2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 20.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 20.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādos pasākumos šodien piedalīsies pārstāvji no Jēkabpils? Kādi pasākumi šodien notiks nevalstisko organizāciju pārstrāvjiem? Un Par ko šodien spriedīs lauksaimnieki?

 

 

Šodien Ekonomikas ministrijā notiks Tūrisma attīstības valsts aģentūras Informatīvā diena, ko apmeklēs Tūrisma organizatore Zane Vārna. Darba kārtībā: Tūrisma attīstības valsts aģentūras aktualitātes; Reģionu tūrisma jaunumi un rudens sezonas aktualitātes; Jāņa Sētas interaktīvo karšu risinājumi tūrisma informācijas attēlošanai; un Mobilās aplikācijas tūrisma attīstībai.

 

 

Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā šodien turpināsies kursi pedagogiem, kuros viņi apgūst nepieciešamās prasmes un zināšanas "Miniphänometa" metodikas ieviešanai savās skolās. Pasākumā plānots īstenot programmu "52 aizraujoši eksperimenti skolas gaitenim un klases telpai". Uz to pieteikušies 23 pedagogi no desmit pilsetu un novadu skolām, tajā skaitā arī no Jēkabpils. Metodikas mērķis ir skolēnu iespējami agra iepazīstināšana ar tehnikas norisēm, lai attīstītu viņu pētnieciskās prasmes un veicinātu viņu interesi par dabaszinātnēm.

 

 

Nodarbinātības valsts aģentūras speciālisti šodien rīko tikšanos, kurā pulcēsies visu 28 Nodarbinātības valsts aģentūras filiāļu vadītāji, tajā skaitā arī no Jēkabpils, lai kopā ar pārvaldes struktūrvienību vadītājiem un Labklājības ministrijas pārstāvjiem diskutētu par aktualitātēm nodarbinātības jomā. Jau ziņots, ka Latvijā jūlija beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 8,6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš. Arī Jēkabpilī bezdarba līmenis samazinājies, ja jūnija sākumā tas bija 10% no ekonomiski aktīvo cilvēku skaita, tad jūlijā tas ir 8,9%.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Latvijas Kopienu iniciatīvu centrs ar ASV vēstniecības atbalstu ir aicinājis pilnveidoties gribošus nevalstisko organizāciju biedrus uz tikšanos ar Nevalstiskā sektora līderības maģistra studiju programmas direktori, kultūrantropoloģijas doktori Morīnu Feitu no Sietlas universitātes. Viņas prezentācija par  NVO līderību un ilgtspējīgu NVO darbību  ar tai sekojošu  diskusiju izskanēs šodien Kopdares un koprades telpā "The Mill", Rīgā. Doktore ir ilgstoši pētījusi, kā NVO darbība ietekmē aktīvu pilsoņu skaita un ietekmes pieaugumu, kā arī savos pētījumos pierādījusi, ka NVO sekmē iekļaujošu un dažādībai draudzīgu organizāciju kultūru attīstību un popularizē šādas vadības peejas.

 

 

Eiropas valstu uzmanību piesaista lielāka iedzīvotāju iesaiste nevalstiskajās organizācijās. ASV izstrādatā ziņojumā iekļauti arī dati par Latviju. Ar tiem šodien iepazīstinās interesentus. Ziņojumā tiek norādīts, ka nevalstiskās organizācijas Eiropā un Eirāzijā pēdējā gada laikā ir daudz ieguvušas, pateicoties, lielākai iedzīvotāju iesaistei to aktivitātēs un tas mudina valstu valdības pievērst lielāku uzmanību viedokļu uzklausīšanai. Līdzīgs secinājums ir par situāciju Latvijā pagājušajā gadā, kad Latvijas NVO ilgtspējas attīstības indeksa vidējais rādītājs bija 2,6. Proti, iedzīvotāji ir kļuvuši aktīvāki: vairāk iesaistās sabiedriskajos un politiskajos procesos, pievienojas organizācijām vai veido neformālās aktīvistu grupas, lai izskatītu dažādus vietēja un nacionāla mēroga jautājumus.

