2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 24. septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 24. septembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Krustpiliešiem iespēja dzēst līgumsodus. Latvijas Nacionālajā operā notiks Gada balvas operai apbalvošanas ceremonija un koncerts. Pirmo reizi Latvijā notiek Vislatvijas Kino svētki.
 
Saskaņā ar SIA"Spunģēni – Daugavieši" valdes lēmumu, uzņēmums aicina savus klientus līdz 31. oktobrim pilnībā norēķināties par namu apsaimniekošanas un atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumiem. Ja norēķini tiks veikti līdz minētajam datumam, aprēķinātais līgumsods tiks dzēsts un nebūs jāmaksā. Tāpat tiek norādīts, ka parādu lietas, kurās iedzīvotāji līdz 31. oktobrim nebūs sazinājušies ar uzņēmuma vadību par iespējamo risinājumu nomaksai, tiks nodotas parādu piedzinējam.
 
Sākot no šodienas līdz 27. septembrim Tbilisi notiks Latvijas kultūras programma. Kultūras programmā ir paredzēti dažādu mākslas jomu pasākumi. Uzstāsies Valsts akadēmiskais koris ''Latvija''. Tās galvenais mērķis ir pastāstīt par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu. Tāpat šogad Latviešu kultūras biedrība Gruzijā "Ave Sol!" atzīmē savas pastāvēšanas 20.gadadienu. Par godu šai jubilejai 26. septembrī Tbilisi Rakstnieku namā notiks svinīgs pasākums, kurā piedalīsies abu valstu kultūras ministri un citi viesi.
 
Šodien oficiālā vairāku dienu darba vizītē Latvijā ieradīsies NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis Adrians Bredšovs, informē Aizsardzības ministrija. Godinot kritušos Latvijas karavīrus, ģenerālis noliks ziedus pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa Esplanādē. Viesojoties Bredšovs tiksies ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni un Nacionālo bruņoto spēku komandieri Raimondu Graubi. Bredšovs piedalīsies arī Gaisa spēku aviācijas bāzes lidlauka atklāšanā Lielvārdē, kurā no 2006. līdz 2013.gadam ir ieguldīti apmēram 27 miljoni eiro NATO līdzekļu.
 
Turpinām ziņas
 
Vakardien Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, vērtējot priekšlikumus grozījumiem likumā par tabakas izstrādājumu lietošanas ierobežošanu, nemainīja savu nostāju jautājumā par smēķēšanas definīciju. Tas nozīmē, ka elektronisko cigarešu lietošanu attieksies smēķēšanai noteiktie ierobežojumi. Pašlaik likumprojekts paredz līdz 21 gadam palielināt vecumu, līdz kuram aizliegts pārdot tabakas izstrādājumus. Deputāti pēc nedēļas plāno turpināt diskusijas par šiem jautājumiem.
 
Šodien Latvijas Nacionālajā operā notiks operas gada balvas apbalvošanas ceremonija un koncerts. Tajā tiks sumināti aizvadītās sezonas labākie Latvijas Nacionālās operas mākslinieki un mūža balvas ieguvēji. Balvu "Leģendārs mūžs mākslā" saņems Solveiga Raja. Par ieguldīto mūža darbu LNO mākslinieciskajā jomā godinās Andri Dalbiņu. Par labāko operas solisti un solistu balvu šogad saņems Inga Kalna un Rihards Mačanovskis. Balvu kā labākie baleta solisti saņems Nataļja Lipska un Andris Pudāns. Par sezonas labāko jauniestudējumu atzīts Jura Karlsona balets-fantāzija "Karlsons lido..."
 
Un vēl
 
Sākot no šodienas līdz 26. septembrim, pirmo reizi notiek Vislatvijas Kino svētki. Tajos tiks izrādītas 42 filmas. Vairāk nekā 600 kinoseansi sagaida apmeklētājus 13 kinoteātros visā Latvijā. Tostarp Silver Screen Rēzekne un Daugavpils, Vidzemes koncertzālē Cēsis un citos. Kino svētkos izrādīs jaunākās Latvijas filmas kā Akmeņi manās kabatā, Zelta zirgs un Spēlmanis. Toties Jēkabpils Kino mītnē animācijas filmu ''Zelta zirgs'' varēs skatīt 2. oktobrī, Jēkabpils tautas namā.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Āfrikas cūku mēra ārkārtējās situācijas zonā noteikti jauni ierobežojumi. Šodien spriedīs par Latvijas simtgades svētku kultūras programmām. Drīz Latvijas skolās sāksies karjeras izaugsmes dienas.
 
