2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 19.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 19.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda īpaša dizaina monētu šodien laidīs apgrozībā? Kāpēc šodien nestrādas Preiļu CSDD? Un Kādus laikapstākļus šodien prognozē sinoptiķi?

 

Šodien laidīs apgrozībā “Baltijas ceļa" 25. gadskārtai veltītu 5 eiro sudraba kolekcijas monētu. Monētas grafisko dizainu veidojis Visvaldis Asaris, kam šis ir pirmais darbs monētu mākslā, un ģipša modeli - Ligita Franckeviča; tā kalta Nīderlandesd kaltuvē. Uz monētas redzama pīne ar tajā ievītām lentēm triju Baltijas valstu karogu krāsās, kā arī koka stumbrs ar saknē. Monētas sižets veltīts pasaules mērogā unikālai akcijai 1989. gada 23. augustā, kad aptuveni 2 miljoni baltiešu sadevās rokās 600 km garā ķēdē, kas uz 15 minūtēm savienoja Tallinu, Rīgu un Viļņu. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 41,07 eiro.

 

Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas 4. stāva Mazajā zālē šodien notiks filozofijas doktora Toma Ķenča lekcija „Dainu skapis ierāmēts”. Bagātīgi ilustrēta lekcija par nacionālās mākslas dzimšanu no tautas gara jeb to, kā tikai simboliski vērtīgs kopīpašums no Dainu skapja lapiņām kļūst par prestižu kolekciju priekšmetu eļļā uz audekla. Sekojot 19/20. gs. mijas autoriem un to darbiem, atklāsies jaunrades un kritikas krustpunkti, jaunākās modes vēsmas folkloras, mitoloģijas un vizuālajās interpretācijās, kā ir tiks atgādināts par dažām labi aizmirstām domstarpībām Latvijas kultūras vēsturē.

Savukārt Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģisko pētījumu centrā Papē šodien atklās murdu, kas būvēts migrējošo sikspārņu ķeršanai un ļaus tos noķert lielā skaitā, lai rastu atbildes uz jautājumiem gan par šo zīdītāju fizioloģiju, gan ziemošanas vietām. Migrējošo sikspārņu ķeršanai paredzēto murdu atklās Latvijas un Vācijas biologi. Murdu turpmākos piecus gadus izmantos gan Latvijas, gan Vācijas zinātnieki, lai atbildētu uz nenoskaidrotiem jautājumiem, kas saistīti ar sikspārņu dzīvi.

Turpinām ziņas

Sakarā ar akciju sabiedrības „Sadales tīkls” iepriekš plānotiem remontdarbiem elektroapgādes tīklā, šodien transportlīdzekļu reģistrācija un tehniskā apskate Preiļos strādās nepilnu laiku. Paredzētais darba laiks: ir no pulksten 8.30 – 9.45. Tādēļ autovadītāji aicināti, ja nepieciešams pakalpojumus saņemt pārējās CSDD nodaļās un tehniskās apskates stacijās. Preiļu autovadītāji var doties uz Rēzekni vai Jēkabpili.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks un SIA „Rīgas meži” valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš šodien Mežaparkā piedalīsies arhitektu biroja „Arhis” izstrādātā daudzfunkcionāla sporta laukuma projekta skices prezentācijā. Tiks izvērtrēta iespēja Mežaparka teritorijā "Lielajā Pļavā”, kas pašlaik tiek lietota kā autobusu stāvvieta Dziesmu svētku dalībniekiem, radīt visām vecuma grupām piemērotu daudzfunkcionālu sporta laukumu.Tajā tiktu atvēlēta vieta arī nestandarta sporta iespējai - "Meža Vilnim”.

