2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 ziņas 2014.gada 27.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 27.janvārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāds process sāksies augstākajā tiesā; cik daudz cilvēku gūst apsaldējumus aukstajā laikā; vai Latvijā mazinājies trūcīgo skaits.

Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta 10.martā apelācijas kārtībā sāks izskatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas, kā arī Tukumā un Jūrmalā notikušo zādzību un laupīšanas lietu. Jau ziņots, ka 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa piemēroja bargus sodus - Arvo Žagaram piesprieda mūža ieslodzījumu, brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi attiecīgi 20 un 18 gadu cietumsodu.

Vakar Rīgā, Imantā, lielveikalā "Maxima XXX" nostrādājusi avārijas signalizācija un evakuēti cilvēki. Signalizācija ieslēdzās ap pulksten 12.10, brīdinot, ka veikalā ir ārkārtas situācija un aicinot pircējus pamest ēku. Veikala darbinieki operatīvi organizējuši cilvēku evakuāciju, un tā notikusi mierīgi. Veikalā tobrīd bijuši aptuveni 60 cilvēki. Šogad jau vairākas reizes veikalos "Maxima" nostrādājušas ugunsdzēsības signalizācijas, kā rezultātā evakuēti cilvēki.

Sestdien mediķu aprūpē nogādāti deviņi cilvēki, kuri aukstajā laikā guvuši apsaldējumus vai kuriem konstatēta ķermeņa atdzišana. Daļai no cietušajiem mediķi konstatējuši roku un kāju pirkstu apsaldējumus ar audu bojājumiem - šie cilvēki nav laicīgi vērsušies pie mediķiem. Visos apsaldēšanās gadījumos cietuši vīrieši vecumā no 36 līdz 71 gadam. Divos gadījumos cietušie atrasti nekurinātās dzīvesvietās.

Turpinām ziņas

Šobrīd slimnīcā turpina ārstēties vairs tikai viens Zolitūdes traģēdijā cietušais - lielveikala "Maxima" kasieris. Cietušā stāvoklis ir nopietns, bet stabils, viņam ir daudz plašu brūču. Kopumā slimnīcās palīdzība tika sniegta 39 lielveikala sabrukšanā cietušajiem, no kuriem 29 ārstniecības iestādēs nogādāja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, bet pārējie pie mediķiem vērsās paši.

Pagājušā gada laikā Latvijā reģistrēto trūcīgo iedzīvotāju skaits samazinājies gandrīz par  27 tūkstošiem cilvēku, liecina Labklājības ministrijas operatīvā informācija. Pērn gada sākumā trūcīgās personas statuss bija spēkā 108 tūkstošiem cilvēku, bet gada beigās –gandrīz 82 tūkstošiem. Trūcīgo skaits pērn samazinājies ik mēnesi, izņemot augustu, kad tas pieauga par 1304 cilvēkiem.

Un vēl

Latvenergo sola, ka klientiem, kuri pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas izvēlēsies turpināt sadarbību ar "Lavenergo", jauni līgumi nebūs jāparaksta. Kā teikts uzņēmuma uzturētajā elektroniskajā izdevumā "Energoforums", klientiem nebūs fiziski jāparaksta līgums. Izvēloties kādu no "Latvenergo" piedāvājumiem, savas līgumsaistības varēs apstiprināt telefoniski, e-pastā vai ar īsziņas palīdzību.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kādus panākumus ieguvis deju kolektīvs „Kreicburga”; kā darbojas Jēkabpils slidotava; vai valsts pārvaldē samazinās darbinieku skaitu.

Deju kolektīvs „Kreicburga” sestdien  piedalījās gadskārtējā Jaunrades deju konkursā, kas norisinājās Valmieras Kultūras centrā. Deju horeogrāfe Aija Rūliete žūrijas vērtējumam piedāvāja trīs dejas un „Kreicburga” izcīnīja otro vietu ar deju „Lai rīb zeme dancojot”. Konkursā pavisam bija pieteiktas 85 dejas un tajā startēja 17 pieredzes bagāti autori.

