2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Radio1 ziņas 2014.gada 3.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 3.janvārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kādā valūtā izsniedz naudas atlikumu Jēkabpils autobusos; kā rīdzinieki vērtē ideju nojaukt Uzvaras pieminekli; cik daudz bērnu pērn piedzimuši Līvānos.

Eiro ieviešana pasažieru pārvadātājiem lielas grūtības pagaidām nav radījusi, noskaidrots, aptaujājot vietējos pārvadātājus. SIA "Jēkabpils autobusu parks" valdes loceklis Jānis Ščerbickis pastāstīja, ka gan kasieriem, gan autobusu šoferiem ir izsniegta maiņas nauda gan latos, gan eiro un naudas atlikums biļešu iegādes procesā pasažieriem tiek izsniegts tajā valūtā, par kādu tiek pirkta biļete. Vakar, pirmajā darbdienā, vairums pasažieru biļetes pirkuši par latiem.

Pēc eiro ieviešanas lielākā daļa - aptuveni 80% pasažieru - par biļeti starppilsētu autobusos joprojām norēķinās latos. Pārvadātāji skaidro, ka autobusu biļetes iegādi cilvēki arī izmanto par vienu no veidiem, kā atbrīvoties no vēl atlikušajiem latiem, jo īpaši sīknaudas. Pasažieri, kas jau norēķinās eiro valūtā, pārsvarā norēķinus veic ar 10 un 20 eiro banknotēm, kuras iespējams izņemt bankomātos. Tādējādi "Ecolines" šoferi patlaban izjūtot eiro valūtas sīknaudas trūkumu.

Valsts ieņēmumu dienests ziņo, ka pērnā gada pēdējās dienās Indras muitas kontroles punktā muitnieki pārbaudīja Latvijā iebraucošā kravas vilcienu un atklāja, ka zem diviem vagoniem ar magnētiem ir piestiprinātas polietilēna maisos iepakotas kartona kastes ar cigaretēm. Izņemtas 3400 paciņas cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām. Policija uzsākusi kriminālprocesu par kontrabandu.

Turpinām ziņas

Absolūtais vairākums jeb 78% rīdzinieku ir pret Uzvaras pieminekļa nojaukšanu, liecina Rīgas domes pasūtītā un SKDS pagājušā gada nogalē veiktā iedzīvotāju aptauja. Uzskatu, ka piemineklis ir jānojauc, izteikuši tikai 12% aptaujāto. Pret pieminekļa nojaukšanu ir gan vairums respondentu ar latviešu sarunvalodu ģimenē, gan arī absolūtais vairākums krievvalodīgo respondentu (93%). Pētījumā aptaujāti vairāk nekā 800 rīdzinieki.

2013.gadā Līvānu novadā pasaulē nācis 101 mazulis, kas ir par 29 bērniem vairāk nekā aizpērn, kad Līvānu novada Dzimtsarakstu nodaļā tika reģistrēti 72 jaundzimušie. Līvānu novada Dzimtsarakstu nodaļas apkopotā statistika liecina, ka kopš 2000.gada vairāk par 100 jaundzimušajiem gadā reģistrēti tikai 2007. un 2008.gadā. Pērn Līvānu novadā laulības reģistrējuši 50 pāri. Mirstība saglabājusies iepriekšējo gadu līmenī.


Un vēl kāda ziņa

No Antarktikā iesalušā Krievijas kuģa ceturtdien izdevies evakuēt visus 52 pasažierus, kuri nogādāti uz Austrālijai piederošā Antarktikas apgādes kuģa "Aurora Australis". Iesalušā kuģa pasažieri uz Austrālijas kuģi tika nogādāti ar helikopteru no Ķīnas ledlauža. Krievijas kuģis kopš 24.decembra iesalis ledū. Uz kuģa bija pietiekami pārtikas krājumi, un cilvēkiem uz klāja briesmas nedraudēja. Kuģis ar zinātniekiem un tūristiem bija ceļojumā uz Antarktiku.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko saistībā ar eiro ieviešanu saņemts visvairāk sūdzību; kāpēc pārtrauc vākt ziedojumus Zolitūdes traģēdijā cietušajiem; kādiem medikamentiem pazemināta cena no 1.janvāra.

