2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 30. septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 30. septembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Līvānos uzstādīts informatīvs ekrāns. Jelgavas novadā informēs par Elejas muižas kompleksa restaurāciju. 19. septembrī Viesītes novada domes priekšsēdētājs tikās ar Satiksmes ministru.
 
Līvanu pilsētas centrā, skvērā blakus centrālajai Rīgas ielai un Līvānu novada domes administratīvajai ēkai, uzstādīts elektroniskais LED ekrāns. Tas domāts iedzīvotāju informēšanai ar novada aktualitātēm. Ekrāns darbojas diennakts režīmā. Tā izmērs ir 5,3 kvadrātmetri, kopējais svars - 153 kilogrami. Ekrāns aprīkots ar video novērošanas kamerām, lai nodrošinātos pret iespējamo vandalismu. Projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 20 tūkstoši eiro.
 
19. septembrī Ilūkstes novadu apmeklēja Latvijas Republikas satiksmes ministrs Anrijs Matīss un VAS „Latvijas Valsts ceļi" un VAS „Latvijas autoceļu uzturētājs" pārstāvji. Vizītes laikā delegācija viesojās Ilūkstē un Bebrenē. Uz tikšanos ar delegāciju bija ieradušies pārstāvji no visiem Sēlijas novadiem, tostarp Viesītes novada domes priekšsēdētājs Jānis Dimitrijevs, lai apspriestu novadiem aktuālus autoceļu projektus.
 
Šodien plkst.10 Jelgavas novada Elejas Saieta namā notiks seminārs "Kultūras pieminekļu restaurācijas praktiskie aspekti. Elejas muižas komplekss". Ar to tiks atklātas projekta "Elejas muižas apbūves restaurācija" aktivitātes un iepazīstināts ar tā plānu. Tajā paredzēts Elejas muižas ansamblī restaurēt Tējas namiņu un arkveida mūra žogu. Tā kopējās izmaksas ir aptuveni 200 tūkstoši eiro, tostarp valsts līdzfinansējums un Jelgavas novada pašvaldības finansējums.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien valdība skatīs Ministru kabineta noteikumu projektu, kas paredz bijušajiem zemessargiem apmaksāt veselības aprūpes izdevumus. Aizsardzības ministrija norāda, ka noteikumi attieksies uz tiem zemessargiem, ar kuriem līgums, par dienestu izbeigts invaliditātes, ievainojuma vai slimības dēļ. Bet to cēlonis ir saistīts ar Zemessardzes uzdevumu pildīšanu. Patlaban bijušajiem zemessargiem veselības aprūpes izdevumi netiek apmaksāti.
 
Kopumā 40% vecāku ar saviem bērniem ir pārrunājuši finanšu pratības tēmas par atbildīgu aizņemšanos un ar to saistītajiem riskiem, liecina "Swedbank" veiktā aptauja. Turpretī aptuveni piektdaļa norāda, ka speciālas sarunas ar atvasēm nav bijušas un nav nepieciešamas, jo bērns mācās no vecāku pieredzes. No tiem vecākiem, kuru bērni ir pilngadīgi, savus bērnus uz šādu sarunu aicinājuši 66% respondentu.
 
Un vēl
 
Sestdien Ogrē notika leģendārā soļotāja Jāņa Daliņa piemiņas sacensības soļošanā. No Aizkraukles novada Sporta skolas Kokneses nodaļas startējošiem soļotājiem 3000 m distancē uzvarēja Līna Gražule, jauniešiem Kalvis Lāzers, 1000m distancē zēniem Dominiks Teodors Liopa ierindojās kā trešais. Kopumā sacensībās piedalījās sportisti no Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī apskatāma Latvijā lielākā brīvdabas gleznu galerija. Jēkabpils policisti ātri atrod nozagtu auto. Madonas novadā atklāta pirmā savvaļas putnu rehabilitācijas stacija Latvijā.
 
Kopš aizvadītās nedēļas nogales Jēkabpilī apskatāma Latvijā lielākā brīvdabas gleznu galerija - divu neapdzīvoto Brīvības ielas namu un neapdzīvoto Pasta ielas namu logu ailes grezno lielformāta gleznas. Iiesaistoties projektā "Atveram logus II", 17 Jēkabpils mākslinieki un jaunieši radījuši pa gleznai. Tās viedo lielāko mākslas darbu āra galeriju Latvijā. Brīvības ielas vēsturi un laika ritējumu savos darbos atspoguļojuši mākslinieki: Ruta Štelmahere, Ziedonis Bārbals, Mētra Štelmahere, Vēsma Lukstiņa un citi mākslinieki, kā arī Jēkabpils un Viesītes Mākslas skolas audzēkņi.
 
