2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radio1 ziņas 2014.gada 5.martā

Radio1 ziņas 2014.gada 5.martā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko Lielo pilsētu šefi runās ar premjeri Laimdotu Straujumu; kāds pasākums šodien notiks skolēniem; kādu nākotni Lembergs prognozē Ukrainai.

Šodien Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs un citi Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvji Rīgā, Ministru kabinetā, tiksies ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu. Tikšanās laikā plānots runāt par pilsētvides attīstību, kā arī par iespējām piesaistīt Eiropas savienības līdzekļus pilsētvides sakopšanai un iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanai pl\anošanas periodā no 2014.līdz 2020.gadam.

Šodien pulksten 10.00 Jēkabpils Tautas namā notiks jau otrā Karjeras diena 8.-9.klašu skolēniem. Savu dalību apstiprinājušas 12 profesionālās izglītības iestādes, tajā skaitā Jēkabpils Agrobiznesa koledža, Austrumlatgales, Barkavas un Bebrenes profesionālā vidusskola, Daugavpils Valsts tehnikums, Malnavas koledža, Ogres Valsts tehnikums, Vecbebru un Viduslatgales Profesionālā vidusskola, kā arī citas arodskolas.

Turpinām ziņas

Šodien Rīgā, Ārlietu ministrijā, notiks seminārs – diskusija "Latvijas pašvaldību sadarbība ar tautiešiem ārzemēs. Veiksmes stāsti un izaicinājumi". Seminārā aicināti piedalīties gan pašvaldību politiķi un speciālisti, gan nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī projekta "Latvijas emigrantu kopienas: nacionālā identitāte un diasporas politika" pētnieku grupa. No Jēkabpils pilsētas pašvaldības seminārā piedalīsies Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Afanasjeva.

Saspīlētā iekšpolitiskā situācija Ukrainā un cīņa par lielvalstu ģeopolitiskajām interesēm, visticamāk, novedīs pie Ukrainas sadalīšanās atsevišķās republikās pēc bijušās Dienvidslāvijas scenārija. Šādu prognozi šodien preses konferencē izteica Ventspils mērs Aivars Lembergs. Pēc Lemberga domām, esot ļoti maz izredžu, ka Ukraina paliks kā viena valsts un, visticamāk, tā sadalīšoties trīs republikās - Krimas republikā, Rietumukrainā un pārsvarā krieviski runājošajā Austrumukrainā.

Un vēl kāda ziņa

ASV žurnāla "Forbes" veidotajā pasaules bagātāko cilvēku sarakstā pirmo reizi iekļuvis arī Lietuvas mazumtirgotāja "Maxima" lielākais akcionārs Nerijus Numavičs. Viņš pasaules bagātāko cilvēku sarakstā ierindots 1565.vietā. "Forbes" apkopotā informācija liecina, ka Numaviča īpašumu vērtība pērn veidojusi vienu miljardu ASV dolāru. "Forbes" pasaules bagātāko cilvēku saraksta augšgalā ierindojies datortehnoloģiju uzņēmuma "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss, apsteidzot Meksikas telekomunikāciju magnātu Karlosu Slimu, kurš šajā vietā bija atradies iepriekšējos četrus gadus.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: par kādiem jautājumiem Notāru dienās konsultēs notāri; ko Latvijas iedzīvotājiem apsolījis Krievijas vēstnieks; cik daudz naudas izlietos olimpisko čempionu prēmijām.

Jēkabpils rajona tiesa piespriedusi 12 gadus un sešus mēnešus cietumā vīrietim par divu mazgadīgu meiteņu seksuālu izmantošanu, informē prokuratūra. Likumā paredzētā sankcija gan ir daudz bargāka, jo par šādiem noziegumiem var piespriest mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu līdz 20 gadiem. Saskaņā ar apsūdzību vīrietis panāca, ka divas mazgadīgas meitenes uzturējās pie viņa dzīvoklī, un netiklā veidā apmierināja savu dzimumtieksmi.

Šodien un rīt no pulksten 10.00 līdz 16.00 notiks Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotās Notāru dienas. Šogad Notāru dienu laikā īpaša uzmanība tiks pievērsta tiesiskai drošībai nereģistrētās un reģistrētās attiecībās. Bezmaksas konsultācijas varēs saņemt 111 notāru birojos 30 Latvijas pilsētās. Jēkabpilī konsultācijas sniegs zvērināta notāre Eva Igaune – Sēle Draudzības alejā 9 un Nadežda Tiltiņa Rīgas ielā 115.

