2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 18.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 18.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi pasākumi veltīti Dzejas dienām šodien notiks Jēkabpilī? Ko šodien Jēkabpilī darīs sinoptiķi? Un Kur šodien notiks Latvijas populārāko zīmolu apbalvošana?

 

Šodien Jēkabpilī visas dienas garumā notiks Dzejas dienai veltīti pasākumi. Jau no paša rīta pulksten deviņiem pilsētas laukumus un trotuārus apdzīvos dzeja. Jēkabpils skolu audzēkņi ar krītu rakstīs visiem pazīstamu un pavisam jaunu autoru dzeju uz pilsētas ietvēm un laukumiem. Arī Radio1 ēterā šodien skanēs dzeja, ko lasīs jēkabpilieši, dzeja skanēs arī raidījumā “Atbild Jēkabpils pilsetas pasvaldība” pēc ziņām pulksten četros. Dzeju lasis gan Jēkabpils sabiedribā pazistami, gan mazāk zināmi, gan lieli, gan mazi jēkabpilieši.

Jēkabpils 3. vidusskolas 10. klases audzēkne Anna Aleksejeva šodien pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Tautas nama kamerzālē organizēs pie mums vēl nebijušu pasākumu — «Dzejas slams». Kā afišā raksta pati organizatore, tā ir sacensība, kurā dzejnieki aicināti lasīt savus oriģināldarbus - tas var būt arī reps vai paša sacerētas dziesmas izpilde. Visu vērtēs nejauši izvēlēta žūrija — faktiski tie būs skatītāji, kuri vērtēs izpildījumu jeb perfomanci. Anna Aleksejeva stāsta, ka slams radies Anglijā, bet Latvijā šādā pasākumā viņa ir piedalījusies Dau­gavpilī un Rīgā, kur tas jau kļuvis populārs.

 

 

Šis pasākums kalpos kā iesildīšanās šodien paredzētajai dziedātāja Igo trešās dzejas grāmatas “Debesis karstas” atvēršanas svētkiem, kas sāksies pulksten septiņos vakarā Tautas namā.

 

 

Savukārt Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā šodien pulksten sešos vakarā paredzēta tikšanās ar dzejnieci Sarmīti Radiņu pasākumā “Gaismas pieskāriens”. Dzejniece ir Madonas un Limbažu Lielās lasītāju balvas ieguvēja, piecu dzejas krājumu autore.Pasākumā mūzicēs Madonas mūzikas skolas pedagogs Artūrs Grandāns. Dzejniece Sarmīte Radiņa labprāt ciemojas Jēkabpilī, viņa uzskata, ka šeit ir daudz dzejas cienītāju un tieši tāpēc jēkabpilieši ir pelnījuši izbaudīt dzejas un mūzikas simbiozi.

 

Turpinām ziņas

Šodien pulksten 11 Krustpils novada pašvaldības konferenču zalē notiks tikšanās ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārstāvjiem par iespējamo sadarbību dažādos ar vides aizsardzību saistītos jautājumos. Uz pasākumu aicināti pašvaldību vadītāji un citi darbinieki, kapitālsabiedrību pārstāvji, uzņēmēji, kā arī visi citi interesenti. Aktuālas tēmas ir par derīgo izrakteņu ieguvi un izmantošanu, ūdensgultņu un ezerdobju profilēšanu, vides speciālista pakalpojumiem, vides semināriem un vides monitoringu.

Šodien pusvienos dienā Jēkabpils Valsts ģimnāzijā notiks seminārs Atbalsta grupu darbs bērnu un jauniešu ar funkcionāliem traucējumiem integrācijai” – 2. Tajā aicināti piedalīties vecāki un cilvēki, kas ikdienā strāda un sniedz palīdzību bērniem ar īpašam, vajadzībām.

 

 

Savukārt sešos vakarā Jēkabpils Sociālā dienesta telpās Brīvības ielā 45 ceturtā stāvā sēžu zālē notiks Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības „Dzīvības koks” organizēta pirmās atbalsta grupas nodarbība, kuru vadīs pieredzējusi psihoterapeite Maija Kārkliņa. Uz nodarbību aicināti cilvēki, kurus skārusi ši slimība vai tie, kas saviem tuviniekiem slimoišanas laikā sniedz atbalstu.

