2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 24. jūlijā

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 24. jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas Jēkabpilī notiks ''Meža dienā''? Par kādiem ģimenēm svarīgiem jautājumiem runās Ministru kabinetā? Kāds koncerts šovakar notiks Svētā Miķeļa luterāņu baznīcā?
 
Šodien ārkārtas sēdē Saeima skatīs jautājumu par teritorijas paplašināšanu, kur izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar Āfrikas cūku mēri. Vakardien valdība nolēma, ka šajā zonā iekļaujama pierobeža ar Krieviju un Igauniju. Valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas ierosinājumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu Valkas novadā un tā novada teritorijās.
 
Pulksten desmitos Jēkabpils Mežaparkā pie Pēdotāju takas tiks atklātas divas „Lūša gultas", stilizēti vēdera muskulatūras trenažieri no ozolkoka. Savukārt, pulksten vienpadsmitos, Jēkabpils Tautas namā notiks seminārs „Koku apsaimniekošanas plānošana pilsētvidē un aizsardzība" Pasākumi notiek „Meža dienu divit ūkstoš četrpadsmit" ietvaros.
 
Pulksten vienpadsmitos Latvijas Dabas muzeja Paleontoloģijas ekspozīcijā notiks svinīgs pasākums. Muzejam tiks dāvināts mamuta zobs, ko pasniegs fosilijas atradējs Igors Jefrimovs. Tas atrasts Baltijas jūrā, pie Pāvilostas, zemūdens medību sacensību laikā. Atradums ir unikāls, jo šī ir pirmā mamuta fosilija Latvijas teritorijā, kas atrasta jūrā. Līdz šim mamuta zobi ir atrasti grants karjeros vai upju ielejās.
 
Turpinām ziņas
 
Pulksten desmitos trīsdesmit Ministru kabinetā Demogrāfisko lietu padome diskutēs par turpmākām atbalsta iespējām ģimenēm ar bērniem. Sēdē izskatīs jautājumus par bērnu ārpusģimenes aprūpi un tuvāko gadu laikā iespējamos atbalsta pasākumus un sistēmas pilnveides iespējas ģimenēm ar bērniem. Sēdi vadīs Ministru prezidente Laimdota Straujuma.
 
Pulksten astoņpadsmitos Svētā Miķeļa luterāņu baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts. Tajā piedalīsies jaunā māksliniece Ilze Kozlovska. Instrumentālo pavadījumu nodrošinās viens no pazīstamākajiem jaunās paaudzes Latvijas čellistiem Ruslans Viļenskis. Viņš no četrpadsmit gadu vecuma ar panākumiem koncertē prestižākajās pasaules koncertzālēs. Viļenskis spēlē astoņpadsmitā gada itāļu vecmeistara čellu. Ērģeļmūziku atskaņos ērģelnieks Aivars Kalējs.

Un vēl

Starptautiskajā Valmieras gaisa balonu festivālā ''Valmieras kauss'' sāksies gaisa balonu lidojumi virs Valmieras. Tie turpināsies līdz pat 27. jūlijam. Festivāls sākās divdesmit trešajā jūlijā. Festivālā piedalās apmēram 10 gaisa balonu komandas no Latvijas, Lietuvasun Krievijas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas šogad palīdzēs Raimondam Bergmanim sverot bruņurupučus? Par cik pieaudzis Krievijas pilsoņu skaits Latvijā? Un kādas sankcijas pret Krieviju Ukraina lūdz Eiropas Savienībai?
 
Pulksten trīspadsmitos Kalna pagasta atpūtas parkā sāksies „Aktīvās atpūtas un veselības diena". Pasākumā piedalīsies eksperti - Mārtiņa Rītiņa restorāna „Vincents" pavāri. Lubāna lauku kapela „Meldiņš" demonstrēs tautas mūzikas instrumentus un mūziku.
 
Pulksten trīspadsmitos trīspadsmit Rīgas zoodārza bruņurupuču aplokā četrpadsmito reizi ienāks Raimonds Bergmanis. Viņš noskaidros Galapagu bruņurupucieņu Trīnes un Čelsijas svaru. Šogad Bergmanim palīdzēs trīskārtējie olimpisko medaļu ieguvēji. Kamaniņu braucēji - brāļi Andris un Juris Šici. Abi ieguvuši vairākas olimpiskās, pasaules un Eiropas čempionātu medaļas.
 