Slēpošanas kalns pie Radžu ūdenskrātuves darbību vakar neuzsāka, toties darbojas slidotava Jēkabpils sporta centra stadionā. Svētdien slidotavā bija sanākuši gana daudz dažāda vecuma slidotāju. Jāatgādina, ka slidotava darbojas brīvdienās no pulksten 11.00 līdz 20.00, bet darbdienās – no pulksten 14.00 līdz 20.00. Ir iespēja iznomāt slidas.

Nodarbinātības valsts aģentūra šodien pulksten 10 sāks elektronisku strādājošo reģistrāciju dalībai mūžizglītības pasākumos. Pieteikties varēs aģentūras mājaslapā "www.nva.gov.lv". Turklāt elektronisko pieteikumu skaitam ir noteikts limits, lai tie pretendenti, kam nav iespējas pieteikties elektroniski, savus pieteikumus varētu  iesniegt klātienē NVA filiālēs - no 29.janvāra.

Turpinām ziņas

Valdības vadītāja Laimdota Straujuma ir gatava izvērtēt, vai valsts pārvaldē nav jāsamazina darbinieku skaits, jo finansējumu valsts pārvaldei palielināt nevar.  Viņa arī atzina, ka zemo algu dēļ, piemēram iekšlietu struktūrās, Pārtikas un veterinārajā dienestā, darbinieki ir spiesti strādāt citur, kas rada jautājumus par darba kvalitāti. Premjere pieļauj, ka daļu darbinieku varētu atlaist, bet palielināt algas tiem, kam atalgojums ir pārāk zems.

Divi tieslietu ministri nespēj atstādināt tiesu izpildītāju Uldi Zepu, kurš, neskatoties uz tiesas iebildumiem, izsolījis dzīvokli 76 santīmu parāda dēļ, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga". Kāda Jūrmalas iedzīvotāja parāds par dzīvokli bija tikai 76 santīmi, bet tiesu izpildītājs uzreiz ķērās pie dzīvokļa izsolīšanas. Līdzīgi Zeps rīkojies arī kādas Kauguru iedzīvotājas lietā, kur, piedzenot 30 latu administratīvu sodu, rīkoja viņas dzīvokļa izsoli. Tiesa gan netaisnīgo lēmumu atcēla.

Un vēl kāda ziņa

Ukrainas radikālās opozīcijas kustības «Kopējā lieta» aktīvisti svētdienas vakarā ieņēma Ukrainas Tieslietu ministrijas ēku Kijevas centrā, paziņoja šīs kustības līderis Aleksandrs Daņiļuks savā «Facebook» lapā. Pie Tieslietu ministrijas ēkas atrodas apmēram 100 aktīvistu, kas ir uzcēluši pusotru metru augstas barikādes. No ministrijas ēkas ir izvilkta šļūtene, ar kuru demonstranti aplej ar ūdeni ielu un ietvi.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kādi ir braukšanas apstākļi uz Latvijas ceļiem; kam par labu nāks jaunais īres likums; kas ieguva prestižo Grammy balvu par labāko kora izpildījumu.

Šodien valsts autoceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 68 Latvijas autoceļu uzturētāja ziemas dienesta tehnikas vienības. Brauktuves tiek apstrādātas ar pretapledojuma materiālu. Braukšanas apstākļi šodien ir apgrūtināti uz visiem valsts nozīmes, reģionālajiem un vietējiem ceļiem Jēkabpils apkaimē. Ceļi ir apledojuši. Autoceļu uzturētāji atgādina, ka autovadītājiem jābūt uzmanīgiem un jāizvēlas laika un ceļa apstākļiem atbilstošs braukšanas stils un ātrums.

Šodien notiks pirmā eirogrupas sanāksme, kurā Latvija piedalīsies kā oficiāla dalībniece. Pirmoreiz finanšu ministrs Andris Vilks piedalīsies eirogrupas sanāksmē Briselē kā pilnvērtīgs dalībnieks. Eirogrupas sanāksmē plānots apmainīties ar viedokļiem par eiro ieviešanu Latvijā, kā arī Vācija un Austrija iepazīstinās ministrus ar savas jaunās valdības prioritātēm.

