2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 22. septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 22. septembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien slēgs Zīlānu ielas posmu. Tiks veikta ūdensistēmas hlorēšana. Salas novada pašvaldība segs interešu izglītības maksas starpību bērniem.
 
Sākot no šodienas līdz 26. septembrim slēgts Zīlānu ielas posms no jaunā satiksmes rotācijas apļa Rīgas ielā līdz Ogres ielai, informē SIA „Saldus ceļinieks". Minētajā laika periodā šo Zīlānu ielas posmu varēs apbraukt pa Ventas un Kurzemes ielām. Sabiedriskā transporta kustība pa Zīlānu ielu netiks ierobežota.
Tāpat līdz 28. septembrim, tiks veikta ūdensapgādes sistēmas hlorēšana, informē SIA Jēkabpils ūdens. Tas tiek veikts saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par ''Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtību''. Patērētājiem ūdens dezinfekcijas periodā ieteicams uzturā lietot tikai vārītu ūdeni.

Salas novada pašvaldība segs starpību starp Jēkabpils pilsētas domes noteikto mācību maksas daļu un vecāku līdzdalības maksu aptuveni 60 novada bērniem, kas apmeklē Jēkabpils interešu izglītības iestādes, informē referente Kristīne Jucīte. Jau ziņots, ka 21. augustā Jēkabpils domes veiktie grozījumi skar audzēkņus, kuru deklarētā dzīvesvieta ir citā pašvaldībā. Ja pašvaldība nav slēgusi savstarpēju norēķinu līgumu, tad par interešu pulciņiem jāmaksā pilnā apmērā. Plašāk par to rakstā ziņu portālā Radio1.lv.
 
Turpinām ziņas
 
No šodienas līdz 3.oktobrim vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajās nodaļās varēs izņemt vēlētāja apliecību dalībai 12.Saeimas vēlēšanās, informē Centrālās vēlēšanu komisija. Vēlētāja apliecības izsniegs bez maksas. Tās jāizņem tajā PMLP teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība. Informācija par izdevējiestādi ir norādīta uz personas apliecības.
 
Satiksmes ministrs Anrijs Matīss līdz 26. septembrim uzturēsies darba vizītē Vācijā, informē Satiksmes ministrija. Vizītes laikā viņš piedalīsies pasaulē lielākajā dzelzceļa nozares izstādē InnoTrans, kā arī Trio Prezidentūras un Vācijas transporta ministru sanāksmē. Tāpat un izstādes ietvaros notiekošajā Dzelzceļa līderu samitā, kā arī Latvijas Republikas vēstniecības Vācijā organizētajā pieņemšanā InnoTrans izstādē Latvijas uzņēmumu pārstāvjiem.
 
Un vēl
 
19. septembrī Jaunjelgavā aizvadītas pirmās Sēlijas novadu skolēnu sporta spēles. Pirmajā gadā sacensību zelta medaļas izcīnīja Ilūkstes skolēni, otrajā vietā palika mājinieki Jaunjelgava, savukārt trešajā vietā – Jēkabpils pilsēta. Katru novadu sacensībās pārstāvēja 24 jaunie sportisti, kas startēja 4 vecuma grupās. Divas jaunākās klašu grupas spēkiem mērojās stafetēs, 8.-9. klašu grupa sacentās biatlonā, savukārt vidusskolēni devas skrējienā apkārt Jaunjelgavai.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Latvijā norisinās akcija ''Diena bez auto''. Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā apmācīs 22 NATO ģenerāļus. Preilietis Normunds Ivzāns iegūst 1.vietu un uzstāda rekordus.

Šodien akcijā "Diena bez auto" trīs Latvijas pilsētās notiks velobraucieni un zibakcijas, informē Vides aizsardzības fonds. Biedrība "Latvijas Zaļā kustība" Valmierā, Ventspilī un Kuldīgā organizēs velobraucienus pa pilsētu. Tie noslēgsies ar zibakciju, kuras vēstījums būs, ka ielā pietiek vietas visiem. Akcija "Diena bez auto" tradicionāli noslēdz Eiropas Mobilitātes nedēļu, aicinot ikvienu iedzīvotāju šajā dienā savu privāto auto atstāt mājās un pārvietoties ar alternatīviem līdzekļiem, piemēram, sabiedrisko transportu, velosipēdu vai kājām.
 