Šodien notiks latviešu komponista Oskara Stroka arhīvu nodošana Latvijas Nacionālajai bibliotēkai. Tajā atrodas Stroka nošu manuskripti, vēstules, fotogrāfijas, skaņu ieraksti un citi dokumenti. Dāvinājumu bibliotēkai pasniedz mantojuma glabātājs Dmitrijs Goldgābers. Vairākus gadus komponista atstātais mantojums glabājās pie viņa dēla un mazmeitas. Nezinot, ko iesākt ar arhīvu un mainot dzīvesvietas, komponista mazmeita mantojumu uzticēja Stroka mūzikas mīļotājam Dmitrijam Goldgāberam, kurš kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem dzīvo ASV.
 
Turpinām ziņas
 
Par apmēram astoņpadsmit tūkstoš personām pieaudzis Krievijas pilsoņu skaits Latvijā. Skaitliskās izmaiņas redzamas laikā no divi tūkstoši devītā gada līdz šī gada pirmajam janvārim. Salīdzinoši ar divi tūkstoši trīspadsmito gadu, personu skaits šogad palielinājies par apmēram piectūkstoš cilvēkiem. Savukārt samazinājies krievu tautības pilsoņu skaits. Divi tūkstoši četrpadsmitajā gadā tas ir par trīstūkstoš personām mazāk nekā pagājušajā gadā.
 
Vakardien Pamatojoties uz nepatieso Ukrainas notikumu attēlojumu, Ukrainas ārlietu ministrs Arsēns Avakovs ierosinājis prezidentam Petro Porošenko lūgt Eiropas Savienībai ceļošanas ierobežojumus Krievijas mediju īpašniekiem un vadītājiem. Sarakstā iekļautas personas no Krievijas televīzijas Pirmā kanāla, Viskrievijas Valsts televīzijas un radio kompānijas VGTRK un tajā ietilpstošajiem televīzijas kanāliem, tāpat NTN, TNT, REN TV, un citiem.
 
Un vēl
 
Tuvākajās dienās gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies par dažiem grādiem. Vietām karstums sasniegs plus trīsdesmit vienu vai plus trīsdesmit divus grādus. Šodien gaisa temperatūra paaugstināsies līdz plus divdesmit astoņiem, plus trīsdesmit grādiem. Visvēsākā diena gaidāma piekrastē – vējš pūtīs no jūras, gaiss iesils līdz plus divdesmit trīs, plus divdesmit septiņiem grādiem.
Šodien lielākoties saglabāsies saulains laiks, pēcpusdienā un vakarā gaidāms īslaicīgs lietus, iespējams pērkona negaiss.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas maksas regulēšanā ierosināja Ekonomikas ministrija? Kas pārstāv Latviju ''Jaunajā Vilnī''? Kas šorīt atklājās Jēkabpils Kena parkā?
 
Vakardien Dzintaru koncertzālē pulksten astoņpadsmitos četrdesmit piecās sākās jauno izpildītāju konkursa ''Jaunais vilnis'' pirmā konkursa diena. Latviju pārstāv Stass Šurins. Viņš dzimis Latvijā, bet šobrīd dzīvo Ukrainā. Šurins guvis panākumus uzvarot ukraiņu ''Zvaigžņu fabrikā trīs''. Konkurss notiks līdz 27. jūnijam.
 
Pēc aviokompānijas ''Malaysia Airlines'' lidmašīnas katastrofas, kurā bojā gāja vairāk nekā 190 Nīderlandes pilsoņu, kādas Holandes pilsētas mērs pieprasījis no valsts deportēt Krievijas prezidenta Vladimira Putina meitu Mariju putinu. Putina meita kopā ar savu draugu dzīvo Holandes pilsētā Vorshotenā.
 
Ekonomikas ministrija ierosināja veikt izmaiņas esošajā atkritumu apsaimniekošanas maksas regulējumā. Par jauno masas aprēķina kritēriju nosakot dzīvoklī deklarēto personu skaitu. Tas izvirzīts, jo dzīvojamās mājas pārvaldniekam nav iespējams pārliecināties par faktiski dzīvojošo personu skaitu dzīvoklī. Tāpat ministrija rosina veikt izmaiņas arī regulējumā, kas nosaka ūdens skaitītāju nomaiņa kārtību un kā tiek dalīta ūdens patēriņa starpība. Jaunie noteikumi varētu būt, ka pārvaldnieki var lemt par vienotu atsevišķajos īpašumos uzstādīto ūdens skaitītāju nomaiņu vai uzstādīšanu, ja ūdens patēriņa sadales aprēķinā trīs mēnešus pēc kārtas veidojas ūdens patēriņa starpība, kas lielāka par divdesmit procentiem.
 
