2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 26. septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 26. septembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šovakar BK ''Jēkabpils'' sezonas atklāšanas spēle. Jēkabpils Tautas namā notiks politiskā diskusija. Nedēļas nogalē notiks folkloras festivāls Līvānos.

Šovakar, Jēkabpils sporta namā, plkst. 18.00 norisināsies basketbola kluba "Jēkabpils" sezonas atklāšanas spēle. Tajā "lūši" draudzības spēlē tiksies ar BK „Ogre" komandu.. Īsi pirms spēles apmeklētāji tiks iepazīstināti ar "BK Jēkabpils" sastāvu jaunajā sezonā. Tāpat norisināsies dažādi konkursi, atrakcijas un uzstāsies karsējmeitenes. Ieeja ir bez maksas

Tāpat plkst. 18.00 Jēkabpils Tautas nama kamerzālē Jēkabpils Latviešu biedrība rīko politisko diskusiju, informē biedrības pārstāvji. Tajā būs iespējams uzklausīt deputātu kandidātus, iepazīt viņus un arī uzdot interesējošus jautājumus.
 
Šodien Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis reģionālajā vizītē apmeklēs Jelgavu. Viņš piedalīsies Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektores Irinas Pilveres svinīgajā inaugurācijas pasākumā. Ministrs ieradīsies arī Dobelē, kur tiksies ar novada pārstāvjiem un uzņēmējiem. Dombrovskis apmeklēs uzņēmumu ''Dobeles dzirnavnieks''.
 
Turpinām ziņas
 
Sākot ar nākamo gadu, pakāpeniski tiks palielināta daļa, kādu no mikrouzņēmuma nodokļa novirza sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Patlaban likumā noteikts, ka nodokļa maksātāja valsts budžetā iemaksātais tiek novirzīts sociālajām iemaksām 65% apmērā. Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi paredz, ka nākamgad šī daļa būs 69%, pakāpeniski palielinoties ar katru gadu. Ministrija paredz, tas daļēji uzlabos situāciju.
 
Latvija būs pirmā Eiropas Savienības dalībvalsts, kuru jaunievēlētais Turcijas prezidents Redžeps Erdogans apmeklēs oficiālā vizītē, prezidentam Andrim Bērziņam tikšanās laikā ASV apliecināja Erdogans. Vizīte varētu notikt šogad, viņš minēja sarunā. Augustā notikušajās pirmajās tiešajās prezidenta vēlēšanās Erdogans uzvarēja, iegūstot 52% balsu.
 
Un vēl
 
Sestdien un svētdien Līvānu novada kultūras centrā norisināsies starptautiskais folkloras festivāls "Rudynōji" 2014. Pasākums sākas sestdien plkst.10. ar ievadkoncertu un amatnieku tirdziņu ''Rudens veltes''. Vēlāk sekos Baltkrievu dziesmu festivāls, kurā piedalīsies kolektīvi no Baltkrievijas un Slāvu biedrība ''Uzori''. Vakarā danči kopā ar Līvānu novada folkloras kopām. Savukārt svētdien gaidāms festivāla noslēgums.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno pārdot vecās Daugavas tilta margas un barjeras. Viesītē notika komunālo dienestu darbinieku seminārs. Jēkabpilietis Uldis Dzirkalis no Rumānijas atgriežas ar medaļām.
 
Pēc tilta remonta un būvdarbiem radušies tonnām metāla pārpalikumu. Jēkabpils pašvaldība plāno lemt par priekšmetu tālāko realizāciju. Ceturtdienas sēdē Finanšu komiteja lēma par diviem likumprojektiem. Pirmkārt, par pašvaldībā īpašumā esošajām, aptuveni 11 tonnām demontētā tilta pār Daugavu metāla drošības barjerām un tilta margām. Otrkārt, par būvdarbos nomontētajām 250 dzelzbetona platēm un gandrīz 4 tonnām dažādām lietotām metāla konstrukcijām. Paredzēts tās pārdot. Abus lēmuma projektus vienbalsīgi pieņēma virzīt uz domi.
 
