2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Radio1 ziņas 2014.gada 6.februārī

Radio1 ziņas 2014.gada 6.februārī

 

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: cik biezs ir ledus Latvijas upēs; kāpēc Latvijas iedzīvotāji tik bieži izmet ārā pērtiku; kādu izstādi šodien atklās Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā.

Latvijas upes pārsvarā klāj ledus sega, kas vietām pārsniedz 35 centimetru biezumu, vēsta Latvijas meteorologi.Upēs ledus daudzviet ir ar lāsmeņiem, ir sablīvējumi un torosi. Daugavā posmā Krāslava-Jēkabpils ledus sega ir ar torosiem, zem ledus vižņi, ledus sablīvējumi vērojami arī Pļaviņās un lejpus Jēkabpils pie Zeļķu dzelzceļa tilta. Ūdens līmenis Daugavā ir nedaudz krities un patlaban ir četri metri 50 centimetri.

Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk uzķeras uz atlaidēm un dažādām akcijām pārtikas veikalos, tērējot naudu tam, ko vēlāk tāpat izmetīs. Par to, cik daudz pārtikas katra saimniecība izmet, datu nav, tomēr tendences atklāj iespaidīgu ainu. Jaunākā pētījumu kompānijas GfK un Nozare.lv aptauja rāda, ka 25% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nespēj patērēt sapirkto pārtiku, tāpēc to izmet. Daudz pircēju iepriekš nepārdomā, kā viņiem mājās trūkst. "Pircējs atnāk uz veikalu un pērk, ko pirmo ierauga,” novērojuši tirgotāji.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma labprāt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārraudzību uzticētu ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram. Pašlaik KNAB ir premjera pārraudzībā. Jau ziņots, ka ekspremjers valdis Dombrovskis iepriekš atcēla divus KNAB priekšnieka rīkojumus. Premjere intervijā televīzijai sacīja, ka pati uz KNAB spiedienu nav izdarījusi, bet uzskata, ka šīs iestādes politiskā neatkarība ir jānostiprina.

Turpinām ziņas

Lietuvas Ukmerģes pilsētā lieli policijas spēki aplenkuši kādu daudzdzīvokļu māju, saņemot ziņas, ka tur bruņots vīrietis savā dzīvoklī iebarikādējies, kā ķīlniekus turot savu sievu un mazo dēlu. Incidenta apstākļi pagaidām nav skaidri. Policija pieļauj, ka runa ir par alkohola psihozi. Notikuma vietā ieradušies policisti, ugunsdzēsēji un ātrās palīdzības mediķi. Māja aplenkta, no tās evakuēti iedzīvotāji, bloķēta arī tuvējā iela. Šīs ģimenes dzīvoklis atrodas pirmajā stāvā, bet durvis policijai neviens neatver.

Šā gada janvāris bija ceturtais aukstākais gada pirmais mēnesis 21.gadsimtā. Janvāris ar vidējo gaisa temperatūru mīnus 6 grādi, kas ir pusotru grādu zem ilggadējās normas, visā gada pirmo mēnešu datu rindā ir ierindojies aukstāko 32.vietā, tūlīt aiz pērnā gada janvāra, kurš bija tikai grāda desmitdaļu aukstāks. Savukārt starp 21.gadsimta janvāriem šis bija ceturtais aukstākais. Šajā gadsimtā visaukstākais bija 2010.gada janvāris, kad vidējā gaisa temperatūra bija mīnus 11 ar pusi grādu.

Un vēl kāda ziņa

Šodien pulksten 17.00 Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā atklās Vladimira Volkova fotoizstādi „Ziemas skati”, kurā pārstāvēti dažādu gadu darbi. Tos vieno skaistākās ziemas ainavas - sniegs, ledus, apsniguši koki. Vladimiram Volkovam īpašu prieku sagādā dabas vērošana un iemūžināšana fotoattēlā. Viņš arī fotografē un filmē dažādus pasākumus. Vladimira hobiji ir arī „Break dance”, „Show dance”, pašlaik viņš dejo arī krievu tautas deju ansamblī „Rodņik”.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu krimināllietu šodien skatīs Augstākā tiesa; cik sportistu no Latvijas šorīt devušies uz olimpiskajām spēlēm; kādu sabiedrisku organizāciju nodibinājusi bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Augstākā tiesa šodien turpinās izskatīt krimināllietu pret jēkabpilieti Zinaidu Šarafutdinovu. Viņa apsūdzēta par greizsirdības dēļ izdarītu sievietes slepkavību Jēkabpilī. 2012.gadā tiesa viņu atzina par vainīgu un piesprieda deviņus gadus cietumā. Apsūdzētā spriedumu pārsūdzēja. Jau ziņots, ka 2011.gada 25.maijā Jēkabpilī, kādā dzīvoklī Nameja ielā, tika atrasts saimnieces līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm.

