2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Radio1 ziņas 2014.gada 2.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 2.janvārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kā pagājušas Jaungada svinības; ar kādu dramatisku notikumu beidzies pērnais gads Jēkabpilī; kādas izmaiņas nodokļu maksājumos stājas spēkā šogad.

Jaungada uguņošanas laikā cietuši desmit cilvēki, to skaitā arī trīs bērni, informē ātrās palīdzības dienests. Zemgalē 33 gadus vecam vīrietim, kurš bija alkohola reibumā, petarde sprāgusi sejā. Vīrietis guvis smagas acs un pieres kaula traumas, cietušais stabilā stāvoklī nogādāts slimnīcā. Zemgalē uguņošanas laikā kājas traumu guvusi arī 25 gadus veca sieviete. Traumu skaits ir nedaudz lielāks nekā ikdienā - 249 traumas.

Pērnais gads Jēkabpilī noslēdzies ar dramatisku notikumu. 29.decembrī par kāda vīrieša piekaušanu līdz nāvei aizturēts policijas darbinieks Salvis Tihanovskis un viņa brālēns - cietuma apsargs – pēc neoficiālām ziņām, Kaspars Tihanovskis. Tiesa viņiem piemērojusi apcietinājumu. Viņi vēlējās pārmācīt 55 gadus veco vīrieti, kurš strīda laikā esot nodarījis miesas bojājumus cietumsarga bijušajai draudzenei. Abi vīrieti piekāvuši, bet viņš no gūtajām traumām slimnīcā miris.

Vakar veikalos cilvēki norēķiniem biežāk izmantoja latus, lai gan tika maksāts arī ar eiro. Arī Jēkabpils veikalos pircēji pārsvarā izmantoja latus. Viņi Radio1 atzina, ka lielākā daļa latu jau laikus iemaksāta bankā, bet Jaungada pirmajās dienās tiek tērēta tā naudas summa, kas vēl palikusi latos. Tāpat Radio1 novēroja, ka rindas veikalos neveidojas, lai gan apkalpošana pie kases norit nedaudz ilgāk nekā parasti. Jaungada naktī Jēkabpilī pie bankomātiem burzma nebija vērojama.

Turpinām ziņas

Šogad iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja mēneša neapliekamais minimums būs 75 eiro jeb 53 lati, - to paredz Ministru kabineta noteikumi par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru. Pērn neapliekamais minimums bija 64 eiro un trīs centi jeb 45 lati. Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošām personām ir 165 eiro jeb 116 lati mēnesī - par 36 latiem vairāk nekā pērn.

No 1,janvāra stājās spēkā grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", kas paredz, ka vecāku pabalsta minimālais apmērs šogad ir 171 eiro jeb 120 latu mēnesī. Pērn tas bija par 20 latiem mazāks. Vecāku pabalstu var saņemt tikai sociāli apdrošināti vecāki.

Un vēl

Pievienotās vērtības nodoklis nav jāmaksā par ceļotāju Latvijā ievestām precēm, kuru vērtība ir līdz 430 eiro, paredz grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā. PVN nav jāmaksā, ja preču kopējā vērtība vienai personai, ieceļojot pa sauszemi, nepārsniedz 300 eiro, bet, ieceļojot ar gaisa vai ūdens transportu, - 430 eiro.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kāpēc nestrādās mazie veikaliņi Jēkabpilī; kāda šogad būs minimālā alga Latvijā; kādus veikalus atver Kolorādo štatā ASV.

Eiro ieviešana radījusi sarežģījumus mazajiem tirgotājiem, tādēļ liela daļa mazo veikalu un tirgotavu šodien nestrādās un būs slēgti līdz pat janvāra vidum. Arī Jēkabpilī uzraksti uz vairāku mazo veikaliņu durvīm liecina, ka tie nestrādās līdz 13.janvārim. Savukārt Jēkabpils tirgus būs slēgts 2.un 3.janvārī.

