2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 23. septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 23. septembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Līvānu novadā top pusmiljonu vērta sporta trase. Pļaviņu novadā sarūk apkures parādi. Šodien plānos par Āfrikas cūku mēra zonas paplašināšanu.
Līvānu novadā top pusmiljonu vērta sporta trase. Biedrība ''Veloklubs Līvāni'' Grīvas mežā sākusi šī objekta realizāciju. Rezultātā tiks izveidota moderna, apgaismota, daudzfunkcionāla, divus kilometrus gara sportiskajām aktivitātēm domāta trase. Patlaban objektā sākti 1. kārtas darbi, par kuriem saņemts publiskais finansējums 18 497 eiro. Plānots, ka vasaras sezonā daudzfunkcionālā trase būs piemērota skriešanai, riteņbraukšanai, soļošanai, nūjošanai un zirgu izjādēm, savukārt ziemā – distanču slēpošanai klasiskajā un arī slīdsolī.
 
Pļaviņu novadā centralizētās apkures maksājumu parādi pēdējā gada laikā ir sarukuši par 1450 eiro, bet jaunajā apkures sezonā par 5,4% samazināsies apkures tarifs. Savukārt Vietalvas pagastā parādu kopajoms ir audzis. Apkures samaksas parādi SIA "Pļaviņu Komunālie pakalpojumi" skaidroja, ka pēdējā gada laikā parādnieku skaits lēnām sarūk, tomēr, neskatoties uz apkures tarifa samazināšanu, parādu apjoms var palikt tādā pašā līmenī. Paredzams, ka krasi mainīsies apkures aprēķina summas Vietalvas pagastā, bet iedzīvotājiem ir mzemamaksātspēja.
 
No šodienas līdz 25.septembrim pieredzes apmaiņas vizītes ietvaros Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju apmeklēs Turkmenistānas valsts institūciju amatpersonas ar mērķi iepazīt Latvijas pieredzi koruptīvu un ekonomisku noziedzīgu nodarījumu atklāšanā. Delegācijas sastāvā ir pārstāvji no Turkmenistānas Iekšlietu ministrijas, Ģenerālprokuratūras, Finanšu ministrijas, Galvenā valsts ieņēmuma dienesta un citām iestādēm.
 
Turpinām ziņas
 
Plānots pagarināt ārkārtējo situāciju un paplašināt Āfrikas cūku mēra ārkārtas teritorijas zonu. Ņemot vērā to, ka Latvijā joprojām tiek konstatēti jauni ĀCM inficēšanās gadījumi. Šodien valdībā paredzēts lemts par šā gada 2.jūlijā izsludinātās situācijas pagarināšanu par trim mēnešiem - līdz 2015.gada 1.janvārim. Iepriekš bija noteikts, ka ārkārtas situācija ilgs līdz 2.oktobrim. Tāpat plānots paplašināt līdzšinējo ārkārtas situācijas zonu, tajā iekļaujot vēl 17 novadus, tajā skaitā, Aizkraukles, Lielvārdes, Neretas, Skrīveru novadus.
 
No šodienas līdz 26.septembrim Šķēdē, Talsu novadā, notiks XIX Baltijas valstu mikologu un lihenologu simpozijs, informē Latvijas Mikologu biedrība. Simpozijā pulcēsies sēņu un ķērpju pazinēji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Polijas un citām valstīm. Simpozijs reizi trijos gados notiek kādā no Baltijas valstīm. Šodien tas tiks atklāts meža pētīšanas stacijas mācību centrā "Mežmāja". Dalībnieki uzstāsies ar lasījumiem un jaunākajiem datiem par dažādām mikoloģijas jomām - sēņu un ķērpju sugu daudzveidību, aizsardzību, ekoloģijas problēmām, sēnēm-augu slimību izraisītājām un sēņu praktisko izmantošanu.
 
