2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 ziņas 2014.gada 29.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 29.janvārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāds seminārs šodien notiks Jēkabpilī; cik daudz sūdzību saņemts par datu noplūdi; kā mēģina ierobežot Āfrikas cūku gripas izplatību.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Jēkabpils nodaļa no janvāra uzsāk regulāru uzņēmēju profesionālās pilnveides programmu „Biznesa meistarklase". Šodien pulksten 10.00 Jēkabpils biznesa inkubatora konferenču zālē Rīgas ielā 111, tiek organizēta pirmā meistarklase, kas veltīta kvalitātes vadības tematikai. Ar savu pieredzi dalīsies Mikus Zelmenis, vecākais projektu vadītājs, ekspertes Jeļena Lotkova un Zane Vilkauša, vadošā auditore Iveta Mežinska, Aivars Lasmanis, un Dzintars Putnis, Latvijas Kvalitātes biedrības valdes priekšsēdētājs.

Lai nepieļautu iespējamo Āfrikas cūku mēra slimības ievazāšanu Latvijā, Pārtikas un veterinārais dienests ir noteicis vairākus pagaidu aizliegumus. No Lietuvas inficētās teritorijas - Druskininku, Traķu, Alītas un citu rajonu teritorijas - noteikts dzīvnieku barības ievešanas pagaidu aizliegums. No šīs teritorijas nedrīkst ievest tur ražoto, pārstrādāto vai pārpakoto dzīvnieku barību.Tāpat joprojām noteikta pastiprināta cūku turēšanas kontrole. Pastiprinātas pārbaudes tiks veiktas cūku turēšanas un tirdzniecības vietās.

Turpinām ziņas

Datu valsts inspekcijā aizvadītajā gadā saņemtas 362 iedzīvotāju sūdzības par iespējamiem personas datu aizsardzības pārkāpumiem. Sūdzības galvenokārt iesniegtas par informācijas nesniegšanu, identitātes zādzībām, personas datu izsniegšanu, izpaušanu bez tiesiska pamata, kā arī personas datu publiskošanu internetā bez tiesiska pamata. Kopumā pērn veiktas 677 pārbaudes, pārkāpumi tika konstatēti un administratīvie sodi tika piemēroti 36 gadījumos.

Ņemot vērā nozares pārstāvju iebildumus saistībā ar jauno veselības aprūpes finansēšanas likumu, Saeimas apakškomisija apsvēra iespēju lūgt paildzināt likuma virzību.Saeima jauno likumu konceptuāli atbalstīja pirmajā lasījumā 19.decembrī. Likums paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu. Tādējādi valsts apmaksātu veselības aprūpi saņems tikai tie, kuri būs maksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Un vēl kāda ziņa

Valsts ieņēmumu dienesta muitas amatpersonas uz Latvijas-Krievijas robežas, novērsa mēģinājumu nelegāli ievest vairāk nekā 1300 cigarešu paciņas ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. Cigaretes atradās slēptuvēs automašīnas salona konstrukcijās – aiz griestu apšuvuma un aiz sienas plauktiem. Pārbaudē piedalījās arī VID kinologs ar darba suni. Ir sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kur var pieteikties mūžizglītības programmām; par ko sašutuši ģimenes ārsti; ar cik eiro mēnesī spiesta iztikt pazīstamā mākslniece Jolanda Suvorova.

No šodienas Nodarbinātības valsts aģentūra pieņems strādājošo pieteikumus dalībai mūžizglītības pasākumos arī klātienē. 27.janvārī tika sākta elektroniskā pieteikšanās un dalībai kādā no izglītības programmām reģistrējās vairāk nekā 1100 cilvēki. Klātienē aģentūra reģistrēs 1370 interesentus. Līdz šim vislielākā aktivitāte bijusi Zemgalē, tajā skaitā Jēkabpilī. Reģistrēties var visās aģentūras filiālēs.

