2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 13.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 13.februārī

Ziņas pulksten 7.00 – 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Par kādiem jautājumiem šodien diskutēs Latvijas Lielo pilsetu asociācija? Kas šodien notiks Daugavpilī glābšanas dienesta mācibu laikā? Un Kāpēc Jēkabpilī nebūs skatāma ledus skulptūru izstāde?

 

Šodien Rīgā Latvijas Lielo pilsētu asociācijas birojā notiks Latvijas Republikas pilsētu pašvaldību speciālistu izglītības jautājumos sanāksme par Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotajiem priekšlikumiem par tās kompetences jautājumiem Valdības rīcības plāna ietvaros. Sanāksmē Jēkabpils pilsētas pašvaldību pārstāvēs domes priekšsēdētāja padomnieks Edgars Miezītis.

 

 

Šonedēļ zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ir devies divu dienu darba vizītē uz Maskavu, kur plānota tikšanās ar Krievijas lauksaimniecības ministru Nikolaju Fjodorovu, kā arī izstādes "Prodexpo 2014" apmeklējums. Šodien Dūklavs un Krievijas Dabas resursu un ekoloģijas ministra vietnieks Vladimirs Ļebedevs parakstīs Latvijas un Krievijas saprašanās memorandu par sadarbību mežsaimniecības jomā.

 

Šodien Daugavpilī turpināsies starptautiskas glābšanas dienestu mācības, kurās tiks modelēta naftas produktu noplūde Daugavā ziemas apstākļos, kad upi klāj ledus. Mācības notiks Daugavā, Vaļņu un Cietokšņa ielas krustojuma rajonā. Iedzīvotāji aicināti izturēties pret mācībām ar sapratni un nedrūzmēties mācību apvidū. Transporta kustības ierobežojumi mācību laikā netiek plānoti. Mācības rīko Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests sadarbībā ar Baltkrievijas ārkārtējo situāciju ministriju un Lietuvas Utenas apgabala ugunsdzēsības un glābšanas dienestu.

Turpinām ziņas

Ministru prezidente Laimdota Straujuma bija uzdevusi atbildīgajām ministrijām līdz šodienai sagatavot un iesniegt risinājumus Ķemeru sanatorijas ēku kompleksa glābšanai. Straujumas rīkojumu ir uzdots Ekonomikas ministrijai, Finanšu ministrijai, Tieslietu ministrijai, Kultūras ministrijai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai sagatavot iespējamos risinājumus sanatorijas glābšanai. Pēc tam šos priekšlikumus paredzēts skatīt valdības sēdē.

Šodien vienai no sabiedriskās ēdināšanas iestādēm pirmo reizi Latvijā tiks pasniegts bioloģiskās lauksaimniecības atbilstības sertifikāts. To pasniegs pēc sanāksmes "Par sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu bioloģisko sertifikāciju”, kurā Zemkopības ministrijas, Pārtikas un veterinārā dienesta un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas speciālisti ar Latvijas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmējiem pārrunās iespējas sertificēt ēdināšanas uzņēmumus un skaidros ar to saistītās atšķirības sertifikācijas prasībās. Pagaidām, nav zināma ēdināšanas iestāde, kura sanems šo sertifikātu.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē paredzamā ledus skulptūru izstāde Jēkabpilī Sēlu setā atcelta laika apstākļu deļ. Straujais atkusnis ir atņēmis jēkabpiliešiem cerību skatīt šo izstādi mūsu poilsetā. Jau ziņots, ka šiga ledusskulptūru festivāla tēma bija Brīnumzeme un tajā piedalījās 30 mākslinieki no 8 valstīm. Kopumā festivālā tika izmantotas vairāk nekā 70 tonnas ledus.

Ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā vakar spēlē veicās Jēkabpils basketbola klubam? Kā reaģējuši pasažieru pārvadātāji uz AuirBaltic paziņojumu par tiešo reisu atklāšanu starp lidostu un Latvijas lielākajām piklsētām? Un Cik daudz trotila vakar atrasts kādā dzīvojamā mājā Rīgā?

