2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 25. jūlijā

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 25. jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas notiks Operas dienu atklāšanas koncertā? Kurā vietā Latvija ierindojusies Apvienoto Nāciju Organizācijas izveidotajā Cilvēces attīstības indeksā? Cik cilvēki Latvijā izjūt gaisa piesārņojumu?
 
Pulksten astoņpadsmitos Krustpils pils pagalmā notiks, Operas dienu lielais atklāšanas koncerts. Koncertā būs iespēja baudīt Sonoras Vaices dzidro un niansēm bagāto balsi Rozīnas ārijā no Džoakīno Rosīni operas "Seviljas bārddzinis" un Margaritas ārijā no Guno operas "Fausts". Vēl koncerta pirmajā daļā mākslinieku Miervalža Jenča, Ilzes Kozlovskas, Naura Indzera un Kalvja Kalniņa izpildījumā skanēs ārijas, kavatīnes un romances no Doniceti, Verdi, Pučini operām. Instrumentālo mūziku izpildīs Jēkabpils pilsētas kamerorķestris, diriģents Mārtiņš Bergs, un itāļu izcelsmes mākslinieks, bandoneonists Paolo Ruso.Koncerta otrajā daļā izskanēs Andra Ābelītes īpaši Sonorai Vaicei komponētā "Dziesma" abu mākslinieku izpildījumā, mūzika no iemīļotām operetēm - Štrausa "Sikspārnis" un "Čigānu barons", kā arī populāras melodijas no kinofilmām.
 
Šodien notiks diskusija gatavojoties Pasaules hepatīta dienai, kurā eksperti pārrunās situāciju saistībā ar C hepatīta izplatību Latvijā. Diskusijā piedalīsies Hepatīta biedrības pārstāvji un valsts institūciju darbinieki, kā arī ārsti. Eksperti atskatīsies uz līdz šim paveikto C hepatīta ierobežošanā, kā arī diskutēs par situāciju C hepatīta pacientu atbalstam un informēs par pašreizējo situāciju Latvijā. Saskaņā ar statistikas datiem ar C hepatītu ir inficējušies apmēram trīsdesmit astoņi tūkstoši iedzīvotāju. Turklāt no C hepatīta mirušo pacientu skaits laika posmā no divtūkstoši divpadsmitā gada līdz divtūkstošitrīspdsmitajam gadam ir pieaudzis par piecdesmit procentiem liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.
 
Gaisa piesārņojumu savas dzīvesvietas apkaimē neizjūt septiņdesmit trīs procenti ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju. Starp šādas atbildes sniedzējiem salīdzinoši biežāk ir citu pilsētu, Pierīgas, lauku teritoriju un Vidzemes iedzīvotāji. Divdesmit trīs procenti cilvēku izjūt gaisa piesārņojumu. No tiem četri procenti atbildējuši, ka to noteikti izjūt, bet astoņpadsmit procenti, ka drīzāk izjūt. Salīdzinoši biežāk starp šādas atbildes sniedzējiem ir bijuši rīdzinieki.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien un rīt Latvijā notiks NEZ Ziemeļeiropas rallijkrosa čempionāta ceturtais posms. Sacīkste, kas norisināsies pie Rīgas sporta kompleksā 333, būs seriāla pēdējais posms, kurā, visticamāk, tiks noskaidroti šā gada Ziemeļeiropas rallijkrosa čempioni. NEZ Ziemeļeiropas rallijkrosa čempionāts šogad sastāv no četriem posmiem – aizvadītajā nedēļas nogalē Dānijā startēja pirmais posms, šonedēļ Norvēģijā – otrais posms, bet jūlija otrajā pusē notiks Lietuvas un Latvijas sacensības. Seriālā ik gadu piedalās visu trīs Baltijas valstu, Krievijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas un Dānijas sportisti. Seriālā savulaik startējuši šobrīd pasaules rallijkrosa elitē esošie Reinis Nitišs un Jānis Baumanis.Piektdienas novakarē paredzēta sportistu reģistrācija, bet sestdien – sacensību programma ar trim kvalifikācijām, pusfināliem un fināliem.
 