Turpinām ziņas

Šorīt ap pulksten 7 kāds cilvēks bija sācis rāpties Vanšu tilta vantīs, vēsta aculiecinieki. Notikuma vietā ieradās policija.Aastoņos no rīta satiksme uz tilta  tika slēgta. Vantis kopš 2012.gada ir apvītas ar dzeloņstieplēm un policija pieļauj, ka vīrietis ticis tām pāri ar izbīdāmām kāpnēm. Kaut arī uz tilta ir novērošanas kameras, policija cilvēku nez kāpēc nav pamanījusi. Ap pulksten astoņiem no rīta cilvēks bija ticis vantīm līdz pusei.

Ja Latvijā notiktu līdzīga situācija kā Ukrainā un kāda krievvalodīgo iedzīvotāju grupa lūgtu Krievijas palīdzību un karaspēka ievešanu, aizstāvot viņu intereses Latvijas teritorijā, lūgums netiktu ņemts vērā. Tā LTV7 raidījumā «Aktuālais jautājums» atzina Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs. «Nevajag fantazēt. Tā nenotiktu,» sacīja vēstnieks. Viņš arī īpaši uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotāji var justies drošībā.

Un vēl kāda ziņa

Nacionālā sporta padome šodien lems par naudas balvu piešķiršanu Ziemas olimpisko spēļu godalgoto vietu ieguvējiem. Prēmijām kopumā plānots atvēlēt vairāk nekā pusotru miljonu eiro. Jau ziņots, ka skeletonists Martins Dukurs izcīnīja sudraba medaļu, pie sudraba godalgas tika arī Oskara Melbārža bobsleja ekipāža četriniekos, bet pie bronzas medaļām kamaniņu divnieks Andris un Juris Šici, kā arī Latvijas kamaniņu komanda stafetē - abi Šici, Elīza Tīruma un Mārtiņš Rubenis.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: vai Latvijā būs Nato karabāze; kā Amerikā vērtē Putina izteikumus par karaspēka neievēsanu Ukrainā; kāpēc Ukrainā vairs netranslē Krievijas telekanālus.

NATO patruļlidmašīnas virs Baltijas jūras pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas atkal konstatējušas divus Krievijas armijas iznīcinātājus «Su-24». Arī februārī virs Baltijas jūras pie Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem vairākas reizes konstatētas Krievijas armijas lidmašīnas. Aizsardzības ministrija norāda, ka pēdējo piecu gadu laikā Krievijas bruņoto spēku lidojumu aktivitāte ir krietni pieaugusi.

Saistībā ar notikumiem Ukrainā atsākušās diskusijas, ka mūsu valstī būtu nepieciešams dislocēt NATO karabāzi, kas garantētu Latvijas drošību. Pretējā gadījumā mēs arī varētu piedzīvot militāru agresiju. Gan Valsts prezidents Andris Bērziņš, gan eksprezidents Valdis Zatlers uzskata, ka tas tiešām garantētu drošību. Tomēr viņi uzskata, ka tuvākajā laikā tas nav reāli, jo budžetā nav pietiekami naudas aizsardzībai.

Turpinām ziņas

ASV prezidents Baraks Obama lūdzis Krieviju atsaukt savus karavīrus Krimā atpakaļ bāzēs un piekrist starptautisko novērotāju misijas izveidošanai Ukrainā. Vašingtona Krievijas rīcību Ukrainā raksturojusi kā «agresijas aktu», ko Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedzis. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš otrdien apmeklēja Kijevu, paziņoja, ka Putins pēc kontroles pārņemšanas pār Krimu meklē «iemeslus», lai iebruktu pārējā Ukrainas teritorijā.

Viens no Ukrainas interneta un kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzējiem pārtraucis trīs Krievijas televīzijas kanālu translēšanu, jo tie izplata «agresīvu propagandu un aicinājumus uz karu». Uzņēmums «Lanet» abonentiem vairs nepiedāvā Krievijas «Pirmo kanālu», «NTV Mir» un «RTR Planeta» raidījumus. «Lanet» preses dienests norādījis, ka šobrīd svarīgākais ir miera saglabāšana.

Un vēl

Šodien Zemgales apgabaltiesā Aizkrauklē plānots rakstveida procesā skatīt pārsūdzēto lēmumu atcelt Vecumnieku novada domes Administratīvās komisijas noteiktos sodus Jaunjelgavas pirmklasnieka piekaušanā vainotā zēna mātei. Bauskas rajona tiesa sodus bija atcēlusi, bet cietušā zēna māte šo spriedumu pārsūdzēja. Jau ziņots, ka pērnā gada aprīlī Jaunjelgavas vidusskolā tika nežēlīgi piekauts kāds pirmklasnieks.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: ko piedāvāja skolēniem Karjeras dienā un kā rto vērtē; cik daudz ukraiņu gatavi pieteikties brīvprātīgajos; kāds īpaši dārgs viedtālrunis tiks prezentēts arī Latvijā.