Valsts prezidents Andris Bērziņš, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Ministru prezidente Laimdota Straujuma sveic brāļus Šicus ar bronzas medaļas iegūšanu kamaniņu sporta divnieku sacensībās XXII Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos. Prezidents novēl Andrim un Jurim Šiciem, viņu treneriem un visiem, kuru pašaizliedzīgais un mērķtiecīgais darbs veicināja olimpisko panākumu sasniegšanu, arī turpmāk tikpat stipru gribasspēku, ticību sev un saviem spēkiem, veiksmi un panākumus.

Latvijas klubs "Jēkabpils" Baltijas Basketbola līgas regulārā čempionāta mačā vakar savā laukumā ar 77:76 pagarinājumā pieveica savas apakšgrupas vadošo komandu Tamperes "Pyrinto" no Somijas. Līdz ar to, Jēkabpils komandas pārtrauca "Pyrinto" vienības četru uzvarētu spēļu sēriju turnīrā.

 

Turpinām ziņas

Labklājības ministrijai visiem "černobiliešiem" būtu jāsamaksā gan pensija, gan atlīdzība par kaitējumu veselībai, šādu viedokli paudis Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Armands Augustāns. TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka ministrija ilgus gadus bija atteikusies Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanā iesaistītajiem maksāt gan vecuma pensiju, gan arī atlīdzību par veselībai nodarīto kaitējumu, kā to paredz likums. Kopējais "černobiliešu" - vecuma pensionāru un invalīdu - skaits pašlaik ir 2 tūkstoši 954 cilvēki.

 

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija ir "dziļā neizpratnē" par vakar publicēto informāciju, ka Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" nodarbosies ar pakalpojumu sniegšanu pasažieru pārvadājumos ar autobusiem. Asažieru pārvadātāji uzskata, ka tas ietekmēs starppilsētu pārvadājumu biznesu, jo, nenoliedzami, daļa pasažieru, kas šobrīd izmanto aviācijas pakalpojumus, nokļūšanai lidostā izmanto sabiedrisko transportu. Tāpat arī tiek norādīts, ka šobrīd būtiskais jautājums ir tas, uz kāda tiesiska pamata šādi pārvadājumi tiek organizēti, jo pašlaik nevar gūt priekšstatu par to, vai tie būs regulāri, neregulāri vai transfēri. Pasažieru pārvadātāju asociācija vērsīsies Satiksmes ministrijā, lai rastu skaidrojumu saistībā ar radušos situāciju.

 

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments 11.februārī atcēla apelācijas instances spriedumu, ar kuru trim vīriešiem par vairāku uzņēmēju pasūtījuma slepkavībām un kādreizējā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu tika piespriests mūža ieslodzījums. Šajā lietā tika apsūdzēts Mārtiņš Putniņš un Lietuvas pilsoņi Edgars Krogerta un Sergejs Markevičus. Arī informācija Tiesu informatīvajā sistēmā liecina, ka spriedums ir atcelts pilnīgi un lieta nosūtāma jaunai iztiesāšanai.

 

Jau ziņots, ka Putniņš apsūdzēts par uzņēmēju – Genādija Peredeļska Rīgā, Gata Aišpura Jēkabpilī un Aigara Lūša Priedkalnē - slepkavību organizēšanu, bet Markevičus un Krogerts - par šo slepkavību izpildīšanu. Visi trīs apsūdzētie tiesā savu vainu noliedza.

Un vēl

Vakar pēcpusdienā Rīgā, Ģertrūdes ielā, kādas dzīvojamās mājas bēniņos atrasti apmēram pieci kilogrami trotilam līdzīgas vielas. Notikuma vietā policijas darbinieki atklāja, ka remontdarbu laikā ēkas bēniņos atrastas, iespējams, trotila briketes, kuru kopējais svars varētu būt pieci kilogrami. Par notikušo Rīgas Centra iecirkņa darbinieki ir sākuši kriminālprocesu. Policija veiks vairākas ekspertīzes, kā arī tiks skaidrota trotila izcelsme un iespējamais īpašnieks.