Zokņu aviobāzē pie Šauļiem šodien notiks oficiālā Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas pārņemšanas ceremonija. Četri ASV Gaisa spēku iznīcinātāji aizstās pašreizējo NATO gaisa telpas patrulēšanas misiju virs Baltijas valstīm, kuru nodrošina Beļģijas iznīcinātāji. ASV uzņemas patrulēšanu uz četriem mēnešiem. Amerikāņi Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu veiks jau ceturto reizi.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā jau tagad saņemts trīsreiz vairāk sūdzību nekā Igaunijā visā eiro ieviešanas perioda laikā, raidījumam «900 sekundes» sacīja centra vadītāja Baiba Vītoliņa. Viņa atzina, ka cilvēki sūdzas par cenu pieaugumu, nepareizu konvertāciju un cenu nenorādīšanu. Pēdējos divos gadījumos bieži pārkāpumi arī apstiprinās. Centrs šobrīd pārbauda divas lietas - vai cenas norādītas divās valūtās un vai tiek pareizi parēķināts atlikums.  

Turpinām ziņas

Labdarības organizācija "Ziedot.lv" pakāpeniski pārtrauks ziedojumu vākšanu Zolitūdes traģēdijā cietušo un bojāgājušo tuvinieku atbalstam. Līdz otrdienai šim mērķim ziedoti 1 miljons 380 tūkstoši eiro. Ziedojumu vākšana pakāpeniski tiks pārtraukta, jo aptuveni puse no saziedotās summas vēl nav iztērēta, tādējādi nav korekti turpināt ziedojumu vākšanu.

Vakar vakarā divos "Maxima" veikalos nostrādāja evakuācijas signāls, taču tajos bīstamība netika konstatēta. Trauksmes signāls nostrādājis "Maxima" veikalos Olainē un Dzelzavas ielā Rīgā. Līdz apstākļu noskaidrošanai no veikaliem cilvēki tika evakuēti. Pēc ugunsdzēsēju veiktās pārbaudesnoskaidrojās, ka tā bija viltus trauksme un cilvēki varēja veikalos atgriezties.

Un vēl

No 1.janvāra 251 Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautam medikamentam ir samazināta cena no 1% līdz 51%, kas ļaus zāles saņemt lielākam pacientu skaitam, pavēstījis Nacionālais veselības dienests. Kompensējamo zāļu saraksts papildināts ar 54 medikamentiem un 12 medicīniskajām ierīcēm, kas palielina izvēles iespējas ārstiem un pacientiem.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kādas biļešu cenas prognozē vilcienos; vai Maxima veikalu boikots turpinās; kāda dabas parādība būs vērojama šonakt?

Pasažieru pārvadātājs "Pasažieru vilciens" šogad un nākamgad biļešu cenas nav plānojis palielināt, intervijā raidījumam „Rīta Panorāma” sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis. Uzņēmuma vadība norāda, ka tarifus nosaka Autotransporta direkcija un piebilda, ka pēc eiro ieviešanas biļešu cenas ir noapaļotas likumā noteiktajās robežās. Vilcienu biļešu cenas nav plānots palielināt arī 2015.gadā.

Pagājis jau vairāk nekā mēnesis kopš sāpīgās traģēdijas Zolitūdē, un daudziem joprojām grūti kaut uz mirkli nedomāt par šausmīgo 21. novembra vakaru. Pēc notikušā daudzi internetā bārstīja solījumus Maximā vairs nespert kāju, taču 40 dienas pēc traģēdijas veiktā aptauja liecina pretējo un arī tie, kas bija nozvērējušies uz šo lielveikalu vairs neiet, tomēr atsākuši iepirkties Maximā.

