2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 10.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 10.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas iegādāsies Liepājas metalurgu? Kāds ir Latvijas raksturīgākais bērnu pērēja profils? Un Kāpēc biedrība “Skalbes” aicina šovakar ikvienam iedegt logā svecīti?

 

Maksātnespējīgā Liepājas metālapstrādes uzņēmuma "Liepājas metalurgs" administrators kompānijas pamatražotni par 107 miljoniem eiro piedāvās iegādāties Ukrainas uzņēmumam "KVV group". Otrs pretendents uz "Liepājas metalurga" pamatražotnes iegādi bija Krievijas privātpersonai Igoram Šamim piederošais uzņēmums "United group", savukārt sākotnēji saistošos piedāvājumus iesniedza desmit pretendentu. Šodien "KVV group" delegācija ieradīsies Latvijā un rīkos preses konferenci. Pirkuma līgumu varētu parakstīt 26.vai 27. septembrī, pēc tam nodrošinātie kreditori vienosies par saņemto līdzekļu sadalījumu. Ražošanu paredzēts atsākt līdz gada beigām.

Šodien notiks "Būvindustrijas lielās balvas 2014" svinīgā laureātu apbalvošanas ceremonija. Nozares augstāko apbalvojumu "Pamatakmeni", diplomus un citas nozīmīgas balvas, tajā skaitā ceļazīmes uz Šveices/Vācijas labākajiem arhitektūras un būvniecības objektiem, saņems 12 inženieri. Speciālās balvas saņems arī interneta balsojuma līderi. Apbalvojumus pasniegs valsts augstākās amatpersonas - Valsts prezidents Andris Bērziņš, ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un citi.

Latvijas Pašvaldību savienība šodien sasauc domes sēdi, uz kuru uzaicinājusi arī Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu. Ar premjerministri plānots runāt par finansējumu pašvaldību ceļu un ielu uzturēšanai un atjaunošanai, pirmsskolas izglītībā strādājošo pedagogu atalgojumu, kā arī elektroenerģijas tarifa sadārdzinājuma kompensācijas mehānismu trūcīgajiem patērētājiem. Pašvaldībām patlaban aktuāls ir jautājums arī par pašvaldību iespēju kontrolēt visu sadzīves atkritumu apjomu teritorijā.

Turpinām ziņas

Turpinot kampaņu „Necel roku!”, kuras mērķis ir izglītot vecākus bērnu audzināšanā bez vardarbīgām metodēm, portāls „Mammamuntetiem.lv” izveidojis raksturojumu vecākam, kurš kā bērna disciplinēšanas metodi izmanto pēršanu. Pārsvarā bērnu per māte – sieviete vecumā no 26 līdz 35 gadiem, dzīvo pilsētā, izglītības līmenis ir vidējā vai vidējā speciālā, ieņēmumu līmenis mēnesī ir 300–500 eiro, audzina 1–2 bērnus. Arī pati mamma bērnībā ir pērta. Aptauja liecina, ka visbiežāk bērnus per mammas – 38%, savukārt tēti – 21%. Tikai 10% respondentu izvēlējušies atbildi „Abi vecāki vienlīdz bieži”. Šodien kampaņas organizētāji sniegs plašāku informāciju par savu pētījumu Rīgā preses konferencē.

Šodien kultūras bārā "Sapņi un kokteiļi" Rīgā norisināsies konkursa "Mis Palette Latvija" fināls. Finālā tiks kronēta skaistāko matu īpašniece Latvijā, kā arī īpašās VIP žūrijas simpātija: žūrijas sastāvā būs bārmenis Andris Reizenbergs, dziedātājs Roberto Meloni un skaistumkonkursu rīkotāja Elita Drāke. Konkurss no 26.maija norisinājās zīmola "Schwarzkopf Latvija" sociālā tīkla Facebook lapā, kurā savas fotogrāfijas iesūtīt bija aicināta ikviena Latvijas meitene. Kopumā konkursam pieteicās 441 dalībniece, no kā skatītāju un "Schwarzkopf" žūrijas balsojumā tika izvēlētas 10 dalībnieces, kas turpināja cīnīties par galveno balvu - iespēju kļūt par matu krāsu zīmola "Palette" reklāmas seju Latvijā. Līdzīgs konkurss ar labiem rezultātiem norisinājās arī Lietuvā un Igaunijā.

