2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 11.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 11.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko šodien Jēkabpilī darīs pedagogi no Ziemeļkipras? Kā dziesma “Saule, Pērkons, Daugava” kļuvusi par Katalonijas himnu? Un Kādu ziedu izstāde no šodienas ir skatāma Latvijas Dabas muzejā?

 

Šonedēļ Latvijā viesojas Ziemeļkipras Skolotāju arodbiedrības delegācija. Vakar delegācija ieradās Jēkabpilī un apmeklēja izglītības iestādes, tikās ar Jēkabpils pilsētas Izglītības nodaļas vadītāju Līgu Kļaviņu, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktoru Valerjanu Vizuli, arodbiedrības priekšsēdētāju Elvīru Viļumi, pedagogiem un skolēniem, bērnudārza„Zvaniņš” vadītāju Silviju Bērziņu un kolektīvu, Jēkabpils pamatskolas vadības grupu. Savukārt no Jēkabpils starpnovadu arodbiedrības organizācijas Ziemeļkiprā ir viesojušās Inga Ermansone un Silvija Tumanova.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, turpinot šī gada rudens apmācību sezonu, organizē izglītojošus seminārus par pretkorupcijas jautājumiem gan valsts institūcijās, gan pašvaldībās. Šodien KNAB speciālisti tiksies ar Līvānu novada pašvaldības amatpersonām, tai skaitā pašvaldības iestāžu vadītājiem, un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonām, īpašu uzmanību pievēršot interešu konflikta novēršanas jautājumiem.

Šajā nedēļā jau sesto reizi norisinās Liepājas Olimpiskā centra organizētais basketbola turnīrs "LOC CUP 2014" profesionālām vīriešu komandām. Šogad turnīrā startēs sešas komandas no četrām valstīm, kuras ir sadalītas divās grupās. Šā gada Liepājas Olimpiskā centra organizētais turnīrs būs pārstāvēts ar trijām latviešu un pa vienai ukraiņu, igauņu un krievu komandai. Latviju šajā turnīrā pārstāvēs pašreizējie valsts čempioni BK "Ventspils", bronzas godalgas ieguvēji BK "Jēkabpils" un pašmāju "Liepāja/Triobet" basketbolisti. Šodien spēlē tiksies BK "Jēkabpils" - BK "Ventspils".

Turpinām ziņas

Dziesmas "Saule, Pērkons, Daugava" kļūšana par Katalonijas neatkarības himnu ir tāds notikums manā mūžā, kas otrreiz var nenotikt, saka komponists Mārtiņš Brauns, atzīstot, ka jūtas ļoti pagodināts. Komponists norāda, ka par šo iniciatīvu uzzinājis, kad kora "Cor Jove de l'Orfeo Catala" diriģents viņam jautājis, vai drīkst ieskaņot dziesmu "Saule, Pērkons, Daugava", izmantojot tajā kataloņu dzejnieka Mikela Marti i Pola tekstu "Ara és l'hora" jeb “Tagad ir laiks”. Brauna skaņdarbs "Saule, Pērkons, Daugava" kataloņu versijā jau ir oficiāli atzīta par Katalonijas neatkarības himnu un šodien notiks tās pirmatskaņojums Katalonijas galvaspilsētā Barselonā.

Latvijas Ārstu biedrība un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests sadarbībā ar "Latvijas dzelzceļu" un Daugavpils domi no šodienas līdz sestdienai Daugavpilī rīkos starptautiskas neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas mācības "Dzīvības cena". Daugavpilī uz dzelzceļa sliedēm šodien tiks izspēlēta lomu spēle "Negadījums ar daudziem cietušajiem". Dzelzceļa teritorijā notiks inscenēta vilciena katastrofa, kurā būs vairāk nekā 50 cietušo ar dažādām traumām. Katastrofas vietā būs imitēta arī ķīmisko vielu noplūde. Katastrofu medicīnas mācību mērķis ir uzturēt un pilnveidot valsts operatīvo, glābšanas un citu dienestu sadarbību katastrofu ar daudziem cietušajiem seku likvidēšanā.