Ekonomikas ministrija uzrakstījusi jaunu dzīvojamo telpu īres likumu, kas klusi  pirms Ziemassvētkiem uzsaukts valsts sekretāru sanāksmē. Tas jau paspējis izsaukt sašutumu. Īrniekus varēs izlikt no dzīvokļa ar policijas palīdzību bez brīdinājuma, ja būs triju mēnešu parāds. Tāpat mājoklis būs jāatstāj, ja īpašnieks veiks nama kapitālo remontu. Nopērkot māju, īpašniekam vairs nebūs saistoši iepriekš noslēgtie līgumi ar īrniekiem,  ja tie nebūs reģistrēti zemesgrāmatā.

Turpinām ziņas

Ja tiks ieviestas atlaides Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem braukšanai sabiedriskajā transportā, tad šis jautājums būs jāvērtē tiesai. Tā šodien LTV raidījumā 'Rīta Panorāma' atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis. Jau ziņots, ka no 1.marta plānots ieviest rīdzinieku biļetes, kas paredz rīdziniekiem uz pusi lētāku braukšanu sabiedriskajā transportā nekā ārpus Rīgas dzīvojošajiem.

Tā kā šis gads ir pārejas posms jaunajā Eiropas Savienības lauksaimniecības politikas reformā, zemkopības ministra Jāņa Dūklava galvenais uzdevums būs gan Eiropas, gan valsts finansējuma izmaksāšana zemniekiem bez kavēšanās. Viņš uzsvēra, ka ministrijā tiks darīts viss, lai lauksaimnieki iespējami ātrāk un bez kavēšanās saņemtu jaunā plānošanas perioda pirmos atbalsta maksājumus.

Un vēl

Šā gada «Grammy» balva nominācijā par labāko kora sniegumu piešķirta igauņu diriģentam Tenu Kaljustem par igauņu komponista Arvo Perta opusa «Ādama raudas» izpildījumu. Opusu izpildīja Igaunijas Filharmonijas kamerkoris, Latvijas Radio koris, Tallinas kameorķestris, «Sinfonietta Riga» un Igaunijas gregoriāņu mūzikas izpildītāju ansamblis. Kompaktdiska ieraksts notika 2011. gada novembrī Tallinas Nigulistes baznīcā.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: vai vajadzētu likvidēt azartspēļu zāles Jēkabpilī; kādus panākumus prestižā konkursā guvusi Jēkabpils horeogrāfe Aija Rūliete; kā Jēkabpilī kops Pirmā pasaules kara kritušo karavīru kapus.

Sestdien pagāja trīs gadi kopš melnās dienas Jēkabpilī, kad spēļu zāles „Fēnikss” aplaupīšanas laikā sākās apšaude. Aizturot noziedzniekus – policistus – gāja bojā Jēkabpils policijas inspektors Andris Znotiņš, bet vēl divi tika ievainoti. Kas šajos trīs gados mainījies Jēkabpilī, vai spēļu zāļu kļuvis mazāk? Lielākā daļa aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka situācija šajos trīs gados nav mainījusies , bet spēļu zāles vajadzētu likvidēt, jo tās nodara lielu postu cilvēkiem, kuri azartspēlēs nospēlē visu savu un ģimenes naudu. Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis uzskata, ka spēļu zāļu ir par daudz, bet noziedzības risks pastāv jebkurā izklaides vietā, kur tiek lietots alkohols un pulcējas daudz cilvēku.

Turpinām ziņas

Sestdien Valmieras Kultūras centrā norisinājās gadskārtējais prestižais Jaunrades deju konkurss. Tajā piedalījās arī horeogrāfe no Jēkabpils Aija Rūliete ar deju grupu „Kreicburga” un žūrijas vērtējumam piedāvāja trīs dejas. Aijas Rūlietes deja „Lai rīb zeme dancojot” 85 žūrijas vērtējumam piedāvāto deju konkurencē izcīnīja augsto otro vietu. Konkursā piedalījās 17 pieredzes bagāti horeogrāfi.