Gaujas senielejā un Ungurmuižas parkā, nolemts atjaunot objektu kultūrvēsturisko ainavu, lai saglabātu aizsargājamās vaboles - lapkoku praulgrauža - apdzīvotos biotopus. Eiropas Komisijas programmas "LIFE+" projektā paredzēts veikt šo teritoriju apsaimniekošanas darbus. Parkveida ainavas atjaunošana notiks Klauku līcī - vienā no Gaujas senielejas līčiem, kas atrodas Siguldas pilsētas teritorijā. Saskaņā ar izstrādāto sugas aizsardzības programmu nelielās atsevišķās platībās, kopumā 60-80 hektāros, tiks izcirsti krūmi un koki.
 
Ārlietu ministrijā šodien no plkst.12-14 notiks seminārs par Latvijas biznesa iespējām Apvienotajos Arābu Emirātos.Seminārs tiek organizēts sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. Tajā tiks runāts par biznesa iespējām. Piedalīsies uzņēmēji - interjera dizaina un būvniecības uzņēmuma "Four Directions Enterprises" izpilddirektors un Latvijas goda konsula kandidāts Pakistānā, Islamabadā, "Berkeley Group" vadītājs. Latvijas vēstniecība Abū Dabī sākusi darbu šā gada augustā. Galvenās Latvijas uzņēmēju intereses ir par būvniecības, arhitektūras, kosmētikas, izklaides un restorānu biznesa sektoriem.
 
Turpinām ziņas
 
Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā no šodienas līdz 26.septembrim norisināsies NATO vingrinājums "Steadfast Pinnacle 2014". Piedalīsies 22 ģenerāļi no 15 valstīm, informēja Aizsardzības ministrijā. Vingrinājumā tiks akcentēta komandieru loma operāciju plānošanas un vadības jautājumos. "Steadfast Pinnacle" mērķis ir pilnveidot augstākā līmeņa virsnieku un komandieru spējas plānot un vadīt apvienotās operācijas. Par pamatu vingrinājumam tiks izmantota Visaptverošo operāciju plānošanas direktīva. Vingrinājumu laikā tiks izspēlēts fiktīvs scenārijs, kas ietver kolektīvās aizsardzības operācijas.
 
Saskaņā ar migrācijas scenāriju sagaidāms, ka Eiropas Savienības dalībvalstu darbspējīga vecuma iedzīvotāju skaits līdz 2020.gadam samazināsies par 11,7 miljoniem. Tādēļ demogrāfisko un prasmju problēmu risināšanā būtiska nozīme ir darba ņēmēju mobilitātei, norādīts jaunākajā Eiropas Komisijas un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas ziņojumā par ekonomiskās migrācijas pielāgošanu darba tirgus vajadzībām. Savukārt no Eiropas Dzīves un darba apstākļu uzlabošanas fonda 2013.gada uzņēmumu apsekojuma izriet, ka 40% ES uzņēmumu ir grūtības atrast darbiniekus ar pareizajām prasmēm.
 
Un vēl
 
6. septembrī Lietuvas pilsētā Druskininki norisinājās starptautiskās sacensības soļošanā. Preilietis Normunds Ivzāns 5 000 m distancē soļošanā ieguva 1.vietu, uzstādot trases rekordu. 13. septembrī Ivzāns piedalījās Latgales 2. Čempionātā senioriem Daugavpils novada Višķos. Paveicot 5 000 m distanci soļošanā, Ivzāns ir labojis Latvijas rekordu vecuma grupā 40 + .Iepriekšējais Latvijas rekords piederēja labi pazīstamajam ātrsoļotājam Ādolfam Liepaskalnam. Sportists to bija uzstādījis 1951. Gadā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Salas novads nodrošina transportu Sēlpils bērniem. ''Latvijas valsts ceļi'' aicina braukt uzmanīgi. Šodien Baltu vienības dienā Sēļu klubs aicina uz zibakciju.
 
Salas novads nodrošina transportu Sēlpils bērniem, informē Salas novada pašvaldība. Uz Salas vidusskolu un Pirmsskolas izglītības iestādi "Ābelīte" bērni no Sēlpils pagasta nokļūst ar satiksmes autobusu un privāto vieglo autotransportu. Kopš 9. septembra uz bērnudārzu Salā bērnus ved arī Sēlpils pagasta pārvaldes autobusiņš. Bērnus brīvprātīgi pavada kāda māmiņa. Portāls Radio1.lv pavasarī informēja par situāciju, kad Sēlpils iedzīvotāji izteica neapmierinātību par situāciju, kāda izveidojusies, lai bērni varētu nokļūt uz bērnudārzu un skolu Salā. Sīkāk par to var izlasīt ziņu portālā Radio1.lv.
 