Un vēl

Latvijas Dabas muzejā no šodienas līdz svētdienai būs apskatāma tradicionālā dāliju izstāde "Visskaistākās dālijas 2014". Ziedus no savām kolekcijām izrādīs Rita Zaļā, Helga Ancāne, Aivars Baroniņš, izstādē piedalīsies arī muzeja ilggadēji sadarbības partneri - Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs un Nacionālais botāniskais dārzs. Izstādes apmeklētājiem katru dienu būs iespēja tikties ar ekspertiem, uzzināt interesantus faktus par viņu pieredzi un nozares sasniegumiem, kā arī gūt praktiskus dārzkopju padomus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Eiropas Savienība aptur finansiālu atbalstu dārzeņu un augļu audzētājiem? Kam tiks palielinātas pensijas? Un Kādi laika apstākļi pārsteiguši Kanādu?

Aizdomās par iespējamo ļaunprātību Eiropas Savienība vakar izlēmusi apturēt ārkārtas pasākumus, kuru mērķis bija palīdzēt augļu un dārzeņu audzētājiem, kurus skāris Krievijas noteiktais pārtikas produktu importa aizliegums. Eiropas komisija paziņojusi, ka konstatēts «neproporcionāli» augsts krāpšanas gadījumu skaits, kas liek šaubīties par to, «vai visi iesniegtie pieprasījumi ir reālistiski». Konkrēti tiek apšaubīts Polijas iesniegto skaitļu patiesums, kas pieprasījusi kompensēt tādu ziedkāpostu, brokoļu un kāpostu daudzumu, kas divkārt pārsniedz šo dārzeņu kopējo Eiropas Savienības eksportu uz Krieviju. Savukārt kompensējamo gurķu daudzums pieckārt pārsniedz kopējo ikgadējo eksportu.

Jau ziņots, ka Kompensāciju izmaksām ražotājiem, kuri vairs nevar pārdot savas preces Krievijas tirgū, Eiropas Komisija bija atvēlējusi 125 miljonus eiro.

Pārtikas un veterinārais dienests šonedēļ ir uzsācis meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu. Vakcīnu izvietošana Latvijas austrumu teritorijā, izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, turpināsies līdz pat septembra beigām. Meža dzīvnieku vakcinācijai tiek izmantota novājināta trakumsērgas vīrusa vakcīna, kas iestrādāta zivju miltu, tauku un parafīna maisījuma iekšpusē. Vakcīnas tiks izvietotas vienmērīgi uz 1 kvadrātkilometru, arī apdzīvotu vietu tuvumā. Iedzīvotāji aicināti tās pamanot neaiztikt, jo meža dzīvnieki sajutīs cilvēku smaržu un ēsmu neēdīs. Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi.

Turpinām ziņas

1.oktobrī indeksēs visas pensijas un atlīdzības, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. Palielinās pensijas un atlīdzības vai to daļu, kas nepārsniedz 285 eiro. Tātad pensijām un atlīdzībām, kas mazākas par 285 eiro, indeksēs visu apmēru. Savukārt tām pensijām un atlīdzībām, kuras lielākas par 285 eiro, indeksēs daļu - 285 eiro apmērā. Izņēmums ir politiski represētās personas, 1.grupas invalīdi un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem pensijas un atlīdzības indeksēs neatkarīgi no to piešķirtā apmēra.

Pēdējā desmitgadē samazinājies neapdrošināto autoīpašnieku skaits, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja dati. Ja 2004.gadā ceļu satiksmē bez spēkā esošas OCTA polises piedalījās 4,4% autoīpašnieku, tad šā gada astoņos mēnešos šis rādītājs pietuvinājies 1%. Novērots, ka pakāpeniski mainās autovadītāju attieksme un tie iegādājas OCTA nevis tāpēc, ka to regulē likums, bet tāpēc, lai sevi pasargātu no nevēlamām sekām.

Rēzeknē notiks astotais Starptautiskais teātru festivāls "Soli pa solim", kurā skatītāji varēs izbaudīt gan pašmāju, gan ārvalstu teātru izrādes, iesaistīties diskusijās, kā arī piedalīties meistarklasēs. Starptautiskais teātru festivāls "Soli pa solim" notiks no 18.līdz 21.septembrim. Festivālā būs redzamas 13 dažāda žanra izrādes no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Slovākijas un Krievijas. Pēc izrādēm notiks diskusijas, kurās aicināts iesaistīties ikviens skatītājs gan paužot savu viedokli, gan ieklausoties profesionāļu vērtējumā.