No 1. oktobra Āfrikas cūku mēra ārkārtējās situācijas teritorijā būs aizliegtas medības ar dzinējiem vai šķirnes medību suņiem, informē Valsts meža dienesta pārstāve Selva Šulce. Sēlijas virsmežniecībā dzinējmedības aizliegtas Aiviekstes, Krustpils, Kūku, Mežāres, Variešu, Vietalvas pagastos. Tāpat teritorijās nav atļauts izmantot šķirnes medību suņus, izņemot medības ar šķirnes medību suni alās vai izmantojot ievainota dzīvnieka atrašanai, kad šķirnes medību suns ir pavadā. Tomēr virsmežziņiem ir tiesības dot vienreizēju atļauju medībām ar dzinējiem. Kopumā aizliegums skars 110 Latvijas pagastus.
 
Saeimas Pieprasījumu komisijā šodien ir paredzēts spriest par Kultūras ministrijas paredzētajām kultūras programmām, sagaidot Latvijas simtgadi. Svētki tiks svinēti visā Latvijā un to mērķauditorija ir bērni un jaunieši. Paredzētas sabiedriski nozīmīgas filmas un Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki, radīt nacionālu enciklopēdiju. Kopā ar citām Baltijas valstīm tos plānots padarīt redzamus arī ASV un Eiropas valstīs. Latvijas simtgades programma varētu izmaksāt vairāk nekā 10 miljonus eiro.
 
Šodien Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra rīkos otro "Polaris" forumu. Tajā eksperti, uzņēmēji, pašvaldību vadītāju un citi diskutēs par investīciju piesaistei nozīmīgiem jautājumiem. Ar veiksmīgiem piemēriem dalīsies koncertu aģentūras "Positivus music" vadītājs Ģirts Majors. Par pieredzi investēšanā Latvijā stāstīs pārstāvji no ASV, Nīderlandes, Krievijas un Zviedrijas. Tāpat runās par to kā pašvaldībām veicināt ekonomisko izaugsmi. Forumā uzrunu teiks ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.
 
Turpinām ziņas
 
Rīgas Pašvaldības policijā saistībā ar gadījumu par ābolu pārdevēju sodīšanu Iļģuciemā ir uzsākta dienesta pārbaude. Kā pastāstīja policijas pārstāve, pārbaudes laikā tiks skaidroti notikuma apstākļi, darbinieku profesionalitāte, ētiskums un komunikācija ar sabiedrību. Dienesta pārbaudes veikšanai likumā noteiktais laiks ir viens mēnesis. Tā uzsākta, jo Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs pieprasīja paskaidrojumus par šādu pašvaldības policijas rīcību. Kopumā notikums radījis plašu diskusiju arī sociālajos tīklos.
 
Un vēl
 
Vairāk nekā 700 Latvijas skolās tuvāko mēnešu laikā gaidāmi Nodarbinātības valsts aģentūras rīkotās karjeras izaugsmes dienas. To mērķis ir iepazīstināt jauniešus ar NVA kā turpmāko partneri karjeras izaugsmes plānošanas procesā. Konsultanti informēs arī par prasmēm, iemaņām un zināšanām, kādas šodien ir nepieciešamas, lai veiksmīgi atrastu darbu un strādātu savā izvēlētajā profesijā. Pasākumos ar savu pieredzi dalīsies jaunieši. Karjeras dienas plānots atklāt piektdien, 26.septembrī ar aģentūras viesošanos Jelgavas Spīdolas Ģimnāzijā un Dobeles Valsts ģimnāzijā. Dati liecina, ka šogad bez darba ir vairāk kā 7000 jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem. Iemesls bezdarbam ir nepietiekamās profesionālās un praktiskās iemaņas vai neatbilstoša arodizglītība.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Sākot no sestdienas, slēgs transporta kustību Vecpilsētas laukumā. Šodien līdz šim lielākais Latvijas pilsonības pretendentu skaits dod uzticības solījumu. Šorīt gaisa temperatūra noslīd zem nulle grādu atzīmes.
 
Sakarā ar Miķeļdienas gadatirgu, kas Jēkabpilī notiks svētdien, no sestdienas, astoņiem vakarā transporta kustībai tiks slēgts Vecpilsētas laukums. Jēkabpils pašvaldība lūdz visiem autovadītājiem līdz šim laikam atbrīvot Vecpilsētas laukumu no transporta līdzekļiem. Pretējā gadījumā automašīnas tiks evakuētas.
 
