2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 1. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 1. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas sāk rādīt filmu ''Zelta zirgs''.
Vērtēs "Latvijas dzelzceļa" elektrifikācijas projekta ietekmi uz vidi. Baltkrievija aizliedz kājāmgājējiem šķērsot tās robežu.
 
No šodienas filmu studijas „Rija" jaunā animācijas filma „Zelta zirgs" skatāma arī Jēkabpilī. Kinoseansi Kino Mītnē, Jēkabpils tautas namā filmu varēs skatīties: Šodien, rīt, 3. un 4.oktobrī kamerzālē. „Zelta zirgs" ir Latvijas, Lietuvas, Dānijas un Luksemburgas kopprodukcijas filma.
 
"Latvijas dzelzceļš" iecerētajam publisko dzelzceļa līniju elektrifikācijas projektam sākts ietekmes uz vidi novērtējums, liecina presē publicētais paziņojums. Paredzēts, ka pēc projekta noslēguma elektrovilcieni kursēs arī no Krustpils uz Rīgu, Daugavpili, Jelgavu un Rēzekni. Elektrifikācija turpmākajos gados būs lielākais investīciju projekts dzelzceļa nozarē. Aplēses rāda, ka projekts varētu izmaksāt ap 450 miljoniem eiro.
 
Lai diskutētu par atbalstu piensaimniecības un graudkopības nozarei, Jelgavas piena pārstrādes uzņēmums "Latvijas piens" šodien rīko diskusiju. Tajā ar zemniekiem un ražotājiem tiksies premjere Laimdota Straujuma un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Ieradīsies piena ražotāju un graudkopības uzņēmumu vadītāju pārstāvji no vairāk nekā 1000 zemnieku saimniecības. Tajā skaitā ''Latvijas piena'', ''Trikāta KS'', kooperatīva ''Latraps'' pārstāvji.
 
Turpinām ziņas
 
Latvijas Infektoloģijas centrs uzsācis iedzīvotāju vakcināciju pret šoziem prognozētajiem sezonālās gripas vīrusu apakštipiem, informē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve. Gripa Latvijā izplatās rudens un ziemas periodā. Patlaban ir labākais laiks vakcinēties. Imunitāte pret gripu izveidosies aptuveni septiņu dienu laikā pēc vakcīnas saņemšanas. Infektologi vakcināciju minējuši kā galveno gripas profilakses paņēmienu.
 
No šodienas Baltkrievija aizliedz kājāmgājējiem šķērsot tās robežu ar Latviju, Lietuvu un Poliju, pavēstīja Baltkrievijas Valsts robežsardzes komiteja. Šāds lēmums pieņemts, jo Baltkrievijas robežas šķērsošanas punktos nav atbilstošās infrastruktūras - atsevišķa kājāmgājēju koridora un muitas un robežsardzes dokumentu noformēšanas termināļu. Šāda plūsma tika atļauta 2013.gadā kā eksperiments. Taču tagad nav zināms, kad to varētu atjaunot.
 
Un vēl
 
Jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti rāda, ka iedzīvotāju kopējais noskaņojums dramatiski pasliktinājies. Iedzīvotāji viskritiskāk vērtējuši Latvijas ekonomiku - gan pašreizējo situāciju, gan izmaiņas, gan arī attīstības prognozes. Līdzīgs kritums iedzīvotāju vērtējumā par kopējās situācijas attīstību un nākotnes izredzēm.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Meklē iespēju Viesītes novadā uzspridzinātā skatu torņa vietā izbūvēt jaunu. Eiropas Savienība apstiprina jaunus atbalsta pasākumus embargo skartajiem. ''Aldaris'' alus šķirne iegūst zelta medaļu konkursā.
 
Viesītes novada pašvaldība kopā ar uzspridzinātā skatu torņa zemes īpašnieku meklē iespēju piesaistīt finansējumu jauna būvniecībai. Kā informē Viesītes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Liepiņa, patlaban ir gatavs jaunā skatu torņa projekts un tiek meklēti tā izbūvei nepieciešamie līdzekļi. Pašvaldība ir gatava sniegt zemes īpašniekam nepieciešamo palīdzību tehniskā projekta izstrādē un iesniegšanā izvērtēšanai, kā arī nodrošināt projektam nepieciešamo līdzfinansējumu.
 
Portālā "E-klase" turpmāk būs pieejams bērnu kultūras projekta "Garā pupa" elektroniskais kultūras kalendārs, informē tā vadītāja Zane Kālberga. Tajā vienuviet būs apkopota informācija par aktuālajiem pasākumiem bērniem un ģimenēm. Kalendārs radīts 2013.gada maijā un apkopo informāciju par bērnu kultūras pasākumiem visā Latvijā. Sākotnēji tas bija pieejams tikai projekta mājaslapā "www.garapupa.lv". Taču, lai paplašinātu kalendāra pieejamību, tas ievietots mājaslapas ''E-klase'' sadaļā "Pasākumi". Kalendārs ir vienīgā šāda veida platforma internetā, kur ir vienkopus šāda informācija.
 
Pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem iekšzemes kopprodukts 2014.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2013.gada otro ceturksni salīdzināmajās cenās palielinājies par 2,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. IKP faktiskajās cenās ir 5,9 miljardi eiro.
 
Turpinām ziņas
 
Konkurences padome pieņēmusi lēmumu atļaut graudkopības kooperatīva "Latraps", piensaimniecības kooperatīva "Trikāta KS" un SIA "Latvijas piens" apvienošanos. Tā īstenota kā "Latvijas piena" pamatkapitāla palielināšana. Lēmums pamatots ar to, ka darījuma rezultātā konkurencei kaitējums netiks nodarīts. 2014.gada vasarā tika palielināts rūpnīcas pamatkapitāls, mainījās procentuālais kapitāldaļu sadalījums starp dalībniekiem, kā arī palielinājās "Latrapa" balsstiesības. Darījuma rezultātā "Latraps" un ''Trikāta KS" kopīgi ieguva izšķirošu ietekmi.
 
Eiropas Savienība vakardien apstiprināja jaunus atbalsta pasākumus 165 miljonu eiro apmērā Krievijas lauksaimniecības preču importa embargo skartajiem lauksaimniekiem. Jaunie atbalsta pasākumi seko augustā apstiprinātajai 125 miljonu eiro palīdzībai augļu un dārzeņu audzētājiem. Augustā tika arī paziņots par atbalsta sniegšanu arī piena nozarei. Tādam pašam mērķim paredzēti jaunie palīdzības pasākumi. Augustā apstiprināto pasākumu kopums šomēnes tika uz laiku apturēts, parādoties bažām, ka daļa prasību pēc palīdzības varētu būt visai apšaubāma.
 
Un vēl
 
Alus darītavas AS "Aldaris" brūvētā alus šķirne "Porteris" ir atzīta par 2014.gada labāko stiprā portera alus šķirni Eiropā, iegūstot augstāko novērtējumu - zelta medaļu - prestižajā "World Beer Awards" konkursā. Konkurss notiek kopš 1996.gada, un tajā piedalās simtiem alus šķirņu ražotāju no visas pasaules. Zelta, sudraba un bronzas medaļas tiek piešķirtas katrā alus kategorijā labākajām alus šķirnēm.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiks mainīti Krustpils un Rēzeknes-Zilupes virziena vilcienu kustības saraksti. Krustpils pilī šodien piestāj brauciens "Ar "Latvijām" pa Latviju" Indeksēšanas rezultātā nedaudz palielināsies pensijas un atlīdzības.
 
No šodienas līdz 31.oktobrim tiks mainīti Krustpils un Rēzeknes-Zilupes virziena vilcienu kustības saraksti, informē uzņēmums "Pasažieru vilciens". Izmaiņas vilcienu satiksmē noteiktas saistībā ar otrā sliežu ceļa izbūvi iecirknī Skrīveri-Krustpils. No 1.oktobra līdz 31.oktobrim ieskaitot tiks atcelts dīzeļvilciens Rīga-Krustpils, kas galvaspilsētā atiet plkst.15.25. Tāpat dīzeļvilciens Zilupe-Rīga no Zilupes stacijas izbrauks plkst.17.45.
 
Šodien no plkst.11.30 līdz 12.30 Krustpils pilī komandas no „Ar „Latvijām" pa Latviju" priekšnesums. Atzīmējot RAF rūpnīcas 60 gadu jubileju, biedrība "AMC Baltijas zvaigznes" devās Latvijas autobūves goda aplī "Ar "Latvijām" pa Latviju". Vispirms tā dalībnieki ceļoja caur Kurzemes un Zemgales līdzenumiem un pilsētām. Tagad uzsākts Latgales-Vidzemes maršruts. Brauciena laikā tiek prezentēta Latvijas autobūves vēsture.
 
Sākot ar šodienu, tiks indeksētas pensijas un atlīdzības vai to daļa, kas nepārsniedz 285 eiro. Tas nozīmē, ka pensijas un atlīdzības nedaudz palielināsies, informē Labklājības ministrija. Izņēmums ir politiski represētās personas, 1. grupas invalīdi un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki. Indeksācija attiecas uz vecuma pensijas, invaliditātes pensijas, izdienas pensijas un apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmējiem, kā arī atlīdzības par darbspēju zaudējuma un atlīdzības par apgādnieka zaudējuma saņēmējiem, kuriem pensija un atlīdzība piešķirta līdz šī gada 30.septembrim.
 