Ja Saeimas deputāti neapturēs jaunā veselības aprūpes likuma pieņemšanu esošajā redakcijā, Latvijas ģimenes ārsti varētu rosināt tautas nobalsošanu. Ģimenes ārstu asociācija neatbalsta jauno likumu, jo tas rada nedrošību valsts iedzīvotājiem. Likums diskriminē iedzīvotājus, iedalot viņus pēc vairākām pazīmēm, piemēram, nodokļu maksātāji un nemaksātāji vai ar dažādām diagnozēm sirgstošie. Jau ziņots, ka likums paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu.

Turpinām ziņas

Ar pirmo numuru Eiropas Parlamenta vēlēšanās no "Vienotības" startēs bijušais premjers Valdis Dombrovskis, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". Ar otro numuru startēs eiroparlamentāriete Sandra Kalniete, ar trešo – bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Par ceturto līdz sesto saraksta numuru noritot sīva cīņa starp Krišjāni Kariņu, Inesi Vaideri un Kārli Šadurski.

Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai tikšanās laikā nav izdevies samierināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku un viņa vietnieci Jutu Strīķi. Streļčenoks medijiem vairījās sniegt skaidru atbildi uz jautājumu vai pašreiz saredz iespēju turpināt strādāt kopā ar Strīķi.Viņš apgalvoja, ka pēdējo pusgadu ir pievēris acis uz Strīķes pārkāpumiem un dienesta pilnvaru pārsniegšanu.


Un vēl kāda ziņa

Kolorītā skatuves māksliniece Jolanda Suvorova saņem pensiju 256 eiro apmērā, bet no tās 160 eiro aiziet maksājumos par dzīvokli, raksta portāls kasjauns.lv. Pēc visu pārējo maksājumu nokārtošanas viņai paliek vien 27 eiro mēnesī. Jolanda Suvorova ir Muzikālā teātra 7 aktieru sastāvā, tāpēc vasarās ar darbu ir nodrošināta, bet ziemā klājas pavisam grūti, tādēļ viņa cenšas piepelnīties piedāvājot savas humora programmas.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kāpēc Latvijā dibina kustību „Sabiedrība pret kažokādām”; cik daudz vīriešu Latvijā cieš no vardarbības; kāda nozīmīga spēle šovakar gaidāma BK „Jēkabpils” basketbolistiem?

Braukšanas apstākļi pa Latvijas galvenajiem autoceļiem šorīt pārsvarā ir apmierinoši, izņemot atsevišķus ceļu posmus Vidzemē, kur vietām veidojas apledojums. Ceļu uzturētāji brīdina, ka mitruma un sarmas ietekmē var biežāk veidoties apledojums. Vēja brāzmām pastiprinoties, uz ceļiem var tikt sagāzti nolauztie koki un to zari un var nodarīt bojājumus automašīnām, stabiem un luksoforiem.

Vairākas vides un dzīvnieku aizsardzības organizācijas šodien apvienosies kustībā "Sabiedrība pret kažokādām". Šī kustība informēs sabiedrību par kažokādu iegūšanas procesu un virzīs izskatīšanai Saeimā vairāk nekā 10 000 Latvijas iedzīvotāju parakstīto iniciatīvu pret kažokzvēru audzēšanu ar mērķi panākt šīs nozares slēgšanu Latvijā. Kažokzvēru audzēšanas pilnīgs aizliegums patlaban ir Austrijā, Lielbritānijā, Nīderlandē un dažās citās valstīs.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valde šodien tiksies ar premjerministri Laimdotu Straujumu un labklājības ministru Uldi Auguli. Labklājības ministru arodbiedrības iztaujās par iztikas minimuma aprēķināšanas kārtību, minimālās algas aprēķināšanu, izdienas pensijām, par turpmāko sadarbību darba tiesību un darba aizsardzības jomās un citiem jautājumiem.