Iestājoties rudenīgam, lietainam un tumšākam laikam, autovadītājiem atbilstoši jāpielāgo savi braukšanas paradumi, atgādina ceļu uzturētāji "Latvijas valsts ceļi". Rudenī novērojama migla, satiksme rīta un vakar stundās norisinās sliktākas redzamības apstākļos. Tāpat LVC aicina gājējus un velosipēdu vadītājus sliktas redzamības apstākļos izmantot apģērbu vai vesti ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem. LVC atgādina, ka būvniecības darbu sezona uz valsts autoceļiem vēl nav beigusies, Latgalē turpinās ievērojami rekonstrukcijas darbi uz autoceļa Jēkabpils - Rēzekne - Ludza - Terehova aptuveni 24 kilometru garumā no Viļāniem līdz Rēzeknei.
 
Šodien plkst.12, Rīgā, viesnīcā "Radisson Blu Hotel Latvija", notiks Latvijas Sporta izglītības iestāžu direktoru padomes konference. Tajā tiks spriests par darba algas samaksas modeļiem pedagogiem un par 2015.gada budžeta finanšu pieprasījumu. Tāpat diskutēs par grozījumiem par sportistu un bērnu ar paaugstinātu fizisko slodzi veselības aprūpes un medicīniskās uzraudzības kārtību. Konferences atklāšanā piedalīsies izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.
 
Turpinām ziņas
 
Aizvadītājā diennaktī ugunsgrēkos Latvijā cietis viens cilvēks, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Kopumā aizvadītājā diennaktī VUGD darbinieki devušies dzēst 28 ugunsgrēkus, no tiem 15 reģionos, 8 Rīgā un 5 citās pilsētās. Vakar VUGD saņēmis 51 izsaukumu, tostarp 15 reizes ugunsdzēsēji devušies uz glābšanas darbiem.
 
Svētdien uz Latvijas autoceļiem reģistrēti 50 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši 13 cilvēki, ziņo Valsts policijā. Jūrmalā notika sadurmse starp automašīnu un motociklu. Avārijā cieta autovadītāja un motociklists, kurš nogādāts slimnīcā. Lubānas novadā vīrietis ar automobili «Opel Vectra» uzbrauca velosipēdistam, kurš nogādāts slimnīcā. Rīgā pieturvietā «Kūdras bāze» notika sadursme starp divām automašīnām. Negadījumā cieta abu mašīnu vadītāji, kuri nogādāti slimnīcā.
 
Un vēl
 
Šodien ir Baltu vienības diena, pieminot Saules kauju, kurā lietuviešu un zemgaļi sakāva Zobenbrāļu ordeni. Kā ziņo Jēkabpils novada pašvaldība Sēļu klubs šodien izsludinājis zibakciju, aicinot apzināt Sēlijas pilskalnus. Bērniem un pieaugušajiem jādodas uz tuvāko pilskalnu un jāuzņem šis brīdis fotogrāfijā. Kopā ar saviem komentāriem bildes var sūtīt uz Sēļu kluba mājas lapu seluklubs.lv. Tur tiks veidota kopīga galerija. Tāpat šajā dienā visi baltu pēcteči ir aicināti iesaistīties uguņu sasaukšanās norisē un aizdegt ugunis pilskalnos, kalnos, svētkalnos un citās ar baltu vēsturi saistītās vietās.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Daugavpils novadā veidos divus mikroliegumus sarkanvēdera ugunskrupjiem. Rēzeknē atklāj asfalta ražotni. Viesītes ezerā ielaisti 100 kg zušu mazuļu.
 
Šodien jēkabpiliešiem jautājām vai savā pilsētā jārūpējas par apkārtni un jādomā par vidi un ko viņuprāt vajadzētu darīt tās labā, tāpat aptaujātie varēja dalīties ar saviem novērojumiem par izdarīto vai neizdarīto šajā jautājumā. Savus viedokļus sniedza Baiba, Annele, Inga, Ārija un Anita.
 
Sestdien Meža parkā pie Radžu ūdenskrātuves norisinājās talka. Tajā varēja piedalīties visi palīdzēt gribētāji, kas vēlējās sakopt Jēkabpils pilsētas aktīvās atpūtas vietu. Talku rīkoja biedrība ''Vides iniciatīvu centrs''. Tā norisinājās aptuveni 2-3 stundas.
 
