2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radio1 ziņas 2014.gada 9.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 9.janvārī

 

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kādu balvu šodien saņems Jēkabpils reģionālās slimnīcas direktors Ivars Zvīdris; kā samazinājies iedzīvotāju skaits Jēkabpils novadā; kāds īpašs eksponāts turpmāk būs apskatāms Ventspilī.

 

 

Šodien Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība apbalvos labākos sadarbības partnerus – darba devējus, kas aizvadītajā gadā rūpējušies par darbiniekiem, sadarbojušies ar arodbiedrību un stiprinājuši sociālo dialogu. Pasākums „Sadarbības partneris 2013" notiks 9. janvārī pulksten14.00. Arodbiedrību savienības balvu „Sadarbības partneris 2013" kā labākais darba devējs saņems arī Jēkabpils reģionālās slimnīcas direktors Ivars Zvīdris.

 

Pērn Jēkabpils novadā turpinājis strauji samazinājies iedzīvotāju skaits. Pērnā gada 2.janvārī Jēkabpils novadā bija deklarēti 5467 iedzīvotāji, tad šogad šajā pašā datumā - par 141 cilvēku mazāk. Dzimstības līmenis palicis nemainīgs - reģistrēti 40 jaundzimušie -, mirstība dzimstību joprojām būtiski pārsniedz.Iedzīvotāju skaitu Jēkabpils novadā joprojām negatīvi ietekmē arī cilvēku došanās uz ārzemēm un deklarēšanās citu pašvaldību administratīvajās teritorijās

Ikgadējo Lielo talku šogad nolemts rīkot 26.aprīlī, un tās vadmotīvs būs "Tīra Latvija sākas tavā galvā!" Šogad Lielās talkas organizatori sabiedrībai uzsvērs, ka tīra Baltijas jūra sākas ikviena iedzīvotāja vannasistabā. Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme aicina iedzīvotājus pavērtēt, kas ikdienā pa kanalizācijas caurulēm tiek aizskalots uz jūru. Viņa aicina mainīt savus ikdienas paradumus, piemēram, samazinot sadzīves ķīmijas lietošanas apjomus.

Turpinām ziņas

Ja Zaļo un zemnieku savienības pakļautībā nonāks Ārlietu ministrija, ārlietu ministra posteni, visticamāk, ieņems Raimonds Vējonis, šādu viedokli izteikuši politologi.Vējonis uz citu savu partijas biedru fona izceļas ar to, ka ilgstoši darbojies Baltijas asamblejā, tādā veidā gūstot pieredzi ārpolitikas jomā. Viņš ilgstoši bijis arī vides aizsardzības ministrs, kā arī reģionālās attīstības ministrs. Tādēļ pēc ekspertu domām, viņam ir pietiekami liela pieredze darbā valdībā.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis nolēmis attiekties no iekšlietu ministra amata jaunajā valdībā par labu tam, lai ārlietu ministra amatu varētu ieņemt Edgars Rinkēvičs. Jau ziņots, ka Ministru prezidenta amata kandidāte Laimdota Straujuma piedāvājusi, ka "Vienotība" varētu uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Aizsardzības ministriju, arī par Satiksmes ministriju. Reformu partijai piedāvāts ieņemt ekonomikas ministra, veselības ministra un iekšlietu ministra amatus.

Un vēl kāda ziņa

Austrumbaltijā senākais zināmais cilvēka darinātais priekšmets - no ziemeļbrieža raga darinātais tā sauktais Lingbi cirvis, kas ticis izmantots pirms aptuveni pirms 12 tūkstošiem gadu, - turpmāk būs apskatāms Ventspils muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Priekšmets atrasts 2009.gadā Saldus novadā, netālu no Ventas pietekas Zaņas. Atradums pie Zaņas upes, senās Ventas baseinā, ir ne tikai senākais pašlaik datētais cilvēka darināts priekšmets Austrumbaltijā, bet arī pirmais drošais atradums, kas sniedz ziņas par pirmajiem iedzīvotājiem Rietumlatvijā.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: uz ko pacientus aicina mediķu arodbiedrība; par ko sašutuši vidusskolēni; kā vakar veicies Jēkabpils basketbolistiem.

Braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem, kā arī reģionālās un vietējās nozīmes autoceļiem šorīt visā Latvijā ir apmierinoši. Brauktuves pārsvarā ir slapjas vai mitras. Arī Jēkabpilī un apkaimē braukšanas apstākļi ir apmierinoši. Latvijas Valsts ceļi aicina autovadītājus izvēlēties laika apstākļiem un ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un manieri. 

Valdība ilgstoši ir izmantojusi situāciju, kad mediķi pēc likuma nevar, tāpēc ir pienācis laiks rīkoties pacientiem, sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris. Viņaprāt, pacienti ilgstoši ir bijuši iecietīgāki par mediķiem, maksājot lielākos līdzmaksājumus par veselības aprūpi Eiropā, mēnešiem gaidot rindā pie ārstiem un rindā nomirstot, tā arī veselības aprūpi nesagaidījuši. Pacientiem jāsāk protestēt, uzskata Keris.

Piecus gadus pēc 13. janvāra grautiņiem Vecrīgā tiesas piespriesto 22 dienas ilgo apcietinājumu devies izciest 21 gadu vecais Edgars Gorbaņs, kuram nekārtību laikā specvienības „Alfa” kaujinieks izšāva aci. Grautiņu laikā Edgaram bija tikai 16 gadi, bet tagad viņš toreizējos notikumus uzskata par provokāciju. Arī savu rīcību viņš vērtē citādi un vēlas atsēdēt sodu, lai cietumā nekad vairs neatgrieztos.

Turpinām ziņas

Kamēr valdībā rosina centralizēto eksāmenu sarakstu papildināt ar vēl vienu obligāto eksāmenu, proti, fizikā, vai ķīmijā, šāda iecere radījusi sašutumu vidusskolēnu vidū. Tiem, kuri mācības uzsākuši humanitāro zinātņu, vai komercprogrammās, nokārtot eksāmenu fizikā vai ķīmijā varētu būt gandrīz neiespējami. Jāpiebilst, ka humanitāro zinātņu programmā fizika un ķīmija atsevišķi mācīta netiek, abi priekšmeti ietverti vienā, proti, dabas zinībās.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati liecina, ka Latvijā vecāki aizvien retāk saviem bērniem dod latviskus vārdus. Populāri kļūst starptautiski vārdi, kas ir labskanīgi gan latviešu, gan angļu, gan arī citās valodās. Pērn zēniem vispopulārākais bija vārds Roberts, bez tam Markuss, Gustavs, Daniels un Artjoms, bet meitenēm – Sofija, Marta, Emīlija, Anna un Alise. Vārdu Jānis

Un vēl kāda ziņa

Vakar “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā BK “Jēkabpils” aizvadīja spilgtu revanša spēli pret BK “BA Turība” izbraukumā Mārupes sporta centrā. Jēkabpilieši aizvadīja 10 dienu starpspēles posmu, lai atspēlētos turībniekiem pēc negaidītā zaudējuma decembra spēlē. Šoreiz jēkabpilieši bija nepārspējami un guva pārliecinošu uzvaru ar 15 punktu pārsvaru - 83:68.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Latvijai vajadzīgs Eiropas lietu ministrs; kādu liellopu gaļu tirgo Latvijā; kādi neparasti dzīvnieki uzradušies mežos.

Jauns ministra postenis Eiropas lietās nav vajadzīgs, šodien Latvijas Televīzijā sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Prezidents atgādināja, ka daudzās lietās ir veidots šāds speciāls ministra postenis, taču šī ideja pierādījusi sevi kā tādu, kas nav dzīvotspējīga. Jau vēstīts, ka tiek izskatīta iespēja jaunajā valdībā izveidot īpašu uzdevumu ministra posteni Eiropas lietās - šis ministrs atbildētu par Latvijas prezidentūras  padomē sagatavošanu.