 

Ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc tiek atklāta darba drošībai veltīta kampaņa? Kādus auto zagļi iecienījuši visvairāk? Un Kāpēc šodien svin Pasaules radio dienu?

Apledojuma un dažviet sniega dēļ apgrūtināta braukšana pa valsts un reģionālajiem autoceļiem ir visā Latvijas teritorijā, liecina ceļu uzturētāju "Latvijas valsts ceļi" informācija.Virzienā uz Latgali apgrūtināta braukšana ir uz autoceļiem Jēkabpils - Rēzekne - Ludza - Krievijas robeža (Terehova), Pļaviņas – Gulbene. Pa reģionālas nozīmes ceļiem šorīt apgrūtināti braukšanas apstākļi ir arī Rīgas, Aizkraukles, Jēkabpils un Preiļu apkārtnēs.

 

Šodien Berga bazāra "Birojnīcā" Rīgā tiks atklāta darba drošībai veltīta kampaņa "Strādā vesels!". Viens no kampaņas mērķiem ir pārliecināt darba devējus un nodarbinātos, ka darba drošības un veselības pasākumi nav tikai birokrātija, argumentējot to ar konkrētiem, izmērāmiem ekonomiskajiem un sociālajiem zaudējumiem slimošanas, ilgstošas slimošanas vai invaliditātes dēļ.

 

Turpinām ziņas

Vairāki Krievijas Valsts domes deputāti pauduši neapmierinātību ar ierosinājumu Latvijā kriminalizēt padomju okupācijas noliegšanu. Saeimas Juridiskā komisija otrdien virzīšanai trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas paredz sodīt arī ar brīvības atņemšanu par PSRS vai nacistiskās Vācijas pret Latviju īstenotās agresijas publisku noliegšanu, attaisnošanu, slavināšanu vai ļaunprātīgu, rupju vai aizvainojošu apšaubīšanu. Krievijas Valsts domes Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs paziņojis, ka attiecīgais likumprojekts uzskatāms par "nacisma un tā atbalstītāju politisku reabilitāciju un Otrā pasaules kara iznākuma pārskatīšanu". Sašutumu paudis arī odiozais Krievijas politiķis Vladimirs Žirinovskis, pieprasot atsaukt Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu. Tikmēr Krievijas Valsts domes Ārlietu komitejas priekšsēdētājs arī izteicis ierosinājumu ar likumu aizsargāt Krievijas vēsturi un tās viedokli par vēsturiskajiem notikumiem.

 

Pieaug to Latvijas pilsoņu skaits, kuri ir apmierināti ar dzīvi, liecina 2013.gada rudenī veiktās aptaujas "Eirobarometrs 80" rezultāti. Kopumā ar dzīvi apmierināto Latvijas pilsoņu skaits kopš 2013.gada pavasara aptaujas nav mainījies - ar dzīvi ir apmierināti 68% aptaujāto -, bet ir novērots, ka Latvijas iedzīvotāju apmierinātības ar dzīvi rādītājiem ir tendence pieaugt.

 

Tāpat kā iepriekšējos gados, pērn zagļu visapdraudētākās bija "Volkswagen", "Audi", "Toyota", BMW un "Honda" markas automašīnas, liecina Valsts policijas sniegtā informācija. Tāpat pērn bija vērojama vērtīgāku automašīnu - "Land Rover", "Honda CRV" un "Toyota Land Cruiser" - zādzību turpināšanās. Pēc policijas rīcībā esošajām ziņām, zādzībaS veic Latvijas organizētās noziedzīgās grupas ar mērķi atdod tās īpašniekiem pret atlīdzību, izjaukt rezerves daļās vai realizēt Lietuvā.