Šodien bankas un valsts sektors plāno nodrošināt pakalpojumus ierastajā apjomā. Šodien plānots atjaunot arī starpbanku norēķinus. Kā ierasts, šodien arī strādās banku filiāles. Turklāt no šodienas būs iespējams arī apmainīt latus pret eiro 302 Latvijas Pasta nodaļās, kas atrodas reģionos vietās, kur nav banku filiāļu. Iedzīvotāji gan aicināti gada pirmajās nedēļās nesteigties mainīt iekrātos latus, lai neveidotos rindas.

Minimālā mēneša darba alga šogad ir 320 eiro jeb 225 lati, tādējādi tā, salīdzinot ar pērno gadu, pieaugusi par 25 latiem. Minimālā stundas tarifa likme šogad ir 1 eiro 93 centi. Pusaudžiem un cilvēkiem, kuri pakļauti īpašam riskam, šī likme ir aptuveni par 20 centiem lielāka. Minimālā darba alga ir zemākā mēneša atlīdzība, kuru darbinieks saņem, strādājot pilnu darba dienu - astoņas stundas dienā 40 stundas nedēļā.

Turpinām ziņas

No šodienas administratīvā pārkāpuma lietā izņemta transportlīdzekļa glabāšana diennaktī izmaksās 11 eiro un 38 centus. Līdz šim par šādu pakalpojumu šoferiem, arī reibumā braukušajiem, bija jāmaksā astoņi lati. Izņemtās mantas glabāšana neapkurināmā noliktavā izmaksās 14 eirocentus. Grozītās tiesību normas eiro valūtā nav personām nelabvēlīgākas par sākotnējo tiesību normu latos.

Lai samazinātu meža dzīvnieku radītos postījumus lauku saimniecībām un sakārtotu savvaļas dzīvnieku piebarošanu, no 1.janvāra ir spēkā jauni noteikumi. Tajos norādīts, ka bez saskaņošanas ar zemes īpašnieku barotavas aizliegts izvietot vietās, kur tās traucē zemes apstrādi. Tāpat barotavas nedrīkst izvietot tuvāk par 100 metriem no priežu, egļu un bērzu jaunaudzēm, kā arī tuvāk par 250 metriem no galvenajiem autoceļiem.

Un vēl kāda ziņa

Kolorādo štatā ASV durvis vēruši pirmie marihuānas veikali. Kopumā štata amatpersonas licences marihuānas mazumtirdzniecībai izsnieguši 248 uzņēmumiem.
Tās ļauj, sākot ar 1.janvāri, pārdot personām, kas sasniegušas 21 gadu vecumu, līdz pat 28 gramiem "zālītes".  Kolorādo piemēram pēc dažiem mēnešiem sekos Vašingtonas pavalsts, kur arī tiks atvērti marihuānas veikali.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kad Zolitūdes traģēdijas lietā varētu būt pirmie aizdomās turamie; kā Liepājā bankā mēģināja iesmērēt viltotu banknoti; par ko satraukušies japāņi.

Policija prognozē, ka šā gada pirmajā pusē tā nonāks līdz aizdomās turamajām personām Zolitūdes traģēdijas lietā. Gada nogalē noslēgti visi līgumi, kas nepieciešami sabrukušā lielveikala "Maxima" ēkas nostiprināšanai, un piesaistīti eksperti. Sagruvušajā ēkā tiks pārbaudīta konstrukciju noturība, kas būs viena no galvenajām ekspertīzēm šīs lietas izmeklēšanā.

Lai arī lielākā daļa tirgotāju, gatavojoties eiro ieviešanai, ir veikuši eiro priekšpiegādi, vairāki tirgotāji tomēr bažījas, ka dažu dienu vai nedēļas laikā pēc eiro ieviešanas veikalos varētu beigties eiro naudas krājumi. Tas ir saistīts ar to, ka iedzīvotāji norēķinos izmanto vairāk latus nekā eiro. Kā zināms, pircēji par pirkumiem var maksāt ar latiem un eiro, bet tirgotājam atlikums ir jāizdod eiro.

