2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 3. septembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 3. septembrī

Radio1 ziņas 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Krustpils novada pašvaldība risina Madonas ielas dzelzceļa pārbrauktuves rekonstrukcijas problēmas. Turpinās Teiču dabas rezervāta dabisko zālāju glābšana. Šodien Jēkabpilī sākas Baltijas dokumentālo filmu forums.
 
Vakardien noritēja Krustpils novada pašvaldības tikšanās saistībā ar Madonas ielā esošās dzelzceļa pārbrauktuves rekonstrukciju, ziņo pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste. Tika apspriesta demontētā gājēju pāreja, kas atradās blakus gājēju pārejai. Izpilddirektors Raivis Ragainis bija neapmierināts par būvnieku ieceri gājēju pāreju atdalīt ar nepārtrauktu līniju. Tikšanās laikā izdevās panākt solījumu, ka gājēju pāreja tiks atjaunota un atdalīta no braucamās daļas.
 
Teiču dabas rezervātā turpinās pavasarī uzsāktā dabisko zālāju apsaimniekošanas projekta īstenošana, ziņo Dabas datu un plānojumu departamenta eksperte Evija Lakotko. Projekts domāts, lai saglabātu vienu no šobrīd retāk sastopamajiem Latvijas biotopiem – dabiskos zālājus. Pēdējo 15-20 gadu laikā Latvijā simtkārt samazinājušās zālāju platības – pirms pusgadsimta tie aizņēma ap 30% no Latvijas teritorijas, bet pašlaik tikai 0,3%. Aptuveni 60 – 80% no niecīgajām dabisko zālāju platībām ir izzušanas stadijā. Projekts kopumā tiek īstenots trīs īpaši aizsargājamās dabas teritorijās - Slīteres nacionālajā parkā, Teiču dabas rezervātā un Krustkalnu dabas rezervātā.
 
Šodien pulksten 13.00 Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis piedalās modernizētās ražotnes atklāšanas pasākumā vides polimēru pārstrādes uzņēmuma SIA „Nordic Plast". Tā ziņo Ekonomikas ministrija. Uzņēmums ir vadošais Baltijā polipropilēna pārstrādes jomā. Ražotnes modernizēšanas projekta īstenošanas rezultātā uzņēmuma SIA „Nordic Plast" ražošanas jaudas pieaugušas vairāk nekā pusotru reizi, kā arī radītas jaunas darbavietas.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien plkst. 11.00 vīna telpā "TINTO", galvaspilsētā ar svinīgu pasākumu tiks atklāts konkurss "Ideju kauss". Divpadsmit labākie biznesa plāni tiks prezentēti klātienē žūrijai, kas noteiks uzvarētājus. ''Ideju kauss'' ir biznesa ideju konkurss, kura mērķis ir veicināt jaunu uzņēmumu veidošanos un sekmēt Latvijas ekonomisko izaugsmi. Konkurss sniedz iespēju jebkuram jaunam Latvijas iedzīvotājam realizēt savu biznesa ideju un iegūt biznesa uzsākšanai nepieciešamās zināšanas, kontaktus un arī naudu. Konkursa atklāšanas pasākumā piedalīsies ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.
 
Pulksten 17.00 Baltijas-Melnās jūras alianse un Ukraiņu kongress Latvijā piketēs iepretim Krievijas vēstniecībai, ziņo Ukraiņu kongress Latvijā. Šādā veidā tiks protestēts pret Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā.
 
Un vēl
 
Šodien Jēkabpilī sākas Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programma ''Klusuma spēks''. Tā būs skatāma Jēkabpils tautas namā līdz sestajam septembrim. Programmā šogad iekļautas deviņas starptautisku atzinību guvušas filmas no Dānijas, Indijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Vācijas u.c. Sešas no tām demonstrēs Jēkabpilī. Programmu pulksten 18.00 atklās filma„Tēvocis Tonijs, Trīs muļķīši un VDK". Rīt gaidāma filmas ''Lidijas īstās mājas'' un ''Dvīnes''. Bet nākamajās dienās filmas – ''Metamorfozes'', ''Bītlu labā feja'' un ''Dejo man!''
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Krustpils novada pašvaldība risina apvedceļu uzturēšanas problēmas. Aizkalnes pareizticīgo baznīca nosvin 110. gadadienu. ASV prezidents Baraks Obama šodien tiekas ar Baltijas valstu līderiem Igaunijā.

