2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 8. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 8. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Līvānos bezmaksas seminārs jauniešiem par uzņēmējdarbību un iespējām. Nodarbinātības valsts aģentūras speciālisti informēs uzņēmējus forumā Aizkrauklē.

Šodien plkst.10 Līvānu novadā Multifunkcionālajā jaunatnes iniciatīvu centrā "Kvartāls" Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra organizē bezmaksas semināru 10.-12. klases skolēniem. Tajā būs iespējams uzzināt kā attīstīt un īstenot savas radošās biznesa idejas, papildināt skolā gūtās zināšanas un attīstīt prasmes, kas nepieciešamas veidojot biznesu. Semināru vadīs Iluta Arbidāne uzņēmēja un lektore Rēzeknes Augstskolas Ekonomikas un vadības fakultātē.

Nodarbinātības valsts aģentūras speciālisti šodien Aizkraukles kultūras namā plkst.14. piedalīsies forumā Aktuālas valsts atbalsta programmas uzņēmējdarbībā. Forumā informēs uzņēmējus par iespējām iesaistīties NVA Jauniešu garantijas atbalsta pasākumos.

Turpinām ziņas

Vēstule ar lēmumu par pašreizējā Eiropas Parlamenta deputāta Valda Dombrovska atbilstību Eiropas Komisijas viceprezidenta amatam eiro un sociālā dialoga jautājumos tiks apstiprināta šodien. Komisijas nākamais prezidents Žans Klods Junkers paziņojis par komisāru portfeļu sadalījumu jaunajā komisijā, kurā Dombrovskim ticis viens no viceprezidenta amatiem. Pirmdien notika trīs stundu ilga Dombrovska uzklausīšana un iztaujāšana, pirms uzticēt viņam šo augsto amatu.

Šodien plkst.12 Rīgā notiks ikgadējā "TeliaSonera" "Biznesa diena 2014". Tās laikā starptautiski nozares eksperti un vadošie pētnieki diskutēs par ēnu ekonomiku, tās īpatsvaru Baltijas valstīs, ietekmes faktoriem un iespējamiem instrumentiem tās apkarošanai. Pasākumā piedalīsies vairāki Eiropas vadošie pētnieki. Pasākuma noslēgumā norisināsies paneļdiskusija.

Un vēl

Šodien Rīgā, Buļļupē plānots ielaist 38 tūkstošus vimbu mazuļu. Tādējādi paredzēts papildināt zivju resursu krājumus šajā ūdenstilpē. Šogad Rīgas pašvaldība papildināja zivju resursu krājumus, ielaižot gandrīz 4000 lašu mazuļu Daugavā. Savukārt 2013.gadā zivju krājumu atražošanai pašvaldība pilsētas ūdenstilpēs ielaidusi 1500 peležu un divus miljonus nēģu kāpuru.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Atvērto durvju diena Jēkabpils izglītības atbalsta centrā. Noslēgumam tuvojas amatniecības ekspozīcijas izveidošana Viesītes muzejā „Sēlija"". Dunavas ūdenstornī atgriežas gailis.
 
Šodien sākot no plkst. 9.00 Jēkabpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centrā notiek Atvērto durvju diena. Šajā dienā ikvienam interesentam centra speciālisti – logopēds, psihologs, speciālais pedagogs - sniegs informāciju par speciālistu darbu, diagnostikas un darba metodēm ar bērniem. Tāpat arī speciālistu sniegtajiem pakalpojumiem.
 
20. augustā „Amatniecības ekspozīcijas izveidošana Viesītes muzejā „Sēlija"" ietvaros tika pabeigti renovācijas darbi Viesītes Mākslas un amatniecības centrā. Tā informē projekta vadītāja Inese Vītola. Tika renovētas divas telpas – kamīnzāle un steļļu istaba. Savukārt septembrī telpās uzstādīja stūra galdu, stendus, eksponātu skapjus, saliekamos krēslus un saliekamos trapecveida galdus. Jau ieplānots, ka šeit tiks organizētas izstādes, semināri, dažādas praktiskas un teorētiskas nodarbības.
 
