2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 2. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 2. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Līvānos sākas apkures sezona. Zemgalē atklās resursu centrus romu bērniem un jauniešiem. Šodien tiks atklāta starptautiska bērnu mēbeļu un rotaļlietu dizaina izstāde.
 
Šodien, rīt un 4.oktobrī filmu studijas „Rija" jaunā animācijas filma „Zelta zirgs" skatāma arī Jēkabpilī. Kinoseansi Kino Mītnē, Jēkabpils tautas namā. „Zelta zirgs" ir Latvijas, Lietuvas, Dānijas un Luksemburgas kopprodukcijas filma. Filmu Jēkabpilī sāka rādīt 1. oktobrī.
 
No šodienas Līvānu pilsētas mājokļus sāk pieslēgt apkurei, informē Līvānu novada dome. Tā kā arvien vairāk iedzīvotāju griežas domē ar lūgumiem pieslēgt apkuri, domes izpilddirektors Uldis Skreivers izdevis rīkojumu par apkures sezonas sākšanu. Objektu pieslēgšana pie apkures notiks pakāpeniski līdz šīs nedēļas beigām.
 
Oktobrī vairākos Latvijas reģionos tiks atklāti resursu centri romu bērniem un jauniešiem, informē projekta vadītāja Daiga Zaķe. Šodien plkst.14 šāds centrs tiks atklāts Valdemārpils vidusskolā, Talsu novadā. Piektdien centrs tiks atklāts Jelgavas 4.sākumskolā. Resursu centru izveide balstās idejā nodrošināt vietu, kurp romi jūtas piederīgi pašpalīdzības grupu darbībai un pilsonisko prasmju attīstīšanai. Plānots, ka šajos centros notiks nodarbības romu bērniem un jauniešiem, praktikumi romu vecākiem, kā arī cita veida aktivitātes.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Rīgā pasniegs Ārstniecības iestāžu Kvalitātes balvas, informē Latvijas Veselības ekonomikas asociācija. Tās pasniedz ar mērķi veicināt izpratni par kvalitātes nozīmi ārstniecības iestāžu darbā. Balvas pasniegs piecās nominācijās - "Internā profila nodaļa", "Ķirurģiskā profila nodaļa", "Dzemdību nodaļa", "Psihiatriskā profila nodaļa" un "Veselības centrs". Šogad pieteikušās tādas ārstniecības iestādes kā Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas Dzemdību nams, Bērnu psihoneiroloģiskā slimnīca un citas.
 
Tāpat šodien plkst.18 Rīgā tiks atklāta starptautiska bērnu mēbeļu un rotaļlietu dizaina izstāde "Kidsroomzoom! Riga". Izstādes mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību intelektu un fiziski attīstošo bērnu rotaļlietu un mēbeļu dizainam. Projekts par bērnu mēbelēm ir radīts, lai izzinātu bērnu patiesās vajadzības un radītu ikdienā lietojamu dizainu. Iepriekš izstādes notikušas arī Milānā, Vīnē, Florencē un citur.
 
Un vēl
 
No šodienas līdz 11.oktobrim Austrijā "Let's Cee" filmu festivālā būs skatāma Viestura Kairiša filma "Pelikāns tuksnesī", informē studija "Lokomotīve". Latviešu filma ir viena no deviņām šī gada dokumentālo filmu konkursa filmām, kas sacentīsies par festivāla galveno balvu - "Urāniju". Tā stāsta par Latgali, tās cilvēkiem, skaistumu un postu.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Līvānu novadā pabeigta Stirnu ielas un pašvaldības ceļa Jaudzemi-Līvāni renovācija. "Zemnieku saeima" Jēkabpilī rīko semināru par aktualitātēm nozarē. Aicina pieteikt pretendentus Krustpils novada pašvaldības apbalvojumiem.
 
Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstītajā satiksmes infrastruktūras tīkla projektā Līvānu novadā pabeigta Stirnu ielas un pašvaldības ceļa Jaudzemi-Līvāni renovācija, informē Līvānu novada pašvaldība. Renovāciju veica būvuzņēmējs SIA "Latgales ceļdaris". Darbi norit Sporta ielā, A.Pumpura ielā, Avotu ielā un citur. Projekta attiecināmās izmaksas ir aptuveni 5 miljoni eiro. Tās sastāda ERAF, valsts budžeta dotācijas un Līvānu novada domes līdzfinansējums. Projekts noslēgsies 2015.gada 30.jūnijā.
 
