2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Radio1 ziņas 2014.gada 5.februārī

Radio1 ziņas 2014.gada 5.februārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kas turpmāk varētu pārvadāt pasažierus Jēkabpilī; kādu filmu no šodienas var skatīties Kino Mītnē; kāds pasākums notiks šodien Jēkabpils pilsētas bibliotēkā.

Pirms divām nedēļām noslēdzās pērn rudenī Jēkabpils domes izsludinātais iepirkumu konkurss par tiesībām sniegt pasažieru pārvadājumu pakalpojumus pilsētā. Konkursam ir pieteikušies trīs uzņēmumi: SIA "Jēkabpils autobusu parks" un pasažieru pārvadātāji no Rēzeknes un Rīgas. Līdz ar to pastāv iespēja, ka turpmāk pasažieru pārvadājumus pilsētas maršrutos var veikt rēzeknieši vai rīdzinieki.Iepirkumu konkursa rezultātus noteiks uzņēmumu piedāvājumu kvalitāte un cena. Konkursa rezultāti būs zināmi februāra vidū.

No šodienas līdz 7.februārim pulksten 18.30 un 8.februārī pulksten 16.00 Kino Mītnē Jēkabpils tautas namā demonstrēs romantisku komēdiju „Artūrs Ņūmens” ar Kolinu Fērtu galvenajā lomā. Filmas papildseanss notiks 6.februārī pulksten 14.00. Filmas režisors ir Dante Ariola. Galvenajās lomās - skatītāju iemīļotais britu aktieris, „Oskara” balvas laureāts Kolins Fērts, „Zelta globusa” laureāte, britu aktrise Emīlija Blanta, kā arī ekstravagantā amerikāņu aktrise Anne Heša.

Februārī iemīļotā bērnu grāmatu ilustratore un rakstniece Margarita Stāraste svin 100 gadu jubileju. Šodien pulksten 15.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā Zīļuks aicina visus drosmīgos glābējkomandas „Dižmežs” dalībniekus uz pastaigu pa baiso un noslēpumaino Dižmežu. Pastaigas laikā varēs iepazīt dažādus meža iemītniekus, ciemoties Pintiķu ciemā, tiktiesies ar Burtu meitiņu un, kas zin, varbūt nāksies sastapties pat ar Raganu...

Turpinām ziņas

Kustība "Nepilsoņu kongress" vērsusies pie Eiropas Savienības tieslietu komisāres Vivjenas Redingas saistībā ar Latvijas nepilsoņu situāciju. Savā vēstulē "Nepilsoņu kongress" norāda, ka 300 tūkstošiem Latvijas nepilsoņu ir atņemtas tiesības balsot jebkura līmeņa vēlēšanās, kaut gan viņi nekur nav aizbraukuši vai pat ir dzimuši Latvijā. Organizācija lūdz komisāri pievērst uzmanību “neciešamajai” situācijai, kas pastāvot jau desmit gadus. "Nepilsoņu kongress" tika dibināts pagājušā gada novembrī.

Turpmāk par īpaši nopietniem finanšu tirgus noziegumiem dalībvalstu tiesu sistēmās būs jāparedz vismaz četri gadi ieslodzījumā, to nosaka Eiropas Parlamentā pieņemtā direktīva.Jaunie tiesību akti paredz stingrākus kriminālsodus, arī ieslodzījumu par nopietniem tirgus izmantošanas gadījumiem, piemēram, nelikumīgu informācijas atklāšanu, darījumiem, kuros ļaunprātīgi izmantota iekšēja informācija, kā arī minēto noziegumu kūdīšanu, atbalstīšanu vai līdzdalību tajos.

Un vēl kāda ziņa

6.februārī no Latvijas tālākā rietumu punkta jeb "Zaļā stara" Bernātos savu ceļojumu pāri Latvijai sāks 43 gadus vecais franču fotogrāfs Stefans Sudjērs. Viņš mēneša laikā ar kājām ieplānojis veikt vairāk nekā 500 kilometru garo ceļu no Bernātiem līdz Zilupei, vidēji dienā noejot aptuveni 20 kilometrus. Par šo pārgājienu francūzis veidos foto reportāžu, kurā tiks iemūžināts Latvijas dabas skaistums ziemā un ceļā sastapto cilvēku kolorīts.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kāpēc Tukumā slēgts veikals „Rimi”; cik ilgi Krievijā nedrīkstēs ievest cūkgaļu no Latvijas; kādu naudu maksās par katru nošauto mežacūku.

