2024.gada 30. marts

Igmārs, Ilgmārs, Nanija

Jēkabpils radio1 ziņas 2014.gada 25. augustā

Jēkabpils radio1 ziņas 2014.gada 25. augustā

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Kur šodien paredzēta ''Salasīšanās''? Cik samaksāts hokeja kluba Rīgas ''Dinamo'' spēlētājiem? Un cik gadus turpinās samazināties vidusskolēnu skaits?
 
Šodien pulksten 12 Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā paredzēta iedzīvotāju "Salasīšanās" izziņošana. 28.augustā un 29.augustā tā atklās Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku "Gaismas pili". Savukārt otrdien notiks Dainu skapja pārvešana, ziņo LETA.
 
175 protokoli valsts teritorijā sastādīti 22. augusta reidā ar ātruma pārkāpšanu izziņotā reida laikā. Lielākais pārkāpums konstatēts, kad vadītājs brauca ar 148 kilometriem stundā atļauto 90 vietā. Valsts policija informēja, ka darbinieki piedalījās starptautiskā reidā. Vienlaikus tie norisinājās Lietuvā, Igaunijā un Somijā.
 
Hokeja kluba Rīgas "Dinamo" spēlētājiem pagājušajā gadā samaksāti 5,9 miljoni eiro, kas ir par 7% mazāk nekā 2012.gadā. Tad spēlētāji saņēma 6,3 miljonus eiro, liecina "Dinamo Rīga" finanšu pārskats par 2013.gadu.
 
Turpinām ziņas
 
Turpmākajos gados vidusskolēnu skaits Latvijā samazināsies, prognozē Izglītības un zinātnes ministrija. Tas apgalvots informatīvajā ziņojumā «Informācija par situāciju vispārējās izglītības pieejamības un kvalitātes nodrošināšanā». Šāda situācija turpināsies vēl vienu līdz divus gadus. Tā varētu stabilizēties tikai 2016. gadā.
 
Sestdien apritēja 25 gadi kopš Lietuva, Latvija un Igaunija sadevās rokās, veidojot Baltijas ceļu. Tie augustā tika pieminēti ar 50 dažādiem sarīkojumiem. Savulaik demonstrācija pievērsa pasaules uzmanību Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas 50.gadadienai. Demonstrācijas lielākais panākums bija PSRS pagātnes noziegumu atzīšana.
 
Un vēl
 
Jaunu Ginesa pasaules rekordu sestdien neizdevās uzstādīt "Sieviešu rallijā Jūrmala 2014", ziņo pasākuma organizatori. Bija nepieciešams, lai rallijā startētu 470 ekipāžās. Tomēr pasākumā pieteicās tikai aptuveni 300. Pašlaik rekords pieder Indijai.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Par ko spriedīs šīs dienas koalīcijas partijas sanāksmē, lemjot par Latvijas ražotājiem? Cik daudz upuru prasījušas kara operācijas Ukrainā? Un kas svētdien kļuva par uzvarētāju daudzdienu velobraucienā ''Baltijas ceļš''?

Šodien koalīcijas partijas sanāksmē spriedīs par rīcību Krievijas sankciju skarto Latvijas ražotāju atbalstam, liecina koalīcijas sadarbības padomes darba kārtība. Tāpat tiek plānots spriest par grozījumiem Publisko iepirkumu likumā, kas paredz izdot noteikumus zaļā iepirkuma veicināšanai. Tas būs Ministru kabineta formātā noteikts iepirkums, kas nosaka iepirkt svaigu un ekoloģiski tīru vietējo ražotāju pārtiku.
 
Labklājības ministrija nākamajā gadā asistenta pakalpojuma nodrošināšanai personām ar īpašajām vajadzībām paredzējusi aptuveni desmit miljonus eiro, svētdien preses konferencē par cilvēku ar īpašām vajadzībām integrāciju sabiedrībā sacīja ministra biroja vadītājs Reinis Uzulnieks. Tāpat viņš informēja, ka tuvākajā laikā valsts sekretāru sanāksmē tiks iesniegta projekts par sociālo uzņēmējdarbību. Tas paredzēs, ka uzņēmēji kļūs sociāli atbildīgi un mēģinās integrēt cilvēkus ar īpašajām vajadzībām darba tirgū.
 
Pēdējo četru mēnešu laikā kara operāciju rezultātā Ukrainas austrumu daļā bojā gājuši 722 un aptuveni 2600 Ukrainas kareivji ir ievainoti, liecina Nacionālās drošības un aizsardzības padomes dati. Pēc Ukrainas gūstekņu atbrīvošanas centra datiem, separātisti tur gūstā vismaz 500 Ukrainas iedzīvotājus, tajā skaitā militārās personas. Ap simts no tiem tika izrādīti Doņeckas centrālajā laukumā, kur pēc "gājiena" gūstekņus aizveda atpakaļ.
 