Vakar divos lielveikalos "Maxima" nostrādājusi trauksmes signalizācija, ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. No rīta trauksmes signalizācija nostrādājusi lielveikalā "Maxima XXX" Rīgā, savukārt dienas vidū - lielveikalā "Maxima XX" Rēzeknē. Abos gadījumos no veikala telpām tika evakuēti cilvēki un abos tā izrādījusies viltus trauksme.

Šodien astoņos no rīta Latvijas un Lietuvas olimpieši tika pavadīti uz Soču Ziemas olimpiskajām spēlēm. Pirmo reizi vēsturē Latvijas un Lietuvas delegācija uz Ziemas olimpiskajām spēlēm devās ar īpaši apdrukātu "Boeing 737" lidmašīnu. Sočos Latviju pārstāvēs 58 sportisti. Starti plānoti deviņos sporta veidos - ātrslidošanā, biatlonā, bobslejā, distanču slēpošanā, hokejā, kalnu slēpošanā, kamaniņu sportā, skeletonā un šorttrekā.

Turpinām ziņas

Bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba janvārī nodibinājusi biedrību tautas kustība "No sirds Latvijai", liecina SIA "Firmas.lv" informācija. Biedrībā ir divas amatpersonas - Sudraba un Diāna Novicka. Sudraba aicinājusi savam domubiedru pulkam pievienoties Satversmes tiesas priekšsēdētāju Gunāru Kūtri. Jau ziņots, ka Inguna Sudraba pērn paziņoja par vēlmi saliedēt sabiedrību vienotā kustībā.

Janvārī, salīdzinot ar pērnā gada decembri, Valsts prezidenta Andra Bērziņa un bijušā premjerministra Valda Dombrovska darbība vērtēta negatīvāk, liecina "Latvijas faktu" aptauja. Janvārī Bērziņa darbu ar vērtējumu pozitīvi novērtējuši 52% aptaujāto, bet decembrī – 59%. Savukārt ekspremjera darbu decembrī pozitīvi vērtēja 56 aptaujāto, bet janvārī – par 4 % mazāk.

Un vēl kāda ziņa

Tuvojoties Ziemas olimpisko spēļu atklāšanai, ārvalstu žurnālisti tviterī atklāti zobojas par saviem pirmajiem iespaidiem Soču viesnīcās. No deviņām mediju pārstāvjiem paredzētajām viesnīcām viesus gatavas uzņemt tikai sešas. Žurnālisti neslēpj, ka pirmie iespaidi jaunajās mājvietās viņiem radījuši manāmu kultūršoku. Savus aprakstus viņi ilustrē ar fotogrāfijām, kas apliecina, ka būvdarbi un viesnīcu iekārtošana vēl turpinās pilnā sparā.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: ar ko šodien spēlē tiksies Jēkabpils basketbolisti; par ko grib dumpoties ģimenes ārsti; kāda stihija piemeklējusi ASV dienvidu štatus.

Šodien BK “Jēkabpils” dosies Baltijas Basketbola līgas izbraukuma mačā, lai tiktos ar sāncenšiem no Igaunijas - BK “Tyco Rapla”. Spēle norisināsies pulksten 19.30 Sadolinas sporta hallē. Šī būs jau otrā savstarpējā cīņa, pirmajā mačā jēkabpilieši uzņēma pretiniekus mājās un tos sagrāva ar rezultātu 89:47. Šobrīd A grupā igauņi ieņem sesto vietu, jēkabpilieši - piekto.

Latvijas ģimenes ārsti šodien valdes sēdē lems par tālāko rīcību, ja Saeimas deputāti neapturēs jaunā veselības aprūpes likuma pieņemšanu esošajā redakcijā. Iespējams, sāks vākt parakstus tautas nobalsošanas rīkošanai. Jaunais likums paredz obligāto veselības apdrošināšanu, kas nozīmē, ka mediķu pakalpojumus varēs saņemt tie, kuri būs maksājuši nodokļus. Ģimenes ārstu asociācija šādu likumu uzskata par diskriminējošu.