 

 

Un vēl

Šodien Zemkopības ministrijā notiks ikmēneša Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvju sapulce. Tajā piedalīsies Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš iepazīstinās ar aktuālāko informāciju par pārejas posma valsts atbalstu lauksaimniekiem un iespējamajiem atbalsta instrumentiem krīzes situācijā piena ražotājiem saistībā ar Krievijas noteikto pārtikas embargo Eiropas Savienības valstu pārtikas produktiem. Tiks diskutēts arī par cūkaudzētāju nozares problēmām, kā iespējamo finansējumu, cūku izmeklējumu veikšanai nākamajam periodam, kā arī par aktuālākajiem jautājumiem saistībā ar Āfrikas cūku mēri.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Latvijai draud zinātnes iznīkšana? Kur un kad būs skatāma keramiķa Antona Ušpela jubilejas izstāde? Un Kur Eiropā šorīt bijis visaukstākais rīts?

Pārtikas un veterinārais dienests kopumā Latvijā līdz šim Āfrikas cūku mēri atklājis 28 saimniecībās trīs novados. Slimības apkarošanai kopumā Latvijā izkautas vairāk nekā 500 mājas cūkas. Savukārt ar mēri  inficēto meža cūku skaits pieaudzis līdz 61 cūkai kopumā piecos Latvijas novados. Nedēļas laikā Latgalē mēra apkarošanas nolūkā tiek nomedītas apmēram tikai 50 meža cūkas, kas pēc speciālistu domām nav pietiekams daudzums. Pārtikas un veterinārais dienests norāda, ka Āfrikas cūku mēra tālākā izplatība Latvijā ir atkarīga no meža cūku populācijas blīvuma un biodrošības prasību ieviešanu visās piemājas saimniecībās.

Jau ziņots, ka ārkārtas situāciju zonā noteikta arī Jēkabpilī un apkārtējōs novados – Krustpils, Pļaviņu, Kokneses, Jēkabpils, Salas, Viesītes, Aknīstes, Līvānu, Vārkavas un Preiļu.

Satversmes aizsardzības birojs atbalsta Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas ierosinājumu pirms valdības sastāva apstiprināšanas veikt pārbaudi par ministru atbilstību, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Vienlaikus SAB vērš uzmanību, ka jebkuras sistēmiskās izmaiņas ir rūpīgi jāapsver, lai nesagrautu jau pastāvošo valsts noslēpuma aizsardzības sistēmu, kas kopumā darbojas veiksmīgi.

Ja valdība neradīs iespējas piešķirt zinātnei nepieciešamo finansējumu, var gadīties, ka ar nākamā gada otro pusgadu zinātnieki varētu beigt darbošanos zinātnē, vakar žurnālistiem paziņoja Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš. Viņš uzsvēra, ka šādas bažas rodas, jo esot prognozes par to, ka Izglītības un zinātnes ministrijas pieprasītie līdzekļi nākamajā gadā varētu netikt piešķirti, turklāt pašlaik vēl arvien nav skaidrības par to, kā un vai tiks apgūti Eiropas fondu līdzekļi.

Turpinām ziņas

Lai nodrošinātu atbalstu pārtikas ražotājiem un zemnieku saimniecībām, ko skāris Krievijas eksporta embargo, valdība veidos jaunu papildu finanšu instrumentu, ieviešot izmaiņas daļējas kredītprocentu dzēšanas programmā. Tāpat paredzēta kredītprocentu daļēju kompensācija par īstermiņa un ilgtermiņa kredītiem arī lielajiem piena, gaļas pārstrādes un zivju apstrādes uzņēmumiem. Šo atbalstu saņems uzņēmumi, kuri eksportēja produkciju uz Krieviju un kuri iekļauti Krievijas Federācijas ekonomisko sankciju pret Latvijas Republiku importa aizlieguma sarakstā. Iesniegumi kredītprocentu daļējai dzēšanai Lauku atbalsta dienestā būs jāiesniedz no 1. līdz 20.oktobrim.

Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē 22.augustā atklās Antona Ušpeļa 70.dzīves jubilejai veltītu keramikas izstādi "...nu mans kamols ir gadiem biezs". Izstādē ar gleznām un keramikas darbiem piedalās arī Aivars, Vēsma un Jumis Ušpeļi. Izstāde būs skatāma līdz 6.septembrim. Ušpelis šobrīd ir pieredzes bagātākais un vecākais Ušpeļu dzimtas un Silajāņu keramikas tradīcijas pārstāvis. Darbi atklāj mākslinieka personību, pasaules izjūtu, attieksmi pret tautas mākslas mantojumu. Viņš ir pazīstams kā vāžu un svečturu meistars. Pēdējo desmitgadi autors veltījis Latgales keramikas vecmeistaru piemiņas iemūžināšanai māla ciļņu portretos.

Un vēl

Šorīt Madonā gaiss atdzisis līdz +6 grādiem, citviet Latvijas austrumu daļā - līdz +8..+10 grādiem, pārējā valstī - līdz +10..+13 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Tā ir zemākā gaisa temperatūra Latvijā kopš jūnija. Savukārt augstākā gaisa temperatūra Eiropā šorīt bija +40 grādu Krievijas galējos dienvidos. Zemākā gaisa temperatūra šorīt ir -5 grādi Šveices augstākajos kalnos.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu likteni turpmāk objektiem Priedaines ielā 20 vēlas Zolitūdes traģēdijā cietušie? Kādu krāpniecisku darījumu iorganizējis Jelgavas cietuma ieslodzītais? Un Kad notiks Krievijas un Ukrainas prezidentu tikšanās?

 

 

Zolitūdes traģēdijā cietušie uzskata, ka ir jānojauc visi objekti nelaimes vietā, ieskaitot 12 stāvu dzīvojamo ēku, un jāizveido piemiņas vieta. Traģēdijā cietušo biedrības pārstāvji norādīja, ka tieši cietušo viedoklim jābūt vissvarīgākajam, pieņemot jebkādus lēmumus par objekta Priedaines ielā 20 turpmāko nākotni. Visi lēmumi esot jāsaskaņo ar cilvēkiem, kuri dzīvo blakus traģēdijas vietai un spiesti katru dienu iet tai garām un uz to skatīties. Cietušo pārstāvji norādīja, ka būtībā 12 stāvu māja patlaban atrodas kapos un tad jau tikpat labi varot uzbūvēt dzīvojamo māju jebkurā kapsētā. Lemjot par objekta nākotni, primārajiem ir jābūt nevis apsvērumiem par naudu, bet gan morāli ētiskajiem aspektiem.

Pielaižu nepiešķiršana Nacionālās apvienības ministriem, iespējams, ir saistīta ar mēģinājumiem nomelnot Nacionālo apvienību  un bruģēt ceļu "Saskaņas" iekļūšanai nākamajā valdībā, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma", sacīja Vides un reģionālās aizsardzības ministrs Romāns Naudiņš. Viņš norādīja, ka rodas sajūta, ka eksistē kādi grupējumi un politiskie konkurenti, kas vēlas, lai Nacionālā apvienība pamestu valdību. Tāpat Naudiņš norādīja, ka šodien plāno lēmumu pārsūdzēt Ģenerālprokuratūrā un kopā ar bijušo tieslietu ministri Baibu Broku vērsties Eiropas cilvēktuiesibu tiesā.

25. un 26.augustā Rīgā notiks Pirmajam pasaules karam veltīta konference "Karš, bibliotēka un katedrāle: Pirmais pasaules karš Eiropas kultūrā". Konference ir aicinājums uz starpdisciplināru sarunu par kara fenomenu Eiropas kultūrā, koncentrējoties uz Pirmā pasaules kara pieredzi ne tikai Rietumu frontēs, bet arī tā laika Baltijas guberņās un jaunajās Baltijas valstu sabiedrībās. Konference notiek dienā, kad pirms simt gadiem - 1914.gada 25.augustā - Vācija uzbruka Beļģijai, pilsētiņā Luvenā iznīcinot seno bibliotēku ar renesanses manuskriptiem un katedrāli. Konferencei būs iespējams sekot tiešraidē "www.lu.lv/tiesraide".