Vakar ap pieciem pēcpusdienā, ievērojot Tukuma novada būvvaldes sēdē lemto, tika slēgts lielveikals "Rimi" Tukumā. Iemesls šādam lēmumam bija SIA "ARA intellect" tehniskās apsekošanas atzinums, kurā teikts, ka avārijas zonā jumta paneļi ir avārijas stāvoklī un ka nekavējoties nepieciešama jumta paneļu pastiprināšana. Tukuma Pašvaldības policija bloķēja ieejas lielveikalā un apmeklētājus neielaida.

Eiropas Savienībai ir jāizveido ceļvedis, kas aizsargātu lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu pamattiesības, teikts Eiropas Parlamenta otrdien pieņemtajā rezolūcijā. 2013.gadā veiktajā pētījumā atklāja, ka 47% no seksuālo minoritāšu cilvēkiem pēdējo piecu gadu laikā izjutuši diskrimināciju vai tikuši aizskarti, bet 26% saskārušies ar fiziskiem uzbrukumiem vai vardarbības draudiem.

Turpinām ziņas

Gaidāms, ka saistībā ar Lietuvā konstatēto Āfrikas cūku mēri Krievijas noteiktais aizliegums ievest cūkgaļu no Eiropas Savienības varētu tikt atcelts ne ātrāk kā pēc diviem mēnešiem. Uz Baltijas valstīm šis aizliegums varētu darboties trīs gadus. No Itālijas, Portugāles, Dānijas un Spānijas gaļu varēs ievest, ja būs izpildītas visas prasības, kas pastāv Krievijā.

Notiek sarunas par iespēju finansiāli atbalstīt Latvijas medniekus, lai veicinātu mežacūku populācijas samazināšanu. Tiek apsvērta iespēja medniekiem par vienu nošautu mežacūku maksāt 35 eiro. Pašlaik licences tiekot izmantotas 60% apmērā. Ja mednieki realizētu visas licences, mežacūku populācija samazinātos vēl papildus par 30 000 dzīvnieku. Līdz ar to būtu nepieciešami papildu līdzekļi no valsts budžeta vairāk nekā viena miljona eiro apmērā.

Un vēl kāda ziņa

Koalīcijas partijās sākusies diskusija par iespēju mainīt elektroenerģijas tirgus nosacījumus mājsaimniecībām vai citādi slāpēt gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzīvotāju tēriņiem. «Vienotības» Saeimas frakcija šodien uzklausīs Ekonomikas ministrijas pārstāvjus par šo jautājumu. Kā ziņots, no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu aicinājumu izplatījusi Krustpils novada pašvaldība; vai jāatjauno Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas sabiedriskā komisija; vai noskaidrots, kas uzbrucis bijušajam Satversmes aizsardzības biroja priekšniekam Jānim Kažociņam.

Šodien Latvijā nav nokrišņu, gaisa temperatūra valstī mērāma no -15 grādiem līdz -5 grādiem, bet ceļi vietām ir apledojuši un tādēļ braukšana ir apgrūtināta, vēsta "Latvijas valsts ceļi". Apledojuma dēļ braukšana ir apgrūtināta ceļa posmā Pļaviņas – Jēkabpils, Jēkabpils – Līvāni un Jēkabpils – Varakļāni, kā arī uz visiem reģionālajiem un vietējās nozīmes ceļiem Jēkabpils apkaimē.

Krustpils novada pašvaldības Vides un civilās aizsardzības dienesta vadītājs Ilmārs Luksts aicina nebraukt ar automašīnām uz ledus un atgādina, ka tas ir bīstami. Dienests šādu aicinājumu izplatījis pēc tam, kad pagājušajās brīvdienās uz Baļotes ezera ledus saskrējās divas vieglās automašīnas. Ilmārs Luksts atgādina, ka tas ir bīstami, jo ledus biezums ir nevienmērīgs, zem ledus dažādās ezeru vietās ir avoti, kas ledus segu padara plānu un automašīna var ielūzt.

