2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 5. septembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 5. septembrī

Radio1 ziņas 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī izmaiņas sabiedriskā transporta kustībā. Šovakar Jēkabpils tautas namā filma ''Metamorfozes''. ''Gaismas pilī'' notiks vērienīgas pretterorisma mācības.
 
Šodien sakarā ar asfaltēšanas darbiem Zemgales un Brīvības ielu krustojumā, pilsētas 2.maršruts visas dienas garumā kursē pa Jauno ielu līdz Neretas ielai, un pa Neretas ielu līdz tiltam, informē SIA „Jēkabpils autobusu parks". Viesītes ielā un Jaunajā ielā, posmā no Nameja ielas līdz Neretas ielai, pilsētas 1.un 7.maršruti kursēs kā agrāk, pa Jauno ielu visā tās garumā. Pagaidu pieturas uz Rūpniecības ielas tiek slēgtas.
 
Šovakar plkst. 18.00 Jēkabpils tautas nama Lielajā zālē būs redzama vācu režisora Sebastiana Meca vadībā tapušā filma „Metamorfozes". Pēc seansa – tikšanās ar filmas režisoru Sebastianu Mecu un žurnālistu Māri Olti interneta tiešraidē. Filma tiek rādīta Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programmas ''Klusuma spēks'' ietvaros. Tajā šogad iekļautas deviņas starptautisku atzinību guvušas filmas. Sīkāk par filmu radio1.lv ziņu portālā.
 
Latvijas piena pārstrādes uzņēmums Food Union saņēma divas zelta, divas sudraba un vienu bronzas medaļu piena produktu konkursā starptautiskās pārtikas izstādē "Riga Food 2014" ietvaros, ziņo Food Union pārstāvis. Pirmo vietu un zelta medaļu kefīra kategorijā saņēma AS Valmieras piens ražotais kefīrs Valmiera ar tauku saturu 2,0%, savukārt nenogatavinātā saldpiena siera konkursā pirmo vietu un zelta medaļu saņēma AS Valmieras piens ražotais Lapzemes siers.
 
Turpinām ziņas
 
Pulksten deviņiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā notiks seminārs, lai diskutētu par Latvijas nostāju un interesēm attiecībā uz Eiropas Savienības pilsētu politikas izstrādi. VARAM vērš uzmanību reģionālās attīstības jautājumiem. Viena no Latvijas izvirzītajām prioritātēm ir mazo un vidēji lielo pilsētu problēmas, to izaugsme unloma kopējā attīstībā Pagaidām ES līmeņa diskusija vērsta uz metropoļu un lielo pilsētu izaicinājumiem.

Šodien pulksten 13. 00 Iekšlietu ministrijā informēs par cilvēktirdzniecības apkarošanas jautājumiem. Notiks sanāksme par pamatnostādņu koordinēšanu. Sanāksmē tiks pārrunāti aktuālie jautājumi un problēmas, kas skar cilvēku tirdzniecības novēršanu un apkarošanu Latvijā. Biedrība „Resursu centrs sievietēm „Marta"" iepazīstinās klātesošos ar jaunākā pētījuma datiem. Sanāksmē piedalīsies Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Rīgā vice konsuls Džonatans Pozners.
 
Un vēl
 
Jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā šodien notiks vērienīgas pretterorisma mācības «Kurbads 2014», informē Drošības policija. Mācības organizē Drošības policija, atbildīgā iestāde par pretterorisma pasākumu plānošanu un koordinēšanu valstī. Mācībās piedalīsies pārstāvji no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts robežsardzes, Ģenerālprokuratūras, kā arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas. Pretterorisma mācību laikā bibliotēkas ēka apmeklētājiem būs slēgta. Mācību mērķis ir atbilstoši reaģēšanas plānam pārbaudīt pretterorisma pasākumos iesaistīto valsts institūciju spējas reaģēt notiek teroristu uzbrukumam sauszemes objektam.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: BK ''Jēkabpils'' uzvar pirmajā pārbaudes spēlē. Noslēgusies informatīvā akcija par vardarbību. Ukrainai piešķirta 50 miljonus ASV dolāru vērta palīdzības pakete.

No šodienas līdz 7.septembrim Gulbenes novadā norisināsies Azerbaidžānas delegācijas vizīte, ziņo Gulbenes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību pārstāve. Tikšanās rezultēsies ar sadarbības līguma noslēgšanu ar Azerbaidžānas Republikas Hizi rajona izpildvaru. Viesi apskatīs piena pārstrādes uzņēmumu AS „Rankas piens" un kāpostu pārstrādes uzņēmumu SIA „Dimdiņi", SIA „Rubate" metālapstrādes cehu. Tiksies ar domes pārstāvjiem, vēlāk apmeklēs Banīša svētkus.

