2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Radio1 ziņas 2014.gada 10.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 10.janvārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: ko šodien sveiks Jēkabpilī; kādu sieru pārdod Maximas veikalā Kauguros; kurš latvietis ieguvis tiesības pārcelties uz Marsu.

Šodien pulksten 10.00 Jēkabpils reģionālajā slimnīcā sveiks divas māsas, kuras izpelnījušās sirdsmāsiņu titulu. Par sirdsmāsiņām kļuvušas bērnu māsas Antra Kodore un un Anda Barkāne. Tieši viņas bija izvirzītas šā titula saņemšanai akcijā “Meklējam sirdsmāsiņu”. Pavisam sirdsmāsiņu titulu ieguva 30 bērnu māsas no Rīgas, Jēkabpils, Balvu, Daugavpils, Gulbenes Ogres, Jūrmalas un citām slimnīcām. Visas titula ieguvējas saņēma Atzinības rakstus un tika apbalvotas ar naudas prēmijām 711 eiro jeb 500 latu apmērā.

Kauguros esošajā "Maxima XX" veikalā, pārdots siers, kam, iespējams, beidzies ieteicamais izlietošanas termiņš. Kā liecina kāda vietnes "twitter.com" lietotāja paziņojums, uz tirgotā siera iepakojuma ir redzama cenas un citus produkta datus saturošā uzlīme, kas ir uzlīmēta uz iepriekšējās uzlīmes. Proti, zem pārlīmētās uzlīmes redzams, ka konkrētā produkta ieteicamais izlietošanas termiņš ir šī gada 6.janvāris, bet uz jaunās uzlīmes šis termiņš ir 12.janvāris.

Turpinām ziņas

Patlaban ziemāju - graudaugu un rapša - sējumi Latvijā ir labā stāvoklī. Gadījumā, ja nedēļas nogalē gaidāmais sniegs uzkritīs uz sasalušas zemes, arī turpmākie mēneši sējumiem problēmas neradīs, informē Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Augkopības speciālisti ziņo, ka ziemāju sējumi labā stāvoklī ir gan Kurzemē, gan Vidzemē, gan Latgalē. Tomēr ir daži izņēmuma lauki Zemgalē un Latgalē, kur ziemāju zelmenis ir pārāk liels. Arī ziemas rapša lauki visā Latvijā ziemas apstākļiem sagatavojušies labi

Pēnā gada nogalē notikušajās vēlēšanās Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēža amatā uz diviem gadiem ievēlēts inženieris un sabiedriskais darbinieks Jānis Kukainis. Kā savas nākamā gada prioritātes Kukainis minējis Satversmes preambulas pieņemšanas veicināšanu, patstāvīga atbalsta panākšanu diasporas izglītības projektiem. Jānis Kukainis ir bijis latviešu centra "Garezers" prezidents un Amerikas latviešu apvienības priekšsēdis. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu un Viestura ordeni.

Un vēl kāda ziņa

No vairāk nekā 200 tūkstošiem pretendentu realitātes televīzijas piedāvātai iespējai uz visiem laikiem pamest Zemi un pārcelties dzīvot uz Marsa par kandidātu izvēlēts arī latvietis Pauls Irbins. Viņš ir izgājis pirmo bezpeļņas projekta "Mars One" atlases kārtu un kļuvis par vienīgo latvieti, kurš kopā ar 1058 citiem kandidātiem cīnīsies par iespēju lidot uz Marsu.Patlaban Irbins vada Cēsu novada pašvaldības attīstības un plānošanas nodaļu. Misijai bija pieteikušies cilvēki no vairāk nekā 120 valstīm. projekta "Mars One" mērķis ir līdz 2023.gadam uz Marsa izveidot cilvēku apmetni.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kāda labdarības akcija šodien notiks Jēkabpilī; kādi augsti viesi šodien ierodas Rīgā; kādi unikāli notikumi risinās kosmosā.

Šodien pulksten 11.00 Jēkabpils dzīvnieku patversmes draugi sāks tukšot ziedojumu kastītes kampaņā „Sasildīsim patversmes iemītnieku sirdis”. Akcijja sāksies Citrus Spa. Ziedojumu kastītes tukšos 5 vietās, kur organizācijas ir atsaukušās šai akcijai un patstāvīgi izvietojušas ziedojumu kastītes. Tie ir SIA „Reāls”, SIA „Centrs AV”, „Bior” Latgales reģionālā laboratorija, SIA „Mimoza” un veikals „Aibe” Zīlānu ielā.