Un vēl

Tūkstošiem māju un uzņēmumu Kanādas pilsētā Kalgari palikušas bez elektrības pēc negaidītas sniega vētras. Sniegs pārsteidzis pilsētu nesagatavotu, un lūstošie koki turpina krist uz elektrības vadiem, vēsta vietējie mediji. Vakar Kanādā uzsnidzis sniegs, vietām sasniedzot pat 10 centimetru dziļumu. Pēc snigšanas sākuma aptuveni 30 tūkstoši cilvēku palikuši bez elektrības. Vietējās varasiestādes norāda, ka atbildīgie dienesti šodien turpinās darbu, lai likvidētu sniega vētras sekas. Pilnīga seku likvidēšana varētu aizņemt pat vairākas nedēļas.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādas prasības Eiropas komisijai lūdz mīkstināt Latvijas lauksaimnieki? Kā tiks vākti ziedojumi Likteņdārza Ābeļu takas bruģēšanai? Un Kādi epastu dati no Googles nopludināti?

Plānots, ka šodien Eiropas Komisijas ekspertu sanāksmē Briselē tiks apspriesta Latvijas lūgums mīkstināt stingrās prasības Āfrikas cūku mēra skartajās teritorijās. Kā  informē Zemkopības ministrijas pārstāvji, atkāpes no stingrajām prasībām tiks īpaši pieprasītas tā dēvētajā karantīnas trešajā zonā, lūdzot atļaut izvest dzīvniekus no šīs zonas nokaušanai pirmajā vai otrajā karantīnas zonā, kā arī atļaujot iegūtos cūkgaļas produktus tirgot Latvijas teritorijā, pirms tam veicot īpašu veterināro uzraudzību.

 

 

Patlaban nav precīzi zināms, cik daudz un uz kādu laika periodu NATO valstu karavīri tiks sūtīti uz Latviju. Vienīgā skaidrība ir pa ASV un Norvēgijas karavīriem - ASV uz Latviju varētu sūtīt tankus, savukārt norvēģu vienība paliks Latvijā arī pēc septembra beigās paredzētajām mācībām. Tajā paša laikā vairākas valstis ir apliecinājušas gatavību uz Austrumeiropu nosūtīt savus karavīrus. Taču vai ārvalstu karavīri tiks izvietoti pastāvīgi vai uz mācību laiku, pagaidām nav zināms.

Kopš 2009.gada rudens, kad Latvijā tika izveidota pirmā glābējsilīte, valstī kopumā šādi ir izglābtas 28 bērnu dzīvības, tomēr šajos piecos gados ir ziņots arī par vismaz septiņiem atkritumu tvertnēs, kāpņu telpās un citviet atrastiem mirušiem jaundzimušajiem. Šomēnes projektam aprit pieci gadi. Atgādinām, ka darbs pie projekta Latvijā aizsākās 2006.gadā, kad masu medijos tika ziņots par 11 mirušiem zīdaiņiem, kuri tika atrasti atkritumu tvertnēs, izgāztuvēs un kāpņu telpās.

 

 

Turpinām ziņas

 

Šajā nedēļas nogalē 13. un 14.septembrī Sēlpils, Viesītes un Krustpils novadu ceļos notiks starptautiskās rallijreida sacensības „Latvian Baja 2014”. 600 km garajā trasē startēs 30 ekipāžas Latvijas, Somijas, Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas. Rallijreids „Latvian Baja 2014” notiks divas dienas. Svinīgajā atklāšanā sestdien pulksten 10 Jēkabpils Vecpilsētas laukumā, kur skatītajiem būs iespēja iepazīties ar tajā startējošajiem pasaules līmeņa autosportistiem. Savukārt svinīgā apbalvošana paredzēta svētdien pusastoņos vakarā Vecpilsētas laukumā.

Sestdien notiks simboliska studenšu korporācijas Imeria rīkota akcija APJOZ JŪRU. Akcijas dienā imerietes noskries visu Latvijas jūras robežu – kopā 498 kilometrus. Skrējiena laikā tiks vākti ziedojumi Likteņdārzam, aicinot visus Latvijas studentu un studenšu korporāciju biedrus, draugus, atbalstītājus, kā arī ikvienu labdari, ziedot 10 EUR par vienu bruģakmeni Likteņdārza centrālā simbola – Ābeļu alejas ceļa izveidei.

Un vēl

 

Kādā interneta forumā 9.septembrī publicēts fails ar aptuveni pieciem miljoniem e-pasta pakalpojuma Gmail adrešu un nešifrētu paroļu. Kiberdrošības uzņēmums secinājis, ka nopludinātie dati ir vairākus gadus veci. Tāpat arī uzņēmums paudis viedokli, ka dati nav nozagti no Gmail pakalpojuma, bet gan no tīmekļa vietnēm, kurām pastkastīšu īpašnieki datus uzticējuši paši. To, vai nopludinātie dati ļauj piekļūt arī Jūsu Gmail kontam, sola pārbaudīt tīmekļa vietne isleaked.com.