Un vēl

 

Sinoptiķi prognoze, ka šodien gaidāma šīs nedēļas vējainākā diena, kad dienvidu, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 13-18 metru sekundē, vietām piekrastē - 20 metru sekundē. Turpmākās nedēļas dienas katru dienu gaidāms lietus. Gaisa temperatūra +9..+13 grādi naktī, +18..+22 grādi dienā. Sagaidāms, ka laikapstākļi nemainīsies arī augusta pēdējā nedēļā.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādā seminārā šodien un rīt piedalīsies pedagogi no Jēkabpils? Kur šajās dienās uzziedējušas ievas un ābeles? Un Kāda ir ūdens temperatūra Daugavā?

 

 

Pieminot akcijas „Baltijas ceļš” 25.gadadienu un paturot prātā politisko situāciju Austrumeiropā, Cēsis aicina atkal sadoties rokās 23.augustā Vienības laukumā. Šogad aprit divdesmit pieci gadi kopš „Baltijas ceļa” norises, kad 1989.gada 23.augustā vairāk nekā divi miljoni Baltijas valstu iedzīvotāji sadevās rokās, veidojot gandrīz 600 km garu nepārtrauktu ķēdi. Tanjā skaitā vēsturiskajā Cēsu rajonā “Baltijas ceļš” vijās nepilnu 48 km garumā, rokās sadodoties apmēram 50 tūkstošiem cilvēku. Cēsu tautfrontiešiem nodrošināt nepārtrauktu „Baltijas ceļa” ķēdi palīdzēja arī toreizējās Jēkabpils un Preiļu rajonu Tautas frontes nodaļas un iedzīvotāji.

Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā šodien un rīt tiks īstenota kursu programma pedagogiem, kuros viņi apgūs nepieciešamās prasmes un zināšanas "Miniphänometa" metodikas ieviešanai savās skolās. Pasākumā plānots īstenot programmu "52 aizraujoši eksperimenti skolas gaitenim un klases telpai". Uz to pieteikušies 23 pedagogi no skolām desmit pilsētās un novados, tajā skaitā arī no Jēkabpils. Metodikas mērķis ir skolēnu iespējami agra iepazīstināšana ar tehnikas norisēm, lai attīstītu viņu pētnieciskās prasmes un veicinātu viņu interesi par dabaszinātnēm.

Daugavpilī septembrī notiks Latgales reģionālā jaunatnes darba konference "Ievirzi Latgali". Tās mērķis ir apzināt jaunatnes darba lomu un nozīmi jauniešu aktivitātes veicināšanā Latgales plānošanas reģionā, kā arī veicināt jaunatnes darbā iesaistīto pušu sadarbību un pieredzes apmaiņu. Pasākumā piedalīsies jaunieši, pašvaldību, valsts un nevalstiskā sektora pārstāvji. Konference norisināsies 26.septembrī, viesnīcā "Dinaburg" Daugavpilī. Pieteikšanās konferencei noteikta līdz 16.septembrim.

Turpinām ziņas

No Latvijas reģioniem vismazāk viesnīcu ir Zemgalē, licina datubāzes "Lursoft" informācija. Apkopotie dati liecina, ka deviņās republikas nozīmes pilsētās koncentrēta puse no visiem Latvijas viesnīcu jomas uzņēmumiem. Tajā skaitā lielākā daļa jeb 37,4% no visiem valstī reģistrētajiem viesu izmitināšanas nozarē strādājošajiem uzņēmumiem reģistrēti Rīgā, seko Jūrmala, kur reģistrēts 4,1% visu šīs sfēra uzņēmumu, un Liepāja – 3,2%. Pēc "Lursoft" datiem, viesnīcu un citu tūrisma mītņu sfērā Latvijā strādā vairāk nekā tūkstots 300 uzņēmumu.

Pēc karstuma viļņa iestājoties vēsākam un mitrākam laikam, Latvijas ziemeļaustrumos uzziedējušas vairākas ievas un ābeles. Dabas vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas sociālajos tīklos ziņo, ka lielajā karstumā augusta sākumā kādai ievai nobirušas lapas, bet tagad tai plaukst jaunas lapiņas un atvērušies ziedpumpuri. Viņš arī piebilst, ka atbilstoši ticējumam šādi ziedi vēsta par lietainu un vētrainu rudeni. Arī Alūksnē, Mežinieku ielā, uzziedējusi ieva, savukārt Pils ielā zied ābele, vēsta laikraksts "Malienas Ziņas". Neparastie laikapstākļi pēdējā gada laikā ne reizi vien atnesuši pārsteigumus dabā. Pagājušajos Ziemassvētkos un Jaungadā Latvijas mežos auga sēnes un bija izplaukuši pūpoli, kā arī dažas puķes. Savukārt šā gada aukstajā jūnijā mežos parādījās rudens sēnes.

