2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 29. augustā

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 29. augustā

Radio1 ziņas 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik ilga autobusu kavēšanās saistībā ar ielu remontu iespējama Jēkabpilī? Par ko vakardien tika apbalvoti izglītības darbinieki Līvānu novadā? Ar cik litriem nelegālā alkohola notverts Jēkabpils cietuma darbinieks?
 
No 2014.gada 1.septembra sāk kursēt pilsētas 7.maršruta autobuss. Viesītes ielas remonta laikā pietura "Viesītes iela" pie Gaļas nama tiks pārcelta uz Viestura ielu. Sakarā ar ielu rekonstrukcijas darbiem pilsētā, iespējama visu pilsētas autobusu kavēšanās līdz 10.min. Informācija pieejama pilsētas autobusu pieturvietās un Jēkabpils AP mājas lapā jekabpilsap.lv.
 
Vakardien Līvānu novada Kultūras centrā izglītības darbinieku gadskārtējā sanāksmē pirmo reizi tika pasniegtas balvas par izcilu sniegumu izglītības jomā. Balvas saņēma 14 Līvānu novada pedagogi, kuru sagatavotie jaunieši guvuši atzīstamus panākums valsts un starptautiska mēroga olimpiādēs un konkursos.
 
Salas pagastā Valsts policija atsevinājusi lielu apjomu nelegālā alkohola, ziņo Valsts policija. Policistiem automašīnu ar nelegālo alkoholu 525 litru apjomā apturēt izdevās pirmdien. Auto vadīja Jēkabpils cietuma darbinieks. Viņš aizturēts aizdomās par kontrabandas alkohola glabāšanu un pārvadāšanu. Par notikušo uzsākts kriminālprocess, kas paredz sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.
 
Turpinām ziņas
 
Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju Krievijas noteiktā embargo dēļ iegādāsies vairāk Latvijas ražotāju preces, tatklāj pētījumu kompānijas TNS augustā veiktais pētījums. 17% aptaujāto atbildējuši, ka noteikti iegādāsies Latvijas preces, 29% - drīzāk jā. Savukārt otra daļa Latvijas iedzīvotāju aptaujātajā vecuma grupā atzīst, ka nesāks vairāk pirkt Latvijas ražotāju preces.
 
Vakardien Eiropas Komisijas Lauksaimniecības ekspertu grupā paziņoja lēmumu īstenot atbalsta pasākumus piena un piena produktu tirgū. Tiks piešķirts atbalsts sviesta un vājpiena pulvera privātai uzglabāšanai. Komisija informēja arī par to, ka tiek vērtēta iespēja piešķirt atbalstu arī sieru privātai uzglabāšanai. Plānots, ka privātās uzglabāšanas izmaksas ES segs trīs līdz septiņus mēnešus.
 
Un vēl
 
Ierosinājums visiem skolēniem noteikt obligātu eksāmenu fizikā un ķīmijā tiks īstenots pēc diviem gadiem, vakardien paziņoja Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņa stāstīja, ka ir panākta vienošanās ar izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti par mācību priekšmetu satura pilnveidošanu, skolotāju izglītošanu un pedagogu kvalifikācijas celšanu.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas izmaiņas šajā pusdienlaikā gaidāmas vilcienu maršrutā Rīga-Skrīveri-Rīga? Kā noritēs 1. septembra svinīgie mācību gada pasākumi Jēkabpilī? Kā šodien noslēgsies Gaismas pils atklāšanas nedēļa?
 
Šodien Skrīveru stacijā paredzēto dzelzceļa remontdarbu laikā noteiktas izmaiņas elektrovilciena Rīga-Skrīveri-Rīga kustības sarakstā, informē a/s "Pasažieru vilciens". Vilciens, kas no Rīgas atiet plkst.12.15, kursēs tikai līdz Lielvārdei. Savukārt vilciens, kas plkst.14.31 atiet no Skrīveriem, būs atcelts posmā Skrīveri – Lielvārde. Vilciens kursēs no Lielvārdes stacijas plkst. 14.52 maršrutā Lielvārde – Rīga. Pasažieriem norīkots autobuss virzienā Lielvārde-Aizkraukle un Aizkraukle-Lielvārde. Sīkāka informācija mājas lapā pv.lv
 