Latvija ierindojusies četrdesmit astotajā vietā Apvienoto Nāciju Organizācijas izveidotajā Cilvēces attīstības indeksā, kas ir sliktākais rādītājs Baltijas valstu vidū. Salīdzinājumā ar pagājušā gada indeksu Latvija ir saglabājusi savu pozīciju, bet piecu gadu laikā no divi tūkstoši astotā līdz divi tūkstoši trīspadsmitajam gadam mūsu valsts ir zaudējusi septiņas pozīcijas. ANO Attīstības programmas publicētajā ziņojumā, kurā apkopoti dati par simtastoņdesmit septiņām pasaules valstīm.
 
Un vēl
 
Šodien Latvijas kinoteātros sāk demonstrēt populārās deju filmu franšīzes «Solis augšup» piekto daļu. Pirmā uz ekrāniem iznāca divtūkstoši sestajā gadā, bet tās turpinājumi pirmizrādes piedzīvoja ar divu gadu intervālu. Filmu franšīzes kopējie kases ieņēmumi visā pasaulē ir pieci simti sešdesmit miljoni ASV dolāru, un sagaidāms, ka kopā ar piektās daļas rezultātiem «Solis augšup» zīmols sasniegs septiņi simti miljonu atzīmi.
 
Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas zinības apgūst noziedznieki, lai izvairītos no likumsargiem? Kādas bargas sankcijas Eiropas Savienība plāno noteikt Krievijai? Kā beidzās sapieru darbs ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem?
 
Arvien vairāk noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu tiek ieguldīti noziegumu slēpšanā un pretdarbībā tiesībsargiem, šādu tendenci vakardienas preses konferencē iezīmēja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanā Kaspars Čerņeckis. Viņš stāsta, ka noziedznieki iegādājas dažādus tehniskos risinājumus un piekopj pretizlūkošanas metodes, lai izprastu VID darbību un tiesību aizsardzības iestāžu darba metodes. Piemēram, lai identificētu kontrabandas apkarotājus, šādu noziegumu veicēji maksā vietējiem iedzīvotājiem, lai tie ziņotu par novērotām nezināmām automašīnām. Novērots, ka organizētās noziedzības grupējumu dalībnieki aktīvi izglītojas finanšu jomā, grāmatvedībā un tiesību zinātnēs. Noziedznieki arī izmanto kvalificētāko advokātu pakalpojumus.
 
Eiropas Savienība varētu rīkoties bargāk nekā ASV saistībā ar sankciju noteikšanu Krievijas bankām, liedzot tām iespēju iegūt jaunus finanšu līdzekļus. Dalībvalstu pārstāvjiem sākot sanāksmi, viņi aplūkos iespēju aizliegt Krievijas bankām pārdot jaunas akcijas Eiropas tirgos. Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministri otrdien vienojās paātrināt sankciju ieviešanu pret Krieviju un izskatīt iespējas ieviest bargākus pasākumus, tostarp aizsardzības sektorā, pēc Malaizijas lidmašīnas notriekšanas virs Ukrainas.
 
Vakar Rīgā, Firsa Sadovņikova ielā ap pulksten trīspadsmitiem Valsts policija saņēma informāciju, ka kādā garāžā, atrasti sprādzienbīstami priekšmeti - dažādi lādiņi un munīcija. Uz notikuma vietu nekavējoties izbrauca policijas darbinieki, kā arī Nacionālo bruņoto spēku sapieri. Tika veikta cilvēku evakuācija no tuvējām ēkām, tostarp poliklīnikas un bērnudārza. Ap pulksten deviņpadsmitiem četrdesmit speciālisti beidza darbus un satiksme ir atjaunota.
 
Turpinām ziņas
 
Vakar Dzintaru koncertzālē izskanēja otrās festivāla ''Jaunais Vilnis'' konkursa dienas koncerts. Šajā vakarā konkursantiem bija dots uzdevums izpildīt savas valsts hitus, bet uz skatuves jaunieši kāpa kopā ar iepriekšējo gadu konkursantiem. Latvijas pārstāvis Stass Šurins uzstājās ar pirmo kārtas numuru un kopā ar Timuru Rodrigezu izpildīja dziesmu Скользкие улицы. Kopvērtējumā par abām dienām Stass ir saņēmis simt trīsdesmit četrus punktus un balsojuma tabulā no sešpadsmit dalībniekiem ieņem ceturto pozīciju no beigām. Līdera pozīcijas saglabā Gruzijas pārstāve Nuca Buzaladze ar simt piecdesmit vienu punktu.
 