Šodien Rīgā ieradīsies augstas Eiropas Savvienības amatpersonas. Tie būs visu 28 Eiropas Savienības valstu līderi, Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu, lai tiktos ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un piedalītos pasākumā par godu eiro ieviešanai Latvijā. Pirmoreiz Latvijā viesosies tik daudz augstu amatpersonu.


Vēl pirms pāris gadiem saņēmām pavisam jauna parauga pases – no zilas krāsas pārgājām uz tumši sarkanu, no krāsainas fotogrāfijas uz melnbaltu, papildinājumā ar citiem uzlabojumiem. Arī šogad lemts izdot jauna parauga pases. Esošās pases nekādā mērā neatšķirsies no jau esošajām. Jaunie paraugi vienkārši tiks uzlaboti ar papildu drošības elementiem. Esošās pases nav obligāti jāmaina.

Turpinām ziņas

Ēģiptes galvaspilsētas Kairas cietumā jau pusotru nedēļu kopā ar diviem kolēģiem ieslodzīts Austrālijas latvietis, telekompānijas „Al-Jazeera” angļu redakcijas žurnālists Pēteris Greste. Žurnālisti apsūdzēti par to, ka pārraidījuši tiešraidē ziņas, kas kaitējot Ēģiptes iekšējai drošībai. Svētdien Austrālijā, Sidnejā, pie Ēģiptes konsulāta paredzēta protesta akcija, kurā pieprasīs žurnālista atbrīvošanu.

2013.gada decembra skatītākā televīzijas programma bija Valsts prezidenta Andra Bērziņa apsveikums Jaunajā gadā sabiedriskās televīzijas kanālā LTV1. Apsveikumu vēroja vidēji 313 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, kas vecāki par četriem gadiem. Otrajā vietā ierindojusies Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzruna gadu mijā kanālā LTV1, bet trešajā - programma - "Laimīgu Jauno gadu!" kanālā LTV1.

Un vēl

NASA astronomi grasās novērot, kā netālu no Piena Ceļa galaktiskā centra "melnais caurums" "Strēlnieks A" "aprīs" gāzes mākoni. Unikālais notikums risinājies 26 000 gaismas gadu attālumā no Zemes, taču uz Zemes to varēs novērot tikai tagad. Paredzams, ka līdz martam caurums pilnībā "apēdīs" mākoni. Visuma "melnie caurumi" ir zināmi ar savu spēju "apēst" objektus, kuri virzās pat ar gaismas ātrumu. "Melnie caurumi" spēj arī iesūkt gaismas kvantus.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kur šodien pulcēsies Sēlijas novadpētnieki; ar kuru kompāniju lidmašīnām labāk nelidot; kāda traģēdija piemeklējusi tūristus Argentīnā.

Šodien pulksten 12.00 Aknīstes Bērnu un jauniešu centrā notiks trešais Sēlijas novadpētnieku saiets. Pasākuma gaitā paredzēts iepazīties ar projekta "Grundtvig - HEFORE" pedagoģiskajām kartēm, pārrunāt gatavošanos VII Sēlijas kongresam, Aknīstes novadpētniecības muzeja sadarbību ar vidusskolu un Aknīstes Bērnu un jauniešu centru un skolēnu lomu muzeja aktivitātēs.

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanā pamazām noskaidrojas iespējamo aizdomās turamo loks, informē ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.  Ģenerālprokurors atzina, ka, pretēji sabiedrības šaubām, izmeklēšana rit raiti. Speciālā izmeklētāju grupa, kura uz kārtējo sanāksmi sanāca 7.janvārī, šobrīd pārbauda notikuma vietā un kratīšanās izņemtos pierādījumus. Drīz tiks norīkotas arī ārzemju un vietējās ekspertīzes.