Lai informētu lauksaimniekus par nozares aktualitātēm, biedrība "Zemnieku saeima" šodien plkst. 10. Jēkabpilī organizē ikgadējo rudens informatīvo semināru "Aktualitātes lauksaimniecības nozarē 2014.-2015.gadā". Tas notiks Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra telpās. Plānots, ka organizācijas vadība informēs par atbalsta maksājumiem lauksaimniekiem, kā arī aktuālajām izmaiņām likumdošanā saistībā ar Aizsargjoslu likumu, Medību likumu, Būvniecības likumu un citiem.Tiks informēts par 1.oktobrī spēkā stājušām izmaiņām Būvniecības likumā, jo tās tieši ietekmēs lauksaimniekus, kuri plāno būvniecības vai rekonstrukcijas darbus savās saimniecībās.
 
Līdz šā gada 15. oktobrim aicina pieteikt pretendentus Krustpils novada pašvaldības apbalvojumiem - Goda rakstiem un Atzinības rakstiem. Pasniegšana notiks valsts svētkos 18. novembrī. Pieteikumus var iesūtīt e-pastā vai pa pastu. Sīkāk par to var uzzināt Krustpils novada pašvaldības mājas lapā.
 
Turpinām ziņas
 
Valsts kontrole šodien informēs par 2013.gada revīzijas rezultātiem un pārskatu par valsts budžeta izpildi, informē Valsts kanceleja. Lai gan valsts pārvalde pēdējo trīs gadu laikā ir uzlabojusi resursu uzskaiti, joprojām nav nodrošināta šo resursu racionāla un efektīva izmantošana, revīzijās secinājusi Valsts kontrole. Revīzijas veiktas arī vairākās pašvaldībās. Par revīziju rezultātiem informēs valsts kontroliere Elita Krūmiņa un Valsts kontroles padomes locekļi.
 
Vakarā koncertzālē "Rīga"turpinās norisināties 10.modes festivāls "Riga Fashion Mood". Skatītāji pasākumā varēs redzēt vairāk nekā 15 Latvijas vadošo un jauno modes dizaineru kolekcijas pieaugušajiem un bērniem. Šodien savas jaunākās kolekcijas demonstrēs par Latvijas modes klasiķiem atzītie mākslinieki Keita, Natālija Jansone un Koshakova, jau ilgāku laiku Ķīnā dzīvojusī Baiba Ladiga un zīmols "Nina un Halarah", kā arī bērnu zīmoli. Lai novērtētu Latvijas modes industrijas attīstību, "Riga Fashion Mood" 10.jubilejas svētkos tiks pasniegtas balvas nominācijās.
 
Un vēl
 
VAS "Latvijas Pasts" vakardien sāka preses izdevumu abonēšanas kampaņu 2015.gadam. Nodrošinātas Latvijā plašākās laikrakstu un žurnālu abonēšanas iespējas gandrīz 700 dažādiem preses izdevumiem, paziņoja pasta pārstāve. Vairāk nekā 300 000 iepriekšējo gadu abonentiem Latvijas Pasts līdz ar abonēšanas kampaņas sākumu bez maksas piegādās abonēšanas katalogu 2015.gadam. Kopumā iespējams abonēt kopumā 672 preses izdevumus.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rubenes Bērzu kapsētā noticis piemiņas pasākums Alfrēdam Porietim. Krustpils novada pārvaldes darbiniecei darba vietā nolaupa telefonu. Jēkabpils agrobiznesa koledžas audzēknis pārstāv Latviju profesionāļu konkursā.
 
Otrdien, 30. septembrī Rubenes Bērzu kapsētā notika mūžībā aizgājušā Latvijas armijas atvaļinātā majora Alfrēda Porieša 105. dzimšanas dienas svinīgs atceres pasākums. Pasākumu organizēja Latvijas virsnieku apvienība. Fotoreprotāža Radio1.lv ziņu portālā.
 
30.septembrī ap pulksten 14.20 kādā no Krustpils novada pārvaldes kabinetiem iegājis vīrietis un pašvaldības darbiniecei nolaupījis mobilo telefonu. Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka policijā ir saņemts iesniegums no cietušās par laupīšanu. Jēkabpils policijas darbinieki patlaban pārbauda notikuma apstākļus un vērtē vai notikušajā saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Pēc tam tiks lemts vai par notikušo laupīšanu ierosināt kriminālprocesu.
 