Rēzeknes novada Kaunatas pagasta vecajā krogus ēkā atvērts Kandžas muzejs. Muzeja saimniecei Dacei Zagorskai esot daudz ieceru, tajā skaitā savākt vairāk vēsturisko materiālu un informācijas par pašdarinātās stiprās dziras tecināšanas pirmsākumiem un attīstību dažādās valstīs. Šobrīd muzejā esot savākti daudzi interesanti eksponāti, piemeŗam, glāzīšu kolekcija. Muzeja apmeklētājiem ir iespēja arī degustēt kandžu.
 
Un vēl
 
Piektdien gaisa temperatūra turpinās palielināties un nokrišņi nav gaidāmi. Sinoptiskajai situācijai būtiski nemainoties, naktī virs Latvijas mākoņi ir maz. Anticiklona ietekmē arī diena Latvijā aizritēs bez nokrišņiem. Pūtīs lēns vējš. Spīdot saulei, gaiss uzkarsīs līdz plus divdesmit sešiem plus trīsdesmit vienam grādam.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kuru klašu skolnieki šogad saņems brīvpusdienas? Cik sprādzienbīstamus priekšmetus atrada Nacionālie bruņotie spēki? Kāpēc brīdina par ''ceļu svīšanu''?
 
Garāžu teritorijā Rīga atrastos sprādzienbīstamos priekšmetus speciālisti iznīcinās piektdien, Nacionālie Bruņotie spēki informē savā «twitter» kontā. Garāžu teritorijā ceturtdien tika atrasti vairāk nekā simts sprādzienbīstamu priekšmetu, pārsvarā artilērijas lādiņi. Tikai astoņos vakarā satiksme Sadovņikova ielas posmā tika atjaunota un iedzīvotāji varēja atgriezties tuvējās ēkās pēc izsaukuma saņemšanas vienos dienā un evakuācijas. Divas Nesprāgušās munīcijas vienības pēc ilga darba notikuma vietu pameta ap pulksten deviņpadsmitos trīsdesmit. Lielā daudzuma dēļ to iznīcināšanu veiks piektdien.
 
Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete kopā ar Latvijas Studentu apvienību plāno virzīt valdībai priekšlikumu par kredītu dzēšanu, kas veicinās demogrāfisko situāciju. Patlaban studenti Latvijā var izmantot divu veidu kredītus - studiju kredītu, kas domāts, lai segtu mācību maksu, un studējošā kredītu, kas paredzēts dzīvošanas izdevumu segšanai. Tomēr kredīta dzēšana bērna piedzimšanas gadījumā attiecas tikai uz studējošā kredītu. Respektīvi, ja bērns vecākiem piedzimst brīdī, kad viss kredīts vēl nav apmaksāts, tiek dzēsti trīsdesmit procenti no atlikušās summas. Studentu apvienība gan cīnās, lai šo daļu paaugstinātu līdz piecdesmit procentiem, kā arī trīsdesmit procentus dzēstu no otra kredīta. Lai gan grozījumi ministrijā jau tiek gatavoti, tomēr pagaidām izskatās, ka atbalstu valdībā tie negūs.
 
Ceturtdien, Nīderlandes pilsētā Roterdamā ar bērnu un jauniešu sacensībām turpinājās pasaules čempionāts BMX riteņbraukšanā. Dubultuzvaru B septiņi zēnu grupā Latvijai izcīnīja Emīls Allers un Kristers Apels, bet G piecpadsmit meiteņu konkurencē vicečempiones titulu ieguva Vineta Pētersone Pasaules čempionāts BMX riteņbraukšanā Nīderlandes pilsētā Roterdamā norisinās kopumā piecu dienu garumā, pulcējot vairākus tūkstošus planētas labākos braucējus, tostarp piecdesmit četrus Latvijas sportistus.
 