Un vēl

Šodien koncertzālē "Palladium" norisināsies jau desmitā Mīlētāko zīmolu topa apbalvošanas ceremonija. Šogad tiks paziņoti ne tikai 2014.gada patērētāju iecienītākie zīmoli, bet tiks piedāvāts arī atskats uz desmitgades tendencēm Latvijā un Baltijā. Mīlētāko zīmolu tops tiek veidots kopš 2004.gada un kalpo kā atskaites punkts patērētāju attieksmes, dzīvesstila un ieradumu atspoguļošanā.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Saeima plāno atbalstīt ģimenes ar bērniem mājokļa iegādei? Cik turpmāk Preiļos būs jāmaksā par ūdeni un kanalizāciju? Un Kur pazuda kāds autovadītājs pēc avārijas?

 

 

Pašlaik policija galvenokārt spēj tikai fiksēt noziegumus, bet problēmas ir ar izmeklēšanu policijas darbinieku izglītības trūkuma un nesagatavotības dēļ, uzskata bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Problēmas risinājumu Bordāns saskata kvalitatīvas izglītības iestādes atjaunošanā un finansējuma pārdalīšanā nozarei. Vispirms būtu jānodrošina «parastās cilvēku vajadzības pēc drošības», un tad varētu iegūt finansējumu kam citam, jo, piemēram, ekonomiskie noziegumi pašlaik tiekot izmeklēti ļoti vāji, pārliecināts Bordāns.

 

Trūcīga vai maznodrošināta ģimene pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2015.gadā 100, bet daudzbērnu ģimene 300 kilovatstundas katru mēnesi varēs iegādāties par pašreizējā starta tarifa cenu – 11,64 centiem par kilovatstundu. To paredz grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, par kuriem šodien Saeima lems galīgajā lasījumā.

Lai atvieglotu pirmā mājokļa iegādes iespēju ģimenēm ar bērniem valsts atbalsta programmā, Saeima šodien lems par ierosinājumu noteikt mazāku līdzfinansējuma summu kredītņēmējam mājokļa iegādei, ko paredz izskatīšanai galīgajā lasījumā sagatavotie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

Galīgajā lasījumā deputāti skatīs arī Kredītbiroju likumprojektu, kas paredz izveidot kredītinformācijas biroju, kurā plānots atspoguļot iedzīvotāju parādsaistības. Regulējums izstrādāts, lai nodrošinātu efektīvāku kredītinformācijas pieejamību un uzlabotu kredītriska pārvaldību.

Turpinām ziņas

 

 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome apstiprinājusi pašvaldības uzņēmuma "Preiļu saimnieks" iesniegto ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus, kas paredz to pieaugumu. No 1.novembra "Preiļu saimnieks" klientiem maksa par kubikmetra dzeramā ūdens sagatavošanu un piegādi, kā arī par izmantotā ūdens novadīšanu uz attīrīšanas iekārtām un tā attīrīšanu kopā būs 2,04 eiro līdzšinējo 1,53 eiro vietā. Attiecīgi maksa par ūdensapgādes pakalpojumu kubikmetru būs 89 centi līdzšinējo 70 centu vietā, bet maksa par kanalizācijas pakalpojumu 1,15 eiro līdzšinējo 83 centu vietā. Tarifos nav ietverts pievienotās vērtības nodoklis.

Kopš septembra sākuma visās CSDD nodaļās, kurās notiek transportlīdzekļu vadītāju eksāmeni, mopēdu eksāmenu var kārtot arī ar CSDD braucamajiem. Mopēdi ir arī Jēkabpils nodaļā. Līdz šim mopēdi bija pieejami tikai Rīgā. Tāpat joprojām eksāmenu ir iespējams kārtot arī ar savu braucamo. Lai uzlabotu satiksmes drošību, no šī gada sākuma papildināts eksāmens mopēda tiesību iegūšanai – līdztekus jau iepriekš esošajam teorijas eksāmenam ar 20 jautājumiem, topošajiem mopēdistiem jādemonstrē arī savas zināšanas par braucamā uzbūvi un jākārto vadīšanas eksāmens laukumā.

