2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 ziņas 2014.gada 8.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 8.janvārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kur var pieteikties braucienam uz Barikāžu atceres pasākumu Rīgā; kāpēc vakar no lielveikala Rīgā evakuēja cilvēkus; vai Valdis Dombrovskis kļūs par saeimas deputātu.

Līdz 10. janvārim Jēkabpils iedzīvotāji vēl var pieteikties braucienam uz Barikāžu atceres pasākumu Rīgā, kas norisināsies 13.janvārī. Izbraukšana no Vecpilsētas laukuma paredzēta pulksten 15.00. Autobusā ir 60 vietas. Transporta izdevumus sedz pašvaldība. Braucienam var pieteikties Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā vai pa tālruni: 652 36 777 vai 652 07 305. Atbildīgais par brauciena norisi ir Jānis Lācis.

 

 

No "Iki" veikala Mīlgrāvja ielā vakar pēcpusdienā tika evakuēti cilvēki, jo veikalā bija radies neliels sadūmojums, informēja ugunsdzēsības dienests.Izsaukums bija saņemts pulksten 17.19. Veikalā esot radušās problēmas ar elektroinstalācijām, un elektriķis pārbaudīja situāciju. Vakar ugunsdzēsības trauksmes signalizācija iedarbojās arī veikalā Maxima Rīgā Valdemāra ielā un no tā vēl pirms ugunsdzēsēju ierašanās tika evakuēti cilvēki. Degšna Maximā netika konstatēta.

Kad Saeimā tiks apstiprināts jaunais valdības vadītājs, pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atjaunos deputāta mandātu. Savukārt par to, vai viņš kandidēs vasarā gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, viņš lems pēc deputāta mandāta atjaunošanas. Dombrovskim, noliekot deputāta mandātu uz premjera pienākumu pildīšanas laiku, Saeimā iekļuva Ingmārs Čaklais. Vēlāk gan Čaklais arī nolika deputāta mandātu, to skaidrojot ar veselības problēmām.

Turpinām ziņas

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra ir cēlusi apsūdzības pret četrām personām par viltotas naudas - lata un eiro monētu - izgatavošanu, ko izdarījusi organizēta grupa. Kopumā personas izgatavojušas ne mazāk kā 3600 divu eiro monētas un ne mazāk kā 184 viena lata monētas. Monētas tika viltotas salīdzinoši kvalitatīvi, tomēr, rūpīgāk tās apskatot, ir iespējams atrast viltojuma pazīmes. Viltota eiro monēta atpazīstama pēc tumšās svītras, kas paliek, novelkot tās malu pa baltu papīru. Monētas esot izgatavotas mājas apstākļos.

Līdz 7.janvārim Latvijas Pasta 302 pasta nodaļās, kurās notiek latu maiņa pret eiro, apmainīti vairāk nekā sešarpus miljoni latu. Kopumā visās 618 Latvijas Pasta pakalpojumu sniegšanas vietās, izmantojot eiro, līdz 7.janvārim veiktas pakalpojumu operācijas par vairāk nekā 885 tūkstošiem eiro. Līdz šā gada 31.martam Latvijas Pasts saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem nodrošina latu bezmaksas maiņu pret eiro 302 pasta nodaļās.

Un vēl kāda ziņa

Turpmāk kurmji tiks pielīdzināti kaitīgajiem grauzējiem. Līdz ar to uz šiem dzīvniekiem vairs neattieksies «Dzīvnieku aizsardzības likumā» definētais aizliegums nogalināt dzīvniekus, paredz valdības pieņemtie grozījumi likumā. Grozījumi izstrādāti, lai ļautu lauksaimniekiem un dārzu īpašniekiem ar atļautiem līdzekļiem cīnīties pret kurmju nodarītajiem bojājumiem. Jautājums par kurmjiem tika aktualizēts pērn vasarā, kad vairāki vides aizstāvji vērsās atbildīgajās iestādēs, aicinot vērtēt, vai netiek pieļauti likuma pārkāpumi, kurmjus spridzinot.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kā opozīcija gribēja gāzt no amata Rīgas mēru; kāpēc Zolitūdes traģēdiā ceitušajai atsaka  palīdzību; kāda katastrofa notikusi  putnu rezervātā Anglijā.