«Rīdzinieka kartei» pašlaik ir pieteikušies vairāk nekā 144 tūkstoši pilsētas iedzīvotāju, pastāstīja sabiedriskā transporta uzņēmuma «Rīgas satiksme» preses sekretārs Viktors Zaķis. Viņš atzīmēja, ka patlaban ir jāizgatavo vēl aptuveni 20 tūkstoši «Rīdzinieka karšu». Pilsētas iedzīvotāji joprojām aktīvi piesakās «Rīdzinieka kartēm».  Tuvākajā laikā plānots saglabāt klientu centru darbības laikus pašreizējā režīmā.

Turpinām ziņas

Aviokompāniju drošības vērtēšanas portāls «AirlineRatings.com» publiskojusi pasaulē drošāko aviokompāniju sarakstu, vēsta CNN. Pagājušajā gadā pasaulē drošākā aviokompānija bija Austrālijas «Qantas». Topā ir arī «Air New Zealand» lidmašīnas. Portāls iesaka labāk nelidot ar Kazahstānas aviokompānija «Scat», Afganistānas «Kam Air» un Surinamas Republikas «Bluewing Airline».

No šodienas līdz 12.janvārim Ložmetējkalnā vairāk nekā 120 jaunieši pulcēsies skautu un gaidu ziemas nometnē "Baltais vilks", kas notiks jau 12.gadu. Šogad nometnes tēma ir "Skauti Dvēseļu putenī". Šāda tēma izvēlēta ar mērķi izzināt pirmo skautu darbību Latvijā, kuri sāka darboties kara apstākļos. Nometnes laikā jaunieši dzīvos āra apstākļos trīs dienas un  pildīs dažādus ar āra dzīvi saistītus izaicinošus uzdevumus.

Un vēl kāda ziņa

Vakar kādā Argentīnas kūrortpilsētā pludmalē zibens nospēris trīs tūristus, ievainojot vēl 22 cilvēkus, vēsta ārvalstu mediji. Negaisa laikā zibens iespēris vienā no pludmales teltīm, kur no lietus slēpās atpūtnieki.Bojāgājušie ir 17, 19 un 21 gadu veci jaunieši. Cietušie, kuru vidū ir seši nepilngadīgie un 16 pieaugušie, ievietoti slimnīcā, divu sieviešu stāvoklis ir ļoti smags.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Jēkabpils domei izdevies ierobežot vandaļus, kas patvaļīgi atslēdz ielas apgaismojumu pilsetā? Kāpēc lūdz sākt kriminālprocesu pret Nilu Ušakovu? Un Kāds liktenis sagaida briljantu zagli no Latvijas Īrijā?

Pēdejā mēneša laikā Jēkabpilī tika konstatēti vairāki gadījumi, kad patvaļīgi tiek atslēgts apgaismojums pilsētā, uzlauzti elektrosadales skapji, nozagti drošinātāji. Jau stāstījām, ka aizdomās tika turēti cilvēki, kuriem ir profesionālas zināšanas šajā jomā, jo nezinātājs, nevar atslēgt elektrības padevi. Sarunā ar Jēkabpils domes speciālistu Pēteri Lazdānu skaidrojām, vai izdevies atklāt vandaļus? Pēteris Lazdāns sacīja, ka demolētājus atklāt ir ļoti grūti, jo viņi parasti darbojas diennakts tumšajās stundās. Iespējams, tie ir cilvēki, kas kādreiz strādājuši kādā ar elektrības piegādi saistītā uzņēmumā. Vēlreiz atgādināšu tālruņa numuru uz kuru iedzīvotājiem jāzvana, ja pazudis ielas apgaismojums – 65232132.

Turpinām ziņas

Šodien juriste Ieva Brante vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Ģenerālprokuratūrā ar rakstisku iesniegumu, lūdzot sākt kriminālprocesu pret Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu. Brante lūdz izvērtēt faktus vai Rīgas mērs nav maldinājis sabiedribu, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras. Iesniegumā sieviete raksta, ka Rīgas domes vairākkārt pieņemtie saistošie noteikumi par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta biļešu cenu diferencēšanu pagājušā gada 7.oktobrī, 8. novembrī un 17.decembrī joprojām nav stājušies spēkā, jo neviens no tiem nav publicēts, turklāt Rīgas dome nekādā veidā nav reaģējusi uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atzinumu, ka šie lēmumi ir prettiesiski.