1. septembrī Jēkabpils izglītības iestādēs notiks svinīgie mācību gada sākuma pasākumi. Jēkabpils Valsts ģimnāzijā tie sāksies plkst.9.00 un noritēs Kalpaka laukumā. Jēkabpils 2. vidusskolā plkst.10.00, Skolas stadionā. Jēkabpils vakara vidusskolā dienas klasēm pasākums sāksies plkst. 9.00, vakara klasēm – plkst.18.00, Skolas zālē. Jēkabpils 3. vidusskolā svinīgais pasākums plkst. 9.00, Sporta laukumā. Jēkabpils pamatskolā plkst. 10.00, Rīgas ielā 200a. Jēkabpils pamatskolai R.Blaumaņa ielā plkst. 9.00. Pirmsskolas izglītības iestādē ''Kāpēcītis'' plkst. 10.00 bū jauno telpu svinīgais atklāšanas pasākums. Jēkabpils Agrobiznesa koledžā Zinību diena profesionālās vidējās izglītības nodaļai pasākumi sākas plkst. 10.00 koledžas sporta zālē. Bet plkst. 13.00 noritēs Imatrikulācijas pasākums studentiem.
 
Šodien Rīgā, plkst.10.00 sākas konference „Nacionālā un starptautiskā drošība pēc Krimas okupācijas". Starptautiskajā konferencē tiks diskutēts kādi ir Ukrainas krīzes secinājumi, kam ir jānotiek, lai Latvijā tiktu nopietni stiprināta drošība un aizsardzība un citi. Ievadrunas teiks Romas Katoļu baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs un Aizsardzības ministrijas Valsts sekretārs Jānis Sārts. Uzstāsies EP deputāts Jaromirs Štetina. Piedalīsies arī dažādi eksperti.
 
Turpinām ziņas
 
Plkst. 12.00 Veselības ministrijā notiks diskusija par pasīvo smēķēšanu un tās radīto kaitējumu bērnu veselībai - „Ja smēķē Tu – smēķē Tavs bērns!". Diskusijā piedalīsies pediatri, psihologi, Veselības ministrijas un Slimību un profilakses centra pārstāvji. Tāpat vecāku organizāciju un citu nevalstisko organizāciju pārstāvji. Notiks kopīga diskusija par šī brīža situāciju pasīvās smēķēšanas radīto ietekmi uz bērnu veselību un citiem jautājumiem.
 
Šodien Latvijā viesosies UNESCO ģenerāldirektores vietnieks Gatečujs Engida. Viņš piedalīsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāšanā, lai sveiktu bibliotēkas projekta īstenotājus un tās apmeklētājus šajā starptautiski nozīmīgajā notikum. Engida piedalīsies arī Dainu skapja atklāšanā, kas pārvests uz Gaismas pili. Viņa piedalīšanās atklāšanā ir īpašs gods, jo 1999. gadā UNESCO pieņēma rezolūciju par atbalstu Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektam.
 
Un vēl
 
Plkst. 21.00 pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas ar vērienīgu pasākumu "Salasīšanās" noslēgsies Gaismas pils atklāšanas nedēļa. "Salasīšanās" pasākumā piedalīsies koris „Kamēr...", Ieva Akuratere, Dita Lūriņa, Jānis Stībelis, , Normunds Rutulis un citi mūziķi. Atklāšanas dienā īpašā pasākumā tiks godināti tie cilvēki, kuri 25 gadus ir piedalījušies, līdzdarbojušies bibliotēkas tapšanā/ Ziedoņa zālē oficiālajā Inaugurācijas ceremonijā piedalīsies ap 100 ārvalstu viesu.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kurā Zemgales pilsētā tiks atklāta Latvijā astotā glābējsilīte? Kam jāpievērš uzmanība gatavojoties apkures sezonai? Kāda latviešu dokumentālā filma šodien piedzīvo pirmizrādi?
 
Šobrīd Labklājības ministrs Uldis Augulis reģionālajā vizītē apmeklē Aizkraukli un Skrīverus. Viņš tiekas ar pašvaldību un Labklājības ministrijas padotībā esošo iestāžu vadību un darbiniekiem. Kopīgi tiks pārrunāti aktuālie jautājumi sociālajā jomā. No rīta Augulis apmeklēja Aizkraukles novadu pašvaldību, Nodarbinātības valsts aģentūras filiāli un Sociālo centru. Vēlāk ministrs dosies uz Skrīveru pašvaldību, sociālās aprūpes centru Ziedugravām un Skrīveru saldumiem.
 
