules un četrkārtēju Eiropas čempionu, kā arī Vankūveras Olimpiādes sudraba medaļnieku.

 

 

Ziņas 11.00 un 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kādi nākamgad būs vecāku pabalsti un nodokļu atvieglojumi; kāpēc zinātnieki masveidā dodas bezalgas atvaļinājumos.

 

No 2013.gada 1.janvāra pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai jeb GMI plānots noteikt visiem trūcīgiem cilvēkiem vienādu - 35 latus mēnesī, informēja Labklājības ministrija. Vienlaikus paredzēts, ka pašvaldībām būs tiesības noteikt augstāku GMI līmeni ne tikai vecuma un invaliditātes pansiju saņēmējiem, bet arī bērniem. Tā maksimālais līmenis plānots līdz 90 latiem. Līdz šim GMI pabalsts pieaugušajiem bija 40, bērniem – 45 lati.

 

Demogrāfiskās situācijas uzlabošanai nākamgad tiks samazināti ierobežojumi vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu izmaksai, kā arī no līdzšinējiem 50 līdz 100 latiem palielinātas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par personām, kuras atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. No nākamā gada vecāku pabalsta minimālais apmērs būs 100 lati līdzšinējo 63 latu vietā, savukārt bērna kopšanas pabalsts gan sociāli apdrošinātām, gan arī neapdrošinātām personām no bērna dzimšanas līdz gada vecumam būs 100 latu mēnesī.

 

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 2013.gadā būs 24 procentu apmērā, 2014.gadā to paredzēts samazināt līdz 22, bet 2015.gadā – līdz 20 procentiem. Nākamgad visiem bezdarbnieka pabalsta saņēmējiem pabalstu izmaksās deviņus mēnešus, vairs nebūs arī spēkā nosacījums, ka personai pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas ir jābūt darba ņēmējam. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa mēneša neapliekamais minimums tāpat kā līdz šim būs 45 lati, bet nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu – 70 lati, ko no nākamā gada 1.jūlija plānots palielināt līdz 80 latiem.

 

Turpinām ziņas

 

No 2013.gada plānots palielināt atalgojumu noteiktām sabiedriskajā sektorā strādājošo kategorijām, tajā skaitā vispārizglītojošo un kultūrizglītības iestāžu pedagogiem, sporta pedagogiem, policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, Ieslodzījuma vietu pārvaldē strādājošajiem, tiesu un prokuratūras darbiniekiem, kā arī sociālās aprūpes centru darbiniekiem. Tāpat paredzēts no šobrīd noteiktajiem 20 uz 30 procentiem paaugstināt piemaksu par papildu darbu.

 

Naudas trūkums Latvijas zinātniekiem gada nogalē licis doties bezalgas atvaļinājumos. Mūsu valsts gaišākie prāti spiesti atpūsties, jo šogad zinātniskajai pētniecībai piešķirtā nauda jau ir beigusies, bet nākamajam gadam paredzētā vēl nav piešķirta. Situācija, kad vairākus mēnešus cilvēkiem ar izcilām zināšanām un sasniegumiem jāgaida, kamēr viņi uzzina vai varēs turpināt darbu un par to saņemt algu, ir jau gadiem. Daļa institūtu atraduši veidu, kā situāciju risināt, bet citi vaino atbildīgo ministriju, kurai zinātne joprojām nav prioritāra. 

 
Ziņas 13.00, 14.00, 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kādi traucējumi banku darbībā iespējami Jaungada naktī; kā Jēkabpilī sagaidīs Jauno gadu; ko sev un tuviniekiem Jaunajā gadā novēl jekabpilieši.
 
No 31.decembra pulksten 19.00 līdz 1.janvāra pulksten 6.00 iespējami traucējumi internetbankas darbībā. Tādēļ Swedbank iesaka intrnetbankas maksājumus veikt līdz 30.decembra pulksten 12.30. Tāpat no 31.decembra pulksten 20.00 līdz vieniem naktī var būt traucēta bankomātu darbība, ap pusnakti nevarēs veikt arī norēķinus ar karti. Tāpēc bankas aicina iedzīvotājus laikus plānot svētku pirkumus.
 
Degvielas tirgotājam "Statoil" pāreja uz eiro Jaungada naktī prasīs četras stundas, taču pēc tam uzņēmums būs gatavs strādāt ar abām valūtām.naktī no 31.decembra uz 1.janvāri no pulksten 23.00 līdz aptuveni pulksten 3.00 būs slēgtas "Statoil Latvia" degvielas uzpildes stacijas visā Latvijā. Izmaiņas darbalaikā veiktas, jo uzņēmumā šajā laikā tiks veikta pāreja uz eiro.
 
Turpinām ziņas
 
Gadumijā pulksten pusvienos jēkabpilieši un Jēkabpils viesi tiek aicināti pulcēties Vecpilsētas laukumā, kur sāksies Jaungada programma "Kad iemirdzas Jaungada zvaigznes…". Pasākuma gaitā varēs izliet laimes pilsētai, ieklausīties Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja Leonīda Salceviča vēlējumos. Būs svētku uguņošana un darbosies arī karstvīna bārs. Par mūziku parūpēsies  DJ Japānis. Svētku uguņošana pašvaldībai izmaksās aptuveni 900 latus.
 
Jaunā gada naktī no pulksten 23.00 līdz pulksten 2.00 Jēkabpilī kursēs papildus 5.maršruta autobusi ar 15 minūšu intervālu, kuros pasažieri varēs braukt bez maksas. Autobusi vienlaikus aties no abiem galapunktiem – Stacijas un Poliklīnikas.
 
Un vēl kāda ziņa
 
Vēl tikai trīs dienas, un klāt būs Vecgada vakars un gadu mija, kad ierasts pārdomāt pagājušo gadu un izteikt vēlejumus Jaunajam, 2014.gadam. Radio1 jēkabpiliešiem jautāja, ko viņi gribētu novēlēt sev, tuviniekiem un Latvijai 2014.gadā. Aptaujātie cilvēki vēlēja paši sevi un tuviniekiem veselību un pārticību, saskaņu ģimenes dzīvē, bet Latvijai - lai dzimtu vairāk bērnu, lai cilvēki nebrauktu uz ārzemēm un izaugsmi. Arī Radio1, laikraksta Ceturtdiena un  portāla Radio1 radošais kolektīvs novēl visiem saviem klausītājiem un lasītājiem veselību, panākumus un labklājību jaunajā 2014.gadā.
 
Ziņas sagatavoja Māra Grīnberga

Atstājiet komentāru