Vakar Liepājā kāds iedzīvotājs mēģinājis samainīt naudu, dodot bankas darbiniekam viltotu 100 latu banknoti, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Saistībā ar notikušo ir sākts kriminālprocess, kurā tiks skaidrota viltotā simtlatnieka izcelsme. Nekādi starpgadījumi, kas saistīti tieši ar eiro ieviešanu, brīvdienās netika konstatēti.

Turpinām ziņas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret kādas uzņēmuma valdes locekli par kukuļa došanu Valsts ieņēmumu dienesta inspektoram. Valdes loceklis konkrētā uzņēmuma interesēs vairākkārt piedāvājis un nodevis kukuli 2500 latu apmērā VID inspektoram par pārbaudes neturpināšanu uzņēmumā. KNAB rosina piemērot arī piespiedu ietekmēšanas līdzekli uzņēmumam.

Zolitūdes traģēdijas dēļ demisijas rakstu iesniegušais premjers Valdis Dombrovskis cer, ka jauna valdība tiks izveidota divu trīs nedēļu laikā. Viņš atzina, ka jaunās valdības vadītāja kandidāta izraudzīšanās ir viens no pirmajiem šogad darāmajiem darbiem. Dombrosvkis atteicies atklāt, kurš no līdz šim izskanējušajiem premjera amata kandidātiem viņam šķiet visreālākais.

Un vēl

Japānas iedzīvotāju skaits sarūk jau vairākus gadus. Ja šāda tendence turpināsies, nākamo 50 gadu laikā Japāna zaudēs trešdaļu iedzīvotāju. Japānas iedzīvotāju skaits aizvadītajā gadā sarucis par 244 tūkstosiem cilvēku, kas ir lielākais reģistrētais iedzīvotāju skaita kritums Japānā, liecina Veselības ministrijas apkopotie dati. Japānā pērn piedzimuši par 6000 bērniem mazāk nekā gadu iepriekš.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: vai eiro ieviešana radījusi grūtības pasažieru pārvadātājiem un tirgotājiem; kā pagājušas svētku brīvdienas ugunsdzēsējiem un mediķiem; kur uzdarbojušies zagļi.

Pirmajā dienā pēc eiro ieviešanas nekādi lieli pārpratumi nav notikuši. Arī Jēkabpilī lielveikalos un sabiedriskajā transportā cilvēki norēķinās latos un arī eiro. Tirgotāji un pasažieru pārvadātāji norādījuši, ka nekādu sarežģījumu pirmajā dienā nav bijis. Tikai varbūt ilgāks laiks paiet, sarēķinot izdodamo summu. Piektā autobusa šoferis Radio1 pastāstīja, ka eiro ieviešana viņa darbā nekādus sarežģījumus nav radījusi, autobusā ir divas kases – ar latiem un eiro. Iedzīvotāji pārsvarā norēķinoties ar latiem, bet šoferis izdod naudas atlikumu tādā valūtā, kādu pasažieris maksājis par biļeti. Veikala “Eiro biro” līdzīpašnieks Nauris Vaiders sacīja, ka eiro ieviešana nav ietekmējusi veikala darbu.

Turpinām ziņas

Jaungada brīvdienas ugunsdzēsējiem aizvadītas diezgan mierīgi. Ugunsdzēsēju Jēkabpils daļas priekšnieks Dzintars Cvilikovskis pastāstīja, ka īsi pirms jaunā gada saņemts tikai viens izsaukums. Tas bija 29.decembrī uz Zīlānu ielu, kur dega dārza mājiņa. Savukārt šogad pirmais izsaukums bija šorīt uz Ķieģeļu ielu 13c, kur kādā dzīvoklī dega lupatas. Latvijā kopumā aizvadītajā diennaktī reģistrēts 61 ugunsgrēks. Traģiskākais bija 1.janvāra naktī Daugavpilī, kur ugunsgrēkā bojā gāja vīrietis.

