2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 ziņas 2014.gada 6.martā

Radio1 ziņas 2014.gada 6.martā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kādā sanāksmē piedalīsies Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs;  par ko KNAB grib sodīt Krustpils novada domes iepriekšējā sasaukuma deputātus; kādai prēmijai izvirzīts Krievijas prezidents.

Šodien Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs devās uz Atēnām, kur no 7.līdz 8.martam notiks 6. Eiropas reģionu un pilsētu samits. Darba kārtībā būs sesija par vienoto  Eiropas attīstības un nodarbinātības veicināšanas stratēģiju,  darba grupas par Eiropas ekonomisko izaugsmi, kā arī debates par nākamajām Eiropas parlamenta vēlēšanām un citām tēmām.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nolēmis sodīt 11 Krustpils novada domes iepriekšējā sasaukuma deputātus par pašvaldības nedzīvojamo telpu nelikumīgu iznomāšanu. KNAB atzīst, ka 2012.gada 19.decembrī pieņemtais lēmums piemērot zemnieku saimniecībai „Avotiņi” 90% atlaidi uz trīs gadiem nav atbilstošs likumam, jo neparedz pašvaldībai tiesības noteikt nomas maksas atvieglojumus. Krustpils novads noteica nomas maksu kafejnīcas telpām divi lati bez PVN un piemēroja atlaidi.

Turpinām ziņas

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nominēts 2014.gada Nobela miera prēmijai, bet Nobela komitejas dienaskārtībā, visticamāk, nonāks arī konflikts Ukrainā.

Šogad prestižajai balvai nominēts rekordliels kandidātu skaits - 278. Ir vairāk nekā dīvaini, ka Putins miera prēmijai izvirzīts tieši laikā, kad Krievijas armija atrodas Krimā un Ukrainai draud vardarbīga okupācija.

ASV palielinās militāro atbalstu Baltijas valstīm un Polijai, vakar paziņoja ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels. Paredzēts paplašināt aviācijas mācības Polijā un nodrošināt lielāku ASV iesaistīšanos NATO gaisa patruļās Baltijas valstu gaisa telpā. Polijā jau atrodas aptuveni desmit Savienoto Valstu gaisa spēku karavīri, kuri nodrošina militārās apmācības. Savukārt NATO desmit gadus nodrošina iznīcinātāju patruļas Baltijas valstu gaisa telpā.

Un vēl kāda ziņa

Latviešu dokumentālā filma "Ģimenes lietas" iekļauta Horvātijas filmu festivāla "Zagrebdox" desmitgades labāko filmu saraksta astotajā vietā. Līdzās režisora Andra Gaujas "Ģimenes lietām" desmitniekā ir tādas filmas kā Vernera Hercoga filma  "Nogalināšanas anatomija" un režisora Pirjo Honkasalo "Trīs Melanholijas istabas".

Radio1 ziņās klausieties: par ko šodien lems Jēkabpils pilsētas domes sēdē; kāds tiesas process šodien atsāksies Latgalē; kā vakar veicies Jēkabpils basketbolistiem.

Šorīt vietām nokrišņu laikā uz ceļiem ir apgrūtināta redzamība, brīdina ceļu uzturētājs "Latvijas Valsts ceļi". Latvijas centrālajā daļā un Latvijas austrumos, tajā skaitā Jēkabpilī, vietām Vidzemē un Latgalē ir nokrišņi lietus un slapja sniega veidā. Gaisa temperatūra ir ap 0 grādu. Braukšanas apstākļi uz vietējiem, valsts nozīmes un reģionālajiem ceļiem Jēkabpils apkaimē ir apmierinoši.

Šodien Jēkabpils pilsētas domes sēdē pašvaldības deputāti lems par galvojuma sniegšanu Jēkabpils reģionālajai slimnīcai vairāk nekā viena miljona eiro aizņēmuma ņemšanai. Aizņēmumu slimnīca plāno ņemt katlumājas rekonstrukcijai. Projektu līdzfinansē Klimata pārmaiņu finanšu instruments. plānots ņemt Valsts kasē ar atmaksas termiņu uz 20 gadiem.

Latgales apgabaltiesa šodien apelācijas instancē sāks skatīt krimināllietu, kurā 17 personas apsūdzētas saistībā ar 2006.gada beigās Preiļos pieredzēto nelegālā alkohola krīzi. Augstākā tiesa pērn daļēji atcēla Latgales apgabaltiesas spriedumu un nodeva lietu jaunai izskatīšanai Latgales apgabaltiesā. Jau ziņots, ka 2006.gada beigās Preiļos, saindējoties ar nekvalitatīvu alkoholu, dzīvību zaudēja deviņi cilvēki, bet aptuveni 100 saindējās.