Turpinām ziņas
 
Brīvpusdienas ceturtās klases skolēniem valsts varētu nodrošināt divi tūkstoš piecpadsmitajā/divi tūkstoš sešpadsmitajā mācību gadā. Šāds priekšlikums ceturtdien pārrunāts Demogrāfisko lietu padomes sēdē. Jaunajā mācību gadā brīvpusdienas valsts apmaksās pirmo līdz trešo klašu skolēniem. Labklājības ministrs Uldis Augulis informēja, ka no šā gada pirmā septembra brīvpusdienas ir paredzētas arī trešajai klasei, savukārt nākamgad būtu jārod iespēja tās nodrošināt arī ceturtajai klasei.
 
Šajās karstajās dienās uz vairākiem Latvijas ceļiem, tostarp galvenajiem, vērojama tā dēvētā «ceļu svīšana», Latvijas Televīziijas raidījumā «Rīta panorāma» norādīja ceļu uzturētāju pārstāvis Guntis Karps. Viņš paskaidroja, ka problēma galvenokārt ir tajos posmos, kur pēdējos gados ceļi ir rekonstruēti. Ceļu «svīšana» ir īslaicīgs blakusefekts un, ja laikus veic kaisīšanas darbus, tad paliekošas problēmas tam nevajadzētu radīt. Tiek norādīts, ka ceļu «svīšanas» apstākļos palielinās ceļu slīdamība, tāpēc autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem.
 
Un vēl
 
Sestdien, no pulksten sešpadsmitiem Siguldas pilsdrupu estrādē notiks piektie Blūza svētki. Līdzās pašmāju mūziķiem uzstāsies arī blūzmeņi no Igaunijas, Itālijas, Lielbritānijas un Tasmānijas. Svētkus tradicionāli uzsāks Latvijas Blūza konkursa finālistu koncerti. Konkursa uzvarētājs divitūkstoši piecpadsmitā gada martā piedalīsies Eiropas galvenajā blūza notikumā «European Blues Challenge», kas notiks Briselē.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kuru klašu skolnieki šogad saņems brīvpusdienas? Cik sprādzienbīstamus priekšmetus atrada Nacionālie bruņotie spēki? Kāpēc brīdina par ''ceļu svīšanu''?
 
Garāžu teritorijā Rīga atrastos sprādzienbīstamos priekšmetus speciālisti iznīcinās piektdien, Nacionālie Bruņotie spēki informē savā «twitter» kontā. Garāžu teritorijā ceturtdien tika atrasti vairāk nekā simts sprādzienbīstamu priekšmetu, pārsvarā artilērijas lādiņi. Tikai astoņos vakarā satiksme Sadovņikova ielas posmā tika atjaunota un iedzīvotāji varēja atgriezties tuvējās ēkās pēc izsaukuma saņemšanas vienos dienā un evakuācijas. Divas Nesprāgušās munīcijas vienības pēc ilga darba notikuma vietu pameta ap pulksten deviņpadsmitos trīsdesmit. Lielā daudzuma dēļ to iznīcināšanu veiks piektdien.
 
Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete kopā ar Latvijas Studentu apvienību plāno virzīt valdībai priekšlikumu par kredītu dzēšanu, kas veicinās demogrāfisko situāciju. Patlaban studenti Latvijā var izmantot divu veidu kredītus - studiju kredītu, kas domāts, lai segtu mācību maksu, un studējošā kredītu, kas paredzēts dzīvošanas izdevumu segšanai. Tomēr kredīta dzēšana bērna piedzimšanas gadījumā attiecas tikai uz studējošā kredītu. Respektīvi, ja bērns vecākiem piedzimst brīdī, kad viss kredīts vēl nav apmaksāts, tiek dzēsti trīsdesmit procenti no atlikušās summas. Studentu apvienība gan cīnās, lai šo daļu paaugstinātu līdz piecdesmit procentiem, kā arī trīsdesmit procentus dzēstu no otra kredīta. Lai gan grozījumi ministrijā jau tiek gatavoti, tomēr pagaidām izskatās, ka atbalstu valdībā tie negūs.
 
Ceturtdien, Nīderlandes pilsētā Roterdamā ar bērnu un jauniešu sacensībām turpinājās pasaules čempionāts BMX riteņbraukšanā. Dubultuzvaru B septiņi zēnu grupā Latvijai izcīnīja Emīls Allers un Kristers Apels, bet G piecpadsmit meiteņu konkurencē vicečempiones titulu ieguva Vineta Pētersone. Pasaules čempionāts BMX riteņbraukšanā Nīderlandes pilsētā Roterdamā norisinās kopumā piecu dienu garumā, pulcējot vairākus tūkstošus planētas labākos braucējus, tostarp piecdesmit četrus Latvijas sportistus.
 