Rīgas domes opozīcijā esošajām partijām Nacionālajai apvienībai un "Vienotībi" vakar sasauktajā ārkārtas sēdē pēc divarpus stundu debatēm neizdevās gāzt no amata Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu. Ušakova amatu nosargāja plašā koalīcija - visi "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputāti. Kopumā pret Ušakova atkāpšanos balsoja 37 domnieki, 18 opozīcijas deputāti balsoja "par".

Zolitūdes traģēdijā bojā gājušās sievietes pusmāsai liegta valsts apmaksāta rehabilitācija, atteikumu pamatojot, ka pusmāsa neesot māsa. Kad pēc traģēdijas sieviete vēlējās pieteikties rehabilitācijai, viņai atteikts, sakot, ka viņa neesot māsa. Sieviete nolēmusi rakstīt oficiālu pieprasījumu atbildīgajām institūcijām, ja arī tad saņems atteikumu, tad vērsīsies tiesā. Jau ziņots, ka visiem Zolitūdes traģēdijā cietušajiem valsts apmaksā rehabilitācijas kursu.

Šobrīd slimnīcā turpina ārstēties divi Zolitūdes traģēdijā cietušie - glābējs un lielveikala «Maxima» kasieris. Abi pacienti atrodas Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Cietušais kasieris ārstējas Toksikoloģijas un sepses klīnikā, viņa stāvoklis ir nopietns, bet stabils. Savukārt smagāk cietušais turpina atlabšanu Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļā. Viņa veselības stāvoklis ir ievērojami uzlabojies.

Vairāki valdības ministri jau gatavi, ka amats viņiem, visticamāk, būs jāatstāj. Aiziet nāksies pārsvarā tiem ministriem, kuri pieteikuši dažādas reformas un to dēļ arī iemantojuši ienaidniekus. Droši var prognozēt, ka amatu nāksies pamest labklājības ministrei Ilzei Viņķelei, kura panākusi pensionēšanās vecuma pieaugumu. Arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts atzīst, ka amats, iespējams, būs jāatstāj.

Un vēl

Anglijas austrumos otrdienas vakarā mācību lidojuma laikā nogāzās ASV gaisa spēku helikopters ar četriem apkalpes locekļiem, kas visi gājuši bojā, paziņoja Lielbritānijas armijas amatpersonas.Domājams, ka helikopterā bija munīcija, tāpēc katastrofas apkaime tika norobežota 400 metru rādiusā. Helikopters ir nogāzies putnu rezervāta vidū, tāpēc šis rezervāts trešdien būs slēgts apmeklētājiem.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kāda aizdomīga soma atrasta autobusā Rīgā; kuras pasta nodaļas strādās arī sestdienā; kas pasūtīja žurnālistes piekaušanu Ukrainā.

Vakar atbildīgie dienesti saņēmuši informāciju, ka «Rīgas satiksmes» autobusā atrasta aizdomīga, nevienam it kā nepiederoša soma, kurā varētu būt spridzeklis. Glābšanas dienesta darbinieki norobežojuši teritoriju, lai sapieri varētu pārbaudīt aizdomīgo somu. Pārbaudē secināts, ka somā sprādzienbīstamu priekšmetu nav un to, visticamāk, aizmirsis kāds pasažieris.

