2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 9. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 9. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien kultūras darbinieku pasākumā sveiks Mežāres pagasta bibliotēkas vadītāju Jāni Pastaru darba jubilejā. Sākas kamermūzikas dienas Jēkabpilī. Pļaviņu novads saņem trīs medījumu dzesēšanas kameras.
 
Šodien Salas novada Biržu Tautas namā notiek ikgadējais kultūras darbinieku sveikšanas pasākumus, informē Krustpils novada pašvaldība. Krustpils novadnieks Jānis Pastars šogad svin piecu gadu jubileju, kopš strādā Mežāres bibliotēkā vadītāja amatā. Šajā laikā mainījies bibliotēkas periodiskās literatūras klāsts, tiek atjaunots pieejamo grāmatu fonds un sakārtota apkārtējā vide.
 
Šodien plkst.19.00 Jēkabpils Tautas namā aizsāksies cikls „Kamermūzikas dienas Jēkabpilī". Klausītājus priecēs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu katedras vadītāja, asociētā profesora Jāņa Retenā tubu kvarteta "Magic 4" koncerts.
 
Izmantojot Lauku atbalsta dienesta sniegtu atbalstu, Pļaviņu novada dome pieteicās atbalsta saņemšanai dzesētavu iegādei Āfrikas cūku mēra un Klasiskā cūku mēra ierobežošanas pasākumu īstenošanai. SIA „Purnavu Muiža" ir piegādājusi trīs medījumu dzesēšanas kameras ar papildus aprīkojumu. Tās saņēma Pļaviņu novada mednieku kolektīvi: „Selga M"; „Vietalvas mednieks"; „Odzīte". Papildus tam medniekiem piegādāti: dezinfekcijas līdzeklis, paklāji un individuālās aizsardzības līdzekļi.
 
Turpinām ziņas
 
No Latvijas Reģionu apvienības 12.Saeimā ievēlētie deputāti uz pirmo sēdi ieplānojuši sanākt šodien. Apvienības pārstāvju sapulcē tiks lemts par sarunu grupas izveidošanu konsultācijām ar citām Saeimā ievēlētajām partijām, kā arī tiks apspriesti vēlēšanu rezultāti. Reģionu apvienība ir gatava strādāt koalīcijā, taču, ja tas nebūs iespējams, tad darbosies kā konstruktīva opozīcija.
 
Šodien pusdienlaikā Rīgā notiks svinīga Zaļo tehnoloģiju inkubatora atklāšanas ceremonija, informēja inkubatora direktors Oskars Priede. Inkubators savu faktisko darbību jau ir sācis, un patlaban tiek sniegts atbalsts jau 21 perspektīvai biznesa idejai. To autori ir pieredzējuši uzņēmēji ar vēlmi īstenot drosmīgas idejas, gan studenti un zinātnieki ar mērķi kļūt par veiksmīgiem uzņēmējiem. Atklāšanas pasākuma laikā būs iespēja satikt ideju autorus un iepazīties ar dažām no idejām. ZTI atbalsta projektus, kas veicina atjaunojamo materiālu un enerģijas avotu izmantošanu un samazina un novērš emisiju un atkritumus.
 
Un vēl
 
Šodien plkst.14 pēc Latvijas laika paziņos Nobela prēmijas literatūrā ieguvēju. Balvai pieteikti 210 autori. Nav zināms, kā Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija pieņem lēmumus, jo pārrunas notiek aiz slēgtām durvīm un nonāk atklātībā tikai 50 gadus vēlāk. Lai uzminētu nākamo Nobela prēmijas literatūrā ieguvēju, eksperti cenšas izprast principus, pēc kādiem izvēlēti iepriekšējie laureāti. Par svarīgu aspektu uzskata valodu, jo 27 reizes uzvarējuši angliski rakstošie autori.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Notikusi traģiska avārija netālu no Pļaviņām. Apkure pieslēgta jau 30 daudzdzīvokļu ēkām Jēkabpilī. Finanšu ministrija šobrīf neredz iespējas palielināt pensijas.
 