 

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jēkabpiliešu mīļākie dzejnieki? Kur produkciju plāno realizēt Jēkabpils piena kombināts? Un Kādu latviešu filmu varētu izvirzīt ASV Kinoakadēmijas balvas „Oskars” nominācijai?

 

 

Šodien ir latviešu izcilā dzejnieka Jāna Raiņa 149.tā dzimšanas diena. Par godu šim notikumam ik gadu Latvijā septembrī tiek svinētas Dzejas dienas, šogad jau 50.to reizi. Sarunās ar jēkabpiliešiem skaidrojām, kādi ir viņu mīļākie dzejnieki. Viedokļus izteica Ārija, Sandra, Dzidra, Jevgēnija, Alla un Delfija, Lilija, Maruta un Gaida.

 

AUDIO

 

Nākamnedēļ, 16.septembrī, plkst.13 Raiņa muzejā "Tadenava" notiks Dzejas diena bērniem "Augam ar Garo pupu". Ar šo krājumu Tadenavā iepazīstinās grāmatas veidotāji. Turpināsies arī ikgadējā satikšanās ar dzejas draugiem. Šogad Tadenavas viesis būs Renārs Kaupers, kurš jau pavisam drīz, septembra otrajā pusē, laidīs klajā jaunu solo albumu bērniem "Sasauc smieklus izklīdušus" ar Ineses Zanderes dzeju.

Savukārt 18.septembrī no pulksten 9ņiem rītā Jēkabpilī notiks Dzejas dienām veltīti pasākumi. Pilsētas laukumus un trotuārus apdzīvos dzeja. Jēkabpils skolu audzēkņi ar krītu rakstīs visiem pazīstamu un pavisam jaunu autoru dzeju uz pilsētas ietvēm un laukumiem. Pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Galvenā bibliotēka aicina uz tikšanos ar dzejnieci Sarmīti Radiņu. Savukārt pulksten septiņos vakarā Jēkabpils tautas namā sāksies Igo trešās dzejas grāmatas "Debesis karstas" atvēršanas svētki. Pasākumā Igo dziedās Jāņa Strazda un Valta Pūces dziesmas, kuru teksta autors ir viņš pats.

Turpinām ziņas

Baltkrievijā Vitebskas apgabala piena pārstrādes nozares pārstāvji Latvijas pienrūpniekiem piedāvājuši izskatīt iespējas paplašināt sadarbību. Latvijas pienrūpnieki tikušies ar Vitebskas apgabala administrācijas un nozīmīgāko ražošanas uzņēmumu pārstāvjiem, lai rastu iespējas palielināt Latvijas piena produktu eksportu uz Baltkrieviju. Piensaimnieku vizītē Vitebskas apgabalā piedalījās arī SIA "Jēkabpils piena kombināts" pārstāvji.

Valsts robežsardzē šogad astoņos mēnešos patvērumu pieprasījuši 253 ārzemnieki, kas ir par 68 personām vairāk nekā pagājušajā gadā, liecina Valsts robežsardzes sniegtā informācija. Šogad patvērumu pieprasījuši 150 Gruzijas pilsoņi, 34 Ukrainas iedzīvotāji, 21 Sīrijas pilsonis, 12 personas no Armēnijas, 9 Afganistānas un 9 Krievijas pilsoņi.

Un vēl

Pirmdien, 15.septembrī, kļūs zināma Latvijas filma, kura tiks virzīta ASV Kinoakadēmijas balvas „Oskars” nominācijai par labāko ārzemju filmu. Izvirzīšanai pieteiktas divas spēlfilmas, kas tapušas pēc 2013. gada oktobra un atbilst ASV Kinoakadēmijas nolikumam: Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma „Akmeņi manās kabatās” un Māra Putniņa un Jāņa Cimermaņa filma „Džimlai Rūdi Rallalā.”

Radio1 novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Ukrainas kompānija "KVV Group" šogad plāno investēt 30 miljonus eiro un līdz gada beigām atjaunot maksātnespējīgā Liepājas metālapstrādes uzņēmuma "Liepājas metalurgs" ražotnes darbību. Viņš norādīja, ka parakstīts memorands par "Liepājas metalurga" iegādi. Maksātnespējīgā uzņēmuma ražotnes iegāde ļaus Ukrainas uzņēmumam nodrošināt pilnu darbības ciklu – no izejvielu ražošanas līdz to izmantošanai celtniecībā. Liepājā plānots ražot metāla armatūras uzņēmuma vajadzībām un eksportam.