Un vēl

Kāds vīrietis Ņūdžersijas štatā ASV bezvēsts pazuda pēc tam, kad avarēja viņa automašīna. Vīrietis vēlāk pamodies klajā laukā, kur bija pilns ar ēzeļiem. Ārvalstu mediji vēstī, ka cietušais glābšanas dienestiem piezvanījis septiņas stundas pēc tam, kad glābēji notikuma vietā nespēja atrast automašīnas vadītāju. Pēc tam, kad automašīnas vadītājs sazinājās ar glābējiem, viņš paskaidroja, ka bija lietojis alkoholu un neko neatceras. Automašīnas vadītājs guvis pleca un roku traumas. Cietis arī pasažieris.Autovadītājam pagaidām nav izvirzītas apsūdzības.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Par cik lielu summu varētu tikt pārdota banka Citadele? Kad Jēkabpils peldētāji dosies uz Koneses peldbaseinu? Un Cik satiksmes negadījumu registrēts pagājušajā diennaktī?

Lai visi Saeimas deputāti būtu vienlīdzīgā situācijā, vairākiem deputātiem, it īpaši no reģioniem, Saeima kompensē ceļa un telpu īres izdevumus. Vairāki deputāti šogad kompensācijās saņēmuši gandrīz 5000 eiro, kurus gandrīz pilnībā arī izmantojuši. Apkopotie dati liecina, ka šogad 19 Saeimas deputāti saņēmuši lielākas kompensācijas par četriem tūkstošiem eiro jeb vidēji 640 eiro mēnesī. Vislielāko kompensāciju – 4 tūkstoši 729 eiro - saņēmis Juris Viļums no Reformu partijas. Savukārt vislielākās summas par telpu īri saņēmuši Saskaņas centra deputāti - Andrejs Elksniņš, Marjana Ivanova-Jevsejeva un Vitālijs Orlovs.

ASV fonds Ripplewood Holdings banku Citadele solījis iegādāties par aptuveni 92 miljoniem eiro. Taču, tā kā investors naudu varēs maksāt ilgākā laikposmā un ņemot vērā Citadeles darbības rezultātus, reālā summa varētu būt krietni zemāka. Pircējs ņems vērā arī bankas likviditāti, taču bankā varētu būt 45 miljonu eiro nelikvidāte. Tādējādi investors par banku varētu samaksāt no 65 līdz 70 miljoniem eiro, liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija. Savukārt LNT ziņas pieļāva, ka valdības izraudzīto Citadeles investoru kopējā piedāvātā darījuma cena varētu būt 102 miljoni eiro, kas gan nesedz bankas pamatkapitālā ieguldīto.

Jau ziņots, ka kopumā no nodokļu maksātāju naudas Parex bankā tika iepludināti 1,7 miljardi eiro. No bankas izveidotajā «labajā» bankā Citadele un «sliktajā» bankā Reverta kopā valsts atbalsta veidā aizvien stāv gandrīz miljards eiro.

Turpinām ziņas

Kokneses sporta centrs ir gatavs uzņemt Jēkabpils sporta skolas peldētājus pēc Salas peldbaseina slēgšanas, bet apmeklēšanas apjomi un izmaksas vēl ir saskaņošanas procesā. Kokneses Sporta centra direktors Dāvis Kalniņš skaidroja, ka ir bijušas sarunas starp Kokneses sporta centru un Jēkabpils peldēšanas treneri Jolantu Gruguli par to, ka treniņgrupas no Jēkabpils brauks uz Koknesi, bet puses vēl nav vienojušās par laikiem un grupu apmēriem, jo trenere pagaidām vēl nevarēja nosaukt precīzus skaitļus. Taču kopumā Kokneses Sporta centra peldbaseins ir gatavs uzņemt citas treniņgrupas.

Jau ziņots, ka pirms nedēļas Jēkabpils pilsētas dome pieņēma lēmumu slēgt Salas peldbaseinu un likvidēt to kā Jēkabpils Sporta centra struktūrvienību. Starplaikā starp Salas peldbaseina slēgšanu un jaunā atklāšanu Jēkabpils Sporta skolas peldētāji treniņiem izmantos Kokneses peldbaseinu.