Lielā pieprasījuma dēļ latu nomaiņai pret eiro sestdien, 11.janvārī, strādās arī 41 Latvijas Pasta nodaļa, kas atrodas Latvijas reģionos. Sestdien strādās tās lauku pasta nodaļas, kurās ir lielākā klientu plūsma. Jēkabpils apkaimē būs atvērtas pasta nodaļas Krustpils novada Atašienes pagastā, Aknīstē, kā arī Viesītē, Pļaviņās un Koknesē. Latvijas pasts līdz 31.martam nodrošina latu apmaiņu pret eiro 302 pasta nodaļās.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks šodien vai tuvākajās dienās atstādinās no amata savu vietnieci Jutu Strīķi. Streļčenoks Jutu Strīķi bija atlaidis pērnā gada nogalē, bet premjers Valdis Dombrovskis viņu atjaunoja amatā. Juta Strīķe tiks atstādināta no amata "līdz faktu noskaidrošanai". Par atkārtotu viņas atlaišanu pagaidām netiekot lemts.

Turpinām ziņas

Latvijā cilvēkiem vairs nevajag palīdzēt ar pārtiku, kā tas bija valsts ekonomiskās krīzes laikā. Tā intervijā Latvijas Televīzijā atzina labdarības portāla «Ziedot.lv» vadītāja Rūta Dimanta. Pagājušais gads bijis pirmais, kad ar labdarību vairs nevajadzēja palīdzēt tādām pamatvajadzībām kā pārtika vai pajumte. cilvēki, kuriem ikdienā trūkst pārtikas, tagad ir izņēmums, nevis kā krīzes laikā, kad tas bija diezgan izplatīti.

Rīgas domes Administratīvajā komisijā nolemts piemērot sodu 700 eiro apmērā Gunāra Ķirsona uzņēmumam «MC Horeca Holding» par būvnormatīvu neievērošanu, izmantojot ekspluatācijā nenodotu ēku.  Iespējamais soda apmērs ir līdz 7100 eiro. Ķirsona uzņēmumam noteikts salīdzinoši mazs sods, jo uzņēmējs savu vainu ir atzinis un pārkāpumus novērsis. Turpretim negatīvi vērtējams tas, ka ekspluatācijā nenodotā ēka izmantota ilgu laiku.

Un vēl

Ukrainas opozīciju atbalstošā žurnāliste Tatjana Čornovila uzskata, ka piekauta pēc prezidenta Viktora Janukoviča pavēles. Jau vēstīts, ka 34 gadus vecā Čornovila 25.decembrī tika smagi piekauta uz autoceļa netālu no Kijevas. Vieglajai automašīnai, ar kuru viņa brauca, sāka sekot cita automašīna. Vīrieši, kas atradās šajā automašīnā, izvilka žurnālisti no viņas mašīnas, viņu smagi piekāva un iemeta grāvī.

Ziņas 13.00, 14.00, 15.00

Radio1 ziņās klausieties: vai iedzīvotāji uzticas valsts policijai un kā vērtē tās darbu; kas pēdējā laikā apzog dzīvokļus Jēkabpilī; kāda av\ārija vakar notikusi Jelgavas apkaimē.

Pēc pēdējiem notikumiem Jēkabpilī, kad policijas inspektors tika apcietināts aizdomās par cilvēka piekaušanu līdz nāvei, atkal kļuvis aktuāls jautājums par to, kā strādā policija. Jēkabpils Radio 1 jautāja iedzīvotājiem, kā viņi vērtē policijas darbu un vai policijai var uzticēties. Lielākā daļa uzskata, ka pēc atsevišķu policistu rīcības nedrīkst spriest par policiju kopumā. Visuumā cilvēku viedoklis ir optimistisks un vairums aptaujāto uzskata, ka policijai var uzticēties.

Turpinām ziņas

Policija informē, ka vakar Jēkabpilī, Bebru ielā, zagļi sabojājuši kāda dzīvokļa slēdzeni, iekļuvuši tajā un nozaguši dažādas mantas. Bez tam slēdzene sabojāta arī kādam citam dzīvoklim Bebru ielā, un ir izdarīta zādzība. Abos gadījumos ir ierosināta krimināllieta. Policija atgādina, ka trīs līdzīgi gadījumi bijuši pērnā gada nogalē un aicina ziņot policijai par kāpņu telpās manītām aizdomīgām personām.