Vakardien Krustpils novada pašvaldības darbinieki vakardien tikās ar SIA "Dzelzceļu būve" un pilnsabiedrības "SBAB", pārstāvjiem. Madonas ielas dzelzceļa ielas pārbrauktuves rekonstrukcijas laikā pasliktinājies apbraucamo ceļu stāvoklis. Pašvaldība vērsās Latvijas Republikas Satiksmes ministrijā, akciju sabiedrībā "Latvijas Dzelzceļš", kā arī SIA "Dzelzceļu būve" ar lūgumu atlīdzināt radušos zaudējumus. Papildu tam kopīgi ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību tiek gatavota vēstule "SBAB" par apbraucamo ceļu sakārtošanu.
 
28. augustā Aizkalnes pareizticīgo baznīcas 110. gadadienas svinībās piedalījās Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs, pareizticīgo baznīcas pārstāvji, Latvijas Republikas Saeimas deputāti, Preiļu novada domes pārstāvji un dažādu draudžu locekļi, ziņo Preiļu novada dome. Notika Dievkalpojums, ko vadīja Bīskaps Aleksandrs. Aizkalnes pareizticīgā baznīca uzcelta 1904. Gadā. Tagad ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis ceturtdien, 4.septembrī, reģionālajā vizītē apmeklēs Jēkabpili, informē Ekonomikas ministrija. Plānots, ka plkst.12.00 ministrs tiksies ar Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāju Leonīdu Salceviču un pašvaldības pārstāvjiem, lai pārrunātu Jēkabpils aktualitātes uzņēmējdarbības jomā. Plkst.13.00 ministrs apmeklēs SIA „Ošukalns" un vizītes noslēgumā plkst.15.00 ministrs tiksies arī ar Jēkabpils novada uzņēmējiem.
 
Turpinām ziņas
 
ASV prezidents Baraks Obama šodien ieradies vizītē Igaunijā, kur viņš ar Baltijas valstu līderiem runās par Krieviju un Ukrainas krīzi. Prezidenta lidmašīna plkst.6.20 piezemējās Tallinas lidostā. Kā paziņojis Baltais nams, prezidents Obama izmantos vizīti Igaunijā, lai skaidri paustu, ka nav pieņemami pārkāpt mazo valstu teritoriālo integritāti. Obamam būs preses konference, turklāt viņš uzstāsies ar runu. Pirms došanās prom viņš lidostā tiksies ar ASV un Igaunijas karavīriem. Prezidents Igauniju pametīs vakarā.
 
Atbrīvojumu no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas par vienu gadu piemēros kravas automobiļiem, uz kuriem ir attiecināma valsts autoceļu lietošanas nodeva un ja būs samaksāta autoceļu lietošanas nodeva viena gada apmērā. Šādu grozījumu izstrādāja Satiksmes ministrija un vakardien atbalstīja valdība, ziņo Satiksmes ministrija. Lai tie stātos spēkā, grozījumi jāpieņem arī Saeimā. Tas nozīmē, ja par kravas automašīnu, piekabi vai puspiekabi, kuras pilna masa pārsniedz 12 tonnas, būs nomaksāta autoceļu lietošanas nodeva par vienu gadu, tad pienāksies atbrīvojums.
 
Un vēl
 
Iekārojamāko darba devēju topa augšgalā atrodas uzņēmumi - "Latvenergo" un "Lattelecom", bet par trešo vietu cīnās "Latvijas Mobilais telefons" un "Swedbank", paziņoja personāla atlases kompānijas "WorkingDay Latvia" mārketinga direktors Māris Silinieks. Arī 2012.gadā darba ņēmēji visaugstāk vērtēja iespēju strādāt AS "Latvenergo".
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Aknīstes novadā bērniem un jauniešiem tiks iegādāts sporta inventārs. Āfrikas cūku mēris turpina izplatīties. Ar vien biežāk dārzos konstatēta bīstamā bakteriālā iedega.
 
