2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 14.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 14.februārī

Ziņas pulksten 7.00 – 8.00

 

Radio1 ziņās lasiet: Ko šodien mīlētāju dienā piedāvā Jēkabpils vēstures muzejs Krustpils pils? Kur šodien tiks atklāta gada vērienīgākā elektromateriālu izstāde? Un Kas ir visiecienītākā vieta Valentīndienas dāvanu iegādē?

 

Šodien ir 14.februāris – Svētā Valentīna diena jeb sarunvalodā vienkārši Valentīna diena. Tie ir mīlestības svētki, kas katru gadu tiek svinēti 14.februārī. Šajā dienā mīļotie cilvēki ar apsveikumiem un dāvanām pastiprināti pauž savu mīlestību vienam pret otru. Visticamāk Valentīna diena ir nosaukta par godu priesterim, kas bija moceklis aptuveni 270. gadā. Saskaņā ar leģendu, priesteris rakstīja vēstules cietuma uzrauga meitai, ar kuru viņš bija sadraudzējies un kurā bija iemīlējies. Vēstules viņš esot parakstījis ar frāzi "no Tava Valentīna". Svētku pirmsākumi tiek saistīti ar romiešu svētkiem Luperkālijām, kas svinēti februāra vidū un kurus 5.gadsimta beigās pāvests Gelasijs I pārdēvēja par Svētā Valentīna dienu. Aptuveni 14. gadsimtā Svētā Valentīna diena kļuva par romantikas dienu un ieguva tradīcijas, kas vairāk līdzinās mūsdienu Svētās Valentīna dienas svinēšanas tradīcijām.

 

Krustpils pils aicina Valentīndienas vakarā izbaudīt pils īpašo mistikas, vēsturisko mīklu un romantikas auru. Šodien muzejs strādās garākas darba stundas - pils būs atvērta līdz pat pulksten astoņiem vakarā. Mīlestības svētku svinētājus gaidīs sirsnīgi pārsteigumi.

 

Šodien pulksten astoņos vakarā Dignājas skolas zālē notiks pašdarbnieku gada pasākums - "Zirga gada karnevāls" kopā ar grupu "Viesturs & CO". Dignājieši un pagasta viesi uz pasākumu aicināti ierasties maskās.

 

Turpinām ziņas

 

Atsaucoties Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas uzaicinājumam, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, šodien dosies uz Kurzemi, lai tiktos ar lielāko tās puses lauksaimniecības kooperatīvo sabiedrību "Durbes grauds" un "Dzēse" zemniekiem. Tikšanās reizē Kalniete skaidros Eiropas Parlamenta pieņemtos lēmumus par Kopējās lauksaimniecības politikas reformu un Eiropas Savienības budžetu 2014.-2020.gadam.

 

Šodien Rīgā, Ķīpsalas hallē, notiks tradicionālā elektromateriālu izstāde SLO "Ziemas Diena 2014". Šogad izstāde varētu pārspēt līdzīgus pēdējo gadu pasākumus, piedāvājot saviem apmeklētājiem klātienē tikties ar vairāk nekā 60 pasaulē pazīstamu ražotāju pārstāvjiem, 12 tematiskos seminārus, kā arī produktīvu komunikāciju ar jomas profesionāļiem. Izstāde tiek organizēta katru gadu un šodien elektromateriālu ražotāji no visas pasaules tiksies ar saviem Latvijas klientiem, partneriem un visiem, kurus interesē šī elektromontāžas joma.

Un vēl

 

Lielveikali ir viena no iecienītākajām vietām Valentīndienas dāvanu iegādei, jo lielākā dala aptaujāto cilvēku jeb 60 procenti Valentīndienas dāvanas plāno iegādāties lielveikalos - par to liecina nacionālā mazumtirgotāja ELVI veiktā internetaptauja. 60% respondentu norādījuši, ka 14.februārim paredzētās dāvanas plāno iegādāties lielveikalos, savukārt 14% - pārsteigumus mīļotajiem cilvēkiem izgatavos paši, piemēram, izcepot torti. Lielākoties Valentīndienas dāvanu iegādei aptaujas dalībnieki plāno tērēt līdz 15 eiro. Uz jautājumu, kuram Latvijā pazīstamajam cilvēkam respondenti šajā gadā vēlētos pasniegt Valentīndienas dāvanu vai nosūtīt sveicienu, visvairāk aptaujāto norādījuši Donu, Ģirtu Ķesteri, Lauri Reiniku, Sandi Ozoliņu un Renāru Kauperu.