Turpinām ziņas

Vardarbība Latvijā pieaug un kļūst izplatītāka tieši ģimenēs. Aizvien izplatītāka kļūst vardarbība ne tikai pret sievietēm, bet arī pret vīriešiem. Pretēji sievietēm, kuras biežāk cieš no vardarbības ģimenē, vīrieši no emocionālas vardarbības cieš savās darba vietās, vai no fiziskas iespaidošanas – uz ielas. No vardarbības gada laikā cietuši ap 1400 vīriešu, no tiem tieši 85 vardarbību, tajā skaitā emocionālu, ir izjutuši savās ģimenēs.

Likumu par galvaspilsētu, visticamāk neizstrādās. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas darba grupa secinājusi, ka nenoregulētu jautājumu par Rīgas kā galvaspilsētas funkcijām nav tik daudz, lai par tiem rakstītu atsevišķu likumu. Iepriekš bija rosināts pieņemt šādu likumu galvenokārt tā dēvēto „rīdzinieku biļešu” dēļ, kas paredzēja rīdziniekiem braukt transportā uz pusi lētāk nekā nerīdziniekiem.

Un vēl

Šodien “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā BK “Jēkabpils” aizvadīs izbraukuma maču pret BK “Liepāja/Triobet”. Trešā cīņa pret mājiniekiem būs patiešām nozīmīga, jo notiks jauno treneru - Igora Miglinieka un Edmunda Valeiko vadībā. Jēkabpilieši pirmajā spēlē pret liepājniekiem guva uzvaru par rezultātu 86:73, taču nākamajā mačā, uzņemot pretiniekus mājās, BK “Jēkabpils” zaudēja pagarinājumā 67:77.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kā vajadzētu rīkoties, lai cilvēki nekāptu uz ledus; ko darīs gaļas kūpinājumu rqžotāji, laio nozari paglābtu no iznīcības; kur koncertēs dziedātāja Marija Naumova.

Turpinoties stabilam salam, Latvijas upēs turpinās intensīva ledus veidošanās. Patlaban ledus sega ir izveidojusies jau Daugavā, bet posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām radušies vižņu sastrēgumi, kas turpina sasalt. Kaut arī glābēji ik gadu brīdina, ka uz ledus kāpt ir bīstami, jo ledus sega nav vienmērīga, jau šajās brīvdienās Jēkabpilī uz Daugavas ledus manīti ne tikai makšķernieki, bet arī gājēji. Radio1 iedzīvotājiem jautāja, ko vajadzētu darīt, vai arī kādam jābūt sodam, lai cilvēki nekāptu uz ledus. Lielākā daļa uzskata, ka sodiem jābūt ievērojami lieliem, vismaz 200 vai vairāk eiro apmērā. Bet daļa uzskata, ka cilvēki, kuri savu dzīvību netur nekādā vērtē, riskēs tik un tā. Patlaban brīdinājuma zīmes vēl nav izliktas, bet novērojumi liecina, ka arī tās pārgalvniekus neattur.

Turpinām ziņas

Pērn Latvijā par 3% palielinājies darba negadījumu skaits, liecina Valsts darba inspekcijas operatīvie dati. Aizvadītajā gadā notikuši gandrīz 1600 darba negadījumi, no kuriem 219 bija smagi un 29 - letāli. Palielinājies negadījumu skaits mazumtirdzniecības nozarē – pieci negadījumi beigušies letāli. Bieži nozarē strādājošie cietuši no trieciena vai spēriena, bijuši pārdevēju piekaušanas gadījumi.

Lai saglabātu kūpinātas gaļas tirdzniecības iespējas Latvijā, vienīgā izeja ir noteikt šiem produktiem īpaša, nacionāla produkta statusu, šodien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē sacīja biedrības "Zemnieku federācija" vadītāja Agita Hauka. Viņa atzina, ka pieprasījums pēc kūpinātas gaļas aizvien pieaug. Savukārt Eiropas Komisijas regula par gaidāmo tirdzniecības aizliegumu radījusi šoku un ražotāji nolēmuši rīkoties.