Turpinām ziņas

Svētdien Latvijas riteņbraucēji palika ārpus daudzdienu velobrauciena «Baltijas ceļš» noslēguma kopvērtējuma pirmā desmitnieka. Noslēdzošajā piektajā etapā no Viljandiem uz Tallinu par uzvarētāju kļuva Fils Bauhauss - šī gada Vācijas čempionāta trešās vietas ieguvējs. Par velobrauciena uzvarētāju kļuva pasaules junioru čempions Matjē van der Poels.

Svētdien Latvijas vīriešu basketbola izlase ar rezultātu 89:65 izbraukumā pārliecinoši pieveica Slovākijas valstsvienību 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra piektajā mačā. Līdz ar šo spēli basketbolisti oficiāli nodrošināja vietu sev čempionātā.
 
Un vēl
 
Robežsargi ar viltotiem vai svešiem ceļošanas dokumentiem aizturējuši 61 personu, kas ir aptuveni uz pusi mazāk nekā 2012.gadā, kad aizturēti tika 133 cilvēki, liecina Valsts robežsardzes 2013.gada publiskais pārskats. Arī dokumentu skaitā gada laikā piedzīvots aptuveni 55% samazinājums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kad bija reģistrēti 183 viltoti dokumenti.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai daudzbērnu ģimenu kartei pieteikušies daudzi vecāki? Ko Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pārrunās oficiālās vizītes laikā Maķedonijā? Un cik lielu naudas summu valsts kanceleja plāno atvēlēt pētījumam?
 
Daudzbērnu ģimeņu kartei "3+ Ģimenes karte" pirmo dienu laikā pieteikušies vairāk kā 3000 daudzbērnu ģimeņu vecāki. Tā paredzēta, lai ģimenes ar 3 un vairāk bērniem varētu saņemt dažādas priekšrocības un atlaides. Šobrīd tās gatavi piedāvāt ap 60 uzņēmumi, kultūras un tūrisma iestādes. Karte ir pirmā valsts veidota atbalsta sistēma daudzbērnu ģimenēm.
 
Šodien Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs devies oficiālā vizītē uz Maķedoniju, lai apspriestu abu valstu divpusējās attiecības un aktuālos starptautiskos jautājumus, informē LETA. Rinkēvičam paredzētas tikšanās ar Maķedonijas prezidentu Ģorgi Ivanovu, premjerministru Nikolu Gruevski un ārlietu ministru Nikolu Poposki. Tiks apspriestas abu valstu attiecības, sadarbība un starptautiskie jautājumi.

Aizvadītās diennakts laikā Latvijā glābēji divas reizes palīdzējuši cilvēkiem izkļūt no meža, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Svētdien Olaines sēņojot mežā apmaldījās vīrietis un sieviete. Glābēji viņiem palīdzēja runājot pa telefonu un ieslēdzot sirēnas. Savukārt Vecumnieku novadā sēņojot apmaldījās sieviete. Arī viņai tāpat palīdzēts. VUGD prognozē pieaugs glābšanas darbi, palīdzot cilvēkiem izkļūt no meža.

Turpinām ziņas
 
Svētdien par Baltijā lielākā šaha turnīra "RTU Open" uzvarētāju kļuva Armēnijas sportists Hrants Melkumjans. A - turnīra deviņās kārtās Melkumjans savāca 7,5 punktus. Ar tikpat punktiem sekoja ungārs Rihards Raports. Latvijas sportisti sacensībās startēja neveiksmīgi. Valsts čempions Igors Kovaļenko ar sešiem punktiem ierindojās 18.vietā, Aleksejs Širovs ar 5,5 punktiem ierindojās 40.pozīcijā.
 
Svētdien Latvijas labākais pludmales volejbola pāris Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs piedzīvoja neveiksmi Polijā notiekošā Stare Jablonki «Grand Slam» turnīra finālmačā. Volejbolisti ar rezultātu 1-2 piekāpās Pedru Salgadu un Alvaru Moraišu Filju no Brazīlijas. Latvijas sportisti posma finālu bija sasnieguši pirmoreiz kopš šīs sezonas pirmā etapa, kas risinājās Šanhajā.
 