Latvijas veikalos un tirgos līdz pat 90% nopērkamās liellopu gaļas ir neskaidras izcelsmes vai kontrabandas prece, atzina Gaļas liellopu audzētāju biedrības vadītājs Rihards Valtenbergs. Latvijas liellopu gaļas tirgus pelēkā daļa ir apmēram 90%. Lielveikalos un arī dažos tirgos ir daudz liellopu gaļas, bet Latvijā liellopu gaļu nodod tikai dažas saimniecības. Tātad tā ir kontrabanda vai nezināmas izcelsmes produkts, secina Valtenbergs.

Turpinām ziņas

Šodien Rīgā acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centrā tiks prezentēta jauna acu slimības kataraktas ārstēšanas metode, informē centra vadošais speciālists Igors Solomatins. Līdz šim plaši pieejama Latvijā bijusi kataraktas operācija ar ultraskaņas palīdzību, bet tagad "Dr. Solomatina" acu centrā, pagaidām vienīgajā Baltijas valstīs, būs pieejama kataraktas lāzeroperācija. Katarakta izpaužas kā acs caurspīdīgās lēcas apduļķošanās, kā rezultātā samazinās redzes asums.

Kanāda trešdien paziņoja, ka šajā valstī ir reģistrēts pirmais letālais putnu gripas H5N1 gadījums, kas ir arī pirmais šāda veida gadījums Ziemeļamerikā. Kanādas veselības ministre Rona Embrouza paziņoja, ka mirušais ir Albertas provinces iedzīvotājs, kurš nesen atgriezies no Ķīnas galvaspilsētas Pekinas. Viņa uzsvēra, ka šis ir «izolēts gadījums» un pārējo iedzīvotāju inficēšanās risks ir ļoti zems.

Un vēl kāda ziņa

Pagājušā gada nogalē kāds mednieks Jelgavas novadā nošāvis, iespējams, šakāli. Tādējādi piepildījušās zoologu prognozes par šo dzīvnieku parādīšanos Latvijā, raksta «Latvijas Avīze». Mednieks sākumā domājis, ka nomedījis vilku, bet dzīvnieks nelīdzinājās vilkam. Pēc ārējiem izmēriem un ķermeņa uzbūves dzīvnieks atbilst zeltainā šakāļa attēliem un aprakstiem. Tomēr to apstiprinās tikai pēc DNS analīzes vai pēc galvaskausa izpētes.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: ko jēkabpiliešiem atgādina pilsētas domes izpilddirektors Dainis Līcis; kāda filma šovakar būs skatāma Jēkabpils Tautas namā; vai stiprais sals Amerikā spēj ietekmēt pat Niagāras ūdenskritumu.

Šodien Jēkabpils domes sēdes informatīvajā daļā pašvaldības izpilddirektors Dainis Līcis ziņoja, ka pilsetā uzdarbojas demolētāji, kas posta labiekārtotās vietas uz Daugavas promenādes. Viņš pastāstīja, ka Jaungada naktī sabojāti vairāki informatīvie stendi Daugavas kreisajā krastā. Stendi atdoti salabošanai un policija sākusi izmeklēšanu, taču, kā jau iepriekš atzina Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis, vainīgos atrast ir gandrīz neiespējami. Viņš arī sacīja, ka šādas demolēšanas parasti veic pusaudži vai jaunieši. Jēkabpils domes atbildīgās amatpersonas aicina jēkabpiliešus būt modriem un visiem kopā sargāt un saudzēt pilsētas labiekārtotās vietas.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten 18.00 Jēkabpils Tautas nama kamerzālē pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma "Mēs - jēkabpilieši. Francis Sjomkāns". Šī filma ir mēģinājums zibošos kadros ietvert un saglabāt izcila skolotāja un talantīga trenera – dzīvi. Sjomkāns spējis izaudzināt vairākus Latvijas čempionus lodes grūšanā, skriešanā un citos sporta veidos. Tie ir Juris Bērziņš, brāļi Aivars un Edgars Lambas, Aija Broka un citi.

