2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 ziņas 2014.gada 28.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 28.janvārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāda ir bezdarbnieku interese par mūžizglītību; kā eirogrupā sveic Latviju; kas notiek Ukrainā.

Nepilnu piecu stundu laikā iedzīvotāji rezervējuši aptuveni 85% elektroniski pieejamo Nodarbinātības valsts aģentūras mūžizglītības kuponu. NVA izsniegs kopumā 2109 apmācību kuponus dalībai profesionālās pilnveides un neformālās izglītības programmās. Pašlaik notiek elektroniskā reģistrācija, un tās laikā NVA pieejami kopumā 1370 kuponi, no kuriem atlikuši vairs tikai 213. Visvairāk pieteikumu saņemts Ogrē, Liepājā un Jēkabpilī.

Kopš nozīmīgajos objektos ugunsdrošību pārbauda inspektoru grupa pilnā sastāvā, nevis viens vai divi inspektori, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta atklāto pārkāpumu skaits ir "nedaudz palielinājies". Parasti konstatēti tādi pārkāpumi kā dažādas neatbilstības ugunsdrošības sistēmās vai ugunsdzēsības inventāra neatbilstība darba stāvoklim.

Eirogrupa vakar Briselē ar aplausiem sveica Latvijas finanšu ministru Andri Vilku savā pulkā. Pēc Latvijas pievienošanās eirozonai mūsu valsts kļuvusi par pilntiesīgu eirogrupas dalībnieci ar balsstiesībām. Šoreiz sanāksme sākās ar mūsu valsts finanšu ministra stāstu par Latvijas pāreju uz Eiropas vienoto valūtu, par uzņēmēju sadarbošanos ar valsti pārejas procesā un par sabiedrības pacietību un atbalstu.

Turpinām ziņas

Reformu partijas valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters savu amatu plānojot atstāt tuvāko mēnešu laikā. Demiters esot arī ieplānojis tuvāko mēnešu laikā atkāpties no partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja amata. Politiķis cer, ka Reformu partija  jaunu valdes priekšsēdētāju varēs ievēlēt partijas kongresā, kas iecerēts martā. Demiters nolēmis atstāt šos amatus un turpināt strādāt kā deputāts.

Nodokļu sistēma Latvijā ir nestabila. Biežo izmaņu dēļ uzņēmumiem ir grūti ne vien ievērot un izpildīt normatīvo aktu prasības, bet pat laikus iepazīties ar šīm izmaiņām un to būtību, žurnālistiem sacīja Rīgā notikušā semināra «Grāmatvežu svētki 2014» rīkotājs Dmitrijs Muratovs. Viņš atzina: ja grāmatveži uzņēmumos nepaspēj laikus iepazīties un saprast izmaiņas, tas apdraud uzņēmuma darbu.

Un vēl kāda ziņa

Ļvovā, Ukrainas rietumos, izveidota Ukrainas Nacionālā gvarde, pirmdien vēsta izdevums «Vgolos». Gvardē iestājušies cilvēki, kuru īpašumā legāli ir šaujamieroči. Viņi nodarbošoties ar «pilsoņu aizsardzību». Ļvovā opozīcijas atbalstītāji ieņēmuši apgabala administrāciju un paziņojuši par «tautas radas» izveidošanu. Iepriekš viens no opozīcijas līderiem Anatolijs Gricenko, aicināja tos, kuriem ir reģistrēti šaujamieroči, būt gataviem lietot tos pret «bandītiem».

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu krimināllietu šodien skatīs Zemgales apgabaltiesa; kas turpmāk vadīs BK Jēkabpils komandu; ar kādām automašīnām brauc Saeimas priekšsēdētājas un premjeres apsargi.

Zemgales apgabaltiesa apelācijas kārtībā šodien skatīs krimināllietu par 13 gadus vecās pusaudzes nožņaugšanu Jēkabpilī pērnā gada februārī. Apsūdzēto, kādu 15 gadus vecu jaunieti, Jēkabpils rajona tiesa atzina par vainīgu pusaudzes nožņaugšanā un piesprieda viņam astoņu gadu cietumsodu bez mantas konfiskācijas ar policijas kontroli uz trim gadiem. Spriedumu pārsūdzējusi apsūdzētā jaunieša advokāte.