Šodien Jēkabpilī risinās kārtējās jau par tradīciju kļuvušās karjeras dienas 8.-9.klašu skolēniem. Tautas namā sabraukuši 13 profesionālo skolu pārstāvji. Jēkabpili šajā pasākumā pārstāv Jēkabpils Agrobiznesa koledža. Jēkabpils Radio1 iztaujāja koledžas audzēkņus par to, kāpēc viņi izvēlējušies šo skolu un kāpēc iesaka to citiem. Audzēkņi uzskata, ka šeit var apgūt labas specialitātes, arī kolektīvs ir draudzīgs. Savukārt koledžas direktora vietniece audzināšanas darbā Silvija Strušele stāsta par programmām un aicina ciemos. Pasākumu vērtē Jēkabpils Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa. Viņa uzskata, ka šis pasākums kļūst arvien iecienītāks un sniedz jauniešiem informāciju par iespējām apgūt profesijas un sākt pašiem savu biznesu. Karjeras dienā Jēkabpilī piedalījās vismaz 300 skolēnu no Jēkabpils un novadiem.

Turpinām ziņas

Turpinoties saspīlētajai situācijai Krimā, Ukrainas armijas rekrutēšanas centrus pārpludinājuši brīvprātīgie, kuri vēlas iestāties armijā, lai aizstāvētu savu valsti. Reaģējot uz Krievijas armijas iebrukuma draudiem, Ukraina svētdien izsludināja vispārēju armijas rezervistu mobilizāciju un kaujas gatavību armijā. Pēc neoficiālas informācijas par brīvprātīgajiem gatavi pieteikties vismaz 10 miljoni ukraiņu.

Katra trešā sieviete Eiropas Savienībā cietusi no fiziska vai seksuāla uzbrukuma, liecina trešdien publiskots Eiropas Savienības Pamattiesību aģentūras pētījums. Gada laikā pirms pētījuma no fiziskiem uzbrukumiem Eiropā cietuši 13 miljoni sieviešu un vairāk nekā trīs miljoni tikušas izvarotas vai piedzīvojušas seksuāla rakstura uzbrukumu. Pētījums veikts, klātienē aptaujājot 42 000 sieviešu 28 Eiropas valstīs.

Un vēl kāda ziņa

Taivānas viedtelefonu ražotājs "HTC” Latvijā prezentē 2013.gada rudenī ierobežotā skaitā klajā laisto viedtālruni "Gold HTC One", kura radīšanā izmantots zelts. Latvijā ir tikai viens šāds viedtālrunis, jo pasaulē ir tikai daži eksemplāri. Tāpēc  jauno viedtālruni drīzumā testēs sabiedrībā zināmi tehnoloģiju un modes cienītāji. "HTC One" vienlaidus korpuss gan no priekšpuses, gan aizmugures ticis pārklāts ar 18 karātu zeltu. Tālruņa cena gan netiek nosaukta.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē, atklāta Daugavpils kalēju studijas darbu izstāde "No skices līdz metālam”. Izstādē ir skatāms vienas ģimenes veikums - kalēja Edgara Vronska metālkalumi, sievas Oksanas Vronskas grafikas darbi un astoņgadīgā dēla Gļeba Vronska mākslas darbi. Izstāde būs aplūkojama līdz 29.martam.

Metālapstrādes uzņēmums "Dīlers" šķiroto atkritumu savākšanas laukuma izveidē Rēzeknē investējis vairāk nekā 830 tūkstošus eiro. Gada laikā jaunajā šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumā plānots pieņemt aptuveni 440 tonnas nebīstamo atkritumu un 660 tonnas bīstamo atkritumu.

Turpinām ziņas

Aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēti 25 kūlas ugunsgrēki. Lielākie no tiem dzēsti Ludzas novada Cirmas pagastā, kur liesmas pārņēmušas 40 hektārus, un Pāvilostas novada Vērgales pagastā, kur degusi teritorija piecu hektāru platībā. Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, sausā zāle divu hektāru platībā degusi arī Daugavpils novada Skrundalienas pagastā.