Un vēl

 

Ūdens temperatūra Latvijas ūdenstilpēs pakāpeniski pazeminās, tomēr vietām vēl pārsniedz +20 grādu atzīmi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Siltākais ūdens saglabājas ezeros un lielajās upēs, kā arī vietām jūras piekrastē. Aiviekstē un Daugavā ūdens temperatūra ir +19..+21 grāds,

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik naudas dārzeņu audzētājiem piešķirs Eiropas komisija? CIK BMW automašinu noagts Ziemeļīrijā pārsūtīšaanai uz Latviju? Un Kāds incidents noticis slim nīcā, kur ārstējas Ebolas vīrusa sliemnieki?

 

Baltijas reģionā ir jāizveido tāda infrastruktūras sistēma, lai saistībā ar Krievijas aktivitātēm varētu nekavējoties reaģēt, vakar pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņa pauda izpratni, ka Latvijas un arī pārējā Baltijas reģiona iedzīvotāji ir nobažījušies par drošības situāciju saistībā ar Krievijas aktivitātēm Ukrainā. Vācijas politiķe uzsvēra, ka NATO 5.pants par sabiedroto palīdzību gadījumā, ja tiek apdraudēta viena no dalībvalstīm, nav tikai vārdi, bet sekos reāla rīcība. Tāpēc pašreiz būtu jāpastiprina manevri, lai nepieciešamības gadījumā sabiedroto spēki būtu gatavi reaģēt.

 

Eiropas Komisija vakar paziņoja par vairāku ārkārtas pasākumu īstenošanu, lai palīdzētu bloka zemniekiem, kurus negatīvi ietekmē Krievijas noteiktais lauksaimniecības produktu embargo. Plānots, ka Eiropas Komisija lauksaimniekiem sniegs atbalstu 125 miljonu eiro apmērā. Palīdzību saņems tomātu, burkānu, kāpostu, piparu, puķkāpostu, gurķu, kā arī sēņu, ābolu, bumbieru, ogu, vīnogu un kivi audzētāji. Sagaidāms, ka atbalsta pasākumi būs spēkā līdz novembra beigām.

 

 

Neraugoties uz vairāku senioru organizāciju, kā arī Latvijas Pensionāru federācijas biedres Lilijas Škutānes iebildumiem, senioru mītiņš jeb federācijas priekšsēdētāja vārdiem - sapulce - tomēr notiks, bet tā pārcelta no 6.septembra uz gada beigām. Federācijas vadītājs Andris Siliņš norāda, ka sapulces rīkošanu atbalstīja vairākums biedru, tādējādi lūgums nerīkot pasākumu neguva nepieciešamo atbalstu. Savukārt lēmums pārcelt sapulci pieņemts, jo tās rīkošana būs lietderīgāka pēc Saeimas vēlēšanām, proti, šī valdība strādās vēl tikai pāris mēnešus, tādējādi senioriem vēlamās izmaiņas, visdrīzāk ,nespēs panākt. Pasākums varētu notikt novembrī vai decembrī un tiktu rīkots iekštelpās.