9. septembrī Viesītē notika seminārs komunālo dienestu darbiniekiem un pašvaldību speciālistiem, ziņo Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Inese Vītola. Seminārs notika Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros. Dienas garumā tika apskatīti teorētiski jautājumi, diskutēts un analizētas problēmas. Pasākumā piedalījās arī Latvijas ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācijas direktore Baiba Gulbe, Jelgavas novada komunālā uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Antra Alksne un citi speciālisti.
 
Šodien Jelgavā notiks konkursa "Eiropas Gada pašvaldība 2014" noslēguma ceremonija un laureātu apbalvošana, informē Latvijas Pašvaldību savienībā. Pasākumā piedalīsies ministriju, pašvaldību pārstāvji un konkursa sadarbības partneri. Apbalvošanas ceremonijā suminās nominācijas ieguvušās pašvaldības, un Eiropas Gada cilvēkus. No lielajām pilsētām uzvarētāja ir Jelgavas pilsēta. Novadu konkurencē ar iedzīvotāju skaitu līdz 7000 uzvarēja Rundāles novads. Tukuma novads uzvarēja starp novadiem ar iedzīvotāju skaitu virs 7000.
 
Turpinām ziņas
 
Putras mēnesi, šodien no plkst.10 līdz 11 Izglītības un zinātnes ministrijas Informācijas centrā notiks Putras rīts. Notiks Putras stundas spēles, tradīciju iepazīšana, mīklu minēšana un putras degustācija. Pasākums notiek izglītojoša projekta Putras programmas ietvaros. Šādi cilvēkiem būs iespēja iemācīties par veselīgāka uztura principiem. Programma notiek Starptautiskās Putras dienas laikā. Oktobris ir noteikts par Putras mēnesi.
 
Latvijas Audžuģimeņu biedrības pārstāvji šodien parakstīs sadarbības līgumu ar jahtkluba "Auda" vadību. Šādi aizsāksies sociāls projekts ar mērķi veicināt aizbildņu un audžuģimeņu bērnu iespējas sportot, tai skaitā burāt, informē Latvijas Audžuģimeņu biedrība. Sadarbības rezultātā visi biedrībā esošie ģimeņu bērni varēs bez maksas trenēties jahtkluba "Auda" Rīgas burāšanas akadēmijā. Aizbildņu un audžuģimenēm būs iespēja izmantot arī jūras jahtas.
 
Un vēl
 
Ar labiem panākumiem no Rumānijas pilsētā Brašovā notikušā IWT ROMANIAN OPEN raketlonā atgriezies jēkabpilietis Uldis Dzirkalis. Pirmo reizi šāda ranga sacensībās Elites grupas vienspēlēs izcīnīta 2. vieta. Finālā Dzirkalis piekāpās austrietim Kristianam Austaleram. Vīriešu dubultspēlē, kopā ar jaunzelandieti Džeisonu Grenvilu, izcīnīta 2. vieta, savukārt jauktajā dubultspēlē, kopā ar krievieti Marinu Mezencevu - 3. vieta.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Brīvības ielas namu logos izstādīs gleznas. Jēkabpilī izveidojušās divas Kurzemes ielas. SIA „Preiļu saimnieks" Siltumapgādes daļa gatava jaunajai apkures sezonai.

Šodien plkst.17.00 divu Brīvības ielas neapdzīvoto namu logos izstādīs lielformāta gleznas. Tas notiek projekta „Atveram logus II" ietvaros. Logu ailēs kopumā tiks izvietoti 17 Jēkabpils mākslinieku, mākslas skolnieku un studentu radīti mākslas darbi, veidojot lielāko āra galeriju Latvijā. Tai dots nosaukums ''Pārvietošanās laikā''.
 
Jēkabpilī pēc Vienības un Kurzemes ielu rekonstrukcijas izveidojušās divas Kurzemes ielas, stāsta Radio1.lv ziņu portāls. Viena Kurzemes iela sākas no Rīgas ielas un ved kalnā līdz Raiņa ielai, otra ir jaunuzbūvētā Kurzemes iela, kas sākas pie Jēkabpils tilta un savieno Rīgas ielu ar Varoņu ielu. Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Tautsaimniecības jautājumos Aivars Kraps situācijā nesaskata neko neparastu. Viņš atbild, ka par citām Latvijas pilsētām ar diviem vienādiem ielu nosaukumiem nekas nav zināms. Situācija nav nekas īpašs, jo jaunuzbūvētajā ielas posmā nav ēku vai būvju, kurām jānosaka adrese.
 
