2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Radio1 ziņas 2014.gada 26.martā

Radio1 ziņas 2014.gada 26.martā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāds seminārs šodien notiks Jēkabpilī un kāds ministrs šodien viesosies pilsētā; ko Latvijai apsolījis NATO apvienoto spēku komandieris; cik daudz Krievijas karavīru patlaban atrodas pie Ukrainas robežām.

Šodien pulksten divos pēcpusdienā Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē, Vecpilsētas laukumā 3, notiks Latvijas Celtnieku arodbiedrības rīkotais trīspusējais būvniecības nozares pārstāvju seminārs - diskusija „Būvniecība un tās attīstība”. Seminārs tiek rīkots sadarbībā ar Latvijas Būvnieku asociāciju un Jēkabpils pilsētas pašvaldību. Seminārā piedalīsies domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Aivars Kraps.


Šodien Jēkabpili apmeklēs satiksmes ministrs Anrijs Matīss. J\ēkabpils pilsētas pašvaldībā viņš ieradīsies pulksten pustrijos dienā. Vizītes laikā plānots pārrunāt Jēkabpils pilsētas un tuvākās apkārtnes infrastruktūras objektu attīstību, ar jaunā tilta pār Daugavu būvniecību saistītos jautājumus, kā arī citus jautājumus, kas saistīti ar Satiksmes ministrijas kompetenci un pārraudzību. Plānots, ka vizītē piedalīsies arī akciju sabiedrības „Latvijas autoceļu uzturētājs” un "Latvijas Valsts ceļu" pārstāvji.

Turpinām ziņas

Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Hanss Lotārs Domroze vakar tikšanās laikā ar Latvijas aizsardzības spēku vadību apliecināja, ka sabiedrotie nodrošinās Ziemeļatlantijas līguma 5.panta saistību izpildi gadījumā, ja tāda vajadzība radīsies. Šis pants nosaka, ka NATO dalībvalstis bruņotu uzbrukumu vienai vai vairākām valstīm uzskatīs par uzbrukumu visām dalībvalstīm, un tādēļ tās apņemas sniegt palīdzību valstij, kas pakļauta uzbrukumam.

Lielākā daļa jeb 67% jauniešu ar fiziskajām aktivitātēm nodarbojas bieži - vairākas reizes nedēļā, liecina Latvijas Tautas sporta asociācijas aptauja. Visbiežāk sporto vīrieši, jaunieši vecumā no 13 līdz 18 gadiem un jaunieši, kuri apmeklē organizētas sporta nodarbības trenera vai sporta skolotāja vadībā. Vidēji bieži - reizi nedēļā vai dažas reizes mēnesī - ar fiziskajām aktivitātēm nodarbojas 17% jauniešu, un gandrīz tikpat sporto reti vai nekad.

Un vēl

Lai gan Maskava apgalvo, ka nevēlas karu ar Ukrainu, pie abu valstu robežas turpina pulcēties Krievijas spēki. Robežas Krievijas pusē pamanītas ierodamies elitāras tanku vienības. 24. martā Brjanskas apgabala dienvidrietumos redzēta Kantemirovskas tanku divīzijas tehnika. Šī ir elitāra Krievijas sauszemes spēku vienība, kas piedalās parādēs Sarkanajā laukumā Maskavā. Savukārt Kurskas apgabalā 15 un septiņu kilometru attālumā no robežas pulcējas Tamaņas motorizēto strēlnieku divīzijas taktiskā grupa. Ukrainas pierobežā patlaban ir 83 tūkstoši Krievijas karavīru.


Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko lielo pilsētu vadītāji runās ar viodes un reģionālās attīstības ministra kandidātu; kādus krājbankas īpašumus izsolīs šodien; kāpēc Gvinejā aizliedz ēst sikspārņu gaļu.

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvji, tajā skaitā Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs, šodien tiksies ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidātu Romānu Naudiņu un kultūras ministri Daci Melbārdi, lai pārrunātu turpmāko sadarbību. Tikšanās laikā ar Romānu Naudiņu tiks pārrunāti jautājumi, kas skar vietējo pašvaldību attīstību un pašvaldību interešu aizstāvības iespējas.

Šodien paredzēts izsolīt "Latvijas Krājbankai" piederošus nekustamos īpašumus Jēkabpilī, liecina publicētie paziņojumi par izsolēm. Paredzēts izsolīt piecus zemesgabalus ar jaunbūvēm Jēkabpilī, Zemgales ielā. Šo īpašumu izsoļu kopējā sākumcena ir 66 000 eiro. Pagājušajā gadā pārdoti "Latvijas Krājbankas" nekustamie īpašumi gandrīz piecu miljonu eiro apmērā.

Jēkabpilī, Zvaigžņu ielā, zagļi iekļūstot kādas noliktavas piebūvē nozāģējuši un nozaguši kompresoru vara caurules un elektrības vadus. Par izdarīto zādzību uzsākts kriminālprocess. Savukārt Salas novadā meža krautuvē nozagti priedes kokmateriāli 38 kubikmetru apmērā. Bet Jēkabpilī, Jēkaba ielā, kādā mājā iekļūstot caur logu, zagļi aiznesuši dažādas mantas. Arī šajā gadījumā sākts kriminālprocess.

Turpinām ziņas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzsācis izmeklēšanu par kukuļņemšanu Daugavpils reģionālajā Vides pārvaldē, ziņo LNT Ziņas. Aizdomās par kukuļņemšanu tiek turēta Daugavpils reģionālās pārvaldes vadītāja Dace Tabūne-Zučika. Rīkojums par viņas atstādināšanu uz izmeklēšanas laiku tiks izdots šodien. KNAB nesniedz plašāku informāciju par iespējamo kukuļošanas apmēru un to, vai iesaistītas arī citas personas.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņš Šics, kuru dienesta vadība grib atlaist no amata, vērsies Valsts policijā, aicinot izmeklēt iespējamo valsts līdzekļu izšķērdēšanu. Šics uzskata, ka viņu vēlas atlaist tāpēc, ka viņam ir informācija, kas varētu radīt bažas par Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadības godprātīgu darbu.

