2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 2. septembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 2. septembrī

Radio1 ziņas 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas satiksmes izmaiņas šodien gaidāmas Jēkabpilī? Kāpēc Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai pasniegs Latvijā ražotu produktu grozu? Un kur varēs apskatīt Kenediju ģimenes fotogrāfijas?

Sākot no šodienas līdz 4. septembrim satiksmes kustība pār tiltu tiks organizēta pa vienu satiksmes joslu. Laika periodā no pulksten 7.00 līdz 19.00 kustību regulēs satiksmes regulētāji. Sabiedriskā transporta kustība no 2.septembra tiks novirzīta caur degvielas uzpildes staciju „Viada" un veikala „Mego" teritoriju. Izmaiņas saistītas ar ielu būvdarbiem. Kustības shēma pieejama ziņu portālā radio1.lv.
Izmaiņas vilcienu kustības sarakstos dzelzceļa iecirknī Skrīveri-Krustpils būs spēkā līdz 17.septembrim, informē akciju sabiedrība „Pasažieru vilciens". Elektrovilcieni posmā Skrīveri-Aizkraukle vai Lielvārde-Aizkraukle būs atcelti. To vietā pasažieru pārvadājumus starp Skrīveru un Aizkraukles stacijām nodrošinās speciāli norīkoti autobusi. Sīkāka informācija pieejama AS „Pasažieru vilciens" mājas lapā www.pv.lv, dzelzceļa stacijās, kā arī pa dzelzceļa bezmaksas uzziņu tālruni.
 
Pulksten 12.00 Džūkstes pagasta kapos, Tukuma novadā atceres pasākums Ansam Lerhim-Puškaitim, ziņo Džūkstes Pasaku muzeja vadītāja Regīna Jefremova. Viņš bija pasaku un teiku vācējs, rakstnieks, skolotājs un aktīvs sabiedriskais darbinieks. Puškaiša dzīve un darbība noritēja Džūkstes pagasta Lanceniekos. Pēc atceres pasākuma, Džūkstes Pasaku muzejā norisināsies diskusijas par muzeja attīstību.
 
Turpinām ziņas
 
Pulksten 12.00 Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera uzņēmēju vārdā pasniegs "Latvijas Labums" dāvanu grozu valdības vadītājai Laimdotai Straujumai Ministru kabineta sēdes sākumā. Tajā būs Latvijā ražoti pārtikas produkti. LTRK priekšsēdētājs Jānis Endziņš stāsta, ka šādā veidā mēģinās pievērst valdības uzmanību par to, cik svarīgi ir izvēlēties Latvijā ražotus pārtikas un ne-pārtikas produktus. 25.augustā LTRK un partneri aizsāka Latvijā ražotā izvēli atbalstošu kampaņu "Latvijas Labums."
 
Šodien Eiropas Komisija lems par atbalstu sviesta un vājpiena pulvera privātai uzglabāšanai. Īpaši šim nolūkam tiks sasaukta EK Lauksaimniecības tirgu ekspertu grupa. Atbalsta apmērs pagaidām nav publiskots. Par to, vai tas tiks piešķirts arī sieru uzglabāšanai, EK lems vēlāk. Līdz šim Latvijas piena produktu ražotāji nav izmantojuši privātās uzglabāšanas atbalsta pasākumus.
 
Un vēl
 
Pulksten 16.00 „Rīgas Mākslas telpas" „Intro zālē" tiks atklāta izstāde „Kenediji", ziņo Rīgas domes Sabiedrisko attiecību daļa. Atklāšanā piedalīsies Latvijas Republikas Valsts prezidents Andris Bērziņš un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Izstādē varēs aplūkot vairāk nekā 40 vēsturiskas Kenediju ģimenes fotogrāfijas. Tajās iemūžināti ASV prezidenta Džona Kenedija, viņa sievas Žaklīnas un bērnu dzīves mirkļi. Izstāde būs apskatāma līdz 26. septembrim.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Novadu dienā Latvija Nacionālajā bibliotēkā piedalās Viesītes novada pārstāvji. Aizrit pirmsskolas izglītības iestādes ''Kāpēcītis'' svinīgā atklāšana. Jēkabpilī uzdarbojas laupītāji.