Šogad Patērētāju tiesību aizsardzības centrs pastiprināti uzraudzīs būvniecības jomu, - LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja centra vadītāja Baiba Vītoliņa. Pagājušajā gadā centrs piedalījies pārbaudēs septiņos būvlaukumos un visos konstatēti pārkāpumi - trūcis atbilstošu dokumentu par būvmateriālu atbilstību. Faktiski sanāk, ka būvnieki nezina, no kā viņi būvē. Vienā gadījumā pat bija tā, ka griestiem paredzētais materiāls tika iebūvēts grīdā,” komentēja Vītoliņa.

Turpinām ziņas

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība ir saņēmusi signālus par arodbiedrības LABA šaubīgo finanšu darbību, tāpēc ar šo arodbiedrību sadarbība nenotiek. Savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers sacīja, ka LABA apvienoti pamatā "Rīgas satiksmes" darbinieki, kurus uz LABA pārcēla no savienībā ietilpstošās Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrības. Tagad uz LABA ar nekorektām metodēm tiekot pārvilināti arī "Rīgas namsaimnieka" darbinieki.

Septiņkārtējais Formula-1 čempions Mihaels Šūmahers pēc nelaimīgā kritiena, slēpojot kalnos, joprojām atrodas slimnīcā komas stāvoklī. Šodien sportists svinētu savu 45. dzimšanas dienu, un, Šūmaheru godinot, fani vienosies kopīgā lūgšanā par viņa dzīvību. Piektdien pie slimnīcas notiks "Ferrari" inicēts aizlūgums, vēstī BBC. Mihaels Šūmahers jau nedēļu atrodas slimnīcā Grenoblē. Sportists smagi krita, slēpodams kalnos - viņš atsitās ar galvu pret akmeni.

Un vēl

Šonakt debesīs būs novērojama viena no aktīvajām meteoru plūsmām - Kvadrantīdu meteoru plūsma. Tā ir viena no aktīvākajām meteoru plūsmām, kas šogad būs novērojama pie Latvijas debesīm, un tās maksimumā, kas gaidāms tieši 3.janvārī, varētu būt novērojami līdz pat 50 meteoriem stundā. Šā gada laikā varēs novērot vēl vairākas meteoru plūsmas un tā sauktos "zvaigžņu lietus".

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: vai Jēkabpilī cilvēki boikotē lielveikalus Maxima; kā Latvijas iedzīvotāji vērtē savas balss ietekmi Eiropas Savienībā; kādu svarīgu spēli šovakar aizvadīs Jēkabpils basketbolisti.

Pēc Zolitūdes traģēdijas pagājušā gada nogalē sociālajos tīklos tika izplatīts ierosinājums boikotēt Maxima tīkla veikalus. Cilvēki tika aicināti neapmeklēt veikalus ne tikai drošības apsvērumu dēļ, bet galvenokārt toreizējās Maxima Latvija vadības ciniskās attieksmes dēļ. Šobrīd Rīgā veiktās aptaujas liecina, ka daudzi cilvēki par Maximas boikotu sākuši piemirst. Par to, vai jēkabpilieši apmeklē maximas veikalus un kā vispār jūtas lielveikalos pēc traģēdijas, Radio1 jautāja ielās sastaptajiem cilvēkiem. Daļa cilvēku sacīja, ka veikalus Maxima nav apmeklējuši arī agrāk, bet citi atbildēja, ka tomēr turpina iepirkties šajos veikalos, jo ir liels preču piedāvājums, tomēr ieejot šajos un citos lielveikalos, vispirms paskatās uz griestiem. Kopumā aptauja liecina, ka arī Jēkabpilī cilvēki tomēr bieži izvēlas arī Maxima lielveikalus.

Turpinām ziņas

Brīvā pieeja "Lattelecom" virszemes televīzijas maksas kanāliem šonakt tika noslēgta. Daļai "Lattelecom" virszemes televīzijas klientu - gan maksas, gan bezmaksas kanālu skatītājiem – no 1.janvāra līdz 2.janvāra vakaram bija pieejami visi "Ekonomiskās pakas" kanāli. Radusies situācija tiek skaidrota ar to, ka virszemes televīzijas modeļa maiņas laikā atsevišķi kanāli tika pārvietoti no bezmaksas uz maksas paku.