Sestdien, 27.septembrī, Jēkabpilī, Dārzu ielā no kādas mājas pagalma pēc pulksten vienpadsmitiem vakarā nozagta automašīna "Opel Vectra", portālu Radio1.lv informēja Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. Transportlīdzeklis īsā laikā veiksmīgi atrasts, aizdomās par likumpārkāpumu aizturēts 1992.gadā dzimušais. Par notikušo sākts kriminālprocess.
 
Madonā šomēnes atklāta Latvijā pirmā savvaļas putnu rehabilitācijas stacija, informē Latvijas Dabas fonds. Rehabilitācijas stacija izveidota uzņēmuma "Latvijas Valsts meži" vecākā vides speciālista Uģa Bergmaņa lauku sētā, Barkavas pagasta "Titkalnos". Stacijas darbības mērķis ir rehabilitēt un atgriezt dabā īpaši aizsargājamu putnu sugu pārstāvjus. Tajā tiek pieņemti piekūnveidīgie un pūčveidīgie putni, melnie stārķi un medņi, kuriem nav konstatētas neārstējamas ķermeņa traumas vai ekstremitāšu lūzumi. Patlaban stacijā nogādāts kāds nelidojošs jūras ērglis. Iedzīvotāji arī aicināti ziņot stacijas apsaimniekotājiem par atrastajiem putniem.
 
Turpinām ziņas
 
Tūrisma vietas Alūksnē, Jūrmalā un Tukumā pielāgos cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām. Nodibinājuma "Fonds-Jūrmala cilvēkam" informē, ka septembrī uzsācis projekta realizāciju. Rezultātā tiks veikta pašvaldību tūrisma objektu uzlabošana un apkopošana vienotā maršrutā cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām. Daudzi vides un kultūras objekti Latvijā viņiem kļuvuši nepieejami.
 
Šogad reģistrēts 361 ugunsgrēks, kura iespējamais izcelšanās iemesls bijis dūmvadā degoši sodrēji, norādīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Tāpēc VUGD atgādina, ka netīrīts skurstenis ir ugunsbīstams. Ik gadu vairāk nekā 1000 ugunsgrēkos iespējamais aizdegšanās iemesls ir netīrīti dūmeņi, bojātas apkures sistēmas vai to lietošana. Savukārt vairāk nekā pusē gadījumu tā ir sodrēju degšana dūmvadā, liecina statistika. Kā piemēru VUGD min aizvadītajā nedēļas nogalē reģistrētos 24 ugunsgrēkus, no kuriem četros gadījumos dūmvadā deguši sodrēji.
 
Un vēl
 
Uzņēmums "Zaļā josta" devīto gadu pēc kārtas rīko konkursu, kura laikā ar izglītības iestāžu audzēkņu palīdzību cer savākt rekordlielu izlietoto bateriju apjomu, informē uzņēmuma pārstāve Laima Kubliņa. Vākšana paredzēta līdz nākamā gada februāra beigām. Lai varētu piedalīties konkursā jāreģistrējas "Zaļās jostas" mājaslapā. Pirmajām trim vietām naudas balva - 400, 300 un 200 eiro. Savāktās baterijas pēc konkursa noslēguma nonāks pārstrādes rūpnīcā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas vēlēšanu iecirkņi vakardien darbu sāka bez aizķeršanās. ASV desantniekus Baltijā nomaina amerikāņu smagās bruņutehnikas rota. Savākti 10 000 paraksti par bankas 'Citadele' pārdošanas apturēšanu.
 
Vakar 12.Saeimas vēlēšanu iecirkņi darbu sāka, kā plānots, informē Centrālā vēlēšanu komisija. Nav saņemta informācija, ka kāds no iecirkņiem nebūtu atvērts, 12.Saeimas vēlēšanu iecirkņi vakar darbu sāka plkst.17, bet šodien strādāja no plkst.8 līdz plkst.11. Šajā laikā iecirkņos varēs iepazīties ar deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību. Rīt iecirkņi būs atvērti no plkst.17 līdz 20.
 
Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien plkst.11 sāka skatīt lietu, kurā par sutenerismu apsūdzēti vairāki vienas ģimenes locekļi. Kopumā uz apsūdzēto sola šajā lietā sēžas 9 personas. Visi apsūdzēti par prostitūtu izmantošanu iedzīvošanās nolūkā organizētā grupā. Prokuratūrā atzina, ka noziedzīgo grupējumu bijis grūti atklāt, jo tā dalībniekus vienoja cilvēciskās attiecības. Bet oficiāli viņi izīrēja pirtis. Iepriekš lietas skatīšana vairākas reizes atlikta apsūdzētās slimības dēļ.
 
Lai stiprinātu Baltijas valstu drošību, svētdien Latvijā ieradās 150 amerikāņu karavīru smagās bruņutehnikas rota. Tā nomainīs Ādažu bāzē izvietotos ASV desantniekus, informēja Aizsardzības ministrija. Šī vienība apkalpos četrus tankus un 12 kaujas mašīnas. Rotas sastāvā Ādažos tiks izvietoti divi vadi ar 12 kāpurķēžu kaujas mašīnām un viens vads ar četriem kaujas tankiem. Vienība poligonā trenēsies kopā ar Latvijas un citu sabiedroto valstu karavīriem. Pagaidām nav zināms, cik ilgu laiku konkrētā vienība šeit uzturēsies.
 
Turpinām ziņas
 
Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis šodien tiksies ar Nīderlandes Karalistes aizsardzības ministri Ženīnu Henis-Plashertu, informēja Aizsardzības ministrija. Ministri pārrunās Velsas samita lēmumu īstenošanu un reģionālo drošību, kiberdrošības un kiberaizsardzības jautājumus. Tāpat Latvijas prezidentūru ES Padomē, kā arī abu valstu sadarbību aizsardzības jomā. Vējonis ministri iepazīstinās ar jaunajiem "Skrundas" klases patruļkuģiem. Nīderlande ir viena no valstīm, kas īstenojusi drošības stiprināšanas pasākumus Baltijas reģionā.
 
Šodien ir pēdējā diena, kad valdības izraudzītais "Citadele" investors - ASV fonds "Ripplewood Holdings" - var izteikt saistošo piedāvājumu par bankas valsts daļu iegādi. Ja šāds saistošais piedāvājums netiks saņemts vai piedāvājums nebūs uzskatāms par saistošo piedāvājumu, tiks iecelts EK saskaņots atsavināšanas pilnvarnieks, kura uzdevums būs pēc iespējas ātrāk pārdot bankas akcijas par jebkuru cenu.
 
Un vēl
 
Portālā manabalss.lv pirmdienas vakardien ir savākti visi nepieciešamie 10 000 parakstu par "Citadele" bankas pārdošanas apturēšanu. Šodien iniciatīva tiks iesniegta Saeimā. Valdība 16.septembrī pēc vairāku stundu lemšanas akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Valdības pārstāvji pagaidām atsakās sniegt sīkāku informāciju par darījuma nosacījumiem, kamēr nav noslēgts līgums
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien notiks piemiņas pasākums Alfrēdam Porietim. No rītdienas Jēkabpilī būs skatāma animācijas filma ''Zelta zirgs''. Notika Latvijas Basketbola līgai veltīta preses konference.
 
Šodien, aptaujājot iedzīvotājus, jautājām vai viņi piedalās pašdarbnieku kolektīvos? Atbildēja Valentīna, Sabīne, Biruta, Baiba un Rita.
 
Uzsākot jauno sezonu Krustpils pagsta kultūras namā tiek aicināti pievienoties jauni dalībnieki, liecina informācija novada mājas lapā. Iespējams pieteikties jauktajā vokālajā ansamblī ''Krustpilieši'', amatierteātrī ''Savējie'', skolēnu teātra grupā un deju grupā.

Turpinām ziņas

Šodien plkst. 16 Rubenes pagasta Bērzu kapsētā notiks mūžībā aizgājušā Latvijas armijas atvaļinātā majora Alfrēda Porieša 105. dzimšanas dienai veltīts atceres pasākums. Pasākumu organizē Latvijas virsnieku apvienība. Tajā piedalīsies arī Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis.

No rītdienas filmu studijas „Rija" jaunā animācijas filma „Zelta zirgs" būs skatāma arī Jēkabpilī. Kino Mītnē, Jēkabpils tautas namā filmu varēs skatīties: rīt plkst. 11.00 un 14.00 lielajā zālē, plkst.18.00 – kamerzālē. 2., 3. un 4.oktobrī plkst.18.00 kamerzālē. „Zelta zirgs" ir Latvijas, Lietuvas, Dānijas un Luksemburgas kopprodukcijas filma.