Turpinām ziņas

Gandrīz puse jeb 47% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka ir jāatjauno Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās izmeklēšanas komisija. To atklāj pētījumu kompānijas TNS janvāra beigās veiktais pētījums. Savukārt 42% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju pauž pretēju viedokli. Premjere Laimdota Straujuma uzskata, ka komisiju varētu atjaunot, bet tai jāstrādā pēc brīvprātības principa.


Elektroenerģijas tirgus liberalizāciju Latvijā vajadzētu atlikt vismaz līdz šā gada beigām, nevis tikt īstenota no aprīļa. Tā šorīt telekanālā LNT pieļāva Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņa atzina, ka kopumā Latvijā samazinās trūcīgo cilvēku skaits, tomēr viņu satrauc gaidāmais elektroenerģijas cenu kāpums, kas sagaidāms pēc elektrības tirgus liberalizācijas. Straujuma atzīst, ka elektrības cenu celšanās par 40 procentiem nav pieļaujama.

Un vēl kāda ziņa

Uzbrukums bijušajam Satversmes aizsardzības biroja šefam Jānim Kažociņam notika gaišā dienas laikā, taču notikušā aculiecinieku praktiski nav. Tā atzīst ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Patlaban saistībā ar uzbrukumu Kažociņam nav ne aizdomās turamo, ne aizturēto. Jau ziņots, ka uzbrukums Kažociņam notika 22.janvārī. Uzbrucēji bijuši vismaz divi un izmantojuši gāzes baloniņu.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: vai vajadzētu ieviest iebraukšanas maksu Jēkabpilī; kāda lekcija šodien notiek Jēkabpils Valsts ģimnāzijā; vai Saeima ir gatava trauksmes situācijām.

Vairākas Latvijas pašvaldības ir izteikušas viedokli, ka labprāt ieviestu iebraukšanas maksu, līdzīgi, kā tas ir Jūrmalā.Par to informē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis. Viņš norādīja, ka ir rūpīgi jāizvērtē, kādi pasākumi ir ieviešami tā dēvētajā karā par iedzīvotāju piesaistīšanu konkrētām pašvaldībām, bet kādus nedrīkst pieļaut. Vai un kādu iebraiukšanas maksu vajadzētu ieviest Jēkabpilī, Radio1 jautāja ielās sastaptajiem cilvēkiem. Viņi uzskata, ka iebraukšanas maksu varētu ieviest tikai tad, ja par to iekasētā nauda tiek izlietota ceļu un ielu uzlabošanai. Daļa cilvēku tomēr dom;ā, ka maksu par iebraukšanu ir vērts noteikt vienīgi tādai kūrortpilsētai, kāda ir Jūrmala. Par iebraukšanas maksu sākās runas pēc tam, kad Rīgas dome paziņoja, ka ieviesīs diferencētu maksu pašvaldības sabiedriskajā transportā, tādējādi cenšoties panākt, lai iespējami vairāk cilvēku savas dzīvesvietas deklarētu tieši galvaspilsētā.

Turpinām ziņas

Šodien pustrijos pēcpusdienā Jēkabpils valsts ģimnāzijas lielajā zālē var apmeklēt lekciju psihoanalītiskajā pedagoģijā “Izkoptais ļaunums”. Īpaši aicināti ir skolotāji, pedagogu metodisko apvienību vadītāji, klašu audzinātāji un visi citi interesenti. Lektore psihoterapeite Evelīna Grava ir grāmatas ,,Izkoptais ļaunums" autore. Lekcija ir bez maksas. Tāpat varēs arī iegādāties viņas grāmatu.

Saeimas ēkas evakuācija mācību trauksmes laikā pagājušajā nedēļā notika sešu minūšu laikā, kas ir labs rādītājs tik lielai iestādei. Tas liecina, ka Saeimas ēka trauksmes situācijām ir gatava, norāda Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Jau ziņoja, ka 30.janvārī Saeimas galvenajā namā bez iepriekšēja brīdinājuma ieslēdzās mācību trauksmes signalizācija un notika cilvēku evakuācija. Pirmie darbinieki darba vietās varēja atgriezties jau pēc 13 minūtēm.