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Pašlaik dažādiem dārzeņiem, piemēram, kartupeļiem, burkāniem, sīpoliem, kāpostiem un bietēm, cenas ir par 30 līdz 50% zemākas nekā pērn šajā laikā, kas dārzeņu audzētājiem ir traģiska situācija. Neskatoties uz cenu skarbo kritumu, dārzeņu tirgum apstāšanās nedraud, jo cilvēki tos labprāt patērē. Savukārt komentējot izskanējušās satraucošās ziņas, ka vairākās saimniecībās dārzeņi tiek iznīcināti vai sapūst uz lauka, dārzenaudzētāji skaidro ar negaidīti labu kabaču un ziedkāpostu ražu.

 

 

Policija aizturējusi krāpniekus, kuri no kāda uzņēmuma izkrāpuši būvmateriālus 10 tūkstoši eiro vērtībā. Augusta sākumā pie uzņēmuma, kas izplata armatūras stieņus, vērsās kāds vīrietis, kurš it kā vēlējies iegādāties 20 tonnas armatūras. Vīrietis ziņojis, ka pārskaitīšot naudu, taču brīdinājis, ka prece nepieciešama steidzami, tādēļ lūdzis to izsniegt līdz ar maksājuma uzdevuma uzrādīšanu. Uzņēmuma darbinieki šādam darījumam piekrita, taču vēlāk saprata, ka ir apkrāpti. Izmeklējot šo gadījumu, policija noskaidroja, ka to varētu būt izdarījuši četri vīrieši vecumā no 20 līdz 40 gadiem. Par shēmas organizatoru policisti uzskata kādu vīrieti, kurš Jelgavas cietumā izcieš sodu par citu noziegumu. Policijai izdevies atgūt visu izkrāpto armatūru 10 tūkstoši eiro vērtībā.

 

 

 

Un vēl

 

Nākamnedēļ Minskā notiks Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Ukrainas prezidenta Petro Porošenko tikšanās. Sarunās piedalīsies arī Eiropas Savienības amatpersonas. Tikšanās 26.augustā notiks Muitas savienības sanāksmes gaitā, un tā būs pirmā abu līderu tikšanās kopš Normandijas desanta gadadienas pieminēšanas jūnijā.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai jēkabp[ilieši atbalstītu informatīvu kampaņu, kas brīdinātu, cik bīstama ir pārgalvīga atpūta pie ūdens? Kādus jaunumus nesīs šis mācibu gads? Un Kādi jauni fakti atklājušies par Titānika bojāeju?

 

Atšķirībā no tēmas par braukšanu reibumā, informatīvās kampaņas par to, cik bīstamas ir ūdenstilpes un atpūta pie tām, īpaši savienojumā ar alkohola lietošanu, netop un netiek plānotas arī nākotnē, jo tām nav naudīgu kompāniju piesaistes, šodien vēsta laikraksts Diena. "Noslīkušais ir bēda tuviniekiem - pārējiem tā ir tikai statistika," tiešs ir ārsts psihiatrs Andris Saulītis. Viņš norāda - kamēr cilvēka nāve kādai no ietekmīgajām industrijām nenesīs zaudējumus, Latvijas varas iestādes neko nedarīs, lai situāciju mainītu saknē. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām vai, viņuprāt, vajadzētu rīkot plašas informatīvas kampaņas, brīdinot par risku atpūšoties pie ūdens līdzīgi kā tas tika darīts, lai samazinātu ceļu satiksmes negadījumus? Viedoļus izteica Elīna, Marija, Lolita, Maija un Ivita.

 

AUDIO

 

Saitļi, aiz kuriem stāv noslīkušo aprāvušās dzīves un piederīgo sēras, signalizē, ka ir pēdējais brīdis darīt kaut ko lietas labā, jo pēdējos astoņos gados ūdens Latvijai laupījis tūkstots 515 cilvēku. Ūdens Latvijā paņem divtik vairāk dzīvību nekā ceļu satiksmes negadījumi - pagājušajā mēnesī glābēji izvilka 37 noslīkušos, bet šogad kopumā - jau 110. Taču patiesais skaits ir vēl lielāks, jo ne vienmēr talkā tiek aicināti ūdenslīdēji, līdz ar to statistika izmētāta pa visu atbildīgo dienestu reģistriem. Glābēji esot sprieduši par sociālās kampaņas nepieciešamību, taču atdūrušies pret finansējumu. Šāda kampaņa izmaksātu ap 100 tūkstošiem eiro.