Latvijas iedzīvotāji ir pārliecināti, ka viņu balsij nav nekādas nozīmes Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanas procesā. Tā uzskata 77% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju. Latvija ir trešā visskeptiskāk noskaņotā Eiropas Savienības dalībvalsts. Par savu ietekmi Eiropas Savienībā nav pārliecināti arī Grieķijas un Kipras iedzīvotāji. Abās valstīs 86% respondentu uzskata, ka viņu balsij nav ietekmes.

Un vēl kāda ziņa

Šovakar pulksten 19.30 Jēkabpils Sporta namā BK „Jēkabpils” aizvadīs Baltijas Basketbola līgas spēli pret Igaunijas komandu – BK “Tyco Rapla”. Šī būs pirmā spēle, ko komandas aizvadīs savstarpējā cīņā. Ar šo spēli jēkabpilieši būs izspēlējuši pilnu apli ar visām A grupā iekļautajām komandām. Līdz šim igauņu BK “Tyco Rapla” no septiņām spēlēm ir uzvarējusi tikai vienā mačā – pret BK “Tallina Kalev”. Jēkabpilieši sešās aizvadītajās spēlēs ir piekāpušies trim komandām.

Salas novada ziņas 16.00 un 19.00

Salas novadā eiro ieviešana notikusi bez īpašiem sarežģījumiem, stāsta novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe. JArī veikalos nav problēmu izdot eiro, ja cilvēks samaksājis latos. Tomēr neērtības radušās Sēlpils pagasta iedzīvotājiem, jo Sēlpils pasta nodaļā latus pret eiro nemaina. Latvijas pasts gan iepriekš solīja, ka to varēs izdarīt visās 302 pasta nodaļās, tajā skaitā Sēlpilī. Kaut arī novada dome sūdzējusies Latvijas pastama par esošo situāciju, tā nav mainījusies. Tādējādi sēlpiliešiem, lai samainītu naudu, nākas braukt vismaz līdz Salas pagastam.

Šodien Salas novadā bija sabraukuši Sēlijas novadu apvienības septiņu novadu pārstāvji, lai apspriestu iespēju rīkot Sēlijas novadu kopīgos svētkus, kas plānoti 28.jūnijā. Kopā ar Sēlijas kopkora virsdiriģenti Agitu Ikaunieci un deju kolektīvu virsvadītāju Egitu Treiloni tika apskatīta estrāde Sēlpils pagasta Zvejnieklīcī un apmeklēts Raiņa klubs. Sēlijas novadu apvienībā iestājušās Salas, Viesītes, Aknīstes, Ilūkstes, Neretas, Jēkabpils un Jaunjelgavas novadu pašvaldības. Savukārt Sēlijas novadu svētkos tiks aicināts piedalīties arī Krustpils novads.

Turpinām ziņas

Pagājušā gada nogalē Salas novada pašvaldība sāka īstenot Salas vidusskolas sporta zāles siltināšanu. Projekta mērķis ir siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana, ierīkojot efektīvu apgaismojumu un ventilācijas iekārtu sporta zālē.Lielākā daļa projekta izmaksu tiek segta no Klimata pārmaiņu instrumenta līdzekļiem vairāk nekā 193 tūkstošu latu apmērā, bet Salas novada pašvaldības līdzfinansējums ir gandrīz 42 tūkstoši latu. Darbi jāpabeidz līdz 30.jūnijam un darbus veiks SIA “LC būve” kam ēka nodota uz porjekta īstenošanas laiku.

Salas novada Salas ciemā pērnā gada nogalē svinīgi ekspluatācijā tika nodots rekonstruētais Salas pagasta aizsargdambis. Projekts uzsākts 2013.gada maijā. Salas pagasta aizsargdambja rekonstrukcija veikta gandrīz trīsarpus kilometru garumā. No Auzānu kapiem līdz zemes īpašumam Ābeļu ielā 2 izbūvēts trīs metru plats betona bruģis un ierīkots apgaismojums, iedzīvotāju pastaigai. Izbūvētas kāpnes. Kopējās projekta izmaksas gandrīz 300 tūkstoši latu un lielāko daļu no šīs summas finansēja Eiropas reģionālās attīstības fonds. Darbus veica SIA “Ošukalns celtniecība” un SIA “LC būve”.