Daudzi Latvijā populāri mākslinieki uzstājās labdarības fonda „RH3” prezentācijas pasākumā, lai kopīgi atbalstītu bērnus, kuri slimo ar vēzi. Pasākumā tika izsolīti Oskara Bārtuļa un Māra Verpakovska sporta krekli, kā arī hokejista Alekseja Širokova boksa mētelis. Māra Verpakovska kreklu izsolīja par 120 eiro, bet Oskara Bārtuļa kreklu – par 140 eiro. Pavisam izsolē savākti 490 eiro, bet papildus ziedojumos – 480 eiro.

Turpinām ziņas

Latvijas iedzīvotāji ir iecietīgāki pret korupciju nekā vidusmēra eiropieši - tā liek domāt jaunākā Eirobarometra aptauja, kurā uzklausīti 27 Eiropas Savienības valstu iedzīvotāji. Izrādās, 67% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi dot dāvanu, lai saņemtu kādu valsts varas iestāžu pakalpojumu. Vidēji Eiropā tie ir  23%. Savukārt 48% būtu gatavi izdarīt kādu pakalpojumu, bet 38% būtu ar mieru par to maksāt.

Iepriekšējo nedēļu lielā aukstuma un mazā sniega daudzuma dēļ augsne vietām sasalusi vismaz līdz 75 cm dziļumam. Augsnes temperatūra aukstākajās dienās ziemāju sakņu dziļumā vietām noslīdēja zem -10 grādiem, kas nozīmē, ka daži ziemāju lauki, visticamāk, ir daļēji vai pilnībā izsaluši. Nelabvēlīgākā situācija ziemāju pārziemošanai bija izveidojusies Latvijas centrālajā un dienvidaustrumu daļā.

Un vēl kāda ziņa

ASV ziemeļaustrumu štatus trešdien piemeklēja sniega vētras un sasalstošs lietus, kuru dēļ tika atcelti ap trūs tūkstoši avioreisu. Vairāk nekā 600 tūkstošiem cilvēku tika pārtraukta elektroapgāde, jo stiprs vējš un smags ledus nogāza kokus un elektrolīniju vadus. Visvairāk eletroapgādes pārtraukumu bija Pensilvānijas štatā. Sniega vētru dēļ tika atceltas mācības skolās un bija slēgtas valdības iestādes un firmu biroji.

Ziņas 13.00, 14.00, 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu apbalvojumu saņēmis bijušais Jēkabpils autobusu parka direktors Mārtiņš Rupmejs; kā cer mazināt abortu skaitu Latvijā; vai mūsu valstī ārstēs Ukrainā cietušos dumpiniekus.

Bijušais SIA “Jēkabpils autobusu parka” direktors Mārtiņš Rupmejs par nesavtīgu mūža ieguldījumu valsts un saimnieciskajā darbā un saimniecisko spēku attīstīšanā Latvijas lauku reģionos iecelts par Atzinības krusta kavalieri un viņam pieškirts ordenis. Šodien Jēkabpils domē Mārtiņu Rupmeju sumināja deputāti. Mārtiņš Rupmejs ar smaidu sacīja, ka šim apbalvojumam ticis izvirzīts iepriekš, bet apbalvojumu piešķīruši tikai tad, kad aizgājis pensijā, savukārt kāds no deputātiem jokoja, ka labāk vēlu nekā par vēlu. Svinīgajā reizē Mārtiņu Rupmeju sveica Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, norādot, ka Rupmeju dzimtas dēli savu darba mūžu veltījuši Jēkabpilij. Leonīds Salcevičs arī piebilda, ka pašvaldības sadarbība ar Mārtiņu Rupmeju bijusi veiksmīga un aicināja viņu arī turpmāk nepaiet garām domei, bet gan nākt ar savu redzējumu, ieteikumiem un idejām.

Turpinām ziņas

Latvijā abortu veikušo sieviešu skaits ir samērā augsts. Piemēram, 2012.gadā mākslīgo abortu skaits bija vairāk nekā seši tūkstoši jeb 317 uz 1000 dzīvi dzimušiem bērniem. Pirmā grūtniecība pārtraukta 8% no kopējā abortu skaita. Lai šo skaitu mazinātu, izvirzīts priekšlikums ieviest obligātu psihologa konsultāciju pirms pirmās grūtniecības mākslīgas pārtraukšanas. Tomēr šādai idejai ir daudz pretinieku, jo tiek uzskatīts, ka tādējādi būs pārkāptas sievietes tiesības.