SIA „Preiļu saimnieks" Siltumapgādes daļa sagatavojusies jaunajai apkures sezonai. Siltuma un ūdens apgādes nodaļas vadītājs Vladimirs Haritonovs norāda, ka apkure tiks pieslēgta, tiklīdz būs saņemti iedzīvotāju iesniegumi par tās nepieciešamību. Siltumenerģijas tarifs šogad būs zemāks. Tiek atgādināts, ka iespējams samazināt savus apkures rēķinus noblīvējot logu spraugas, nosiltinot durvis, raugoties, lai radiatori nebūtu aizklāti un atbrīvojot tos no putekļiem.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien, viesojoties Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā, Nodarbinātības valsts aģentūras speciālisti sāks karjeras izaugsmes dienu kampaņu Latvijas skolā. Tuvāko divu mēnešu laikā aģentūras pārstāvji plāno viesoties vairāk nekā 700 Latvijas skolās, iepazīstinot jauniešus ar NVA kā turpmāko partneri karjeras izaugsmes plānošanā. Konsultanti informēs par prasmēm, iemaņām un zināšanām, kādas nepieciešamas, lai veiksmīgi atrastu darbu un strādātu savā izvēlētajā profesijā. NVA dati liecina, ka kopumā šogad bez darba ir 7277 jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem.
 
Plkst.12 darba un tikšanās telpā "The Mill" Rīgā notiks sabiedrības iniciatīvu portāla "manabalss.lv" diskusija "Kas sāp Latvijas sabiedrībai?". Diskusijā piedalīsies ''Ghetto Games'' kustības vadītājs, pārstāvji no "Saglabāt latu kā Latvijas valūtu", "Saglabāt latu kā Latvijas valūtu" un citu iniciatīvu pārstāvji. Manabalss vadītāja Madara Peipiņa informēja, ka trīs pastāvēšanas gadu laikā portāls ir kļuvis par nozīmīgu demokrātijas platformu. Kopumā iesniegtas 703 iniciatīvas.
 
Un vēl
 
Vēsturiskajā 246 km ultramaratonā Atēnas-Sparta šorīt, plkst. 7 startēja seši latvieši. Tas ir vēsturisks maratons, ko pirms 2500 gadiem veica Feidipīds. Latviešu ultramaratonisti tajā piedalās pēc 17 gadu pārtraukuma. Spartatlona 36 stundu kontrollaikā karaļa Leinīda statuju sasniegt ir sarežģīti. Parasti finišu šajās sacensībās sasniedz 20-40% skrējēju. Tikai divi Latvijas skrējēji pieveikuši šo ultramaratonu. 1995.gadā Aleksandrs Orlovs finišēja pēc 34 stundām un 2 minūtēm. Anatolijs Zibikovs Spartatlonu pieveicis divreiz.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Celtnieku mikrorajonā noticis negadījums. Policija aicina iedzīvotājus parūpēties par savu drošību uz ceļa. Autovadītājiem jāatbrīvo Vecpilsētas laukums.
 
Šodien jēkabpiliešiem jautājām vai viņi apmeklēs pilsētas Miķeļdienas gadatirgu un vai viņiem patīk šādi pasākumi. Savu viedokli izteica Svetlana, Nadežda, Valērijs un Terēze.
 
Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā, 28. septembrī plkst. 9.00 notiks Miķeļdienas gadatirgus. Tajā būs plaša izklaides programma. Uzstāsies grupas "Dricānu Dominante", "Latgales dāmu pops" un "Velvet", kā arī Krustpils kultūras nama folkloras kopa, pūtēju orķestris un dejotāji. Gadatirgus laikā būs atrakcijas un konkursi, tajā skaitā konkurss ''Varenākais ķirbis''.

Turpinām ziņas

Ceturtdien, 25. septembrī, aptuveni plkst. 8.00 aculiecinieks Jēkabpils Celtnieku mikrorajonā ievēroja, ka pie pārtikas veikala ''Lats'' noticis negadījums. Kāds auto bija pilnībā notriecis laternas stabu un, pārbraucot pār apstādījumiem, ietriecies kokā. Tomēr mašīnai negadījumā sadragāta tikai priekšējā daļa. Notikuma iemesli nav zināmi. Foto no negadījuma vietas var apskatīt ziņu portālā radio1.lv.
 