Šodien pie Jelgavas slimnīcas Uzņemšanas nodaļas tiks atklāta glābējsilīte. Kad tajā tiks ievietots zīdainis, slimnīcas bērnu nodaļā atskanēs signāls. Glābējsilītes mērķis ir glābt zīdaiņu dzīvības, kā arī sniegt psiholoģisku un praktisku palīdzību. Latvijā tā ir astotā glābējsilīte.
 
Drīzumā sākoties apkures sezonai, iedzīvotājiem jāpievērš uzmanība dūmeņu iztīrīšanai no sodrējiem, atgādina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti. Jau šobrīd VUGD saņem izsaukumus uz namīpašumiem, kuros ir sākusies uzkrājušos sodrēju degšana. Speciālisti norāda - sodrēju degšanas rezultātā var aizdegties arī jumta pārsegums.
 
Turpinām ziņas
 
Rīgas domes telpās Sēžu zālē norisinās konference „Mājoklis Latvijā: likumos un realitātē". Tā turpināsies līdz plkst.16.00. Konference veltīta mājokļa drošībai, apsaimniekošanai, izmaksām un ienākumu samērojamību ar dzīvokļa uzturēšanas izmaksām. Tajā uzstāsies un diskutēs pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, pilsētu būvvaldēm, apsaimniekošanas uzņēmumiem, pašvaldībām un citiem.
 
ASV prezidenta Baraka Obamas vizīte Igaunijai izmaksās vairāk nekā pusmiljonu eiro, ziņo izdevums «Postimees Online». Precīzas vizītes izmaksas vēl nav aprēķinātas. Vakardien Igaunijas iekšlietu ministrs Hanno Pevkurs valdības preses konferencē paziņoja, ka aptuvenās izmaksas pārsniegs 500 000 eiro. Norisēs, kas ir saistītas ar Obamas vizīti, tiks iesaistīti pie 2000 policijas amatpersonu, kā arī Aizsardzības līgas un Aizsardzības spēku cilvēki. ASV prezidents Igaunijā ieradīsies 3.septembrī.
 
Un vēl
 
Šodien «Splendid Palace» pirmizrādi piedzīvos Dzintara Dreiberga dokumentālā filma «Nāc ar mani padejot!». Tā tapusi «X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku» laikā. Filmēšanas grupa septiņas dienas un naktis sekoja līdzi deju kolektīva vecāko klašu grupai - mēģinājumos, koncertos, Rīgā pavadītajā svētku ikdienā un ballītēs. No materiāla radīta 45 minūšu gara dokumentālā filma.

Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai vietējie uzņēmēji veido sadarbību ar Ķīnu? Kādi pasākumi gaida Preiļu novada svētkos? Un kuras pašvaldības šogad ieguva Eiropas Gada pašvaldības titulu?
 
Jēkabpilī ir daži parki, Radžu ūdenskrātuve un Mežaparks. Tomēr, beidzoties vasarai un iestājoties rudenīgākam laikam, sabiedriskās aktivitātes mainīsies. Šodien sarunā ar jēkabpiliešiem jautājām kādas sabiedriskās vietas būtu nepieciešamas Jēkabpilij un kādas ir patīkami apmeklēt šobrīd. Viedokļus izteica Edgars, Dace, Kristīne, Lilita un Laima.
 
Turpinām ar ziņām
 
Šodien sākas Preiļu novada svētku pasākumi. Plkst. 17.00 Preiļu kultūras namā gaidāma atklāšana Antas Rugātes un tēlnieka Viktora Vaņukova izstādei

"Strande". Svētku pasākumi turpināsies 30. augustā. To apmeklētāji varēs noskatīties ekstrēmo sporta veidu šovu, konkursa ''Staburadze meklē Latvijas novadu raksturīgāko torti'' norisi, piedalīties dažādās darbnīcās un citos pasākumos. Tāpat dienas garumā darbosies Tirgus iela.
 