BK “Jēkabpils” pārtrauc sadarbību ar galveno treneri Edgaru Teteri un trenera vietnieku Andri Čerjaku. No 27. janvāra BK “Jēkabpils” galvenā trenera pienākumus uzņemsies viens no labākajiem basketbolistiem un Olimpiskās zelta medaļas ieguvējs - Igors Miglinieks. Trenera vietnieka amatu pārņems latviešu basketbolists un treneris Edmunds Valeiko. Klubs izsaka Edgaram Teterim un Adrim Čerjakam pateicību par ieguldījumu basketbola attīstībā Jēkabpilī.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma izvērtēs no sabiedrības pārstāvjiem saņemtos priekšlikumus saistībā ar Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās izmeklēšanas komisiju. Valdības vadītāja uzskata - ja komisija tiktu atjaunota, tajā noteikti jāiesaista cilvēki, kas cietuši šajā traģēdijā, vai cietušo tuvinieki. Straujuma uzsvēra, ka valdība vai viņa personīgi nenoteiks to, kam būtu jādarbojas šajā komisijā.

Turpinām ziņas

Pārtikas un veterinārais dienests ieviesis visus papildu drošības pasākumus saistībā ar Lietuvā atklāto Āfrikas cūku mēri, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» teica PVD ģenerāldirektors Māris Balodis. Trešdien uz Lietuvu dosies Eiropas Komisijas un Krievijas pārstāvji, lai vērtētu Lietuvas ieviestos uzraudzības un profilakses pasākumus. Pērn Āfrikas cūku mēra sērga konstatēta Baltkrievijā.

Eiropas kultūras galvaspilsēta Rīga šajā kultūras gadā ir spiesta sevi prezentēt bez vairākiem nacionālas nozīmes muzejiem. Nacionālais mākslas, Okupācijas, Motormuzejs, Rakstniecības un mūzikas muzeji slēgti rekonstrukcijai, Nacionālais vēstures muzejs nodedzis. Kā muzejs arī nevar kalpot Melngalvju nams, jo tas pārvērsts par Prezidenta rezidenci. Tādējādi muzejus tūristi var aplūkot vien no ārpuses.

Un vēl kāda ziņa

Saeimas priekšsēdētāju un Ministru prezidentu pavadošie apsargi pārvietojas ar luksusklases automašīnām «Audi Q7». Iepirkumu veikusi Drošības policija, kas to esot noslepenojusi. Nav atklātas arī automašīnu cenas. Portāla Pietiek.com  informācija liecina, ka automašīnas nopirktas par ievērojami dārgāku cenu, nekā norādīta katalogā. Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks paudis, ka automašīnu cenas sabiedrībai nav jāzina.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko sašutusi premjere Laimdota Straujuma; cik daudz naudas Latvenergo tērēs reklāmas kampaņai; ko šodien atklās Līgatnē

Jaunā valdības vadītāja Laimdota Straujuma mudinās atbildīgās amatpersonas publiskot Ministru prezidenta un Saeimas priekšsēdētāja apsardzes vajadzībām iegādāto luksus klases automobiļu "Audi Q7" izmaksas.Straujuma atzina, ka iedzīvotājiem ir jāzina, kā tiek tērēta viņu nodokļos samaksātā nauda. Portāls "Pietiek.com" vēstīja, ka Saeimas priekšsēdētāju un Ministru prezidenti pavadošie apsargi pārvietojas ar luksusa klases automašīnām "Audi Q7", bet to izmaksas netiek atklātas.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien vērtēs Valsts prezidenta Andra Bērziņa otrreizējai caurlūkošanai parlamentā nodotos parlamenta vēlēšanu likuma grozījumus.Bērziņš vērsis uzmanību, ka ar grozījumiem vēlētājiem, kuri uzturas ārvalstīs, piešķirts atšķirīgs tiesību apjoms. Saskaņā ar likuma pašreizējo normu vēlētāji ārvalstīs nevar izraudzīties par kuru vēlēšanu apgabalu balsot.