Uzsākts projekts jauniešu ikdienas uzlabošanai, ziņo Aknīstes novada pašvaldība. To šovasar apstiprināja Lauku atbalsta dienests. Projekta īstenošana palīdzēs un dos iespēju novada jauniešiem un bērniem pilnveidot sevi sporta aktivitātēs. Galvenais uzdevums ir sporta inventāra iegāde. Tiks iegādāts pats nepieciešamākais - hanteles, vingrošanas paklāji, skrituļslidas, slidas. Tāpat būs iespēja spēlēt basketbolu, galda tenisu, biljardu vai monopolu. Atpūtas brīžiem būs playstation spēļu konsole. Ārpus telpām varēs izmantot skrituļslidas, ziemas mēnešos slidas un slidināties no kalna.
 
Āfrikas cūku mēri joprojām konstatē gan mājas, gan meža cūkām, informē Pārtikas un veterinārais dienests. Mājas cūkām ĀCM apstiprināts vienā saimniecībā Dagdas novada Bērziņu pagastā, kur vīruss konstatēts četrām nobarojamām mājas cūkām. Tāpat sērga konstatēa 5 atrastajām meža cūkām un 3 nomedītajām meža cūkām. Šobrīd ĀCM skāris 66 mājas cūkas 30 piemājas saimniecībās un 1 cūku fermā, kopumā iznīcinātas 521 mājas cūka.
 
Augusta pēdējā nedēļā dažādās Latvijas teritorijās konstatēta bīstamā augļu koku slimība bakteriālā iedega, ziņo Valsts augu aizsardzības dienesta pārstāve Dace Ūdre. Vispirms - Olainē netālu no dzelzceļa stacijas esošajos vilkābeļu apstādījumos, bet patlaban atklāta četros pagājušā gada perēkļos - Slampē, Ozolniekos, Vilces pagastā un Elejas pagastā. Līdz ar to VAAD veiks pastiprinātas pārbaudes 500 metru rādiusā ap inficētiem augiem, lai apzinātu, vai organisms ir izplatījies apkārtējā teritorijā. Šī slimība pirmoreiz tika konstatēta 28.jūlijā Jelgavas novada dārzā, 26.augustā slimību atklāja Stopiņu novada dārzā, savukārt 28.augustā tā konstatēta Grobiņas novada dārzā.
 
Turpinām ziņas
 
Tuvākajā laikā Latvijas Drošības policijas (DP) darbinieki dosies uz Ukrainu, lai sadarbībā ar Ukrainas tiesībsargājošo iestāžu kolēģiem risinātu Latvijas iedzīvotāju darbību bruņotajos separātistu grupējumos, ziņo aģentūra LETA. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis pēc valdības sēdes otrdien skaidroja, ka šādi varēs noskaidrot kādā apmērā Latvijas pilsoņi iesaistās Krievijas-Ukrainas konfliktā. Vai tas ir separātistu atbalsts vai dalība bruņotos konfliktos. Latvijā patlaban pastāv pietiekošs tiesiskais regulējums, lai varētu rosināt saukt pie atbildības personas.
 
Lai paaugstinātu ražošanas procesu efektivitāti, Somijas maiznīca "Fazer" investēs meitasuzņēmumā Latvijā piecus miljonus eiro, ziņo aģentūra LETA. Tiks izveidotas jaunas ražotnes Ogrē un Lietuvas pilsētā Kauņā. Tallinas ražotne tiks slēgta. Imaiņas veiktas, jo šobrīd maizes tirgū izmaksas turpina pieaugt, bet maizes patēriņš samazinās.
 