Un vēl
 
Sākot jauno basketbola sezonu, šodien norisinājās "Aldaris" Latvijas Basketbola līgai (LBL) veltīta preses konference. Tajā piedalījās Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins, Latvijas Basketbola līgu direktore Lāsma Zandere un AS "Aldaris" komunikācijas direktore Laura Krastiņa. Šī būs jau 24.LBL sezona. Jaunajā LBL sezonā piedalīsies 11 komandas - "VEF Rīga", "Ventspils", ''Jēkabpils'', 'Jelgava'' un cits komandas. Jaunā sezona startēs trešdien. Aizvadītajā sezonā finālsērijā bronzas medaļas pirmo reizi vēsturē izcīnīja ''Jēkabpils''.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils jaunieši piedalās prasmju pēcpusdienā. Līvānu novads atbalsta vietējās produkcijas noieta veicināšanu pārtikas iepirkumos. Atašienes skolēni iepazīstas ar uzņēmējdarbību Līvānu novadā.
 
25.septembrī, plkst.16 Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā pulcējās jaunieši un uzņēmēji. Ar mērķi dalīties savos stāstos par prasmju izkopšanas nozīmīgumu un uzņēmējdarbības uzsākšanu. Tā tika organizēta kā noslēguma aktivitāte Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras finansētā projektā, ko realizē Jēkabpils pilsētas pašvaldība.
 
Līvānos 24. septembrī notika diskusija, kuras mērķis bija veicināt vietējās produkcijas noietu pašvaldības pārtikas iepirkumos. Diskusijā piedalījās Līvānu novada domes pārstāvis, speciālisti no Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra un vietējie lauksaimnieki. Rezultātā tika panākta vienošanās, ka turpmāk novadā pārtikas iepirkumos lotes jeb preču grupas tiks sadalītas sīkāk, lai vietējie ražotāji individuāli vai kooperējoties varētu startēt.

23. septembrī Atašienes vidusskolas skolēniem tika organizēts izbraukuma seminārs pie Līvānu novada uzņēmējiem. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Jēkabpils nodaļai turpinot sadarbību. Skolēni varēja iepazīties ar veiksmīgas uzņēmējdarbības piemēriem un jauniešu iespējām brīvā laika pavadīšanai un sevis pilnveidošanai. Tika apciemota Turku pagasta zemnieku saimniecība „Vidussala", pirmais amatnieku centrs Latvijā, Multifunkcionālais jaunatnes iniciatīvu centrs „Kvartāls".
 
Turpinām ziņas
 
Valdību veidojošajā koalīcijā panākta vienošanās par kārtību, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu mājā norēķinās par atkritumiem. Vienošanās paredzēs atgriešanos pie kārtības, kad par atkritumiem būs jāmaksā atbilstoši dzīvoklī dzīvojošo personu skaitam, skaidro Saeimas deputāts Viktors Valainis. Iepriekš bija pieņemts lēmums, ka par atkritumiem maksā no dzīvokļa kvadrātmetru skaita, pat ja dzīvoklī dzīvo viens cilvēks. Attiecīgās izmaiņas plānots veikt Ministru kabineta noteikumos.
 
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pirms 12. Saeimas vēlēšanām saņem daudz ziņojumu par iespējamu administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu cīņās. KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks šorīt LNT stāstīja, ka kopumā saņemti apmēram 500 iesniegumi. Pārbaudes sāktas 33 gadījumos. Tāpat salīdzinājumā ar iepriekšējām vēlēšanām esot palielinājies trešo personu apmaksātu politisko reklāmu skaits, aģitējot vēlēšanās gan balsot par, gan pret kādiem politiskajiem spēkiem.
 
Un vēl
 
Aizvadītajā nedēļas nogalē Līvānu novadā norisinājās starptautiskais folkloras festivāls „Rudynōji'2014". Tas kopā pulcēja dažādu vecumu tautas mākslas popularizētājus un cienītājus. Festivāls notiek jau piecpadsmito reizi. Visas dienas garumā notika dažādi koncerti. Festivālā piedalījās arī lietuviešu un baltkrievu kolektīvi. Sestdienas rītā pie novada Kultūras centra notika festivāla atklāšanas koncerts, kā arī mājražotāju un amatnieku tirdziņš "Rudens veltes".

Atstājiet komentāru