Un vēl

Šodien UNESCO aicina atzīmēt Pasaules radio dienu, tās mērķis ir atgādināt sabiedrībai radio īpašo nozīmi informācijas pieejamības nodrošināšanā. Šogad UNESCO Pasaules radio dienā aicina pievērsties dzimumu līdztiesībai un sieviešu iespējām izpausties, pateicoties tieši radio. UNESCO dalībvalstis aicinātas izcelt personības, kurām bijusi nozīmīga loma radio attīstībā, kuras bijušas iedvesmas avots vai devušas ieguldījumu sabiedrības viedokļa pārstāvībā. 13.februāris kā Pasaules radio dienas datums izvēlēts tāpēc, ka šajā dienā 1946.gadā tika dibināts Apvienoto Nāciju radio.

 

Ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -`15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Jēkabpils domes deputāti vērtē ideju ministrijas pārcelt no Rīgas uz reģionu pilsētām? Kāda ir saslimstība ar gripu Jēkabpilī? Un Kāpēc izveidota Latvijas valsts universitātes Dabas zinātņu un matemātikas mobilā klase?

 

Latvijā atkal atsākusies diskusija par to, ka nav pareizi visu valdības darbu koncentrēt tikai Rīgā, kas jau tā kļuvusi bezmaz par valsti valstī. Tādēļ izskanējis priekšlikums, kas bija aktuāls jau deviņdesmito gadu sākumā – ministrijas izvietot nevis galvaspilsētā, bet gan dažādās reģionu pilsētās. Par to, vai vajadzētu īstenot šādu ideju un kā tas varētu ietekmēt dzīvi reģionos, Radio1 savas domas izteica Jēkabpils domes deputāti:

Kristīne Ozola: 00:04-00:20, 00:26-00:35 (nr.2), Kaspars Skruzmans: 00:40-01:34 (nr.2), Andris Rutko: 00:09-00:48 (nr.3) un Jānis Raščevskis: 00:17-00:51 (nr.4).

Arī citās pašvaldībās viedokļi par ministriju pārcelšanu ir atšķirīgi. Dažās pašvaldībās to uzskata par diskusijas vērtu priekšlikumu, bet citās noraida.

 

Turpinām ziņas

 

Gripa Latvijā šogad varētu nesasniegt epidēmijas apmērus, bet, ja tā tomēr notiks, tad epidēmijas periods nebūs ilgs. Slimību profilakses un kontroles centra direktore Inga Šmate norāda, ka šogad Latvijā cirkulē tas pats gripas vīruss, kas pērn. Pagājušajā sezonā tas bija bija pilnīgi "svaigs" vīruss un parasti šādās reizēs ar to saslimst daudz cilvēku, kā tas arī notika. Gripas monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā pie ģimenes ārstiem vērsušies 14 pacienti, kuriem konstatēta gripa - par astoņiem cilvēkiem vairāk nekā nedēļu iepriekš. Savukārt slimnīcās nogādāti trīs cilvēki ar gripu un trīs ar gripas izraisītu pneimoniju. Visvairāk slimojuši bērni vecumā līdz 14 gadiem. Augstākā saslimstība reģistrēta Liepājā un Rēzeknē, bet zemākā Jēkabpilī.

 

"Latvijas Dzelzceļš" noslēdzis līgumu ar Polijas uzņēmumu "Track Tec" par dzelzsbetona gulšņu piegādi deviņu miljonu eiro apmērā. Līgums slēgts, īstenojot vērienīgu Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstītu sliežu ceļu rekonstrukcijas projektu. Plānots līdz nākamā gada beigām Austrumu-Rietumu dzelzceļa koridorā atjaunot sliežu ceļus vairāk nekā 90 kilometru garumā. Sliežu ceļu rekonstrukcijas darbus paredzēts veikt vairākās pilsētu un novadu pašvaldību teritorijās, tajā skaitā arī - Kokneses, Krustpils un Jēkabpils.

 

Pērn novembrī - tikko kā Latvijā cenas bija jānorāda ne tikai latos, bet arī eiro -, salīdzinot ar situāciju pirms pusgada, par desmit procentpunktiem audzis iedzīvotāju satraukums par cenu kāpumu, liecina jaunākais Eiropas Komisijas socioloģisko pētījumu centra Eurobarometer 80 pētījums. Gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā cenu pieaugums tiek minēta kā trešā no būtiskākajām problēmām, ar kuru patlaban saskaras Latvija. Ja pērn pavasarī par inflāciju satraucās 16% iedzīvotāju, tad rudenī - jau vairāk nekā ceturtā daļa jeb 26%. Kā būtiskākās problēmas valstī vēl aizvien tiek minēts bezdarbs un ekonomiskā situācija.