Turpinām ziņas

Lai aizsargātu un saglabātu sarkanvēdera ugunskrupja sugu, Daugavpils novada Demenes pagastā veidos divus mikroliegumus, informē publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Demenes pagastā ugunskrupja aizsardzībai tiks izveidoti mikroliegumi "Strauti" un "Katrinišķi''. Sarkanvēdera ugunskrupis ir īpaši aizsargājama abinieku suga, kas iekļauta Latvijas, Lietuvas un Baltijas Sarkanajā grāmatā, kā arī Eiropas apdraudēto abinieku un rāpuļu sarakstā.

Šodien ceļu būves uzņēmums "Matthai Latvija" Rēzeknē atklāj asfalta ražotni, informēja jaunākā projektu vadītāja Aija Upleja. Lai nodrošinātu rūpnīcas darbību, tajā strādās septiņi cilvēki: četri būs ražotnes darbinieki, bet trīs strādās laboratorijā, kurā tiek pārbaudīta gatavā produkta kvalitāte. Jaunās asfalta ražotnes izveidē līdz šim ieguldīts 1 900 000 eiro. Šo summu uzņēmums plāno atpelnīt piecos gados. Rēzekne par jaunās asfalta ražotnes atrašanās vietu izvēlēta, jo nākotnē ir paredzams straujš asfalta pieprasījuma pieaugums šajā reģionā saistībā ar apkārtējo ceļu rekonstrukcijas darbiem.

Un vēl
 
Septembrī Viesītes ezerā tika ielaisti 100 kilogrami zušu mazuļu – divgadīgi zuši, ziņo Viesītes novada pašvaldība. Zivis uz Viesītes ezeru nogādātas no Aizkraukles novada, Seces pagastā esošās zivju audzētavas ''Oskars''. Pēc 2001. Gadā veiktā zivsaimniecības pētniecības institūta pētījuma par Viesītes ezeru, šajā ūdenstilpnē iespējams veikts zušu mazuļu ielašanu – aptuveni līdz 19 tūkstošiem gadā. Diemžē tā nevar notiek Saukas ezerā, jo tam traucē hidroelektrostacija.
 
Pļaviņu novada ziņas
 
12. septembrī Pļaviņu novada ģimnāzijā notika daudzbērnu ģimeņu pasākums. Tajā noritēja tikšanās ar Latvijas Bērnu fonda pārstāvjiem, tajā skaitā fonda vadītājs Andris Bērziņš. Pasākumā ieradās dalībnieki no Vietalvas, Klintaines, Aiviekstes pagastiem un Pļaviņām. Vairākas novada ģimenes ir saņēmušas Latvijas Bērnu fonda piešķirtās stipendijas, jo ne visi paši spēj nodrošināt visu nepieciešamo bērnu izglītībai un audzināšanai. Tā šoreiz stipendijas tika piešķirtas piecām novada ģimenēm: Ļaksu, Aizporiešu, Fedosejevu, Pogodinu un Romusiku ģimenēm. Visiem bērniem no daudzbērnu ģimenēm bija sarūpētas noderīgas lietas, mācību gadam sākoties.

27. septembrī Pļaviņu māmiņu klubā plānota tikšanās ar uztura speciālisti Baibu Grinbergu. Tikšanās notiek plkst. 12.00 jauniešu ideju centrā "Ideja". Ievadā uztura speciālistes lekcija, aptuveni 45 minūtes, tai sekos atbildes uz jautājumiem. Lūgums, sev interesējušos, jautājumus uzrakstīt komentāros domubiedru grupā vai sūtīt uz e-pastu. Sīkāka informācija pļaviņu novada mājas lapā. Uztura speciālists sniedz konsultācijas plaša spektra problēmu loku , piemēram, lieko ķermeņa svaru, alerģijas un produktu nepanesību, grūtniecības laiku, nepietiekošu ķermeņa svaru, cukura diabētu un citiem tematiem.
 
Turpinām ziņas
 
26. septembrī, piektdien plkst. 9:30 Olimpiskā diena Pļaviņu novada ģimnāzijas stadionā. 27. septembrī, sestdien plkst. 19.00 Amatierteātra izrāde "Bomzītis jeb realitātes šovs", kuru spēlē Bērzaunes amatierteātris (A. Bankas izrādi, režisore Ineta Zvirgzdiņa). Ieeja par ziedojumu. Pļaviņu novada ģimnāzijas Odzienas filiāles Kultūras un sporta zālē. 28. septembrī, svētdien no plkst. 7.00 Apvidus motokross pie DUS "Lukoil", kuru organizē Sporta klubs Juko un Jūrmalas delveri.
 