 

Ziņas pulksten 9.00 – 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kāda ir alga par bronzas medaļas izcīnīšanu? Kā policistiem Bauskā izdevies aizturēt starptautiskā meklēšanā izsludinātu noziedznieku? Un Kā noritēs Eirpoas parlamenta vēlēšanas?

 

Latvijas kamaniņu sporta stafetes komanda vakar izcīnīja trešo vietu Soču olimpiskajās spēlēs, atnesot valstij otro godalgu šajā Olimpiādē. Latviju šajās sacensībās pārstāvēja Elīza Tīruma, Mārtiņš Rubenis, kā arī brāļi Andris un Juris Šici, kuri dienu iepriekš paši tika pie olimpiskās bronzas. Ja Šiciem un komandai medaļas olimpiskajā parkā pasniegs šovakar.

 

Brāļi Andris un Juris Šici par bronzas medaļas iegūšanu kamaniņu sporta divnieku sacensībās XXII Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos katrs varētu saņemt naudas balvu līdz 38 tūkstoši 418 eiro pirms nodokļu nomaksas. Kā ziņots, trešdien brāļi Šici ieguva Latvijai pirmo medaļu Soču olimpiskajās spēlēs, turklāt karjerā tā viņiem ir jau otrā godalga, jo pirms četriem gadiem Vankūverā viņi tika pie olimpiskā sudraba.

 

Turpinām ziņas

Bauskā par kukuļdošanu aizturēts 1975.gadā dzimis Lietuvas pilsonis, kurš, kā vēlāk atklājies, atrodas Interpola meklēšanā un kuru meklē arī Ukrainas valsts iestādes saistībā ar narkotikām. Aizturēšanu veica Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas patruļdienesta darbinieki. 39 gadus vecais vīrietis vadot transportlīdzekli bija pārkāpis atļauto braukšanas ātrumu. Lai netiktu noformēts administratīvais pārkāpuma protokols, mēģinājis iedot policistiem 200 eiro, kāpēc arī tika aizturēts un ietots īslaicīgā aizturēšanas vietā.

 

Dzelzceļa līniju likvidācija bija viena no lielākajām kļūdām, kas tikušas pieļautas Latvijā, un jau tuvākajā laikā tā ir jārisina, ja vēlamies saglabāt Latvijas lauku un mazo pilsētu attīstību, vakar darba vizītē Limbažu novadā izteicās Valsts prezidents Andris Bērziņš.Viņš vizītes laikā tikās ar Limbažu iedzīvotājiem, kuri uzdeva jautājumus par slēgto dzelzceļa līniju turpmāko izmantošanu.

Latvijas algas Eiropas valstu algu līmenim varētu pietuvoties pēc desmit gadiem norāda Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka. Viņa atgādināja, ka par to, lai algas sasniegtu Eiropas līmeni, jārūpējas Latvijas valdībai. Lai šīs prognozes piepildītos, galvenais, lai Latvija uzturētu labu attīstības tempu.

Un vēl

Līdz Eiropas Parlamentavēlēšanām Latvijā atlikušas vien 100 dienas - sestdien, 24.maijā arī Latvijas pilsoņiem būs iespēja izteikt savu viedokli, kuriem no Latvijas kandidātiem uz turpmākajiem pieciem gadiem uzticēt kādu no astoņām deputāta vietām. Katrs balsstiesīgais pilsonis vēlēšanām būs iekļauts noteikta iecirkņa vēlētāju sarakstā, un drīkstēs balsot tikai šajā vēlēšanu iecirknī. Eiropas Savienības valstīs vēlēšanas notiks atšķirīgos datumos no 22. līdz 25.maijam, bet Latvijā tās notiks 24.maijā. Vēlēšanu rezultātus gan visās valstīs paziņos vienlaicīgi - provizoriskie rezultāti būs zināmi jau 25.maija vakarā, bet oficiālie rezultāti - līdz 6.jūnijam.

Ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik bieži Latvijā tiek viltots eiro? Kuri lauksaimniecības darbinieki ir nodarbināti visvairāk? Un Kāpēc arodbiedrības varētu sakt protestu akcijas?

Eiro viltošanas gadījumu skaits Latvijā nav tik liels, kā bija gaidīts pēc minētās valūtas ieviešanas šā gada sākumā, atzīst Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Viņš norāda, ka iespējams, tas ir pateicoties stingrās policijas kontrolei, kas tika sākta jau pagājušajā gadā, jo mēģinājumi norēķināties ar viltotiem eiro tirdzniecības vietās vispār neesot konstatēti. Tomēr policijas priekšnieks atklāja, ka viltotu eiro apgrozīšana visbiežāk izplatīta individuālos norēķināšanās gadījumos. Ir bijuši gadījumi, kad cilvēks norēķinājies ar eiro, to bija ielicis konvertā, bet, tikai pēc tam rūpīgi apskatot naudaszīmes, tika secināts, ka tās ir viltotas.

 

Pērn Latvijas meža nozares eksporta kopējā vērtība sasniegusi 1,8 miljardus eiro, kas ir 10% pieaugums salīdzinājumā ar 2012.gadu, liecina Zemkopības ministrijas Meža resursu departamenta dati. Savukārt koksne un tās produkcija eksportēta 1,6 miljardu eiro vērtībā, kas ir par 10,1% vairāk nekā 2012.gadā. Lielāko eksporta īpatsvaru veidojuši zāģmateriāli un apaļkoki. Savukārt lielākie eksporta tirgi Latvijas meža nozares produkcijai bijuši Lielbritānija, Zviedrija un Vācija.

 

Valsts kontroles revīzijā izteiktie pārmetumi par plānošanas reģionu darbības lietderību ir iespēja pievērst lielāku uzmanību plānošanas reģioniem un beidzot tiem deleģēt vairāk pārvaldības un plānošanas funkciju, uzskata Rīgas plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs un Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs. Jau ziņots, ka Valsts kontrole pēc revīzijas ir paziņojusi, ka plānošanas reģioniem ik gadu tiek piešķirti 19 miljoni eiro, taču plānošanas reģioni tiem uzticētos uzdevumus mēģina pildīt, bet darbības tiek imitētas.

 

Turpinām ziņas

Lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības profesiju grupā augstākā vidējā stundas likme ir mājputnu audzētājiem, bet zemākā - lopkopjiem, liecina Valsts ieņēmumu dienesta sagatavotais analītiskais apraksts par profesijām. Šajā grupā nodarbināti 4 tūkstoši 732 cilvēki jeb 0,7% no kopējā darba vietu skaita. Vidējais nostrādāto stundu skaits šajā profesiju grupā mēnesī ir 125 stundas, bet vidējā stundas likme grupā ir 3,52 eiro.

 

Latvijā ir iespējams iegūt pasaules līmeņa izglītību un braukšanu mācīties uz ārzemēm masveidā izvērst nav vajadzības, intervijā "Rietumu Radio" sacīja Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Juris Ekmanis. Viņš uzsver, ka Latvijā ir pietiekami daudz labu programmu un arī lielas iespējas pievērsties zinātniskajam darbam. Ekmanis norāda, ka daudzās Eiropas Savienības valstīs izglītības iegūšana ir tikai šķietami lēta, jo uzturēšanās attiecīgajā pilsētā un augstskolā izmaksā "nebūt ne lēti".