Iespējams, šoferim pie stūres aizmiegot, netālu no Pļaviņām no ceļa noskrējis inkasācijas auto, vēsta Latvijas Televīzija. Pēc neoficiālas informācijas automašīnas šoferis nogādāts slimnīcā, bet viņa blakussēdētājs avārijā gājis bojā. Oficiāla apstiprinājuma par bojā gājušo pagaidām nav. Negadījuma vietā aizdegtas sveces un nolikti ziedi. Avārijas vietā Latvijas Televīzija saņēma informāciju, ka inkasācijas auto vestā nauda esot drošībā un laupīšanas iespēja izskatīta netiek.
 
SIA "Jēkabpils siltums" iesniedzis Privatizējamai SIA „JK Namu pārvalde" tās pārvaldīšanā esošo dzīvojamo māju sarakstu izdruku ar maksājuma līmeni par piegādāto siltumenerģiju līdz šī gada 30.septembrim. "Jēkabpils siltums" lūdz pārvaldei atjaunot siltumenerģijas padevi, ja attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki ir pieņēmuši lēmumu par apkures sezonas uzsākšanu. Vispirms pieslēdz apkuri mājām ar vismazāko parādu. No 144 daudzdzīvokļu ēkām apkure pieslēgta 30 ēkām.
 
Finanšu ministrija neredz iespējas pieņemt un īstenot grozījumus likumā "Par valsts pensijām". Tas paredz divkāršot pensiju indeksācijas aprēķinos izmantoto apdrošināšanas iemaksu algas pieaugumu. Tā vakardien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē skaidroja ministrijas pārstāvji. Komisijas vadītāja Aija Barča šodien piedāvāja alternatīvu variantu. Tas paredz, ka visiem pensionāriem tiek indeksēta vienāda pensijas daļa - 285 eiro. Tiem, kuru pensijas nepārsniedz šo summu, indeksācijā tiktu ņemti vērā 50% no apdrošināšanas iemaksu algas pieauguma procentiem.
 
Turpinām ziņas
 
7.oktobrī Eiropas Savienības Reģionu komiteja plenārsesijā Briselē apstiprināja oficiālo komitejas ziņojumu par Eiropas platformu cīņu pret nedeklarēto darbu. Ar to kā ziņotājs uzstājās Latvijas delegācijas pārstāvis, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais. Viņš norādīja, ka šādas darbības galvenie iemesli ir arī dzīves līmeņa un darba samaksas atšķirības Eiropas Savienības valstīs. Šajā sakarā ir jārunā par Eiropas kohēzijas politikas efektivitāti, migrācijas politiku un nodarbinātības politiku.
 
Vakar Eiropas Parlamenta deputāti atbalstīja Valda Dombrovska kandidatūru Eiropas Komisijas viceprezidenta amatam ar atbildību par eiro un sociālo dialogu. Par Latvijas ekspremjeru Dombrovski nobalsoja 54 komitejas deputāti, pret bija 37, bet 11 balsojumā atturējās. Trīs stundu ilgajā uzklausīšanas procedūrā Dombrovskim vairākkārt nācās atbildēt uz uzstājīgiem sociāldemokrātu grupas deputātu jautājumiem par Latvijas valdības paveikto krīzes radīto seku mazināšanai.
 
Un vēl
 
Tiekoties ar Norvēģijas bruņoto spēku virspavēlnieku, Igaunijas aizsardzības ministrs Svens Miksers norādījis, ka valstij būs jāpalielina sieviešu iesaiste aizsardzības jomā. Šādus spriedumus izraisījusi iedzīvotāju skaita samazināšanās. Ministrs atturējās paust, vai Igaunija sekos Norvēģijas piemēram un prasīs pamata militāro apmācību iziet visām sievietēm. Norvēģija – kā pirmā Eiropā un NATO – apņēmusies obligātajā karaklausībā iesaukt arī sievietes. Šo pienākumu pilsonēm tiks prasīts veikt no 2016.gada.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Līvānu novadā mācību stipendijai pieteikušies 49 jaunieši. Prezidents cer jau nākamotrdien nosaukt premjera amata kandidātu. BK "Jēkabpils" pēdējā ceturtdaļā salauž Jelgavas komandas pretestību.
 