Un vēl kāda ziņa

Tiks pārtraukta kustības "Neesi vienaldzīgs, esi atbildīgs" un nesen izveidotās biedrības "Esi atbildīgs!" darbība, vienlaikus turpinot tikai Zolitūdes traģēdijā cietušo juridisko aizstāvību. Kā ziņots, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā ierosināta lieta prasībā par vairāku miljonu eiro piedziņu saistībā ar pērn novembrī Zolitūdē notikušo traģēdiju. Prasībā ir septiņi atbildētāji - SIA "Maxima Latvija", SIA "Re&Re", SIA "Homburg Zolitude", SIA "Tineo", Rīgas dome, arhitektu firma "Kubs" un SIA "HND Grupa".

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

No šā.gada vienotā platības maksājuma saņemšanai var pieteikt visu zemi, kas ir labā lauksaimniecības stāvoklī un tiek apsaimniekota, jo ir atcelts 2003.gada nosacījums. Līdz šim vienoto platības maksājumu varēja saņemt par lauksaimniecībā izmantojamo zemi, kura bija apsaimniekota un labā stāvoklī 2003.gada 30.jūnijā. Šis nosacījums neļāva saņemt maksājumu par to lauksaimniecības zemi, ko lauksaimnieki bija iekopuši pēc 2003.gada, piemēram, atbrīvojuši no krūmiem. Šobrīd šis nosacījums ir atcelts.


Krustpils novada pašvaldība plāno atjaunot Jaunsargu apmācības visās novada skolās. Šobrīd Jaunsargu instruktoru vēl nav Brāļu Skrindu Atašienes vidusskolā un Vīpē. Tādēļ pašvaldība aicina instruktorus pieteikties pie Krustpils novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību speciālistes Liānas Pudules – Indānes. Pieteikties var arī pie 2. novada Jaunsardzes instruktora Normunda Pastara..
Pašvaldība atgādina, ka šobrīd aktīvas Jaunsardzes nodarbības notiek Krustpils, Sūnu un Mežāres pamatskolās.

Uz ceļa Koknese—Tīnūži aizturēts šogad Aizkraukles pusē pirmais autovadītājs kukuļdevējs. Lai viņu nenogādātu slimnīcā veselības pārbaudei, viņš policistiem piedāvāja 350 eiro kukuli.Vīrietis ar automašīnu BMW bija braucis lielā ātrumā, pa laikam iebraucot pretējā joslā. Alkohola tests bija negatīvs. Kad policija vēlējās vīrieti nogādāt slimnīcā, lai noteiktu, vai viņš nav lietojis narkotiskās vielas, autobraucējs policistiem piedāvāja kukuli.

Turpinām ziņas

Piektdien Cesvaines un Madonas novada pašvaldības apmeklēs izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete. Cesvainē ministre iepazīsies ar vidusskolu. Kā galveno skolas problēmu pašvaldība min to, ka tai nav sporta zāles. Par to plānots informēt Inu Druvieti.Pēc tam Ina Druviete dosies uz Madonas novada pašvaldību, kur apmeklēs Madonas Valsts ģimnāziju un pirmsskolas izglītības iestādi „Saulīte". Vizītes noslēgumā paredzēta tikšanās ar novada skolu direktoriem un pedagogiem.

Janvāra beigās Šauļos notika Latvijas – Lietuvas sadarbības programmas projekta noslēguma konference par vietējo produktu attīstību. Īstenojot šo projektu, Viesītē pagājušajā gadā tika izveidots Zaļais tirgus, kur savu produkciju pārdod vietējie mājražotāji. Konferencē Viesītes pašvaldība iepazīstināja ar projekta gaitu. Sevišķi visus ieinteresēja ideja šogad tirgus teritorijā izvietot Zaļā tirgus simbolu. Tā nosaukums un izskats netiek atklāts. Tirgus simbols pirmo reizi būs skatāms 20.aprīlī Lieldienu tirdziņā.