Noslēgusies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa rīkotās informatīvās akcijas Vardarbība nav mazs noslēpums. Runā par TO! pirmā daļa, ziņo Labklājības ministrija. Tās laikā speciālisti atbildēja uz 750 zvaniem. Akcijas laikā sniegtas 244 psiholoģiskās konsultācijas. Daudzi zvanītāji lūdza psiholoģisko palīdzību emocionālas vardarbības gadījumā, citi fiziskas vardarbības gadījumā, bet 5 - seksuālas vardarbības dēļ. Palīdzību lūdza arī vardarbības liecinieki. Kā liecina apkopotie akcijas rezultāti, visbiežāk bērni piedzīvo fizisku un emocionālu vardarbību ģimenē, kā arī izglītības iestādēs.
 
NATO samitā Velsā apstiprināta 50 miljonus ASV dolāru vērta palīdzības pakete militāra konflikta plosītajai Ukrainai, preses konferencē sacīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Neviens negribētu karu šī konflikta risināšanā, sacīja Rasmusens. Šī summa tiks tērēta valsts kiberdrošības stiprināšanai, loģistikai, armijas aprīkojumam un ievainoto karavīru rehabilitācijai.
 
Turpinām ziņas
 
Vakar BK "Jēkabpils" aizvadīja pirmo pārbaudes spēli pret Utenas „Juventus". „Lūši" svinēja uzvaru ar rezultātu 73:69. Rezultatīvākais mājas spēlē – Rinalds Sirsniņš ar 19 gūtiem punktiem komandas labā. Pirmo spēli jaunajā komandas sastāvā BK „Jēkabpils" nācās aizvadīt bez diviem spēlētājiem. Uz rezervistu soliņa maču traumu dēļ pavadīja Pāvels Veselovs un Mikus Sokolovs. No Jēkabpils „A" grupas spēlētājiem spēlē pievienojās Toms Kohanovs, kurš komandas labā guva četrus punktus, un Edijs Stiebriņš, kurš laukumā šoreiz neiznāca.
 
Latvijas golfa spēlētāja Laura Jansone ieņem dalītu 20.vietu pēc ceturtdien aizvadītās pirmās dienas Zviedrijā notiekošajā Dāmu Eiropas tūres posmā. Sacensību pirmajā aplī Jansone 18 bedrītes izspēlēja ar 71 sitienu jeb vienu sitienu zem teorētiski nepieciešamās normas. Kopumā sacensībās piedalās 125 sportistes. Sacensības Zviedrijā turpināsies līdz svētdienai. Pēc otrās dienas sliktāko rezultātu īpašnieces dalību sacensībās beigs. Savas līdzšinējās karjeras rekordu Jansone sasniedza jūlija vidū Vācijā, kad pēc pirmās dienas dalīja 22.vietu un noslēgumā finišēja 55.vietā. 2012.gadā Jansone kļuva par pirmo Latvijas golfa spēlētāju, kura spēlē augstākā līmeņa profesionāļu tūrē.
 
Un vēl
 
Kampaņas «Piegādā nākotni» ietvaros saziedoti vairāk nekā 2000 preču komplekti ar skolas precēm bērnunamu bērniem, informēja akcijas pārstāvis Mārcis Baltiņš. Kopumā savas skolas preču vajadzības bija pieteikuši 46 Latvijas bērnunami visā Latvijā. Akcijas laikā bērnunamiem piegādātas 107 skolas lietu pakas. Cilvēki saziedojuši 1500 papīra, klažu, burtnīcu un albumu iepakojumus, vairākus simtus rakstāmpiederumu un krāsu komplektus, somas, apģērbu un citas preces, kas bija nepieciešamas jaunajiem skolēniem.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts ieņēmumu dienests uzsāks apjomīgas vadītāja pārbaudes autoservisos. Šodien Labklājības ministrijā spriež par sabiedrības mūža pagarināšanu. Latvijas jauno velosipēdistu izlase pārstāv Latviju 29. Eiropas Jauno satiksmes dalībnieku sacensībās Norvēģijā.
 
Nākamnedēļ Valsts ieņēmumu dienests uzsāks apjomīgas vadītāja pārbaudes autoservisos, tā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» sola Ināra Pētersone. VID pārbaudīs kā šajā nozarē strādājošie uzņēmumi nomaksā nodokļus. Autoservisu pārstāvji publiskajā vidē stāsta, ka nemaksā un negrasās maksāt nodokļus. Viņasprāt, tā ir bravūra, jo šie uzņēmēji nav saskārušies ar nopietnām pārbaudēm. Jūlijā un augustā bija noteikts periods, kad nodokļu maksātājiem automobiļu apkopes un remonta nozarē tika dota iespēja pašiem novērst pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā un deklarēt saimnieciskās darbības ieņēmumus, darbiniekus un viņu aprēķinātās algas pilnā apmērā.
 