Turpinām ziņas
 
Vecāki, kuriem no šodienas piešķirts vecāku pabalsts, vienlaicīgi varēs saņemt gan vecāku pabalstu, gan bērna kopšanas pabalstu, informēja Labklājības ministrija. Turklāt pabalsta pieprasīšanas dienā būs iespēja izvēlēties vecāku pabalsta apmēru un izmaksas periodu. Veicot izvēli, izmaksu vairs nevarēs mainīt. Izmaiņas paredz iespēju vecākiem izvēlēties saņemt vecāku pabalstu līdz bērna 1 vai 1,5 gadu vecumam.
 
Valdība vakardien apstiprināja grozījumus Militārā dienesta likumā, kas paredz jaunsargiem apmaksāt ērču encefalīta potes, vitamīnus un pacienta iemaksas. Aizsardzības ministrija likumprojekta anotācijā norāda, ka atbildīgi ir uzņemties daļu rūpju par jaunsargu veselības aprūpi. Aktīvākais praktisko nodarbību periods ir pavasaris un vasara, kas Latvijā ir arī ērču aktivitātes laiks. Tādēļ ir svarīgi šādi rūpēties par jaunsargiem, kas vecāki par 18 gadiem. Nepieciešamais papildu finansējums apmaksātas veselības aprūpes nodrošināšanai jaunsargiem 2016.gadā būtu aptuveni 300 000 eiro.
 
Un vēl
 
Eiropas Komisijas organizētajā fotoattēlu konkursā "Eiropa manā reģionā" starp uzvarētājiem pirmo gadu konkursa pastāvēšanas laikā ir iekļuvusi Latvijas pārstāve - Ieva Vīksne. Kopumā galvenās balvas saņem trīs valstu pārstāvji - Latvijas, Lietuvas un Portugāles, informē Finanšu ministrija. Kopumā konkursā tika iesniegtas un vērtētas vairāk nekā 1000 bildes no visas Eiropas. Katrs uzvarētājs saņems digitālās kameras aprīkojumu par 1000 eiro un ceļojumu divām personām uz Briseli, lai piedalītos "Open Days" - Eiropas Reģionu un pilsētu nedēļā. Fotoattēlu konkursa mērķis ir vairot izpratni par Eiropas Savienības realizētajiem projektiem un sasniegtajiem rezultātiem
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saistībā ar Āfrikas cūku mēri stājas spēkā dzinējmedību aizliegums 110 pagastos. No šodienas aizliegta lašu un taimiņu ieguve. Satiksmes ministrs apseko valsts autoceļu būves objektus Latgalē.
 
Latvijas Lielo pilsētu asociācija kategoriski iebilst pret Izglītības un zinātnes ministrijas plānu pilsētvides un policentriskas attīstības investīciju ieviešanas 2014.–2020. gadā noteiktās programmas īstenot, „uzspiežot" pilsētām savus noteikumus atbalsta izvēlē. Lielās pilsētas aicina nekavējoties atbildīgās ministrijas rast konstruktīvu risinājumu, pretējā gadījumā apsver iespēju vērsties Eiropas Komisijā. Šo iniciatīvu atbalsta arī Jēkabpils pašvaldība, lai gan mūsu pilsētā nav nevienas profesionālās izglītības skolas, kurām konkrētām jomām līdzekļus no lielajām pilsētām paredzētās naudas pilsētvides attīstībai plāno novirzīt Izglītības un Zinātnes ministrija. Šo jautājumu lūdzām komentēt Jēkabpils domes priekšsēdētājam Leonīdam Salcevičam.
 
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ziņojumā " Par pilsētvides un policentriskās attīstības investīciju ieviešanas principiem Eiropas Savienības fondos 2014.-2020. gadam" paredzēts, ka lielo pilsētu attīstībai ir novirzīti 230 miljoni eiro.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien satiksmes ministrs Anrijs Matīss apseko valsts autoceļu būves objektu šosejā Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža (Terehova) 129.kilometrā pie Ludzas, informē uzņēmums "Latvijas Valsts ceļi". Šī autoceļa posmā no Ludzas līdz Nirzai 18 kilometru garumā notiek ceļa jaunbūve un rekonstrukcija. Šis ir viens no sarežģītākajiem projektiem, jo trase ir purvainā vietā, kur kūdras slāņi vietām sasniedz 13 metru dziļumu.
 