Viesītes Kultūras pils mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi uzsāk jaunu sezonu, informē Viesītes pašvaldība. Darbību uzsāk pirmsskolas vecuma bērnu deju kolektīvs „Danceri" un Viesītes Mūzikas un Mākslas skolas tautas deju kolektīvi „Danceri". Tāpat jau septembra sākumā par sezonas sākumu ziņoja arī Jēkabpils tautas nama un Krustpils kultūras nama pārstāvji, aicinot iestāties kolektīvos.
 
Rīgas Austrumu izpilddirekcijā šodien notiek svinīga ceremonija. Tajā uzticības solījumu Latvijas Republikai dos 80 Latvijas pilsonības pretendenti, informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde. Pagājušā gada 1.oktobrī stājās spēkā grozījumi, kas nosaka šādu kārtību par pilsonības pieņemšanu. Kopš pirmās svinīgās ceremonijas 21. februārī, organizētas 52 ceremonijas 19 Latvijas pilsētās. Nākamās notiks 25.septembrī Valmierā un 30.septembrī Liepājā. Šī būs pirmā svinīgā ceremonija, kurā piedalīsies tik daudz Latvijas pilsonības pretendentu.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien ASV Valsts prezidents darba vizītes laikā tiekas ar Maķedonijas, Serbijas un Turcijas prezidentiem. Prezidents piedalīsies arī Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās asamblejas 69.sesijas atklāšanā. Tāpat prezidentam šodien paredzēta dalība ANO ģenerālsekretāra Bana Gimūna rīkotajās pusdienās valstu vadītājiem, kā arī tikšanās ar ASV latviešu kopienu Ņujorkā. Prezidents Latvijā atgriezīsies 26.septembrī.
 
Kamēr Rēzeknē Valsts robežsardzes koledžā notiek robežsargu norīkojumu sacensības. Sacensības notiek 12. reizi. Tajās piedalās Viļakas, Ludzas, Daugavpils, Ventspils, Rīgas un Aviācijas pārvaldes komandas, informē Valsts robežsardze. Sacensības tiek organizētas, lai nostiprinātu robežsargu zināšanas un prasmes un pilnveidotu iemaņas. Divu dienu laikā robežsargu norīkojumi izies 12 kontroles punktus Valsts robežsardzes koledžas mācību korpusā, teritorijā, lauku mācību centrā ''Janapole" un Sporta mācību centrā.
 
Un vēl
 
No rīta pirmo reizi šoruden gaisa temperatūra ir noslīdējusi zem 0 grādu atzīmes, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Viszemākā gaisa temperatūra rīta pusē fiksēta Rēzeknē, kur gaiss bija atdzisis līdz mīnus 2,2 grādiem. Šāda temperatūra fiksēta ap plkst.6 rītā. Arī citviet Austrumlatvijā un Ziemeļvidzemē tā noslīdējusi zem 0 grādiem. Zemākā gaisa temperatūra Gulbenē un Priekuļos - mīnus 1,1 grāds, bet Daugavpilī fiksēti mīnus 0,7 grādi. Siltākais šis rīts bija Kurzemes piekrastē.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latgales apgabaltiesa skata krimināllietu, kurā par nelegāla alkohola realizāciju Preiļu apsūdzētas 17 personas. Statoil tiek piegādāta ziemas dīzeļdegviela. Daugavpils teātris dodas viesizrādēs pa Latviju.
 
Šodien sarunā ar jēkabpiliešiem jautājām vai, viņuprāt, Jēkabpilī bieži notiek ēku būvdarbi un ko viņi ievērojuši maināmies pilsētā? Viedokļus izteica Lidija, Ilona, Gundars, Elva un Baiba.
 
Jēkabpils dome apstiprinājusi detaļplānojums zemes gabalam Brīvības ielā 220, kur paredzēts celt jaunu viesnīcu un rekonstruēt vēsturisko Zvanītāja krogu. Līgums par tā īstenošanu noslēgts ar SIA "LL Timber". Portāls Radio1.lv jau ziņoja, ka jauno viesnīcu paredzēts būvēt līdzās vecajai Zvanītāju kroga ēkai, kas atrodas Brīvības un Plostnieku ielu krustojumā. Jaunā ēka ar veco krogus ēku veidotu vienotu kompleksu. Šeit paredzēts atvērt arī kafejnīcu. Plašāk par to ziņu portālā Radio1.lv.
 