Un vēl

Biedrība "Skalbes", atbalstot Starptautiskās Pašnāvību novēršanas asociācijas iniciatīvu, aicina ikvienu iedegt logā svecīti šodien pulksten astoņos vakarā. Šādā veidā izrādot atbalstu pašnāvības novēršanas kustībai, upuru piemiņai, izdzīvojošo un pašnāvības domu nomākto psiholoģiskam atbalstam. Pasaulē katru minūti viens cilvēks brīvprātīgi aiziet no dzīves un 20 mēģina izbeigt savu dzīvi. Kopumā ik gadu pasaulē gandrīz 1 miljons cilvēku izdara pašnāvību. Pazaudēto dzīvību skaits pārsniedz kopējo nāves gadījumu daudzumu, kas radies slepkavību un karu rezultātā. Šis ir piektais biežākais nāves iemesls cilvēkiem vecumā līdz 49 gadiem. Septembris ir mēnesis, kura laikā tiek pievērsta sabiedrības uzmanība satraucoši lielajam izdarīto pašnāvību skaitam.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā plāno cīnīties ar alimentu nemaksātājiem? Vai pasauli apdraud visaptverošs bezdarbs? Un Kā jaunieši variegūt prakses vietu vēlēšanu iecirkņos?

Izvērtējot Ukrainas kompānijas "KVV group" piedāvājumu par maksātnespējīgā Liepājas metālapstrādes uzņēmuma "Liepājas metalurgs" pamatražotni, skaidrs, ka valsts varēs atgūt pietiekami lielu summu no investētā "Liepājas metalurgā", norāda Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņa atzina, ka, vērtējot piedāvājumus, galvenokārt uzmanība bija pievērsta ekonomiskiem, nevis politiskiem apsvērumiem, taču atzinumus par pretendentiem sniedza arī drošības iestādes un Ārlietu ministrija. Premjere arī minēja, ka valstij kā nodrošinātājam kreditoram vajadzēs uzraudzīt kompānijas darbību turpmākajos gados, jo visu naudu kreditori uzreiz nesaņems.

Jau nākamajā nedēļā, no 15. līdz 17.septembrim, Rīgā norisināsies starptautisks seminārs pilsētplānošanas profesionāļiem, kas tiks veltīts tēmai “URBAN STREAMS ” jeb ūdensobjekti kā nozīmīgs resurss pilsētvidē, apskatot to rekreācijas, estētisko un ekoloģisko potenciālu pilsētā. Šī semināra tematikas ietvaros tiks vērtētas gan klimata pārmaiņas, plūdu draudi un ilgtspējīga lietus ūdens apsaimniekošana pilsētā, gan publiskās piekļuves veicināšana un teritoriju attīstības principi ūdensmalās. Baltijas pilsētu savienība ir brīvprātīga un reprezentatīva nevalstiska organizācija, kurā piedalās Dānija, Zviedrija, Somija, Vācija, Norvēģija, Polija, Igaunija, Lietuva, Latvija un Krievija, kuras pārstāvētas ar vairāk kā 100 pilsētām, tajā skaitā Latvijas pilsētu vidū arī Jēkabpils.

Lai veicinātu bērnu tiesību aizsardzību un vecāku pienākumu pildīšanu, maksājot uzturlīdzekļus, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija konceptuāli atbalstīja grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā. Tie paredz izveidot publiski pieejamu datu bāzi ar uzturlīdzekļu nemaksātājiem. Likuma grozījumi paredz, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija savā mājaslapā drīkstēs publiskot ziņas par parādnieku, ja tam piekritīs otrs no vecākiem, kā arī, ja parādnieks nebūs I vai II grupas invalīds. Par likumprojektu trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.