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā 31.decembris un nakts uz 1.janvāri, kā ierasts bijis noslogots. Stāsta Uzņemšanas nodaļas vadītājs Imants Balodis. Slimnīcā ievests vairāk pacientu nekā parastās dienās, turklāt lielākoties traumas – lūzumi un sasitumi – bija saistītas ar alkohola lietošanu. Daļa traumu gūtas sadzīves strīdu un kautiņu laikā pēc kopīgas alkohola lietošanas. Savukārt 1.janvāra diena mediķiem pagājusi samērā mierīgi.

Un vēl kāda ziņa

Vecgada dienā un Jaungada naktī uzdarbojušies arī zagļi. 31.decembrī Krustpils novada Krustpils pagastā zagļi caur logu iekļuva veikalā un nozaga celtniecības instrumentus. Savukārt jaungada naktī kāds ielauzies dzīvojamā mājā Jēkabpilī, Rīgas ielā un aiznesis dažādas mantas. Par to sākts kriminālprocess. 31.decembra vakarā Salas novadā “Ford Fiesta” vadītājs tika pieķerts braucam alkohola reibumā, bet Jēkabpilī kādam autovadītājam konstatētas vairāk nekā divas promiles alkohola.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Zemgales reģionā pērn aizturēti 62 autovadītāji, kuri mēģinājuši piekukuļot policijas darbiniekus, lai netiktu noformēti administratīvie pārkāpuma protokoli. Pērn Dobelē par kukuļdošanu aizturēti 19 autovadītāji, Bauskā - 11, Aizkrauklē - 10, Jelgavā - 10, Jēkabpilī - septiņi un Tukumā – pieci. Strādājot pastiprināti kukuļdošanas apkarošanas jomā, pērn izdevies aizturēt vairāk autobraucēju kukuļdevēju salīdzinājumā ar 2012.gadu, kad bija aizturēti 43 autovadītāji.

Aizvadītā gada pēdējā dienā, 31.decembrī, ap pulksten 11 Daugavpils lielveikalā "Maxima", Cietokšņa ielā, nostrādājusi ugunsdzēsības signalizācija, no tirdzniecības iestādes telpām evakuēti aptuveni 60 apmeklētāji un darbinieki. Notikuma vietā nekavējoties ieradušies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki, kas ātri konstatējuši signalizācijas nostrādāšanas iemeslus un tos novērsuši - izrādījies, ka laika gaitā tā bija vienkārši pieputējusi. Aptuveni pēc pusstundas pārtraukuma tirdzniecības iestāde atsākusi darbu ierastajā režīmā.

Jēkabpils novadā līdz 10.janvārim turpinās pieteikšanās novadpētniecības ekspozīciju organizatora amatam. Pretendentam jābūt ar auagstāko izglītību humanitārajā specialitātē, prasmēm novadpētniecības darbā, un datorprasmēm, kā arī komunikācijas spējām. CV un motivācijas vēstule jāiesniedz Jēkabpils novada domē Jēkabpilī, Rīgas ielā 150a līdz 10.janvāra pulksten 12.00. Darbavieta atradīsies Zasas pagastā, apkalpojamais reģions būs viss novads.

Turpinām ziņas

Krustpils novada dome ārkārtas sēdē, kas notika pērnā gada 27.decembrī, nolēma izveidot jaunu darba vietu – Krustpils novada domes izpilddirektora vietnieku. Šajā amatā iecelts Kārlis Stars. Kā Radio1 paskaidroja novada sabiedrisko attiecību speciāliste Liāna Pudule Indāne, šāds amats nepieciešams, lai aizvietot izpilddirekttoru, kad viņš ir komandējumā vai atrodas atvaļinājumā. Kārlis Stars savus amata pienākumus sāk pildīt no šā gada 1.janvāra.

27.decembrī notikušajā ārkārtas sēdē Krustpils novada dome nolēma izveidot Vides un civilās aizsardzības dienestu, apstiprināja tā nolikumu un vadītāju. Nolikumā noteikts, ka dienests ir domes struktūrvienība, kuras uzdevums ir rūpēties par vides kvalitāti novadā, kā arī pārzināt publisko ūdeņu un derīgo izrakteņu izmantošanu, nodrošināt civilās aizsardzības prasību ievērošanu un apkopot ārkārtējo situāciju radītos zaudējumus novadā. Par dienesta vadītāju iecelts Ilmārs Luksts.