Iestājoties siltam laikam, Jēkabpilī no sūnām tiks attīrīti un atjaunoti pieminekļi Pirmajā pasaules karā kritušajiem karavīriem. Jēkabpils pilsētas pašvaldības un SIA "Jēkabpils pakalpojumi" darbinieki apsekojuši Jēkabpils pilsētas teritorijā esošos pieminekļus un konstatēja, ka tie jāattīra no sūnām. Viens no pieminekļiem atrodas pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, otrs – Kapeles kapos.

Un vēl kāda ziņa

Finanšu policijas pārvalde 22.janvārī apturējusi starptautiska noziedzīga grupējuma darbību. Grupējums izvairījās no nodokļa nomaksas un nodarīja zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 850 tūkstošu eiro apmērā, izkrāpts arī pievienotās vērtības nodoklis 393 tūkstošu eiro apmērā. Kriminālprocesā veiktas 38 kratīšanas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Trim personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Pļaviņu ziņas 16.00 un 19.00

23.janvārī notika Pļaviņu novada domes Civilās aizsardzības komisijas sēde. Pļaviņu novada dome nosūtījusi vēstuli Nodrošinājuma valsts aģentūrai ar lūgumu izskatīt priekšlikumu par piemērotas tehnikas un aprīkojuma iegādi ledus frēzēšanai vai zāģēšanai, kas noderētu visām pavasara plūdu riska pakļautajām pašvaldībām. Speciālisti ierosinājuši frēzēt vai zāģēt ledu, lai ļautu tam izkustēties Daugavas Bebrulejas līkumā, kur ir ikgadējā ledus sablīvējuma vieta.

Pļaviņu novada domē ir saņemti vairāki skolēnu vecāku iesniegumi par brīvbiļešu piešķiršanu uz skolu. Pļaviņu novada pašvaldība brīvbiļetes Pļaviņu pilsētā, Rīgas ielas rajonā un Gostiņos dzīvojošiem skolēniem piešķir no deklarētās dzīvesvietas līdz Pļaviņu novada ģimnāzijai un atpakaļ. Iedzīvotāji tiek aicināti deklarēt dzīvesvietu, vēršoties Pļaviņu novada domē un samaksājot valsts nodevu četru eiro un 27 centu apmērā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija 31.janvārī pulksten 11.30 Pļaviņu novadā, Pļaviņās, Daugavas ielā 50, 1. stāva zālē rīkos uzklausīšanas sanāksmi par SIA „Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” iesniegto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projektu. Interesenti dalību sanāksmē var pieteikt pa tālruni 67873184 vai e-pastu līdz 2014. gada 30. janvārim.

Turpinām ziņas

Klintainiešiem ir tradīcija 20. janvārī pasildīties pie simboliska barikāžu atceres ugunskura. Šogad, ņemot vērā zemo gaisa temperatūru un kailsalu, bija nolemts to nedarīt. Tomēr, beidzoties bibliotēkas darba laikam, bibliotēkā ieradās neliels pulciņš bērnu un jauniešu, un pēc viņu vēlēšanās barikāžu ugunskurs Klintainē tomēr bija. Pašvaldība saka paldies visiem, kuri rosināja šā piemiņas pasākuma norisi.

18.janvārī Pļaviņu novada bibliotēku darbinieces Gunta, Alita, Ināra un vairāki novada bibliotēku lietotāji bija Rīgā, lai piedalītos akcijā „Gaismas ceļš – grāmatu draugu ķēde”. Grāmatas no Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas uz jauno mājvietu – Gaismas pili – roku rokā tika nodotas, pateicoties daudzu tūkstošu cilvēku klātesamībai. Šī akcija bija vēsturisks brīdis visiem, īpaši bibliotēku darbiniekiem.