Un vēl kāda ziņa

Janvārī Salas novada Salas un Sēlpils pagastos plānoti vairāki pasākumi. 13.janvārī pulksten 9.30 Salas kultūras namā viesosies leļļu teātris “Tims” ar koncertprogrammu bērniem “Mežā”. Ieejas biļetes cena ir viens eiro un 50 centu.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kā šodien noritējusi valūtas apmaiņa pasta nodaļās un bankās; kāda ir vidēja vecuma vīriešu veselība Latvijā; kā Ķīnā ēzeļa gaļas produktā atklāja lapsas gaļu

Šodien visās banku filiālēs joprojām bija vērojamas rindas visas dienas garumā, arī pie bankomātiem regulāri bija vērojamas rindas. Ap pusdienlaiku vismaz pustors desmits cilvēku gaidīja rindā DNB bankas filiālē, burzma bija arī “Swedbank” un “Citadeles” filiālēs. Lielākā daļa aptaujāto bankas klientu atzina, ka naudas maiņa noritējusi bez sarežģījumiem un ar sapratni uztvēra to, ka nācies pagaidīt rindā.

Naudas maiņa šodien turpinājās arī pasta nodaļās. Krustpils novadā naudu iespējams apmainīt tikai Atašienes un Vīpes pasta nodaļās, jo citur pasta nodaļas likvidētas. Krustpils novada domes izpilddirektors Raivis Ragainis sacīja, ka šajās pasta nodaļās naudas maiņa norit raiti. Krustpils novadā nav neviena bankomāta. Viesītes un Aknīstes novadu pašvaldībās nav saņemtas pretenzijas par neērtībām latu apmaiņā pret eiro.

Vīriešu mirstība no sirds un asinsvadu slimībām Latvijā ir trīskārt augstāka nekā sievietēm un situācija ir dramatiska jau 45 gadus veco vīriešu vidū, preses konferencē sacīja veselības ministre Ingrīda Circene.Kā liecina pērn veiktais sirds veselības pētījums, tikai trešajai daļai 45 gadus veco vīriešu ir normāls ķermeņa svars, trešajai daļai tas ir palielināts, bet trešdaļai vīriešu šajā vecumā vērojama aptaukošanās.

Turpinām ziņas

Pagaidām neviena partija nav pieteikusies politiskajām sarunām ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu par nākamo valdības vadītāju. Prezidents informēja, ka gaidīs no partijām vienošanos par kādu premjera amata kandidātu, bet, ja līdz 7.janvārim to nesagaidīs, nāks klajā ar paziņojumu par savu izraudzīto kandidātu, kas, pēc Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas teiktā, esot Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš.

Ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju jaunajā gadā visvairāk vēlas stabilu valdības darbu, atklāts pētījumu aģentūras TNS decembra beigās veiktajā pētījumā. Uz jautājumu "Ko jūs personīgi visvairāk vēlētos jaunajā 2014.gadā?" 25% aptaujāto atbildēja, ka viņi visvairāk vēlas stabilu valdības darbu, bet 69% Latvijas iedzīvotāju atbildēja, ka visvairāk vēlas algas vai citu ieņēmumu paaugstināšanos.

Un vēl

ASV un pasaules lielākais mazumtirdzniecības koncerns «Wal-Mart Stores» izņēmis ēzeļa gaļas produktus no Ķīnas veikaliem, jo tajā atrastas cita dzīvnieka DNS pēdas. Kādas Ķīnas provinces Pārtikas un medikamentu administrācija iepriekš ziņoja, ka «Wal-Mart Stores» ēzeļu gaļas produktā atrasta lapsas gaļa. Uzņēmuma pārstāvji līdz šim nespēj izskaidrot, kā lapsas gaļa nokļuvusi ēzeļa gaļas produktā.

Atstājiet komentāru