Turpinām ziņas
 
Brīvpusdienas ceturtās klases skolēniem valsts varētu nodrošināt divi tūkstoš piecpadsmitajā/divi tūkstoš sešpadsmitajā mācību gadā. Šāds priekšlikums ceturtdien pārrunāts Demogrāfisko lietu padomes sēdē. Jaunajā mācību gadā brīvpusdienas valsts apmaksās pirmo līdz trešo klašu skolēniem. Labklājības ministrs Uldis Augulis informēja, ka no šā gada pirmā septembra brīvpusdienas ir paredzētas arī trešajai klasei, savukārt nākamgad būtu jārod iespēja tās nodrošināt arī ceturtajai klasei.
 
Šajās karstajās dienās uz vairākiem Latvijas ceļiem, tostarp galvenajiem, vērojama tā dēvētā «ceļu svīšana», Latvijas Televīziijas raidījumā «Rīta panorāma» norādīja ceļu uzturētāju pārstāvis Guntis Karps. Viņš paskaidroja, ka problēma galvenokārt ir tajos posmos, kur pēdējos gados ceļi ir rekonstruēti. Ceļu «svīšana» ir īslaicīgs blakusefekts un, ja laikus veic kaisīšanas darbus, tad paliekošas problēmas tam nevajadzētu radīt. Tiek norādīts, ka ceļu «svīšanas» apstākļos palielinās ceļu slīdamība, tāpēc autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem.
 
Un vēl
 
Sestdien, no pulksten sešpadsmitiem Siguldas pilsdrupu estrādē notiks piektie Blūza svētki. Līdzās pašmāju mūziķiem uzstāsies arī blūzmeņi no Igaunijas, Itālijas, Lielbritānijas un Tasmānijas. Svētkus tradicionāli uzsāks Latvijas Blūza konkursa finālistu koncerti. Konkursa uzvarētājs divitūkstoši piecpadsmitā gada martā piedalīsies Eiropas galvenajā blūza notikumā «European Blues Challenge», kas notiks Briselē.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 -14.00- 15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai lielais karstums traucē jēkabpiliešiem? Kāds ir sestdienas žiguļu kolonnas maršruts? Un cik tiltu tiks remontēts Latvijā?
 
Gaisa temperatūra Latvijā pēdējā laikā ir bijusi augsta un, spriežot pēc sinoptiķu prognozēm, šajā nedēļas nogalē svelme tikai pieņemsies spēkā. Neskatoties uz lielo karstumu, pienākumi ir jāveic Tāpēc sarunā ar jēkabpiliešiem jautājām vai karstums netraucē ikdienā un kā viņi pārcieš svelmainās dienas? Viedokļus izteica Vita, Ilze, Dārta, Gints un Andrejs.
 
Turpinām ziņas
 
Lai novērstu tiltu konstrukciju bojājumu progresēšanu, "Latvijas autoceļu uzturētājs" visā Latvijas teritorijā uzlabos simt trīsdesmit tiltu stāvokli. Darbu izmaksas būs aptuveni divi miljoni eiro.Kā skaidro LAU, tiek atjaunots tiltu segums - remontētas uz tiltu brauktuves esošās šuves, plaisas, iesēdumi un bedres. Lai uzlaboto gājēju un autovadītāju drošību, remontē bojātās margas un barjeras, un tās apstrādā pret koroziju. Tāpat tiekot atjaunots izskalotais uzbērums un bojāto nogāžu nostiprinājums, kā arī ūdens atvades sistēmas, lai nodrošinātu savlaicīgu ūdens novadīšanu no tiltu brauktuves. Centra reģionā tiekot remontēti divdesmit deviņi tilti, Vidzemē - sešpadsmit, Kurzemē – četrdesmit seši, Latgalē – trīsdesmit deviņi tilti.
 