Īrijas pārstāvja, līdzšinējā vides ministra Fila Hogana nominēšana Eiropas Komisijas lauksaimniecības komisāra amatam nav pati labākā izvēle Latvijas zemniekiem, tomēr vienlaikus nozīmē, ka kopējā lauksaimniecības politika turpinās iepriekš sākto virzību uz "zaļāku saimniekošanu". Latvijas zemnieki cer, ka viņš spēs sakārtot Eiropas Savienības lauksaimniecības politiku tā, lai tā nodrošinātu godīgu savstarpējo Eiropas lauksaimnieku konkurenci. Politikai ir jābūt tādai, kas spēj operatīvi pielāgoties un ātri reaģēt gan uz iekšējiem, gan ārējiem tirgus un klimata satricinājumiem.

Lai informētu mežsaimniekus par nākamajā plānošanas periodā pieejamo valsts un Eiropas Savienības atbalstu, kā arī diskutētu par aktualitātēm nozarē, Zemkopības ministrija nākamnedēļ, 19.septembrī, Kalsnavā rīkos reģionālo meža nozares konferenci. Konferenci atklās zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Par Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam atbalsta pasākumiem meža īpašniekiem referēs Meža departamenta direktora vietniece Ilze Silamiķele. Savukārt par meža īpašnieku kooperācijas iespējām stāstīs Mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Mežsaimnieks" pārstāvis Grigorijs Rozentāls, bet par medību nozīmi mūsdienās - Meža departamenta vecākais referents Jānis Bārs. Konferences noslēgumā ministrs atbildēs uz mežsaimnieku jautājumiem.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada krievu kopiena LAD un dažu audzēkņu vecāki cīnās ar pašvaldību par to, lai Aizkraukles 1.vidusskolā tiktu ļauts atvērt 10.klasi ar 14 izglītojamajiem. Pašvaldība nepiekāpjas, jo strīds ir par mazākumtautību klasi, bet ar mācībām latviešu valodā, kam ir alternatīva vēl trīs skolās. Domes deputāti un Izglītības pārvaldes darbinieki augusta pēdējās dienās vairākas reizes tikās ar skolas vadību, skolotājiem un audzēkņu vecākiem. Tikšanās laikā tika norādīts, ka Aizkraukles novadā vidusskolas posmā ir iespēja mācīties Aizkraukles novada ģimnāzijā, Vakara vidusskolā un Profesionālajā vidusskolā. Krievu kopienas pārstāvji nav samierinājušies ar pasvaldibas lēmumu.

No 19. līdz 21.septembrim Rēzeknē notiks nometne "Jauniešu Etno dienas 2014", kur savas zināšanas folklorā un etno mūzikā papildinās jaunieši no visas Latvijas. Trīs dienas jaunieši varēs apgūt gan kolektīvās muzicēšanas prasmes, gan dažādu tieši Latgalei raksturīgu mūzikas instrumentu spēli, kā arī dejas improvizāciju. "Jauniešu Etno dienās 2014" piedalīsies arī Jēkabpils "Riestava" un Preiļu "Rūtoj". Skatītāji aicināti uz "Jauniešu Etno dienu 2014" noslēguma koncertu 21.septembrī plkst.14 Rēzeknes Augstskolas zālē, kur būs iespēja redzēt visu nometnes dalībnieku un pasniedzēju uzstāšanos.

Un vēl

Aknīstes novada dome nolēmusi pārvietot Asares medpunktu uz Asares pagasta pārvaldes ēku, savukārt – pagasta vēstures ekspozīciju izvietot iepriekšējā medpunkta atrašanās vietā – senajā Asares muižas dārznieka mājā. Patlaban – septembra sākumā, ir uzsākts senās dārznieka mājas lielākās telpas remonts, kam sekos Asares pagasta vēstures materiālu eksponātu izvietošana. Paredzēts, ka pamazām visa dārznieka māja tiks izmantota vietējā muzeja izveidei. Topošā muzeja dibinātāji aicina pieteikties brīvprātīgo, kas palīdzētu veidot muzeju. Tāpat arī tiek aicināti visi, kam mājās glabājas vēsturiskas lietas, kas kaut kādā veidā ir saistītas ar Asari un kuras to īpašnieki gatavi ziedot muzeja. Pieteikties var zvanot 29490656 Līgai vai rakstot e-pastu: turisms@akniste.lv.