Un vēl

5. oktobrī notiks Pļaviņu dambja skrējiens 1,9km distancē, 9 vecuma grupās. Starts plkst 11.00 pie Pļaviņu Mūzikas skolas. Pieteikšanās Pļaviņu novada domes mājas lapā no 29. septembra vai sacensību dienā līdz plkst. 10.15.

Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā turpina izplatīties bīstams augļkoku slimības iedega. "Latvijas piens" sāk "Edamer", "Gouda" un "Sniega bumbu" eksportu uz Zviedriju. Reinis Nitišs Pasaules RX Vācijas posmā iegūst 16. vietu.
 
Jelgavas novada Sesavas pagasta "Staļģu" saimniecības laukā konstatēta bīstamā augu slimība bakteriālā iedega, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Pieņemts lēmums iznīcināt inficētos kokus, teritorijā trīs kilometru rādiusā ap perēkli noteikta buferzona ar īpašiem nosacījumiem. Buferzonā bakteriālās iedegas saimniekaugu - bumbieru, ābeļu, pīlādžu, klinteņu - ziedēšanas periodā un vismaz divas nedēļas pēc augu ziedēšanas beigām aizliegts pārvietot bišu stropus. Bakteriālā iedega atklāta citās Latvijas vietās - Olainē, Slampē, Ozolniekos, Vilces pagastā un Elejas pagastā un citur.
 
Jelgavas piena pārstrādes uzņēmums "Latvijas Piens" sācis siera eksportu uz Zviedriju, biznesa portālu 'Nozare.lv" informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra. Viņa norādīja, ka līgumi ar zviedru tirdzniecības tīkliem ir pirmais Latvijas piensaimnieku lielais panākums "Latvijas piens" Skandināvijas tirgū tiks pārstāvēts ar nogatavinātajiem sieriem "Edamer" un "Gouda", kā arī "Sniega bumbām". Septembra vidū pirmās tonnas siera jau piegādātas, bet nākamo mēnešu laikā pieprasījums varētu sasniegt 40- 50 tonnas mēnesī.
 
11.gadu pēc kārtas skolēni sacentīsies makulatūras vākšanas akcijā 'Tīrai Latvijai''. Šādā veidā otrreizējai pārstrādei cenšoties savākt savākt pēc iespējas vairāk vecu papīru, kartona un avīžu, informē akcijas organizatoru "Zaļā josta" pārstāve Laima Kubliņa. Konkursam pieteikties var reģistrējot skolu elektroniskajā datubāzē mājas lapā zalajosta.lv. Makulatūru konkursā būs iespējams vākt līdz nākamā gada martam. Uzvarētāji būs zināmi nākamgad maijā.
 
Turpinām ziņas
 
Valsts valoda centrs Rēzeknes domei aizliedza publiskās vietās izplatīt Rēzeknes pašvaldības avīzi "Rēzeknes Vēstnesis". Aizliegums piemērots, jo pašvaldības avīze tiek izdota ne tikai latviešu, bet arī krievu valodā. Panākts, ka avīze tiek izņemta no publiskajām vietām. Tomēr tā joprojām tiek ievietota pilsētas iedzīvotāju pastkastēs, jo tās likuma izpratnē nav publiska telpa.
 
Aizkraukles tiesai nodod lietu par slepkavības mēģinājumiem, laupīšanām, kas izdarītas lietojot šaujamieroci, informē prokuratūrā. Apsūdzība liecina, ka iereibušais vīrietis, bruņojies ar apgrieztu medību bisi, ieradās pie cietušā dzīvoklī un, atriebības vadīts, viņam uzbruka. Kad no sitieniem cietušais pamodās, uzbrucējs tīši izšāva, tēmējot cietušajam galvā, taču trāpīja ausī.
 
Un vēl
 
Reinis Nitišs Pasaules RX Vācijas posmā 16. vietā. Sacensību otrajā dienā autosportisti veica atlikušos divus kvalifikācijas braucienus. Tajā Nitiša automašīnu piemeklēja turbīnas defekts. Viņš uzrādīja attiecīgi 33. un 17. ātrāko laiku un ierindojoties kopvērtējumā nekvalificējās sacensību pusfinālā.

Atstājiet komentāru