Turpinām ziņas
 
Jēkabpilieši, kuru ceļš uz darbu vai citās gaitās ved cauri Kena parkam, šorīt atklāja, ka naktī kāds apgāzis šūpoles. Kena parkā sastaptā sētniece Radio1 sacīja, ka vakar pievakarē šūpoles vēl bijušas savā vietā. Viņa ieraugot, kas noticis nekavējoties ziņojusi SIA "Jēkabpils pakalpojumi". Uzņēmuma brigāde Kena parkā ieradās operatīvi, desmit minūšu laikā. Brigādes vīri zināja teikt, ka vienam cilvēkam nav pa spēkam apgāzt šupoles, jo tās veidotas no masīvām koka konstrukcijām. Lai uzceltu šupoles tika izsaukta traktortehnika. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Pārtikas un veterinārais dienests saņēma informāciju, ka Polijas pierobežā ar Baltkrieviju sešām atrastajām mirušajām mežacūkām apstiprināta Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtne. Mirušās mežacūkas atrastas Grodekas provincē. Pēdējo reizi vīrusa uzliesmojums Polijā konstatēts devītajā jūlijā. Latvijā tas konstatēts divdesmit sešām mežacūkām un deviņpadsmit mājas cūkām vienpadsmit saimniecībās.
 
Un vēl
 
Rojā sākas ceturtais kino, mākslas un mūzikas festivāls ''RojaL''. Tajā skatītajiem būs iespēja noskatīties Lailas Pakalniņas filmas "Īsfilma par dzīvi" un "Skurstenis", Anša Bērziņa filmu "Tālavas taurētājs", Ivara Selecka filmu "Kapitālisms šķērsielā" un citu autoru darbus. Tiks izrādītas arī poļu režisoru mākslas filmas. Bērniem veltīta Nila Skapāna animācijas filmu seanss un radošā darbnīca.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 - 15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas ir ''Lūšu gultas'' un kāds ir to nozīmīgums? Kā darbojas jaunā Latvijas Valsts mežu aplikācija sēņotājiem? Ko Čehu zinātnieki darīs Burtnieku ezerā?

Šodien Mežaparkā, pulksten desmitos, uzstādītas „Lūša gultas". Divi stilizēti vēdera muskulatūras trenažieri no ozolkoka, ko izgatavojis uzņēmējs Dainis Vecums. Šodienas pasākumā viņš nebija ieradies. Sīkāk par jaunajiem sporta objektiem stāstīs Jēkabpils pilsētas pašvaldības ainavu tehniķe Mārīte Breimane. Par to nozīmi sportistiem runās Sporta centra direktore Aiva Jakubovska. Savus iespaidus izklāstīs viena no Daugavpils viesu pārstāvjiem, Ilze Janpavle, Ainavu arhitektes pienākumu izpildītāja pilsētas plānošanas un būvēšanas departamentā.
 
Turpinām ziņas
 
Lai palīdzētu sēņotājiem atpazīt šaubīgas sēnes, saglabāt labākās sēņošanas vietas savā kartē, kā arī saņemt padomus sēņu konservēšanā "Latvijas Valsts meži" izveidojuši mobilo aplikāciju "Android" un "iPhone" viedtālruņiem. Mobilajā aplikācijā "Sēnes Latvijā" apkopoti visu Latvijā sastopamo sēņu attēli, nosaukumi un apraksti, doti padomi sēņošanā un pagatavošanā. Tāpat aplikācijā dota iespēja kartē atzīmēt savas sēņu vietas, izmantojot GPS koordinātas.

Saeima šodien ārkārtas sēdē apstiprināja valdības lēmumu paplašināt teritoriju, kur izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar Āfrikas cūku mēri. Valdība šonedēļ nolēma, ka ārkārtas situācijas zonā iekļaujama visa pierobeža ar Krieviju un Igauniju. Valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas ierosinājumu izsludināt ārkārtas situāciju Valkas novadā un tam piegulošo novadu teritorijās.
 
Un vēl
 
No divdesmit astotā jūlija līdz pirmajam augustam Latvijā viesosies zinātnieku grupa no Čehijas Zinātņu akadēmijas. Sadarbībā ar Vides risinājumu institūta pētniekiem Burtnieka ezerā viņi veiks zivju sastāva pētījumus. Pētījums ļaus labāk novērtēt situāciju ezerā un veicinās Burtnieku novada apsaimniekošanas projekta izstrādi.

Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
Šodien, no pulksten trīspadsmitiem Kalna pagasta atpūtas vietā pie Doktorāta ēkas notiek pasākums „Aktīvās atpūtas un veselības diena". Programmā latviešu tautas mūzikas instrumentu demonstrēšana un mūzika Lubānas lauku kapelas „Meldiņš" izpildījumā. Tāpat notiks arī Mārtiņa Rītiņa restorāna „Vincents" pavāru prasmju demonstrējumi.
 
Tikmēr Leimaņu pagastā pie tautas nama, Latvju zīmju parkā aplūkojama vietējo iedzīvotāju veidota izstāde „Ziedu ceļš" ar latvju rakstu motīviem. Savukārt Dunavas skolā, tradīciju zālē vērojama foto izstāde „Daugavas viļņu pieskāriens".
 
Piektdien pulksten astoņpasmitos Zasas parkā notiks „Jautro un sportisko aktivitāšu diena". Pasākumā paredzēts stipro skrējiens, šaušana mērķī, basketbola metieni, futbola sitieni, „Gladiatoru" cīņas u.c. aktivitātes. Pieteikšanās sacensību dienā un vietā līdz pulksten septiņpadsmitiem četrdesmit. Toties pulksten divdesmit vienos Zasas kultūras namā ar netradicionāliem mūzikas instrumentiem uzstāsies Manguļu ģimene. Pēc koncerta balle, spēlēs jauniešu grupa „Any Face".
 
Turpinām ziņas
 
Sestdien jau agrā rīta stundā sāksies svētku noslēguma programma. Pulksten septiņos Rehabilitācijas centrā „Dūjas" Kalna pagastā pie Bancānu ezera notiks koncerts „Rītausmas modināšana" ar kokļu grupas „Dzītari" piedalīšananos. Pulksten astoņpadsmitos Jēkabpils novada muzejā Zasā notiks amatnieku darbu un fotogrāfiju izstādes „Sēlijas amatnieks un zemnieks" atklāšana. Muzicēs folkloras kopa „Šatrija" no Lietuvas. Turpat apskatāma būs arī Jēkabpils mākslas skolas Zasas filiāles audzēkņu darbu izstāde „Skaista mana tēva sēta".
 
Savukārt Zasā amatniecības centrā Rūme no sešiem vakarā būs vērojama amatnieku izstāde, demonstrējumi, pieejamas radošās darbnīcas, atrakcijas bērniem un foto salons. Būs iespējams apdrukāt arī pašiem savu kreklu.
 
Un vēl
Pulksten divdesmitos Zasā notiks svētku koncerts un Jēkabpils novada pagastu sakoptības skates 2014 dalībnieku apbalvošana. Koncertā piedalīsies novada tautas deju kolektīvi „Solis", „Rasa", „Laude", folkloras kopa „Kāre" un viesu kolektīvi: folkloras kopa „Gastauta" no Roķišķiem Lietuvā, folkloras kopa „Šatrija" no Šauļiem Lietuvā un tautas deju kolektīvi „Valgundietis" un „Saulgrieži" no Valgundes pagasta. Festivāla apmeklētājiem par brīvu būs pieejama zupa. Tāpat arī darbosies bufete, degustācijai pieejami dažādi ēdieni, dzērieni un citi gardumi 10. gadsimta tradīcijās no „Latgolas golda" Špeka veira vadībā. Pulksten divdesmit divos Zasā svētku noslēguma balle kopā ar grupu „Ilūzija".
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā popularizēt Zilā karoga pludmales? Cik stundas ilga notiesātā nāvessods? Ko darīt ar Lietuvas izcelsmes cūkgaļu?
 
Latvijas iedzīvotāji ir aicināti piedalīties Zilā karoga starptautiskās koordinācijas konkursā, kura mērķis ir ar fotogrāfiju palīdzību popularizēt Zilā karoga pludmales visā pasaulē, tostarp arī Latvijā. Cilvēki konkursā var piedalīties, nofotografējoties Zilā karoga pludmalēs un daloties ar bildi sociālajos tīklos, lietojot birku #BlueFlagSelfie. Interesantāko fotogrāfiju autoriem konkursa organizatori sola krekliņu ar Zilā karoga simboliku. Latvijā savus attēlus var uzņemt piecpadsmit Zilā karoga pludmalēs un jahtu ostās. Pasaulē populārāko tūrisma ekosertifikātu šogad ir ieguvušas Daugavpils ezera peldvieta "Stropu vilnis", Vakarbuļļu peldvieta Rīgā, kā arī Radžu ūdenskrātuves peldvieta Jēkabpilī. Pašbildes var pievienot arī Vides izglītības fonda sociālajos tīklos Twitter vai Facebook lapā.
 