Lai veicinātu Āfrikas cūku mēra izplatības ierobežošanu, ārkārtējās situācijas teritorijā ar šodienu tiek noteikti papildu ierobežojumi medību organizēšanā, aizliedzot medības ar dzinējiem vai šķirnes medību suņiem, informēja Valsts meža dienests. Tajā skaitā šādas medības nav atļautas Sēlijas virsmežniecībā - Aiviekstes, Krustpils, Kūku, Mežāres, Variešu un Vietalvas pagastos.
 
Un vēl
 
Nārsta perioda dēļ no šodienas līdz 1.novembrim aizliegta lašu un taimiņu ieguve iekšzemes un jūras ūdeņos, informē Valsts vides dienests. Pastiprinātas VVD inspektoru dežūras plānotas dabiskajās nārsta vietās Braslā, Gaujā, Salacā, Ventā un citur. Kontrolētas tiks arī Daugava un Lielupe, kurās lašu populācija tiek uzturēta mākslīgi. Saskaņā ar statistiku lielākais makšķerēšanas un zvejas noteikumu pārkāpumu skaits pagājušajā gadā konstatēts rudenī, lašu un taimiņu nārsta periodā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpils Radio1 ēterā sāk skanēt Preiļu novada ziņas. Šogad mūžībā aizgājušajam Jāzepam Pīgoznim piešķir Preiļu novada Goda pilsoņa nosaukumu. Madonas novadā automašīna uzbraukusi zēnam.
 
Šodien Radio1 ēterā sāka skanēt Preiļu novada ziņas, kas veidotas sadarbībā ar Preiļu domes pašvaldību. Par aktuālākajiem notikumiem sportā, izglītībā, kultūrā, pašvaldības darbībā un citiem iedzīvotājiem būtiskiem jautājumiem katru trešdienu plkst.16 un plkst.19.
 
Ar Preiļu novada domes lēmumu šogad mūžībā aizgājušajam māksliniekam Jāzepam Pīgoznim piešķirts Preiļu novada Goda pilsoņa nosaukums, informē Preiļu novada dome. Apbalvojums piešķirts par mūža ieguldījumu Latgales un Preiļu novada profesionālās un tautas mākslas saglabāšanā un attīstībā. Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītajā pasākumā 16.novembrī to saņems Pīgožņa tuvinieki. Pīgoznis ir viens no Latvijas izcilākajiem māksliniekiem. Viņa izstādes bija skatāmās Rēzeknē, Līvānos, Jēkabpilī, Balvos un citviet Latvijā.
 
Jēkabpils novada pašvaldība aicina līdz 2014. gada 17. oktobrim iesniegt Jēkabpils novada kandidātu aprakstus apbalvošanai 2014. gada 18. novembra svētkos. Apbalvojumi tiek piešķirti nominācijās – Skolotājs, Jaunietis, Aktīvākais pensionārs, Pašvaldības un valsts iestāžu darbinieks, Sabiedriskais darbinieks, Uzņēmējs, Jubilārs, Ģimene. Ar nolikumu var iepazīties novada mājas lapā.

Turpinām ziņas
 
Madonas novadā automašīna uzbraukusi zēnam, kurš ar velosipēdu šķērsoja ceļa brauktuvi neatļautā vietā. Pēc negadījuma zēns nogādāts slimnīcā, informē Valsts policija. Negadījums notika Bērzaunes pagastā. Kopumā aizvadītajā diennaktī notika 97 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cieta četri cilvēki. Tāpat 30.septembrī tika noformēti 240 protokoli par ātruma pārsniegšanu. Savukārt pie automašīnas stūres reibumā sēdušies astoņi autovadītāji, bet viens bija narkotisko vielu iespaidā.
 
Pēdējā laikā cietumniekiem aizliegtie priekšmeti - mobilie telefoni un narkotikas - tiek piegādātas ar paštaisītiem mīnmetējiem, profesionālajiem lokiem un radiovadāmiem helikopteriem, šodien Saeimas Aizsardzības komisijas sēdē pastāstīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes pārstāvis. Notiesātie izmanto mobilos telefonus citu aizliegto priekšmetu nogādāšanai cietumos. Savukārt apcietinātie, izmantojot telefonu, var saskaņot liecības, ietekmēt lieciniekus un veikt citas noziedzīgas darbības.
 
Un vēl
 
Globālā pētījumā par vecu cilvēku dzīves apstākļiem Latvija ierindojas 35.vietā, gada laikā pakāpjoties par desmit pozīcijām. Vislabākā dzīve gados veciem cilvēkiem ir Norvēģijā. ANO Iedzīvotāju fonda un starptautiskās organizācijas "HelpAge International" veiktajā globālajā novecošanās indeksā izvērtēta dzīves kvalitāte 96 valstīs. Pētījumā izvērtēti kritēriji četrās jomās - ienākumu drošība, veselības aprūpe, personīgās iespējas un vides apstākļi.

Atstājiet komentāru