Turpinām ziņas

"Latvenergo" saistībā ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām reklāmas kampaņai tērēs ap 700 000 eiro, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" aprēķini. Reklāmas kampaņas izdevumi tiek lēsti aptuveni 85 centi, rēķinot uz vienu mājsaimniecību. Ņemot vērā, ka brīvajā tirgū iesaistās aptuveni 850 000 mājsaimniecību, kampaņas izdevumi ir aptuveni 722 tūkstoši eiro. Koncerns kampaņas realizēšanai ir nolīdzis reklāmas aģentūru "Triple Bounce".

"Swedbank", ieskaitot apdrošināšanas biznesu, 2013.gadā Latvijā nopelnīja 102 miljonus eiro jeb 71 miljonu latu, kas ir par miljonu mazāk nekā gadu iepriekš.Bankas klienti pērn aktīvāk izmantoja iespēju visus jautājumus nokārtot attālināti, filiāli ikdienas finanšu vajadzībām izmantojot kā pēdējo alternatīvu. Piemēram, decembrī 94,4% latu iemaksu tika veiktas bankomātos. Kartes arvien vairāk lieto kā pamata norēķinu līdzekli.

Un vēl kāda ziņa

Līdz ar lāču voljera pilnīgu pabeigšanu Līgatnes dabas takās beidzot ir apskatāmi visi tur mītošie lāči, un šodien notiks jaunā pastaigu laukuma svinīgā atklāšana. Līdz šim lāču puikas Mikus un Puika mitinājās par ziedojumiem uzbūvētā sprostotavā, un tiem trūka droša un plaša pastaigu laukuma. Par valsts budžeta piešķirtajiem līdzekļiem uzbūvētais jaunais pastaigu laukums ir atzīts par drošu un piemērotu lāču pastaigām, kā arī garantē apmeklētāju drošību.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kā vajadzētu tērēt Jēkabpils pilsētas budžetu? Kāpēc Jēkabpils mūzikas skola izskatās pēc grausta; kādi izskatījušies pirmie eiropieši.

Nupat Jēkabpilī apstiprināts jaunais šā gada budžets, kurā noteikti galvenie pamatvirzieni, kam šogad tērējama budžeta nauda. Kā galvenie pamatvirzieni norādīta Eiropas projektu īstenošana un Kurzemes, kā arī Vienības ielas rekonstrukcijas turpināšana un daudzi citi vērienīgi projekti. Radio1 jautāja cilvēkiem, kam, pēc viņu domām, visvairāk būtu nepieciešams tērēt pašvaldības budžeta līdzekļus. Lielākā daļa uzskata, ka budžeta līdzekļi jātērē izglītībai un pilsētas sakopšanai. Tāpat cilvēki ierosina, ka pašvaldība varētu dažādu darbu veikšanā un ieceru īstenošanā vairāk iesaistīt sabiedrību, viņuprāt, ir vajadzīgs arī vairāk sakoptu parku un vietu, kur pavadīt laiku bērniem.

Turpinām ziņas

Kāda aculieciniece radio1 izteica sašutumu par to, cik noplukusi izskatās Jēkabpils mūzikas skolas ēka. It sevišķi no Pļaviņu ielas puses tā izskatās pēc grausta. Vai tad skola nav jāuztur kārtībā? Tur taču mācās bērni, izteicās jēkabpiliete. Jēkabpils Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs Radio1 paskaidroja, ka šogad steidzamāki ir remontdarbi citās skolās, bet līdzekļu mūzikas skolas remontam patlaban neesot, kaut arī ir izstrādāts būvprojekts.

Krievu skolas citās valstīs tiek atvērtas, vienīgi saskaņojot to ar attiecīgo valstu amatpersonām, un tas attiecas arī uz Baltijas valstīs iecerētajām krievu skolām, šorīt raidījumā "900 sekundes" sacīja Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs. Viņš norādīja, ka šāda krievu skolu programma tiek īstenota jau sen. Par to, vai un kādas krievu skolas perspektīvā iespējams atvērt Latvijā, vēl tikšot diskutēts ar Latvijas amatpersonām. Vešņakovs atzīmēja, ka viņa redzējumā Krievija Latvijā varētu atvērt tikai tā sauktās svētdienas skolas.