Biedrības “Kenoss klubs” pārstāvji 9. martā Skrīveru kultūras centrā iepazīstinās ar neparastu galda spēli — kenosu, kas ir savdabīgs kērlinga un novusa spēļu apvienojums. Spēle norit uz īpaša galda ar speciālām koka ripām jeb kenām, kuras pārvieto ar nūjām. Vienlaikus to spēlē divi spēlētāji, jeb divas komandas. Spēlētāju uzdevums ir ar sitienu palīdzību savas kenas izvietot pēc iespējas tuvāk pretiniekam.

Un vēl

Kādā meža izcirtumā Kokneses novadā, aptuveni pusotru kilometru no Lobes ezera, vietējie mednieki ievērojuši lāča pēdas. Ķepainis Kokneses apkaimi apciemo regulāri. Ne reizi vien jau ievērotas lāča pēdas, un pirms trim gadiem lāci izdevās arī ieraudzīt kādam mednieku kluba “Dižmednis” medniekam. Mednieku viedokļi dalās — vieni uzskata, ka lāči līdz Koknesei atklejo no Igaunijas, taču ir viedoklis, ka meža saimnieki apmetušies meža biezoknī Ķūģu pusē, Dāmenezera apkaimē.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kur Jēkabpilī plāno celt jaunu viesnīcu; ko un par kādu naudu plāno pirkt Aizsardzības ministrija; ko iedzīvotāji domā par dzīvi nereģistrētā laulībā.

Jēkabpilī paredzēts būvēt jaunu viesnīcu līdzās vecajai Zvanītāju kroga ēkai, kas atrodas Brīvības un Plostnieku ielu krustojumā. Jaunā ēka ar veco krogus ēku veidotu vienotu kompleksu. Jauno viesnīcas daļu būvēs aiz vecās koka mājas. Šeit paredzēts atvērt arī kafejnīcu. Šim objektam Brīvības ielā 220 izsludināta publiskā apspriešana. Tā noritēs no 11.marta līdz 1.aprīlim.

Politiskajā apvienībā "Saskaņas centrs" ietilpstošā partija "Saskaņa" neuzskata, ka Krievija ir vienīgā vainīgā un vienīgā atbildīgā par notikumiem Ukrainā. Tā šodien žurnālistiem sacīja "Saskaņas" valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs. Vienlaikus "Saskaņa" iestājas kategoriski pret jebkuru vardarbības pielietošanu Ukrainā no jebkuras puses. "Saskaņa" atbalsta Ukrainas teritoriālo vienotību.

Aizsardzības ministrija nākotnē plāno iegādāties 120 līdz 150 bruņumašīnas uz riteņiem, savukārt pirmās kāpurķēžu bruņumašīnas plānots saņemt jau 2016.gadā. Tehnikas iegādes sākotnējās izmaksas, pēc Aizsardzības ministrijas aprēķiniem, ir aptuveni 70 miljoni eiro. Daļa no šīs naudas jau ir piešķirta. Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta īstenošanai šogad ir piešķirti gandrīz divi miljoni eiro.

Turpinām ziņas

2013.gadā mājsaimniecībām ir palielinājušies mājokļa uzturēšanas izdevumi, sasniedzot 134 eiro mēnesī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes pētījuma rezultāti. Pērn samazinājies to mājsaimniecību īpatsvars, kuras bija palikušas parādā par komunālajiem pakalpojumiem. Vismazāk parādnieku bija vecākā gadagājuma iedzīvotājiem, bet visvairāk – saimniecībām, kur ģimenēs bija viens pieaugušais ar bērniem līdz 17 gadu vecumam.

70% Latvijas iedzīvotāju kopdzīvi bez laulības uzskata par pieņemamu, bet vairāk nekā puse nereģistrētās attiecībās dzīvojošo nav pārliecināti par šāda statusa spēju nodrošināt tiesisko aizsardzību krīzes situācijā. Visbiežāk minētais iemesls kopdzīvei nereģistrētās attiecībās ir uzskats, ka laulība attiecības nemainīs. To minējis 41% aptaujāto, savukārt 32% no laulību reģistrācijas attur fakts, ka process prasa lielus ieguldījumus.

Un vēl kāda ziņa

Šodien pulksten 19.30 BK „Jēkabpils” aizvadīs kārtējo spēli „Aldaris” Latvijas Basketbola līgā. Jēkabpils komanda mājās uzņem BK „Jelgava” un aizvadīs pēdējo savstarpējo spēli regulārajā turnīrā. Abām komandām šī būs ceturtā – noslēdzošā tikšanās reize LBL regulārajā turnīrā. Līdz šim BK „Jēkabpils” pārliecinošas uzvaras ir guvusi visās trīs aizvadītajās spēlēs. BK „Jēkabpils” turnīra tabulā ieņem trešo vietu.

Atstājiet komentāru