Turpinām ziņas

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa vienojās cieši koordinēt abu valstu diplomātisko dienestu darbību, lai panāktu pēc iespējas drīzāku Ēģiptē ieslodzītā žurnālista Latvijas un Austrālijas pilsoņa Pētera Grestes atbrīvošanu. Greste ir vienīgais ārvalstu žurnālists, kurš aizturēts šajā lietā. Viņš apsūdzēts par "melīgu ziņu" pārraidīšanu, lai tādējādi pakalpotu tagad par teroristu organizāciju atzītajai Musulmaņu brālībai.

Rīgas Domā šodien notiks ekumeniskais dievkalpojums par mieru Ukrainā. Aizlūgumā vienosies Latvijas kristīgo konfesiju pārstāvji, un to vadīs Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. Dievkalpojumā ir aicināti piedalīties visi, kam rūp Ukrainā notiekošais. Jau no vakardienas, 5.marta, Rīgas domā Lūgšanu kapelā ikvienam ir iespēja aizlūgt un pieminēt notikumus Ukrainā.

Un vēl kāda ziņa

Vakar „Aldaris” Latvijas Basketbola līgā BK „Jēkabpils” ceturto un pēdējo reizi regulārajā turnīrā tikās ar BK „Jelgava”. Arī šoreiz jelgavnieki netika pie uzvaras, un mājinieku kontā ieripoja ceturtais panākums ar rezultātu 100:77. Rezultatīvākais jēkabpiliešu rindās bija leģionārs Trojs Bārnīss ar 19 gūtiem punktiem komandas labā.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: ko šorīt atrada kādas mājas pagalmā Jēkabpilī; kāpēc ekspremjers Valdis Dombrovskis atteicās pretendēt uz eiropas Komisijas prezidenta amatu; kā šodien godinās pulkveža Kalpaka piemiņu.

Šorīt agri no rīta Jēkabpilī, kādas mājas pagalmā Lutera ielā – iepretim Jēkabpils luterāņu baznīcai atrasts kāda vīrieša līķis. Par to Radio1 pastāstīja kāds aculiecinieks. Pagaidām nav zināma bojā gājušā vīrieša personība. Valsts policijas Jēkabpils iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis Radio1 pastāstīja, ka par šo faktu ierosināta krimināllieta, bet vēl nav zināmi bojā gājušā vīrieša nāves cēloņi. To būs iespējams pateikt tikai pēc tam, kad mirušo būs apskatījis tiesu medicīnas eksperts, kurš patlaban jau ieradies Jēkabpilī. Līdz tam nekāda papildu informācija par notikušo netiek sniegta.

Šonakt ap pulksten trijiem kāds automašīnas “Volvo” vadītājs nenovaldīja savu spēkratu un ietriecās Svētā Gara klostera sienā. Klostera kalpotājs pastāstīja, ka ap trijiem naktī piezvanījusi policija un paziņojusi par notikušo. Viņš spriež, ka automašīna acīmredzot braukusi ar lielu ātrumu, jo pa ceļam izlauzusi betona margas pie Jēkabpils mūzikas skolas un ietriekusies arī skolas kāpnēs, bet pēc tam – klostera mūrī un vārtos, ko tagad vajadzēs remontēt. Tāpat remonts būs nepieciešams arī skolas kāpnēm.

Visticamāk, Rīgas dome atļaus visus leģionāru piemiņas dienā 16.martā pieteiktos pasākumus, taču noteiks tiem ierobežojumus, šorīt Latvijas Radio pastāstīja Rīgas mērs Nils Ušakovs. Pasākumos būs aizliegts izmantot skaņu aparatūru un pie Brīvības pieminekļa konfrontējošās puses mēģinās norobežot tālāk vienu no otras. 16.martā pieteikti pieci pasākumi – trīs leģionāru piemiņai un divi tā dēvētie “antifašistu” pasākumi.

Turpinām ziņas

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz pakāpenisku gāzes tirgus atvēršanu līdz 2017.gada aprīlim. Likuma grozījumi paredz, ka gāzes tirgus atvēršana notiks vairākos posmos, sākot no šā gada 4.aprīļa.Vispirms paredzēta uzņēmuma "Latvijas Gāze" grāmatvedības nodalīšana pa darbības veidiem attiecībā uz maģistrālajiem gāzes vadiem, gāzes glabāšanu un tirdzniecību.