Un vēl

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība varētu rīkot protesta akcijas, iestājoties pret vairumu plānoto likumdošanas izmaiņu, kas, viņuprāt, apdraud darbinieku tiesības un iedzīvotāju labklājību. Arodbiedrību pārstāvji norāda, ka darbinieku tiesību apdraudējums Latvijā pieņēmis kritiskus apmērus un turpina pieaugt ar sniega bumbas efektu. To spilgti apliecina likumprojekts "Valsts dienesta likums", dažas, bet ļoti būtiskas ieceres grozījumos Darba likumā un plānotais jaunais veselības aprūpes finansējuma modelis. Arodbiedrību pārstāvji atzīmē, ka pēc daudziem labklājības rādītājiem Latvija ir gandrīz pēdējā valsts Eiropas Savienībā, nabadzības līmeņa ziņā Latvija atrodas trešajā vietā no beigām, aiz sevis atstājot vien Bulgāriju un Rumāniju.

 

Ziņas pulksten 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā jēkabpilieši saka Valentīndienas rītu – ar īgņošanos vai smaidu? Kad uz Latvijas ceļiem parādīsies pārvietojamie radari? Un Cik daudz Latvijas iedzīvotāju svin valentīndienu?

 

Šodien Valentīndienā jeb visu mīlētāju dienā daudz tiek runāts par savstarpējām attiecībām, jo tieši spēja saprasties, sadzīvot, uzklausīt otru un rast kompromisu ir pamatā tam vai tās būs ilgstošas vai īslaicīgas. Savukārt attiecības mēs veidojam – stiprinām vai graujam ik dienu, darot savus ierastos darbus. Mēdz teikt, kāds būs rīts – tāda arī diena, svarīgi, lai rīts nesākas ar ķildām un īgņošanos, bet gan ar smaidu un labiem vārdiem. Tāpēc sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām, kas, viņuprāt, no rītiem ir labākā omā vīrieši vai sievietes un kāpēc? Viedokļus izteica Vilnis, Elza, Biruta un Inese.

VIEDOKĻI AUDIO

Jēkabpiliešu sniegtās atbildes liecina, ka rīts ikvienam sākas līdzīgi – gan vīriešiem, gan sievietēm un gan vieni gan otri prot no ritiem gan īgņoties, gan smaidīt. Tāpēc tikai no mums ir atkarīgs, kā mēs šo dienu sākam – ar īgņošanos vai smaidu. Ja sākam dienu uz npozitīvas nots, tā noteikti būs veiksmīga gan darbos, gan attiecībās..

 

Turpinām ziņas

 

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete ir nosūtījusi vēstuli ASV prezidentam Barakam Obamam, kurā izsaka savu neizpratni par to, ka Virdžīnijas pavalstī ir uzstādīts diktatora Josifa Staļina piemineklis. Šis piemineklis pirms dažiem gadiem ir pievienots agrāk celtajam memoriālam, kurš veltīts sabiedroto karavīriem, kuri cīnījās un krita Normandijas krastos 1944.gadā. Savā vēstulē Kalniete atgādina ASV prezidentam, ka Staļins ir vainīgs miljoniem cilvēku nāvē visā pasaulē un, kaut arī viņa vadībā Padomju Savienība palīdzēja sakaut nacistisko Vāciju, tas nekādi nemazina Staļina režīma pastrādātās zvērības pret nevainīgiem cilvēkiem Padomju Savienībā, Austrumeiropas un Baltijas valstīs.

 

Valsts policijas rīcībā esošie četri pārvietojamie fotoradari savu darbu uz Latvijas ceļiem atsāks pavasarī. Paredzēts, ka līdz tam tiks pabeigta esošo datu bāzu un programmatūras pielāgošana jaunajām likuma prasībām. Pērn 26.decembrī stājās spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā. Izmaiņas paredz, ka turpmāk transportlīdzekļa īpašniekam, ja tas nav vadījis transportlīdzekli fotoradara fiksēta pārkāpuma brīdī, ir tiesības lēmumu par administratīvā soda piemērošanu apstrīdēt augstākā iestādē. Tāpat likuma grozījumi nosaka pārrobežu informācijas apmaiņu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem Eiropas Savienības dalībvalstu starpā.