Turpinām ziņas

Kā viens no jaunumiem, kas skars skolēnus šajā mācību gadā, ir svešvalodas apguve jau no pirmās klases. Izglītības iestādei kā apgūstamo pirmo svešvalodu vecāku izvēlei būs jāpiedāvā vienu no Eiropas Savienības oficiāli noteiktajām valodām. Tāpat šogad tiks nodrošinātas brīvpusdienas pirmās līdz trešās klases skolēniem. Šim nolūkam no valsts budžeta atvēlēts finansējums 11,6 miljonu eiro apmērā. No 1.septembra tiks paaugstināta arī zemākā amata algas likme pedagogiem līdz 420 eiro. Tāpat tiks nodrošināta piemaksa par kvalitātes pakāpi visiem pedagogiem, kuri ir ieguvuši 3., 4., 5.kvalitātes pakāpi.

Ukrainas pilsētā Doņeckā sācies bads, veikali ir tukši, trūkst ūdens, to intervijā radio «Baltkom» pastāstījis pašpasludinātās «Doņeckas tautas republikas» vicepremjers Andrejs Purgins. Viņš norādījis, ka trūkst medikamentu un pārtikas veikali ir tukši. Diviem miljoniem cilvēku nav ūdens. Pēc Purgina vārdiem Doņeckā ir arī nopietnas problēmas ar elektroapgādi, jo iznīcinātas vairāk nekā 300 elektrostacijas. Cilvēki nevarot pamest aplenkto pilsētu. 

Un vēl

Viena no ievērojamākajām pagājušā gadsimta mīklām ir «Titānika» nogrimšana - visizplatītākā versija ir tā, ka laineris nogrimis cilvēku vainas dēļ. Zinātnieki ir izpētījuši straumes un laikapstākļus Atlantijas okeānā un secinājuši, ka liktenīgais aisbergs atradies tur, «kur teorētiski tam nemaz nebūtu jābūt. Zinātnieki izpētījuši, ka aisbergam bija jābūt krietni tālāk uz dienvidiem, taču toreiz valdošo laikapstākļu dēļ aisbergs šķērsoja «Titānika» maršrutu. Ļoti iespējams, ka par tā pārvietošanos kuģa apkalpe zināja, taču viņi nebija gaidījuši, ka aisbergs parādīsies tieši lainera maršrutā. Šodien katrā kuģī ir brīdināšanas sistēmas, kuras jau laikus informē apkalpi par iespējamām briesmām, taču pirms 100 gadiem kuģu apkalpei bija jābalstās uz informāciju, kādu sniedza citi jūrnieki.

Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Mednieku organizācijas aicina pieteikties dzesētavu iegādei. Mednieku organizācijām, kuras vēlas saņemt atbalstu dzesētavu iegādei, līdz 25.augustam jāvēršas Līvānu novada pašvaldības Plānošanas un attīstības daļā. Tālāk iesniegumus Lauku atbalsta dienestam sagatavos un līdz 27.augustam iesniegs Līvānu novada pašvaldība. Šis atbalsts novadu pašvaldībām un medniekus pārstāvošām organizācijām Āfrikas cūku mēra un klasiskā cūku mēra ierobežošanas pasākumiem tiek realizēts Lauku atbalsta dienesta izsludinātā  atbalstā saskaņā ar Zemkopības ministrijas 2014.gada 1.augusta rīkojumu. Kopējais pieejamais finansējums ir 970 tūkstoši eiro.

 

 

Jaunjelgavas novadā remontē Daudzevas dzelzceļa staciju. Vairāk nekā 100 gadu vecajai ēkai krāso fasādi, darbi notiek arī ēkas iekšpusē. Strādnieki Daudzevas stacijai maina savu laiku nokalpojušās ārsienu koka daļas un ēku krāso. Savukārt iekšpusē betonē grīdas, sienas noklāj ar rīģipša plāksnēm, iekārto jaunas sanitārās telpas. Pēc remonta ievērojami uzlabosies dzelzceļa strādnieku darba un sadzīves apstākļi.