Un vēl kāda ziņa

Dziedātāja Marija Naumova 14.februārī uzstāsies Soču olimpiskajās spēlēs. Naumovas pavadošajā sastāvā spēlēs labi pazīstami Latvijas mūziķi - Rolands Beļēvičs, Ingus Feldmanis, Norberts Skraucis un Ainis Zavackis -, ar kuriem dziedātāja sadarbojas jau vairāk nekā 10 gadu. Naumova Sočos uzstāsies pēc nodibinājuma "Latvijas māja" uzaicinājuma ar stundu garu koncertprogrammu.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Daudzeses pamatskolā nesen ierīkota videonovērošanas sistēma. Tā uzstādīta, rūpējoties par audzēkņu drošību. Izvērtējot notikumus Jaunjelgavas vidusskolā, kad piekāva 1. klases audzēkni, arī šajā skolā nolemts ierīkot videonovērošanas sistēmu. Ar trim kamerām var sekot tam, kas notiek gaiteņos, vēl divas “uzmana” skolas pagalmus. Nule ierīkotā sistēma jau palīdzējusi noskaidrot vainīgos vairākos sīkos konfliktos. Par to, ka šāda sistēma ir ierīkota, informēti gan skolēni, gan viņu vecāki, par to vēsta arī vairākas norādes.

Aknīstes veselības un sociālās aprūpes centrā no janvāra ieviesti jauni medicīnas pakalpojumi. Turpmāk centra telpās pacientus pieņems divi speciālisti. Jēkabpils reģionālās slimnīcas Ginekoloģijas nodaļas vadītājs doktors Andris Blimhens pacientus pieņems 12. un 26. februārī no pulksten 8.00 līdz 10.00. Savukārt neiropatologs Raimonds Bērziņš pacientus pieņems 4. un 18. februārī no pulksten 10.00 līdz 13.00. Vēlams iepriekš pierakstīties pa tālruni 65237792.

Viesītes novada Sociālais dienests aicina iedzīvotājus, kuriem ir nevajadzīgas mazlietotas mēbeles, sadzīves tehnika un trauki, ziedot tās trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm. Mantas var ziedot Sociālajā dienestā Viesītē, Brīvības ielā 8, bet sīkāku informāciju var saņemt arī pa tālruņiem 652 45460 vai 26360674.

Turpinām ziņas

Sērenes pagastā joprojām darbojas piena un maizes produktu ražošanas uzņēmums “Daugava”, taču tās bijušais valdes loceklis Aigars Vaivars savas pilnvaras atdevis jaunajiem saimniekiem Kaļiņingradas uzņēmumam “Gogol — Mogol Dva”. Pārdevis tam arī daļu savu akciju. Par uzņēmuma jauno īpašnieku un vienīgo valdes locekli kļuvis Krievijas pilsonis Stepans Mihitarjans. Uzņēmums “Daugava” dibināts pirms 19 gadiem.

Gatavojoties Starptautiskajai tūrisma izstādei “Balttour 2014” Kokneses tūrisma centrs sadarbībā ar Skrīveru, Aizkraukles un Pļaviņu tūrisma speciālistiem izdeva karti, kurā apkopota informācija par tūrisma piedāvājumu un pakalpojumiem četros novados. Karte izdota karšu izdevniecībā “Jāņa Sēta” 15 tūkstošu eksemplāros latviešu, krievu un angļu valodā, informē Kokneses Tūrisma centra tūrisma informācijas konsultante Zane Zariņa.

Un vēl kāda ziņa

Latvijas Petroglifu centrs par 2014.gada ģeoloģisko objektu izvēlējies Korkuļu ūdensrijēju, kas atrodas Sēlijā, Jaunjelgavas novada Sērenes pagastā. Korkuļu ūdensrijējs kopā ar sausgultni ir rets ģeoloģisks un hidroloģisks objekts. Nelielā Korkuļu upīte aiztek pazemē un apmēram pēc puskilometra iztek Lauces upītes sāngravā. Kopš 2001.gada Korkuļu sausgultnei ar pazemes upi ir valsts aizsargājamā ģeoloģiskā dabas pieminekļa statuss. Gada ģeoloģisko objektu Latvijas Petroglifu centrs izraugās jau septīto gadu.