Vakar Latgalē mediķu aprūpē nonākusi kāda 69 gadus veca sieviete ar dziļiem pēdu apsaldējumiem, kas gūti, ilgstoši uzturoties nekurinātā mājā. Par to ziņoja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Sieviete pēc palīdzības vērsusies novēloti, kad apsaldējumu neārstēšanas rezultātā jau sākusies audu atmiršana. Mediķi atgādina, ka cilvēks var apsaldēties arī tad, ja gaisa temperatūra ir plus četri grādi.

Un vēl kāda ziņa

Vakar Jelgavā no kādas cisternas Staļģenes ielā noplūdusi nezināmas izcelsmes viela, informē glābēji. Viņi saņēmuši informāciju, ka no cisternas zemē noplūst nezināmas izcelsmes viela ar asu smaku. Nelielā platībā bija noplūdusi brūna emulsija ar baltiem lāsumiem virspusē. Vides dienesta darbinieki pārliecinājās arī par smakas esamību. Vielas paraugi nodoti analīzei. Par notikušo informēta policija.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Krustpils novadā par mežu piesārņošanu ar atkritumiem pērn pieķertas un ar 50 latu naudas sodiem sodītas astoņas personas. Pērn Krustpils novadā atklātas arī vairākas nelikumīgas atkritumu izgāztuves, kuru īpašniekiem uzlikts pienākums sakopt sev piederošo īpašumu. Tādējādi uz atkritumu poligonu papildus izvesti vairāk nekā 300 kubikmetri atkritumu. Tāpat veiktas 98 pārbaudes Krustpils novada publiskajos ūdeņos un izņemti septiņi kilometri nelikumīgi izvietotu zvejas tīklu.

Vakar iereibuši spēļu zāles apmeklētāji Ādažos sakāvās ar apsargiem un ar metāla stieni sasita apsardzes darbinieku spēkratu. Iereibušie spēļu zāles apmeklētāji konfliktēja ar zāles personālu, bet vēlāk sāka kautiņu ar atbraukušajiem "Koblenz Drošība" apsardzes darbiniekiem. Kamēr apsardzes darbinieki savaldīja vienu no huligāniem, cits ar metāla stieni izsita "Koblenz Drošības" apsardzes automašīnai stiklus. Apsardzes darbinieki pret pārkāpējiem pielietoja speciālos līdzekļus un aizturēja divas personas, kuras nodotas Valsts policijai.

'Turpinām ziņas

Pļaviņu novadā no šī gada maija plānots samazināt apkures tarifu, liecina paziņojums "Latvijas Vēstnesī". Šī gada sākumā uzņēmums "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniedzis jauno siltumenerģijas tarifa projektu. Tas paredz samazināt apkures tarifu no pašreizējiem 53 eiro par megavatstundu līdz 50 eiro par megavatstundu. Piedāvātais tarifs varētu stāties spēkā no 2014.gada 2.maija.

Aglonas novada domes deputāti pieņēmuši lēmumu par Aglonas novada bērnu sociālā atbalsta centra "Somerseta" likvidāciju no šā gada 1.marta. Komisija konstatējusi, ka bērnu sociālā atbalsta centrā tā darbības laikā ir krasi samazinājies darba apjoms. Līdz pērnā gada nogalei izveidojās situācija, ka centrā dzīvoja tikai trīs bērni, divi no tiem - tikai brīvdienās un skolēnu brīvlaikā. Savukārt nodarbināti "Somersetā" ir 17 darbinieki. Tādējādi centra darbība vairs nav ekonomiska.

Un vēl kāda ziņa

Lai godinātu labākos Latvijas jaunos lauksaimniekus, sestdien, 11.janvārī, Jelgavas pils Lielajā aulā lauksaimnieku gada balles laikā tiks pasniegta balva "Senču aicinājums". Šogad konkursā tika iesūtīti 40 pieteikumi, savukārt nākamajā kārtā tika izvirzīti 14 lauksaimnieki. Konkursa finālistu vidū ir arī Reinis Līcis no Jēkabpils novada. Konkursu jau ceturto gadu organizē Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete sadarbībā ar "Zemnieku saeimu" un žurnālu "Agro Tops".