Amerikas Savienotajās Valstīs, Arizonas štatā, uz nāvi notiesātā Džozefa Vuda soda izpilde ar letālas injekcijas ievadīšanu plānoto desmit minūšu vietā ievilkās līdz divām stundām. Vuda nāvessoda izpilde sākta apmēram pulksten divos pēc vietējā laika, bet par mirušu viņš pasludināts tikai pulksten piecpadsmitos četrdesmit deviņās. Vuds bijis notiesāts par dubultslepkavību. Šis ir kārtējais gadījums, kas izraisīs diskusijas par nāvessoda izpildi ASV. Cilvēktiesību izmantos gadījumu, lai pierasītu nāvessoda atcelšanu bet štati, kuros nāvessods ir likumīgs soda mērs, vērtēs iespējamās alternatīvas.
 
Šogad Latvijas ekonomikas izaugsme varētu sasniegt 3,5%, prognozē Ekonomikas ministrijas speciālisti. Ministrijas sagatavotajā ziņojumā minēts, ka Latvijas ekonomikas izaugsme kopš divitūkstoši vienpadsmitā gada bija viena no straujākajām Eiropas Savienībā. Tomēr pieauguma tempi pēdējos ceturkšņos nedaudz samazinās. Lai arī pēdējos gados vērojama ekonomikas izaugsme, IKP vēl par deviņiem procentiem atpaliek no pirmskrīzes līmeņa divitūkstoši septītajā gadā.
 
Turpiņām ziņas
 
Šodien Demogrāfisko lietu padomes sēdē izskatīti septiņpadsmit dažādi priekšlikumi demogrāfijas un ģimeņu stāvokļa uzlabošanai Latvijā, taču ne visiem ir sagaidāms atbalsts no valdības. Ministru prezidente Laimdota Straujuma šodien pēc sēdes atzina ka daļa iesniegto priekšlikumu ir atbalstāmi. Daļu no tiem valdība ir sākusi risināt, informēja labklājības ministrs Uldis Augulis. Piemēram, Uzturlīdzekļu garantiju fonda maksātais uzturlīdzekļu apmērs tiks noteikts tādā pat apmērā, kāds ir Ministru kabineta noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs.
 
Pārtikas un veterinārais dienests uz laiku apturējis Lietuvas izcelsmes termiski neapstrādātas cūkgaļas, tostarp atdzesētas, sasaldētas cūkgaļas un cūkgaļas izstrādājumu un maltas gaļas izplatīšanu. PVD ir saņēmis telefonisku informāciju no Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta, par to, ka Āfrikas cūku mēra vīruss apstiprināts vienā no lielākajām cūku novietnēm Lietuvā, Ignalinas apkārtnē. Dienests cūkgaļas importu no Lietuvas apturējis uz laiku - pamatojoties uz saņemto telefonisko informāciju, līdz oficiālas informācijas saņemšanai.Cilvēkiem, kas iegādājušies Lietuvas izcelsmes cūkgaļu pēdējo divu nedēļu laikā ieteikts izvērtēt šīs cūkgaļas lietošanu. Svarīgi neizmest atkritumos termiski neapstrādātu gaļu, tādējādi neveicinot iespējamo slimības ierosinātāja nonākšanu vidē un tālāk pie mājas vai meža cūkām.
 
Un vēl
 
Saeima ārkārtas sēdē apstiprinājusi ārkārtas stāvokļa izsludināšanu Latvijas pierobežā Āfrikas cūku mēra izplatības dēļ. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs teica, ka situācija ir nopietna, jo saimniecība Valkā, kurā konstatēta saslimšana ir desmit kilometru attālumā no Latvijas robežas ar Igauniju.Vienlaikus viņš atgādināja, ka slimība izplatās ātri - nesen jauni saslimšanas gadījumi tika konstatēti Polijā, savukārt Lietuvā par spīti biodrošības pasākumu ievērošanai vīruss izplatījies saimniecībā, kur mīt 20 tūkstoši cūku.

Atstājiet komentāru