Turpinām ziņas

Pasauli apdraud globāla nodarbinātības krīze, kas traucē iespējām atjaunot ekonomikas izaugsmi, un nepastāv brīnumlīdzeklis, lai šo problēmu atrisinātu, vakar brīdināja Pasaules Banka. Pētījumā, kas publiskots Austrālijā notiekošajā G20 dalībvalstu nodarbinātības ministru sanāksmē, banka norāda, ka līdz 2030.gadam pasaulē nepieciešams radīt papildu 600 miljonus darba vietu, tikai lai pielāgotos iedzīvotāju skaita pieaugumam. Pasaules bankas ziņojumā teikts, ka G20 valstīs bez darba ir vairāk nekā 100 miljoni cilvēku un 447 miljoni cilvēku tiek uzskatīti par "strādājoši nabadzīgajiem", iztiekot ar mazāk par diviem dolāriem dienā.

Krievija piedraudējusi samazināt gāzes piegādes Eiropas Savienībai, ja tā turpinās nodrošināt reversās gāzes piegādes Ukrainai, ziņo Krievijas neatkarīgās televīzijas kanāls "Doždj", atsaucoties uz Eiropas Savienības diplomātu izteikumiem. Viens diplomāts laikrakstam "Financial Times" norādījis, ka Krievijas pārstāvji jau visnotaļ atklāti runājot par šādu iespējamību. Diplomāts gan norāda, ka gāzes piegāžu samazināšanas galvenais mērķis esot Ukraina, tomēr piegāžu pārtraukšana Ukrainai varētu arī negatīvi ietekmēt piegādes Eiropai.

Un vēl

Gatavojoties 12.Saeimas vēlēšanām, Centrālā vēlēšanu komisija piedāvā iespēju 16 līdz 25 gadu veciem jauniešiem pieteikties praksei vēlēšanu iecirkņos visā Latvijā. Prakse paredzēta vidusskolēniem un studentiem, kuri interesējas par vēlēšanām, vēlas klātienē iepazīt vēlēšanu iecirkņa komisijas darbu vai nākotnē gribētu strādāt vēlēšanu iecirkņos. Praksei jāpiesakās līdz 21.septembrim, sūtot CV un motivācijas vēstuli CVK Informācijas nodaļai uz e-pastu vita.brize@cvk.lv .

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc lauksaimnieki plāno protestus? Cik daudz cilvēku Latvijā cieš no asinsvadu aizkaļķošanās? Un Kāds laiks gaidāms līdz mēneša beigām?

Šonakt Vācijā Brēmenē notikusi spēcīga eksplozija kompānijas "Organo Fluid GmbH" ķīmiskajā rūpnīcā, vēsta "Sky news". Šobrīd turpinās glābšanas darbi. Ziņas par bojā gājušajiem pagaidām nav, vairāki strādnieki ieguvuši augstas pakāpes apdegumus. Operatīvie dienesti šobrīd skaidro sprādziena iemeslus. Notikuma vietā strādā 300 ugunsdzēsēji.

Valdības piešķirtie līdzekļi – 6,6 miljoni eiro – piensaimniecībām, lai mazinātu Krievijas embargo ietekmi, pietiks vien pāris mēnešiem, un lauksaimnieki novembrī plāno protestēt. Pašreizējo situāciju piensaimniecības nozarē zemkopības ministrs Jānis Dūklavs vērtē kā pietiekoši sarežģītu, norādot, ka visātrāk lauksaimnieki saņem atbalstu no Latvijas, kas būs seši miljoni eiro. Savukārt piensaimnieki norāda, ka pašlaik no valsts puses neredz plānu, kā tā grasās atbalstīt no Krievijas embargo cietušo nozari. Turklāt lauksaimnieki nesaskata savu vainu esošajā situācijā, kas izveidojusies ārējo politisko faktoru dēļ.