 

Turpinām ziņas

 

 

Austrumeiropiešu zagļu grupējums Ziemeļīrijā nepilna gada laikā nozadzis 120 dārgas BMW markas automašīnas, kas sadalītas detaļās un nosūtītas uz Latviju. Par vērienīgo zādzību Lielbritānijas policija 27.maijā aizturēja četrus noziedzniekus - vienu lietuvieti, 30 gadus veco Rolandu Ruoki, un trīs Latvijas valstspiederīgos - 31 gadu veco Jevgeņiju Drozdovu, 29 gadus veco Vitāliju Klagišu un 34 gadus veco Igoru Matvejevu. Patlaban notiek tiesu darbi. Grupējums automašīnu zādzībā izmantojis atslēgu klonēšanas ierīces. Izmeklētājiem izdevies atgūt astoņas automašīnas, no kurām sešas ir BMW markas spēkrati.

 

 

 

Teroristu grupējums «Doņeckas tautas republika» apstiprinājis kriminālkodeksu, kurā paredzēts nāvessods. Republikas» ministru padomes prezidijs pieņēmis lēmumus «Par DTR Kriminālkodeksa apstiprināšanu» un «Par DTR kara tiesām». Grupējuma «vicepremjers» Vladimirs Antjufjejevs norāda, ka tautas prasība ir novērst noziedzīgo darbību. Lai to panāktu, ir jāsper radikāli soļi, kas būtu balstīti juridiskos nosacījumos. Varas iestādes ķersies pie likumdošanas humanizācijas pēc tam, kad reģionā būs beidzies karš.

 

 

Un vēl

 

No slimnīcas Libērijā aizbēguši 17 ar nāvējošo Ebolas vīrusu inficēti pacienti, kad tur ielauzās bruņota banda, apgalvojot, ka šā vīrusa epidēmija ir tikai mīts, raksta «The Telegraph». Uzbrucēju identitāte nav zināma, pārsvarā tie bijuši gados jauni vīrieši, kuri izklieguši saukļus pret valsts prezidenti, kura «ir bankrotējusi», un «Ebolas vīrusa nav». Konkrētais veselības aprūpes centrs atvērts Libērijas galvaspilsētā vietā, kura tiek uzskatīta par vīrusa uzliesmojuma epicentru. Vietējie iedzīvotāji pret tā izveidi iebilduši. Āfrikas valstīs par Ebolas vīrusu izplatīti daudzi mīti. Vietējie iedzīvotāji nereti neuzticas ārstiem. Nevēloties karantīnu, daudzi sākotnēji slēpj, ka kāds no ģimenes locekļiem ir sasirdzis, bet pēc nāves mirušo pat iznes un atstāj uz ielas.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds ir jēkabpiliešu viedoklis par NATO iespējām garantēt drošību Latvijai? Kad un kur Jēkabpilī norisināsies piemiņas pasākumus Baltijas ceļam? Un Cik kilometrus ar vilcienu gadā nobrauc katrs Latvijas iedzīvotājs?

 

Vācijas politiķe Angela Merkele tiekoties ar Latvijas amatpersonām uzsvēra, ka NATO 5.pants par sabiedroto palīdzību gadījumā, ja tiek apdraudēta viena no dalībvalstīm, nav tikai vārdi, bet gan reāla rīcība, ja tāda būs nepieciesama. Tāpēc pašreiz būtu jāpastiprina manevri, lai nepieciešamības gadījumā sabiedroto spēki būtu gatavi reaģēt. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām vai, viņuprāt, NATO karavīru klātbūtne garantē drošību Latvijai. Viedokļus izteica – Lita, Jevgēnija, Svetlana, Jānis un Kristiāns.

AUDIO

Arī Latvijas valdības vadītāja Laimdota Straujuma uzsver, ka Latvijai nepieciešama ilgstoša sabiedroto klātbūtne un ka tā varētu realizēties kā manevri un infrastruktūras stiprināšana. Viņa pauda gandarījumu, ka Angela Merkele apliecinājusi, ka NATO vajadzības gadījumā palīdzēs Latvijai.