28. augustā norisinājās Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāšanas nedēļas Novadu diena. Tajā piedalījās Viesītes novads, ziņo pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste. To pārstāvēja domes priekšsēdētājs Jānis Dimitrijevs, Kultūras pils direktore, kancelejas vadītāja, muzeja ''Sēlija'' pārstāvji, Saukas un Viesītes bibliotekāres, kultūras darbinieki, kā arī uzņēmēji – Alīdas kafeja un Rix Wood. Sēlijas novads sevi prezentēja bibliotēkas 6. Stāvā.
 
Vakar Jēkabpilī notika pirmsskolas izglītības iestādes ''Kāpēcītis'' svinīgā atklāšana. Uz to bija ieradušies Jēkabpils pilsētas pašvaldības pārstāvji. Tajā skaitā Zinību dienas pasākumā klāt bija Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa un domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs 27.augustā tika nodoti iestādes būvdarbi, kurus veica SIA „Jēkabpils PMK". Rekonstrukcijas darbi pirmsskolas izglītības iestādē tika uzsākti no šī gada aprīļa. Fotoreportāžu iespējams apskatīt radio1.lv mājas lapā.
 
Jēkabpils novada Ābeļu pagasta teritorijā meža masīvā atrasti kara laika lādiņi. Tie izrādījās nesprāguši Pirmā pasaules kara lādiņi. Tie nodoti neitralizēšanai. Nedēļas nogalē uzdarbojās laupītāji. Jēkabpils policijai ziņots, ka svētdien ap pulksten diviem dienā Krustpils novada Variešu pagastā kāds vīrietis uzbruka un nolaupīja divus mobilos tālruņus. Bet Jēkabpilī pulksten 11.30 vakarā kāds nepazīstams vīrietis uzbrūkot iesitis sievietei pa seju un nolaupījis somiņu. Savukārt Ziemeļu un Dignājas ielā apzagts dzīvoklis un māja.
 
Turpinām ziņas
 
Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu vakardien sāka Šauļos bāzētie Portugāles un Kanādas iznīcinātāji, kā arī Vācijas un Nīderlandes lidmašīnas. Tās būs dislocētas attiecīgi Emari bāzē Igaunijā un Malborkas bāzē Polijā. Līdz šim Baltijas valstu gaisa telpu kopīgi uzraudzīja Polijas, Lielbritānijas, Dānijas un Francijas iznīcinātāji.
 
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis Latvijai nevēlamo personu jeb tā dēvētajā "melnajā sarakstā" augustā iekļāvis piecas personas, ziņo aģentūra LETA. Respektīvi kopš Ukrainas un Krievijas notikumu sākuma aprīlī Latvijas sarakstā iekļauti 26 cilvēki. Savukārt pavisam šogad sarakstā iekļautas 45 personas.
 
Un vēl
 
Pēdējā gada laikā krities iedzīvotāju vērtējums vispārizglītojošo skolu sniegtās izglītības kvalitātei. Ja 2013.gadā vidējais vērtējums piecu baļļu skalā bija 3,48, tad šogad vairs tikai 3,37, secinājuši jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma autori. Vērtējot atsevišķu izglītības līmeņu kvalitāti piecu punktu skalā, iedzīvotāji visaugstāko vērtējumu snieguši augstākajai izglītībai, vidējais vērtējums - 3,52. Kritiskāk vērtēta vispārizglītojošo skolu sniegtā izglītība un arodskolu un profesionāli tehnisko skolu nodrošinātās izglītības kvalitāte.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Preiļu vizuālās mākslas skolotāja Marianna Abricka šodien saņem Ata Kronvalda balvu. Aknīstes novadu apmeklē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Einārs Cilinskis. Šaha festivālā Baltijas valstīs - Ceturtais „RTU Open" piedalās jēkabpilieši.
 
Pulksten 14.00 Melngalvju namā notiks Ata Kronvalda balvas un ceļojošās balvas „Lielā Pūce" pasniegšanas ceremonija. Tiks apbalvoti trīs pedagogi par ilggadēju un ievērojamu ieguldījumu talantīgo skolēnu izglītošanā un skolēnu zinātniskās pētniecības darba vadīšanā. Tajā skaitā balvu saņems Marianna Abricka, Preiļu 1. Pamatskolas mākslas skolotāja. Goda zīmes pasniegs Valsts prezidents Andris Bērziņš un Ata Kronvalda fonda valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs.

29.augustā reģionālās darba vizītes laikā Aknīstes novadu apmeklēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis un pašvaldību departamenta juriskonsults Aivars Mičulis. Tika pārrunāti jautājumi par novada attīstības prioritātēm. Vizītes noslēgumā tika apmeklēta Aknīstes vidusskola un Pirmsskolas izglītības iestāde "Bitīte", lai apskatītu realizētos ēku siltināšanas projektu rezultātus.
 