Bērna kopšanas pabalstu un minimālo vecāku pabalstu paaugstinātā apmērā jeb 171 eiro mēnesī uzreiz saņems tikai tie vecāki, kuriem pabalsts pirmo reizi piešķirts šogad. Pārējiem vecākiem pabalstu starpību izmaksās līdz 31.martam. Šāds pārejas periods noteikts saistībā ar eiro ieviešanu. Sākot no aprīļa pabalsti ik mēnesi tiks izmaksāti jaunajā apmērā.

Un Vēl

Īrijas tiesa vakar nolēma paturēt ieslodzījumā 31 gadu veco Latvijas pilsoni Linardu Jegorovu, kurš apsūdzēts briljanta saderināšanās gredzenu zādzībā. Īrijas policija Jegorovu aizturēja aizvadītā gada 5.novembrī Tralī pilsētā, pie viņa atrodot zagtus 15 saderināšanās gredzenus ar briljantiem 28 tūkstoši eiro vērtībā. Jegorovs par gredzenu nonākšanu viņa īpašumā sniedzis padomju klasikas "Briljanta roka" sižeta cienīgu stāstu, kuram policija nenoticēja.

Līvānu ziņas 16.00 un 19.00

Līvānu novada dome aicina iedzīvotājus izteikt savu viedokli par to, kurš Līvānu novada pašvaldības darbinieks vai darbiniece būtu pelnījusi saņemt apbalvojumu "Gada darbinieks", kā arī noskaidrot, kādām pozitīvām personas īpašībām un kvalitātēm iedzīvotāji piešķir lielu nozīmi. Aptauja tiek veikta no 8. līdz 15.janvārim tīmekļa vietnē: www.visidati.lv/aptauja/

Trešdien, 15.janvārī no pulksten 9.00 līdz 12.00 Līvānu slimnīcā notiks Valsts asins donoru centra Latgales filiāles rīkotā Valsts asinsdonoru centra medicīnas darbinieki aicina donorus ziedot asinis, jo ārstniecības iestāžu pieprasījums pēc asins komponentiem ir salīdzinoši liels. Lai apmierinātu slimnīcu vajadzības, ir nepieciešama donoru atsaucība. Izsmeļošāku informāciju par asins ziedošanu var uzzināt, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 8000 0003

Turpinām ziņas

Aizvadītā gada nogalē Francijā notika Pasaules junioru čempionāts U-19 starptautiskajā dambretē. No Latvijas zēnu konkurencē startēja trīs puiši - Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēknis, Ilmārs Štolcers, Valdis Vizulis un Aleksandrs Zajančkovskis. 11 gadus vecajam Ilmāram Štolceram nācās cīnīties ar vecākiem konkurentiem U-19 vecuma grupā, kur piedalījās pārsvarā 17 – 19 gadīgi jaunieši. Neraugoties uz šo vecuma atšķirību, Ilmāram izdevās gūt 50% no maksimāli iespējamiem punktiem. Ilmārs Štolcers ieguva 24.vietu pamatturnīrā un 20.vietu Blitcā.

Biļetes uz Latvijas Nacionālā teātra viesizrādi, Danskovītes tautas komēdiju "Latgola.lv", Līvānu novada Kultūras centrā izpārdotas nepilnas dienas laikā. Biļešu iepriekšpārdošana uz 31.janvāra izrādi sākās 7.janvārī, un šajā pašā dienā visas biļetes tika izpirktas. Skatītāju interese par Nacionālā teātra kases grāvēju "Latgola.lv" izrādījusies pārsteidzoši liela, jo vairāk nekā 500 sēdvietu lielo zāli un balkonu izdevies izpārdot nepilnas dienas laikā. Iestudējuma režisors ir Valdis Lūriņš, dziesmu tekstu autors - Jānis Peters, komponists - Valdis Zilveris.

Un vēl

Sestdien, 11. janvārī pulksten 10.00 Līvānos notiks novusa turnīra 4.kārtas sacensības. Savukārt Sestdien, Līvānu novada Kultūras centrā 11. janvārī pulksten 17.00 Andrejs Usārs un deju kolektīvi „Silava”, „Rožupe” un „Daugavieši” aicina uz koncertu „Viens mirklis dejā”. Trešdien, 15. janvārī, pulksten 17.30 Līvānu Romas katoļu baznīcā notiks Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas koncerts "Kristālzvani sirdī skan". Muzicēs audzēkņi un skolotāji. Ieeja par ziedojumiem Līvānu katoļu baznīcas ērģeļu restaurācijai.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kāds svinīgs pasākums šodien noticis Krustpils novadā; kas būs galvenais uzdevums jaunās valdības deklarācijā; cik reizes skolēnu atstāja uz otru gadu sestajā klasē.