Vasaras beigās vairāk kā četrdesmit gadus vecais Dunavas ūdenstornis piedzīvoja remontu, informē Jēkabpils novada pašvaldība. Sagaidot Miķeļdienu, tika izsludināts zīmējumu konkurss - kādu to gribētu redzēt Dunavas bērni. Par veiksmīgāko tika atzīta 7.klases skolnieces Katrīnas Ērgles iecere. Tā tika īstenota skolotājas Gunas Auzānes vadībā, un Miķeļdienā tas tika nogādāts pie ūdenstorņa. Tur to sagaidīja pagasta darbinieki.
 
Turpinām ziņas
 
Partija "No sirds Latvijai" šodien valdes sēdē lemj par savu pārstāvju deleģēšanu sarunām ar citiem politiskajiem spēkiem, informēja preses pārstāvis. Tāpat iecerēts spriest par NSL Saeimas frakcijas vadību. Sēdē piedalīšoties arī no partijas saraksta ievēlētie deputāti. Partija pagaidām nav iesaistīta koalīcijas veidošanas sarunās. Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādījis, ka viņi plāno tikties. Taču uzsver, ka ZZS atbalsta esošo koalīciju pašreizējā sastāvā un uzskata, ka nav vajadzības paplašināt koalīciju.
 
Šodien Luksemburgā notiks Eiropas Savienības Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas Ministru padomes sanāksme. Tajā spriedīs par vienotas gaisa telpas, kā arī vienotas dzelzceļa telpas izveidi. Latvija kopumā piekrīt, ka dzelzceļa iekšzemes tirgus atvēršana var veicināt investīciju un inovāciju piesaisti un ka tā var sekmēt dzelzceļa pārvadājumu tirgus kvalitātes uzlabošanos. Latviju Luksemburgā pārstāvēs Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.
 
Un vēl
 
Latvijas Dabas fonda eksperti Priekules novadā ir atraduši īpaši retu beku sugu - melno zvīņbeku. Tā atrasta Ruņupes ielejas dabas lieguma rietumu daļā. Līdz šim šīs sugas bekas ir atrastas vēl trīs vietās Latvijā. Apsekojot dabas lieguma teritoriju, biologi Ilze Priedniece, Lelde Eņģele un Uvis Suško atraduši 15 šīs sugas eksemplārus – jaunas un vecas bekas. Vēl trīs melnās zvīņbekas atrastas ārpus dabas lieguma teritorijas.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Dzintars Zaķis deputāta mandātu nenoliks. Valdība atbalsta līdzekļu piešķiršanu Kalpaka piemiņas memoriāla apsaimniekošanai Madonas novadā. Informēs par pedagogu atalgojuma modeļa aprobācijas norisi.
 
Viļānu novada domes deputāts, vietējās slimnīcas valdes loceklis un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš vakardien vērsās Drošības policijā ar lūgumu izvērtēt iespējamos balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, lai panāktu "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa ievēlēšanu Saeimā. Zaķis saka, ka netaisās nolikt deputāta mandātu un uzskata, ka informācija ir rupja provokācija. "Panorāmas" aptaujātie iedzīvotāji dzirdējuši par 5-20 eiro naudas summām, ko piedāvāja par balsojumu.
 
Valdība vakardien atbalstīja aptuveni 4000 eiro piešķiršanu Madonas novada pašvaldībai pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas memoriāla apsaimniekošanai. Aizsardzības ministrija norāda, ka līdzfinansējuma piešķiršana Madonas novada pašvaldībai nepieciešama, lai nodrošinātu pirmā Latvijas Armijas virspavēlnieka pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas saglabāšanu. Tāpat, lai veicinātu jaunatnes militāri patriotisko audzināšanu.
 
Latgales apgabaltiesā šodien pasludinās nolēmumu krimināllietā par balsu pirkšanu Viļānu novada domes vēlēšanās 2009.gadā, kurā apsūdzēts Artūrs Ornicāns, informē tiesa. Ornicāns apsūdzēts par kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības Viļānu novada domes vēlēšanās. 9.aprīlī Augstākā tiesa pilnībā atcēla apelācijas instances tiesas spriedumu, ar kuru Ornicāns tika attaisnots pret viņu celtajā apsūdzībā, un nodeva lietu jaunai izskatīšanai apelācijas kārtībā Latgales apgabaltiesā.
 
