2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 29. septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 29. septembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Krustpilieši atvadās no vecās Krustpils pamatskolas ēkas. Nākamgad Jēkabpilī durvis vērs "Rimi Hypermarket". Viesītes novadā zemessargi demontē divus torņus.
 
Piektdienas pēcpusdienā Jēkabpils pamatskolas pagalmā pulcējās cilvēki, lai atvadītos no Krustpils pamatskolas Rīgas ielā. Ēka šobrīd jau ilgu laiku netiek izmantota un to tuvākajā laikā paredzēts nojaukt. Jēkabpils pilsētas bibliotēkas direktore Renāte Lenša stāsta, ka pēc pulcēšanās Jēkabpils pamatskolas pagalmā, pasākuma dalībnieki izstaigāja skolas gaiteņus. Pēc tam pasākuma dalībnieki devās uz Krustpils kultūras namu, kur dalījās atmiņās par skolu. Foto apskatāms ziņu portālā radio1.lv.
 
Jēkabpilī pie tirdzniecības centra "Jēkabpils centrs" norit būvdarbi. SIA "Marno J" pārstāve Evija Spruksta-Meroža informē, ka, atzīmējot tirdzniecības centra desmitgadi, uzsākta tā rekonstrukcija. Paredzēts centru būtiski paplašināt. Patlaban norit sarunas ar Latvijā plaši pazīstamu zīmolu ķēdēm. Rekonstrukcija noritēs divās kārtās. Pēc rekonstrukcijas līdzšinējā RIMI supermārketa vietā durvis vērs "Rimi Hypermarket".
 
26.septembrī Viesītes novadā, Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona karavīri, sadarbībā ar ASV bruņoto spēku inženieriem, demontēja 13 metrus augsto skatu torni Ormaņkalnā un aptuveni 24 metrus augsto ūdenstorni Elkšņu pagastā. Tas paveikts izmantojot spridzināšanas metodi. Lēmumu par šo objektu demontāžu pieņēma Viesītes novada pašvaldība, izvērtējot būvju tehnisko stāvokli. Kā informē zemessardzes pārstāvji torņu demontāžā iesaistīti 20 karavīri un 16 ASV bruņoto spēku inženieri.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien un rīt noritēs Latvijas tieslietu ministra Gaida Bērziņa tikšanās ar Ukrainas tieslietu ministru Pavlo Petrenko. Viņi Ukrainā pārrunās Latvijas valstspiederīgo iespējamo iesaistīšanos bruņotajos konfliktos Austrumukrainā. Latvija vēlas nodibināt jurisdikciju pār šīm personām. Tomēr, lai pareizi kvalificētu viņu izdarītos noziegumus un nodrošinātu saukšanu pie kriminālatbildības. Tāpēc ir svarīgi noskaidrot, kā Ukrainā tiek kvalificētas separātistu, kaujinieku un bruņoto grupu darbības.
 
Šodien plkst.17 darbu sāks 12.Saeimas vēlēšanu iecirkņi, informē Centrālās vēlēšanu komisija. Šajā laikā iecirkņos jāpiesaka balsošana atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties. Tāpat varēs iepazīties ar deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību. Trešdien, ceturtdien un piektdien atsevišķos iecirkņos būs iespējams nodot balsi glabāšanā. Jēkabpilī darbosies šādi vēlēšanu iecirkņi – Pašvaldības ēka Brīvības ielā, Jēkabpils Pamatskola, Pirmsskolas izglītības iestāde ''Auseklītis'', Krustpils dzelzceļa stacija. Jēkabpils Tautas namā iespējams nodot balsi glabāšanā. Bet JĒKABPILS agrobiznesa koledžā, JĒKABPILS 3. VIDUSSKOLĀ, JĒKABPILS 2. VIDUSSKOLĀ nav pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem.
 
Un vēl
 
Piektdien, 26. septembrī BK „Jēkabpils" atzīmēja sezonas atklāšanu, kas tiks aizvadīta kā „Aldaris" Latvijas Basketbola līgā un Baltijas Basketbola līgā. Pasākumā tika pieteikti 23 spēlētāji. Amerikānis Terenss Džouns pārbaudes laiku nav izturējis un ir devies mājup. Norisinājās draudzības spēle pret BK „Ogre", kurā pārliecinoši uzvarēja „lūši" ar 96 pret 59.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Aknīstē notika ''Olimpiskā diena''. Nitišs pēc Itālijas posma nosargā trešo vietu pasaules rallijkrosa čempionāta. Pasaulē atzīmē Sirds dienu.
 
26. septembrī Aknīstes vidusskolā tika aizvadīta „Olimpiskā diena". Tajā piedalījās vidusskolas un pirmsskolas izglītības iestādes "Bitīte" audzēkņi un pedagogi. Pasākumu vadīja Aknīstes kultūras darba vadītāja Aiga Andruškeviča. Notika rīta vingrošana, mini handbola turnīrs, dažādas stafetes un skrējiens. Olimpiskā diena norisinājās daudzviet Latvijā, lai popularizētu Olimpisko kustību, veselīgu dzīvesveidu un godīgas spēles principus sportā.
 