Un vēl
Valsts kanceleja plāno atvēlēt 71 145 eiro, lai pasūtītu pētījumu par valsts pārvaldes lomu un attīstību nākotnē, ziņo aģentūra LETA. Pētījuma mērķis ir iegūt analītisku informāciju un priekšlikumus. Tie noderēs, lai uzlabotu valsts pārvaldes iestāžu personāla vadības struktūrvienību darbu.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ko paredzēts paveikt novēršot avārijas situāciju Kokneses pilsdrupās? Cik naudas Saeima ieguldīs vēlēsanu materiāliem? Un cik milimetrus nokrišņu daudzums sasniedzis Jēkabpilī?
 
Sākusies augusta pēdējā nedēļa un saskaņā ar iepriekš solīto šīs nedēļas nogalē jānoslēdzas visiem ielu būvdarbiem. Kārtējās domes sēdes in formatīvajā dalā Pilsetsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs solīja, ka visi darbi tiks paveikti termiņā.
 
Jau ziņots, ka ceļu remontdarbu laikā no rītdienas līdz ceturtdienai atkal tiks ierobežota kustība pār tiltu. Šajā laika periodā no septiņiem ritā līdz septiņiem vakarā kustību pār tiltu regulēs satiksmes regulatori. Savukārt trešdien un vcetrurtdien ir plānots veikt asfalta saistes kārtas uzklāšanu Vienības ielas posmā no tilta līdz Vienības un Kļavu ielas rotācijas aplim. Autovadītāji tiek aicināti uzmanīgi sekot līdzi satiksmi regulējošām ceļa zīmēm.
 
Turpinām ar ziņām
 
Lai novērstu avārijas situāciju Kokneses pilsdrupu atsevišķu iekšējo sienu fragmentos jūlijā sākti konservācijas darbi. Tie tiek veikti par pašvaldības budžeta līdzekļiem un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas finansējumu no Kultūras pieminekļu izpētes, glābšanas un restaurācijas programmas 2014. Galvenais plānoto restaurācijas darbu uzdevums ir autentiskā materiāla saglabāšana. Konservācijas darbus veic SIA „KMT Projekts". Darbus plānots pabeigt līdz šī gada 20.oktobrim.
 
Vēlēšanu materiālu izgatavošana izmaksās 109 168 eiro, informē aģentūra LETA. Balsošanai plānots izgatavot 1,5 miljonus vēlēšanu zīmju komplektu, tikpat daudz vēlēšanu aplokšņu un 150 000 reģistrācijas aplokšņu. Tāpat izmaksās ietilpst drošības plombas vēlēšanu kastēm, pasu spiedogi, balsotāja saraksta veidlapas, velēšanu komisiju locekļu un novērotāju apliecības, uzlīmes, autotransporta caurlaides, plakāti un informatīvās lapas, brošūras un citi.
 
Un vēl
 
Kopš svētdienas nokrišņu daudzums Skrīveros sasniedzis 33 milimetrus. Jēkabpilī - 30, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Turklāt, Jēkabpilī svētdien un pirmdien applūduši vairāki ielu posmi, kā novēroja Radio1.lv. Sīkāk par laika apstākļiem Radio1.lv ziņu portālā.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
16. augustā Plaviņās notika novada atklātais čempionāts svaru stieņa spiešanā guļus bez ekipējuma. Čempionāts vienlaikus bija Latvijas Pauerliftinga kausa izcīņas divpadsmitais posms. Sacensības notika sociālā projekta „Es zinu, Tu to vari" ietvaros. Sacensībās piedalījās vairāk nekā 120 sportisti no dažādām Latvijas pilsētām un 15 sporta komandām. Komandu vērtējumā 1.vietu ieguva komanda „Gulbene KSP", 2. vietu izcīnīja komanda „Madona SCK" un 3.vietu – komanda „Rembate". Sieviešu grupā pirmo vietu absolūtajā vērtējumā izcīnīja sportiste Ieviņa Ligere. Jauniešu grupā to ieguva sportists Emīls Ločmelis. Vīru grupā 1.vietu izcīnīja Uģis Millers. Junioru grupā Sandis Ķiploks. Par spēcīgāko senioru kļuva Intars Grāvītis.
 
19. augustā Aizkrauklē notika Zemgales Plānošanas reģiona Attīstības padomes sēde. Tajā par nākamo padomes priekšsēdētāju ievēlēta Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde. Priekšsēdētāja uzdevumi ir pārstāvēt organizāciju valsts un pašvaldību institūcijās, starptautiskās organizācijās, kā arī pārstāvēt reģiona intereses valsts tiešās pārvaldes institūcijās.
 