Un vēl

18.janvārī visā pasaulē tiek svinēta slavenākā pasaules lāča, Vinnija Pūka dzimšanas diena. Šogad zāģu skaidām pildītais lācis svinēja savu 88. dzimšanas dienu. Pļaviņu bērnudārzā 17.janvāra rītā pie mums ciemos ieradās bērni no visiem Pļaviņu novada bērnudārziem. Pūkam bija sagatavotas dāvanas – konfekšu koks un liela torte.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: cik cilvēku dzivibu paņēmis aukstums; kādu maksu par elektrību mājsaimniecibām piedāvā Latvenergo; kāda avārija notikusi Vācijā.

Nosalšana šoziem kļuvusi par nāves cēloni 58 cilvēkiem. No 2013.gada 1.septembra līdz šā gada 24.janvārim sals Latvijā prasījis 43 vīriešu un 15 sieviešu dzīvības. Patlaban zināms, ka 17 no viņiem bijuši alkohola reibumā, bet daudziem analīzes vēl nav gatavas. 28 nosalušie atrasti Rīgas reģionā, 16 - Latgalē, seši - Vidzemē, pieci - Zemgalē un trīs - Kurzemē. Vietas kur atradušies sala upuri, bijušas dažādas, tostarp ielas, uz kurām atrasti 24 cilvēki, un meži, kuros atrasti 11 nosalušie.

Lielākajai daļai Latvijas mājsaimniecību no šī gada 1.aprīļa AS «Latvenergo» piedāvā pārdot elektroenerģiju par 16,7 līdz 16,9 eiro centiem par kilovatstundu. Zemākā maksa tiek piedāvāta klientiem, kuri ir reģistrējušies «e-Latvenergo» un kuru vidējais patēriņš nepārsniedz 300 kilovatstundu mēnesī. Savukārt augstākā cena ir piedāvājums mājsaimniecībām, kuru patēriņš ir zem 200 kilovatstundām mēnesī un kuras nav reģistrētas «e-Latvenergo».

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aizliedzis uzņēmumam «Saurida» izplatīt 50 litru gāzes balonus, kas ražoti Padomju Savienībā saskaņā ar GOST tehniskajām prasībām. Tie laisti tirgū pirms 2003.gada un nav uzpildīti Latvijā saskaņā ar pašreiz spēkā esošo normatīvo aktu prasībām. Centrs aicina patērētājus neiegādāties «Saurida» izplatītos gāzes balonus, kas ir plaši pieejami gāzes balonu apmaiņas punktos un tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Turpinām ziņas

Varoņdarbi ne no jaunā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra Cilinska, ne no Ministru kabineta kopumā laikam nebūtu jāgaida. Pārāk īss ir līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām palikušais termiņš, sacīja Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. Ministru kabinetam ir jābūt savam redzējumam par to, kā kopumā risināmas valstī eksistējošās problēmas, kuru patlaban ir ne mazums, un jāstrādā visu Latvijas iedzīvotāju vārdā, nevis ministriem tikai jāatskaitās savu partiju priekšā, pārliecināts bija Līvānu mērs.

2013.gadā Latvijā pirmo reizi reģistrēti vairāk nekā 44 tūkstoši lietoti pasažieru automobiļi, kas ir par 14% vairāk nekā 2012.gadā, kad pirmo reizi tika reģistrēti vairāk nekā 38 tūkstoši lietoti auto. Pērn, tāpat kā 2012.gadā, reģistrēto pasažieru automobiļu vidējais vecums bija desmit gadi. Lielāko daļu no lietotajām automašīnām pērn iegādājās fiziskas personas. Pārsvarā tās bija automašinas ar dīzeļdzinēju.

Un vēl

Vācijā uz automaģistrāles pagaidām nezināmu iemeslu dēļ aizdedzies Latvijas "Ecolines" autobuss, liecina informācija Vācijas medijos. Negadījuma brīdī autobusā atradušies 46 pasažieri, kas devušies no Rīgas uz Parīzi. Pēc autobusa aizdegšanās, pasažieri esot steidzīgi centušies glābt savas ceļojumu bagāžas. Cietušo negadījumā neesot. Autobuss esot nodedzis gandrīz pilnībā, negadījuma cēloņi tiek izmeklēti.

Ziņas sagatavoja Māra Grīnberga

 

Atstājiet komentāru