 

Un vēl

 

Svētā Valentīna dienu svin 64% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, liecina nacionālā mazumtirgotāja "Elvi" veiktā internetaptauja. Tajā noskaidrots, ka lielākoties Valentīndienas dāvanu iegādei svinētāji plāno tērēt 15 eiro. Noteicošais kritērijs, pēc kā tiek izvēlēta dāvana savam mīļotajam ir, lai tā būtu mīļa, romantiska un lai apdāvinātajam "aizrautos elpa" no pārsteiguma. Salīdzinot ar pagājušo gadu, samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri paredzējuši dāvanas mīļotajiem izgatavot paši, minot, ka tās labāk iegādāsies lielveikalos, kur preču sortiments esot pietiekoši plašs.

 

Līvānu novada ziņas pulksten 16.00-19.00

 

Izvērtējot laikapstākļus un autoceļu tehnisko stāvokli, Līvānu novada teritorijā tiks ierobežota smagā autotransporta kustība pa pašvaldībai piederošiem autoceļiem, lai nebojātu to segumu. Grunts pamatnei atkūstot un pārmitrinoties, ceļa segas nestspēja būtiski samazinās. Lai pasargātu ceļus no priekšlaicīgās sagraušanas, sākot no 20.februāra, uz Līvānu novada pašvaldības autoceļiem tiks noteikti pagaidu satiksmes ierobežojumi kravas autotransportam līdz iestāsies pastāvīgs zemes sasalums. Uz dažiem, kritiskā stāvoklī esošajiem autoceļiem šādi satiksmes ierobežojumi tiks noteikti pastāvīgi visu gadu. Iespējama arī atsevišķu ceļu slēgšana visam auto - un traktortransportam, izņemot operatīvo transportu. Līvānu novada dome aicina kravu pārvadātājus plānot kravu izvešanu, ņemot vērā paredzētos ierobežojumus.

 

Norisinājās Jauno vides pētnieku forums „Skolēni eksperimentē” Līvānos. Konkursa mērķis ir veicināt skolēnu aktīvu vides izzināšanu; aktivizēt un popularizēt skolēnu pētniecisko darbību; aktivizēt un paplašināt vides izglītības darbu izglītības iestādēs. Konkursu organizēja Līvānu Bērnu jauniešu centrs sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, Bērnu un jauniešu vides izglītības centru „Rīgas Dabaszinību skola” un Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultāti. No četriem interesantiem un pamatīgi izstrādātiem darbiem – Augu dīgšana un augšana nelabvēlīgos apstākļos, Baterijas, Zummers-pīksteris un Coca-colas brīnumi, dalībai otrā kārtā Rīgā Ķīmijas fakultātē izvirzīts Rudzātu vidusskolas 6.klases skolnieka Dāvida Rubena darbs “:Baterijas”, pedagoģe, kuras vadībā darbs izstrādats ir Jolanta Ļubka-Tarasova.

 

Līvānu novada domes mājas lapā skaidrots, kas jāzin pacientam nododot izmeklējamo materiālu? Jābūt ārsta aizpildītam laboratorisko izmeklējumu nosūtījumam, analīzes var nodot arī pēc paša vēlēšanās, tad laboratorisko izmeklējumu nosūtījumu aizpilda laboratorijas darbinieks. Asins analīzes ņem no vēnas ar vienreizlietojamām sistēmām apmācīts personāls. Savukārt parējaias analīžu materiāls jānodod tīros trauciņos. Nodot asinis izmeklējumiem ir vēlams tukšā dūšā, laboratorisko izmeklējumu rezultāti vienmēr jāinterpretē kopā ar pārējiem pacienta izmeklējumu datiem, ko veic ārstējošais ārsts. Līvānu novada mājaslapā arī skaidrots, kas ietekmē analīžu rezultātus.