Ēnu ekonomikas mazināšanai tiek sperti pareizi soļi, rezultāta panākšanai ir jāsadarbojas ar uzņēmēju organizācijām, norāda finanšu ministrs Andris Vilks, vienlaikus atzīstot, ka zināmā daļā uzņēmējdarbības valda dubultmorāle un tiek mānīta ne tikai valsts, bet arī nodarbinātie. Svarīgs instruments ēnu ekonomikas legalizācijai ir minimālās algas paaugstināšana, tā būtu pakāpeniski jāpaaugstina. Ministra vērtējumā, patlaban minimālā alga Latvijā ir zema, un vairums uzņēmumu var atļauties saprātīgu minimālās algas kāpumu - gadā par 10 eiro, 20 eiro. Pašlaik minimālā mēneša darba alga Latvijā ir 320 eiro.

Turpinām ziņas

Lai varētu īstenot visas mācību formas un notiktu skolēnu savstarpējā mijiedarbība, skolēnu skaitam tomēr ir nozīme, runājot par mazajām skolām, sacīja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete. Viņa norāda, ka ir ļoti grūti nodrošināt mācību procesu vidusskolā, ja klasē ir seši vai astoņi audzēkņi, tad nav iespējams grupu darbs, savstarpējā konkurence, kas veicina attīstību. Līdz ar to zināmi kvantitatīvi griesti pastāv, bet attiecībā uz sākuma izglītību joprojām būs spēkā princips, ka tā jānodrošina pēc iespējas tuvāk bērna dzīvesvietai. Ministre solīja, ka šajā mācību gadā vēl pārmaiņas nav paredzamas, bet nākamgad par to īstenošanu notiks diskusijas.

Pēdējos piecos gados no aterosklerotiskām saslimšanām jeb asinsvadu aizkaļķošanās Latvijā miruši tūkstots 670 cilvēki, bet vēl 4 tūkstoši cilvēku slimība bijusi iemesls kājas amputācijai, liecina Slimību profilakses centra apkopotie dati. Galvenie aterosklerozes iemesli ir smēķēšana, mazkustīgs dzīvesveids, paaugstināts asinsspiediens un holesterīna līmenis, kā arī cukurslimība. Viens no skaidrojumiem lielajam amputāciju skaitam Latvijā ir saistīts ar to, ka slimnieki pie ārsta dodas pārāk novēloti.

Un vēl

Nākamajās divās nedēļās laikapstākļus Latvijā galvenokārt noteiks anticiklons, tādēļ nokrišņu būs ļoti maz, prognozē "Global Forecast System". Sagaidāms, ka mēneša kopējais nokrišņu daudzums valstī nesasniegs pat pusi no ilggadējā vidējā rādītāja. Parasti septembrī ir aptuveni 15 dienu ar lietu un nokrišņu summa valstī vidēji sasniedz 70 milimetru, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Vairāk nokrišņu būs tuvākajās dienās, kad vietām valstī gaidāmas lietusgāzes. Saskaņā ar pašreizējo prognozi nākamnedēļ nelīs nemaz.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai jēkabpilieši ziemai kartupelus jau sagādajuši? Kāpēc Līvānos veidos dzīvo tautasdziesmu ķēdi? Un Kur atrasts pirms 170 gadiem ekspedīcijā uz Arktiku pazudis kuģis?

Latvijā šobrīd ir novākta apmēram ceturtā daļa kartupeļu un ražas apmērs, pēc pašreizējām prognozēm, būs ne mazāks kā pērn. Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle informē, ka lielākoties visi kartupeļu audzētāji, tajā skaitā lielie pārstrādes uzņēmumi, ir sākuši masveida ražas novākšanu. Savukārt pārtikas kartupeļu vācēji sākuši rakt agrāsšķirnes un līdz vēlajām vēl ir jāpagaida.Vietām reģionos, kur lijis lietus, ražas novākšana ir apstājusies, citviet - darbi turpinās. Lielajiem kartupeļu audzētājiem šogad ražas kvalitāte ir samērā laba, sliktāka varētu būt kartupeļu kvalitāte mazdārziņos.