Un vēl kāda ziņa

Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs izdevis rīkojumu par to, ka šī gada 7.janvāri - pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus - domes administrācijai, iestādēm un nozaru pārvaldēm atļauts izmantot kā brīvdienu. “Rēzeknē dzīvo daudz pareizticīgo un vecticībnieku, daudzi no viņiem strādā arī pilsētas domē, tāpēc jau tradicionāli izsludinām brīvdienu,'' skaidro Rēzeknes mērs. 7.janvāra brīvdiena būs jāatstrādā līdz mēneša beigām.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: vai banku filiālēs ir rindas; ko Rūjienā par eiro nopirka Latvijas un Igaunijas valstu prezidenti; kur atrodas Latvijā pirmā Lata iela.

Turpinās izmeklēšana krimināllietā, kurā par 58 gadus veca vīrieša piekaušanu līdz nāvei aizdomās tiek turēts Valsts policijas Jēkabpils iecirkņa inspektors Salvis Tihanovskis un Jēkabpils cietuma apsargs Kaspars Tihanovskis. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava izmeklēšanas gaitu nekomentēja, vien pastāstīja, ka patlaban attiecībā uz policistu notiek dubultā izmeklēšana – kriminālprocesa gaitā un arī iekšējā izmeklēšana. “Šis ir ārkārtas gadījums,” tādēļ tas

tiek izmeklēts ar īpašu rūpību,” piebilda Sintija Pildava.

Pirmajā darba dienā pēc gadu mijas banku filiālēs veidojas gan īsākas, gan garākas rindas. Jēkabpilī SEB bankas filiālē šodien ap pulksten 11 novērota 30 cilvēku gara rinda. Tāpat daudz cilvēku visas dienas garumā bija bankas “Citadele”, DNB” un citās banku filiālēs. Arī pie bankomātiem dažbrīd veidojās rindas. Banku darbinieki tomēr arī cenšas mazināt lieku gaidīšanu rindās un klientiem stāsta par iespējām pašiem saviem spēkiem veikt vajadzīgo darījumu.

Turpinām ziņas

Izpildot Latvijas un Igaunijas prezidentu aizvadītā gada vienošanos, Andris Bērziņš un Tomass Hendriks Ilvess šodien ieradās Rūjienā, lai simboliski sveiktu Latviju ar pievienošanos eiro zonai un, norēķinoties ar eiro, iegādātos Rūjienas saldējumu. Vizītes sākumā notika Latvijas un Igaunijas prezidenta divpusējā tikšanās. Tās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas pievienošanās eiro zonai norises gaitu. Andris Bērziņš Igaunijas prezidentam pasniedza īpašu Latvijas eiro suvenīrkomplektu.

Par Latvijā pirmo Lata ielu kļuvusi kāda neliela šķērsieliņa Viļānu novadā, Viļānos. Ap 380 metru garā Lata iela, kuras tuvumā atrodas galvenokārt mazdārziņi un tikai viena dzīvojamā māja, bez nosaukuma bijusi vairākus gadu desmitus. Aptuveni pirms četriem gadiem to piedāvāts nosaukt par Viļānu televīzijas ielu, jo tā atrodas arī netālu no vietējā televīzijas torņa. Taču, tā kā vietējā televīzija toreiz likvidēta, iela joprojām palikusi bez nosaukuma.

Un vēl

Jēkabpilī pirmais jaundzimušais šogad bijis puisītis. Jēkabpils reģionālajā slimnīcā Radio1 noskaidroja, ka zēns piedzimis 1.janvāra vakarā pulksten 22.15 un ir vierīgais jaundzimušais jaungada pirmajā dienā. Šajā ģimenē tas ir pirmais bērns. Jau ziņots, ka Rīgā pirmais jaundzimušais bērns šogad bijusi meitenīte, arī Liepājā 1.janvārī piedzimusi meitene.

Ziņas sagatavoja Māra Grīnberga

Atstājiet komentāru