 

Un vēl

 

Latvijas Universitātes Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra telpās, Fizikas un matemātikas fakultātē, nākamnedēļ, 18.februārī, atklās mobilu, universālu un mūsdienīgi aprīkotu mācību klasi, kuras aprīkojums ir viegli pārvietojams un tiks izmantots nodarbībās skolēniem, skolotājiem un studentiem ne tikai universitātē, bet visā Latvijā. Mācību klase aprīkota ar informācijas tehnoloģijām - interaktīvo tāfeli, personālajiem datoriem, digitālajām mērierīcēm, planšetdatoriem un balsošanas sistēmu, plašu klāstu mācību spēlēm skolēniem un metodiskajiem materiāliem skolotājiem, kā arī ar dažādiem eksponātiem praktiskiem eksperimentiem un pētniecībai.

 

Jēkabpils novada ziņas pulksten 16.00 – 19.00

 

Jēkabpils novada domes sēdē deputāti apstiprināja pašvaldības 2014.gada pamatbudžetu ieņēmumos - 4 miljoni 65 tūkstoši 123 eiro, kas ir par 574 tūkstoši 57 eiro jeb 12,4% mazāk nekā iepriekšējā budžeta gadā, bet izdevumos - 4 miljoni 728 tūkstoši 213 eiro, kas ir par 479 tūkstoši 23 eiro jeb 9,2% mazāk nekā pagājušajā gadā. Starpību starp ieņēmumiem un izdevumiem plānots segt no līdzekļu atlikuma uz gada beigām un kredītlīdzekļiem.

 

 

Budžeta ieņēmumu lielāko daļu veido: transferti - 1 miljons 832 tūkstoši 39 eiro, ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa - 1 miljons 466 tūkstoši 401 eiro, ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa - 294 tūkstoši 845 eiro, maksas pakalpojumi un citi pašu ieņēmumi un nenodokļu ieņēmumi.

Savukārt lielākie budžeta izdevumi paredzēti: mūsdienu prasībām atbilstošas izglītības pieejamības nodrošināšanai un attīstībai - 1 miljons 696 tūkstoši 106 eiro, izpildvaras uzturēšanai - 683 tūkstoši 267 eiro, kultūras infrastruktūras un kultūrvides attīstībai un sporta attīstībai - 570 tūkstoši 77 eiro, mājokļu attīstībai - 482 tūkstoši 93 eiro, sociālo pakalpojumu infrastruktūras attīstībai un nodrošināšanai - 566 tūkstoši 473 eiro.

Pašvaldības 2014.gada speciālais budžets apstiprināts ieņēmumos - 273 806 eiro, izdevumos - 360 598 eiro.

 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldības informatīvais izdevums ‘’Ļaudis un darbi’’ izsludina foto konkursu par tēmu ‘’Interesantākie mirkļi Jēkabpils novadā’’. Aicināts ikviens, kam ir pieejams fotoaparāts, vai mobilais telefons ar fotografēšanas funkciju iesūtīt savas fotogrāfijas, kas uzņemtas Jēkabpils novadā. Tas var būt gan dabas skats, gan kadrs no kāda pasākuma, gan kāda celtne, izdarības ar draugiem vai notikums iz dzīves. Jebkas, ko gribētos, lai redz arī citi. Fotogrāfijas sūtīt uz e-pastu kaspars.selis@gmail.com ar norādi ‘’foto konkursam’’, norādot fotogrāfijas autoru, fotogrāfijas uzņemšanas vietu, pēc iespējas precīzāku uzņemšanas laiku un kādu komentāru par attēlā redzamo. Iesūtāmo fotogrāfiju skaits – neierobežots. No iesūtītajām fotogrāfijām tiks veidota foto izstāde, kā arī labākās iesūtītās fotogrāfijas tiks publicētas novada avīzītē ‘’Ļaudis un darbi’’, novada mājaslapā www.jekabpilsnovads.lv, kā arī draugiem.lv lapā - http://www.draugiem.lv/jekabpils-novads/ .