Un vēl
 
Šodien apgrozībā tiks laista jaunā 10 eiro banknote, informē Latvijas banka. Tāpat kā jaunajai 5 eiro banknotei, arī jaunajai 10 eiro banknotei ir vairāki uzlaboti pretviltošanas elementi, kā arī atjaunots veidols. Tās hologrammā un ūdenszīmē attēlots grieķu mitoloģijas tēla Eiropas portrets. Uz tās redzams smaragdzaļš skaitlis. Pagrozot banknoti, uz spīdošā skaitļa saskatāms kustīgas gaismas efekts. Šos un citus jaunās 10 eiro banknotes elementus ir viegli pārbaudīt.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilietie iegūst bronzas medaļu Eiropas veterānu čempionātā. Šodien izmaiņas Rīga-Aizraukle-Rīga kustības sarakstā. Šodien Saeimas deputāti vērtēs grozījumus par tabakas pārdošanas vecuma palielināšanu.
 
Jēkabpiliete Aldona Homiča ieguva bronzas medaļu Eiropas veterānu čempionātā galda tenisā, ziņo ''Jēkabpils sporta centrs'' sporta organizatore Aiva Jakubovska. Septembra sākumā Latvijas galda tenisistu – veterānu izlase devās uz Eiropas veterānu komandu čempionātu galda tenisā, kas nedēļas garumā tika organizēts Spānijas pilsētā Almērijā. Homiča startēja Latvijas sieviešu komandas sastāvā. Viņas spēlēja apvienotajā vecuma grupā 40-59.gadi.
 
Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā ceturtdien notika tikšanās ar dzejnieci Sarmīti Radiņu pasākumā "Gaismas pieskāriens".Dzejniece ir Madonas un Limbažu Lielās lasītāju balvas ieguvēja, piecu dzejas krājumu autore. Pasākumā mūuzicēja Madonas mūzikas skolas pedagogs Artūrs Grandāns. Dzejniece Sarmīte Radiņa uzskata, ka Jēkabpilī ir daudz dzejas cienītāju, tāpēc jēkabpilieši ir pelnījuši izbaudīt dzejas un mūzikas simbiozi. Fotoreportāžu iespējams apskatīties ziņu portālā Radio1.lv.
 
Šodien dzelzceļa posmā Lielvārde-Skrīveri paredzēto sliežu ceļu remontdarbu laikā noteiktas izmaiņas elektrovilciena Rīga-Aizkraukle-Rīga kustības sarakstā, informē uzņēmums "Pasažieru vilciens". Elektrovilciens plkst.12.15 Rīga –Aizkraukle, kursēs tikai līdz Lielvārdei, savukārt vilciens plkst.14.18 Aizkraukle-Rīga būs atcelts posmā Aizkraukle-Lielvārde un kursēs no Lielvārdes stacijas plkst.14.52 atbilstoši sarakstam maršrutā Lielvārde-Rīga.
 
Turpinām ziņas
 
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šodien plkst.10 pirms galīgā lasījuma vērtēs grozījumus likumā par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, kas paredz līdz 21 gadam palielināt vecumu, līdz kuram aizliegts pārdot tabakas izstrādājumus. Saeima šo likumprojektu otrajā lasījumā atbalstīja 12.jūnijā. Parlamenta atbalstītais likumprojekts paredz aizliegt smēķēšanu citu cilvēku klātbūtnē, ja viņi pret to iebilst. Ierobežojumi var attiekties arī uz elektronisko cigarešu lietošanu. Lai gan beztabakas nozares asociācija iebilst, ka elektroniskās cigaretes nav tabakas izstrādājums.
 
Šodien un rīt aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis darba vizītē apmeklēs Kijevu, ziņo Aizsardzības ministrija. Tiks pārrunātas Latvijas iespējas sniegt atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Vējonis tiksies ar Ukrainas aizsardzības ministru Valēriju Heleteju. Savukārt rīt ministrs apmeklēs starptautisko specializēto izstādi "Ieroči un drošība", kas norisināsies Kijevā un kur ieroču attīstītāji, ražotāji un piegādātāji demonstrēs jaunākos sasniegumus bruņojuma jomā. Vējonis apmeklēs arī militārās infrastruktūras objektus.
 