No šodienas līdz 4.oktobrim Francijā 11 jaunieši no Latvijas līdzās vairākiem simtiem Eiropas jauniešu piedalīsies profesionāļu meistarības konkursā "EuroSkills". Jēkabpils Agrobiznesa koledžas pārstāvis Guntis Šuts savas prasmes parādīs Informācijas un komunikāciju tehnoloģijās. Dalībnieki no Latvijas noskaidroti vairākus mēnešus ilgā "EuroSkills 2014" atlasē, kurā cīnījās 23 pretendenti. Starptautiskais jauno profesionāļu meistarības konkurss "EuroSkills" notiek katru otro gadu. Tajā var piedalīties jaunie profesionāļi vai profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi. Jaunietis vienu reizi dzīvē drīkst startēt šajās sacensībās.
 
Turpinām ziņas
 
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien iztaujās iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski un Valsts policijas priekšnieku Intu Ķuzi par policijas rīcību gadījumos, kad denacionalizēto namu īpašnieki piespiež īrniekus negaidīti atstāt savus mājokļus, informē Saeimas preses dienests.Komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece skaidro, ka terorizējot un iebiedējot iedzīvotājus, dzīvokļiem pretlikumīgi tiek atslēgti pamatpakalpojumi - ūdens un apkure, aizmetinātas mājokļu durvis. Šādā veidā tiek panākta īrnieku izlikšanas. Pēc vēršanās policijā vai valsts iestādēs seko jauni terora pasākumi.
 
12.Saeimas vēlēšanās pirmajā dienā balsi glabāšanā nodevuši 6730 pilsoņi, informē Centrālās vēlēšanu komisija. Secināms, ka balsi nodevuši aptuveni 0,4% no balsstiesīgajiem. Rīgā balsi nodevuši vairāki tūkstoši cilvēku, Vidzemē mazliet vairāk par tūkstoti, Zemgalē – 600, no kuras krasi neatpaliek Kurzeme. Bet vismazāk balsu glabāšanā nodots Latgalē. To izdarījuši 374.
 
Un vēl
 
No šodienas līdz 4.oktobrim Latvijas Jūras akadēmija ar vairākiem pasākumiem atzīmēs savu 25 gadu jubileju. Paredzēto starptautiskie lasījumi, kur speciālisti no Nīderlandes, Igaunijas, Vācijas un Latvijas diskutēs par jūrniecības vēstures izpētei svarīgām tēmām. Savukārt 4.oktobrī notiks piemiņas brīdis pie Krišjāņa Valdemāra un Egona Līva kapa, pēc kura Rīgas Sv.Jāņa baznīcā notiks dievkalpojums. 25 gadu laikā interese par iespēju apgūt jūrnieka profesiju ir augusi, un šogad akadēmija piedzīvoja 20.izlaidumu, kas bija lielākais augstskolas pastāvēšanās vēsturē, diplomu ieguva 150 absolventi.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts mežu dienests paplašina teritorijas, kurās ierobežotas dzinējmedības. Jēkabplī sācies sporta pasākums ''Pusstundas skrējiens 2014''. BK "Jēkabpils" aizvada maču pret BK "Valmiera".
 
No 5.oktobra Jēkabpilī apmeklētājiem durvis vērs CITRUS sporta baseins ūdens relaksācijas centrā „CITRUS SPA". Šodien jautājām, ko cilvēki domā par baseina atklāšanu Jēkabpilī. Atbildes sniedza Aleksandrs, Dace, Anda, Inta un Inese.
 
„CITRUS Spa" piebūvē apmeklētājiem būs pieejams sporta baseins un bērnu baseins. Sporta baseina garums ir 25 metri, tajā ir 4 celiņi, savukārt bērnu baseins ir 5x10 metrus liels.
 
Turpinām ziņas
 
Ievērojot mednieku sabiedrisko organizāciju viedokli, Pārtikas un veterinārā dienesta ieteikumus, Valsts meža dienests ir precizējis teritorijas, kur medībās nav atļauts izmantot šķirnes medību suņus. Ārkārtējās situācijas izsludinātajā teritorijā ierobežojumi medību organizēšanā ir Aknīstes, Jēkabpils, Kokneses, Krustpils, Līvānu, Ludzas, Madonas, Pļaviņu, Preiļu, Rēzeknes un Vārkavas novados. platībās.