Aizvadītajā diennaktī slimnīcā nonākuši seši jaunieši, kuri bijuši stiprā alkohola reibumā, otrdien LTV raidījumu "Rīta panorāma" informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve. Jaunieši ir vecumā no 13-17 gadiem. Atrasti guļam uz ielas, bet dažus svinētājus mediķiem nodevusi policija. Jaunākā no svinētājiem bijusi kāda 13 gadīga meitene, kura papildus guvusi arī galvas traumu. Zinību dienā mediķi devušies palīgā arī trim jauniešiem, kuri svinīgajos pasākumos bija noģībuši.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Centrālā statistikas pārvalde uzsāk otro Eiropas iedzīvotāju veselības apsekojumu, ziņo pārvalde. Tā mērķis ir iegūt informāciju par Latvijas iedzīvotāju veselību, dzīvesveidu, veselības aprūpes pakalpojumu izmantošanu un pieejamību saistībā ar iedzīvotāju sociāli ekonomiskiem rādītājiem. Apsekojumā iegūtie dati tiks izmantoti sociālekonomiskās politikas plānošanai katrā dalībvalstī un ES kopumā. Tiks aptaujāti 11 tūkstoš cilvēki. Pirmais Eiropas iedzīvotāju veselības apsekojums tika veikts 2008. gadā. Saskaņā ar tā rezultātiem, 41% respondentu savu veselības stāvokli vērtēja kā labu un 38% - kā viduvēju. Tolaik cilvēki bija apmierināti ar ģimenes ārstu pakalpojumiem un vismazāk ar slimnīcu pakalpojumiem.
 
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un Nodarbinātības valsts aģentūras pārstāvji tiksies ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas ekspertiem. Viņi pārrunās jauniešu sociālās politikas jautājumus. Rezultātā tiks izstrādāts rekomendāciju kopums nestrādājošiem jauniešiem un atbalsta mehānismu uzlabošanai.
 
Un vēl
 
Noslēdzies lielākais šaha festivāls Baltijas valstīs - Ceturtais „RTU Open". Piedalījās vairāk nekā 400 dalībnieki no visas Pasaules. A turnīrā no Jēkabpils piedalījās nacionālais meistars Guntis Jankovskis. Paralēli notika C turnīrs. Tajā piedalījās 62 dalībnieki no 12 valstīm. Jēkabpils sporta skolu turnīrā pārstāvēja 2 audzēkņi: Zubeirs Haciveli un Andis Ivoņins. Zubeirs ieguva 4 punktus no 7 un 16. vietu, savukārt Andim 3,5 punkti un 31. vieta.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmajā oktobrī spēkā stāsies jauna vecāku atbalsta sistēma. Zemes iegādes programmā lauksaimniekiem piešķirti aizdevumi 21,9 miljonu eiro vērtībā. Noslēgušās sacensības svaru stieņa spiešanā guļus un noskaidrotas Latvijas spēcīgākās pilsētas.
Ar vien tuvāk nāk vēsāki gadalaiki. Bet vai vecie siltumenerģijas rēķini ir nomaksāti un vai cilvēki ir sagatavojušies jaunajai apkures sezonai? To jautājām vietējiem iedzīvotājiem. Viedokļus izteica Līga, Žanna, Edīte, Inta un Juris.
Kā tika ziņots, SIA ''Jēkabpils siltums'' aicina savus klientus pilnībā norēķināties par siltumenerģijas piegādes pakalpojumu līdz 2014.gada 30.septembrim. Ja norēķini tiks veikti līdz minētajam datumam, aprēķinātais līgumsods nebūs jāmaksā.
 
Turpinām ar ziņām
 
1.oktobrī stāsies spēkā jaunā vecāku pabalstu sistēma. Pabalsta apmēra aprēķins būs atkarīgs no vecāka izvēles saņemt to vienu vai pusotru gadu. Vairs nebūs noteikts šī pabalsta minimālais apmērs. Turpmāk, ja vecāks strādās, vecāku pabalstu maksās, taču ierobežotā apmērā. Vienlaikus ar vecāku pabalstu līdz bērna pusotram gadam maksās bērna kopšanas pabalstu - 171 eiro.
Jaunā kārtība attieksies uz sociāli apdrošinātiem vecākiem – darba ņēmējiem vai pašnodarbinātajiem.
 