Turpinām ziņas
 
Latvijas Reģionu apvienība sarunām par sadarbību ar citām 12.Saeimā ievēlētajām partijām deleģējusi LRA līderi Mārtiņu Bondaru, valdes locekli Daini Liepiņu un politiskā spēka pārstāvju sapulces vadītāju Andreju Enci. LRA plāno sazināties visām ievēlētajām partijām, lai tās aicinātu uz tikšanos. Ar politiskajiem spēkiem iecerēts apspriest priekšlikumu par tautas vēlētu prezidentu, pašvaldību plašāku iesaistīšanu sadarbībā ar valdību, ideju par pašvaldību vadītāju tiešajām vēlēšanām.
 
Šodien Izglītības un zinātnes ministrijā notiek pedagogu darba samaksas jaunā modeļa aprobācijā iesaistīto skolu sanāksme, kurā tiks apspriesta aprobācijas procesa norise. Jaunajā pedagogu darba samaksas modeļa aprobācijā piedalīsies 59 skolas no 29 pašvaldībām un viena Kultūras ministrijas pakļautībā esošā skola, lai kā pirmās pārbaudītu piedāvāto atalgojuma aprēķināšanas modeli, kas paredz pāreju uz pilna laika darba slodzi. Tajā skaitā piedalās arī Aknīstes vidusskola.
 
Un vēl
 
"Aldaris" Latvijas Basketbola līgas ietvaros šodien tiek aizvadītas četras spēles. Sākotnēji plkst.18.30 "Valmiera" savā laukumā uzņems "Latvijas Universitāti'', kas šosezon cietusi divus zaudējumus. Plkst.19 "Jūrmala"/"Fēnikss" uzņems valsts čempionus "Ventspils". "Jelgava" plkst.19 savā laukumā sāks maču ar iepriekšējās sezonas sacensību bronzas medaļnieci "Jēkabpili".
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pārcelta rītdien paredzētā izrāde bērniem. Jēkabpils galvenajā bibliotēkā izstāde ''Sarmītes Radiņas dzejas fotogrāfijas''. Vakar nav bijusi vajadzība hospitalizēt nevienu avārijās cietušo.

Kad koki zaudē savu krāsaino rudens mēteli un zeme lēnām pārklājas ar daudzkrāsainām lapām, rodas jautājums „ko ar visām tām lapām darīt?" Vai tās vienkārši tur atstāt vai arī aizvākt? Šo jautājumu uzdevām arī jēkabpiliešiem. Viedokļus izteica Tamāra, Ieva, Jolanta, Daina, Biruta un Skaidra.
 
Dārznieki norāda, ka mitras lapas ir bīstamas, ja tās ir palikušas guļam uz iekšpagalma ceļa vai uz bruģa, jo tās veido slidenu brūnu paklāju. Šī iemesla dēļ lapas būtu jāsavāc no visiem celiņiem. Kritušās lapas būtu jāsavāc arī no jūtīgajiem dzinumiem, zāles, mūžzaļajiem augiem un mauriņa, jo augi var reaģētu uz mitro lapu puvi. Gaismas trūkumus rada neglītus, brūnus plankumus uz mauriņa.

Bet lapas nav nevēlamas visur. 10 cm biezā kārtā lapas var uzkrāties, piemēram, zem kokiem, krūmājiem, krūmiem un uz novāktām puķu un dārzeņu dobēm. Ideālā variantā lapas būtu uzmanīgi jāievieto dobēs ar dārza spīlēm un jāpārklāj ar augsni, lai tās netiku aizpūstas un lai paātrinātu trūdēšanas procesu. Šie pasākumi nodrošinās ātrāku svaigas un bagātīgas trūdvielas veidošanos, kas atkal nākamā gada pavasarī palīdzēs puķēm augt krāšņākām.

Turpinām ziņas

9.oktobrī paredzētā Valmieras kino studijas izrāde bērniem "RIO RIO!" tiek pārcelta uz novembri. Tā informē Kultūras pārvalde. Datums tiek precizēts.
Iegādātās biļetes ir derīgas. Atcelts arī grupas "Astro'n'out" 11. oktobrī paredzētais koncerts.