Vakar Vidzemes koncertzālē ”Cēsis” zemkopības ministrs Jānis Dūklavs sveica konkursa „Sējējs – 2014” laureātus un vecināšanas balvu saņēmējus – lauksaimniekus, lauku uzņēmējus, mazpulkus un zinātniekus lauksaimniecībā. Tāpat pasākuma laikā pasniedza balvu par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā. Šogad laureātu nosaukumus, diplomus un balvas piešķīra sešās konkursa nomināciju grupās. Nosaukumu „Rītdienas sējējs – mazpulks” ieguva Neretas novada 116. Neretas mazpulks, tā vadītāja Lidija Ozoliņa.

Un vēl

Pagājušajā diennaktī reģistrēti 84 ceļu satiksmes negadījumi. Tajos cietuši 11 cilvēki un viens gājis bojā, informē policija. Rojā autovadītājs miris pie stūres un auto ietriecies žogā. Policija informē, ka Rojā, Miera ielā kāds 1954.gadā dzimis vīrietis vadījis automobili «Volkswagen Passat Variant». Viņš nesavaldīja automašīnu un iebrauca žogā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības feldšere secināja, ka vīrietis miris vēl pirms negadījuma dabīgā nāvē, un par notikušo uzsākts kriminālprocess.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds liktenis varētu būt Salas peldbaseinam? Kādus nodokļu atvieglojumus saņems uzņēmēji, kas cietuši saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem preču importam? Un vēl Kad Radio1 ēterā skanēs intervija ar Labklājības ministru Uldi Auguli?

Jēkabpils domes sēdes informatīvajā daļā šodien izvērtās diskusija par Salas peldbaseinu. Piedāvājam nelielu ieskatu tajā, ko par šo jautājumu ziņoja domes izpilddirektors Guntars Gogulis un diskutēja deputāti.

AUDIO

Jau ziņots, ka Jēkabpils dome pieņēmusi lēmumu slēgt Salas peldbaseinu un likvidēt to kā Jēkabpils Sporta centra struktūrvienību,. Baseins tiek slēgts, pamatojoties uz akciju sabiedrības "Komunālprojekts" būvinženieru veiktās peldbaseina ēkas Salā būvkonstrukciju atkārtotas tehniskās apsekošanas rezultātiem, kuros konstatēts, ka daļa ēkas būvkonstrukciju ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī. Patlaban Jēkabpilī top jauns baseins, kura atklāšana plānota jau oktobrī. Starplaikā starp Salas peldbaseina slēgšanu un jaunā atklāšanu Jēkabpils Sporta skolas peldētāji treniņiem izmantos Kokneses peldbaseinu.

Turpinām ziņas

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu grozījumus, lai uzņēmējiem, kuriem radušies nodokļu kavējumi saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem preču importam, Valsts ieņēmumu dienests varētu atlikt vai sadalīt termiņos nodokļu maksājumus. Turpmāk varēs sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz pieciem gadiem nokavēto nodokļu samaksu, ja nokavējums radies saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem Eiropas Savienības produkcijas importam. Nodokļu nomaksas termiņa pagarinājumu varēs piemērot tiem uzņēmējiem, kuru sankcijām pakļauto eksporta darījumu īpatsvars uz Krieviju ir lielāks par 10% no kopējā realizācijas apjoma.

Latvijas piena pārstrādes uzņēmums "Preiļu siers" šogad plāno mazāku peļņu nekā pagājušajā gadā, kad tā bija 1,95 miljoni eiro. Plānotais peļņas kritums ir saistīts ar to, ka šogad ir samazinājušās piena produktu eksporta cenas salīdzinājumā iepriekšējo gadu. Eksporta cenas kritušās visiem piena produktiem bez izņēmuma. Savukārt, pateicoties ražošanas apmēru pieaugumam, uzņēmums šogad plāno apgrozījuma pieaugumu par 10-15%. "Preiļu siers" ir piena pārstrādes uzņēmums, kura produkcija pārsvarā tiek eksportēta. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir Šņepsts.

Un vēl

Šodien Radio1 studijā viesojās Labklājības ministrs Uldis Augulis. Sarunu ar viņu klausieties pēc ziņām pulksten trijos dienā.

Līvānu novada ziņas 16.00 un 19.00

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs organizē izglītojošus seminārus , lai informētu pašvaldības un valsts institūcijas par pretkorupcijas jautājumiem. KNAB speciālisti trešdien tikās ar kādas politiskās partijas jaunatnes nodaļas biedriem, savukārt ceturtdien, 11.septembrī, paredzēta Līvānu novada pašvaldības amatpersonām, tai skaitā pašvaldības iestāžu vadītājiem, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonām. Šajās tikšanās īpaša uzmanība tiks pievērsta interešu konflikta novēršanas jautājumiem.