 

Janvāra beigās Jēkabpils novadā tika iedibināta jauna tradīcija – jauniešu tikšanās ar pašvaldības vadītājiem un citiem speciālistiem. Jau pagājušā gada rudenī gan ar novada avīzes starpniecību, gan elektroniski tika aicināti pieteikties jaunieši līdz 30 gadu vecumam, kuri jau darbojas savās un vecāku saimniecībās, kā arī tie, kuri jau uzsākuši savu uzņēmējdarbību, vai tikai vēl lolo ideju ko uzsākt. Protams, arī tie, kuri vēl nezina, ko īsti darīt. Uz pirmo tikšanos atnāca 20 esošie un topošie uzņēmēji no visiem pagastiem. Pēc novada pašvaldības priekšsēdētāja Edvīna Meņķa un izpilddirektora Jāņa Subatiņa iepazīstināšanas ar darba iespējām un uzņēmējdarbības uzsākšanas dažādām idejām novada teritorijā, sekoja bankas ,,Altum’’ pārstāvju prezentācija un piedāvājums atbalstam tieši darbības uzsākšanai un attīstībai. Nākamā tikšanās paredzēta maijā.

 

Un vēl

 

Rīt, 14.februārī pulksten astoņos vakarā Dignājas skolas zālē pašdarbnieku gada pasākums-karnevāls "Zirga gada karnevāls" kopā ar grupu "Viesturs & CO".

 

 

Sestdien, 15.februārī plkst. 19.00 Ābeļu Tautas namā Valentīndienai veltīts koncerts „Mīlestības pinekļos...” Piedalās Ābeļu Tautas nama pašdarbības kolektīvi – vidējās paaufdzes deju kolektīvs „Kaupre”, sieviešu vokālais ansamblis „Elēģija”, Eiropas deju kopa „Ābelietes” u.c.Bet no pulksten 21.00 Valentīndienas mīlestības ballīte kopā ar grupu „Pēc pusnakts”

 

 

Savukārt Dunavas pagasta tradīciju zālē sestdien pulksten sešos vakarā notiks pasākums jauniešiem - “Krāsas”. Tajā - interesanti priekšnesumi, negaidītas diskusijas, aktīvi cilvēki. No pulksten 21 balle ar grupu Starpbrīdis.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās kl;ausieties: Kādu vietu konkursā ieguvis Jēkabpils autobusu parks? Kāda jauna pieeja noteikta ar likumu cīņā pret vardarbību ģimenē? Un Kur šogad jau tecina bērzu sulas?

Konkursa “Drošākais uzņēmuma autoparks 2013” finālā iekļuva un ceturto vietu pasažieru pārvadātāju grupā ieguva Jēkabpils autobusu parks. Kā iepriekš sarunā ar Radio1 sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdetājs Jānis Ščerbickis, uzņēmumus vērtēja trīs kategorijās: kravas vai speciālā pielietojuma autoparki, zemāka riska autoparki un pasažieru pārvadātāji. Pirmajā grupā uzvarētājs ir SIA «Kurbads un Ko», otrajā — AS «Latvijas gāze», bet par labāko pasažieru pārvadātāju atzīts SIA «Ventspils reiss». Otrajā vietā ir SIA «VTU Valmiera», trešie — SIA «Jelgavas autobusu parks», bet ceturtajā vietā — SIA «Jēkabpils autobusu parks». Kopumā finālā piedalījās 12 uzņēmumi. Galvenā balva ir drošas braukšanas mācības Austrijā diviem uzvarējušā uzņēmuma autovadītājiem.