 

Turpinām ziņas

 

Somijas starptautiskajā izstādē „MATKA 2014”, kas janvāra nogalē norisinājās Helsinkos, par tūrisma iespējām Līvānu novadā un Latgalē, iepazīstināja Latgales mākslas un amatniecības centra vadītāja Ilze Griezāne un Līvānu tūrisma organizatore Astērija Vucēna, Tūrisma attīstības Valsts Aģentūras organizētajā kopīgajā Latvijas stendā. Izstāde „Matka”, kas tulkojumā no somu valodas nozīmē „Ceļojums”, tradicionāli ir viena no pirmajām izstādēm uz kuru dodas tūrisma nozares pārstāvji un speciālisti.

 

Savukārt februāra sākumā Latgales mākslas un amatniecības centra speciāliste Inese Butlere devās pārstāvēt Līvānu novadu un Latgales reģionu uz Ziemeļvācijas vienu no visvairāk apmeklētajām starptautiskajām tūrisma izstādēm „Reisen Hamburg” Hamburgā.

 

Tajā pašā laikā no 7. līdz 9. februārim arī Rīgā Latgales reģiona attīstības aģentūras kopīgajā Latgales stendā "Balttour 2014" Līvānu novadu prezentēja Latgales mākslas un amatniecības centra kultūras tūrisma organizatore Inita Paegle un Līvānu novada tūrisma organizatore Astērija Vucēna. Līvānu novada speciālisti trīs dienu garumā izstādes apmeklētājiem stāstīja par apskates objektiem Līvānu pilsētā un novadā, aktīvās atpūtas iespējām, naktsmītnēm, tradīcijām un pasākumiem. Pirmo reizi šāda veida izstādē tika prezentēts Līvānu firmas ēdiens „Dubnas un Daugavas akmeņi”. To prezentēja un ļāva nobaudīt firmas ēdiena autores – kafejnīcas „Sipres” pavāres.

 

No šīs nedēlas līdz 1. martam tehnisku iemeslu dēļ Līvānu stikla muzeja ekspozīcija apmeklētājiem NAV PIEEJAMA. Pārējās Latgales mākslas un amatniecības centra telpas apmeklētājiem pieejamas ierastajā kārtībā. Latgales mākslas un amatniecības centra admninistrācija atvainojas par sagādātajām neērtībām!

 

Un vēl dažas ziņas

 

No šodienas līdz 16.februārim Rīgā norisinās XV Starptautiskais masku tradīciju festivāls. Tā programma piedāvās meistarklases, izrādes, masku skates, danču vakaru un citas aktivitātes Vecrīgā, savukārt festivāla noslēgumā Brīvdabas muzejā ikviens būs aicināts uz Meteņa svinēšanu. Festivālā no Latvijas piedalīsies andrejbērni, vecīši, čigāni, miežvilki, budēļi, amatnieki, ķekatas un citas masku grupas no dažādām pilsetām arī Līvāniem.

 

Savukārt Līvānu novadā Meteņdienu svinēs rīt. Sestdien, 15. februārī divos dienā pie Jersikas tautas nama notiks Ģimeņu spēļu un mazais Masku festivāls „Tā mēs gaidām Meteni” ar rotaļām, spēlēm un mielastu. Dalība pasākumā ir bezmaksas.

 

 

Savukārt šodien visu mīlētāju dienā pulksten sešos vakarā Līvānu novada kultūras centrā notiks Slāvu kultūras biedrības „Uzori” sarīkojums  „Mēs sākām pirms 14…”. Bet pulksten deviņos vakarā Valentīndienas groziņballe paredzēta Turku saieta namā. Spēlēs grupa „Ilūzija”. Pasākumu atbalsta Līvānu novada dome un kafejnīca "Gamma". Pasākuma gaitā: konkursi, balvas un pārsteigumi!

 

 

Ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc netiek atklāti Rīgas pils ugusngrēka ekspertīžu rezultāti? Kur ņems papildu līdzekļus mežacūku skaita regulēšanai saistībā ar Āfrikas cūku mēri? Un Kad tiks paaugstinātas algas un pensijas?