Un vēl
 
Vakar BK „Jēkabpils" pārbaudes spēlē mājās uzņēma Krievijas superlīgas komandu – „Samara SGEU". Jēkabpilieši, atgūstot stabilu pozīciju pēc ne tik veiksmīgi aizvadīta pirmā puslaika, mača nogalē tomēr piekāpās viesiem ar rezultātu 64:76. Rezultatīvākais spēlē – Pāvels Veselovs ar 14 p.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Aknīstē dzeramais ūdens atbilst normai. Nodarbinātības valsts aģentūra uzsāk atbalsta pasākumus jauniešiem. Sācies astronomiskais rudens.
 
10.septembrī sertificēts laboratorijas pārstāvis veica dzeramā ūdens paraugu ņemšanu laboratoriskiem izmeklējumiem saistībā ar SIA ''Aknīstes Pakalpojumi'' iedzīvotāju sūdzībām par dzeramā ūdens kvalitāti. Pārbaudītie rādītāji, tajā skaitā dzelzs saturs, atbilst normai, ziņo Aknīstes novada pašvaldība. Sūdzības tika saņemtas šī gada pavasarī. Monitoringa rezultāti uzrādīja paaugstinātu dzelzs saturu ūdenī. Tāpēc tika veikta ūdens atdzelžošanas iekārtu vadības bloku nomaiņa, ūdensvadu sistēmas tīrīšana, skalošana, dezinfekcija.
 
Nodarbinātības valsts aģentūra „Jauniešu garantijas" ietvaros uzsāk atbalsta pasākuma „Subsidētā darba vieta jauniešiem bezdarbniekiem " īstenošanu, ziņo Latvijas Vēstneša portāls. NVA aicina darba devējus - komersantus, pašnodarbinātās personas, biedrības vai nodibinājumus - pieteikties filiālēs visā Latvijā subsidēto darba vietu izveidei jauniešiem bezdarbniekiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem, kuriem ir grūtāk nekā citiem atrast darbu. Pieņemot darbā jaunieti, darba devējs saņems dotāciju 50% apmērā no mēneša darba algas. Taču jāņem vērā, ka ikmēneša dotācija nevar pārsniegt valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru - 320 euro.
 
Šodien Rīgā notiek 20.Baltijas finanšu forums. Tajā pulcēsies reģiona finanšu un banku sektora speciālisti, uzņēmēji un valdību pārstāvji. Foruma trīs sesijās Latvijas un starptautiskie eksperti no finanšu un ekonomikas sektora diskutēs par ekonomiskajām tendencēm, reģiona attīstības iespējām un riskiem. Tāpat tiks runāts par biznesa tehnoloģijām. Foruma īpašais viesis ir Lielbritānijas žurnālists un publicists Edvards Lukass.
 
Turpinām ziņas
 
Vakar Cēsu novadā avārijā cieta iereibis autovadītājs, ziņo Valsts policija. Automašīna "Mitsubishi", kuru vadīja vīrietis, nobrauca no ceļa un avarēja. Transportlīdzekļa vadītājs ar lūzumiem nogādāts slimnīcā, kur viņam konstatēts arī divu promiļu alkohola reibums. Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēts 61 ceļu satiksmes negadījums, kuros cietuši 12 cilvēki. Ceļu policijas darbinieki pagājušajā diennaktī aizturējuši 15 autovadītājus, kuru organismā alkohola koncentrācija pārsniegusi atļauto normu.
 