Svētdien Itālijā noslēdzās Monster Energy FIA pasaules rallijkrosa čempionāta desmitais posms. Pēc četru kvalifikācijas kārtu veikšanas jēkabpilietis Reinis Nitišs ierindojās desmitajā vietā. Viņš iekļuva sacensību pusfinālā, kurā finišēja ceturtajā vietā. Nitišs Itālijā ieguva 9 punktus un, ar kopsummā iekrātiem 167 punktiem, joprojām atrodas Pasaules RX kopvērtējuma trešajā vietā.

Šodien pasaulē tiek atzīmēta Sirds diena, informē Slimību profilakses un kontroles centrā. Dienas mērķis ir pievērst iedzīvotāju uzmanību sirds veselībai un sirds slimību riska faktoriem. Tādiem kā paaugstinātam holesterīna līmenim un asinsspiedienam, liekajam svaram, paātrinātam sirds ritmam un smēķēšanai. Šādi faktori var izraisīt infarktu, insultu, kā arī paātrināt sirds novecošanos. Par godu Sirds dienai šodien plkst.11.30 Veselības ministrijā notiks preses konference, kurā ministrijas speciālisti un ārsti iepazīstinās ar plānotajām aktivitātēm, kas vērstas uz iedzīvotāju informēšanu par sirds veselības profilaksi.
 
Turpinām ziņas
 
Šī gada astoņos mēnešos Latvijā nozagtas 587 automašīnas, no kurām 42% ir ražotas laikā no 2000. līdz 2009.gadam. Zagto auto īpatsvarā liels ir arī jaunu auto skaits, kā arī deviņdesmitajos gados ražoto auto skaits. Zagto auto top 5 – Volkswagen, Audi, Toyota, Honda un BWM marku automašīnas. Jaunu auto segmentā šogad zagļi iecienījuši Toyota Land Cruiser, Honda CR-V, Honda Civic, Land Rover Range Rover un BMW X5 modeļus.
 
Rietumāfrikā no Ebolas vīrusa miris 3091 cilvēks, sestdien paziņoja Pasaules Veselības organizācija. Apkopotie dati liecina, ka ar vīrusu inficējušies aptuveni 6000 cilvēki, no kuriem gandrīz puse ir miruši. Līdz 23.septembrim Gvinejā, kur pagājušā gada nogalē sākās Ebolas vīrusa uzliesmojums, ar nāvējošo vīrusu bija inficējušies vairāk nekā 1000 cilvēki, Libērijā, kuru Ebolas vīruss piemeklējis vissmagāk, inficējušies vairāki tūkstoši cilvēku, no kuriem lielākā daļa slimnieku ir miruši.
 
Un vēl
 
Šodien plkst.14. Rīgā startēs "Peugeot Eco Cup" ekobrauciens no Rīgas uz Parīzi. Paredzēts uzstādīt ekonomiskas braukšanas rekordu. Pārspēt ražotāja solīto 4,1 litra degvielas patēriņu uz 100 kilometriem. Tajā dosies septiņas Baltijas valstu ekipāžas. Braucēji veiks aptuveni 2000 km garu ceļu.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils un Salas novados nozagti kilometru rādītāji un ceļazīmju stabi. Skrīveros Olimpiskajā dienā piedalās simtiem audzēkņu. Jēkabpils Svētā Miķeļa baznīcai rekonstruētas trīs fasādes.
 
12. Saeimas vēlēšanas notiks šonedēļ 4. oktobrī. Kamēr pēcpusdienā durvis vērs vēlēšanu iecirkņi. Tajos varēs iepazīties ar deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un balsošanas kārtību. Tāpēc šodien cilvēkus aptaujājām par to vai viņi ir iepazinušies ar pieejamo informāciju. Atbildēja Lūcija, Aivars, Terēza, Ērika, Gaļina un Inta.
 
Tāpat nedēļas laikā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ir izsniegusi 1570 vēlētāju apliecības dalībai vēlēšanās. Vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība, bet nav pases var vēlēšanu apliecības izņemt līdz 3.oktobrim. Tās tiek izsniegtas bez maksas un jāizņem tajā pārvaldes teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība. Informācija par izdevējiestādi ir norādīta uz personas apliecības.
 
Turpinām ziņas

Jēkabpils un Salas novados 16 kilometru garā ceļa posmā nozagti kilometru rādītāji un ceļazīmju stabi, kuri izcelti no zemes ar visu betonējumu, informēja ceļu uzturētāji "Latvijas Valsts ceļi". Kopumā nozagti 13 stabi un 13 kilometru rādītāju ceļa zīmes. Uzturētāji vērsās Valsts policijā ar lūgumu ierosināt kriminālprocesu par nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem aptuveni 1500 eiro apmērā.
 