Strenču novada Jērcēnmuižā notiks Latvijas Mikologu biedrības informatīvi izglītojošs pasākums, kura laikā plānots apzināt un iepazīt sēņu sugu daudzveidību Dakstu apkārtnes mežos. Pasākums notiks sestdien, 23.augustā. No rīta līdz pusdienlaikam paredzēta Sēņošanas ekspedīcija Dakstu apkārtnes mežos, kurā būs iespēja pievienoties ikvienam interesantam, kuram ir savs auto, sēņošanai atbilstošs apģērbs, grozs un nazis. Savukārt pēcpusdienā notiks Savākto sēņu izstāde Mednieku namā, kuras laikā paredzētas arī mikologu konsultācijas par sēnēm.

Turpinām ziņas

Atzīmējot 25.gadskārtu kopš Baltijas ceļa notikumiem, Alūksnē notiks pasākums "Baltijas karogi uzzied brīvībai", kura laikā no ziediem veidos visu trīs Baltijas valstu karogus. Pašvaldība norāda, ka tradicionāli, atzīmējot Baltijas ceļa gadadienu, Alūksnes novada iedzīvotāji dāvā ziedus no saviem dārziem, lai novada centrā – Alūksnē taptu kāda ziedu kompozīcija, kas simboliski paustu tādu pašu vienotību, ar kādu 1989.gada 23.augustā Baltijas ceļa dzīvajā ķēdē vienojās latvieši, lietuvieši un igauņi.

Madonas novada Vestienas pagastā esošā Kāla ezera vidū uz peldošas skatuves notiks koncerts "Ezera skaņas 2014”. Skatītāju vietas - laivas un katamarāni - pulcēsies skatuvei apkārt. Koncerts notiks 23.augustā plkst.5 no rīta. Pasākuma organizatori norāda, ka koncerta ideja ir ļaut cilvēkiem kopīgi sagaidīt rītu tālā un noslēpumainā vietā - Kāla ezera vidū Vidzemes laukos. Kāla ezerā ir vairākas salas, kas iekļautas dabas liegumā, bet pats ezers iekļauts Vestienas aizsargājamo ainavu apvidū.

Vidzemē aktivizējušies sirseņi, sadzeļot vairākus cilvēkus. Kāds 41 gadu vecs vīrietis sadzelts pēc tam, kad viņš sirsenim uzsēdies virsū. Vīrietim konstatēta smaga alerģiskā reakcija, un viņš nogādāts slimnīcā. Savukārt kāds 48 gadus vecu vīrieti sirsenis sirsenis sadzēlis mugurā, kamēr viņš gulējis miegā. Tāpat sirsenis sadzēlis kādu 22 gadus vecu vīrieti pakausī, tādējādi izraisot tūsku un elpošanas traucējumus. Šie abi vīrieši no hospitalizācijas atteikušies.

Un vēl

Vasaras pēdējais mēnesis ir dāliju plaukšanas laiks un šobrīd Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī dālijas zied īpaši krāšņi.Sestdien botāniskā dārza apmeklētāji varēs ne tikai priecāties par vairākiem simtiem ziedošo atvasaras karalieņu, bet arī svinēt dāliju dienu, izbaudot tradicionālā gadatirgus priekus, ekskursiju pa ogulājiem, līnijdeju koncertu, kā arī piedaloties ziedu zīmēšanas darbnīcā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur uzstādīs baltijas ceļa piemiņas zīmi? Ko Daugavpilī darīs Ķīnas vēstnieks? Un Kur Maskavā pacelts Ukrainas karogs?

Bauskas šosejas 25.kilometrā, pie tilta pāri Ķekaviņas upei, Ministru prezidente Laimdota Straujuma un ilggadējais Latvijas valsts ceļi darbinieks, Baltijas ceļa dalībnieks Uldis Birzleja atklās piemiņas zīmi par godu Baltijas ceļa 25.gadskārtai. Pasākums notiks piektdien. Jau ziņots, ka 14.martā notikušajā Baltijas ceļu administrāciju sanāksmē tika panākta vienošanās, ka par godu Baltijas ceļa 25.gadadienai uzstādis piemiņas zīmes vēsturiskā Baltija ceļa maršruta vietās. Latvijā tiks uzstādītas 10 zīmes, Igaunijā - četras, bet Lietuvā deviņas piemiņas zīmes. 