 

Šodien no slimnīcas izrakstīts pēdējais Zolitūdes traģēdijā cietušais - lielveikala "Maxima" kasieris. Vīrietis traģēdijā guva smagas traumas, galvenokārt mīksto audu saspiedumus. Pavadījis zem gruvešiem vairāk nekā deviņas stundas, viņš tika nogādāts slimnīcā ļoti smagā stāvokli un mediķi vairākas dienas cīnījās par viņa dzīvību. Pacients gandrīz divus mēnešus ārstējās slimnīcas Intensīvās terapijas klīnikā, bet vēlāk Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļā. Viņam veiktas kopumā sešas operācijas, kas devušas būtiskus uzlabojumus, un veselības stāvoklis uzlabojies tik tālu, lai atlabšanu varētu turpināt rehabilitācijas iestādē. Palīdzību vīrietim sniedza ķirurgi, mikroķirurgi, anesteziologi reanimatologi, nefrologi un traumatologi.

 

Rīgas Centrālcietumā kāds apcietinātais izdarījis pašnāvību, pakaroties cietuma kamerā. Par notikušo sākts kriminālprocess, un Ieslodzījuma vietu pārvaldē ir sākta arī dienesta pārbaude. Ieslodzītais bija apcietināts pēc Krimināllikuma 162.panta otrās daļas - par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

 

Valsts policijas pasūtīto komplekso ekspertīžu rezultāti par Rīgas pils ugunsgrēku pagaidām netiks publiski atklāti. Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins pamatoja, ka ekspertīzes secinājumi ir kriminālprocesa noslēpums un izmeklēšanas interesēs nebūtu pareizi publiskot "visus trumpjus". To atklāšanas gadījumā pretējai pusei tiktu atvieglotas aizstāvības iespējas. Policijas pasūtīto ekspertīzi veica Latvijas un Lietuvas speciālisti, un ekspertīze tiek "salikta kopā" ar liecībām un citu izmeklēšanā iegūto informāciju.

 

Turpinām ziņas

Nepieciešamo finansējumu - vienu miljonu eiro - mežacūku skaita samazināšanai saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatību varētu ziedot "Latvijas Valsts meži". Līdz šim no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" mēra profilaksei piešķirtivairāk nekā viens miljons eiro, kas tiks iedalīti Finanšu ministrijai, Zemkopības ministrijai, kā arī Iekšlietu ministrijai, lai 2014.gadā nodrošinātu mēra profilaksi pārtikas un dzīvu dzīvnieku tirdzniecības vietās un robežkontroles punktos uz Latvijas ārējās robežas. Savukārt papildus nepieciešamo finansējumu mežacūku medību procesa nodrošināšanai varētu ziedot "Latvijas Valsts meži".

 

Vidusskolu audzēkņi aicināti piedalīties Valsts kancelejas un Valsts izglītības satura centra izsludinātajā eseju konkursā "Mana valsts un es". Konkurss ir veltīts Latvijas Republikas pasludināšanas dienai - 1990.gada 4.maijam. Vidusskolēni var iesūtīt savas pārdomas par Latvijas likteņgaitām, tās identitāti un pamatvērtībām. Konkurss norisināsies divās kārtās. Pirmā kārta būs no 14.februāra līdz 10.martam. Izglītības iestādē izveidotai žūrijas komisijai jāizvirza ne vairāk kā trīs visaugstāk novērtētie darbi konkursa 2. kārtai un šie darbi Valsts kancelejai jānosūta līdz 18.martam. Konkursa noslēgums būs 30.aprīlī.

Un vēl

Valsts attīstība dod iespēju paaugstināt gan pensijas, gan algas, bet jautājums ir par tempu un apjomu, žurnālistiem pēc sarunas ar labklājības ministru Uldi Auguli šodien sacīja finanšu ministrs Andris Vilks. Viņš atzina, ka gaidas joprojām ir lielākas nekā iespējas. Amatpersonas šodien tikās, lai pārrunātu pensiju palielināšanu nākamgad un turpmākajos gados, jo valdība drīzumā lems par jaunu pensiju indeksācijas formulu. Augulis apliecināja, ka šogad rudenī indeksācijas rezultātā pensijas pieaugs vidēji par astoņiem eiro. Taču par turpmākajiem gadiem amatpersonas bija atturīgas prognozēs.

Atstājiet komentāru