Pēc provizoriskiem datiem, Rīgā no oktobra līdz decembrim dzīvesvietu deklarējuši ap 10 000 cilvēku. Lai informētu iedzīvotājus, kāpēc nepieciešams deklarēties galvaspilsētā atbilstoši savai faktiskajai dzīvesvietai, pašvaldība rīkoja reklāmas kampaņu, kurā stāstīja par Rīdzinieku biļetēm transportā un citiem labumiem. Sociālā kampaņa televīzijas kanālos izmaksāja 207 tūkstošus eiro.

Un vēl kāda ziņa

Pamatīgais sals, kas pēdējās dienās stindzina visu Ziemeļameriku, nav saudzējis arī uz ASV un Kanādas robežas esošo Niāgāras ūdenskritumu - tas ir daļēji aizsalis. 50 metru augstajam un 1500 metru platajam ūdenskritumam sastingusi ir ASV robežas pusē esošā daļa, ziņo aģentūra "Reuters". Vienīgā reize, kad Niagāras ūdenskritums ledus bluķu dēļ ir pilnībā apstājies, bija 1948. gada martā, kad ūdens tecējums apstājās uz 40 stundām.

Jēkabpils novada ziņas 16.00 un 19.00

Lai atbalstītu kultūru, pērnā gada 1. novembrī Rubenes kultūras namā tika uzsākts Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai projekts tautas tērpu iegādei Rubenes pagasta deju kolektīviem “Rasa” un “Laude”. Patlaban projekts tuvojas noslēgumam un ir izgatavotas deju kurpes, Augšzemes brunči un ņieburi, deju kolektīva „ Rasa ” meitenēm, linu krekli, bikses un vestes – puišiem. Deku kolektīva “Laude” meitenēm izgatavoti Zemgales brunči, ņieburi un pērļu vainagi. Projekta kopējais finansējums ir 3242 lati jeb vairāk nekā 4000 eiro.

Jēkabpils novada dzimtsarakstu nodaļā pērn reģistrētas septiņas laulības, tajā skaitā divas noslēgtas baznīcā. Reģistrēti 34 dzimšanas un 80 miršanas gadījumi. Salīdzinot ar 2012. gadu, laulību un jaundzimušo pērn bijis vairāk, miršanas gadījumu – mazāk. Kopumā mirstības rādītāji samazinājušies, bet dzimstības līmenis palicis nemainīgs – arī pagājušajā gadā Jēkabpils novadā piedzimuši 40 bērni. Kā pirmie bērni ģimenē dzimuši 14 gadījumos, bet divās ģimenēs piedzimis piektais bērns. Pērn Jēkabpils novadā miruši 89 cilvēki. Vecākajam mirušajam vīrietim bija 99 gadi, jaunākajam – 21 gads.

Turpinām ziņas

Pagājušā gada nogalē Jēkabpils novada Zasas pagastā notika svinīgs pasākums “Jēkabpils novada sporta laureāts”. Atzinības rakstus un balvas saņēma visi septiņi Jēkabpils novada sporta skolotāji - Tatjana Donāne, Aivita Ķiploka, Jānis Kokins, Juris Puķītis, Juris Rubiķis, Uldis Auzāns un Miķelis Pavārs. Apbalvojumu par Olimpiskās dienas organizēšanu un filmas veidošanu saņēma Zasas vidusskolas absolvents Kaspars Sēlis. Balvu par ieguldījumu Jēkabpils novada sporta attīstībā saņēma Iveta Aišpure un autosportists, Ziemeļeiropas zonas autokrosa čempions Buggy 1600 klasē – Māris Līcis. Pateicības saņēma arī Arnolds Jakubovskis un Ieva Dreimane. Tāpat pateicība tika izteikta Jēkabpils Sporta centram par “Lāčplēša dienas” skrējiena rīkošanu.

Un vēl

      Nedēļas nogalē un jaunnedēļ Jēkabpils novadā notiks vairāki pasākumi. Jau šovakar pulksten 19.00 Dignājas skolas zālē viesosies Ābeļu pagasta amatierteātris ar izrādi " Trīs ar pus atraitnes ", režisors Pēteris Draņevičs. 13.janvārī pulksten 10.00 Ābeļu pagasta rokdarbnieču klubiņā "Bitīte" būs pēcpusdiena " Gardās pankūciņas...". Tāpat 13.janvārī pulksten 12.00 Ābeļu pagasta novadpētniecības muzejā notiks Jāņa Akuratera atceres pēcpusdiena.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kā Asares pamatskolas skolēnam beidzās joks par granātu; kas noticis ar uzņēmumu “Jēkabpils labība”; kāds lidaparāts pacēlies gaisā ASV.