Valsts policija aicina satiksmes dalībniekus parūpēties par savu drošību uz ceļa. Gājējiem ir jārūpējas par savu redzamību uz ceļa, savukārt autovadītājiem jāizvēlas atbilstošs braukšanas ātrums. Policija atgādina, ka no 12.septembra visiem gājējiem un velosipēdistiem, pārvietojoties nepietiekami apgaismotās vietās, obligāti jānēsā atstarojošas vestes vai apģērbs ar labi redzamiem gaismu atstarojošiem elementiem. Šādi jānodrošinās arī pilsētās, kur nav pietiekama apgaismojuma.

Un vēl
 
No rītdienas, 27.septembra plkst 20.00 transporta kustībai tiks slēgts Vecpilsētas laukums. Ierobežojumi noteikti sakarā ar Miķeļdienas gadatirgu. Tāpēc autovadītājiem laukums jāatbrīvo no transporta līdzekļiem līdz plkst.20. Pretējā gadījumā automašīnas tiks evakuētas.
 
Salas novada ziņas
 
No 12.-19. septembrim Salas novadā norisinājās Dzejas dienas ar pasākumu klāstu ''Tepat ir dzejolis''. Dzejas dienas tika atklātas ar dzejas lasījumiem Salas novada domē. Visās bibliotēkās bija izvietotas dzejas krājumu izstādes. Salas bibliotēkā norisinājās pasākumu cikls ''Gadalaiku grāmata'', Biržu kultūras namā bija tikšanās ar Salas pagastā dzīvojošu pasaku un lugu rakstītāju Ināru Mūrnieci. Sēlpils 1. Bibliotēkā notika ekskursija. Jēkabpils vakara vidusskolas audzēkņi bija sarūpējuši dzejas uzvedumu „Caur dienām nevalodīgām". Šādi un daudzi citi pasākumi norisinājās Salas novada bibliotēkās, skolās un kultūras namos.
 
No 22. septembra līdz 6.oktobrim Salas apskatāma Vitas Šatohinas skrapbukinga apsveikumu izstāde „Vitas apsveikumi". Skrapbukings Tā ir atklātnīšu, foto albūmu veidošanas māksla savu domu un jūtu izteikšanai, ģimenes stāstu un īpašu atmiņu iemūžināšanai. Veidojot atmiņas, kombinē piemiņas lietas un bildes kopā ar dekorācijām un stāstu. Kā stāsta Šatohina, skrapbukings uzrunāja ar iespēju radīt sev un citiem prieku. Darbi var būt tematiski, vienkārši, kā arī sarežģīti. Tie nekad nav vienādi.
 
Turpinām ziņas
 
1.oktobrī plkst. 17.00 Starptautiskajā veco ļaužu dienā senioru balle „Zelts sirdī – sudrabs matos" Salas kultūras namā, kuras ietvaros uzstāsies Sēlpils kultūras nama deju kopa „Omes un Voldemārs", Jēkabpils tautas nama Eiropas deju kolektīvs „Daugavietes", Biržu tautas nama līnijdeju grupa „Domubiedri". Koncerta turpinājumā: Viktors Lapčenoks ar solo koncertu, bet pasākumu noslēgs daņči kopā ar dziedātāju Ēriku Gruzniņu.
 
8.oktobrī plkst. 17.00 „Erudīcijas vakars senioriem". Sacesības prāta spēlēs, risinot gan vieglus, gan sarežģītus jautājumus pie tējas tases.
Bet mēneša noslēgumā 31. oktobrī plkst. 13. Salas vidusskolas sporta zālē būs iespēja apskatīt veiktos renovācijas darbus un doties uz „Sporta spēlēm senioriem". Sava dalība pasākumos iepriekš jāpiesaka. Kontakti Salas novada mājas lapā.
 