Latvijas vēstniecība Ukrainā ir sākusi aktīvu darbu, lai apzinātu to personu loku, kam būtu nepieciešama Latvijas piedāvātā palīdzība. Vēl nav zināms, kāds finansējums šim mērķim būs nepieciešams, jo tas jālemj valdībai. Izskanējušas aplēses, ka palīdzības sniegšana varētu izmaksāt aptuveni 20-25 tūkstošus eiro. Palīdzību jau sniedz Lietuva, savukārt šādu piedāvājumu izteikusi arī Polija.

Un vēl kāda ziņa

Trešdien kalnu olimpiskajā ciematā netālu no Sočiem notika Latvijas valsts karoga svinīgā pacelšanas ceremonija, informē Latvijas Olimpiskā komiteja. Latvijas komandas sportistus, trenerus un oficiālās personas sveica kalnu olimpiskā ciemata vicemērs, trīskārtējais olimpiskais čempions vingrošanā Aleksejs Ņemovs. Savukārt šodien ceļā uz Sočiem jau devusies lielākā daļa no Latvijas olimpiskās delegācijas.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Janvāra beigās Jēkabpils novadā tika iedibināta jauna tradīcija – jauniešu tikšanās ar pašvaldības vadītājiem un citiem speciālistiem. Bija aicināti pieteikties jaunieši, kuri jau darbojas savās un vecāku saimniecībās, kā arī tie, kuri jau uzsākuši savu uzņēmējdarbību, vai vēl plāno to darīt. Uz pirmo tikšanās reizi sapulcējās 20 esošie un topošie uzņēmēji no visiem pagastiem. Novada pašvaldības priekšsēdētājs Edvīns Meņķis iepazīstināja ar darba iespējām un uzņēmējdarbības uzsākšanas dažādām idejām novada teritorijā.

Krustpils novada pašvaldība, gatavojoties 21.starptautiskajai tūrisma izstādei – gadatirgum Balttour, izdevusi jaunu novada tūrisma ceļvedi. Tajā ir plaša informācija par Krustpils novada tūrisma vietām, dabas parkiem, atpūtas vietām, dažādiem apskates objektiem, nakšņošanas iespējām, sabiedriskās ēdināšanas iespējām un citi noderīgi fakti ikvienam ceļotājam. Bukletā ir pārskatāma novada karte. Visa informācija ir atrodama latviešu, krievu un angļu valodā.

Vakar Krustpils novada Sūnu pamatskolā notika jauno mazpulcēnu uzņemšana Sūnu 748. mazpulkā. Jau tradicionāli mazpulcēnos uzņem 3. klases audzēkņus. Sūnu mazpulku vada Daina Kalve. Pirms dalībnieku uzņemšanas visi noklausījās mazpulku himnu, kas tapusi tieši Krustpils novadā Krustpils pamatskolā. Katrs jaunais dalībnieks nolasīja svinīgo solījumu, kas noslēdzās ar vārdiem „Augsim Latvijai!” un dāvanā saņēma mapi visiem darbiem, kas taps turpmākajos gados.

Turpinām ziņas

Skrīveru novada dome maksās stipendijas sekmīgajiem Skrīveru vidusskolas 9. — 12. klases audzēkņiem. Stipendijai varēs pretendēt tie skolēni, kuru vidējā atzīme nebūs zemāka par sešām ballēm. Audzēkņi, kuru vidējā atzīme nav zemāka par 6 ballēm, varēs saņemt 15 eiro lielu stipendiju par ceturksni. Tie, kuriem vidējā atzīme nebūs zemāka par 7 ballēm, saņems 20 eiro, ne zemāka par 8 ballēm — 30 eiro un ne zemāka par 9 ballēm — 35 eiro par ceturksni.

Sievietes tiek aicinātas veikt krūšu izmeklējumus tuvāk savai dzīvesvietai Veselības Centrs 4 mobilajā mamogrāfā, kas ieradīsies 10.februārī un 11.februārī pie Preiļu slimnīcas. Uz mamogrāfa pārbaudi izbrauc tikai pēc iepriekšēja pieraksta. Sievietēm, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta izmeklējums ir bez maksas un uzaicinājuma vēstule ir derīga 2 gadus kopš iesūtīšanas datuma.