Mācību stipendijai Līvānu novada jauniešu studijām augstskolās pieteikušies 49 jaunieši. Tā informē Līvānu novada pašvaldība. Pārrunas ar pretendentiem notiks jau rītdien no plkst. 11.00 un 13.oktobrī no plkst. 11.00 Līvānu novada domes sēžu zālē. Mācību stipendija tiek finansēta no privāto uzņēmēju ziedotiem līdzekļiem.
 
Nākamajā otrdienā, 14.oktobrī varētu tikt nosaukts Ministru prezidenta amata kandidāts, intervijā telekanāla LNT raidījumam "900 sekundes" teica Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņš atzina, ka koalīcijas izveidošanai pietiek ar trim partijām, tomēr koalīcija var būt arī plašāka. Tas ir atkarīgs no jaunievēlēto deputātu spējas vienoties. Trijām partijām ir vieglāk vienoties par kompromisiem. Nākamās oficiālās pašreizējo valdības partneru trīspusējās sarunas par valdības veidošanu plānotas nākamnedēļ, 13.oktobrī.
 
Krievijas embargo ietekmējis Latvijas cūkkopības nozari. Situācija ir kritiska, brīdina Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome. Saistībā ar Āfrikas cūku mēri cūku audzētāji nevar realizēt produkciju par cenu, kas sedz pašizmaksu. Bet pēc Krievijas importa aizlieguma stāšanos spēkā būtiski samazinājušās cūku iepirkuma cenas. Saasinājusies konkurence iekšējā Eiropas tirgū, izraisot ievērojamu cenu kritumu.
 
Turpinām ziņas
 
Madonas novada Praulienas pagastā policija aizturējusi kravas automašīnas vadītāju, kura izelpā konstatētas gandrīz 3 promiles alkohola, informē Valsts policija. Šoferis policijas darbiniekiem piedāvāja naudu 150 eiro, lai netiktu sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Šobrīd vadītājam jārēķinās ar kriminālatbildību. Sods par šādu pārkāpumu var būt brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.
 
Pļaviņu novadā, uz autoceļa Rīga-Daugavpils, mikroautobuss "VW Transporter" nobrauca no ceļa un apgāzās, informē Valsts policija. No gūtajām traumām notikuma vietā nomira transportlīdzekļa vadītājs, bet slimnīcā ar dažādām traumām nogādāts mikroautobusa pasažieris. Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēti 50 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši seši cilvēki un divi cilvēki gājuši bojā.
 
Un vēl
 
Uzvaru spraigā "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārā čempionāta mačā vakardien izcīnīja pagājušās sezonas bronzas medaļnieki "Jēkabpils". Komanda izbraukumā ar 73:58 pārspēja "Jelgavu". "Jēkabpils" sastāvā ar 16 punktiem izcēlās Rinalds Sirsniņš, bet 15 punktus iemeta Pāvels Veselovs. "Jēkabpils" šīs sezonas trīs mačos tikusi pie diviem panākumiem, kamēr "Jelgavai" šis bija jau trešais zaudējums.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šonedēļ Jēkabpilī viesosies iepirkšanās tirdziņš Andele Mandele. Kokneses internātpamatskola ieguvusi Ekoskolas Zaļo karogu. Atbalsta priekšlikumu, ka Ministru Kabinets noteiks valstiskās audzināšanas vadlīnijas skolās.
 
Turpinām ziņas

Sestdien iepirkšanās pasākums Andele Mandele notiks Jēkabpilī, klubā "Luīze", kur apmeklētāji varēs iegādāties apģērbus no 50 dalībnieču garderobēm. Šīs būs jau piektā reģionālais pasākums, Iepriekšējie notika Cēsīs, Valmierā, Jelgavā un Alūksnē. Andele Mandele ideja radās pirms vairāk kā astoņiem gadiem. Šobrīd pasākumi tiek regulāri rīkoti Rīgā, starp kuriem lielākie ir Andele Mandele GRAND Ķīpsalā.
 
1.oktobrī Kokneses internātpamatskola saņēma visaugstāko Ekoskolas programmas apbalvojumu - starptautisko Zaļā Karoga balvu. Tā informē Kokneses novada pašvaldība. Apbalvojumu pasniedza Latvijas Universitātē svinīgā pasākumā. Izglītības iestāde to ieguva par vides izglītības un aizsardzības veicināšanu skolā. Ekoskolu programma ļauj skolēniem piedalīties vides uzlabošanā un veikt dažādas aktivitātes, piemēram, atkritumu šķirošanu.
 