Turpinām ziņas
 
Latgales apgabaltiesa šodien skata krimināllietu, kurā 17 personas apsūdzētas saistībā ar nelegālā alkohola tirdzniecību Preiļos 2006.gada beigās, kā rezultātā dzīvību zaudēja deviņi cilvēki. 2011. gadā Preiļu rajona tiesa apsūdzētos atzina par vainīgiem. Minētais spriedums tika pārsūdzēts, tāpēc lieta nonāca Latgales apgabaltiesā. Tā šā gada februārī Preiļu rajona tiesas nolēmumu atcēla, vairākus apsūdzētos daļēji attaisnojot. Vēlāk pārsūdzēts un noprotestēts tika arī Latgales apgabaltiesas spriedums. Tālāk lieta nonāca Augstākajā tiesā, kur savukārt atcēla Latgales apgabaltiesas spriedumu un nodeva lietu jaunai izskatīšanai turpat. 
 
Vienlaikus ar astronomiskā rudens iestāšanos «Statoil» degvielas uzpildes stacijās tiek sākta pāreja uz 0. arktiskās klases dīzeļdegvielu, kas piemērota braukšanai līdz pat mīnus 20 grādiem pēc Celsija, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja uzņēmumā. ''Statoil'' Degvielas produktu attīstības direktors Viesturs Astičs skaidro, ka pilnīgai degvielas klašu nomaiņai esot nepieciešamas aptuveni divas nedēļas, tāpēc pakāpeniska pāreja sākusies tagad.

Un vēl
 
Oktobrī un novembra sākumā Daugavpils teātris ar vairākiem iestudējumiem dosies viesizrādēs pa Latgali un citiem Latvijas novadiem, informēja Daugavpils teātris. Lielākais viesizrāžu skaits ir paredzēts izrādei latgaliešu valodā. Tā tiks izrādīta Līvānos, Preiļos un Dagdā. Daugavpils teātris viesosies arī Kuldīgā, Jelgavā un Nīgrandē.
 
Novadu ziņas
 
Pagājušajā naktī reida laikā Gaujā atrasts nelikumīgs lašu un taimiņu murds, informē "Latvijas Makšķernieku asociācija". Reids noticis posmā no upes grīvas līdz dzelzceļa tiltam Carnikavas novadā. Reida laikā izcelts viens nelikumīgs zivju murds. Pēc tā izmēra secināts, ka tas domāts lašu un taimiņu ieguvei. Taču zivis murdā neatradās, no kā secināts, ka tas upē ielikts nesen. Kā norādīja biedrībā, specializētā nēģu zveja Gaujā ir atļauta laikā no 1.augusta līdz 31.janvārim. Savukārt jebkāda veida lašu un taimiņu ieguve upē ir aizliegta visu gadu.
 
Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs Preiļu nodaļa 15. un 19. septembrī rīkoja izglītojošo semināru par gaļas liellopu audzēšanu un konkurētspējas palielināšanu šajā nozarē.Semināru apmeklēja interesenti no vietējiem novadiem – Preiļu, Līvānu, Riebiņu, Vārkavas un Aglonas. Seminārā piedalījās 28 esošie un potenciālie gaļas liellopu audzētāji. Tas norisinājās vairāku dienu garumā. Semināristi ieguva teorētiskās zināšanas par gaļas liellopu audzēšanu. Vēlāk devās uz uz Rudzātiem, la iepazītos ar uzņēmumu SIA ''Rudzāts'', kas audzē vairāk nekā 200 Limuzīnas gaļas šķirnes liellopus.
Madonā top jaunas atpūtas vietas – 20 jauni soliņi, ziņots Madonas pašvaldības mājas lapā. Pirms laika iedzīvotāju aptaujā tika noskaidrots, kādās vietās pilsētā nepieciešams novietot soliņus. Saskaņojot iedzīvotāju vēlmes ar pilsētas infrastuktūras iespējām, pašvaldībā tika izlemts kurās vietās soliņi tiks izvietoti. Kā piemēram, Rūpniecības ielas posmā, Upes skvērā, pie Madonas strūklakas un citās vietās.
 
Turpinām ziņas
 
Vakar kādā kūtī Ozolnieku novada Salgales pagastā konstatēts, ka tā ir uzlauzta un nozagti mājlopi, informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde. Kūts uzlauzta un zādzība varētu būt izdarīta naktī no 22.septembra uz 23. Nozagta viena kaza, desmit pīles un piecas vistas. Valsts policijā uzsākts kriminālprocess.
 
18.septembrī, bērnudārzā "Bitīte" Aknīstes novadā tika atklāta „Veselības istaba". Tajā atrodamas lietas bērnu veselīgai attīstībai - trenažieri, hanteles, „slēpes", pēdu norūdīšanas taka un daudzi citi vingrošanas rīki. Svinīgajā atklāšanā piedalījās vecāki, bērni un domes pārstāvji. Šī istaba ierīkota pateicoties uzvarai Nīderlandes fonda finansēto projektu konkursā. Kā ziņots Aknīstes novada mājas lapa, projektu veidoja bērnudārza metodiķe Sandra Plikša.
 