16.septembrī Preiļu iecirkņa darbinieki, realizējot viņu rīcībā esošo operatīvo informāciju, Līvānu novada Rožupes pagastā aizturēja trīs personu grupu, kuri ar automašīnu pārvadāja narkotisku vielu - metamfetamīnu. Pavisam izņemti gandrīz četri grami aizliegtās vielas. Saistībā ar šo policijas darbinieki aizturēja trīs vīriešus, 1987., 1977. un 1972.gadā dzimušus Līvānu novada iedzīvotājus. Pēdējais no minētajiem agrāk jau bija tiesāts par analoģiskā rakstura noziegumu, bet vakar, 18.septembrī, viņš atkal nonāca brīvības atņemšanas vietā, jo tiesa piemēroja viņam drošības līdzekli – apcietinājumu.

Par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu glabāšanu vai pārvadāšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Turpinām ziņas

Kampaņas "Nenovērsies!" laikā valsts apmaksās līdz simts cilvēkiem vizīti pie psihiatra, un speciālisti būs pieejami vairākās Latvijas pilsētās – arī Līvānos. Pie speciālistiem iepriekš ir jāpiesakās pa telefonu. Šāda iespēja tiek piedāvāta, lai mazinātu sabiedrībā pastāvošos aizspriedumus pret psihisku saslimšanu un veicinātu vēršanos pēc palīdzības. Mediķi aicina iedzīvotājus izmantot šo bezmaksas iespēju konsultēties ar kompetentiem speciālistiem, nebaidīties ieskatīties problēmām acīs un meklēt tām risinājumu.

Kļuvis zināms, ka 30.septembrī, Jēkabpils Agrobiznesa koledžas, Līvānu 1.vidusskolas un Līvānu 2.vidusskolas vecāko klašu skolēni dosies vizītē uz SIA „Līvānu mājas un logi”. Vidusskolēnu vizītes uz inovatīviem uzņēmumiem tiek organizētas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Banku augstskolas īstenotā projekta ietvaros.

Uzņēmums „Līvānu mājas un logi” dibināts 1992.gadā un vairāk nekā 20 gadu laikā izaudzis par dinamisku un profesionālu kompāniju. Uzņēmums nemitīgi seko līdzi jaunākajām attīstības tendencēm, lai saviem klientiem piedāvātu mūsdienīgus risinājumus un Eiropas Savienības iedzīvotājus nodrošinātu ar drošiem, kvalitatīviem, videi draudzīgiem un ilglaicīgi kalpojošiem logiem, durvīm un citiem galdniecības izstrādājumiem. Domājot par nākotni, uzņēmums ieguldījis ievērojamas investīcijas ražošanas iekārtās, kas ļauj palielināt ražošanas jaudu un iespēju daudzveidību .

Un vēl

Līvānu novada iedzīvotāji var pieteikt idejas sava novada attīstībai. Līdz 25.septembrim ikviens līvānietis, iedzīvotāju grupa, nevalstiska organizācija vai juridiska persona, kuru deklarētā vai juridiskā adrese ir konkrētajos novados, pašvaldībās var iesniegt projekta pieteikumu „Latvijas Mobilā Telefona” projektam „LMT Latvijai”.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu lēmumu pieņem KNAB jautājumā par kukuļņemšanā apsdzēto Daugavpils vides pārvaldes speciālisti? Kādas problēmas sagādā pacienti, kas piesakās pie ārsta, bet neierodas? Un Kad notiks atvadīšanās no mūžībā aizgājušā rakstnieka un vēsturnieka Artura Heniņa?