Skrīveros aizvadīta „Olimpiskā diena". Sporta pasākumi norisinājās Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā. Tajā piedalījās vairāk nekā 350 audzēkņi un pedagogi, kā arī Skrīveru novada domes priekšsēdētājs Andris Zālītis un Latvijas handbola izlases spēlētāji Toms Lielais un Ingus Kivlenieks. Dienas gaitā vidusskolas audzēkņi piedalījās mini handbola turnīrā, eseju, zīmējumu un foto-video konkursā.
 
Un vēl
 
Šovasar Jēkabpils Svētā Miķeļa evaņģēliski luteriskai baznīcai par saziedotajiem līdzekļiem tika rekonstruētas trīs fasādes. Līdz šim projektam „Dievnama atjaunošana" kopumā saziedoti aptuveni 18000,00 EUR. Būvdarbi tika uzsākti maija otrajā pusē un turpinājās līdz septembra vidum. Ziedojumu vākšanas akcija turpinās, aicināts iesaistīties ikviens, kurš var sniegt atbalstu baznīcas renovācijai. Sīkāka informācija ziņu portālā radio1.lv.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Viesītē aizritējis futbola turnīrs. Mazturīgie un daudzbērnu ģimenes par daļu patēriņa maksās mazāk. Pēdējās nedēļas laikā 7 jauni meža cūku saslimšanas gadījumi ar Āfrikas cūku mēri.
 
27.septembrī Viesītes vidusskolas stadionā notika futbola turnīrs pieaugušajiem. To organizēja un vadīja Sporta klubs. Paralēli pieaugušo futbolam, Viesītes Sporta skolas stadionā sacentās mazie futbolisti. Bija ieradušās četras komandas. 1. vietu ieguva komanda " Vienalga", 2. vietu ieguva komanda " X3M", 3. vietu ieguva komanda " Mini Roll" un ceturto ieguva komanda "Galvassāpes".
 
Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas no 2015.gada 1.janvāra trūcīgie, maznodrošinātie un daudzbērnu ģimenes par elektrību varēs maksāt mazāk nekā pārējie iedzīvotāji. Tā ziņo ''Latvijas Vēstneša'' portāls. Mazturīgie par noteiktu zemāku cenu varēs iztērēt 100, daudzbērnu ģimenes – 300 kilovatstundas mēnesī. Par patērēto virs attiecīgā mēneša limita būs jāmaksā tirgus cena. Nākamgad kompensācijas izdevumi būs uz „Latvenergo" rēķina.
 
Pārtikas un veterinārais informē, ka pēdējās nedēļas laikā saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprinājuši Āfrikas cūku mēra vīrusu 7 meža cūkām. ĀCM apstiprinājies vienai nomedītajai meža cūkai Ziemeļvidzemē un 6 atrastajām meža cūkām Vidzemē un Latgalē. Pēdējā nedēļā vīruss nav skāris jaunas teritorijas. Mājas cūkām jauni saslimšanas gadījumi nav konstatēti. Šobrīd ĀCM laboratoriski apstiprināts 107 mežacūkām.
 
Turpinām ziņas
 
No šodienas līdz 6.oktobrim Ādažu poligonā un tā apkārtnē norisināsies starptautiskās sauszemes spēku militārās mācības "Sudraba bulta 2014". Tajās piedalīsies vairāk nekā 2100 karavīru no Latvijas, ASV, Igaunijas, Grieķijas, Lielbritānijas un Norvēģijas, informē Aizsardzības ministrija. Mācības atklātas šodien plkst.10 Mācībās piedalīsies ārvalstu tehnika - Norvēģijas bruņojuma kājnieku kaujas mašīnas, ASV kaujas helikopteri, transporta helikopteri, kā arī Igaunijas bruņumašīnas.
 
Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien devās divu dienu darba vizītē uz Portugāli, liecina prezidenta darba kārtība. Bērziņš Portugālē piedalīsies 10.neformālajā Arajološas grupas samitā, kuras laikā piedalīsies enerģētikai un migrācijai veltītās plenārsesijās. Tāpat prezidentam paredzēta dalība Portugāles prezidenta Anibala Kavaku Silvas rīkotajās vakariņās. Savukārt 30.septembrī Bērziņš Portugālē apmeklēs nanotehnoloģiju laboratoriju un dienas noslēgumā prezidents piedalīsies Brāgas pilsētas mēra Rikardo Rio rīkotajās darba pusdienās valstu vadītājiem.
 
Un vēl
 
No šodienas līdz 5.oktobrim Latvijā norisināsies Veselības nedēļa, kuras laikā iedzīvotājiem būs pieejami vairāk nekā 1000 dažādi bezmaksas pasākumi, informēja Latvijas Tautas sporta asociācija. Līdzīgas aktivitātes šajā laikā notiks vēl 37 Eiropas reģiona valstīs. Latvija piedalīsies trešo gadu, šogad iesaistīsies 35 000 cilvēku. Pasākuma mērķis ir popularizēt veselīgu dzīvesveidu un iesaistīt pēc iespējas vairāk cilvēku sportiskās, veselīgās un fiziskās aktivitātēs. Visus pasākumus var atrast mājaslapās www.sportsvisiem.lv.

Atstājiet komentāru