Un vēl

Vienojoties ar ļaudīm citos Latvijas novados un Lietuvā, baltu uguņu sasaukšanās 22. septembra vakarā notika Vecumniekos. Ap 30 dažāda vecuma entuziastu pulcējās ugunskura augstienē, kas atrodas Zvirgzdes mežā netālu no Staņķa ezera. Baltu vienības diena piemin Saules kauju, kad lietuvieši un zemgaļi sakāva Zobenbrāļu ordeni. Kā jau tik ziņots uz zibakciju Pilskalnu sasaukšanās aicināja arī ''Sēļu klubs''.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Dienesti novērš problēmu Kurzemes ielā. Labklājības ministrija plāno noteikt labākus nosacījumus trūcīgā statusa iegūšanai. Vecāki viena bērna interešu izglītībai mēnesī tērē vidēji 35 eiro.
 
Jēkabpils pilsētas pašvaldībā vairāki iedzīvotāji interesējās par situāciju Kurzemes ielā, kur nelielā ielas posmā, braucot virzienā uz tiltu, tika pārrakts asfalts, informē pašvaldības sabiedrisko attiecību pārstāve. Pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs informēja, ka būvniecības gaitā konstatētas pazemes ūdens straumes. Tāpēc pamats kļuva nestabils. Lai novērstu situāciju pieaicināti attiecīgie speciālisti un šajā ceļa posmā ielikta drenāža. Tuvākajā laikā darbi šajā Kurzemes ielas posmā tiks pabeigti.
 
Rīt plkst. 18.00 Jēkabpilī, gida vadībā, iespējams Rīgas ielā esošos vēsturiskos objektus, ziņo Jēkabpils Vēstures muzejs. Pasākums notiek pasaules tūrisma dienas ietvaros. To ik gadu atzīmē 27. septembrī, jo Latvijā un vairākās pasaules valstīs septembris ir pēdējais tūrisma sezonas mēnesis. Iepriekšējos gados interesenti ar muzeja speciālisti Daci Lukšēvicu apskatīja Krustpils pils vēsturisko apbūvi.

Labklājības ministrija izstrādājusi grozījumus, kas paredz virkni trūcīgajiem iedzīvotājiem labvēlīgu izmaiņu. Tajā skaitā jaunus ienākumu veidus, kas netiks ņemti vērā, vērtējot personas materiālo stāvokli, iespēju veidot naudas līdzekļu uzkrājumus un automātisku trūcīgā statusa neatņemšanu nodarbinātības uzsākšanas gadījumā. Piemēram, plānots, ka neņems vērā ģimenes valsts pabalstu, pabalstu aizbildni un audžuģimenei par bērna uzturēšanai. Tāpat profesionālo skolu stipendijas un 15-18 gadus vecu izglītojamo ienākumus no algota darba.
 
Turpinām ziņas
 
Latvija pirmo reizi kļūst par konkursa "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā" uzvarētāju. Vakar svinīgā ceremonijā Varšavā, Polijā ''Gada lauksaimnieks 2014'' titulu ieguva z/s ''Mežacīruļi'' īpašnieki saņēma Vija un Juris Cīruļi. Kā konkursa uzvarētāji viņi saņem 10 000 eiro balvu kā atzinību par sasniegumiem.Konkurss tika rīkots visās Baltijas jūras valstīs; Latvijā to organizē Pasaules Dabas Fonds un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs.
 
Bērna ārpusskolas interešu izglītībai vecāki mēnesī atvēl vidēji 35 eiro, noskaidrots uzņēmuma SIA "Rimi Latvia" un sabiedriskās domas pētījumu centra veiktajā aptaujā. Vairāk par trešdaļu vecāku viena bērna ārpusskolas interešu izglītības nodrošināšanai ik mēnesi velta no 11 līdz 30 eiro, piektā daļa vecāku atvēl 31 līdz 50 eiro. Tāpat aptaujā noskaidrots, ka vairāk nekā puse jeb 59% bērnu vecumā no pieciem līdz 15 gadiem apmeklē vienu vai divus ārpusskolas interešu pulciņus.
 
Un vēl
 
No šodienas arī "Tele 2" privātie klienti var iegādāties jaunos "Apple iPhone" viedtālruņus, ziņo biznesa portāls "Nozare.lv". "Tele2" korporatīvie klienti, kuri bija pieteikušies iegādāties "iPhone 6", to saņēma vakar. Savukārt no šodienas tas pieejams privātpersonām un, tajā skaitā, citu operatoru klientiem.

Atstājiet komentāru