Ja netiks īstenoti radikāli pasākumi, līdz novembrim ar Ebolas vīrusu inficēto un mirušo cilvēku skaits trīskāršosies un sasniegs 20 000, šodien pavēstīja Pasaules Veselības organizācija. Ebolas vīrusa uzliesmojums Rietumāfrikā līdz šim prasījis 2800 dzīvību, inficējušies vairāk nekā 5800 cilvēku.
 
Un vēl
 
Šodien ir rudens saulgriežu diena, ir sācies astronomiskais rudens. Rudens sākums bija aptuveni plkst.5. Līdz ar astronomiskā rudens iestāšanos dienas ilgums saīsināsies, bet naktis kļūs garākas. Sinoptiķi prognozē, ka šī diena būs vēsa, gaisa temperatūra būs plus 9, plus 12 grādu robežās. Laiks būs apmācies, daudzviet līs lietus.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Izveidota monsinjora Pētera Vilcāna piemiņas fonda mājas lapa. BK "Jēkabpils" sezonas atklāšanas spēle notiks piektdien. Eirozonas patērētāju indekss nokrities līdz viszemākajām līmenim.
 
Vasaras beigās - rudens sākumā, cilvēki ar vien vairāk aizraujas ar piemājas dārzu novākšanas darbiem. Tāpat populāra ir sēņošana un daudzi dodas lasīt dzērvenes vai veido citus augļu, dārzeņu un sēņu uzkrājumus. Tāpēc uz ielas sastaptajiem cilvēkiem jautājām vai viņi izmanto rudens piedāvātās veltes. Viedokļus izteica Rita, Raisa, Janka, Kristiāna un Ludmila.
 
Turpinām ziņas

Izveidota monsinjora Pētera Vilcāna piemiņas fonda mājas lapa, ziņo Līvānu novada mājas lapā. Mājas lapā atspoguļotas visas aktivitātes Vilcāna piemiņas saglabāšanai. Tajā skaitā, Līvānu katoļu baznīcas dārzā ir uzstādīts piemineklis, kā vairāku autoru kopdarbs top grāmata „Monsinjors Pēteris Vilcāns''. Izdevumu papildinās CD „Promesa" ar mūziķu skaņdarbiem monsinjora piemiņai. 2001. gadā Pēteris Vilcāns tika iecelts par Romas pāvesta Jāņa Pāvila II kapelānu par uzticīgu kalpošanu baznīcai.
 
Piektdien, 26. septembrī, Jēkabpils sporta namā basketbola klubs "Jēkabpils" aicina visus atbalstītājus, fanus un interesentus uz jaunās 2014./2015. gada basketbola sezonas atklāšanas spēli. Tajā "lūši" draudzības spēlē tiksies ar BK „Ogre" komandu. Spēles sākums plkst. 18.00. Ieeja – bez maksas.
 
Un vēl
 
Patērētāju pārliecības indekss eirozonā šā gada septembrī samazinājās līdz mīnus 11,4 punktiem, liecina Eiropas Komisijas aplēses. Tādējādi indekss sasniedzis zemāko līmeni kopš šā gada februāra, kad tas veidoja mīnus 12,7 punktus. Šis kritums bijis arī straujāks par analītiķu iepriekš prognozēto samazinājumu. Tikmēr patērētāju pārliecība Eiropas Savienībā septembrī samazinājās līdz mīnus astoņiem punktiem, salīdzinot ar mīnus 6,4 punktiem augustā. Tādējādi arī patērētāju pārliecība ES sasniegusi zemāko līmeni kopš februāra.
 
Novadu ziņas
 
Šodien Rēzeknē Latgales Kultūrvēstures muzejā notika latgalieša Franča Trasuna 150.jubilejai veltīta "Vēstures mirkļu pietura", informēja muzejs. Pasākumā bija iespējams par Trasuna dzīvi, apskatīt 20.gasimta sākumā viņa izdoto Daugavas katoļu kalendāru, dažādas fotogrāfijas un publicētos darbus. Trasuns visu mūžu ir veltījis Latgales kultūras un valodas aizstāvībai, vēlējies, lai zemnieki kļūst turīgāki, tauta izglītotāka, aicinājis apzināties sava novada vērtību. Trasuns apbedīts Rēzeknē, Miera ielas Brāļu kapos.
 