Un vēl

2014.gada 4.oktobrī Latvijā notiks 12. Saeimas vēlēšanas. Salas novada administratīvajā teritorijā darbosies 3 vēlēšanu iecirkņi: Salas kultūras namā, Biržu Tautas namā un Sēlpils kultūras namā. No 29.septembra līdz 3.oktobrim vēlēšanu iecirkņos balsošana nenotiek. Vēlēšanu dienā, 4.oktobrī, vēlēšanu iecirkņi Latvijā būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 20.00. No 29.septembra vēlēšanu iecirkņos var iepazīties ar kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem un priekšvēlēšanu programmām. Tāpat pieteikt balsošanu atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu iecirknī.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Iedzīvotāji Krustpils pusē žēlojas, ka ielas kļuvušas par strupceļu. Jēkabpilī uzstādīs trīs jaunas kaķu mājas. Nitišs gatavojas desmitajam startam Pasaules RX posmos.
 
Vienības un Kurzemes ielas rekonstrukcija Jēkabpilī izmainījusi mazo ieliņu iedzīvotāju ikdienu Krustpils pusē. Sazinoties ar Radio1 mikrorajona iemītnieki sūdzējās, ka mazās ieliņas, piemēram, Kalna un Mednieku kļuvušas par strupceļu un gājējiem no šīm ieliņām vairs nav pieejas pie jaunuzbūvētās Kurzemes ielas. Tādēļ, lai nokļūtu pirtī vai uz veikalu ir jāmēro garš apkārt ceļš. Jēkabpils vicemērs Aivars Kraps sarunā ar Radio1 norādīja, ka iedzīvotāju sūdzības ir nepamatotas. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.
 
Jēkabpilī 23.septembrī notika seminārs Zemgales reģiona NVO pārstāvjiem un speciālistiem, par pieaugušo mūžizglītības iespējām Latvijā un Eiropas Savienībā projektā „Darbojies lokāli, domā globāli!". Apmācības ieradās 27 dalībnieki. Tajā skaitā, pārstāvji no Bērni un jauniešu centra, Jēkabpils galvenās bibliotēkas. Semināristi darbojās grupās, pārrunāja pieejamās iespējas pieaugušo tālākizglītībā vietējā un starptautiskā mērogā.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība šogad uzstādīs trīs jaunas kaķu mājas, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Mājiņas atradīsies pie daudzdzīvokļu mājām Nameja ielā, Jaunajā ielā un Draudzības alejā. Kā skaidro Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļas komunālinženiere Anita Truksne, tas tiks darīts, lai klaiņojošie dzīvnieki nedzīvotu māju pagrabos un kāpņu telpās. Kaķus varēs barot tikai pie šīm mājiņām. Patlaban viena mājiņa ir uzstādīta dzīvojamās mājas Jaunajā ielā pagalmā.
 
Turpinām ziņas

Šajā nedēļas nogalē notiks Eiropas putnu vērošanas dienas, kurās tiks piedāvāti 25 bezmaksas pasākumi, informē Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Norisināsies 21 putnu vērošanas ekskursija dažādās Latvijas vietās, kā arī četras putnu barotavu un būrīšu radošās darbnīcas. Putnu vērošana notiks Ķemeru nacionālajā parkā, Litenē, Rāznas nacionālajā parkā un citviet. Pasākums notiek, jo tuvāko nedēļu laikā miljoniem putnu pametīs Eiropu, lai dotos uz pārziemošanas vietām Āfrikā. Tas nozīmē, ka arī Latvijas debesīs būs novērojami tūkstošiem migrējošo putnu bari.

Vakar Ludzas novadā mikroautobusa un zirga pajūga sadursmē gāja bojā pajūga vadītājs, informē Valsts policija. Nirzas pagastā sadūrās mikroautobuss "Peugeot Boxer" un zirga pajūgs. No gūtajām traumām notikuma vietā nomira zirga pajūga vadītājs, un slimnīcā ar dažādām traumām alkohola reibumā nogādāts pajūga pasažieris. Kopumā pagājušajā diennaktī uz Latvijas autoceļiem gājuši bojā divi cilvēki.
 
Un vēl
 
Šajā nedēļas nogalē Reinis Nitišs startēs Monster Energy FIA pasaules rallijkrosa čempionāta desmitajā posmā. Tas norisināsies Itālijā. Sacensībām Supercar klasē pieteikušies 40 dalībnieki. Nitišs pasaules RX deviņu posmu laikā iekrājis 157 punktus un uz Itāliju dodas kā trešais ātrākais prestižās Supercar klases dalībnieks. Svētdien 28. septembrī norisināsies finālbraucieni.

Atstājiet komentāru