Vakar Ķekavā neskaidros apstākļos sadegušā automašīnā atrasts bojā gājis cilvēks. Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, apmēram pusastoņos saņemts izsaukums uz ugunsgrēku Ķekavā, kur degusi vieglā automašīna. Nodzēšot liesmas, automašīnā atrastas cilvēka mirstīgās atliekas. Tās bijušas apdegušas tik stipri, ka pagaidām nav izdevies noskaidrot bojā gājušā dzimumu, vecumu un citus datus. Kā informē ugunsdzēsēji, ķermenis atradies starp aizmugurējo un priekšējo sēdekli. Notikušā apstākļus izmeklē policija.
 
Vakar NATO samita laikā septiņas valstis parakstīja nodomu protokolu par Lielbritānijas vadīto Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi, ko veidos Dānija, Igaunija, Nīderlande, Norvēģija, Lietuva un Latvija, ziņo Aizsardzības ministrija. Apvienotie reaģēšanas spēki ir Lielbritānijas iniciatīva, tās mērķis ir tuvāko gadu laikā izveidot ātri reaģējošus, apmācītus un ekipētus spēkus, kuri spētu darboties dažādās operacionālās vidēs gan starptautiskajās operācijās, gan veikt kolektīvās aizsardzības uzdevumus. Šā gada janvārī Lielbritānija uzaicināja arī Latviju iesaistīties šajā iniciatīvā. Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis stāsta, ka tas ir ieguldījums padziļinātai sabiedroto spēku sadarbībai un spējai reaģēt kritiskā situācijā.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien notiek starptautisks seminārs par sabiedrības novecošanos, informē Labklājības ministrija. Tajā diskutēs par darba apstākļiem, darba spējām un garīgo veselību. Piedalīsies Pasaules Bankas eksperti, Labklājības ministrijas un citu Latvijas institūciju pārstāvji sadarbības partneri no Austrijas, Polijas, Igaunijas. Seminārs norit Eiropas Savienības projekta ietvaros par iedzīvotāju darba mūža pagarināšanu uzlabošanu.
 
Vācijas nacionālās aviokompānijas «Lufthansa» piloti piektdien rīkos sešu stundu streiku, ziņo aģentūra BNS. Protests rīkots pret lidsabiedrības vadības plāniem mainīt pensionēšanās nosacījumus. Pašlaik «Lufthansa» piloti var doties priekšlaicīgā pensijā no 55 gadu vecuma, taču aviokompānijas vadība plāno palielināt pensionēšanās vecumu un iesaistīt pilotus pensiju finansēšanā. Pilotu arodbiedrība ceturtdien paziņoja, ka streika dēļ piektdien no pulksten 17 līdz 23 nenotiks iekšzemes un reģionālie reisi no Frankfurtes lidostas. Latvijā pēcpusdienā atcelts reiss Rīga-Frankfurte, liecina informācija starptautiskās lidostas «Rīga» mājaslapā.
 
Un vēl
 
No šodienas līdz 7.septembrim Latvijas jauno velosipēdistu izlase pārstāvēs savu valsti 29. Eiropas Jauno satiksmes dalībnieku sacensībās Norvēģijas pilsētā Lillestrēmā. Latvijas nacionālā izlase ir 10-12 gadus veci jaunieši, kuri šovasar sasniedza vislabākos rezultātus CSDD jauno velosipēdistu sacensībās „Jauno satiksmes dalībnieku forums''. Starptautiskajās sacensībās ir uzdevumi, kas saistīti ar ceļu satiksmes noteikumiem un drošību. Plānots, ka sacensībās piedalīsies 22 labākās jauno velosipēdistu komandas no Eiropas valstīm.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domes sēdē nolemj apmaksāt 1.-4. skolēniem brīvpusdienas. Salā uzstādīti divi soli un iestādītas purpura ābeles. Rīt Gulbenē un Stāmarienē svinēs Bānīša svētkus.
 
Jēkabpilī kultūras dzīvi pēdējā laikā veidoja gan Operas svētki, gan filmu vakari Kino placī. Regulāri ar izstādēm un koncertiem ikdienu papildina arī pasākumi Krustpils pilī. Bet pašreiz noslēdzas Baltijas jūras filmu foruma programma. Šodien jautājām kādus kultūras pasākumus Jēkabpilī cilvēki labprāt izvēlas apmeklēt. Viedokļus izteica Pārsla, Marina, Anna, Dace un Toms.
 