Daugavpils centrā, pārvietojoties ar zagtu automašīnu un izsitot vitrīnas loga stiklu, ļaundari apzaga "Lattelecom" veikalu, aiznesot vairākus portatīvos datorus. Šādā veidā tā īpašniekiem nodarīti vairāku tūkstošu eiro materiālie zaudējumi. Kā informēja Valsts policija, minēto likumpārkāpumu laupītāji pastrādāja aizvadītās nedēļas nogalē naktī uz 19.septembri. Meklēšanas darbu rezultātā policija aizturēja divus vīriešus. Izrādījās, ka nozagto auto vīrieši sadedzināja un nozagtās mantas pārlika citā automašīnā. Policija uzsāka kriminālprocesu.
 
25.septembrī Lielvārdē notiks Gaisa spēku aviācijas bāzes lidlauka atklāšana dienas un nakts vizuālo lidojumu operācijām, informēja Aizsardzības ministrija. Tas nozīmē, ka Lielvārdes lidlaukā varēs nolaisties helikopteri un mazas un vidējas klases lidmašīnas. Vienlaicīgi Lielvārdē norisināsies arī NATO mācību diena. Atklāšanas ceremonijā piedalīsies premjerministre Laimdota Straujuma, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un citas ievērojamas personas.
 
Turpinām ziņas
 
Vairāk kā 40 mājražotāji, mazie ražotāji un amatnieki apvienojušies Latvijas Mājražotāju un Mazo ražotāju Informācijas un Atbalsta biedrībai, lai veicinātu pieprasījumu pēc saviem produktiem. Vairāk kā pusgadu sociālajos tīklos un internetā darbojas projekts „Latvijas Mājražotāji", kurā pircējs tiek informēts par Latvijas mājražotājiem, amatniekiem un mazajiem ražotājiem, mudinot iegādāties viņu produktus un aktualizējot informāciju par dažādiem pasākumiem un nozari. Šobrīd biedrība aicina pievienoties jaunus biedrus.
 
Šodien Latvijā pasaulē zināmākie abstraktā ekspresionisma pētnieki un abi mākslinieka Maikla Rotko bērni piedalās starptautiskā konferencē, kas notiek Rīgā. Konference pulcēs māksliniekus no Parīzes, Ņujorkas, Londonas un citām pilsētām. Rīt 25.septembrī tā turpināsies Daugavpilī. Uz šo pilsētu dosies īpašā Rotko vilcienā, kurā trīs vilciena vagonus piepildīs mūzika, māksla un performances. Šie pasākumi veltīti mākslinieka 111. dzimšanas dienai Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros.
 
Un vēl

Skolēni aicināti piedāvāt savas uzrunas Latvijas dzimšanas dienā informē prezidenta Preses dienests.18.novembrī kopā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu valsts svētku koncertā uzvarētājam būs iespējams teikt savu uzrunu. Konkursa uzdevums ir piedāvāt rakstiskas esejas vai video veidā izklāstīt, ko teiktu skolēns 18.novembra uzrunā, ja viņš būtu prezidents. Skolēni var piedalīties individuāli vai arī radošo video darbu veidot komandā līdz trim cilvēkiem. Desmit labāko darbu autori pirms Latvijas dzimšanas dienas tiksies ar prezidentu. Skolēniem darbi konkursam jāiesūta līdz 27.oktobrim.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Valdība paplašina Āfrikas cūku mēra zonu. Lidostā ''Rīgā'' sāk pasažieru termināļu paplašināšanu. Jēkabpilī divi vīrieši aplaupa jaunieti.
 