Un vēl

Vakar Engurē kādā dzīvojamā mājā eksplodējot no gāzes balona noplūdušai gāzei, cietušas kādas ģimenes māte un meita, informēja ugunsdzēsēji. Eksplozijā, kurai tālāka aizdegšanās gan nesekoja, 41 gadus veca sieviete guvusi sejas un rokas apdegumus. Viņa nogādāta slimnīcā. Savukārt viņas 16 gadus vecā meita, kurai konstatēti roku un kāju apdegumi, no hospitalizācijas atteicās. Kopumā pagājušajā diennaktī ugunsgrēkos viens cilvēks gājis bojā, vēl vairāki cietuši un izglābti.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: cik daudz sāls uzturā lieto jaunieši; kā Latvijas iedzīvotāji sekos līdzi Soču olimpisko spēļu norisēm; kura Latvijas upe atzīta par vienu no skaistākajām Eiropā

Sekmīgai Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai ir nepieciešams papildu finansējums, atzīst iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.Papildu finansējums nodrošinās gan traģēdijas notikuma vietas nostiprināšanas būvniecības izmaksas, gan nepieciešamo iekārtu iegādi, kā arī samaksu par darbu iesaistītajiem darbiniekiem. Sākoties izmeklēšanai, Iekšlietu ministrija nebija spējīga norādīt pilnu nepieciešamo summu. Tagad ir zināmas būvgružu izvešanas un būvniecības izmaksas.

Nacionālā apvienība iesniegusi Saeimā priekšlikumus, kas paredz tā dēvētos čekas maisus atvērt jau 2015. gadā, nevis atlikt to vēl uz 30 gadiem, kā paredzēts pašreiz paredzētajos likuma grozījumos. Tāpat priekšlikumi paredz, ka sadarbības faktam ar VDK nevar būt noilguma. Nacionālā apvienība paziņojusi, ka ka ir jāizgaismo ne tikai VDK represīvo darbību, bet arī jāparāda, ka komunistiskajā režīmā represiju pavēļdevēja bija Komunistiskā partija. Savukārt izpildītāja un organizētāja bija VDK un tās kadru darbinieki.

Turpinām ziņas

Latvijā visvairāk sāls ikdienā patērē 15 līdz 18 gadus veci jaunieši, liecina kustības "Lasi, pirms ēd" veiktais Latvijas ģimeņu sāls lietošanas paradumu pētījums. Vidējais sāls patēriņš ģimenēs uz vienu cilvēku dienā bija 9 grami. Tikai 9% ģimeņu patērēja ieteicamo sāls daudzumu - piecus gramus dienā uz vienu cilvēku, savukārt 7% uzņēma vairāk nekā 14 gramus sāls dienā. Jaunieši vecumā no 15 līdz 18 gadiem patērējuši vidēji 10 gramus sāls dienā. Tas saistīts ar to, ka daudz sāls ir ātrajās uzkodās, ko lieto jaunieši.

Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 71% Latvijas iedzīvotāju plāno sekot līdzi Ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos. Iedzīvotāju aptauja veikta šīgada februārī. Aptaujas dati liecina, ka 29% iedzīvotāju olimpiskajām spēlēm līdzi sekos ļoti aktīvi, bet 12% sekos līdzi tikai Latvijas sportistu sasniegumiem. Latvijas iedzīvotāji no olimpisko spēļu sacensību klāsta visvairāk plāno skatīties hokeju un bobsleju. Vairāk nekā puse iedzīvotāju sekos līdzi skeletonam un biatlonam.

Un vēl kāda ziņa

Ceļošanas tēmai veltītais portāls globalgrasshopper.com apkopojis viedokļus par 10 skaistākajiem upju maršrutiem Eiropā un to vidū ierindojis arī Gauju.Šajā apskatā iekļautas Reina, Sēna, Gauja, Lora, Donava, Po upe Itālijā un Norfolkas upe Lielbritānijā. Ieraksta autori atgādina, ka Latvija interneta balsojumā nesen atzīta par skaistāko valsti pasaulē un nu tai pievienojas ceļojuma galamērķis - Gauja, kas nosaukta par patiesu Baltijas pērli.

Atstājiet komentāru