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kā krāpnieks izrīkojās ar pensionāres bankas kontu; kādu ierosinājumu par svētku dienām izteicis Saeimas deputāts; ko pāri robežai čemodānā mēģināja nogādāt kāds amerikānis.

Policija lūdz iedzīvotāju palīdzību bojā gājuša cilvēka personības noskaidrošanā. Jau ziņots, ka 6.janvārī Skrīveros uz dzelzceļa pārbrauktuves kravas vilciens notrieca velosipēdistu, kurš notikuma vietā no gūtajām traumām mira. Par notikušo uzsākts kriminālprocess. Bojā gājušais ir ap 60 gadus vecs, īsiem, sirmiem matiem, ģērbies tumši zilā virsjakā un zilās džinsu biksēs. Rokās stūma sieviešu velosipēdu "AIST" zaļā krāsā. Ja ir kādas ziņas, policija lūdz zvanīt pa tālruņiem 651 02500 vai 651 02502.

Pirmā eiro ieviešanas nedēļa Latvijā aizvadīta bez būtiskiem drošības apdraudējumiem. Tomēr likumsargi fiksējuši arī vairākus iespējamus eiro viltojumus. Krāpnieku slazdā iekritusi arī kāda pensionāre. Gada sākumā viņai pa telefonu piezvanīja vīrietis, kurš uzdevās par bankas pārstāvi un piedāvāja palīdzību latu samainīšanai uz eiro. Uzticoties krāpniekam, sieviete nosauca viņam savus elektroniskās bankas kodus. Jau krietni vēlāk sieviete konstatēja, ka no viņas bankas konta pazudusi pensija 281 eiro.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālisti joprojām turpina 25.novembrī sākto dienesta izmeklēšanu par vēl nepārbaudītas informācijas noplūdi saistībā ar Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem.Uz izmeklēšanas laiku atstādinātais dienesta direktora vietnieks Mārtiņš Šics pauda neizpratni par izmeklēšanas ilgumu. Šics apstiprināja, ka ir sniedzis informāciju par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem tīmekļa vietnes "nekropole.info" vadībai, tomēr savā rīcībā neko sodāmu nesaskata.

Turpinām ziņas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks uzskata, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis biroja priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi atjaunojis amatā, vēloties kaut ko noslēpt. Streļčenoks pauda pārliecību, ka premjera lēmums bijis politisks. Par to liecinot gan steiga, kādā pieņemts lēmums, gan arī šaubas, vai tiešām ir pietiekami izvērtēti iesniegtie dokumenti. Viņaprāt, vienīgais, ar ko riskējot premjers, ir reputācija.

Jaunās valdības deklarācijā būtu jāiestrādā punkts par to, ka nākotnē tiks ierobežota lielveikalu darbība svētku dienās, uzskata Saeimas neatkarīgais deputāts Viktors Valainis. Svētku dienas ir svētki visiem valsts iedzīvotājiem, un nav godīgi, ka daļa ģimeņu nevar būt kopā, jo kādam ir jāstrādā lielveikalā," norādīja deputāts. Viņš aicināja sabiedrību upurēt ērtības attiecībā uz iepirkšanos tirdzniecības centros un lielveikalos svētku laikā, tādējādi nodrošinot svētkus arī lielveikalu darbiniekiem.

Un vēl kāda ziņa

ASV kāds Fīniksas iedzīvotājs valstī no Meksikas mēģinājis nelegāli ievest čemodānā paslēptu taizemiešu sievieti, raksta «Daily Mail». Uz robežas pārbaudot kādu aizdomīgu auto, robežsargi čemodānā paslēptu atrada kādu sievieti. Drīz vien noskaidrojās, ka 48 gadus vecā sieviete ir Taizemes pilsone. Gan kontrabandists, gan nelegālā imigrante patlaban atrodas apcietinājumā.

Atstājiet komentāru