Valdība nolēma paplašināt Āfrikas cūku mēra zonu un par trim mēnešiem pagarināt ārkārtas situāciju līdz 2015. gada 1.janvārim. Šāds lēmums pieņemts, jo Latvijā joprojām tiek konstatēti jauni ĀCM inficēšanās gadījumi. Ārkārtas situācijas zonā iekļauti vēl 17 novadi, tajā skaitā, Aizkraukles, Ķeguma, Lielvārdes, Līgatnes, Neretas, Skrīveru novadi, kā arī viss Jaunjelgavas novads. Līdz šim ĀCM laboratoriski apstiprināts 100 mežacūkām un 72 mājas cūkām, iznīcināti aptuveni pieci simti mājas cūkas. Vīruss Latvijā pirmo reizi tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Šonedēļ uzsākti būvdarbi lidostā ''Rīga'' pasažieru termināļa paplašināšanai, ziņo Starptautiskā lidosta ''Rīga'' pārstāvis. Būvdarbus veic SIA „Skonto Būve". Pēc pabeigšanas jaunajā ēkā būs iespējams apkalpot lielākus gaisa kuģus. Esošā termināļa kapacitāte spēj kvalitatīvi apkalpot 3,5 miljonus pasažieru gadā, taču jau šobrīd lidostas apkalpoto pasažieru skaits gadā sasniedz 4,7 miljonus. Tāpēc nepieciešama lidostas paplašināšana.
 
Valdība šodien papildināja Latvijas izglītības klasifikāciju. Konkrētāk - vispārējās izglītības un profesionālās izglītības līmeņus. Papildināšana skar sesto klasifikācijas līmeni vispārējā un profesionālajā izglītībā. Kā piemēram, pirmajā tā iekļauj ieguves formas, ar papildu izglītības ieguves formu - tālmācību. Profesionālajā izglītībā iekļautas mācības klātienē, neklātienē un tālmācībā. Klasifikācijas papildināšanas mērķis ir nodrošināt Latvijas izglītības klasifikācijas salīdzināšanu ar starptautisko standartizēto izglītības klasifikāciju.
 
Turpinām ziņas
 
Pirmdien, 22.septembrī, kādai jaunietei Jēkabpilī, Brīvības ielā pie maršruta autobusu pieturas atņemts mobilais telefons, informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. Zādzība notika vakarā, to paveica divi jauni vīrieši. Veiktas vairākas citas zādzības, bet par to var sīkāk izlasīt ziņu portālā radio1.lv.
 
Eiropas cilvēktiesību tiesa noraida sūdzību pret Latviju par apstākļiem Daugavpils cietumā, informē Ārlietu ministrija. Sūdzības iesniedzējs 2008.gada vērsās tiesa, sūdzoties par uzturēšanās apstākļiem Daugavpils cietumā. Viņš arī apgalvoja, ka slikto uzturēšanās apstākļu rezultātā inficējās ar tuberkulozi. Vērtējot iesniedzēja sūdzības, Eiropas cilvēktiesību tiesa norādīja, ka pirms vēršanās tiesā iesniedzējam bija pienākums izmantot pieejamos nacionālos tiesību aizsardzības līdzekļus. Tāpēc viņa sūdzību noraidīja.
 
Un vēl
 
ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars nominācijai par labāko ārzemju filmu Lietuva izvirzījusi Latvijas un Lietuvas kopražojuma filmu Spēlmanis. Spēlmanis ir pirmā Latvijas un Lietuvas kopražojuma spēlfilma pēdējo 20 gadu laikā. To no Latvijas puses producējis Roberts Vinovskis no filmu studijas Lokomotīve un no Lietuvas - Uļjanas Kim studija. Filmas pirmizrāde notika Sansebastjanas filmu festivālā Spānijā un tā izrādīta kopumā vairāk nekā 30 festivālos visā pasaulē un saņēmusi balvas. Latvijā filmu Spēlmanis sāks izrādīt no 26.septembra.

Atstājiet komentāru