Saistībā ar Krievijas embargo piena produkcijai Latvijas piena ražotāji un pārstrādātāji dažādu atbalstu veidā jau septembrī vai oktobrī varētu saņemt 13 miljonus eiro, šodien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sēdē sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Viņš arī norādīja, ka līdzās minētajam atbalstam būs arī virkne citu pasākumu. Tāpat viņš sacīja, ka tuvākajā laikā notiks sarunas ar Briseli par valsts intervenci piena pulverim un sviestam, kā arī eksporta subsīdijām.

Sakarā ar to, ka tika konstatēta mežacūkas saslimšana ar Āfrikas cūku mēri, Daugavpils novadā tiek noteikta papildus karantīnas teritorija Ambeļu, Biķernieku, Naujenes un Skrudalienas pagastos. Mežacūkas saslimšana konstatēta pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" šī gada 15.augusta pārbaudē. Līdz šim mēris konstatēts Daugavpils novada Demenes pagastā divām nomedītajām mežacūkām un vienai atrastajai beigtajai mežacūkai Daugavpils novada Biķernieku pagastā.

Turpinām ziņas

Augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmums Spilva aicina Latvijas gurķu un kabaču audzētājus pieteikties un piegādāt šos dārzeņus. Šobrīd uzņēmumā iepirkti 95% no plānotā gurķu, 40% – tumšo kabaču un 94% – gaišo kabaču apjoma; taču ražošanas plānu izpildei ir nepieciešamas vēl 11 tonnas gurķu un 18,8 tonnas kabaču.

Šī gada septiņos mēnešos valstī reģistrēti 12 tūkstoši 488 jaundzimušie, un tas ir par 554 mazuļiem vairāk nekā 2013.gada pirmajos septiņos mēnešos. Jūlijā valstī reģistrēti 2 tūkstoši jaundzimušie – par 94 vairāk nekā pērnā gada jūlijā. Latvijā turpinās ne tikai dzimušo skaita pieaugums, bet arī palielinās noslēgto laulību skaits. Šī gada septiņos mēnešos Latvijā noslēgtas 6 tūkstoši 186 laulības, kas ir par 383 laulībām vairāk nekā 2013.gada attiecīgā periodā.

Daugavpilī vizītē ieradīsies Ķīnas vēstnieks Jans Guocjans. Vēstnieks Daugavpilī ieradīsies 25.augustā un tā būs viņa pirmā vizīte šajā pilsētā. Vēstnieks plāno apmeklēt Ziemeļu rūpniecības zonu, kā arī uzņēmumus, kuri darbojas bijušās Ķīmiskās šķiedras rūpnīcas teritorijā. Savukārt Daugavpils pilsētas domes sēžu zālē notiks tikšanās ar Ķīnas vēstnieku un vēstniecības tirdzniecības nodaļas speciālistiem. Saruna paredzēta par ekonomisko sadarbību starp Ķīnu un Latviju. Uz tikšanos aicināti uzņēmumu vadītāji, uzņēmēji, dažādu nozaru speciālisti.

Un vēl

Naktī uz trešdienu, 20.augustu, līdz šim nenoskaidrotas personas Maskavas Koteļņišiskajas krastmalas rajona tā dēvētā „Staļina debesskrāpja” zvaigznes smailē pacēluši Ukrainas karogu, vēsta „Kyievpost”. Tāpat celtnes virsotnē esošā zvaigzne daļēji nokrāsota Ukrainas karogā redzamajai zilajai krāsai līdzīgā tonī. Iekšlietu ministrija apstiprina, ka vietējā policijas nodaļa jau aizturējusi vairākus aizdomās turamos, kuri tuvējā rajona apkaimē pieķerti ar atbilstošu alpīnistu aprīkojumu. Ēka ir 176 metrus augsta un tai ir 26 stāvi.

Atstājiet komentāru