Kartupelus mēdz dēvēt par otro maizi un tie mūsu pusdienu galdā tiek likti gandrīz vai katru dienu. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām vai viņi ziemai kartupelus jau sagādājuši? Viedokļus izteica Jānis, Valija, Natālija, Ilona un Zita.

AUDIO

Turpinām ziņas

Līvānos nedēļas nogalē notiks pasākums "Dzīvā tautasdziesmu ķēde garākās Rīgas ielas garumā". Akcija iecerēta kā viens no pasākumiem Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros, kuru tēma šogad ir "Rīgas ielas kultūrvēsturiskais tēls Latvijas pilsētās". 65 Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās ir Rīgas vārdā nosaukta iela vai laukums. Līvānos tā ir pilsētas centrālā iela – Rīgas iela, kas ir 4,12 km gara valsts nozīmes A6 maģistrāles Rīga – Daugavpils sastāvdaļa. Dzīvā tautasdziesmu ķēde sāksies sestdien, 13.septembrī plkst.10 pie bērnudārza "Rūķīši" un virzīsies Rīgas virzienā, noslēdzoties pie degvielas uzpildes stacijas "RNS-D".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ar Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstu ir izstrādājusi pašvaldībām domātus investīciju piesaistes mārketinga materiālus. Materiāli ir angļu valodā un ir domāti 30 nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centriem, pašvaldību dalībai starptautiska mēroga pasākumos. Tos paredzēts izmantot starptautiskās izstādēs, kurās piedalīsies republikas nozīmes pilsētas, tajā skaitā arī Jēkabpils.

Un vēl

Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers vakar paziņoja par Arktikā atrastu kuģi, kas piedalījās britu pētnieka sera Džona Franklina ekspedīcijā un skaitījās pazudis bez vēsts pirms 170 gadiem. Pagaidām nav precīzas informācijas par to, kurš no diviem kuģiem, kas piedalījās ekspedīcijā, ir atrasts. Zināms tikai tas, ka meklēšanas grupai izdevās atrast metāla konstrukcijas daļas vienam no kuģiem. Ekspedīcija sera Džona Franklina vadībā startēja 1845. gada maijā. Tās galvenais mērķis bija izpētīt tolaik nezināmo Ziemeļu jūras ceļu uz Arktiku.

Radio1 novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Latvijas Pašvaldību savienības valdes sēdē šodien izskanēja asi pārmetumi Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai par pašvaldību budžetu ieņēmumu samazināšanos valdības pieņemto lēmumu dēļ, tajā skaitā par veiktajām izmaiņām bērnudārzu pedagogu atalgojumā. Ventspils mērs Aivars Lembergs, runājot par vienu no sasāpējušajiem jautājumiem, norādīja, ka valstij ir pienākums kompensēt izdevumus, kas saistīti ar pirmsskolas izglītībā strādājošo pedagogu algu izmaiņām un kompensēt pašvaldību pārziņā esošo bērnudārzu izdevumus, jo šādu privilēģiju saņemot privātie bērnudārzi.