Ķīnas pārstāvji ir veikuši pārbaudes vairākos Jēkabpils apkārtnes uzņēmumos – lopkautuvē SIA „Viesuļi" un gaļas pārstrādes SIA „Biomeat". Pārbaudes veica, veidojot jaunu eksporta tirgu. Latvija kļūst par pirmo Baltijas valsti, kur piena pārstrādātajiem ir dota iespēja eksportēt savu produkciju uz Ķīnas tirgu. 2014. gada jūlijā Ķīna pieņēma un publicēja Latvijas iesniegto piena sertifikātu. Tagad tirdzniecības uzsākšanai nepieciešama sertifikātu apmaiņa un uzņēmumiem jāsaņem atzīšana no Ķīnas puses. Tā notiek pēc uzņēmumu pārbaudes. Plašāk par to ziņu portālā radio1.lv
 
Un vēl
 
Eiropas Gada pašvaldas titulu kategorijā starp lielajām pilsētām ieguva Jelgava. Novadu konkurencē ar iedzīvotāju skaitu līdz 7000 uzvarēja Rundāles novads. Savukārt Tukuma novads ir uzvarētājs starp novadiem ar iedzīvotāju skaitu virs 7000. Uzvarētāji konkursa nominācijās tiks paziņoti konkursa noslēguma ceremonijā 26. septembrī vienā no trim pašvaldībām. No 11. līdz 26. augustam konkursa vērtēšanas komisija apmeklēja un vērtēja 14 pašvaldības.
 
Salas novada ziņas
 
28. augustā salas novadā notika skolu pieņemšanā jaunajam mācību gadam. Salas novada novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe, Salas novada domes priekšsēdētājas vietniece Inga Pastare, izpilddirektors Arnis Baumeisters, Sēlpils pagasta pārvaldes vadītāja Anita Bārzdiņa un Jēkabpils novada Izglītības un kultūras pārvaldes vadītāja Elga Ūbele apmeklēja Salas vidusskolu, PII „Ābelīte", Bērnu namu „Līkumi", Biržu internātpamatskolu un Biržu pamatskolu. Komisija nepilnības pārbaudes laikā nav konstatējusi un Salas novada skolas ir atzītas kā darbam gatavas
 
1.septembrī pulksten 11.00 interesenti tiek aicināti uz Salas vidusskolas renovētās sporta zāles atklāšanu.Savukārt Salas kultūras nams ielūdz 1. septembrī plkst. 12.00 uz jautrajām aktivitātēm – „Pepijas Garzeķes Zinību diena", lai lustīgi un kustīgi tiktu aizsākts jaunais mācību gads! No plkst. 12:00 līdz 13:00 ikvienam būs iespēja iet rotaļās un spēlēt spēles, bet no plkst. 13:00 līdz 14:00 izdejoties jautrajā disenītē kopā ar Pepiju Garzeķi. Aicināti tiek gan skolas, gan pirmskolas bērni un jaunieši.
 
Kopš sestdienas pēcpusdienas Salas novada domes ieeju rotā krāšņas gladiolas. 23.augustā Jānis Daņiļevičs piedāvāja ap 200 gladiolu Salas novada domes ēkas svētku noformējumam, tā paužot atbalstu Baltijas ceļa 25.gadadienas pasākumam novadā. Rita Audriņa ātri sagādāja nepieciešamos traukus un kopā ar Ingūnu Rēķi ziedus gaumīgi un skaisti sakārtoja iedzīvotāju priekam. Paldies Jānim Daņiļevičam par skaistajiem ziediem un kopā ar tiem dāvāto svētku sajūtu un atgādinājumu , ka labu cilvēku novadā ir ļoti daudz!
 
Turpinām ziņas
 
Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām un Pārtikas un veterinārā dienesta un Latvijas cūku audzētāju asociācijas izstrādātajām vadlīnijām mājas cūku turētājiem, kuri savā novietnē tur un audzē mājas cūkas pašpatēriņam un kuru novietnēs nobarojamo cūku skaits nepārsniedz 10. jāievēro sekojoši biodrošības pasākumi, lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra izplatīšanos savā saimniecībā:
cūkas nedrīkst turēt āra aplokos; ir jānovērš to kontaktu ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem; pie ieejas kūtī vai novietnē jābūt novietotiem dezinfekcijas paklājiem; cūku novietnē vai cūku kūtī drīkst iet tikai cūku īpašnieks vai persona, kura kopj cūkas; personai, kura veic dzīvnieku kopšanu, jābūt maiņas apģērbam - atsevišķām drēbēm, kuras uzvelk pirms iešanas kūtī un kuras pēc dzīvnieku kopšanas tiek pārvilktas; cūkām aizliegts izbarot ēdināšanas uzņēmuma atlikumus, kā arī pārtikas atkritumus, kas satur meža vai mājas cūku gaļu un to subproduktus.
 