Zemes iegādes programmā lauksaimniekiem piešķirti aizdevumi 21,9 miljonu eiro vērtībā, ziņo Zemkopības ministrija. Pieņēmts lēmumus par 445 aizdevumu piešķiršanu. No tiem Zemgalei piešķirts visvairāk aizdevumu – 135. Par aizdevumu summu plānots iegādāties kopumā gandrīz 12 000 hektārus lauksaimniecības zemes. Iegādājamo zemes platību vidējā tirgus vērtība ir aptuveni 1900 eiro par hektāru.
 
Un vēl
 
Noslēdzies sociālais projekts ''Es zinu, Tu to vari'', ko rīkoja Latvijas Pauerliftinga federācija. Sacensības svaru stieņa spiešanā guļus noritēja jūlijā un augustā. Par pēcīgākās pilsētas titulu cīnījās 13 Latvijas pilsētas, tajā skaitā arī Jēkabpils. Kopā Latvijā tika uzspiesti 1 600 440 kg. Visvairāk Valmierā, Rīgā un Alūksnē. Par Latvijas spēcīgāko sievieti kļuva Diāna Timermane no Jelgavas sporta kluba „Apolons". Viņa uzspieda 20 kg smago svara stieni 205 reizes. Par Latvijas izturīgāko jaunieti kļuva Artūrs Zaikovskis no komandas „204. Jaunsardzes vienība". Viņš uzspieda svara stieni 1000 reizes. Starp vīriešiem labākais rezultāts „Jelgava" atlētam Sandis Kūms. Viņš uzspieda 50 kg smago svara stieni 164 reizes.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
1. septembrī visās Krustpils novada skolās noritēja svinīgs mācību gada sākums, ziņo Krustpils novada pašvaldība. Domes priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Pabērzs viesojās Mežāres, Sūnu un Vīpes pamatskolās, kā arī Atašienes vidusskolā. Savukārt novada izpilddirektors Raivis Ragainis apmeklēja Krustpils pamatskolu, Variešu sākumskolu un Antūžu speciālo internātpamatskolu. Katra skola no Krustpils novada saņēma kliņģeri, kā arī sporta veida - spīdmintona - spēles komplektu. Fotoreportāža apskatāma ziņu portālā radio1.lv.
 
Tāpat Zinību dienu svinēja četrās Viesītes novada izglītības iestādēs – Viesītes vidussksolā, PII "Zīlīte", Rites pamatskolā un Viesītes mūzikas un mākslas skolā. Ziņu portālā radio1.lv pieejama fotoreportāža.
 
11. septembrī Preiļu novada uzņēmējdarbības centrā notiks seminārs „Vietējo produktu mārketings" Programmā vispārīgs situācijas raksturojums par Mājražošanu Latvijā, dažādiem mītiem un patiesībām par šo nozari, kā arī par dažādām vietējo produktu atbalsta sistēmām un ieskatu Vietējo pārtikas ķēžu darbībā. Apmācību programma paredz arī informāciju kā piedāvāt degustācijai un pārdot vietējos produktu. Tiks sniegta informācijas par tirgus izpēti un produkta virzīšanu tirgū, pasniegšanas veidiem.
 
Turpinām ziņas
 
Latvijas Nacionālā bibliotēkas Novadu dienās sevi parādīja Aknīstes novads, ziņo pašvaldība. Pārstāvji lika uzsvaru uz tūrisma iespējām un mazo ražotāju reklāmu. demonstrēja tūrisma iespējas un mazos ražotājos. Stendā apmeklētāji varēja uzzināt par Gārsenes pili un zemnieku saimniecības ''Āmuri'' sūnu skultūrām un vietējo ražotāju medu.
 
Aknīstes novada pašvaldība vēlas izveidot Uzņēmēju konsultatīvo padomi. Tās mērķis būs sekmēt uzņēmējdarbības attīstību un aktivizēt dialogu starp pašvaldību un vietējiem uzņēmējiem. Tam vajadzētu veicināt viedokļu apmaiņu un lēmumu pieņemšanu. Tāpat padomes mērķis ir popularizēt Aknīstes novadu un tās uzņēmējus ārpus novada teritorijas robežām.
 