Un vēl

Pēc diviem gadiem – 2016.gadā - Līvāni svinēs 90.gadu jubileju, tāpēc Līvānu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus nākt takā ar idejām. Pērn uzstādītais „Izlīgšanas soliņš” izpelnījies lielu popularitāti, tāpēc Līvānu novada dome aicina turpināt šo tradīciju un veidot interesanta dizaina objektus - soliņus ar stāstu - arī citās Līvānu pilsētas vietās. Vietas, kur izvietot soliņus, var ieteikt, aizpildot aptaujas anketu tīmekļa vietnē www.visidati.lv.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: ko tiesībsargs domā par minimālās algas apmēru Latvijā; kā zaļi dzīvojuši Jelgavas pašvaldības uzņēmumi; kurš raidījums janvārī televīzijas kanālos skatīts visvairāk.

Pēc labklājības ministru nomaiņas tiesībsargs Juris Jansons plāno turpināt diskusiju par minimālās algas paaugstināšanu Latvijā. Viņš pauda neizpratni par to, kā ir iespējams izdzīvot ar valstī noteikto minimālo atalgojumu. Pēc viņa domām, šāds atalgojums nenodrošina cilvēka cienīgu iztikšanu. Arguments par labu minimālās algas celšanai, viņaprāt, ir jaunākie statistikas dati, kas norāda, ka Latvijā piektā daļa iedzīvotāju dzīvo zem nabadzības sliekšņa. Minimālā alga patlaban ir 320 eiro.

Valsts kontrole vērsusies prokuratūrā par Jelgavas pašvaldības uzņēmumos konstatēto izšķērdību un apšaubāmu līdzekļu izlietojumu. Revīzijā secināts, ka Jelgavas pašvaldības kapitālsabiedrības no reprezentācijas izdevumiem apmaksājušas alkohola iegādi, Tā, piemēram, Jelgavas poliklīnikas vadītāja par uzņēmuma līdzekļiem iepirkusies prestižos veikalos un braukusi izpriecas braucienos. Seši pašvaldības uzņēmumi kopumā apmaksājuši neplānotis reprezentācijas pasākumus 43 tūkstošu latu apmērā.

Jāizdomā veids, kā arī turpmāk piemērot "Latvenergo" piedāvātās atlaides elektrībai mazāk turīgajiem iedzīvotājiem, uzskata "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis. Viņš norādīja, ka elektrības tirgus liberalizācija ir pareiza rīcība, taču cilvēki zaudētu naudu no tā, ka viņiem vairs nevarēs piemērot tās atlaides, kuras pašlaik piemēro AS "Latvenergo". Lai to nepieļautu, iespējams, jāizveido kāds fonds, uzskata deputāts.

Turpinām ziņas

Par uzņēmējas Gundegas Skudriņas ziedojumu – 12 tūkstošiem latu - Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neonatoloģijas klīnikā iegādāts jauns, mūsdienīgs inkubators priekšlaicīgi dzimušiem bērniem. Inkubatoram ir tās pašas funkcijas, kas citiem slimnīcas inkubatoriem, proti, siltuma un mitruma nodrošināšana, taču tas ir jauns, tālab turpmākos piecus vai sešus gadus nebūs jāremontē. Jaunais inkubators iegādāts par ziedojuma līdzekļiem, kas gūti no uzņēmējas veidotās "Lielās iedvesmas grāmatas" pārdošanas.

Pērn Latgalē operatīvo pasākumu rezultātā policijas darbinieki konfiscējuši vairāk nekā 20 tūkstošus litru nelegālā alkohola, 11 miljonus kontrabandas cigarešu un 69 tūkstošus litru nelegālās degvielas.Kopumā pērn Latgalē izņemti gandrīz divi kilogrami metamfetamīna, 142 grami marihuānas un15 grami heroīna. Kopumā pagājušajā gadā Latgales pusē būtiski pieaudzis atklāto noziedzīgo nodarījumu skaits ekonomikas jomā.

Un vēl kāda ziņa

Janvāra skatītāko televīzijas programmu topa pirmajā vietā ierindojies seriāls "UgunsGrēks", kuru demonstrē kanālā TV3, liecina pētījumu firmas TNS dati. Seriālu vērojuši vidēji 197 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, kas vecāki par četriem gadiem.Topa otrajā vietā ierindojies ziņu raidījums "Panorāma" sestdienā kanālā LTV1, kuru vērojuši vidēji 180 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Trešajā vietā ir TV3 laika ziņas, ceturtajā - raidījums "Nekā personīga" kanālā TV3.

Atstājiet komentāru