Bijušais Ministru prezidents, tagadējais Saeimas deputāts Valdis Dombrovskis atsaucis savu kandidatūru Eiropas Tautas partijas nominācijai Eiropas Komisijas prezidenta amatam. Iespējams, šāds lēmums pieņemts, jo panākta kāda cita vienošanās. Tagad Eiropas Tautas partijai ar balsojumu būs jāizšķiras starp diviem kandidātiem - Luksemburgas ekspremjeru Žanu Klodu Junkeru un iekšējā tirgus komisāru Mišelu Barnjē. Patlaban par favorītu tiek uzskatīts Junkers, kuram netiešu atbalstu paudusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Un vēl

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube šodien noliks ziedus pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa Rīgā, lai godinātu 1.latviešu atsevišķā bataljona komandieri viņa nāves dienā. Savukārt pulksten 13 Vējonis un Graube teiks uzrunas pulkveža Kalpaka un brīvības cīnītāju atceres pasākumā Saldus novada "Airītēs". Pasākumā piedalīsies arī valsts un pašvaldību amatpersonas, Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, studentu korporācijas un jaunsargi.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kur Jēkabpilī veidos dzīvnieku kapsētu; kā operatīvie dienesti vērtē gatavību lielākm katastrofām; kurām Ukrainas bijušajām amatpersonām ir aizliegts iebraukt Latvijā.

Jēkabpils domes Attīstības un tautsaimniecības komitejā skatīts jautājums par dzīvnieku kapsētras ierīklošanu Jēkabpilī. Par dzīvnbieku kapsētas izveidošanas ideju un vietu, kur tā atradīsies, plašāk stāsta Jēkabpils domes deputāts, Attīstības un tautsaimniecības komitejas priekšsēdētājs Kaspars Skruzmans. Pagaidām tā ir iecere, šai idejai galavārdu teiks pilsetas dome, kas arī lems par nepieciešamo finansējumu tās ierīkošanai.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī notikušajā pašvaldību apvienotās civilās aizsardzības komisijas sēdē, apkopojot un analizējot operatīvo dienestu sniegto informāciju, secināja, ka neesam gatavi lielu katastrofu un masu iznīcināšanas uzbrukumu novēršanai un šāda situācija esot visā Latvijā. Komisijas sēdē tika atzīts, ka Jēkabpilī un apkārtējos novados nav speclīdzekļu – aizsargtērpu, gāzmasku un citu, lai aizsargātu cilvēkus liela mēroga katastrofu gadījumos. Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs sacīja, ka par civilās aizsardzības jautājumiem jāizglīto iedzīvotāji ar preses starpniecību.

 

 

Personu sarakstā, kurām ieceļošana Latvijā ir aizliegta, iekļautas 18 Ukrainas amatpersonas. Ārlietu ministrijas izveidotajā sarakstā iekļauti bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, viņa dēli - uzņēmējs Aleksandrs Janukovičs un bijušais parlamenta deputāts Viktors Janukovičs. Ieceļot aizliegts arī bijušajam ģenerālprokuroram Viktoram Pšonkam un viņa dēlam, bijušajam parlamenta deputātam Artjomam Pšonkam. Tāpat Latvijā nedrīkstēs ieceļot bijušais Ukrainas premjers un vairāki bijušie ministri.

Un vēl kāda ziņa

ASV bāzētā Krievijas finansētā telekanāla RT raidījuma vadītāja Liza Vāla trešdien tiešraidē paziņoja par aiziešanu no darba, protestējot pret Krievijas militāro intervenci Ukrainā. Vāla raidījuma laikā paziņoja, ka vairs nespēj strādāt telekanālā, kas attaisno šādu Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīcību. «Es lepojos ar to, ka esmu amerikāniete, un ticu patiesības izplatīšanai, tādēļ pēc šā raidījuma es aizeju no darba,» sacīja Vāla.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Vakar Viesītes novadā aizturēts autovadītājs par kukuļdošanu, bet Zemgales reģionā kopumā par kukuļdošanu šogad aizturēti jau 15 autovadītāji. Viesītes novada Rites pagastā 47 gadus vecs vīrietis vadīja automašīnu alkohola reibumā un pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu. Viņš policistiem mēģināja iedot 40 eiro, bet pēc tam tika aizturēts.

Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē tiks uzstādītas ekskluzīvas digitālās ērģeles "Johannus Ecclesia". Tās pēc speciāla pasūtījuma tiek izgatavotas ērģeļu rūpnīcā Holandē. Jaunā aptuveni 27 tūkstošus eiro vērtā instrumenta iegāde pavērs Latvijā jaunas līdz šim varbūt nebijušas iespējas vokāli instrumentālo skaņdarbu iestudēšanai. Līdz šim Latvijā ērģeles bijušas pieejamas tikai baznīcās, kas dažreiz sarežģījis skaņdarbu iestudēšanu.