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nosūtījis Jūrmalas prokuratūrai šī gada martā uzsāktā kriminālprocesa materiālus, lūdzot saukt pie kriminālatbildības par kukuļņemšanu Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālās vides pārvaldes amatpersonu. Kā norāda KNAB, šā gada 20.martā,  tiekoties ar komercsabiedrības valdes locekli amatpersona pieņēma kukuli, lai legalizētu komercsabiedrības veikto darbību Eiropas nozīmes aizsargājamā dabas teritorijā Daugavpils novadā. KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības amatpersonu par kukuļa pieņemšanu, bet komercsabiedrības valdes locekli  par kukuļdošanu. Likums par kukuļa pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona, paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Eiropas Komisijas lauksaimniecības komisārs Dačans Čološs sola atbalstu Latvijas piensaimniekiem saistībā ar Krievijas sankcijām, īpaši jaunu tirgus meklēšanā. Šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu un zemkopības ministru Jāni Dūklavu, Čološs žurnālistiem teica, ka Eiropas Komisija plāno piešķirt atbalstu Latvijas piena ražotājiem, taču konkrētus kompensāciju apmērus atturējās nosaukt. Atbalsts piensaimniekiem būs vērsts uz jaunu eksporta tirgu meklējumiem.

Lai atbilstu Eiropas Savienības regulas izmaiņām, no nākamā gada 1.janvāra Latvijā vairs nebūs pieejams līdzšinējais automātiskās rēķinu apmaksas risinājums. Līdz ar integrāciju eirozonā maksājumiem Latvijā ir jāatbilst Vienotās Eiropas maksājumu telpas prasībām. Tādēļ no 2015.gada janvāra Latvijā pašlaik izmantotie automātiskās rēķinu apmaksas pakalpojumi, kas tiek veikti, izmantojot tiešā debeta maksājumus, būs jāaizvieto ar citiem atbilstīgiem risinājumiem. Plānots, ka ar jauno sistēmu uzņēmums nosūtīs uz klienta banku apmaksājamo rēķinu, un klients varēs uzticēt bankai savā vārdā sagatavot un izpildīt maksājumu rēķina apmaksai – klients pats būs iniciators rēķina apmaksai.

 

 

Turpinām ziņas

Nacionālais veselības dienests aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un jau laikus brīdināt ārstniecības iestādi, ja iepriekš noteiktā vizīte pie speciālista tomēr netiks apmeklēta. Statistika liecina, ka joprojām ir augsts pieteikto, bet neapmeklēto vizīšu skaits pie ārsta, kas paildzina gaidīšanas rindas citiem. Lai mazinātu šādu gadījumu skaitu, daudzas ārstniecības iestādes iepriekš sazinās ar pacientiem, lai precizētu, vai nekas nav mainījies un konsultācija notiks. Informācija par visām ārstniecības iestādēm, kas sniedz valsts apmaksātu veselības aprūpi, kā arī gaidīšanas rindu garumiem pakalpojumu saņemšanai iespējams uzzināt mājaslapā "www.rindapiearsta.lv" vai pa bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

"Latvijas Valsts ceļu" Ceļu muzejs Šlokenbekas muiža izveidojis speciālu ekspozīciju, kas piemērota cilvēkiem ar redzes traucējumiem - eksponātus iespējams iepazīt ar tausti. Nesen Ceļu muzeju pirmo reizi apmeklējusi redzes invalīdu grupa no Liepājas, kas muzejam ļāvis saprast, kas vēl būtu vajadzīgs un kas jāmaina. Cilvēkiem ar redzes traucējumiem nav piemēroti materiāli vitrīnās zem stikla vai tādi, kam liegts pieskarties. Tapēc muzejā tapusi jaunā ekspozīcija. "Latvijas Valsts ceļu" Ceļu muzejs atrodas Engures novadā, Smārdes pagasta Milzkalnē, Šlokenbekas muižā.

Un vēl

Vakar, 17.septembrī, 82 gadu vecumā mūžībā aizgājis rakstnieks un vēsturnieks Arturs Heniņš. Viņš pēc profesijas bijis vēsturnieks, darbojies žurnālistikā un bijis daudzu vēsturiski dokumentālo romānu autors. No 2002.gada līdz 2005.gadam Heniņš publicējis apjomīgo "Smilšu kalnu triloģiju", kuras romāni "Es, smilšu kalna jātnieks", "Smilšu kalnu virpuļos" un "Pastardiena smilšu kalnos" vēsta par laikposmu no 1893.gada līdz 1906.gadam, īpašu uzmanību pievēršot 1905.gada un 1906.gada notikumiem Rīgā. Atvadīšanās no rakstnieka notiks sestdien, 20.septembrī, pulksten trijos dienā Skrundas Kultūras namā.

Atstājiet komentāru