Turpinām ziņas

Pāvests Francisks vakar pirmo reizi publiski izteicās par iespējamo savas dzīves noslēgumu, atvēlot sev "divus trīs gadus", bet neizslēdzot iespēju, ka vēl pirms tam viņš pensionēsies. Runājot ar žurnālistiem lidmašīnā atceļā no Dienvidkorejas uz Vatikānu, 77 gadus vecajam pontifam, kurš bija labā garastāvoklī, tika uzdots jautājums par viņa globālo popularitāti, kam jauns pierādījums bija nule noslēgusies piecu dienu vizīte. Pāvests atbildējis, ka to uztver kā Dieva dāsnumu. Viņš mēginot domāt par saviem grēkiem, savām kļūdām, lai nekļūtu lepns, jo zinot, ka tas turpināsies neilgu laiku. Divi vai trīs gadi, un tad viņš došoties uz Tēva mājām. Pāvests publiski nekad agrāk nav izteicis savus pieņēmumus par to, kad viņam būs jāstājas Dieva priekšā. Francisks arī atzinis, ka varētu pāvesta amatu pamest pats, kā to pērn jau izdarīja viņa priekšgājējs Benedikts XVI.

Jēkabpils Latviešu biedrība aicina uz Baltijas ceļa 25.gadadienas godināšanas pasākumu piektdien, 22.augustā pulksten 17.30 Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā pie Jēkabpils Tautas nama. Dalībniekiem jāņem līdzi sarkanbaltsarkanās lentītes, uz tām katrs varēs uzrakstīt savu vārdu, pēc tam lentītes sasies un tīs kamolā, lai nodotu vēsturei liecību, ka jēkabpilieši ir uzticīgi Baltijas ceļa idejai! Pasākuma dalībnieki būs aicināti sadoties rokās un dziedāt kopā ar Krustpils pagasta vokāli instrumentālo ansambli, kā arī klausīsities atmiņu stāstus. Pēc tam pulksten sešos vakarā Jēkabpils Tautas namā būs arī tikšanās ar vienu no Atmodas laika līderiem Valdi Šteinu un ar filmas „Būt latvietim” autoru Leonardu Inkinu, pēc tam – filmas pirmizrāde.

Un vēl

Visvairāk pasažieru vilcienu pakalpojumus izmanto Šveices iedzīvotāji, bet vismazāk - Latvijas iedzīvotāji, liecina Starptautiskās Dzelzceļu savienības ziņojums. Viens Šveices iedzīvotājs pērn ar vilcienu nobrauca vidēji 2 tūkstoši 307 kilometrus, savukārt Latvijā - 40 kilometrus. Dzelzceļa pārvadājumus plaši izmanto arī Japānas iedzīvotāji, pērn nobraucot tūkstots 912 km uz vienu iedzīvotāju, bet trešajā vietā ierindojas Francija ar tūkstots 301 km uz vienu iedzīvotāju.

 

 

 

Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

 

Vairākos Aizkraukles reģiona pagastos saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatību izsludināta ārkārtas situācija. Lai uzzinātu, kā palīdzēt apturēt slimību, Kokneses novada domē pulcējās vietējo mednieku kolektīvu pārstāvji. Uzklausot Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāves Daces Lazdānes pausto un salīdzinot notiekošo ar pašu pieredzi kopš klasiskā cūku mēra epidēmijas 1986. gadā, mednieki secināja, ka atbildīgie dienesti diemžēl nav spējuši ierobežot slimības izplatīšanos, tieši pretēji, kūtras un nemākulīgas darbošanās dēļ apdraud cūkkopības nozari Latvijā un arī mežacūku populāciju mežā.
Viens no sanāksmes sasaukšanas iemesliem bija uzņēmuma “Latvijas valsts meži” dāvinājums — nepilns miljons eiro, lai mednieki varētu iegādāties dzesēšanas kameras, kas paredzētas nomedīto dzīvnieku saglabāšanai. Kokneses novadā izsludināta ārkārtas situācija, un vietējie mednieki var pretendēt šīm kamerām bez konkursa. Kameras piešķirs pašvaldībai, un medniekiem pieciem gadiem būs jāslēdz patapinājuma līgums.