Nedēļas nogalē pēc restaurācijas tiks atklāta Bauskas pils. 12.septembrī paredzēta atjaunoto telpu atklāšana un pils atjaunošanas procesā iesaistīto cilvēku godināšana, savukārt 13.septembrī Bauskas pils muzeju visi interesenti varēs apmeklēt bez maksas. Triju gadu laikā veikta pils zinātniskā izpēte, restaurēta 16.gadsimta fasādes sgrafito dekoratīvā apdare, atjaunotas ārējās akmens kaluma kāpnes un ieejas portāls uz hercoga apartamentiem ziemeļu korpusā. Rekonstruētas ārējās koka kāpnes ar nojumi uz pilskunga telpām dienvidu korpusā, atjaunots pagalma 17.gadsimta bruģis, pils interjeru sienu apdare, renesanses, manierisma un baroka stila podiņu krāsnis, kamīni, logu vitrāžas, polihromo krāsaino flīžu grīdu segums hercoga apartamentos, kā arī labiekārtota pils teritorija.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā vakar atklāja starptautisko rezidenci "Mark Rothko 2014". Pasākums iezīmē desmit Rotko centra attīstības gadus. Starptautiskajā rezidencē piedalīsies mākslinieki no desmit valstīm un turpmākās nedēļas viņi strādās Rotko centra darbnīcās. Viesmākslinieku darbu izstāde tiks atklāta 25.septembrī Marka Rotko 111.dzimšanas dienas svinību laikā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas dome pieņēmusi lēmumu slēgt Salas peldbaseinu un likvidēt to kā Jēkabpils sporta centra struktūrvienību. Slēdzamo Salas peldbaseinu Jēkabpils pilsētas pašvaldība plāno piedāvāt pārņemt Salas novada pašvaldībai. Salas novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe informē, ka patlaban pašvaldība šādu piedāvājumu nav saņēmusi, taču, ja tāds būs, pašvaldība to noteikti izvērtēs, piesaistot ekspertus, izvērtēs baseina tehnisko stāvokli un lems par tā darbības saglabāšanu un iespējām piesaistīt līdzekļus renovācijai. Viņa piebilda, ka līdz šim Salas baseins ir bijis pietiekami noslogots un brīžam pat nav spējis uzņemt visus gribētājus. Cerams, ka jaunā baseina nodošana ekspluatācijā Jēkabpilī tomēr ļaus Salas peldbaseinam saglabāt pietiekami daudz klientu, lai tā funkcionēšana nebūtu jāpārtrauc.

Pagājušās nedēļas beigās Viesītes apkārtnē notikušajā Latvijas orientēšanās čempionātā vidējā distancē zelta medaļu izcīnīja Mārtiņš Sirmais, bet sieviešu elites grupas rezultāti tika anulēti nenovietota kontrolpunkta dēļ. Sirmais uzvaru izcīnīja ļoti pārliecinoši, 6,4 kilometrus garo distanci veicot 32 minūtēs un 46 sekundēs un tuvāko sekotāju apsteidzot par divām minūtēm un 19 sekundēm. Otrajā vietā ierindojās valsts spēcīgākais orientierists Edgars Bertuks, kurš tikai par trim sekundēm apsteidza iepriekšējo čempionu Lauri Sildu no Igaunijas.

Un vēl

Lai atvieglotu komunikāciju ar iedzīvotājiem, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs atradis inovatīvu veidu. Viņš turpmāk piedāvās rīkot virtuālas pieņemšanas, izmantojot tiešsaistes saziņas datorprogrammu "Skype". Videozvana iespējas tagad padarīs ikdienu ērtāku gan cēsniekiem ārzemēs, gan tiem, kuri ikdienā strādā vai dzīvo citur, taču vēlas noskaidrot sev interesējošus jautājumus par Cēsu novada attīstību un iespējām. Lai vienotos par izdevīgu sev un priekšsēdētājam iespējamu sarunas laiku, iepriekš savs zvans jāpiesaka Cēsu novada pašvaldībā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu amatu Eiropas komisijā uztic Valdim Dombrovskim? Kādas ir Jēkabpils pilsētas nākamā gada budžeta prioritātes? Un Kur šovakar Jēkabpilī varēs iztaujāt politiķus?