Un vēl
 
Nedēļas beigās Preiļi svinēja 666 gadu jubileju, informē Preiļu novada pašvaldība. Šogad Preiļu novada svinībās piedalījās viesi no sadraudzības pašvaldības Utenas Lietuvā un Glubokoe rajona padomes Baltkrievijā. Svētku ietvaros notika daudzi pasākumi - Tirgus iela, NVO ideju tirdziņš, uzstājās tautas mākslas kolektīvi. Noritēja svētku gājiens ar Preiļu novada iestādēm un uzņēmumiem. Tāpat tika godināti ''Sakoptākais īpašums Preiļu novadā 2014'' ieguvēji un dalībnieki.

Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils gūs Norvēģijas atbalstu investīciju piesaistē. Jelgavā atklās žurnālista karikatūru izstādi. Skrīveru uzņēmēji piedalīsies izstādē Rīga Food 2014.
 
Noslēdzies projekts ''Pieslēdzies, Latvija!''. Tajā datorzinību apgūšanai varēja pieteikties personas, sākot no 50 gadu vecuma. Šodien jautājām vai vecākiem cilvēkiem nepieciešama prasme rīkoties ar datoru un internetu ir nepieciešama. Viedokļus izteica Aina, Ināra, Valdemārs, Vita un Iluta.
 
Mācību absolventi līdz oktobrim sniedz bezmaksas konsultācijas saviem vienaudžiem datora un interneta lietošanā, stāstīts Jēkabpils domes mājas lapā. Jēkabpilī Lattelecom klientu apkalpošanas centrā konsultācijas sniedz Genija Zemīte, kura mācījās pagājušo gadu, apmeklējot trīs apmācību līmeņus, iegūstot datorzināšanas apliecinošu sertifikātu. Tāpat konsultācijas sniedz arī Jelgavā un divos centros Rīgā.
 
Turpinām ar ziņām
 
Jēkabpils ir starp tām 9 Latvijas pilsētām, kas ar Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstu, no šā gada septembra līdz 2015.gada beigām, piedalīsies starptautiskās izstādēs, mēģinot piesaistīt investorus, pavēstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Norvēģijas projekta mērķis ir stiprināt Latvijas pašvaldību un reģionu kapacitāti un atbalstīt uzņēmējdarbību. Sīkāk par to radio1.lv ziņu portālā.
 
No 5.septembra līdz 30.oktobrim Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī būs apskatāma somu žurnālista un rakstnieka Jukas Rislaki karikatūru izstāde „Soms skatās uz Latviju", informē Jelgavas reģionālā tūrisma centrs. Tāpat piektdien gaidāma tikšanās ar izstādes autoru. Rislaki jau vairāk nekā desmit gadus dzīvo Latvijā, Jūrmalā. Tā būs autora pirmā karikatūru izstāde, kurā būs apskatāmas apmēram 40 karikatūras par skatījumu uz dažādiem notikumiem Latvijas sabiedrībā un politikā, latviešu īpatnībām un to, kādi ir latvieši.
 
Un vēl
 
Baltijas valstu pārtikas nozares lielākajā notikumā izstādē Rīga Food 2014 piedalīsies seši Skrīveru novada uzņēmēji, ziņots Skrīveru novada mājas lapā. Zemgales stendā būs zemnieku saimniecība „Jaundimdāni". Tāpat piedalīsies SIA „Skrīveru pārtikas kombināta" „Gotiņas" un „Divu māsu virtuves". Bioloģiskās lauksaimniecības stendā būs zemnieku saimniecības „Ragāres" ekoloģiskā produkcija. Individuāli piedalīsies uzņēmums „Skrīveru saldumi".
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
Šodien Olainē atkritumu pārstrādes uzņēmums SIA "Nordic Plast" atklāja jauno polietilēna plēves, cietās plastmasas un polipropilēna pārstrādes iekārtu. Tā ļaus gandrīz dubultot agrāko pārstrādes jaudu. "Eco Baltia" grupā ietilpstošā SIA "Nordic Plast" ir viena no vadošajām pārstrādes rūpnīcām Baltijas valstīs. Rūpnīcā pēc krāsām sašķirots un sapresēts nonāk aptuveni 40% no Latvijā izlietotā plēvju un plastmasas kanniņu daudzuma. Uzņēmuma ražošanas jauda mēnesī palielinājusies vairāk nekā 200 tonnām.
 