Nedēļas nogalē Krustpils novada Atašienē notiks ikgadējie Annas un Jēkaba dienas pasākumi. Atašienes baznīcā svētku pasākumus ievadīs Svētā Mise Annas godam, dienas garumā būs arī tirdziņš. Tāpat paredzēta svētku svinīgā atklāšana un konkursa "Sakoptība sētā un attīstība pagastā" laureātu apbalvošana, kam sekos novada pašdarbības kolektīvu uzstāšanās, folkloras kopu sadziedāšanās, notiks sacensības. Vakarā būs "Latgales dāmu pops", tam sekos balle kopā ar grupu "Robežpunkts".
 
Un vēl
 
No šodienas līdz 27.jūlijam norisināsies pasākums "VAZ Vasara 2014", kura laikā gar Daugavu dosies dučiem VAZ auto, informē pasākuma pārstāvis Viesturs Balts. Brauciena maršruts vedīs cauri Latvijai visā Daugavas garumā - no Rīgas līdz Pāterniekiem. Sestdien ceļš vedīs caur Pļaviņām, Jēkabpili un Līvāniem līdz Daugavpilij. Sīkāk par pasākuma norisi lasiet Radio1.lv ziņu portālā.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
Šodien, pulksten astoņpadsmitos Zasas pagastā iespējams piedalīties ''Jautro un sportisko aktivitāšu dienā''. Sacensību disciplīnās būs stipro skrējiens, jautrā slēpošana, šaušana mērķī, lidojošo šķīvīšu mešana vārtos, basketbola metieni, un citas aktivitātes. Pēc tām pulksten divdesmitos trīsdesmit iestiprināšanās pie zupas galdiem un vēlāk koncerts ar Manguļu ģimeni. Sestdien svētku konerts un Jēkabpils novada pagastu sakoptības skates divitūkstoši četrpadsmit dalībnieku apbalvošana.
 
Sākas Sutru pagasta svētki, kas noritēs arī sestdienā. Visās svētku dienās ziedu kompozīcijas izstādes veidošana ''Ziedi Annai''. Sestdien būs atrakcijas bērniem, svinīgā atklāšana un ''Skaista sēta kaimiņam'' uzvarētāju godināšana, tai sekos koncerts.
 
Šajā nedēļas nogalē Ķekavas novada svētku laikā norisināsies starptautiskas Baltijas valstu sacensības pajūgu braukšanas sportā "Gold Carriage divitūkstoši četrpadsmit''. Jau šodien pulksten vienpadsmitos sacensības sākās ar manēžas braukšanu. Savukārt rīt pulksten deviņos Ķekavas novada svētku sporta dienas ievadā katrs interesents varēs vērot sacensību dalībnieku parādi un sacensību norises vietas svinīgo atklāšanu. Sacensības noslēgsies svētdien ar konusu braukšanu.
 
Turpinām ziņas
 
Sestdien un svētdien Ādažos pirmo reizi notiks starptautiskā suņu izstāde, kurā piedalīsies vairāk nekā divitūkstošidalībnieku no desmit valstīm un divi simti trīs dažādu šķirņu suņi. Svētdien notiks piecas specializētās izstādes - kurtu, medību suņu, bulterjeru un kavaliera kinga Čārlza spanielu izstāde. Četrkājainos skaistuļus vērtēs starptautiska žūrija četrpadsmit cilvēku sastāvā. Suņiem būs jāprot gan skriet, gan solīdi iet blakus savam saimniekam, kā arī jāmāk labi uzvesties, jo par agresiju un sliktu uzvedību tie var tikt diskvalificēti no piedalīšanās vērtēšanā.
 
Toties Amatas novadā notiks Āraišu svētki. Sestdien piedāvāta programma ''Podi un medus no senatnes līdz mūsdienām''. Pilsdrupās varēs piedalīties vaska sveču liešanā "Arheoloģiskajos izrakumos", kā arī spēlēs un rotaļās. Ezerpilī demonstrēs bitenieku darbarīku gatavošanu, māla podu gatavošanu un citus senos amatus, kā arī varēs baudīt tautas mūziku. Būs iespēja doties ekskursijās pa Ezerpili un Āraišu apkārtnes kalniem. Sestdien Maizes diena Āraišu vējdzirnavās.
 