 

Piektdien, 22.augustā pulksten astoņos vakarā Līvānu novada Rožupes estrādē ikgadējais Danču muzikantu saiets "Mīļais augustiņš". Pasākumu vadīs Kristaps Rasims - Dailes teātra aktieris un TV seriāla "Ugunsgrēks" atraktīvais latgalietis Jezupiņš. Pasākuma laikā - čigānu, spāņu, austrumu dejas deju studijas "Inda" no Jēkabpils izpildījumā un uguns šova dejas SIA "I.AMC" no Daugavpils priekšnesumos. Pasākumā piedalās muzikantu grupas no visas Latvijas. Koncerts laikā tiks noteikta šī gada Danču muzikantu favorītgrupa.

 

Turpinām ziņas

 

 

Kāds 72 gadus vecs vīrietis pirmdien Latgalē guvis ķīmiskus apdegumus, apsēžoties uz sola piepilsētas sabiedriskajā transportā. Uz autobusa sola, kur vīrietis apsēdies, pirms tam bijis izliets kāds ķīmisks šķīdums, kura sastāvu nav izdevies identificēt. Mediķi vīrietim konstatējuši ķīmiskus apdegumus gūžas rajonā.

 

Savukārt kādu vīrieti Kurzemē sadzēlušas vairāki desmiti lapseņu. Negadījums noticis laikā, kad 54 gadus vecais vīrietis pļāvis zāli, un ar izkapti uzdūries celmam, kur mitinājies lapseņu pūznis. Sadzeltais vīrietis nogādāts slimnīcā, jo viņam sākusies dzīvībai bīstama alerģiska reakcija.

Bet Dobeles novada Krimūnu pagastā izcēlies ugunsgrēks piecu hektāru platībā kādā labības laukā. Laikā, kad noticis negadījums, uz lauka veikti labības novākšanas darbi. Ugunsdzēsēji uzskata, ka ugunsgrēku izraisījusi tehniska kļūme kombainā, kas izmantots labības novākšanā. Iespējams, no kombaina kāda dzirkstele nokļuvusi labībā, to aizdedzinot. Cietušo ugunsgrēkā nav.

Un vēl

 

Ogrē šonedēļ norisināsies 22. starptautiskās militārās sacensības „Zemessardzes patruļa 2014” un Nacionālo Bruņoto spēku dienas. Militārās sacensības norisināsies Tīnūžu pagasta teritorijā – Kranciema karjerā. Sacensības turpināsies arī 23.augustā. Sacensību dalībnieki – grupās pa četri, atbilstošā ekipējumā un ar ieročiem – šķērsos pilsētu virzienā no Ogres Zilajiem kalniem uz Ogres kultūras centru un tālāk uz Ogres vecupi. Tiek uzsvērt, ka iedzīvotājiem, sastopot vai ieraugot sacensību dalībniekus šādā ekipējumā, nav jāuztraucas un jābaidās. Sacensības noslēguma dienā – 24.augustā – sacensību dalībnieki orķestra pavadībā no Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona dislokācijas vietas Mednieku ielā dosies svinīgajā gājienā uz Ogres kultūras centru, kur notiks sacensību uzvarētāju apbalvošana.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu sodu noteikusi Jēkabpils tiesa par vīrieša noslepkavošanu un viņa līķa sadalīšanu? Ko licina šī gada ugunsdzēsības un glābšanas dienesta statistika? Un Kas turpmāk jāņem vērā velosipēdistiem?

 

 

Par vīrieša noslepkavošanu un viņa līķa sadalīšanu, kā arī par vēl vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem, kopumā astoņām epizodēm, Jēkabpils rajona tiesa šodien piespriedusi 1985.gadā dzimušajam iepriekš septiņas reizes tiesātajam recidīvistam Andrejam Golubevam 22 gadu cietumsodu. Vēl viens gads aiz restēm viņam būs jāpavada par iepriekš veiktajiem noziegumiem, par kuriem sodu viņš nebija izcietis līdz galam, informēja tiesā. Tāpat apsūdzētajam būs jāsamaksā nogalinātā vīrieša piederīgajiem 20 tūkstoši eiro morālā kompensācija. Pilns spriedums minētajā lietā tiks pasludināts 2.septembrī. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