Vakar sākās sezona sporta pasākumam,,Pusstundas skrējiens 2014'' 10 kārtu skriešanas seriālam un,,Pusstundas velobraukšana'' 4 kārtu garumā. Skrējiens Jēkabpilī notiks katru trešdienu līdz 3.decembrim, Mežaparkā, plkst. 18.00. Velobraukšana līdz 22.oktobrim. Reģistrēšanās un numuru izņemšana Mežaparka namiņā no 17.00 līdz 17.45. Ar nolikumu iepazīties www.jekabpilssc.lv.
 
Un vēl
 
Vakar "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas 24. sezonas atklāšanas spēlē BK "Jēkabpils" aizvadīja maču pret BK "Valmiera". Pēc līdzvērtīgas cīņas spēles uzvarētāju nācās noskaidrot pagarinājumā. Šoreiz veiksmīgāks izrādījās pretinieks ar rezultātu 90:89. Rezultatīvākais – Pāvels Veselovs ar 22 gūtiem punktiem komandas labā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Vēlēšanu iecirknī Tautas namā vakar 67 vēlētāji nodeva balsi glabāšanā. Rīt Jēkabpilī notiks Pasaules arhitektūras dienai veltīti pasākumi. Divi maskoti vīri ielaužas pensionāres mājās Vārkavas novadā.
 
No trešdienas 61 no 953 Latvijas vēlēšanu iecirkņiem var nodot balsi glabāšanā 12.Saeimas vēlēšanās. Tajā skaitā iecirknī Jēkabpils Tautas namā vakar savu balsi glabāšanā nodeva 67 vēlētāji. Šo iespēju vēlētāji aicināti izmantot, ja šajās dienās dosies izbraukumā uz ārvalstīm vai vēlēšanu dienā nevarēs ierasties iecirknī darba dēļ. Šādi vēlētāji drīkst balsot atkārtoti vēlēšanu dienā, taču tikai tajā iecirknī, kur būs nodevis balsi glabāšanā. Balsis glabāšanā var nodot rīt no plkst.10 līdz 16.
 
Rīt Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauku inženieru fakultātes ainavu arhitektūras studenti kopā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības speciālistiem veiks Strūves parka un Oskara Kalpaka laukuma apskati. Pasākums norisinās Pasaules arhitektūras dienu ietvaros. Par Frīdrihu Strūvi un Strūves meridiāna loku stāstīs Jēkabpils vēstures muzeja vadītāja Inese Berķe, bet ar koku dendroloģiskās inventarizācijas rezultātiem Strūves parkā iepazīstinās ainavu tehniķe Mārīte Breimane.

Naktī no 29.septembra uz 30.septembri Vārkavas novada Upmalas pagastā kādas 1940.gadā dzimušas sievietes mājās ielauzušās divas nezināmas personas maskās un, piedraudot ar nazi, nolaupījušas dažādas mantas. Valsts policija informē, ka tajā pašā dienā aizturēja divus vīriešus. Patlaban abi aizdomās turamie atrodas īslaicīgās aizturēšanas vietā. Tuvākajā laikā lems par apcietinājuma piemērošanu. Par šādu pārkāpumu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.
 
Turpinām ziņas
 
Saeimas šodien galīgajā lasījumā atbalstīti grozījumi likumā „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām". Tie paredz, ka vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena būs svētku diena. Ja noslēguma koncerts iekritīs sestdienā vai svētdienā, nākamā darbdiena būtu brīvdiena. Ar likuma grozījumiem tiks nodrošināta pilnvērtīga svētku dalībnieku līdzdalība kārtējos Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos.
 
Un vēl
 
Jautāti, ko ārkārtas - 11.Saeimas - vēlēšanas mainīja Latvijas politiskajā vidē 41% gadījumu aptaujātie norāda, ka nesaskata nekādas pārmaiņas, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti. Turklāt katrs ceturtais aptaujātais vairs netic, ka Saeimas atlaišana ir veids, kā uzlabot politisko situāciju valstī. Bet katrs piektais aptaujātais uzskata, ka politiķi vairāk domā par savu nākotni.

Atstājiet komentāru