Eiropas Komisijas nākamais prezidents Žans Klods Junkers šodienn paziņoja par komisāru portfeļu sadalījumu jaunajā komisijā, kurā bijušajam Latvijas premjerministram Valdim Dombrovskim ticis viens no viceprezidenta amatiem. No sešiem viceprezidentu amatiem četri tikuši bijušajiem premjeriem - Dombrovskim, Somijas Jirki Katainenam, Igaunijas Andrusam Ansipam, un Slovēnijas Alenkai Bratušekai, pārējie divi amati tikuši Kristalinai Georgijevai no Bulgārijas un Fransam Timmermansam no Nīderlandes. Dombrovskim uzticēta atbildība par Eiropas Savienības eiro un sociālā dialoga nozari.

Mazumtirgotāja SIA "Maxima Latvija" pagājušajā nedēļā pabeigusi sagruvušā Zolitūdes veikala teritorijas sakārtošanas darbu pirmo posmu, demontējot atlikušo veikala ēkas virszemes daļu un teritorija attīrot no būvgružiem. Līdz ar to teritorija Priedaines ielā 20 sagatavota tālāko darbu izpildei - ēkas pazemes stāva un dzīvojamās ēkas konservācijas darbu veikšanai, kurus īstenos teritorijas līdzīpašnieki SIA "Homburg Zolitude".

Latvija joprojām ieņem desmito vietu pasaulē pēc mirstības pašnāvības gadījumā, tomēr šo traģisko nelaimi ir iespējams novērst, šodien, atklājot psihiskajai veselībai veltītu sociālo kampaņu "Nenovērsies", uzsvēra veselības aprūpes speciālisti. Psihiski uzvedības traucējumi ir viens no būtiskākajiem pašnāvību riska faktoriem. Lai mazinātu aizspriedumus pret vēršanos pēc specializētas palīdzības psihisku veselības problēmu gadījumā, kā arī pret personām, kuras tās skārušas, ir sagatavots televīzijas reklāmas klips. Kampaņas laikā plānotas arī vides reklāmas, tiešsaistes diskusijas un lekcijas, kā arī privāti praktizējošu psihiatru bezmaksas konsultācijas. Kampaņas materiālus paredzēts izsūtīt izglītības iestādēm, senioru organizācijām, ģimenes ārstiem un citām mērķauditorijām.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžeta nākamā gada prioritātes būs sagatavošanās valsts, Eiropas Savienības un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai un Jēkabpils pilsētas kolektīvu līdzdalības nodrošināšana XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Nākamā gada budžeta projekta izstrādes nodrošināšanai Jēkabpils pilsētas dome apstiprinājusi Budžeta komisiju desmit cilvēku sastāvā, kuras priekšsēdētājs būs pilsētas mērs Leonīds Salcevičs. Jēkabpils pilsētas pašvaldības šā gada plānotais budžets ir apmēram 25 miljoni eiro, informācija par pašvaldības budžeta nākamā gada skaitļiem pagaidām nav pieejama.

Lai stiprinātu zemessardzes kapacitāti un veicinātu zemessargu sagatavošanu, Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti šodien vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Darba likumā. Lai dotu zemessargam garantiju, ka viņš nezaudēs darbu, piedaloties starptautiskās operācijās un apmācībā, darba devējam šajā laikā nebūs tiesību uzteikt darba līgumu. Savukārt pēc darbinieka atgriešanās viņš būs jānodrošina ar to pašu vai līdzvērtīgu amatu, paredz komisijas atbalstītie likuma grozījumi.

Un vēl

Sagaidot 12.Saeimas vēlēšanas, Jēkabpils Latviešu biedrība septembrī rīko politiskās diskusijas, kurās piedalīsies vēlēšanām pieteikto partiju deputātu sarakstu pārstāvji. Diskusijas notiks Jēkabpils Latviešu biedrības mītnes vietā – Tautas namā. Pirmā diskusija notiks jau šovakar pulksten sešos Tautas nama zālē. Pārējās diskusijas notiks 17. Un 24.septembrī pulksten 18.30, kā arī 26.septembrī pulksten 18.00. Diskusijās aicināts piedalīties ikviens, kas vēlas uzdot jaut;ajumus politiķiem.

Atstājiet komentāru