 

 

Veselības ministrija šodien lūdza valdību no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nozarei piešķirt papildus vēl 8,9 miljonus eiro, tomēr lūgums pagaidām netika atbalstīts, jo Finanšu ministrijas pārstāvji pauda bažas, ka tik liela summa neatradīsies. Tam gan nepiekrita Ministru prezidente Laimdota Straujuma, kas reizē pilda arī veselības ministra pienākumus. Premjerministre norādīja, ka vēl vismaz 5,5 miljoni nozarei ir jānovirza. Viņa aicināja nedēļas laikā abām ministrijām saskaņot finansējuma pieprasījumu.

«Maxima Latvija» izteikusi piedāvājumu Zolitūdes traģēdijā cietušo biedrībai atdāvināt savas kopīpašuma daļas objektā Priedaines ielā 20. Zolitūdes traģēdijā cietušo biedrība par šo piedāvājumu lems kopsapulcē sestdien, 23.august. Maxima pārstāvis Jānis Beseris norāda, ka īpašumtiesības objektā Priedaines ielā 20 ir diezgan sarežģītas, līdz ar to nevar precīzi pateikt, cik liela daļa pieder tieši lielveikalam. Rīgas domes Īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs skaidro, ka potenciāli šāds īpašums varētu būt apgrūtinājums cietušo biedrībai, tāpēc pieļāva iespēju, ka biedrības vārdā šo dāvinājumu varētu pieņemt arī Rīgas pašvaldība. Burovs gan piebilda, ka pagaidām tās visas ir tikai teorētiskas iespējas, jo Maxima ar pašvaldibu nav runājusi.

 

 

 

Turpinām ziņas

 

Šī gada pirmajos septiņos mēnešos ugunsgrēkos bojā gājuši 50 cilvēki, kas ir par 35% mazāk salīdzinājumā ar analoģisku periodu pērn. Tāpat šogad ugunsgrēkos ir nopostītas 558 ēkas, sadeguši 143 transporta līdzekļi, 98 mājlopi un 108 mājputni. Septiņu mēnešu laikā Latvijā dzēsti 9 tūkstoši 155 ugunsgrēki, kas ir par 32% vairāk nekā 2013.gada pirmajos septiņos mēnešos. Šogad ugunsdzēsēji ugunsgrēkos un glābšanas darbos izglābuši jau 289 cilvēkus. No uguns liesmām iznesti vai ar speciālā ugunsdzēsēju aprīkojuma palīdzību izglābti 106 cilvēki, bet 183 cilvēki izglābti glābšanas darbos.

Daugavpils teātrī pagājušajā sezonā populārākās izrādes bijušas "Kazanova. Henrieta. Venēcija", "Kaija" un "Dabaseibys Pūdarneica". Teātri 2013./2014.gada sezonā apmeklējuši kopumā 21 tūkstotis 984 skatītāji. Daugavpils teātris pagājušajā sezonā nospēlējis 136 izrādes, tajā skaitā bijušas 10 pirmizrādes. Teātrī informē, ka ar valsts atvēlēto finansējumu izdodas nosegt algas, nodokļus,, kā arī nedaudz atjaunot tehnisko nodrošinājumu.

 

Un vēl

 

No rudens obligāta prasība gājējiem un velosipēdistiem diennakts tumšajā laikā neapgaismotos apvidos būs jāvalkā atstarojošu vesti, savukārt bērniem velosipēdistiem būs obligāti jāvalkā ķiveres, paredz šodien valdībā atbalstītie Satiksmes ministrijas sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos. Šī prasība stāsies spēkā pēc publicēšanas Latvijas Vēstnesī. Savukārt bērniem, braucot ar velosipēdu, vecumā līdz 12 gadiem būs obligāti jāvalkā ķivere. Savukārt šī prasība stāsies spēkā 1.oktobrī.

Atstājiet komentāru