Un vēl
 
Sestdien Kalna pagastā rehabilitācijas centrā „Dūjas" pie Bancānu ezera notiks koncerts „Rītausmas modināšana" ar kokļu grupas „Dzītari" piedalīšananos. Koncertu rīko nodibinājums Mārtiņa Fonds Koncerts.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik cilvēku Latvijā vakardien guvuši karstuma dūrienu? Vai Jēkabpils novadā avārijā cietušie nogādāti slimnīcā? Un kur Jēkabpilī atkal noticis ugunsgrēks?
 
Šodien, pirms pusdienlaika ceļu satiksmes negadījums noticis uz autoceļa Leimaņi – Mežgale, kur BMW vadītājs nav spējis savaldīt automašīnas stūri un avarējis. Cietuši četri cilvēki. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis pastāstīja, ka diviem no cietušajiem, tajā skaitā arī autovadītājam, traumas bijušas nenozīmīgas un viņi no došanās uz slimnīcu atteikušies, savukārt divi automašīnas pasažieri nogādāti Jēkabpils slimnīcā. Autovadītājs bijis alkohola reibumā un bez autovadītāja tiesībām.
 
Latvijā salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir vērojams ārzemju viesu straujš pieplūdums, kas galvenokārt skaidrojams ar nozares organizāciju īstenotajiem pasākumiem ārējā tūrisma veicināšanai. Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka šā gada pirmajā ceturksnī Latvijas viesnīcās apmetušies aptuveni trīssimti tūkstoši ārvalstu tūristu, kas ir par piecpadsmit procentiem vairāk nekā pagājušā gada trijos pirmajos mēnešos.Audzis tūristu skaits no Vācijas, Beriluksa un skandināvijas valstīm.
 
Augusta nogalē Latvijā, Lietuvā un Igaunijā norisināsies "Baltijas ceļa" daudzdienu velobrauciens, kurā kopumā piedalīsies vairāk nekā divdesmit komandas no sešpadsmit valstīm. Latvijā velobrauciens norisināsies divdesmit pirmajā un divdesmit otrajā augustā. Riteņbraucēji aizvadīs divus posmus – Rīga – Sigulda, kā arī Valmiera – Pērnava. Sacensības ir iekļautas arī Baltijas ceļa programmā. Viens no galvenajiem velobrauciena motīviem ir Baltijas valstu vienotības stiprināšana.
 
Turpinām ziņas
 
Aizvadītajā dienā saulē pārkarsuši deviņi cilvēki. Karstuma dūriens konstatēts divdesmit trīs gadus vecam vīrietim, kurš visu dienu pavadījis pludmalē, turklāt lietojis arī alkoholu. Vīrietim sākušies krampji, ķermeņa temperatūra paaugstinājusies virs četrdesmit grādiem. Cietušais nogādāts slimnīcā. Vidzemē piecdesmit divus gadus vecs vīrietis no rīta vairākas stundas pļāvis zāli un pārkarsis. Tā rezultātā vīrietim iestājies apjukums, paaugstinājusies ķermeņa temperatūra un viņš nogādāts slimnīcā. Karstuma dūriens konstatēts arī trīspadsmit gadus vecai meitenei, kura vairākas stundas pavadījusi pludmalē. Arī viņa ar karstuma dūrienam raksturīgiem simptomiem nogādāta slimnīcā.
 
Vakar pēc pulksten sešiem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jekabpils brigāde saņēma izsaukumu dzēst degošu kartonu Jēkabpilī, Raiņa ielā astoņdesmit trīs. Uz notikuma vietu devās divas ugunsdzēsēju brigādes. Ierodoties norādītajā adresē secināts, ka škiroto atkritumu laukumā deg kartons trīsdesmit kvadrātmetru platībā. Brigādes komandieris sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka ugunsgrēka iemesls ir neuzmanīgi nomests izsmēķis vai tīša dedzināšana.
 
Un vēl
 
Deviņpadsmitajā un divdesmitajā jūlijā Liepājā notika Latvijas čempionāts stenda šaušanā. Tajā piedalījās arī dalībnieki no Viesītes, kuri ieguva trīs medaļas no sešām, aiz sevis atstājot Rīgas, Ventspils, Kuldīgas un citu pilsētu pārstāvjus. Kaspars Avens izcīnija otro vietu, Vadims Basovs trešo, tranšeju stendā Aleksandrs Adruškevičs ieņēma otro vietu.
 

Atstājiet komentāru