Un vēl
 
Siguldas slimnīcā veic svara samazināšanas piecsimtajam pacientam no Norvēģijas, ziņo Siguldas pašvaldība.Operācija veikta slimnīcai sadarbojoties ar "Sinsen" klīniku Oslo. Šāda veida ķirurģija sevī ietver vairākas svara samazināšanas operāciju metodes, kuru laikā tiek samazināts kuņģis.No gremošanas procesa tiek izslēgta arī tievās zarnas sākuma daļa. Operācijas rezultātā pacienti zaudē 75 līdz 80% no liekā svara gada laikā.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Šonedēļ Jēkabpilī izvietoti Zinību dienai veltīti dekori. Ogrē projekta iegādāti trīs elektroautomobiļi. Iespējams nosūtīt apsveikumu Tēvu dienā.
 
Šonedēļ Jēkabpilī vairākās vietās izvietoti Zinību dienai veltīti dekori. Jēkabpils domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa informē, ka pilsētas noformējuma dekorus izgatavoja SIA „MSM Design". Kopējā summa par uzstādīšanu, izgatavošanu un demontāžu ir 230 eiro. Māksliniece Sanda Mālniece stāsta, ka baltā krāsa dekoros simbolizē jaunību, pilnību un veiksmi. Fotogrāfijas - ziņu portālā radio1.lv
 
Ogrē projekta ietvaros iegādāti trīs jauni, rūpnieciski ražoti elektromobiļi. To nobraukums starp pilnas uzlādes reizēm ir vismaz 100 kilometri. Ātrums, ko tie spēj maksimāli sasniegt, ir vismaz 90 kilometri stundā. Projekta mērķis ir veicināt izplūdes gāzu samazināšanu. Viens elektromobilis tiks izmantots Ogres novada Sociālā dienesta vajadzībām. Otru izmantos Ogres novada pašvaldības administrācijas vajadzībām. Trešo izmantos Madlienas pagasta pārvaldes administrācijas, Madlienas būvvaldes vajadzībām.
 
Sākot no šodienas līdz 4. septembrim Polijā notiek XXIV Ekonomikas forums. Tajā piedalīsies Latgales plānošanas reģiona pārstāvji. Forums tradicionāli pulcē augstākā līmeņa politiķus, biznesmeņus, zinātniekus un citu jomu pārstāvjus no Eiropas, Centrālāzijas un ASV. Programmā paredzēti vairāk nekā 50 dažādu pasākumu: plenārās sesijas, debates, tematiskās paneļdiskusijas, darba grupas, lekcijas, prezentācijas u.c. Šādai Latgales dalībai vajadzētu veicināt starptautisko sakaru nodibināšanu, reģiona ekonomisko attīstību un izaugsmi.
 
Turpinām ar ziņām
 
Tiks nodrošinātas piemaksas profesionālās ievirzes sporta izglītības iestāžu pedagogiem, ziņo Izglītības ministrija. Piemaksas paredzētas arī tiem pedagogiem, kuri 3., 4. un 5.kvalitātes pakāpi ieguvuši pēc Eiropas Sociālā fonda projekta noslēgšanās. Šogad no valsts budžeta līdzekļiem ir iespējams nodrošināt 64% no nepieciešamās sporta treneru darba samaksas. Bet turpmākajos gados pakāpeniski vairāk. Grozījumus Ministru kabineta noteikumos šodien apstiprināja valdība.
 
Tāpat šodien apstiprināts Labklājības ministrijas izstrādātais plāns par personām ar invaliditāti, informē Labklājības ministrija. Tajā ieplānotas darbības, lai palīdzētu šiem cilvēkiem iekļauties sabiedrībā. Plānots cilvēkus iesaistīt visās izglītības pakāpēs, sniegt asistenta pakalpojumu tiem, kuri mācās augstākajās izglītības iestādēs. Tāpat veicinās plašsaziņas līdzekļu pieejamību un informētību par vēlēšanām saistītajiem notikumiem.
 
Un vēl

Latvijas Pasts un portāls mammamuntetiem pirmoreiz aicina Twitter lietotājus ar svētku pastkarti apsveikt tētus, vectētiņus un krusttēvus. Sākot no šodienas ikviens, var izvēlēties kādu no trim piedāvātajiem pastkaršu dizaina variantiem un precīzi aizpildīt norādītos laukus - apsveikuma saņēmēja vārdu, uzvārdu un adresi. Latvijas Pasts paskartīti bez maksas piegādās norādītajā adresē. Katrs var nosūtīt trīs paskartītes. Tēvu diena tradicionāli ir septembra otrajā svētdienā. 14.septembrī Latvijā to atzīmēs jau sesto reizi.

Atstājiet komentāru