Un vēl kāda ziņa

Mednieki un vācēji, kas Eiropas teritorijā dzīvoja, pirms tur bija parādījusies lopkopība, bija melnīgsnēji, zilām acīm un nav varējuši paciest laktozi. Pie šāda secinājuma nonākusi ģenētiķu grupa no Spānijas, Dānijas un ASV, kurai izdevies pilnībā nolasīt pirms aptuveni astoņiem tūkstošiem gadu dzīvojuša vīrieša genomu. Viņa skelets tika atrasts alā Spānijas ziemeļos 2006. gadā. Pirmo eiropiešu tumšā ādas krāsa skaidrojama ar to, ka viņu ēdienkartē lielākoties bija gaļa.

 

 

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Nepilna pusotra mēneša laikā no pērnā gada decembra sākuma līdz šā gada 14.janvārim Latvijas Pasta nodaļās saziedoti gandrīz 15 000 eiro "Ziedot.lv" smagi slimu bērnu labdarības programmai "Mazajām sirsniņām". Līdzekļi tiks novirzīti astoņu bērnu ārstēšanai. No pagājušā gada decembra sākuma līdz vidum visās Latvijas Pasta nodaļās pakāpeniski tika izvietots vairāk nekā 600 ziedojumu kastīšu, ar kuru starpniecību ikviens Latvijas Pasta klients var atbalstīt "Ziedot.lv" labdarības programmu smagi slimu bērnu ārstēšanai "Mazajām sirsniņām".

Sevi sašāvušā Rēzeknes policijas iecirkņa priekšnieka Igora Trofimova veselības stāvoklis ir uzlabojies un šodien viņu plānots izrakstīt no stacionāra. Smagu ievainojumu vēderā Trofimovs guva 16.janvārī, neuzmanīgi apejoties ar ieroci. Negadījums noticis, jo ierocis, kas nav bijis aprīkots ar drošinātāju, izšāvis brīdī, kad iecirkņa priekšnieks paklupis. Trauma gūta no Trofimova personīgā ieroča - TT sistēmas pistoles.

Policija aizturējusi kādu jaunieti aizdomās par vairākām zādzībām no dzīvokļiem Madonā. Pie 23 gadus vecā vīrieša atrastas nozagtās mantas. 27.janvārī policijā bija saņemta ziņi, ka Madonā apzagti divi dzīvokļi un aiznestas mantas vairāk nekā 1000 eiro vērtībā. Izmeklēšanas laikā noskaidrota aizturētās personas iespējamā saistība ar vēl vairākām zādzībām ne tikai Madonas iecirkņa teritorijā.

Turpinām ziņas

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde organizē pašvaldības finansētus bezmaksas latviešu valodas kursus pilsētas iedzīvotājiem. Apmācību gaitā dažādos pilsētas mikrorajonos plānots nokomplektēt 15 grupas pa 15-20 cilvēkiem katrā. Kursu beidzēji saņems apliecības. Bezmaksas latviešu valodas kursu organizācijai no pašvaldības budžeta līdzekļiem Daugavpils pilsētas dome piešķīrusi gandrīz 13 tūkstošus eiro.

Skrīveru dienas aprūpes centrā izveidota īpaša vieta atpūtai — pīta “vanna”, kas pildīta ar kastaņiem. Tajā relaksēties var gan bērni, gan pieaugušie. “Vannu”  darināja klūdziņu pinēja Rasma Kazimirova kopā ar skrīveriešiem. Kastaņus rudenī palīdzēja salasīt ganSkrīveru vidusskolas bērni un pensionētais skolotājs Alberts Tatarčuks, gan dienas aprūpes centra apmeklētāji. Atpūtas vieta izveidota, vairāk domājot par mazākiem bērniem, taču ir piemērota arī pieaugušajiem.