Par labāko darba devēju pērn Latvijā atzīts "Latvenergo", šodien pavēstīja interneta personāla atlases kompānija "CV-Online Latvia". Pagājušā gada labāko darba devēju saraksta trijniekā iekļuvusi arī SIA "Latvijas Mobilais telefons", kas ieņem otro vietu, bet trešajā vietā ierindojusies SIA "Lattelecom". Kā liecina aptaujas rezultāti, visstraujāko kritumu 50 labāko darba devēju sarakstā piedzīvoja SIA "Maxima Latvija", noslīdot par 24 vietām - no 18.vietas 2012.gadā līdz 42.vietai pērn. Bet straujāko kāpumu 50 labāko darba devēju sarakstā pērn piedzīvoja SIA "DHL Latvia", sarakstā pakāpjoties par 14 vietām - no 39.vietas 2012.gadā līdz 25.vietai pērn.

Turpinām ziņas

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien izskatīšanai otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Enerģētikas likumā, paredzot pakāpenisku gāzes tirgus atvēršanu līdz 2017.gada aprīlim. Saskaņā ar Saeimas komisijas atbalstīto likuma redakciju sadalīšana varētu notikt arī ātrāk, ja izpildīsies viens no diviem nosacījumiem - Latvijas dabasgāzes sistēma būs tieši savienota ar jebkuras Eiropas Savienības dalībvalsts, starpsavienoto dabasgāzes sistēmu, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju, vai arī tad, ja dominējošā piegādātāja daļa kopējā Latvijas dabasgāzes patēriņa nodrošināšanā būs mazāka par 75%. Pašreizējā infrastruktūra un dabasgāzes nozares darbības nosacījumi Krievijā izslēdz citas dabasgāzes piegādes iespējas Latvijai.

Saeima šodien, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz personu pret vardarbību aizsargāt arī civilprocesa ietvaros. Turpmāk ģimenēs, kurās notiek vardarbība, mājoklis būs jāatstāj varmākam, nevis viņa upuriem. Tiesai šādās situācijās būs jārīkojas nekavējoties, ne vēlāk kā nākamajā dienā lemjot par noteiktiem ierobežojumiem vardarbības veicējam. Piemēram, nosakot aizliegumu tuvoties cietušajam un kopīgajam mājoklim. Grozījumi Civilprocesa likumā stāsies spēkā šā gada 31.martā.

Profesija ar augstāko vidējo stundas likmi atbilstoši profesiju klasifikatoram ir gaisa kuģa kapteinis, kurš vidēji stundā nopelna 30,24 eiro, turpretī zemākā - prāvestam, kuram vidējā stundas likme ir 1,83 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienesta sagatavotais analītiskais apraksts par profesijām. VID apkopotā informācija liecina, ka profesiju pamatgrupas, kurās ir lielākais darba vietu skaits, ir "Vecākie speciālisti", kurā ir 123 tūkstoši 660 darba vietas, “Pakalpojumu un tirdzniecības darbinieki", kurā darba vietu skaits ir 118 tūkstoši 950, un "Speciālisti" ar 96 tūkstoši 270 darba vietām. Augstākā vidējā stundas likme ir darba vietās, kuras ir pamatgrupā "Vadītāji", - 8,71 eiro stundā. Zemākā vidējā stundas likme ir darba vietās pamatgrupā "Vienkāršākās profesijas" - 2,85 eiro stundā, turklāt šajā pamatgrupā ir piektais lielākais darba vietu skaits.

Un vēl

Kaut arī parasti par sulu laiku dēvējam aprīli un siltos pavasaros kādu sulas malku var nobaudīt jau marta beigās, Salas pagasta Sakas salas «Reiņu» mājās sulu laiks jau sācies februāra vidū, šodien raksta laikraksts Brīvā Daugava. Mājas saimnieks Ilmārs Boļšaks pirmās kļavu sulas nobaudījis jau februāra pirmajā nedēļā. Zeme kailsala nedēļās janvārī sasalusi vismaz metra dziļumā un vairāk. Tāpēc sulu tecēšana nudien šķietot brīnums.  «Reiņi» at­rodas pašā Daugavas krastā, ap mājvietu ir daudz lielu vecu kļavu, kas katru gadu ļaujot nobaudīt saldo gardo sulu.

Atstājiet komentāru