Valsts policijas iecirknī šorīt ap pulksten 9.20 saņemta informācija no Ancenes pamatskolas, ka vienam no skolēniem somā esot granāta un viņš draudējis ar to uzspridzināt skolu. Policijai to paziņojusi skolotāja.Notikuma vietā ieradās glābēji un policija, tika evakuēti 35 skolēni un 11 pieaugušie. Sprādzienbīstams priekšmets netika atrasts. Policija noskaidroja, ka 13 gadus vecais 7.klases audzēknis esot gribējis tikai pajokot.

Pasludināta cūku fermas "Miķelāni" pārvaldītāja AS "Jēkabpils labība" maksātnespēja. Par uzņēmuma maksātnespējas administratoru iecelts Gatis Upenieks. Viņš gan pagaidām atturējās sniegt vairāk informācijas par maksātnespējas pasludināšanas iemesliem, norādot, ka vēl nav iepazinies ar lietas apstākļiem. "Jēkabpils labības" apgrozījums 2012.gadā bija gandrīz astoņi miljoni eiro, bet peļņa bija pieaugus četrkārtīgi un sasniedza ap 41 tūkstoti eiro. Tiesa uzņēmuma maksātnespēju pasludināja 3.janvārī.

Reformu partijai būtu jāizdara valstiska izvēle un jāpierunā iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski turpināt darbu jaunajā valdībā, uzskata "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa. Kozlovski atbalsta arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, tāpat patlaban notiek Zolitūdes traģēdijas izmeklēšana, tāpēc ir svarīgi, lai ministrs turpinātu savu darbu. Trešdien Kozlovskis paziņoja par atteikšanos no iekšlietu ministra posteņa nākamajā valdībā, lai ārlietu ministra posteni varētu ieņemt Edgars Rinkēvičs.

Turpinām ziņas

Lai sekmīgi ieviestu obligātu centralizētu eksāmenu ķīmijā, fizikā vai dabaszinībās, nepieciešams papildu finansējums un vairāk skolotāju, uzskata Latvijas Izglītības vadītāju asociācija. Ir vidusskolas, kurās skolēni neapgūst ne ķīmiju, ne fiziku, ne arī dabaszinību priekšmetu, tāpēc šajās skolās būs vajadzīgi jauni skolotāji un mācību kabineti.Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija nākusi klajā ar ierosinājumu ieviest piekto centralizēto obligāto eksāmenu fizikā un ķīmijā.

Ņujorkas ebreju laikraksts "Jewish Week" Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu iekļāvis starp šā gada pieciem tūrisma galamērķiem. Laikraksts ceļotājiem, kas vēlas iepazīt ebreju tautas kultūru un vēsturi, iesaka šogad apmeklēt piecas pilsētas - Rīgu, Varšavu, Losandželosu, Sanpaulu un Kingstonu. Laikraksts iesaka apmeklēt Rīgu jo īpaši tādēļ, ka Latvijas galvaspilsēta 2014.gadā ir Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Un vēl kāda ziņa

ASV ir pacēlušas gaisā milzīgu bezpilota novērošanas lidaparātu, kura spārnu vēziens ir lielāks nekā "Boeing 757" lidmašīnai, vēsta raidsabiedrība RT. Lidmašīna “Triton” aizvietošot ASV izmantoto "Global Hawk" bezpilota lidaparātu. Pagaidām nav zināms, vai “Triton” tiks aprīkots arī ar ieročiem. Jaunais lidaparāts ir aprīkots ar modernu sensoru sistēmu, kas tam nodrošina 360 grādu redzamību līdz pat 2000 jūras jūdžu attālumā. Ar "Rolls-Royce" dzinēju aprīkotais "Triton" gaisā var pavadīt līdz 24 stundām.

 

 



Atstājiet komentāru