29.augustā Preiļu Lauksaimnieku apvienība organizēja diskusiju ar lauku uzņēmējiem, iedzīvotājiem un organizāciju pārstāvjiem, informē Preiļu Lauksaimnieku apvienības valdes locekle Zita Briška. Tās ietvaros tika apspriesti jautājumi par gaļas lopu un piena iepirkumu cenām, kooperāciju šajās nozarēs. Kā veicināt atpazīstamību Latvijas tirgos. Tika īpaši duskutēts par zaļināšanas nosacījumiem. Izrādījās, ka daudzi lauku uzņēmēji neizprot maksājuma nosacījumus.
 
No šodienas līdz 5. septembrim Engures novadā notiek ikgadējā Baltijas valstu Jūras administrāciju tikšanās, informē Latvijas Jūras administrācija. Sanāksmes galvenais mērķis ir dalīties pieredzē par gada laikā paveikto, pārrunāt kopīgās problēmas un meklēt to risinājumus, kā arī saskaņot viedokļus dažādos starptautiskā mērogā aktuālos jūrniecības nozares jautājumos. Šāds pasākums tiek organizēts kopš 1997. gada kādā no Baltijas valstīm, un šogad kolēģus uzņem Latvijas Jūras administrācija.
 
Turpinām ziņas
 
Nīcas teritoriju iekļauj starptautiskā velomaršrutā, ziņo Nīcas novada pašvaldība. 30. augustā Nīcā viesojās Eiro Velo 13. maršruta „Dzelzs priekškars" autors Mihaels Krāmers. Tūrisma centrā viņš prezentēja 10 000 km garu velomaršrutu. Tas sākas pie Norvēģijas-Krievijas robežas un dodas caur caur vairākām Eiropas valstīm, tostarp gar Baltijas valstu krasta līniju.
 
Vaidavas ezerā ielaisti 9000 zivju mazuļu. Projekta mērķis ir gan pavairot zivju resursus, kā arī nodrošināt atpūtas iespējas makšķerējot. Projektu īstenojusi Kocēnu novada dome sadarbībā ar Vaidavas ezera apsaimniekotāju. Zandartu mazuļus piegādājusi "Rūjas zivju audzētava". Iepirkums veikts par Zivju fonda finansējumu.
 
Un vēl
 
Vakar ar sporta stundu Siguldas pilsētas vidusskolā tika atklāta Latvijā pirmā klase ar sporta novirzienu. Idejas autors ir Siguldas novada Domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. Jaunās klases izveides mērķis ir veicināt bērnu fizisko sagatavotību un attīstīt jaunos talantus. Mācību programma paredz, ka skolēni no 1. līdz 6.klasei pilnā apjomā apgūs vispārizglītojošās programmas priekšmetus, un katru dienu sāks ar sporta nodarbību. Pēc mācību stundām, atbilstoši sezonai, bērni dosies uz vispārējās fiziskās sagatavotības nodarbībām – vieglatlētiku, slēpošanu, skrituļslidošanu, peldēšanu vai citām. Pirmajā sporta stundā piedalījās arī skeletonisti Martins un Tomass Dukuri.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministru prezidente Laimdota Straujuma sēdē atzinīgi vērtē ''Ghetto Games'' pasākumus. Baltkrievija palielinās Latvijas pārtikas preču importu. ASV prezidents Baraks Obama prefes konferencē Igaunijā apstiprina pastiprinātu ASV militāro spēku klātbūtni Baltijas valstīs.
 