No 1. oktobra Pļaviņās un Vietalvā siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs būs 50,20 EUR par megabvatstunduMWh. Jaunais tarifs ir par 5,4% mazāks, salīdzinot ar pašreiz spēkā esošo. Jaunais tarifu projekts tika sagatavots, jo pēc siltumtrašu rekonstrukcijas samazinājās siltumenerģijas zudumi un izmaksas. Savukārt Vietalvā uzstādīti siltumenerģijas skaitītāji, saražotās siltumenerģijas apjomi un izmaksas apvienotas un aprēķināts viens tarifs.
 
Turpinām ziņas
 
22. augustā notika ikmēneša vakara tirgus. Apmeklētāji varēja iegādāties mājražotāju gatavotus sierus un gaļas izstrādājumus, garšvielas, mājās ceptu maizi, medu un pašbrūvētu alu. Amatnieki tirgoja koka beņķīšus, virtuves piederumus, rotas lietas, vilnas segas un dziju. Tirgu bija arī Pļaviņu māmiņu kluba organizētā Andele Mandele, ar precēm bērniem un māmiņām.
 
Pļaviņu novada pašvaldības policija aicina iedzīvotājus sakopt savus īpašumus. Ikvienam nekustamā īpašuma īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir pienākums nopļaut zāli īpašumā esošajā teritorijā,īpašumam piegulošajā publiskajā lietošanā esošajā teritorijā. Zāles garums nedrīkst pārsniegt 15 centimetrus.
 
Un vēl
 
NVO "Jauniešu biedrība - CENTRS" realizē projektu "Gāzi grīdā!". Tā pirmā aktivitāte bija informatīvs seminārs "Zinu un daru!" jauniešiem - interesentiem par Pļaviņu novada sniegtajām iespējām jauniešiem. Nākamā aktivitāte būs neformālās izglītības seminārs jauniešiem "Pilsoniskā līdzdalība - par vai pret!''' 29. augustā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik tuvu nonācis Ebolas vīruss? Kādā Eiropas olimpiādē piedalīsies Skrīveru skolēni? Un Ministru prezidente Laimdota Straujuma ierosina palielināt algas policijas darbiniekiem.
 
Valdība rīt slēgtā sēdē izskatīs pilnveidoto valsts aizsardzības plānu, liecina Ministru kabineta sēdes darbakārtība. Ministrija pagaidām atturas minēt, vai uzlabotais plāna projekts ir saistīts ar notikumiem Ukrainā. Tāpat neatklāj plāna detaļas.
 
Londonas slimnīcā vakar ievietots britu slimnieku kopējs, kurš Sjerraleonē inficējies ar Ebolas vīrusu, paziņoja Aizsardzības ministrija. Kā informē Veselības ministrija, pacients stāvoklis nav smags. Londonā viņš nogādāts ar militāro lidmašīnu. Slimnieku kopējs ir pirmais cilvēks no Lielbritānijas, kurš inficējies ar Ebolas vīrusu.
 
No 27. līdz 30.augustam Igaunijā, notiks pirmā Eiropas vēstures olimpiāde. Latviju tajā pārstāvēs Skrīveru vidusskolas skolēni Lelde Kalniņa, Ilva Viļuma un Eduards Lasmanis. Kopumā olimpiāde pulcēs skolēnus un viņu konsultantus no 12 valstīm. Olimpiādes tēma ir „I Pasaules karš".
 
Turpinām ar ziņām
 
Sestdien Aizkraukles novada sporta centrā notika "SK Aizkraukle/Fans" kausa izcīņas spēles florbolā, ziņo . Pirmo vietu ieguva vienība "Lielvārde/Universelectric", otro - Kokneses florbolisti, bet trešo — Krustpils. Aizkraukle palika piektajā pozīcijā. Turnīrā piedalījās piecas komandas no Aizkraukles, Cēsīm, Kokneses, Krustpils un Lielvārdes.
 
Šodien, Ministru kabineta komitejas sēdē Ministru prezidente Laimdota Straujuma uzsvēra, ka ir nepieciešams palielināt algas policistiem. Straujuma pauda, ka jāsamazina brīvo štata vietu skaits. Tomēr Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis norādīja, ka tas nav iespējams. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis paskaidroja, ka daudzas brīvās štata vietas ir bez finansējuma.
 
Un vēl
 
Latvijas Dabas muzejs aicina iedzīvotājus ziņot, ja sēņojot ir uzieta Latvijai jauna sēņu suga - dzīslkāta beka, ziņo aģentūra LETA. Šāda sēbe pirmo reizi Latvijā konstatēta pagājušā gada rudenī. To uz muzeja sēņu izstādi atnesuši vairāki apmeklētāji. Viņi sēnes atrada jūras piekrastes rajonos. Šogad pirmās ziņas par šo sēni saņemtas 21.augustā.

Atstājiet komentāru