Šodien Krustpils novadā svinīgi atklāta Variešu sākumskola. Bija paredzēts, ka būvdarbiem jābūt pabeigtiem jau oktobrī, taču tie iekavējās, tādēļ skolas svinīgā atklāšana notika dažus mēnešus vēlāk. Renovācijas gaitā veikti bijušās bērnudārza ēkas siltināšanas darbi, ir uzcelta piebūve un sporta zāle. Skolas ēkas siltināšanas, ventilācijas un apgaismojuma ierīkošanas darbu kopējās izmaksas ir vairāk nekā 115 tūkstoši latu. Būvdarbus veica SIA "AV projekts".

Valdības deklarācijas Drošības jautājumu darba grupas dalībnieki šodien vienojušies, ka valdība nodrošinās visus nepieciešamos materiāltehniskos un cilvēkresursus Zolitūdes traģēdijas sekmīgai izmeklēšanai. Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas atbalsts ir nozīmīgākā prioritāte, kas iekļauta deklarācijā. Tāpat tiks atbalstīta Jaunsardzes paplašināšana, kam paredzēts lielāks finansējums šā gada budžetā. Jaunajā deklarācijā iekļauti arī iesāktie darbi, kas jāturpina, piemēram, tiesu sistēmas sakārtošana.

Šonedēļ Eiropas Komisija ir pieņēmusi regulu par salinātās rudzu rupjmaizes ierakstīšanu Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, līdz ar to līdzās sklandrausim šis ir otrais Latvijas produkts, kas iekļauts Eiropas Savienības pārtikas kvalitātes shēmā "Produkti ar garantētām tradicionālām īpatnībām". Vārds "salināta" nozīmē maizi padarīt saldu, piemēram, plaucējot miltus ar karstu ūdeni. Patlaban notiek darbs, lai Eiropas pārtikas kvalitātes shēmās varētu iekļaut arī citus Latvijai raksturīgos produktus, piemēram, Carnikavas nēģus un Latvijas lielos pelēkos zirņus.

Turpinām ziņas

Iedzīvotāji atzīst, ka nejūtas informēti par savā pašvaldībā notiekošo, taču paši informāciju necenšas meklēt, noskaidrots uzņēmuma "Lattelecom" aptaujā. Atklājies, ka seši no desmit Latvijas iedzīvotājiem atzinuši, ka nezina, kas notiek viņu pašvaldībā, un par pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem.Laukos iedzīvotāji vairāk zina par pašvaldībā notiekošo, nekā tas ir pilsētā. Laukos par pašvaldības lēmumiem informēti jūtas 48% aptaujāto, bet pilsētās – tikai 36 procenti.

Atskatoties uz aptuveni pēdējiem desmit gadiem, kā skolēns, kurš visvairāk atstāts uz otru gadu, minams kāds jaunietis, kurš kopumā uz otru gadu atstāts piecas reizes, pastāstīja Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča. Viņa paskaidroja, ka skolēns, kurš uz otru gadu bija atstāts piecas reizes, mācījies sestajā klasē. Ņemot vērā to, ka skolēns uz otru gadu tika atstāts vairākas reizes, viņš arī bija aptuveni piecus gadus vecāks par saviem vienaudžiem.

Un vēl kāda ziņa

Svētdien, 12. janvārī, “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā BK “Jēkabpils” aizvadīs otro spēli šajā sezonā pret BK “Latvijas Universitāte”. Spēle norisināsies Olimpiskajā Sporta centrā pulksten 19.00. BK “Jelgava” LBL pamatturnīra tabulā šobrīd atrodas 11. vietā. Ir aizvadītas 18 spēles, un uzvaras gūtas tikai četros mačos (4/14) - pret basketbola klubiem “Jelgava”, “LMT Basketbola akadēmija”, “BA Turība” un “BK Saldus”.

Atstājiet komentāru