Un vēl
 
Salas novada mājaslapā ievietotā aptauja liecina, ka iedzīvotāji pašvaldības mājas lapu visbiežak apmeklē, lai iepazītos ar aktualitātēm. Šādu atbildi snieguši 47,90 procenti respondentu. Otra populārākā atbilde ir – lai ieskatītos pasākumu plānā, b et trešajā vietā – lai izlasītu pašvaldības izdevumu Novada Vēstis. Retāk pašvaldības mājaslapa tiek apmeklēta, lai atrastu spoeciālistu kontaktus un nosūtītu vēstuli pasvaldībai. Salas novada domes mājaslapā regulāri tiek veikta iedzivotāju aptauja par dažādiem aktuāliem jautājumiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Par kādu balvu ''Ghetto Games''sezonas noslēgumā cīnīsies spēcīgākās komandas? Kā Gothardu Frīdrihu Stenderu jubilejā godinās Sunākstes pagastā? Kādās sacensībās šovakar cīnīsies Reinis Nitišs?

Šo sestdien 11.novembra krastmalā noslēgsies „Ghetto Games" 6. sezona. Noritēs „Ghetto Games" superfināli ielu basketbola, florbola, futbola turnīros. Tajos cīnīsies šīs sezonas ranga specīgākās komandas par balvu braucieniem uz Ņujorku, Nīderlandi un Zviedriju. Tāpat notiks arī projekta "Es zinu, Tu to vari!" noslēguma pasākums.
 
Rīt norisināsies Gotharda Frīdriha Stendera 300.-tās jubilejas atceres pasākumi Sunākstes pagastā Jaunjelgavas novadā. Pagasta centra laukumā svinīgi atklās piemiņas zīmi. Pēc nedēļas — 6. septembrī — piemiņas brīdis būs Stenderu dzimtas kapos, bet vēlāk, pulksten 18, Sunākstes Baltajā baznīcā skanēs 18. gadsimta Kurzemes mūzika.
 
Līdz 31.augustam «Pasta stacijas» termināļos visā Latvijā iespējams ziedot skolai noderīgas lietas. Jēkabpilī tas iespējams TC "Mego", Vienības ielā. Šādā veidā iespējams palīdzēt palīdzot jauno mācību gadu sākt bērniem, kuru vecākiem nav iespējas sagādāt un nodrošināt visu nepieciešamo mācību sākšanai. Pagājušo gadu, pateicoties privātajiem ziedotājiem un uzņēmumu atbalstam, izdevies piepildīt 467 bērnu un jauniešu skolas somas. Šo akciju rīko «Palīdzēsim.lv».
 
Turpinām ar ziņām
 
Šovakar plkst.19.30 līdz plkst. 21.00 Ātruma festivāla - rallija «Kurzeme 2014» laikā notiks Rallija leģendu mačs. Tajā piedalīsies arī rallijkrosa talants Reinis Nitišs. Liepājas pilsētas ātrumposmā ar vienādām BMW klasiskās piedziņas automašīnām sacentīsies Latvijas labākie rallija braucēji. Liepājas rallija leģendas cīnīsies ar divām Latvijas rallija leģendu komandām. Piedalīsies tādi dalībnieki kā Andris Kārkliņš, Agris Staņēvičs, Latvijas čempions un četrkārtējais rallija «Kurzeme» uzvarētājs Ivars Vasaraudzis un Raimonds Kisiels.
 
Rīt 30.augustā, Biķernieku trasē norisināsies pēdējās šīs sezonas starptautiskās drifta sacensības Rīgā - Ziemeļeiropas drifta čempionāta trešais posms. Tajā startēs pagājušā gada Eiropas čempions soms Juha Rintanens. Sportists ir arī pirmā NEZ drifta uzvarētājs - 2011.gadā viņš Biķerniekos izcīnīja pārliecinošu pirmo vietu. Tāpat piedalīsies Igaunojas drifta čempions Harolds Valdma. Sacensībās piedalīsies arī labākie latviešu un skandināvu piloti.
 
Un vēl
 
Šodien uz Latvijas lielajiem ekrāniem iznāk režisora, scenārista un producenta Roberta Rodrigeza jaunākā filma «Grēku pilsēta: Liktenīgā sieviete» Pirmā 2005. gada «Grēku pilsēta» izpelnījusies kulta filmas statusu. Tās otrajā daļā piedalās aktieri - Džesika Alba, Mikijs Rurks, Brūss Viliss, Eva Grīna un dziedātāja Lēdija Gāga.

Atstājiet komentāru