Jēkabpils galvenās bibliotēkas lasītavā no 6. līdz 31. oktobrim skatāma izstāde „Sarmītes Radiņas dzejas fotogrāfijas". Tā vēsta Kultūras pārvaldes sniegtā informācija. Izstāde ir sarunas turpinājums ar dzejnieci, kura viesojās Jēkabpilī septembrī. Galvenā tēma – Laiks. Savukārt Tautas nama Baltajā zālē apskatāma mākslinieka Ata Jakša gleznu izstāde. Piedaloties konkursā iespējams iegūt gleznu. Sīkāk par to radio1.lv ziņu portālā.

Un vēl
 
Pagājušajā diennaktī reģistrēts rets gadījums, kad pēc ceļu satiksmes negadījumiem nav hospitalizēta neviena persona. Valsts policija informē, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēti 57 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši četri cilvēki. Ceļu policijas darbinieki pagājušajā diennaktī aizturējuši sešus autovadītājus, kuru organismā alkohola koncentrācija pārsniedza atļauto normu
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Rīt sākas Kamermūzikas dienas. Jēkabpils pašvaldībā notiek skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku komitejas sanāksme. Drošības policija sākusi izvērtēt iespējamo vēlētāju balsu pirkšanu Latgalē.
 
Rīt plkst.19.00 Jēkabpils Tautas namā aizsāksies cikls „Kamermūzikas dienas Jēkabpilī". Klausītājus priecēs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu katedras vadītāja, asociētā profesora Jāņa Retenā tubu kvarteta "Magic 4" koncerts.
 
Rīt paredzētā Valmieras kino studijas izrāde bērniem "RIO RIO!" tiek pārcelta uz novembri. Tā informē Kultūras pārvalde. Datums tiek precizēts.
Iegādātās biļetes ir derīgas.
 
Vakar Jēkabpils pilsētas pašvaldībā notika rīcības komitejas sanāksme saistībā ar gatavošanos XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem. Tās laikā tika pārrunāti jautājumi par kolektīvu tērpu iegādi, dalībnieku nokļūšanu svētku norises vietās, ēdināšanas nodrošināšanu svētku dalībniekiem, kā arī par kārtību un drošību svētku norises laikā. Svētki ir viena no 2015.gada Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžeta prioritātēm.

Turpinām ziņas
 
Šovasar Prīkuļu un Rudzātu pusē iniciatīvas grupa „Senatnes mantinieki" realizēja ieceri – iemūžināt pagastu represēto Sibīrijas bērnu atmiņas. Informē Līvānu novada pašvaldība. Sadarbībā ar Saunas pagasta un Rudzātu pagasta aktīvistiem projekts tika īstenots. Kā rezultātā DVD diskā izveidots informatīvs materiāls. Nākotnē tas var kļūt par ierosinājums arī citiem Latgales pagastiem – ierakstīt savus atmiņu stāstījumus.
 
Drošības policija sākusi izvērtēt Viļānu novada domes deputāta un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītāja Jura Vidiņa iesniegumu par iespējamo balsu pirkšanu Latgalē, lai panāktu Dzintara Zaķa ievēlēšanu Saeimā. Vidiņš publiski apgalvo, ka viņa rīcībā esot atsevišķi fakti, kas liecinot par masveidīgu vēlētāju balsu pirkšanu atsevišķos Latgales novados. Zaķis noliedz Vidiņa pārmetumus un uzsver, ka kampaņa bija godīga.
 
Un vēl
 
Oktobrī un novembrī Latvijas pašvaldību darbiniekiem būs iespēja piedalīties "Zināšanu eņģeļu" semināros par uzņēmējdarbības veicināšanas jautājumiem, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Seminārs nākamgad notiks arī Jēkabpilī. Semināri būs domāti tiem darbiniekiem, kuri ikdienā veic darba pienākumus saistībā ar attīstības plānošanas un uzņēmējdarbības veicināšanas jautājumiem.

Atstājiet komentāru