Un vēl

Pagājušonedēļ Koknesē viesojās Polijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ježijs Mareks Novakovskis un Cīņu un upuru piemiņas vietu aizsardzības padomes pārstāvji. Tikšanās laikā ar koknesiešiem vienojās līdz tūrisma sezonas sākumam poļu valodā izveidot informatīvus materiālus par Kokneses kultūrvēsturi un apskates objektiem, lai tos varētu izmantot poļu tūristi.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: ko tiesa nolēma noslepkavotās pusaudzes lietā; kāpēc veidojas rindas Bērnu klīniskajā slimnīcā; par ko šodien paziņojis Ukrainas premjers?

Zemgales apgabaltiesa līdz 3.martam atlika šodien plānoto krimināllietu par 13 gadus vecās pusaudzes nožņaugšanu Jēkabpilī pērnā gada februārī, jo tiesā nolemts mainīt lietas skatīšanas veidu. Krimināllieta bija nolikta iztiesāšanai apelācijas kārtībā rakstveida procesā, bet nepilngadīgā apsūdzētā jaunieša aizstāve iesniedza rakstveida iebildumus un lūdza nozīmēt mutvārdu procesu. Apsūdzēto Jēkabpils rajona tiesa atzina par vainīgu un piesprieda viņam astoņu gadu cietumsodu bez mantas konfiskācijas ar policijas kontroli uz trim gadiem. Jaunieša advokāte spriedumu pārsūdzēja.

Pērn dažāda veida izmeklējumus un konsultācijas Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā bija pieteikuši vairāk nekā tūkstoši pacientu. tomēr gandrīz 36 tūkstoši jeb 16% no viņiem uz nozīmēto vizīti neieradās, slimnīcu par to iepriekš neinformējot. Slimnīcas speciālisti uzsver, ka neatceltās vizītes negatīvi ietekmē daudzus Latvijas bērnus, kuriem tiek liegta iespēja savlaicīgi saņemt ārsta konsultāciju vai izmeklējumu. Tāpat tas veicina rindu veidošanos, savukārt mediķiem irliegta iespēja pilnvērtīgi izmantot savu darba laiku.

Valsts policija pagājušajā gadā kopumā atsavinājusi vairāk nekā 80 tūkstošus litru alkohola un vairāk nekā 33 miljonus cigarešu. Kopumā apzinātas 2216 nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietas jeb tā dēvētās "točkas". Lielākā daļa, vairāk nekā divas trešdaļas, konstatētas Rīgas un Zemgales reģionos. Pārbaužu laikā visbiežāk konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar tabakas izstrādājumu nelegālu apriti, bet nelegālā alkohola bijis mazāk.

Turpinām ziņas

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien izskatīja 38 apžēlošanas lūgumus un apžēloja divas notiesātās personas, informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests. Viena persona tika pilnīgi atbrīvota no pamatsoda izciešanas, otra persona – no pamatsoda atbrīvota daļēji. Apžēlotās personas bija notiesātas par noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu.

Latvijā pašlaik dzīvo 72 tūkstoši ārzemnieku, kas ir nedaudz vairāk par trim procentiemno visu iedzīvotāju skaita. Nepilns procents no Latvijas iedzīvotāju skaita ir cilvēki, kuri ieguvuši uzturēšanās atļaujas pret investīcijām. Tikai 10% no šiem cilvēkiem, kuri iegūst uzturēšanās atļaujas, dzīvo "šeit uz vietas". Daļa no termiņuzturēšanās atļaujām arī tiek saņemta un vēlāk anulēta, jo īpašums vēlāk tiek pārdots.

Un vēl kāda ziņa

Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs šodien paziņojis par demisiju, kas, kā viņš cer, varētu pavērt ceļu politiskam kompromisam un miermīlīgam ieilgušā konflikta risinājumam. Azarovs savā paziņojumā atzīmē, ka valstī izveidojusies konflikta situācija apdraud Ukrainas ekonomisko un sociālo attīstību un rada draudus visai Ukrainas sabiedrībai un katram pilsonim. Šodien Ukrainas parlamentā notiek arī ārkārtas sēde, kurā tiek lemts par protestus ierobežojošo likumu daļēju atcelšanu un citām opozīcijas prasībām.

Ziņas sagatavoja Māra Grīnberga

Atstājiet komentāru