Ziņas 17.un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kas nesīs Latvijas karogu Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā; kādi kandidāti izraudzīti Eiropas komisijas prezidenta amatam; kāpēc kailsals ir tik bīstams.

Latvijas karogu XXII Soču ziemas Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā nesīs Latvijas izlases hokejists Sandis Ozoliņš. Tā šodien nolēma Latvijas Olimpiskās komitejas un Latvijas Olimpiskās komandas vadība. Otrs pretendents šim goda pienākumam bija skeletonists Martis Dukurs. Tomēr Tika izraudzīts Sandis Ozoliņš, jo, kā atzina Latvijas Olimpiskās delegācijas vadītājs Žoržs Tikmers, hokejists ar savu neatlaidīgo darbu un spēju saliedēt komandu pierādījis Latvijas sabiedrībai, ka ir cienīgs nest valsts karogu Olimpiādes atklāšanas ceremonijā.

Eiropas Tautas partijai ir četri kandidāti Eiropas Komisijas prezidenta amatam un starp viņiem ir arī bijušais Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis. Pārējie pretendenti ir Somijas premjerministrs Jirki Katainens, pašreizējais iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē. un bijušais Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers, kurš tiem uzskatīts par galveno favorītu šim amatam. Kandidātiem būs jāsaņem viņu pārstāvētās nacionālās partijas atbalsts, kā arī vēl divu citu valstu atbalsts.

Vakar ķermeņa atdzišanu vai apsaldējumus guvuši deviņi cilvēki, bet vēl trīs applaucējušies ar karstiem šķidrumiem. Piemēram, Vidzemē ar pēdu apsaldējumiem slimnīcā nonācis 16 gadus vecs puisis, kurš ilgāku laiku atradies ārā nepiemērotos apavos. Savukārt Rīgas reģionā 70 gadus veca sieviete guvusi ķermeņa atdzišanu, kad viņai uz ielas pēkšņi kļuvis slikti, viņa nav spējusi palūgt palīdzību, bet garāmgājēji cietušajai nav pievērsuši uzmanību.

Turpinām ziņas

Ministru prezidente Laimdota Straujuma patlaban neredz nekādu nepieciešamību krievu skolu atvēršanai Latvijā. Viņa uzskata, ka mazākumtautību izglītība Latvijā tiek nodrošināta. Ir skolas, kur bērni konkrētus priekšmetus var mācīties latviešu un krievu valodā, un Latvijā mazākumtautībām ir 109 tādas skolas. Jau ziņots, ka Krievija vēlas Baltijas valstīs ierīkot krievu skolas, kurās mācības būtu tikai krievu valodā. Krievijas vēstnieks Vešņakovs pieļāva, ka tās varētu būt svētdienas skolas.

Brīvprātīgo darbu Latvijā varēs veikt no 13 gadu vecuma, to paredz Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais Brīvprātīgā darba likumprojekts. Par brīvprātīgo darbu tiks uzskatīts organizēts fiziskas personas uz labas gribas pamata veikts fizisks vai intelektuāls bezatlīdzības darbs sabiedrības labā. Tas nozīmē, ka par brīvprātīgo darbu netiks uzskatīts individuālas personas labā veikts darbs.

Un vēl kāda ziņa

Situācija, kad gaisa temperatūra pieturas zema un ir kailsals, Latvijā var iestāties katru ziemu, bet ilgstošs kailsals bijis arī citos gados. 2002.gada decembrī gandrīz mēnesi Latvijā valdīja zemas gaisa temperatūras - no mīnus 10 līdz mīnus 20 grādiem, bet sniega segas biezums bija vien daži centimetri. Kailsals var nodarīt bojājumus kultūraugiem, kā arī bojājumus ūdensvadiem un kanalizācijas sistēmām, jo kailsala apstākļos strauji atdziest arī grunts augšējie slāņi, brīdina sinoptiķi.

Atstājiet komentāru