Un vēl
 
Saeimas deputāti šodien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā. Tie paredz, ka Ministru kabinets noteiks skolēnu audzināšanas, tostarp valstiskās audzināšanas, vadlīnijas izglītības iestādēs. Tāpat kabinets noteiks Latvijas valsts simbolu lietošanas noteikumus un to kādi pasākumi rīkojami svētku svinēšanai izglītības iestādēs. Grozījumi nepieciešami, lai varētu sekmēt skolēnu piederības sajūtu valstij un tās pamatvērtībām.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Pļaviņās notika Zemgales attīstības plānošanas seminārs. Bezdarbnieku apmācībās plāno ieguldīt gandrīz 100 miljonus eiro. Šodien 3. vidusskolā projekta ietvaros skolotāji un skolēni piedalījās vingrošanas nodarbības.
 
Vakar Pļaviņās notika „Zemgales plānošanas reģiona Attīstības programmas 2014. - 2020. gadam" rīcības plāna izstrādes seminārs. Tā ietvaros pulcējās pašvaldību pārstāvji no Jelgavas, Aizkraukles, Jēkabpils un Kokneses. Programmā zvirzītas septiņas prioritātes. Tajā skaitā pievilcīga vide uzņēmējdarbībai, videi draudzīgs transports un lauku dzīves telpas attīstība, mēģinot saglabāt apdzīvotību Zemgalē.
 
Tuvāko septiņu gadu laikā Labklājības ministrija plāno ieguldīt aptuveni 96 miljonus eiro bezdarbnieku kvalifikācijas un prasmju paaugstināšanā atbilstoši darba tirgus prasībām. Kopumā tiks atbalstīti ap 85 000 cilvēku, informē Labklājības ministrija. Plānots, ka Nodarbinātības valsts aģentūra īstenos konkurētspējas paaugstināšanas pasākumus, profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas un kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumus.
 
Saeima šodien nodeva izskatīšanai likuma grozījumu projektu, kas paredz saglabāt iespēju referendumu rosināšanas pirmajā posmā savākt 30 000 parakstu. Pēc tam atlikušo nepieciešamo parakstu vākšanu organizētu Centrālā vēlēšanu komisija. Grozījumu projekts izveidots, jo tiek uzskatīts, ka no 1.janvāra nevarēs ieviest paredzēto parakstu vākšanas tiešsaistes sistēmu. Kamēr Saeimas sēdē izskanēja iebildumi, ka atbildīgā iestāde apliecina, ka jaunā sistēma sāks darboties laicīgi.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Jēkabpils 3.vidusskolā tika uzsākts projekts "Enerģizētāji jeb dzīvespriecīgie vingrojumi katrā skolā", informē Jēkabpils pilsētas veselības veicināšanas koordinatore Žanete Tiltiņa. Pirmās aktivitātes norisinājās šorīt. Skolēni bija sadalīti grupās pa klasēm. 3 grupām vienas mācību stundas ietvaros bija nodarbības, kurās ietverta vingrojumu demonstrācija. Nodarbības gaidīja arī skolotājus.
 
Rīt Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas, Jēkabpils Aizkraukles un citos iecirkņos notiks Atvērto durvju diena, informēja Valsts policija. Atvērto durvju dienas darbības laiki dažādos iecirkņos atšķiras. Jēkabpilī atvērto durvju aktivitāte ilgs no plkst.9 līdz plkst.10 rītā. Pārējie Zemgales iecirkņi interesentiem būs pieejami no plkst.10 līdz plkst.12. Vairākos iecirkņos interesentiem jāpiesakās iepriekš.
 
Un vēl
 
Šovakar plkst.19.00 Jēkabpils Tautas namā aizsāksies cikls „Kamermūzikas dienas Jēkabpilī". Klausītājus priecēs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu katedras vadītāja, asociētā profesora Jāņa Retenā tubu kvarteta "Magic 4" koncerts. Kamermūzikas dienu ieskaņas koncertā mūziķi atskaņos dažādu komponistu oriģināldarbus tubu kvartetam un pasaulē pazīstamu skaņdarbu aranžējumus.

Atstājiet komentāru