Šodien plkst. 16.00 Jēkabpils Galvenās bibliotēkas lasītavā atklās pirmo personālizstādi ''Bezgalības'' jēkabpilietei, jaunajai māksliniecei Viktorijai Marčukai. Marčuka ir 10. klases skolniece, kas aizraujas ar glezniecību.
 
Turpinām ar ziņām
 
Vakar Jēkabpils Domes sēdē pieņemts lēmums apmaksāt visiem 1-.4. klašu skolēniem Jēkabpils pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs brīvpusdienas, informē Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa. 1.-3.klašu skolēnu brīvpusdienas apmaksā valsts, bet 4. klašu skolēniem – pašvaldība. Brīvpusdienu cenas skolās ir no 1,18 – 1,42 EUR par ēdienreizi.
 
Septembra sākumā Salā uzstādīti divi soli, informē projekta vadītāja Līga Kadžule. Tie novietoti pie labiekārtotā gājēju celiņa uz Salas ciema aizsargdambja. Tie iegūti caur projektu, kur līdzfinansētājs ir Meža attīstības fonds. Projekta kopējās izmaksas 500,00 EUR. Solus izgatavojis un uzstādījis vietējais uzņēmums SIA „MK Dizains". Tāpat Salas ciema teritorijā iestādītas īpašas purpura ābeles Royalty. Stādi iegādāti Latvijā, kokaudzētavā „Meža Rasas".
 
Un vēl
 
Rīt Stāmerienā un Gulbenē tiks svinēti Bānīša svētki, ziņo Gulbenes novada dome. Šī gada moto - "Ar pilnu tvaiku!". Tas dots par godu svētku galvenajam varonim tvaika lokomotīvei Ferdinandam, kas restaurēta Gulbenē un tur uzturēsies līdz 2018. gadam. Stāmerienā svētku laikā pulcēsies 111 vietējo, lietuviešu un čehu amatnieki. Bērniem būs dažādas atrakcijas.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
Rīt plkst. 10.00 Bucenieku stadionā atklātā pludmales volejbola noslēguma turnīrs. Plkst. 13.00 mazajā estrādē pie Rožupes kultūras nama andeltirgus Rožupē. Aicināts ikviens pirkt, pārdot vai mainīties gribētājs! Ja nevēlies tirgoties pats, mantas vari nogādāt Rožupes KN un tās iztirgos andeltirgus organizatori.
 
13. septembrī Līvanos veidos dzīvo tautasdziesmu ķēdi Rīgas ielas garumā. Tā sāksies pie PIE „Rūķīši" un noslēgsies laukumā pie SIA „RNS-D". Piedalīties var katrs. Jāiemācās tautas dziesma, jānostājas kopīgajā ķēdē un vai nu jānoskaita, jānodzied vai jāizdejo sava tautasdziesma. Pasākums notiek Eiropas kultūras mantojuma dienu 2014 ietvaros. 65 Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās ir Rīgas vārdā nosaukta iela vai laukums. Latvijā garākās Rīgas ielas – 4,12 km garumā Līvānos. Eiropas kultūras mantojuma dienu atzīmē 50 Eiropas valstīs.
 
Tāpat 13. septembrī Līvānu 1.vidusskolas sporta zālē notiks pirmssezonas turnīrs basketbolā 1998.gadā dzimušiem un jaunākiem zēniem.
 
Turpinām ziņas
 
16.septembrī Centrālajā bibliotēkā Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā tikšanās. Cikla "Radošs un jauns" ietvaros notiks Dzejas dienām veltīts pasākums "Es kļūstu par dzeju". Dzejas cienītāji tiksies ar dzejnieci, dramaturģi un režisori Ingu Gaili. Dzejnieces talants ir novērtēts ar Klāva Elsberga prēmiju, Annas Dagdas fonda balvu, Ojāra Vācieša prēmiju, Dzejas dienu balvu un žurnāla "Latvju Teksti" balvu, kā arī Prozas lasījumu galveno balvu par stāstu "Piena ceļi". Ingas Gailes dzejoļu krājums "Migla" ir bijis lasītākais latviešu oriģināldzejas krājums 2013.gadā.
 