Turpinām ziņas

No 10.marta līdz 12.aprīlim Rēzeknē, Latgales Kultūrvēstures muzejā, būs apskatāma vaska figūru izstāde "Slavenības" no Krievijas Sanktpēterburgas vaska figūru muzeja. Izstādē būs eksponētas kopumā 25 biblisku tēlu, vēsturisku un slavenu personību vaska figūras. Starp slavenībām varēs aplūkot vaskā atveidotus Leonardo da Vinči, Mikelandželo, ASV prezidentu Džonu Kenediju, kā arī Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Aizkraukles novada domes sēdē deputāti uzzināja par iespēju pašvaldībai iegādāties elektromobili. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izsludinās konkursu elektromobiļu un to uzlādes infrastruktūras ieviešanai nolūkā samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju. Taču pieteikšanās termiņš būs pavisam neilgs — tikai 20 darbdienu. „Volkswagen” ražotais četru durvju elektromobilis maksā ap 25 tūkstoši eiro.

Un vēl kāda ziņa

Šīs nedēļas nogalē lielākā daļa Latvijas kalnu slēpošanas trašu noslēgs kalnu slēpošanas sezonu ar zaudējumiem un prognozēm - ja nākamgad ziema būs tikpat silta, kalni būs jāslēdz pavisam vai arī nopietni jādomā, ko darīt. Žagarkalnā slēpošanas trases patlaban ir slēgtas un zaudējumi jau sasniedz 50%. Gaiziņa slēpošanas trases "Golgāta" zaudējumi nav tik lieli jo tiek izmantots mazāk sniega pūtēju, tomēr īpašnieki situāciju nevērtē kā iepriecinošu.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kā gāja bojā Jēkabpilī attrastais mirušais vīrietis; kā Jēkabpilī aizturēja kukuļdevēju; cik lielu līdzfinansējumu Jēkabpils dome piešķīrusi leģionāru pasākumam.

Jēkabpilī, Lutera ielas 2.nama pagalmā šorīt atrastais vīrietis, visticamāk, nosalis. Tā Radio1 pavēstīja Valsts policijas Jēkabpils iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis. Tiesu medicīnas eksperts vīrietim nav konstatējis nekādas vardarbīgas nāves pazīmes. Viņš secinājis, ka cilvēks nosalis, visticamāk, pēc alkohola lietošanas, kad izgājis pagalmā. Noskaidrots, ka vīrietis ir 1955.gadā dzimis Jēkabpils iedzīvotājs.

Šodien Jēkabpilī aizturēts kāds 61 gadu vecs autovadītājs, kurš mēģinājis piekukuļot policijas darbiniekus, lai netiktu noformēts administratīvais pārkāpuma protokols. Vīrietis bija pārsniedzis atļauto braukšanas ātrumu, kā arī pie spēkrata stūres bija sēdies, atrodoties alkohola reibumā. Lai netiktu noformēts administratīvais protokols, autovadītājs mēģināja iedot policistiem 100 eiro un tika aizturēts.

Šodien Jēkabpils pilsētas domes sēdē deputāti nolēma piešķirt 300 eiro leģionāru atceres pasākuma rīkošanai, kas 16.martā notiks Krustpils novada Kūku pagastā. Pasākuma dalībnieki 16.martā dosies uz Rīgu, kur piedalīsies Leģionāru piemiņas dienas pasākumos. Pēc atgriešanās mājās viņi noliks ziedus pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju", kā arī piedalīsies leģionāru likteņiem veltītās izstādes atklāšanā Krustpils pilī.

Turpinām ziņas

Šodien pie Izglītības un zinātnes ministrijas Rīgā notika pikets krievu skolu atbalstam. Uz piketu bija ieradušies ap 100 cilvēku, kas pieprasīja izglītību krievu valodā. Izglītības ministre Ina Druviete nosvērtā tonī piketētājiem paskaidroja, ka Latvijā arī turpmāk tiks īstenota mācību priekšmetu apguve dzimtajā valodā mazākumtautībām. Piketātāji ministrei pieprasīja atkāpties no amata, bet viņas vadīto ministriju saukāja par tumsas ministriju.

Saeimas deputāti šodien pieņēma lēmumu, kurā stingri nosoda Krievijas militāro agresiju Ukrainā un uzsver Latvijas atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai. Paziņojumā atzīmēts, ka Krievija ar savu militāro agresiju citas valsts teritorijā pārkāpj starptautiskās normas un pašas uzņemtās saistības. Tikmēr Krimas autonomās republikas parlaments pieņēmis lēmumu par pievienošanos Krievijai.

Un vēl kāda ziņa

Zemgales apgabaltiesa nolēmusi mainīt pirmās instances tiesas lēmumu un Jaunjelgavas pirmklasnieka piekaušanā vainotā zēna mātei piemērot 70 eiro naudassodu. Pērn Bauskas rajona tiesa atcēla Vecumnieku novada domes Administratīvās komisijas noteiktos naudassodus piekaušanā vainotā zēna mātei. Jau ziņots, ka pērnā gada aprīlī Jaunjelgavas vidusskolā notika incidents, kurā piekauts pirmās klases skolēns.

Atstājiet komentāru