Šodien ministru prezidente Laimdota Straujuma sēdē atzinīgi novērtēja ''Ghetto Games'' īstenotos pasākumus, ziņo Iekšlietu ministrija. Viņa uzskata, ka šādā veidā jaunieši kvalitatīvi pavadīja brīvo laiku. "Ghetto games" vadītājs Raimonds Elbakjans atzinīgi novērtēja valsts sniegto atbalstu jauniešu sportiskajām aktivitātēm un izteica cerību, kas šī sadarbība turpināsies. Vērtējums izteikts Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas padomes sēdē, kurā runāts par situāciju narkotiku apkarošanas jomā. Sportiski izglītojoši pasākumi šogad bija paredzēti psihoaktīvo vielu izplatības mazināšanai.
 
Šodien un vakardien Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs darba vizītē Baltkrievijas Republikā, Minskā tikās ar Baltkrievijas pārstāvjiem, ziņo Zemkopības ministrija. Sarunu rezultātā Baltkrievija izteica gatavību palielināt Latvijā ražoto pārtikas preču importu. Tāpat Baltkrievijas uzņēmēji pauda interesi par iespēju n no Latvijas importēt un saviem patērētājiem piedāvāt Latvijā ražotos gaļas, zivju un dārzeņu produktus. Kopā ar ministru ieradās arī vadības pārstāvji no AS „Jaunpils pienotava", AS „Smiltenes piens", AS „Rēzeknes gaļas kombināts", „AS „Rīgas piena kombināts", AS „Tukuma piens" u.c.
 
Šodien ASV prezidents Baraks Obama preses konferencē Igaunijā apstiprina, ka Baltijas valstīs un Polijā tiks pastiprināta ASV gaisa spēku un izpletņlēcēju vienību klātbūtne, informē aģentūra LETA. Obama atgādināja, ka tiek izstrādāti Baltijas valstu reģiona aizsardzības plāni. Tomēr Baltā nama saimnieks neko neteica par pastāvīgu jaunu NATO militāro bāzu izvietošanu reģionā, par ko pirms vizītes runāja amatpersonas.
 
Turpinām ar ziņām
 
Šogad par netīrāko pludmali ir atzīta Apšuciema pludmale, bet par tīrāko - Irbes ieteka, šodien pavēstīja Vides izglītības fonda pārstāvis Jānis Ulme. Šovasar kampaņas "Mana jūra 2014" laikā tika vērtētas piekrastes pludmales. Tīrību vērtēja pēc konkrēta skaita atkritumu vienībām uz 100 metriem. Pludmali par tīru var uzskatīt, ja uz 100 metriem ir ne vairāk kā 100 atkritumu vienības. Irbes ietekas pludmalē savākti 34 atkritumi. Par netīrāko piekrastes joslu atzīta Kurzemes josla no Kolkas raga līdz Lapmežciemam. Tīrākā ir Ventspils piekraste no Pāvilostas līdz Kolkai.
 
Aizvadītas nedēļas nogalē Kārsavas novadā tika konstatētas divas akcīzes preču nelikumīgās glabātuves, ziņo Valsts policija. Aizturēti divi vietējie iedzīvotāji un izņemtas gandrīz 22 tūkstoši dažādu marku cigarešu, kā arī gandrīz 20 litri degvīna un kandžas. Izņemtās preces tika nogādātas mazākajās točkās tālākai realizācijai. Tikmēs Bauskas iecirkņa policijas darbinieki naktī uz trešdienu aizturējuši divus kukuļņēmējus. Viena no aizturētajām ir Bauskas policijas iecirkņa inspektore. Aizturētie ievietoti īslaicīgā aizturēšanas izolatorā. Pagaidām plašāka informācija netiek sniegta.
 
Un vēl
 
Atlikušas 3000 pastkartes, ko par brīvu nosūtīt Tēva dienā, pēcpusdienā ziņo Latvijas Pasts savā Tviterkontā. Izmantojot savu Twitter kontu, ikviens no 2. septembra var izvēlēties pastkarti un Latvijas Pasts to piegādās norādītās adreses paskatkastītē. Katrs Twitter lietotājs akcijas ietvaros var nosūtīt trīs bezmaksas apsveikuma pastkartes Latvijas teritorijā.

Atstājiet komentāru