Un vēl
 
1. septembra rītā ap Jaunsilavas skolu tika izveidots draudzības aplis, ko veidoja kolektīvs, skolēni un viņu vecāki. Veido draudzības apli ap Jaunsilavas skolu. Jaunsilavas skola ir viena no 20 UNESCO skolām Latvijā un aicina atbalstīt „Baltijas ceļa" stundu organizēšanu un atmiņu stāstu vākšanu. Tāpat draudzības apļu veidošanu ap savām skolām, dokumentēt šos notikumus un nosūtīt informāciju UNESCO Latvijas nacionālajai komisijai.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Svētdien Jēkabpilī mainīta satiksmes kustība. Viesītes novada jaunieši piedalās Jauno līderu akadēmijā. Sestdien noslēdzas Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programma ''Klusuma spēks''.
 
Svētdien, no plkst. 7.00, sakarā ar satiksmes rotācijas apļa asfaltēšanas darbiem pie tilta, tiek slēgta kustība no apļa uz Rīgas un Kurzemes ielām, informē SIA „Jēkabpils autobusu parks". Visi autobusi stacijas virzienā un atpakaļ kursēs pa Zīlānu, Raiņa un Ozolu ielām. Būs slēgtas šādas pieturas: Kurzemes iela, Kuģu iela un Skaubīša iela. Shēmu var apskatīt radio1 ziņu portālā.
 
No 28. līdz 30. augustam Viesītes novada jaunieši piedalījās Jaunatnes organizāciju apvienības „IMKA Latvija" rīkotajā Jauno līderu akadēmijā, ziņo Viesītes jaunatnes lietu speciāliste Laura Liepiņa. Apmācībās pārstāvēja 9 jaunieši – Amanda Kļaviņa, Ilva Mašinska, Ance Kalniņa, Kristīne Līce un citi. Akadēmijā piedalījās jaunieši no visas Latvijas. Bija iespēja uzzināt kas ir jauniešu organizācijas, ko dara IMKA Latvijā un pasaulē. Tā pat jauniešiem bija iespēja apzināties savas vērtības un to, kas ir līderis, kā arī uzņemties atbildību par to, kas notiek tuvākajā apkārtnē.
 
Vakar Zemgales vidusskolā atklāja ar jaunākajām tehnoloģijām aprīkotas telpas. Tās nodrošinās iespēju mācīties mūsdienīgā vidē, bet pats galvenais integrēs skolēnus ar īpašām vajadzībām. Skolā ir septiņas interaktīvās tāfeles ar skārienjūtīgu ekrānu un planšetdatori. Šo balvu skolai izcīnīja skolotāji par motivāciju un izciliem sasniegumiem bezmaksas digitālajā apmācību programmā "Samsung Skola nākotnei". Programma norisinājās no šī gada janvāra līdz maijam, un tajā piedalījās 120 skolotāji no 30 Latvijas skolām. Dalībnieki apguva kā lietot un mācībās izmantot sociālos tīklus, blogus, infografikas, prezentācijas, video un animācijas.
 
Turpinām ar ziņām
 
Šo sestdien, plkst. 18.00, Jēkabpils Sv. Miķeļa luterāņu baznīcā brāļi saksofonists Oskars un pianists Raimonds Petrauski sniegs labdarības koncertu. Tajā izskanēs pasaulē populāri un klasiskās mūzikas skaņdarbi, ziņo Jēkabpils luterāņu baznīcas atjaunošanas projekta menedžere Santa Ancīte. Abi mūziķi ir viens no Latvijas biežāk koncertējošiem duetiem. Guvuši panākum starptautiskos konkursos,, festivālos, koncertos Latvijā un Eiropā. Ieeja labdarības koncertā par ziedojumiem baznīcas fasāžu atjaunošanai.
 
Tāpat sestdien no pulksten 11 līdz 15 Raiņa parkā notiks Metāla svētki Jelgavā. Tiem dots nosaukums "Metāla spēles". Svētkiem būs daudzveidīgs saturs - Metālapstrādes profesionāļu spēles, Uzņēmēju,Amatnieku, Izglītojošās, Izzinošās, Ekstrēmās un Sportiskās Metāla spēles. To laikā būs tādi notikumi kā metāla robotu deja, metināšans konkurss, darba piedāvājumi, spēles, metāla piederumi, bamperbols un citi.
 
Un vēl
 
Sestdien plkst. 16.00 Jēkabpils Tautas namā izrādīs filmu "Bītlu labā feja". Tajā stāstīts par vienīgo grupas The Beatles sekretāri Frīdu un mūziķu dzīvi. Filma ir noslēdzošā Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programmas ''Klusuma spēks'' ietvaros, kas Jēkabpilī norisinās no trešdienas. Tajā šogad iekļautas deviņas starptautisku atzinību guvušas filmas. Sīkāk par programmu var uzzināt radio1.lv ziņu portālā.

Atstājiet komentāru