Un vēl

Lai apturētu nāvējošā Ebolas vīrusa izplatību, Gvineja aizliegusi sikspārņu pārdošanu un lietošanu uzturā, trešdien paziņojis veselības ministrs. Gvinejā Ebolas vīrusa uzliesmojumā gājuši bojā jau 62 cilvēki. Ebolas vīruss izplatās pēc saskarsmes ar ķermeņa šķidrumiem, un 25% līdz 90% no inficētajiem cilvēkiem dažu dienu laikā noasiņo līdz nāvei. Šī slimība nav ārstējama, un tai nav arī profilakses vakcīnas.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kur šonakt izcēlies ugunsgrēks; cik lielus pabalstus izmaksās Zolitūdes traģēdija bojā gājušo bērniem; vai iedzīvotāji atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu Latvijā.

Šorīt izcēlies ugunsgrēks Izglītības un zinātnes ministrijā, ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Izsaukums uz ugunsgrēku Vaļņu ielā saņemts ap pulksten pieciem. Ministrijas ēkas ceturtajā stāvā dega grīda un starpsiena sešu kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēks nodzēsts, bet tā iemesli pagaidām nav zināmi. Kopā pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 11 ugunsgrēki, no tiem trīs bijuši Rīgā.

"Maxima Latvija" noslēdza līgumu ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru par centralizētu pabalstu izmaksu bērniem līdz 18 gadiem, kuri Zolitūdes traģēdijā zaudējuši vienu vai abus vecākus. Valsts kasē pārskaitīs vienu miljonu 700 tūkstošus latu, lai aģentūra līdz 2031.gada augustam nodrošinātu ikmēneša pabalstu izmaksu traģēdijā bojā gājušo personu bērniem līdz pilngadībai. Pabalstu sāks izmaksāt no maija valsts vidējās mēnešalgas apmērā, kas ir 711  eiro.

Turpinām ziņas

1.oktobrī paredzētā pensiju indeksācija attieksies uz pensijām vai to pensiju daļu, kas nepārsniedz 285 eiro, tā, atbalstot Pensiju likuma grozījumus, nolēma Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti. Minētais ierobežojums gan neattieksies uz politiski represētajiem - viņiem pensija tiks indeksēta pilnā apmērā. Pensiju indeksācijā tiks ņemts vērā kā patēriņa cenu, tā arī apdrošināšanas iemaksu algas pieaugums.

Gandrīz puse jeb 45% iedzīvotāju atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu jauniem vīriešiem, liecina pētījumu kompānijas SKDS veiktās aptaujas rezultāti. Vienlaikus gandrīz tikpat jeb 43% iedzīvotāju neatbalsta obligāta karadienesta atjaunošanu un uzskata, ka obligātā karadienesta atjaunošana vispār nav nepieciešama. Jau ziņots, ka kopš Krimas okupācijas jau vairākas valstis apspriež obligātā karadienesta atjaunošanas nepieciešamību.

Un vēl kāda ziņa

Visās 193 Ukrainas armijas daļās Krimā pacelti Krievijas karogi, šodien paziņoja Krievijas armijas ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Valērijs Gerasimovs. Kara pilsētiņās svinīgos apstākļos notikusi personālsastāva pulcēšanās ar Krievijas Federācijas karoga pacelšanu un Krievijas himnas izpildīšanu. Visas militārpersonas, kas izteikušas vēlmi turpināt dienestu Ukrainas armijā, nodevušas ieročus un atrodas ārpus armijas daļām un gatavojas organizētai izbraukšanai uz Ukrainu. 

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā, jau kopš pagājušās sestdienas nedeg apgaismojums un laukums grimst tumsā. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Saimnieciskās daļas vadītājs Pēteris Lazdāns stāsta, ka elektrības piegādes traucējumi radušies būvdarbu dēļ Vienības un Brīvības ielu krustojumā. Būvkompānijai „Saldus ceļinieks” uzdots rūpēties par to, lai apgaismojumu atjaunotu. Līdzīga situācija būvdarbu dēļ ir arī Daugavas labajā krastā, Zīlānu ielā.

Patlaban pieejamais finansējums ļauj nodrošināt rehabilitāciju tikai sešiem nepilngadīgajiem legālo narkotiku lietotājiem gadā, valdības sēdē atzina veselības ministre Ingrīda Circene. Ministre uzskata, ka jāizveido vismaz desmit gultasvietas, kas rehabilitācijas kursu gada laikā nodrošinātu 100 nepilngadīgām personām. Lai to nodrošinātu, nepieciešams 300 tūkstošu eiro papildu finansējums gadā.

Un vēl kāda ziņa

Latvijai nevēlamo personu sarakstu drīzumā varētu papildināt vēl vairāki Krievijas pilsoņi, kuri atbalstīja neatkarīgās Ukrainas teritorijas daļas aneksiju, tajā skaitā māksliniekiem un žurnālistiem. Tādējādi persona non grata statusā Latvijā atkārtoti varētu tikt iecelts Krievijas dziedātājs Josifs Kobzons, kurš regulāri piedalās konkursā „Jaunais vilnis un 2004.gadā bija svītrots no nevēlamo personu saraksta. Jāpiebilst, ka Kobzonu savā teritorijā neielaiž arī ASV un Izraēla.

Atstājiet komentāru