 

 

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās kalusieties: Kāpēc tika evakuēta Jēkabpils 2.vidusskola? Cik daudzi skolēni neattaisnoti kavē mācibu stundas? Un Kā septembra sākumu raksturo sinoptiķi?

 

 

Vakar Jēkabpils 2.vidusskolā atskanēja trauksmes signāls un viss skolas kolektīvs – pedagogi, skolēni un tehniskie darbinieki evakuējās astoņu minūšu laikā. Trauksme tika izsludināta, jo vienā no mācību klasēm aizdegās interaktīvā tāfele. Skolas direktors Aleksandrs Deinis stāsta, ka tā bija mācību trauksme, kurā izspēlēja scenāriju par ugunsgrēku vienā no klasēm, kad aizdegusies interaktīvā tāfele un ugunsgrēka briesmas draud visai skolai. Mācību scenārijs paredzējis, ka klasē skolotājs informē par degošu tāfeli, nospiež trauksmes pogu, kas ir skolas katra stāva gaitenī un ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam. Aleksandrs Deinis piebilda, ka, izdzirdot trauksmes signālu, skolas evakuācija noritējusi organizēti un ātri. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv

 

 

Jēkabpilī, Brīvības ielas un Akmeņu ielas krustojumā uzdarbojušies vandāļi, Radio1 informēja aculiecinieks. Ēkā, kurā pirms vairāk nekā četriem gadiem atradās SIA ''Jēkabpils Piena kombināts'', izsisti divi logi. Tā atrodas netālu no pilsētas vēsturiskā centra, Akmeņu ielā. Kombināta pārstāvis komentē, ka par ēkas tālāko likteni un kas par to rupējas patlaban, pēc uzņēmuma pārvākšanās nekas neesot zināms.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Uzņēmējiem, kuriem radušies nodokļu kavējumi saistībā ar Krievijas Federācijas noteiktajiem ierobežojumiem preču importam, Valsts ieņēmumu dienests varēs atlikt vai sadalīt termiņos nodokļu maksājumus. To paredz Saeimā šodien steidzamības kārtā pirmajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā Par nodokļiem un nodevām un Valsts ieņēmumu dienesta likumā. Izmaiņas likumos rosinātas, lai īpaši atbalstītu tos nodokļu maksātājus, kas nonākuši finansiālās grūtībās saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem.

No jauna darbu rīt atsāks Ministru Kabineta komisija PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nodarīto zaudējumu aprēķināšanai Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem. Komisija darbu sāks jauna priekšsēdētāja – Edvīna Šnores vadībā. Šis darbs joprojām ir aktuāls, jo atsevišķās jomās PSRS laika periods ir maz izpētīts, bet cilvēku, kuri var vēl sniegt būtisku informāciju par PSRS laiku raksturojošiem faktiem, kļūst arvien mazāk.

 

 

 

21,9% skolēnu nedēļā neattaisnoti kavē vismaz vienu mācību stundu, liecina Izglītības kvalitātes valsts dienesta veiktais pētījums. Aptaujājot tūkstots 765 izglītojamos 6., 9.un 11.klasē, 388 izglītojamie atzinuši, ka dažādu iemeslu dēļ vismaz reizi nedēļā neapmeklē kādu mācību stundu. Visbiežāk jeb vairāk nekā 41% gadījumu skolēni neapmeklē mācību stundas slimības, sliktas pašsajūtas vai ārsta apmeklējuma dēļ. Tikai nedaudz mazāks skaits skolēnu - 34% - atzīst, ka aizguļas. Mācību stundas apmeklēt traucē arī salūzis transports vai sastrēgumi. 12% skolēnu atbildējuši, ka kavē mācības ģimenes apstākļu dēļ. Tikmēr gandrīz katram desmitajam skolēnam uz mācību stundu ierasties traucē slinkums.

Un vēl

 

Septembra sākums jeb pirmā dekāde kopumā Latvijā bijusi 0,7 grādus siltāka par normu. Dekādes sākumā noslēdzās divu nedēļu vēsais laiks un temperatūra sāka paaugstināties – perioda vidū sasniedzot normu, bet no 7. septembra pakāpjoties 2-4 grādus virs tās. Dekādes nokrišņu daudzums visā Latvijā bija mazāks par normu – kopumā valstī 27% no tās. Vējš dekādes laikā bija lēns, brāzmās nepārsniedzot 10 m/s.

 

Atstājiet komentāru